Az Orionnak megvan a saját anódpótlója, de a Sonettben nagyon kicsi a hely. Az eredeti 67.5 V-os anódtelep pontosan akkora volt, mint a 8 darab 9 V-os egymás mellett. A fûtõtelep eredetileg is Góliát-elem volt.
Elnézést, hogy idepofátlankodok, de az autós topikokban nem találtam eddig megoldást, ahova tartozok.
Van egy Videoton RA-6386S rádiós erősítőm, ami egy költözést követően rádióüzemmódban nem működik, sőt időnként füstölgést is szimulál, talán a rádió-előerősítő részében olvadt el a tranzisztor, de tipusa immár felismerhetetlen, meg az is, hogy mi válthatta ki az ő és az egyik végfoki ellenállás túlmelegedését.
Egy kapcsolási rajzra lenne szükségem, sajnos eddig amiket végig lapoztam rádióamatőr kapcsolások, azok között nem volt. Az RA6363 és ER 6383 kapcsolási rajza megvannak, azonban e kettőből az én agyam kevés ahhoz, hogy összerakja, mi lehet a baj.
Írtam a Videotonnak, ő meleg szeretettel ajánlották a Videoton márkaszervízt, ahonnan szintén meleg szeretettel, de választ sem kaptam.
SEGÍTSÉG!!! KÉREM SZÉPEN!!!
(Ha lehet, mailban, mert nem biztos, hogy ide visszatalálok:-)
Majd az Akadémia felé "sör-rund"-nak fogom javasolni írásmódot - ha kérdeznek róla, mint amateurt. Saját alkotású és elterjedt újításom a "survivalance" szó "szőrvájlensz" ejtésmódja, ami komoly lelki terhet vett le azon egyszerűbb elmékről-- akik időnként említeni kényszerülnek. (lásd még: "vindóz" )
Nem értem, hogy miért akadsz meg ezen. Ez egy régies írásmód. Jókai Móricz írta vala: "Végtére bármerre és bármely irányban nézend ön rajta, ..."
Tehát - mondaná Váncsa István -, ez azt jelenti, hogy ez a felerősítő gépezet, vagy egyéb valami, ide surrant, hogy csudálkozzunk rajta, hazánkfia mennyire nem ösmeri az ánglius nyelvet.
Középiskolában amatőrrádióztam utoljára, azóta sajnos eltelt már 10év és most újra akarom kezdeni a dolgot: felkészülni a vizsgára, rádiót venni stb.
Ezért szeretném a véleményeteket kikérni a Yaesu VR-120d scanner-ről. Megfigyelő vevőnek akarom használni az amatőrsávokhoz. A probléma az, hogy a rövidhullámú sávokhoz is jó lenne alkalmazni, persze valami "long wire" antennával, de elképzelésem sincs mit várjak tőle.
LSB-t, CW-t, USB-t nem tud, de ezen és gondolom a szelektivitáson WinRad-al tudnék segíteni, jól gondolom?
Szóval mit várjak ettől a készüléktől szerintetek alkalmas a fenti feladatokra?
Nagyon köszönöm, ismeretlenül is igazán kedves vagy!
Ez már az én bogaram marad, de igazán a 328-ra vadászom. PEdig a 331 is gyönyörű, remélem Neked, vagy családtagodnak nagy örömet fog okozni még.
Átkozom magam, mert gyerekkorom múlása közben a nagyszülők tertája nagyapám halálakor kikerült a kamrába.
Amíg nálam fel nem ütötte a fejét a fertőzés, olyan 25éves korom körül, nem is volt eszembe. Most, hogy rákérdeztem, "ó ellpoták azt onnan már régen"! volt a válasz..
Sajnos olyan, pont az már nem lesz, csak hasonló...
Mégegyszer nagyon köszönöm, keresném tovább a 328-at. :-)
Nem is modtam én, hogy ne írhatnád két u-val, csak annyit hogy több jel is mutat a más írásmódok elterjedésére - a neten ilyeneket igen könnyű kikeresni. Jól tudom-e, hogy az akadémiai hejesírási szabályzat (mittomén van e ilyen és így így híjják-e) is lehetőséget ad a fonetikus írásmódra? ... tehát "akumlátor" és "vákum". Akkor ezek "szabályosak", de "helytelenek"?:-)) A magam nyelvérzékével még valószinűleg leírnám az akkumulátort - hiszen érzem benne az összetételt a "kumulációt" -, de a vákumot már tuti így írnám egy u val. Szűkebb munkakörömben is voltak idegborzoló magyarítások és szinte rosszul voltam mikor megláttam a bájt és a fálj szót leírva, dehát széllel szemben nem lehet ...
Ez igaz, de milyen szabály alapján választod el a poént a helytelen nyelvhasználattól? Mindegyik helytelen, ráadásul a "Hat iljen döbö még nem merített le az idén:" értelmetlen, érthetetlen is.
Nem nyelvészeti topic volt az, Ernő, hanem a napenergiás... Nekem válaszolták az alábbi bejegyzésemre:
"Urak, tisztelettel, próbáljátok már meg két u-val írni a vákuumot. Nem fog fájni, és mindjárt emelkedik a respektetek az általános műveltség terén. Hasonló ehhez, amikor az akkumulátort akkumlátornak írják. Latinul a kumulál szó jelenti azt, hogy felhalmoz, tetéz, felgyűjt. Az akkumulál - felhalmoz, összegyűjt. Vagyis az akkumulátor felhalmozza, egybegyűjti a villamos töltést. A vákuum is latin szó, és bizony két u betűvel írjuk... helyesen magyarul.
Könnyű megjegyezni: az akkumulátorban és a vákuumban is két u van.
Nem bántani akarok senkit, szeretném, ha a leírt, színvonalas műszaki gondolatok igényesen, helyes magyarsággal fogalmazódnának meg. sch."
Kisebb vita kerekedett abban a topicban ebből indulva, sok eredménye nem lett, feladom... A véleményem azonban tartom: igénytelenség, ha a szakmámmal, hobbymmal kapcsolatos kifejezéseket nem tudom (még rosszabb: nem is akarom!) helyesen alkalmazni. Uff.
Az "akumlátor"-t még megértem, és el is tudom képzelni, de a "Hat iljen döbö még nem merített le az idén:"-nel nem nagyon jutok dűlőre. Ezt nem javítanád ki? ;-)
És ha már szóba jött, akkor egy nyelvészeti topikban valaki ezt írja:
Az "akkumulátor" kiejtést még sosem hallottam, csak "akkumlátor", de leginkább "akumlátor" formában, így vagy ez honosodik meg, vagy az "aksi" alak elveszti bizalmas jellegét.
Aztán még itt van a profi nyelvész véleménye is a témában: