Rendben:) Én meg megpróbálom a Márk féléket is, hátha azok is sikerülnek majd. De még olyan kicsik nálam szegények, talán jövő ősszel tudok hajtást szedni belőlük:)
Elnézést mindenkitől a távolmaradásomért, de engem is vonzott a kert és a sok munka... :o)) Sajnos még nem sikerült minden rózsámat téliesíteni, de igyekszem.
Csali!
Gratulálok a hajtatáshoz... Szinte biztos voltam benne, hogy neked sikerül! Remélem tavasszal is szépek lesznek és egészségesek!
Zsur!
Még mindig csodaszépek a rózsáid! Idén engem sem került el a gomba... de talán jövőre már szerencsésebb leszek.
Nem sok eselyem van a gyozelemre :((. A julius meghozza oket, az augusztus ronda, szeptembeben a huvossel ujra virulnak. . .igy van ez minden evben. Egy picivel talan jobb volt az idei ev mint a tobbi. . .de nem sokkal.
Sajnos a lisztharmat is garazdalkozott - nem a rozsakon, a punkosdi rozsakon - kevesebb, szinte semmi az orgonan. Nagyon nehez a gombas betegsegeket kezelni errefele.
Itt egy par kep a "shrub" rozsaimrol - iden harom ujjal gyarapodtam: Pink Simplicity, White Simplicity, es meg egy valami pink, most nem jut eszembe. (Pink Sensation?!?!? lehet).
Ha megengednéd én annyit fűznék ehhez, hogy én a szomszédom kertjében már lassan 20 éve gyönyörködök a lila rózsában (ugyan olyan mint a tiéd), úgyhogy nem tudom mikor találták meg ezt a módszer, hogy lilát termesszenek. Azóta is vadászok erre a rózsafajtára, szerencsére meg is találtam egyik kertészetben, de azóta már egyre több van SZERENCSÉRE:))). Puszika, jó napot mindenkinek!!
Igen, igen, igen. . . Van egy kis sarok a kertemben - eleg szem elott van - ami nagyon lejtos, nem akartam sziklakertet, mert jobban vonzodok a rozsakhoz. Ebben a sarokban vannak azok a rozsak, amik nem nagyon igenyelnek gondozast (legalabbis az ismereteto ezt igeri).
Szervusztok rozsasok! Meg mindig van par bimbo a kertemben, meg latok szint :))!
Tegnap es szombaton annyira szep volt az ido, hogy kerteszkedtem egy jot, atultattem par dolgot, tobbet kozott egy "The Fairy"-t. KEpzeljetek, van ketto uj - igaz kicsi ) rozsatovem a nagy mellett! Meg eletemben nem szaporitottam rozsat - akarattal sem, hat meg veletlenul!!! Csak a mama rozsat ultettem at, a ket kics maradt a helyen, meglatjuk mi lesz belole nyaron.
Egyet véletlenül, egy kis csepp pirosat, letört ágáról:)) Aztán, kaptam Hugitól gyönyörű vesszőket, azokból dugványoztam, úgy látom, elég jó arányban hajtanak, de persze majd tavasszal kiderül, mi lesz belőlük:) És még, tervezek a "nagy öregekből" érett vesszőket vágni és homokba elrakni, mert ígértem egy pár kedves topiklakónak belőlük:)
Valahol olvastam, hogy, ha a szemzés helye megfelelően mélyen a talaj felszíne alatt van, nem is fontos takarni őket. De azért én nem merek kockáztatni.
Én is nagyon aggódva szemlélem egyes friss ültetésűek vesszőit:(( Várom a tavaszt, és vele a csodát! Sajnálom a letört ágat:( De majd hajt helyette három másikat jövőre:) A Fairy itt is csodás:)
Megtaláltam a különböző színű (pirosas-bordós, fehér, sárga és "rendes" rózsaszín) Fairyk tuti, Pest közeli lelőhelyét, akit érdekel, megírom neki:)
Volt szó a rózsáról, ezért beteszem, hátha valaki nem látta és érdekli.
Tudományos szempontból azonban sokkal érdekesebb az a világon egyedülálló munka, mely a kék rózsa előállítását célozza. Az elmúlt évszázadokban sokan próbálkoztak az előállításával sikertelenül. Ahhoz, hogy a géntechnológiai megközelítés sikeres legyen, először molekulárisan meg kellett ismerni, hogy miért nincs a rózsafajban kékszínű virág. A válasz az, hogy a rózsából hiányzik a kék antocián-szintézist biztosító enzim, a dihidroflavon-reduktáz (DFR). Egy íriszfajból izolálták a kék szín-specifikus DFR gént, majd bejutatták a rózsába. Abból a célból, hogy az antocián-bioszintézis ténylegesen a kék színt eredményező alternatív utat kövesse, a többi utat le kellett állítani. Ezt - a rózsában különösen erős - piros színt biztosító DFR gén blokkolásával érték el.
Ezt a gátlást egy új felfedezés, az RNS interferencia gyakorlati alkalmazásával érték el. Ezért a felfedezésért Andrew Z. Fire és Craig C. Mello néhány héttel ezelőtt Nobel-díjat kapott Ausztráliában a CSIRO intézet dolgozott ki egy RNS interferenciára alapuló módszert, mely lehetővé tette a piros színt termelő DFR gén gátlását. Ezt követően beindult a kék pigment termelése a rózsában, a sziromlevelek színe azonban mályvalila lett. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a rózsa sziromleveleinek savas pH-ja nem kedvez a kék antocián megjelenésének. Jelenleg olyan géneket keresnek, melyekkel a sziromlevél pH-ja savas irányba tolható el.
Itt az én lilarózsám:
Én nagyon izgulok, mert a legtöbb rózsámnak ez lesz az első tele...
Sajnálom, hogy letört az ág, és a száraz ágakat is. Én is nagyon aggódom, mert az őszi ültetésű rózsáim közül három eléggé kétséges, hogy megmarad-e, pedig nagyon vágytam azokra a fajtákra. :-(
De hát most már nem tehetünk mást, mint hogy drukkolunk és bizakodunk. :-)
Szerintem jók a kupacaid. Csali irta, hogy néhány szemet kell, hogy takarjon a feltöltés, azt pedig bőven megvédi ekkora.
Ma vettem észre, hogy a nemrég ültetett damaszkuszi Mme Hardy kupacból kiálló ágai szárazak. Elkezdtem aggódni miatta, vajon kihúzza-e a telet, és egyáltalán begyökeresedik-e.
Egy rózsaágat már letört a nagy szél, pedig nem is volt olyan magas.
Köszi válaszod a hétvégén megoldom a problémát egy kicsit meg melegítem és így biztos nem fog tovább fertőzni. Egyébként nem árt ha más is tisztába lesz vele mi ez , ha kertjében ilyen furcsaság fejlődik ki növényén.