Vagyis az olyan személyre, aki a középkori kézműveseket szakmánként tömörítő szervezetek, a céheken kívül maradva dolgozott {"kontárkodott"}. Ennek oka lehetett pl. hogy nem tudta kifizetni a céhbe való felvétel jelentős taksáját.
Tehát eredetileg nem a rossz minőséget gyártó embert nevezték így,
hanem a "céhen kívülálló" iparost, bár készítsen az kiváló árut!
azért néha dicsérhetnétek a Nv barátunk szövegét a könyvekben már azok akik elövették a bukszájukat és vásároltak a könyvböl hogy támogassák a folytatást készitő mesterembereket
segitsetek keresek egy szót amit arra az emberre mondanak aki nem szakmája szerint dolgozik nem a szakbarbár, mondjuk orvos diploma nélkül dolgozik nem kókler hanem van erre egy szép szó
Köszönöm szépen minden Topiklakónak a dícsérő szavakat, akkor hát meghajlok a kérésetek előtt és folytatom a felvidéki vártúra ismertetését!
Lubló vára 10 órakor nyitott, a szerpentinen felfelé ballagva egyre sebesebben vert várbaráti szívem, ami nem csoda, hiszen ez a középkori erődítmény maga a csoda!!! :-)))
Benne mindenki megtalálja a maga érdeklődésének megfelelő részt:
-- A pénztárnál szuvenírok {képeslapok, könyvek garmadája}
-- Kísértetként lehet bolyongani az ágyúbástya sötét kazamatájában
-- Vagy akár a fellegek közé jutni a magas öregtoronyba lépcsőzve
-- Kényelmesebbek elrévedezhetnek a grófi palota korabeli bútorai között
-- Míg a sportosabbak végigmasírozhatnak a várfalak gyilokjáróin...
Tehát Lubló várát bárkinek tudom ajánlani, mert általa elképzelhető egy középkori vár kompletten! Néhány esztendeje helyreállították a kerek öregtoronyba vezető lépcsősor is, melynek vége már igencsak szűkösnek bizonyult a számomra, a fejemet igencsak be kellett húzni, még szerencse, hogy nem sisakban mentem! :-)
A torony védőteteje alól kikandikálva csodálatos panorámát élvezhet a nagyérdemű várlátogató, sőt előzékenyen még nyilakkal bejelölték a környék hegységeit is!
A pénztár felől folyamatosan szóltak a középkori dalok, így az illúzió tökéletesen középkorivá vált...
A kedvenc storym: A Nemzeti Múzeumban volt egy kiállítás Magyarország története címmel az év elején, s a 48-49-es szabadságharcot bemutató teremben az egyik kép alá az volt írva, hogy: Temesvár elfoglalása, 1849. augusztus 10. A képen osztrák vérteslovasság látható, a háttérben pedig Temesvár. Néztem, meg pislogtam, hogy hogy is van ez, aztán írtam egy mélt a múzeumnak, hogy igaz mivel csak amatőr módon, hobby szinten foglalkozom történelemmel, de az tuti, hogy Temesvárt mi 48-49-ben csak ostromzár alatt tartottuk több-kevesebb sikerrel, de bevenni nem sikerült, hiába próbálta Vécsey Arad bevétele után ezt a fontos bázist is bevenni, még a temesvári csata idején is tartott a blokád. Megírtam, hogy talán szerencsésebb lenne a képből kiindulva, a Temesvár felmentése szöveg a kép alá. A múzeum aznapi (!) válasza a következő volt észrevételemre, ami egyébként nagyon tetszett, mivel nagyon frappáns:
"Köszönettel vettük észrevételét a fenti felirattal kapcsolatban. Örömünkre szolgál, hogy látogatóink alaposan, kellően tájékozódva tekintik meg kiállításainkat"
Jópár éve volt a kezemben a Világjáró. Egy cikket olvastam benne a francia Alpok szépségéről. Többször említették, hogy milyen gyönyörű ott a Mount Everest...
A váras újságba idő híján csak belelapoztam otthon, s nekem is úgy tűnt, a fűtésről szóló cikk igen kurtán ért véget, s talán nem csak egy fél sornyi szöveg maradt le, hanem kicsivel több... erről eszembe jutott más valami, a Világjáró Magazin novemberi számában - amibe szintén csak belelapoztam - a közép-dunántúl látnivalóit mutatják be, hova érdemes menni, mi szépet láthat az ember, s az egyik fotó alatt az szerepel, hogy Gödöllő....
Igen, ez nekem is feltűnt, pedig én is nagy-nagy élvezettel olvastam és néztem a képeket! A közös vártúra,vártúrák - akár belföl, külföld, egy napos, vagy több napos - engem érdekelne! Viszek át jövőre vagy tizen valahány nap szabit, ergo, talán lesz szabadidőm... :)