Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Jó kis gép, a kijelző az udvaron is tökéletesen látható, egyszerű és átlátható a beállítás. Az ajándék kábel csatlakozásokat átnéztem javítottam már az elején. Akinek nem felel meg a hozzá kapott munka és testkábel, mivel szabvány a csatlakozás könnyen lecserélheti akár binzel, esab... tartozékokra is. A nagy márkákhoz nincs ajándék induló készlet ott külön kell már az elején beszerezni azokat. Nekem is vannak plusz munka és test kábeleim, egy ősrégi 3m binzel van teflonos béléssel félretéve csak aluhoz, de szeretem a géphez kapottat is.
Bővej jó,otthonra,szerintem jobb a 235-nél,keveseb a háttér állitás,vagyis egyszerűbb....
Nincs DP,de én is csak aluhoz használom. Alu meg ritka munka. Igy két évre itt az 552-es irásomban az első munkája. Jól dolgozik,szerintem a 225 is produkálja az alut,is....
Én sok évre corgon gázt használok,az egy fázisú gépek talán ezt jobban szeretik. Te ez lehet téves is.
Ha jól emlékszem, az alu vezetőképessége olyan 60%-a a rézének, a 16-os rézkábelt 25-ös aluval szokás helyettesíteni. Amíg minden megfelelően van méretezve, nincs gond, de ebben én nem igazán hiszek egy olyan gyártó esetében, amelyik alukábellel púposkodik. A kábelt persze ki lehet cserélni, de milyen költségoptimalizálások lehetnek bent a gépben? Hegesztésnél azért elég nagy áramok folynak.
Kb 600x600mm- ről beszéltem,ha jól emlékszem. A lemez enyhén domború. A végéttől indultam,utána közép,és a másik vég. Ezt követően osztottam a heft távolságokat.
Iweld235 mig varratai. Nekem megtetszett. Az első próbálkozásom magnéziumos huzal volt,ekkor kormos lett a varrat széle. Ezek a varratok nem kefézett,korom csak ivszakitáskor képződött.
,és sziliciumos huzal.......
Az iv szakitás nem tetszik,ez lassan megy végbe. A végáramot,vagy krátertöltést 20%- nál nem lehet kisebbre venni. Hogy ez igy természetes e,nem tudom..........
Inkább úgy kérdezem, van olyan hobbi-félprofi gép, ahol nem használják? Nem lenne azzal baj, ha tisztességesen lenne bekötve a vége. Egy "hokedli" Hyundai MIG-161-et vettem, 4 kiló huzalt már kibírt. 2 éve 40 ezerért nem tudtam nem megvenni. 😀 Nem a cukiforce utódjaként vagy helyett vettem, csak MMA-val nem tudtam szépen megcsinálni, amit akartam.
Én eltoltam vele kb. 5 kiló pálcikát (2-3 mm anyagon, szóval 100 A alatt), nem volt vele gond.
Ja de, az elektróda fogóból konkrétan kiesett a kábel (előtte persze azért szivatott), a testcsipesznél meg tőben eltört a keresztmetszet kb. negyede. Trógerek, mert az előbbinél nincs érvéghüvely, csak egy csavar van behajtva, ami könnyen széttrancsírozza a rézbevonatos alu kábelt. A testcsipesznél se jobb a helyzet, mert abba meg bele van sajtolva egy négyzet formával, ha jól emlékszem. Ugyanúgy hüvely nélkül.
A testcsipesz rezezett vas, ami megint nem a jó érintkezés záloga, ha lejött róla a réz. Egyébként is nagyon kicsire nyílik.
Egyébként nagyon jó kis gép, full kezdőként is könnyen tanultam vele. Van is egy ilyen nekem lerakva, mert vettem egy fogyósat később.
Kell rá egy normális testcsipesz, aztán semmi baj vele.
A sok okosságot én szép lassan kikapcsoltam rajta, ahogy gyakorlatot szereztem. Ha más nem, arra jók, hogy kikapcsolhatók, mert más gépben pl. fixen benne vannak, nem állíthatók. Szakaszos hegesztésnél pl. nem feltétlenül jó az arc force, amikor hirtelen meg kéne szakítani azt az ívet...de ez még centikről is képes tartani.