Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Hát igen, ez várható volt, elég sok problémád van, és végre pontot kell tenni a dolgok végére, megtudni, mi is a bajod, légy erős, de legalább már fogod tudni, hányadán is állsz. Majd csak kibírod, persze most a gluténevés kemény lesz neked, utána meg az éhezés a tükrözés miatt, de gondolj arra, utána már sokkal jobb lesz :). Pontosabban fogod tudni, mit is kell enned, szedned.
Tényleg próbálj többször keveset, ha tudsz, talán nem ez a legjobb étkezési mód, de neked most erre van szükséged. Kitartás!
Igen, igazad van, én is úgy tudom, még az állati eredetű élelmiszerekben is van, sőt, még talán bennünk is (termelődik?:)), még a banánban és avokádóban, mangóban is, amik ugye inkább szupertáplálékok.
Lehet, hogy ezek lektinjei - ahogy mondod is - változatosak és nem mind annyira ártalmas. Elég, ha a nagyon ártalmasakat kerüljük, ill. aki nem tud lemondani róla - borsó, bab - áztatja, előkezeli, stb.
Ezért nem is érdemes szerintem táblázatokat bújni - bár én is megnéztem ezt azért alaposan - ,meg hőmérsékleteket, mert abba bele lehet bolondulni.
Amit a 4107-ben kérdeztem, nem tudnál rá válaszolni, nagyon érdekel a véleményed és mindenkié, látom, az ÁBSZ-ben is otthon vagy. :) Köszi.
Na, voltam orvosnál. Először is, lesz egy duplatükrözésem altatásban mintavétellel, illetve a glutént is vissza fogom terhelni 3 hétig (kb. akkor lesz a tükrözés), amennyiben nem leszek tőle nagyon rosszul, mert akkor a gluténérzékenység is kimutatásra kerülhet, ha tényleg gluténérzékeny vagyok. Alapvetően a glutén elhagyása óta jobban vagyok, de akkor is plusz egy papír. Azt javasolta, hogy napi 5x étkezzek, inkább kevesebbet, a 0-ról felépített étrend alapvetően jó, csak kicsit dinamikusabban kellene kiegészíteni, mert különben elfogyok :), illetve sokkal változatosabban kellene étkeznem. Az étrend kiegészítőkhöz nem igazán értett, úgyhogy azt a részt nem is erőltettem... pont annyit tudott, amennyit a magyar egészségügy tud, sajnos iszonyatosan messze vagyunk az amerikaiaktól.. de legalább a szakanyagokat elérjük, ennyivel előrébb vagyunk...
Jó, hát enni kell valamit, azért a lektineket teljesen úgysem tudjuk elkerülni. Valamit azért csak kiokoskodhatunk belőlük. De jól érzem, most valamiért nagyon neki vagy keseredve? Remélem, az a dietetikus mond valami okosat, hasznosat neked :)
Ha úgy érzed, nincs elég savad, vagy enzimed, lehet valami kis emésztést segítő enzimet szedni, de a szervezet maga is termel ilyeneket (már akinek).
Csak gyorsan átfutottam. Konkrét számok a linkelt helyeken nincsenek. Sőt a harmadiknál valaki nagyjából ugyanazt kérdezi, mint amit én kérdeztem és, ha jól láttam, nem jött igazán konkrét válasz.
Most nagyon benne vagy a témában, én is elég sokat olvastam róla, de érdekelne, mit tudsz, illetve a többiek véleménye is, hogy:
ÁBSZ esetén elég ha csak a glutént kerüli szigorúan az ember, vagy pedig minden gabonát (rizsliszt, zabpehely, stb.) illetve krumplit is szigorúan kerülni kell?
Mert Sisson csak a glutént említi 100 %-ra, persze attól még lehet máshogyan.
Van erről valami részletezés valahol?
És a magliszteket? Vagy hány evőkanál elfogadható mondjuk abból naponta?
Szerintem az enzimhiányból sok minden következhet, mert az első következménye az, hogy emésztetlen nagy molekulák maradnak a béltartalomban. Tehát az enzimhiány az egy ok, amiből sok minden származhat attól függően, hogy a belek mit tudnak kezdeni ezekkel az emésztetlen dolgokkal és mit nem.
Egy nagyon egészséges vékonybélben az immunrendszer lekezeli őket, és nem feltétlenül veszi észre a gazdája, hogy történt bármi. Pedig gondolom ennek is van ára.
Utána kellene nézni, van-e köze ennek ahhoz, ahogyan cöliákiában a bélbolyhok lestrapálódnak. Úgy képzelem, ha folyamatosan túlterhelik ezt az immunmechanizmust, a vékonybél ideges lesz és a továbbiakban egyszerűen továbbspricceli az ilyen béltartalmat a vastagbélbe, ahol ez önmagában már hasmenést jelenthet, illetve jönnek a szakosodott baktériumtörzsek, elszaporodnak rajta és gázokat fejlesztenek.
Figyi, ezt én honnan tudjam? :-) Fitátos listát tudok, de lektinest nem..
Mercola vagy Mark Sisson oldalán ha keresgélsz, talán találsz...
Annyit tudok, hogy a babnak a CH-tartalma is magas (száraznak 58 mg), meg hogy a bab lektinjét főzéssel nem lehet hatástalanítani. Borsó enyhébb eset. De aki attól is puffad, annak ezt hiába mondod, mert ugye az is arra utal, hogy nem okésak azok a lektinek nagy mennyiségben. Tudjuk persze, hogy minden zöldségben van lektin, csak nem mindegy, milyen és mennyi.
Ugyanezek alapján kell mérlegelni a paradicsom-, padlizsán- és krumplifogyasztást.
Mondhatnám azt is, hogy nincs két egyforma paleó, ahogy két teljesen egyforma ember sincs. Vannak alapelvek, amik mindenkire érvényesek, a többi egyéntől függő. Egyébként lehet, csak évek múlva jön elő a hatása, pl. egy autoimmun formájában... Azt viszont nagyon nem ajánlom senkinek, mert orvosilag teljes a csőd a gyógyításukkal kapcsolatban. Annál inkább nyomatják a durvábbnál durvább gyógyszereket rá.
A lektinekre ez az alattomosság különösen érvényes, ezért jobb óvatosnak lenni. Szerintem.
Ha nincs extra jó hatása vminek, ami már összemérhető az ártalmassal, akkor minek kockáztatni?
Igen, az ábsz egy szűkebb jelenségcsoport. Ha valamihez nem termel a szervezet emésztőenzimet, az nem ábsz. Ha maguk a bélsejtek produkálnak autoimmun reakciót, az sem ábsz (bár arrafelé vezethet).
A bél normálisan jól szabályozza, hogy mit szív fel és mit nem. A szivárgóbél-szindróma az a probléma, amikor a bél olyan nagy molekulákat is felszív, amiket előbb még apróbbra kellett volna emésztenie valami enzimnek, és ezek is bejutnak a keringésbe. Tehát a bél normál funkciója zavarodik meg.
Egyébként a természet itt ugyanúgy dolgozott, mint a mérnökök szoktak; nem azt feltételezik, hogy 100% tökéllyel működik a szerkezet, hanem bizonyos fokú szivárgást engednek, és megvan hozzá az a kiegészítő mechanizmus, ami foglalkozik az így előállt melléktermékkel. Magyarul, minden egészséges bél is "szivárog" valamennyire, de azt az 1-2%-ot az immunrendszer simán lekezeli. (Ebből az is következik, hogy a leromlottan még ennyire is képtelen immunrendszer, illetve a tényleg túl sokat átengedő bél hatásai összetéveszthetőek.)
Az immunrendszer speciális szöveteken keresztül igyekszik védeni a szervezetet a nem odavaló anyagoktól, tipikusan (azaz az artériákon kívül) ott, ahol a külvilággal érintkezünk: légutakban, szemben, a bőrön is, de legeslegnagyobbrészt a bélben vannak ilyen szövetek. Ezt szokták közönségesen úgy kifejezni, hogy az "immunrendszer x %-ban a bélben található".
Amit esetleg az orvosok nem így tanultak, az az, hogy ennek marha nagy a jelentősége az egészség gyakorlatában. Ha ez a védvonal megsérül, akkor ott kurva nagy baj van. Ráadásul nem is feltétlen ott jelentkezik a tünet, hanem akárhol (nem túlzás az AIDS-hez hasonlítani ebből a szempontból), amit az orvosok nem fognak erre a nagyon általános okra visszavezetni, hanem ehhez képest tüneti kezelést adnak.
Számomra tökmindegy, mi okozza pl. a cöliákát - ti. ugye a glutén, az meg sok más miatt sem jó, úgyhogy úgysem eszem. Meg tejterméket sem fogyasztok, szintén az egyéb ártalmai miatt (inzulin, IGF, növekedési faktorok stb.).
Szóval még mindig nem látom értelmét külön foglalkozni ételintoleranciával és - allergiával.
Igaz, nincsenek ételallergiáim, legalábbis az erre jellemző tüneteket nem vettem észre magamon 1 konkrét kaja elfogyasztása után sem, bár ahogy olvasom, ételintoleranciánál állítólag még hetekkel később is megjelenhetnek panaszok... :-/
1 allergiám van, az a szezonális szénanátha (kb. pont mostanában), de paleóval jóval enyhébb, de az már a paleo elkezdése utáni első allergiaszezontól ugyanezen az enyhe szinten van.
Az utóbbi pár hónapban viszont elég durván visszatértek a régi ízületi fájdalmaim, ami eléggé kiakasztott 4 év fájdalommentesség után. Erősen gyanakszom az időben ezzel egybeeső szemes kávéból főzött kávéra, mondván jobb az, mert az tutira kávéból van... (mennyiségre napi 2-3, összesen biztos volt 2 deci).
Korábban, amikor nescafét ittam, nem voltak ilyen problémáim, valszleg mert a feldolgozás erősen átalakítja a kávébabot, esetleg csökkenti a lektinek mennyiségét...
Most pár napja lecsökkentettem napi 2+1 mokkáskanálnyi nescaféból készült kávéra, és máris jobb a helyzet. :-) De azért még figyelem magam.
OK, akkor most egy időre hagyjuk a WGA lektint. :P Maradjunk a borsónál és a babnál. Azok ugyebár csak a lektinek miatt rosszak, nemde? És mindkettőt hőkezelés után fogyasztjuk.
Tehát mennyi a lektintartalma a nyers, a párolt és a teljesen megfőtt borsónak illetve babnak? És mennyi ezekből a lektinekből, ami bizonyítottan káros (például mekkora mennyiségekkel végezték a kísérletek vagy bármi más számszerűsített adat)?
Mondjuk úgy, az ÁBSZ nagyon sok problémát okoz ... áteresztő lett a bél, ezért a kis ételmolekulák meg a többi szemét bemegy a vérbe, és gyulladást okoz. Ez rendben van, ezt a problémát lehet egy csomó módon kezelni, lásd lentebb...
De pl. van a laktózintolerancia, azt nem az ÁBSZ okozza, vagy van a cöliákia, azt sem.
Minden allergia, ételintolerancia gyökere az ÁBSZ. Ugyanúgy, ahogy az autoimmun betegségeknél, ezeknél is az immunrendszer hibás túlreagáló működéséről van szó.
Persze, mert Te most az ABSZ-szel vagy elfoglalva. Engem viszont az allergia jobban idegesít. :)
Paleó körökben van az a nézet, hogy a WGA lektin, a lehető legrosszabb lektin, így nem gondolom, hogy figyelmen kéne hagyni. Mennyit eszünk belőle, ha nyersen rágcsáljuk a búzát és mennyit, ha kenyeret eszünk?
Egyébként az már egy ideje érdekelne, hogy ezekből az antinutriensekből miben mennyi van és mekkora az a mérték, ami bizonyítottan káros?
Például itt vannak a lektinek:
Többször hallottam azt az érvelést, hogy azzal nem kell foglalkozni, mert azok hőre nagyrészt lebomlanak. De még nem találtam részletes adatokat, hogy például a hüvelyesek lektintartalma hogyan változik a feldolgozás során.
Tud valaki egy jó cikket, ami például leírja, hogy mennyi a lektintartalma a zöldborsónak és a babnak nyersen, párolva és teljesen megfőve?
Ugyanez érdekelne a búza esetében a WGA lektin szempontjából. Mennyi a WGA tartalom nyersen, fehérkernyérnek megsütve, barnakenyérnek megsütve illetve kása formában megfőzve?
És van-e arról jó cikk, hogy mekkora lektin mennyiség az, ami már bizonyítottan ártalmas?
Lehet, hogy vannak ilyen cikkek, csak én nem kerestem elég alaposan...
Egyetértek, hogy ez a cikk meglepően alapos. Csak az zavart az olvasáskor, hogy úgy éreztem előre eldöntötte, hogy ő most jól lehúzza a paleósokat. Talán emiatt próbálja ezeket az alkaloidákat egy kicsit elbagatelizálni. Pedig az teljesen jogos, hogy aki emiatt nem eszik krumplit, az paradicsomot se egyen.
És még azt is jól látja, hogy a paleósok nem egységesek a szénhidráttal kapcsolatban (és sok egyéb mással kapcsolatban sem). Illetve azt is jól látja, hogy a gyakorlatban sok paleós nem teljesen következetes.
Pardon, ebben a hsz.-ben a szolanin is szaponin lett volna helyesen! A szolanin vitán felül káros, de azt eldobjuk a héjjal, csírákkal, megzöldült részekkel.