Keresés

Részletes keresés

Edmond Dantes Creative Commons License 2007.01.18 0 0 72

Az alkalmazási előirat a hivatalos, amit az OGYI jóváhagy. Ebben az szerepel, amire a készítmény a törzskönyvet megkapta. A tartalmáért a gyártó felel. A törzskönyvezéshez szükséges klinikai vizsgálatok nem vareniklin-bupropion együttes adásával lettek elvégezve, a készítmény önmagában hatásos.

Ami ott nem szerepel, az ún. off-label promóció, nem megengedett.

 

Általánosságban elmondható, hogy egzotikus gyógyszerkombinációk, különösen a központi idegrendszerre ható készítmények ellenőrizetlen mixelése szélsőséges reakciókat hozhat.

Nem csak a hatásmechanizmus különbözősége lényeges (a központi idegrendszerben úgyis gyakorlatilag minden mindennel összefügg), a lebontási folyamatokban is bekavarhatnak, a végére egy májkómát, veseleállást sem nehéz összehozni. Ezek rövidtávon sem élettel összeegyeztethető állapotok.

Gyógyszereljen és kombináljon az, akinek ez a szakmája.

 

Baj volna, ha a készítmények a motivációt csökkentenék, nem csodaszerek.

A "boldog dohányos" jól érzi magát, nem akar leszokni, így nem is motivált, neki hiába adnál bármit.

Motiváció + életmódváltás + támogató környezet nélkül egyetlen gyógyszeres leszokássegítés sem hatékony.

 

Előzmény: Hippocampus (66)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.18 0 0 71

Kicsit elindulatoskodtam az előbb a választ. Pedig nagyon releváns a megjegyzésed. Először is sok és erős bizonyíték van arra, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás segít egy sor betegség elkerülésében illetve tüneteinek enyhítésében. MÁsrészt nyilván ez egy divattéma az utóbbi időben, éppen a sok pozitív tudományos eredmény hatására. Magyarországon nagy a nimbusza a "magányos hősöknek," akik kitalálnak valamilyen "csodaszert," és a közvélemény előtt a tudomány tekintélye viszonylag alacsony. Az én szememben pedig ez pont fordítva van. Hatalmas plusz, hogy ez egy olyan divat, ami tudományos eredményeken alapul és nem valami médiacsinálta "zseni" agymenése. Ezzel együtt is releváns kérdés, hogy jó, segít, de mennyit? Megéri-e az x forintot. Ha lesz időm, írok erről esszét.:)

 

Én bipoláris zavarra szedem, az utóbbi egy évben sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, mint az elmúlt 10 évben bármikor. Persze ennek kismillió oka lehet. Depresszióra, bipoláris zavarra, ADHD-re, impulzív zavarokra nagyon biztató eredmények vannak. Szorongásos zavarokra nem tudok ilyen eredményről.

Előzmény: fcl24 (63)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.18 0 0 70
Hja, nem ismersz te engem.:) Mi mindenre rá vagyok én állva.:)
Előzmény: fullradar (68)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.18 0 0 69
Én nagyon szeretek minden kaját, ami a vízből jön elő. (Meg úgy általában szeretem a hasamat.) Omega-3 a tengeri halakban van, mindegyikben, de változó mennyiségben. Fogalmam sincs, hogy melyikben mennyi. "Zsíros" tengeri halakat szoktak ajánlani, mint a makréla (yam) vagy a lazac (yam-yam). A múltkor rosszul írtam, hogy "a hal állítja elő". Valami alacsony rendű szervezet a tengerben állítja elő, aztán bekerül a táplálékláncba. Az édesvízi halakban ezért nincs (v.ö. csukamájolaj). De további komplikációk is vannak. Pl. a Magyarországon kapható lazac nagy része norvég tenyésztett lazac, ami valami tápot eszik. Gondolom így nem hemzseg benne az omega-3. Ezért én megeszem a magam hal- és tengeri herkentyű adagját a kulináris élvezetekért és eszem egy márkás halolajat (nem kapszulában, hanem a folyadékot nyelem be). Ez nekem havi 5000 Ft körüli pénz, de most már csak azért sem árulom el, hogy milyen márka, mert még felhajtanátok az árát a hatalmas keresletnöveléssel.:)
Előzmény: eMM (61)
fullradar Creative Commons License 2007.01.18 0 0 68
igen-igen,már szinte vártam hogy legközelebb azt írod hogy csak itt,csak nektek, most 1 doboz áráért 3-at .....:-) amúgy rendesen rá vagy állva a témára,ami cseppet sem baj
Előzmény: Hippocampus (59)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.18 0 0 67

sz'tem inkább csak marketing

 

Te tudsz valamit, amit én nem? Elferdítik az adatokat? Konspirál a hallobbi? :) Én nem életmód- és női magazinokból szoktam ítéletet alkotni, hanem csak tudományos szempontból megbízható forrás alapján. (Ne érts félre, nem rád vonatkoztatom, nem akarom azt mondani, hogy te nő magazinokból szeded, amit mondasz.)

Előzmény: fcl24 (63)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.18 0 0 66

A kombináció a hivatalos álláspont szerint szükségtelen.

 

Kinek van ebben "hivatalos" álláspontja? A tiszti főorvos mondta?

 

A leszokáshoz motivált személy kell, ezt semmilyen kombináció nem pótolhatja.

 

Természetesen motiváció és akaraterő kell minden addikcióból való kilábalásra. De vajon csökkenti ez a kombináció a motivációt? A tapasztalatok szerint több embernek sikerül leszokni a dohányzásról, ha vareniklint vagy bupropiont szednek, mint aki csak az akaraterejére támaszkodik.

 

Apropó, te orvos vagy?

 

Előzmény: Edmond Dantes (65)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.01.18 0 0 65

Jelenleg folyik egy ilyen vizsgálat.

A kombináció a hivatalos álláspont szerint szükségtelen.

A leszokáshoz motivált személy kell, ezt semmilyen kombináció nem pótolhatja.

Magyarországon a bupropriont dohányzásról való leszokás segítése indikációban nem lehet felírni.

 

Xanax téma:

Hozzászokás az, amikor a korábbi terápiás adag már nem hatékony,

(ld. alkoholföggőség) így a kívánt hatás eléréséhez az adagot növelni kell.

Aki hajlamos az addikcióra a placebóhoz is hozzászokik.

Előzmény: Hippocampus (48)
kfd Creative Commons License 2007.01.18 0 0 64
Tankönyv szerint 6-8 óra a hatóidő. Nem hiszem, hogy a fokozatos leépítés rosszat tenne, sőt :-). Mit jelent pontosan, hogy "egyre jobban érzed a Xmentes ill. nyugodt idősak közti különbséget"?  
Előzmény: fcl24 (63)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 63

szvsz, csak mert most lett "divat" az omega-3, volt is egy cikk asszem hvg honlapján, hogy 2007 az omega 3 éve, az is erről szólt. Szóval sz'tem inkább csak marketing. Persze inkább mint szívbarát megoldás nem mint idegDe ezek szerint nem mindegy, hogy milyen hosszú láncú, meg amiket Hippocampus mesélt.. 2006-ban meg minden ápdét 1-es volt. Némely ásványvízre is rányomták, nem mintha a többi hízlalna. :)

 

Ja, nekem a koleszterinem is magas, úgyhogy lehet valami ebben az telített-telítetlen zsírsav arányban. Elvileg, akkor akinek magas a koleszterinszintje hajlamos lehet a depresszióra, pb-re?

 

smileagain: én se a halolajtól várom a megoldást, csak úgy gondolok rá, mint az egyik összetevőre az egészséges agyműködéshez. Tehát magában nem biztos, hogy megoldás. Vagyis lehet, hogy valakinek pont ez az egy faktor hiányzott, és ettől lesz jobban, én komplexen, és emelt dózisban szedem az ilyen kiegészítőket (vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények stb.). És nem akarom elkiabálni, de mintha, mintha.. :)))

 

Visszatérve a topiccímhez:  (xnx) olyan 5-6 óra után múlik el a hatása, ugye? (kiv. retard) Én legalábbis úgy érzem. Emellett meg egyre jobban érzem a xnx mentes és a nyugodt időszak közötti különbséget... Akkor ez már függőség? Vagy javulok, és jobban leszedál a szer? Bár mostanában néha kihagyom az estit, mert elég fáradt és álmos vagyok, hogy tudjak nélküle aludni. (Amúgy álmomban, vagy éjjel még sose volt pánikrohamom, nem ébredtem szívdobogásra, azért is "merem"). Az gondolom nem árt, ha néha kihagyom. Illetve próbálom nyújtani a bevételek közötti időszakot. Vagy fő a rendszeresség?

Előzmény: eMM (61)
smileagain Creative Commons License 2007.01.18 0 0 62

Végigolvastam az oldalt a halolaj vitáról, találtam pár értékes információt, amit eddig nem tudtam.

Csak azért írok most, mert én 4 hónapig szedtem a kapszulát, nem is a leggagyibbat és mégsem éreztem semmi változást. Állítólag kb. 3 hónapi szedés után jelentkezik először a hatás, de huzamosabb ideig kell szedni a javuláshoz. Lehet, hogy tovább kellett volna szednem??

Tavaly ősszel láttam a TV-ben egy kisfiút, aki rettenetesen hiperaktív volt. Több hónapig kapott napi 1 evőkanál halolajat(miért akarok mindig hajolajat írni?!?) és a koncentrációs készsége meglepően sokat javult.

Tehát biztos használ, de sok idő kell a láthatő eredményhez.

eMM Creative Commons License 2007.01.18 0 0 61
Van olyan olajoshal amire direkt ráírják hogy + omega három zsírsav is van benne.Akkor az csak ebben van meg?
Amúgy meg van direkt halolaj kapszula is,de én inkább szeretném élvezetessé tenni a gyógyszerelést.:)
Előzmény: Hippocampus (54)
eMM Creative Commons License 2007.01.18 0 0 60
Sőt a szomszéd meg timsót szokott enni ilyen esetben.:)
Találgatni lehet csak nem sok értelme van.
Előzmény: fullradar (52)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.17 0 0 59

Én a vevő oldalon vagyok, nem az eladó oldalon.:) De nagyon jó a hozzáállásod, szkeptikusan kell hallgatni a táplálékkiegészítőkről zengett himnuszokat, főleg ha az énekli, aki árulja. Ezért hivatkoztam olyan tekintélyes forrásokra, mint a Medscape vagy a Washington Post. Ezeknek lehet hinni, amit itt mond egy névtelen nick, azt nagyon óvatosan kell kezelni. Kivéve, ha a névtelen nick rendszeresen megbízható forrásokra hivatkozik.:)

Előzmény: fullradar (56)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.17 0 0 58

Ami a bemutatkozó lapomon van, az egy Washington Post cikk fordítása. Sok kérdésedre benne van a válasz. Ráadásul nagyon jól van megírva (bár nem túl jól van lefordítva:). Sajnos nem a legfrissebb, 2003-as, azóta sokminden történt a területen. De ami azóta történt, csupa jó: sok új bizonyíték van a terápiás hasznukra.

 

Nem tudom, hogy mennyi omega-3 zsírsav van az egyes halkonzervekben. Talán van olyan halkonzerv, amire ráírják. Az ember termel egy "meghosszabító enzimet" (elongáló enzimet), amely képes meghosszabbítani a zsírsavak szénláncát. Nevezetesen képes a lenolajban található linolénsavból a halolajban található EPA-t, DHA-t előállítani. A gyakorlatban azt találták, hogy csak néhány százalék alakul át. Nőknél valamivel több, mint a férfiaknál. Ráadásul ha valaki sok omega-6 zsírsavat eszik, akkor az omega-3 zsírsavaknak még kisebb hányada hosszabbodik meg. Ezért fogalmaznak óvatosan a növényi eredetű omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban.

 

A hatásos napi mennyiség is kérdéses, általában napi 1-2 g halolajat javasolnak, vagy úgy, hogy hetente kétszer tengeri halat eszel, vagy halolaj kapszula formájában.

Előzmény: fcl24 (57)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.17 0 0 57

Hű, ez aztán a korrekt válasz, köszi, igencsak szakérted ezt a témát. :) Akkor ha már boncolgatjuk a témát, és megengedsz ezzel kapcsolatos pár kérdést:

- valójában mivel jár az omega-3 megfelelő mennyiségű fogyasztása, vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy mik a tünetei (idegrendszeri szempontból) a hiányának. Most az érrendszerem annyira nem érdekel. :) Gondolom nem pánikbetegség, depresszió, stb., így egyértelműen nem lehet kijelenteni. Vagy igen? Meg lehet "betegedni" a hiányától? Vagy csak annyi, hogy ez is szükséges az egészséges idegrendszerhez, és csak egy komponens annak optimális működéséhez. Mint pld a cink vagy magnézium. (Bár ez utóbbi hangsúlyosabb, gondolom én laikus.)

- vane-e, és mennyi a napi szükséges minimum normál felnőttnek, és mennyi az ajánlott olyanidegbetegnek mint pld. én? :)

- mennyi van egy doboz halban? :) Vagy kapszulás halolajat kell enni? Miben van még hosszúláncú omega3?

- lehetnek-e az omega 3 túlzott "fogyasztásának" káros következményei?

 

Köszi, a válaszokat, ha tudnál segíteni.  

Előzmény: Hippocampus (55)
fullradar Creative Commons License 2007.01.16 0 0 56
gondolom ezzel foglalkozhatsz, nagyon vágod a témát:-) viszonteladó vagy?
Előzmény: Hippocampus (55)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.16 0 0 55

Napraforgóolaj: Az ebben található többszörösen telített zsírsavak szinte kizárólag omega-6 zsírsavak, nem pedig omega-3 zsírsavak. Az utóbbi a jófiú a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából (és az idegrendszer, pszichiátriai zavarok szempontjából is). Az omega-6 zsírsavak is létfontosságúak a szervezet számára, de abból sokat eszünk. Egyesek szerint éppen az a baj, hogy az utóbbi 100 évben a táplálkozásunkban nagyon eltolódott az omega-6 : omega-3 arány az omega-6 javára. Tehát a napraforgóolaj nem segít a szív- és érrendszeri betegségeken.

 

Lenolaj: Ez olcsó és nagyon sok omega-3 zsírsav benne. Csakhogy a lenolajban található omega-3 zsírsav szénlánca rövidebb, mint a halolajakban találhatóké. Sokan kétségbe vonják, hogy a lenolaj ugyanolyan hasznos, mint a halolajak. Egy mai hír a Medscape-ről:

 

More than 230 new products enriched with omega-3 were put on the market this past year, but it is unclear if these additions will help your health. Most new products that contain high levels of omega-3-ranging from orange juice to butter-type spreads--use a type derived from plants, such as flax and soy. "There's very strong evidence that the benefits of fatty acids from fish are beneficial for cardiovascular disease," said Tufts University professor Alice Lichtenstein. "The data are not strong for the plant-derived omega-3 fatty acids."

Előzmény: fcl24 (53)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.16 0 0 54
A szardíniát valamilyen étolajban (jó esetben olivaolajban, de inkább napraforgóolajban) teszik a konzervdobozba. Én nem erről, hanem a hal által termelt, a hal testében található omega-3 zsírsavakról beszéltem. Feltétlenül érdemes megpróbálni egy-két hónapra, könnyen lehet, hogy segít.
Előzmény: eMM (49)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 53

Nekem is az olajos  -napraforgóolaj-  kajákat javasolták (ha nem értettem félre), állítólag jót tesz az idegrostoknak, bevonja őket, vagy valami ilyesmi. Meg a halat is javasolták, de nemtudom, az olaj miatt, vagy az omega miatt. De hal is, olaj is, az biztos nem árt. :) Úgyhogy én vagy a saját levében úszó tőkehalmájból szoktam beküzdeni egy konzervet, vagy napraforgóolajos halkonzervből egyet, ez utóbbit még szeretem is.

Illetve nekem a lenolajat is ajánlották, az van kapszulás kiszerelésben, omega3-al., meg B vitaminokkal. Akkora kapszula, hogy reggel bekapva, majdnem jóllakok tőle. :)

 

Előzmény: fullradar (50)
fullradar Creative Commons License 2007.01.16 0 0 52
a magánélet nem mellékes,onnan is fújhat a szél, az is generálhat problémákat bőven.akkor front érzékeny lehetsz vagy ilyesmi...
Előzmény: eMM (51)
eMM Creative Commons License 2007.01.16 0 0 51
Dehogyisnincs omega+3 szívvédő mg ha nincs is ráírva,jót tesz.Egyél sokat de ne többet mint heti kettőt.
Amúgy ma már jobban vagyok fizikailag.( a magánéletem itt most mellékes)
Előzmény: fullradar (50)
fullradar Creative Commons License 2007.01.16 0 0 50
biztos használ valamit hosszútávon,meg rohadt drága is, én a táplálék-kiegészítő csoportba sorolnám,aminek nincs közvetlen hatása de ártani nem árt :-). amit te mondasz,az olajos hal, a "szardínia" abba nincs "omega" asszem,de nem akarok megint okoskodni:-)
Előzmény: eMM (49)
eMM Creative Commons License 2007.01.16 0 0 49
Igen szeretem az olajoshalat,általában ki is mártogatom a levét.Ez önmagában nem megoldás.
Előzmény: Hippocampus (44)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.15 0 0 48

"Safety and efficacy of CHANTIX in combination with other smoking cessation therapies have not been studied."

 

Senkinek sem ajánlom, hogy megpróbálja, de nekem az az uneducated guess-em, hogy simán lehet kombinálni a vareniklint a bupropionnal. Annyira különbözik a hatásmechanizmusuk. Illetve a bupropion hatásmechanizmusa nem ismert, de biztosan nincs nikotinreceptor-agonista hatása.

Előzmény: Edmond Dantes (47)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.01.15 0 0 47

A hatásosságra a választ megtalálod ott, 44% vs. 30% a vareniklin javára.

Rákérdezek, hogy a többi kérdéseddel mi a helyzet.

 

Magyarországon egyébként nem Chantix, hanem Champix néven kerül forgalomba.

Előzmény: Hippocampus (46)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.15 0 0 46
Kösz, mivel komolyan érdekel, megkerestem magam.:) Lásd pl. www.chantix.com . Konkrétan a kérdéseimre a válasz: nincs adat. De tényleg komolyan tervezem, hogy belevágok.
Előzmény: Edmond Dantes (45)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.01.15 0 0 45

Ha valóban érdekel, el tudom küldeni a törzskönyvezési vizsgálatokat.

Előzmény: Hippocampus (14)
Hippocampus Creative Commons License 2007.01.15 0 0 44
Könnyen lehet, hogy az egész história a pszichiátria asztalára tartozik. Egyél halolajat, nagyon jó mindenféle gyulladásra, szívritmuszavarra, az agynak is jót tesz a jelek szerint. Ez nem "természetgyógyászat," hanem "hard science." Sajnos nem tudok elsőrangú, megbízható magyar nyelvű hivatkozást megadni, de a pszichiátriai vonatkozásairól van egy cikk a bemutatkozólapomon, ez érinti kicsit az egyéb területeket is.
Előzmény: eMM (43)
eMM Creative Commons License 2007.01.15 0 0 43
Épp mentem aludni csak OIL Tyconoztam egy "keveset "előtte.
Most éppen megint előjőttek a melkasi fájdalmaim(ez is vicces ilyen intenzív már nagyon régen volt most meg sittysutty) de ez ugye szív nem lehet csak reumatikus.Ha legalább tudnám hogy a hideg vagy a melegfontot nem szeretik e az ízületeim annak örülnék.Eddig a hidegnél volt gond télen, de most meg meleg van.Csak el kéne már menni a reumatológiára...........
Előzmény: fullradar (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!