Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
És mi indítaná azt a sok rakétát? Mert még az AGM-88-at is csak horizont alól tudják beloftolni és max 2/gép a kapacitás F-16-on. Ha egymást is megfelelően fedezik akkor még Pancírok nélkül is embertelen tűzerő kell ehhez.
Azok a drónok viszonylag primitív szerkezetek. Útvonalat repülnek a GPS vevő jelei alapján. A pontosságuk és a zavarvédettségük utal egyedül arra, hogy nem ali rakta őket össze a konrad katalógusból egy sivatagi sárkunyhóban.
A pancir gépágyúja nem is 25-30km-ről szedi le a célpontokat. :) 1-2km-ről pedig semi kunszt nincs egy motoros fűkasza meglátásában a kég éggel a háttérben. Biztosan sokkal forróbb mint egy gólya.
Valami köze csak van, mert odáig napi rendszerességgel bombáztak. Nerm hiszem, hogy az irániak vagy a hezbollah most hirtelen abbahagyott minent (bár az is lehet, hogy az oroszok rájuk szóltak).
Nézzük műszaki oldalról, milyen közel kell mennie egy F-16-nak ahhoz, hogy eleresszen 1 sikló bombát? Hány gép kell egy olyan támadáshoz amelyel túl tudják terhelni a komplett orosz szir légvédelmet? (a szir s-300 úgy 1,5km-re van az orosz rendszerektől).
Valahol olvastam, hogy az F-35 is maximum 90km-ről úgy 10km magasan kb hangsebességgel kell hogy indítson egy ilyet. Ez lenne a maximális indítási távolság, és tán nincs is rendszeresítve a szóban forgó bomba. Gondolom mindezt a tenger felől ahol eleve ott vannak az orosz hajók, szintén radarokkal és lérakkal. Vajon látnák az F-35-öt? Vajon lőnének rá ha az orosz támaszpont felé indulnának azok a bombák?
Szerintem ez az amit az izraeliek nem akarnak kipróbálni. Nagyon rosz sajtója lenne ha lelőnének gépeket. Pláne egy F-35-öt. A "szabaccságharcos" drónokat fogják most erőltetni. Amig rajta nem kapják őket.
Ha pl. az izraeli Delilah rakettat nezzük, az meg közvetiti is amit lat. Persze az antennai lehetnek nagyon fokuszaltak is ... es akkor "elölröl" eleg nehez eszlelni az RF jeleket.
De van pl. NLOS raketta is, amit szandoff tavolsagbol küldenek meg ... Az gyakorlatilag nem all kapcsolatban senkivel se, hanem (nagyjabol) autonom modon tevekenykedik ...
Pl.
Photos Of AH-64D Apache Armed With “Spike” Missiles Prove That The Weapon Is Operational For the Israeli Attack Helicopters
The NLOS is an ultra-long range version of the precision attack system believed to have a maximum range of up to 25 km and a weight of 70 kg.
According to Rafael, the SPIKE NLOS weapon system can be operated in either direct attack upon target detection using LOBL (Lock-on Before Launch) Mode or firing from stand-off in automatic navigation mode based on operator or target acquisition system provided coordinates (INS navigation).
Azert az nem ugy van hogy van egy antennad atan fogod vele a vilagot, es akkor meg a jelfeldolgozasrol nem is beszeltunk meg egy csomo nyalanksagrol ami az EW savat borsat jelenti.
Ott van meg az antenna/ rendszererzekenyseged is. Anno pl a szerb MIG-29 pilotak erzekeltek az AMRAAM radarjanak a besugarzasat de csak masodpercekkel a becsapodas elott igy nem tudtak tenni semmit.
Az a kornyezet meg amugy is tele van mindenfele RF forrassal kezdve a katonai felkatonai radiokat mobiltelcsiket stb stb. Komoly rendszer kell ahoz es ido hogy kepes legyel azonnal vagy kozel azonnal eszlelni es kiemelni azt a radiojelet ami neked kell.
Viszont a drón kommunikációból jövő EM kisugárzásokat érzékelnie kellene! Már az Sztrela-10 parancsnoki változatai is fel voltak szerelve ilyen célra tefilin dobozokkal.
Egy ilyen kicsi belsöegesü motor orankent ~1 litert fogyaszt (az kb. 10 KWh ... mp-re vetitve ~200 watt höteljesitmeny jön ki belöle). A Pantsir infraerzekelöje NEM ERZEKELI ezt a höteljesitmenyt (20-25 km-röl) ... az RCS-t (<0,01 m2) pedig szinten nem.
Szerintem sincs igazán köze hozzá. Jelenleg az Sz-300-at oroszok üzemeltetik, de amint befejezik a kiképzést, és 100%-ban átadják a szíreknek, én egy hetet nem adok neki. A cionisták már korábban is megígérték, hogy az Sz-300-at azonnal elpusztítják amint lehetőségük lesz rá. És szerintem nem is lesz nehéz dolguk. Nem is kell semmiféle trükkre gondolni, egyszerűen annyi rakétát lőnek ki rá, ami túlterheli a rendszert.
Úgyhogy szerintem az oroszok részéről óriási baklövés volt az Sz-300 leszállítása. Az egész nyugati világ azon fog röhögni, hogy milyen könnyen elintézték az egyik legfélelmetesebb orosz légvédelmi rendszert. Az már senkit nem fog érdekelni utána, hogy ez nem az Sz-300 hibájából fog megtörténni.
Szerintem az S300 nak önmagában nincs köze az Izraeli passzivitasnak ugyanis az S300 sok meg nem bevethetok ugye.
Inkább arra gondolok hogy tudatosan szüneteltetik a Hezbolah Iráni támogatását mivel jelen pillanatban gyakorlatilag vedtelenek lennének. Szerintem megvarjak amíg az S300 sok bevethetok lesznek és majd akkor ujrainditjak a szállításokat.
Ha emlékeim nem csalnak a sok orosz videóból akkor az IR kamerát a gépágyú használja csak. A zvezdások legalábbis gépágyóval szedték le a saját kamerás drónjaikat amikor a propagandavideót :) forgatták.
"Van egy tovabbi infra erzekelöje is ... de egy drone eseteben az nem sokat penget ..."
Ha jól emlékszem azokon a drónokon benzinmotor volt, azok meg igencsak melegek.
Aztán az is érdekes, hogy rengeteg drónt szedtek le egy karcolás nélkül, mint például ezt itt, ami azt jelenti, hogy elektronikus zavarást használtak. Ezek szerint az újabb változatok már nem zavarhatóak.
A Pantsir sajat radarja (export verzio) közepes tavolsagbol >2 m2 RCS-t vesz eszre. Az orosz sajat verzio ennel biztosan erzekenyebb.
Van egy tovabbi infra erzekelöje is ... de egy drone eseteben az nem sokat penget ...
The Pantsir-S1 fire control system includes a target acquisition radar and dual waveband tracking radar (designation 1RS2-1E for export models), which operates in the UHF and EHF waveband. Detection range is 32–36 km and tracking range is 24–28 km for a target with 2 m2 RCS. This radar tracks both targets and the surface-to-air missile while in flight. As well as radar, the fire control system also has an electro-optic channel with long-wave thermal imager and infrared direction finder, including digital signal processing and automatic target tracking. A simplified, lower-cost version of Pantsir-S1 is also being developed for export, with only the electro-optic fire control system fitted. The two independent guidance channels - radar and electro-optic - allow two targets to be engaged simultaneously. Maximum engagement rate is up to 10 targets per minute.
Itt egy RCS lista. Ebböl azt lehet latni, hogy egy (nagy madar, mondjuk siraly) RCS-e kb. ket nagysagrenddel nagyobb, mint pl. egy agyulövedeke ... Egy drone elölnezete se nagyobb ... söt azt lehet stealth-esre is kesziteni ...
Kotty: a Pancir-Sz1 légvédelmi rendszer szíriai problémáiról posztolt egy ismert katonai szakújságíró a "haditudósítók" nevű Telegram-csatorna információi alapján majd a posztot következő nap törölte. Ezt egy másik szakújságíró vette észre. Annyi kiderült, hogy a lassú, kisméretű célokat "nem látja", azokat nehéz leszedni vele, míg a nagyobb madarakra rendszeresen "bejelez". Júliusban egy, a hmejmimi bázis fölé bejövő hármas drón-raj kilenc, IED-t dobott le, a három drónt ezután, négy rakétaindítással tudták leszedni Tor-M2U-val. Később egy négyes drón-rajt a Pancirral csak tizenkét indításból tudták letakarítani az égről.
A cikk anonim forrásokra és egy már letörölt hírre hivatkozó katonai tudósítóra hivatkozik.
Nincs ertelme tovabb titkositani azon infokat, amelyek jelentösege es infotartalma gyakorlatilag nulla. A ~45 eves haborurol szolo összefoglalas 50-60 evvel ezelötti technologiai szinten allo eszközök csörtejere vonatkoznak. Ilyesmivel ma mar nem indulna el senki se ...
Hú, ez nagyon érdekes. 92-ben titkosítás alól feloldott CIA dolgozat az arab izraeli háborúról, benne a lérak elemzése.
"Air Defense.
The Arab air defenses prevented the Israeli Air Force from damaging Arab ground forces on anything like the scale seen in1967. They achieved their primary aim by disrupting Israeli attacks rather than by shooting down or damaging Israeli aircraft. Israeli loss rates were actually lower than they were in 1967, when the Arabs had only rudimentary air defense systems. The Syrians destroyed or damaged Israeli aircraft at a rate two to three times greater than the Egyptians because the tactical situation on the Golan front forced the Israelis to accept greater risks."
Nem csak oroszt. Tőlem aztán lehet az angol, német, akár még szomáliai is. De ne legyen elfogult vagy propaganda. Az sem mellékes, hogy legyen hiteles forrásokkal alátámasztva. Terroristák mendemondái meg kb. annyira hitelesek mint egy cigány jósnőé.