Keresés

Részletes keresés

JSchneider Creative Commons License 2009.01.15 0 0 3799
Nem vagyok rendesebb mint a többiek! :)
Köszönöm kérdésed, örömmel megválaszolom!
Jelenleg az abszolút kedvenc a Sheaffer. Saját betétje és tintája van. Nagyon tetszik a tinta színe. Kicsit halványabb, mint a Parkeré.
Van néhány Parker tollam is. Ezeket ritkán használom, bár megbízhatóak és eleggánssak. Az egyetlen töltőtollam is közülük kerül ki.
Második helyen áll a Lamy. Ebből is van több féle, golyós és roller, valamit többfunkciós. Ez utóbbi egyszerű ceruza és toll kombináció.
Ma rendeltem egy Monteverde Jewelria golyóstollat. Egy olasz szépség.
És idén tervezek még egy Waldmann Xetrát.
Szemezgetek az Aurora a Marlen és a Pelikan golyósaival.
Ezekből még nincs, de majd szépen lassan. :)

Te milyen márkákat szeretsz/ használsz?

Előzmény: Franz Ferdinand (3798)
Franz Ferdinand Creative Commons License 2009.01.15 0 0 3798
Végre egy rendes ember.;) Milyen tollakat, gyártókat kedvelsz?
Előzmény: JSchneider (3797)
JSchneider Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3797
Üdv Franz Ferdinand!

Nem vagy egyedül a goylóstollall. 90%-ban és is azt használom.
A töltőtollat csak akkor veszem elő, ha jobban rá érek, mert én golyóssal gyorsabban írok.
Előzmény: Franz Ferdinand (3795)
apiszok! Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3796
kezd összeállni, hogy milyen "szerszámokat" bír:)

merített papír, gótikus, kalligráfia, ecset, meghívó, egyedi, boríték, ültetőkártya, diploma
Előzmény: AkakijAkakijevics (3794)
Franz Ferdinand Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3795
Hát ez az..., hogy fogalmam sincs, mivel én csak golyóstollat használok - szerintem ezen a fórumon egyedüliként :) -, de azt tudom, hogy vannak itt más Aurora fanok is, akik gondoltam, hogy biztos használnak Aurora tokokat.;) (Igazából nem tudom pontosan leírni ezt a "szerkezetet", de remélem, hogy valamennyire így is érthető azért.)
Előzmény: petike23 (3792)
AkakijAkakijevics Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3794
Nahát, tényleg meglepő, hogy ilyen finomságok vihetők véghez egy merített papíron.
Előzmény: apiszok! (3793)
apiszok! Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3793
Boldog Új Esztendőt Mindenkinek...:)

Elnézést, hogy hosszú idő után ismét offolok, de nem tudom megállni. Úgy látszik, hogy - végre - találtam olyan merített papírt, ami egész meglepően jól viselkedik... Úgyhogy tetszik, nem tetszik, vizuálisan leterhellek vele...

íráspróba, kalligráfia, betűrajzolás, meghívó, oklevél boríték, ültetőkártya, üdvözlet
petike23 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3792
Lehet, hogy hülyeséget írok, de régebbi tolltartókban nem a toll hegyének megtörlésére volt ilyen kis alkalmatosság..?
Előzmény: Franz Ferdinand (3791)
Franz Ferdinand Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3791
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Egy barátom felhívott, hogy kapott egy tolltartót (Aurora Torino) a töltőtollához (Aurora Optima) és van benne állítása szerint egy "kihúzható fül" (egy szalag bevarrva bőrrel a másik végén), ami nem tudja, hogy mi célt szolgál. Ez egy egy férőhelyes tolltartó keményebb bőrből. Mivel az én tolltartóimban nincs ilyen, így nekem fogalmam sincs róla. Én arra tippeltem, hogy talán amolyan elválasztó lehet, ha két vékonyabb tollat tesz bele az ember vagy esetleg a kupaktetőt védi (netalán szűkítő?). Szóval mi lehet ez?:)
szazharminchet Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3790
Bocs, kimaradt véletlenül a harmadik link. Biztos elfelejtettem a "Beszúr" gombra klikkelni. Szóval a Marshall-Oldfield-könyvet a Penpratice-tól (azaz Oldfield-től) lehet megrendelni. Hazai forrást nem tudok.
Tinta: én általában a közepesen telített, "washable" (kimosható) tintákat szeretem, ezek tollbarátak (könnyebben kiöblíthetők, mint egy permanent, nem hagynak nyomot), és a ruhából is kijönnek, ha véletlenül megfogod az üveg száját tolltöltéskor. Szinte mindig kéket, néha feketét (a pirosak szokták állítólag megfogni az átlátszó tollakat). Az ebszolút kedvencem a Waterman Florida Blue (talán a legtollkímélőbb tinta), ezen kívül még Pelikan 4001-et, Herlitz-et, és Platinum Blue-black-et szoktam használni.
Előzmény: retrobandi (3789)
retrobandi Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3789

Szia!

Bocsi ha valamit rosszul értelmeztem, de akkor pontosan hol lehet megrendelni a Marshall könyvet? Esetleg tudsz vmilyen magyarországi lelőhelyet is? Gondolom ezeknek a cégeknek nincs MO-i képviselete, vagy igen?

A másik: te milyen tintát használsz? (Parker, Waterman, Pelikan)

Köszi mindent.    -retrobandi-

szazharminchet Creative Commons License 2009.01.02 0 0 3788
Én a tolljavításhoz szükséges anyagokat (tintazsákot, tömítéseket, sellakot, section sealant-ot és szilikonzsírt, ill. a hegypolírozáshoz egy micromesh stick-et) két helyről szereztem be, a Woodbin-től és a Tryphon-től szereztem be. Mindkettő megbízható, és jó minőségű cuccokat árul (a Tryphon konvertere kivétel, az nekem semmilyen tollba nem passzolt).
Sajnos ők csak a régi, Dubiel-féle könyvet árulják, ami szerintem a maga idejében nagy újdonság volt (nem volt más), de mai szemmel nézve vacak. Sok olyan javítási eljárás van benne, amivel könnyen tönkretehetsz egy tollat.
Az új, Marshall-Oldfield könyvet innen lehet megrendelni , erről nagyon jókat írnak a neten, akik már megvették. Én még nem vettem meg, de tervezem.
A gyémántpaszta nem tudom, mennyire jó (mennyire simára políroz), és a Tryphon-nál és a Woodbin-nél egyaránt (olcsón) kapható micromesh stick-et használom. Állítólag nagyon hasonlít egy körömpolírozóhoz (de olyat én még nem láttam, meg kell kérdezni a csajokat, hogy MO-on lehet-e kapni).
Előzmény: retrobandi (3787)
retrobandi Creative Commons License 2009.01.02 0 0 3787

Szia!

Elősször is Boldog Új Évet Kivánok!

Másodszor, nem szeretnék visszaélni a türelmeddel, de lenne még pár kérdésem.

Tudnál nekem abban segiteni, hogy lehetne beszerezni egy ilyen tooljavitós könyvet?(fontos!)

A micromesh az milyen cucc? Nekem van gyémántpasztám, nem tom hogy az megfelene-e. Előre is köszi.

Előzmény: szazharminchet (3786)
szazharminchet Creative Commons License 2008.12.30 0 0 3786
Ha jól emlékszem, akkor jobbmenetes. Légy óvatos, hogy semmit se törj el, vagy melegíts túl. A toll szerkezetét egyébként ismered? Ha nem, akkor érdemes először a neten megnézni, vagy a két tolljavítós könyv (a régebbi, de olcsó Dubiel, az újabb Marshall-Oldfield) egyikét (lehetőleg az újat, sok jót írnak róla, és a Dubiel-ben sok olyan eljárás van, ami azért elég kockázatos) beszerezni.
A vacumatic-hez: a hegy mindkét ágán (tine) megvan a keményfém-golyócska? Ha igen, akkor valószínűleg nem kell a hegyet cserélni, csak a két ágat egymáshoz állítani (egyik se legyen magasabban) és esetleg a hegyét micromesh-sel (12000-es finomság) felpolírozni. De lehet is kapni hegyet (www.parker51.com, ha jól emlékszem).
A vacumatic diafragma is kapható, pl. a Pen Sac Company-nál, a Woodbin-nél vagy a Tryphon-nál. De egy szerszám is kell a töltőszerkezet kicsavarásához (én ezért nem vettem vacumatic tollat, de mondjuk a szerszám nem is olyan drága). Itt is van egy pár dolog, amire figyelni kell.
Előzmény: retrobandi (3785)
retrobandi Creative Commons License 2008.12.29 0 0 3785

Szia!

Köszi az instrukciókat, meg fogom próbálni.  A hood -ot az alsó szárral ellentétesen lehet lecsavarni? Azaz mindkettő jobbmenetes? Egyébként alapproblémám, hogy irás közben kihagy. Az álltalad ismertetett áztatáson pedi már túl vagyok, remélem majd most:)  Van egy mási P 51-es tollam, egy régebbi, vacumatic tőltőrendszeres. Annál meg a csőszerü gumidugattyú( v. rekesz )hervadt el. A pótlására nincs vmilyen ötleted? Annál plussz probléma hogy a hegy mintha karcolna, de lehet hogy ez csak egy szubjektiv érzés. Gondolom hegyet ezekhez a tipusokhoz meglehetősen nehéz keriteni. Egyébként milyen tintát javasolsz? Bocsi ha sokat kérdezek, de még nem nagyon konyitok a témához.

Köszi. retrobandi

Előzmény: szazharminchet (3783)
szazharminchet Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3784
Azért annyit még hozzátennék, hogy annyira azért ne melegítsd föl, hogy elolvadjon. Amikor ujjal még épp kényelmesen tudod fogni, hosszabban is, az már elég kell hogy legyen.
Előzmény: szazharminchet (3783)
szazharminchet Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3783
Alkoholba ne áztasd, az árthat a tollak anyagának (bár a Parker 51 gyakorlatilag elpusztíthatatlan).
A "hood"-ot (a hegy körüli burkolatot) általában elég egy kicsit megfújkálni hajszárítóval a kupakot tartó gyűrű környékén (ahol benne van a menetes ellendarab, a "connector"), és utána kézzel (esetleg egy gumi- vagy bőrdarabbal körülvéve, hogy jobb legyen a fogása) le lehet csavarni.
Miért akarod szétszedni a tollat? Nem ír, eldugult? Vízzel feltölteni, heggyel lefelő egy pohár vízben (2cm mély elég) hagyni egy-két napig nem elég?
Előzmény: retrobandi (3782)
retrobandi Creative Commons License 2008.12.27 0 0 3782

Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni. Kaptam egy Parker 51. Aerometric töltőtollat. Le szerteném szedni a hegy körüli részt- ami a krómgyürü felett van- de nem mozdul. Van ennek valami trükkje? Hogyan tudnám szétcsavarni v. áztassam alkoholba az egésszet? Segitségeteket köszönöm.

GoodGhost Creative Commons License 2008.12.25 0 0 3781
Boldog Karácsonyt mindenkinek.
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3780
Ez egyébként nem limitált széria (akkoriban nem is volt ez divat) .
Viszont a 100N meglehetősen sokáig volt gyártásban (1938-'51) ám ennek ellenére mégiscsak jól becélozható ezen darab kora, mivel a kupakján nem a megszokott dupla gyűrű van, hanem a gyártás elején alkalmazott egyetlen széles, bordázott (így mégiscsak szűkebb széria példánya) .
Előzmény: szazharminchet (3778)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3779
Így van !
Ezért is lesz kicsinosítva, felújítva, hegyjavítva, tömítéscserélve...
szazharminchet Creative Commons License 2008.12.16 0 0 3778
Vagy éppenhogy kicsit használtasan megkedvelni. Akkor látszik rajta, hogy története van. Persze, szerintem egy töltőtollnak (még ha nem is akarod használni, akár eredeti állapotban akarod megőrizni, akkor is) múködőképesnek kell lennie.

Legalábbis számomra egy töltőtollhoz hozzátartozik, hogy tudjam, hogy bármikor előkaphatok egy üveg tintát, és írhatok vele. (Az is igaz persze, hogy nincs eredeti állapotban eltett tollam. És a limitált szériák sem érdekelnek.)
Előzmény: szazharminchet (3777)
szazharminchet Creative Commons License 2008.12.16 0 0 3777
Lehet, hogy teljesültek az írószerekkel szemben támasztott elvárásaim, e téren elégedett lehetek ?!?

Ha sikerül felújíttatnod a 100N-t :-)))
Előzmény: Törölt nick (3776)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.15 0 0 3776
Egyszer kérdezted tőlem, gyűjtőnek vélem-e magam(?).
Ugyanez szóba került korábban ezen a fórumon is.

Nos, akkoriban határozottan tiltakoztam ez ellen, mondván, hogy leginkább azért vettem meg az érdemesebb írószereimet, mert szeretem azon használati cikkekkel körülvenni magam, aminek a használata egy kellemes tudattal, hangulattal indul, jólesően. És ugyanezt véltem felfedezni néhény itteni fórumozó társon is.
Ugyanakkor mostanában úgy érzem (és sokakról is ez világlik) , hogy kezdjük átlépni ezt a bűvös gyűjtői határt. Még ugyan felhasználócentrikusan beszerezgetjük és használgatjuk a kis kedvenceinket, de aztán annyira tudunk hozzá ragaszkodni, meg annyira kiismerjük magamagát is, meg a történetét is, változatait is, továbbá hiányát érezzük a többi hasonló ritkaságnak, hogy már nehány olyan darabbal is gazdagítgatjuk ezt a kollekciónkat, amit végtére is nem is használunk, vagy akár (sic!) képtelenek is vagyunk használni. Azt hiszem, ezek a darabok már a "gyűjtemény" fogalomkörébe tartoznak.

Viszont olyan bitang jól esik gyönyörködni bennük !!!

Nekem már mindenképp ilyen a régi BIRO-m, a "GO"PEN-em (amiket, a golyóstoll kifejlesztésében jeleskedő nemzethez tartozóként nagyonis magaménak érzek) , de a '30-as évek elejéről való TINTENKULI-m is (amit csőtollrajzokon nevelkedett mérnökember létemre el sem tudnék képzeni, hogy ne akartam volna magaménak tudni). Aztán a közelmúltban jártam úgy, hogy egy '30-as évekvégi Pelikan 100N-re tehettem szert, ami - felújításra szoruló léte ellenére - annyira megtetszett, hogy az - egyébként kifogástalanul működő - M400 típusomról máris lemondtam, az már csak felesleges holmi lehetne emellett.

Na, úgy érzem itt kellene büszke tartással megállni. Az eddigi darabok sokáig szolgálhatnak már, tisztes ragaszkodás mellett, míg némelyiknek már a múltja is szemléletesen elővehető, megcsodálható...

Lehet, hogy teljesültek az írószerekkel szemben támasztott elvárásaim, e téren elégedett lehetek ?!?
Előzmény: petike23 (3774)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.15 0 0 3775
Vajh' mennyi az az annyi ? Titok ? (Akár emilben is ? ;)
Előzmény: petike23 (3774)
petike23 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 3774
Helló,

mint régiség, biztosan megér annyit, csak sajnos én nem állok most úgy. :-(
Bízom benne, hogy (sajnos :( nagyon szűk az a réteg, akit érdekel, és meg fogunk majd tudni egyezni az eladóval.

Üdv; Péter
Előzmény: szazharminchet (3773)
szazharminchet Creative Commons License 2008.12.14 0 0 3773
Nem ismerem, csak én is nézelődtem arrafelé (Go-Pen-t nem kerestem, a golyóstollak egyáltalán nem érdekelnek, csak véletlenül megláttam).
De mondjuk ha tényleg annyira ritka, mint mondjátok, akkor nem is volt az olyan drága (lagalábbis, egy kicsit is ritka töltőtoll sokkal többe kerül, igaz, az tényleg jól is ír utána).
Előzmény: petike23 (3772)
petike23 Creative Commons License 2008.12.13 0 0 3772

"Sikerült Go-Pen-t venned?"

Helló,

még nem, megmondom őszintén az árat kicsit soknak találom, legalábbis az én lehetőségeimhez képest. :-(

Ismered esetleg az eladót ?

Üdv; Péter

Előzmény: szazharminchet (3769)
petike23 Creative Commons License 2008.12.13 0 0 3771

Szervusz Oyster !

"Jól gondolom, hogy ez a hirdetés az '50-es évekből való ?"

Jól céloztál, egész pontosan 1949. ;-)

"És, ha visszanézek, ez épp a Te tolladról szól..."

Még nem vettem elő összehasonlítani, de nekem is úgy tűnik. :)

A Tiéd is hasonló, de még régebbi, azt hiszem.

Üdv; Péter

Előzmény: Törölt nick (3767)
Zak Mc Kracken Creative Commons License 2008.12.13 0 0 3770
Hazaértek Richard Bindertől a tollaim.

Csupa jót olvastam róla korábban a fountain pen network-től, és mind igaz. Végig tökéletes kapcsolattartás, a legkisebb, utólag jelzett igényeim is mind teljesültek, és a lényeg: profi munka.

A cursive italic-ra módosított Namiki hegy szebben és jobban siklik a papíron, mint eredeti, standard kerekhegyű kialakításban. Bár csak 0,6mm-es a vonalvastagság, a vízszintes és függőleges vonalak közötti különbség megfelelően tartva elég nagy.
A másik kiküldött delikvens, párom zseb-Platinumja is mintha egy új toll lenne. Egyenletes vonal, semmi kihagyás, száradás, korábban észlelt probléma.

+ jött mellé egy második Vanishing Point - gun metal gray színben. Nagyon pofás!

Egy vagyon volt, mert elkaptak a vámon is meg a dollárárfolyam is meghülyült közben, de egy forintját se bánom, ez a karácsonyi ajándékom magamnak :) Csak ajánlani tudom!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!