(Legyek én az első, ha már a karácsonyiról lemaradtam. Sokadik nekirugaszkodásnak remélem már meglészen az eredménye, mármint gépileg.)
Van Valaki aki karácsonyi ajándékozás, vagy egyébb okán rendelkezik a 2008-as évkönyvvel? Vagy elektronikus változatával? Már csak azért, mert abban megjelent egy GDO, aminek PIC-es frekimérője vagyon, és engemet nagyon érdekelne.
Na ennek sincs semmi értelme, a helyszínen kell kipróbálni a vásárolt terméket...ezt megmondták már régen! A vásáron lehet zsákbamacskát venni, de mindenki tisztában van vele miért az a neve...
"alinco brumog mikor adásba kapcsol." Kedves harsiboy! Van Neked egyáltalán engedélyed arra, hogy adásra kapcsolj egy rádiót? Mert ha nem tudnád, azt csak engedély birtokában teheted. Az, hogy brummog (két m-mel) a rádió, egyáltalán nem biztos, hogy a rádió, avagy az eladó hibája. Lehet, hogy egy alkalmatlan tápegységre dugtad rá.... Személyes, IRL adatokat meg nem szoktunk itt közhírré tenni. Ahogy a szövegszerkesztésedet, és a helyesírásodat elnézem, Arany János halhatatlan sorai jutnak eszembe: "Szép öcsém, be nagy kár"... Nos, jobb lenne, ha meg sem szólalnál többé itt, ilyen módon, hanem bocsánatot kérnél attól akinek az adatait itt nyilvánosságra hoztad, és elhúznál innen jó messzire. Nincs nagy szüksége a rádióamatőröknek ilyen alakra, ne haragudj! A MODERÁTOR meg majd kitörli, amit ki kell.
A szilikongumi felületén megmarad viszont a szilikongumi.
Szilikongumival szoktam felragasztani a metalizált papírt ,ami nem más mint a Simphonia-cigidoboz ezüstpapírja.
Jobb,mint a grafitspré,mert az idővel "átíródik" a nyákra,esetleg állandóan aktiválva egy-egy gombot.
A távirányítóról jut eszembe egy magánfuvarozó barátom,aki egy mólésabb hajnalon a mobiltelefon helyett a távirányítót rakta zsebre;aznap elég sok nemfogadott hívása volt....
A távirányítók tesztjéhez még hasznos lehet, ha tőle néhány cm-re egy egyszerű zsebrádióval figyeljük a működést. Szennyeződés/zárlat miatt állandósult kódkibocsájtás, elem vagy kontakthiba a TV nélkül is kiszűrhető. 500 kHz körüli "üres" helyre hangolva a rádiót hallgathatjuk a négyszögjel-sorozatok hangját.
Elnézést azt elfelejtettem megemlíteni az előbb, hogy a szögletesre vágott alu fólia sarkait ragasztáskor ráhajlítottam a kerek gumigombra, ezzel is akadályozva a fólia elcsúszását.
Én távirányító javításához egyszerű csokolládéról eltett alu fóliát használtam.
Ferrobond pillanatragasztóval ragasztottam fel, és még kerekre sem vágtam, hanem ollóval szögletesre ahogy éppen sikerült. Kettőt javítottam igy meg, és mindkettő már két éve működik hibátlanul.
ja, azt elfelejtettem az elején írni, hogy barkácsboltból származó szeretetcsomagokat raktam szét az asztalon :-)) Jó kis időtöltés volt, de már le kellett vinnem a kocsiba :-)
Távirányító javításhoz "Grafit 33" nevű sprayt használok, fél-egy évig eredményes a kezelés. Néhány cseppnyit kifújok egy papírlapra, ebbe mártogatva egy drótdarabot egyenként "befestem" az érintkező felületet. Talán javítja a módszer a gumibillentyűket is...
Sajnos a szilikongumi felületén semmi nem marad meg hosszú távon. Kapni spec festéket erre a célra, de nagyon drága, egynél nem kifizetődő. (Nedis, HQvideo)
Alapos zsírtalanítás után ha öntapadós alufóliát ragasztasz fel, egy ideig jó lesz.
Ha megint "kiizzadja" magából a gumi azt a ragacsot, le fog jönni, de legalább olcsó. Széles nagy tekercsben kapni a jobb háztartási boltokban. Iratlyukasztóval lehet kis korongocskákat vágni és bepöttyözni a gumit.
>>>Mert egyszer még jó lesz valamire, nem dobjuk ki, elfér a csavaros ládában, enni nem kér... S ha nekem nem is kell, egyszer csak jön a szomszéd, mutat egy rozzact vackot: -nincs egy ilyen csavarod véletlenül? És véletlenül akad... http://www.freeweb.hu/radiozas/gszj.htm Barkácsolás :-)
Egy szép fekete/sárga ónszippantó. Kb 10 perc munkával újjávarázsoltam. Jó lett volna még egy csepp glicerin. Mindenféle csavarok, alátétek. Mindenkinek van egy csavaros ládája, ugye? Amiben békésen megfér a félbevágott facsavar a rugós alátéttel, a 12-es anya a 2,5-es csavarral, a bútoralátét a tükörgombbal. Mert egyszer még jó lesz valamire, nem dobjuk ki, elfér a csavaros ládában, enni nem kér...
S ha nekem nem is kell, egyszer csak jön a szomszéd, mutat egy rozzact vackot: -nincs egy ilyen csavarod véletlenül? És véletlenül akad...
IC-k. Balra relék, mellettük a CD22100E áramkörök; videomátrixokban szolgálnak társaik. Ha valaki esetleg tartalékba kér ilyet, szóljon, nekem nincs videomátrixom...
Kondenzátorok, becses stiroflexek is. Néhány példányt egy másik eresztésből már megmértem, a 100 nanofarádot 0,25%-on belül tartják. Ezeket majd jövőre tudom megmérni, ha hazamegyek műszeres szentélyembe.
Nekem az ünnepi napok már dec 21-én megkezdődtek, mikoris kézhez vettem monitor36 ajándékát: két dvd, tele betűvel. Köszönöm, uram! Azt hiszem, azóta sikerült még gyűjtenem hozzá valamit, megy majd a válasz az újév elején. A mai nap délutánján, mikor a gyerekek (egyik, a másikék holnap jönnek) hada elvonult, és a romeltakarítás után volt egy kis nyugi, én varázsoltam az alábbi tájképet a szobában az asztalra:
Miután kigyönyörködtem magam, el kell rakodnom persze.
Személy szerint az ipari rádiókat jobb szeretem, többet kibirnak és gyakran nagyobb tudásúak, ezek sajnos ritkák. No meg kell hozzájuk programozó interfész, szoftver, miegymás...de ezek a készülékek mindenállóak :)
Szolnokon csak a Com-Team Bt-ről tudok, hogy forgalmaznak URH cuccokat, egész pontosan Motorola készülékeket. A Magyar utcában vannak, de ugyanabban az utcában van egy Team Computer nevű bolt is, az másik cég! Szerintem készleten nincs semmi, csak rendelésre, de azért telefonálj rájuk!
Kedvem volna....csak most vidéken vagyok rokonoknál, holnap megyek haza, rögtön munkába este 19 órára, hajnali 7ig dolgozom, utána otthon segitek, este megint munkába másnap karácsony, aznap éjjel megint munka....kapkodva pedig semminek sem szabad nekiállni. soha. ezt már megtapasztaltam.
Azért ne vedd annyira komolyan amit lentebb írtam, csak ha van hozzá kedved akkor fogj hozzá :)... szerintem csöves rádiót olyan könnyen nem lehet elrontani, ahhoz elég nagy "balhét" kell benne csinálni! :D
Az említett könyv talán nekem is megvan, a címére nem emléxem csak, annyi hogy végig csöves rádió rajzok vannak benne..
Köszönöm szépen a felajánlást. Nem tudom hogy lenne kivitelezhetö. Szerintem még neked is szükséged lehet rá, egy fénymásolat vagy scannelés egyszerübb volna, nem?
Úgy emlékszem mintha valahol nekem is meglenne ez a könyv. Megnézem hátha még nem ajándékoztam el. Remélem megvan....hátnem tudom....álljak neki? Még rontanék is rajta. Nagyon nem bizom magamban...
Nekem nincs meg a rádió kapcsolási rajza, de hosszú javítási tapasztalataimból az derűlt ki, hogy egy megbízható nagy bemenőelllenállású fesz. mérővel a hibák nagyrésze feszültségméréssel kideríthető. Ha nincs tapasztalatod a helyes feszültségek megsaccolásához, akkor egy olyan dokut kéne beszerezni amelyeken rajta vannak a helyes értékek. Lehetnek a hiba okai pl. megnyúlt ellenállások, vagy félig átvezető hidegítő kondik, amelyek mind megváltoztathatják az aktív alkatrészek feszültségviszonyait. A leírásod alapján én a javítást a hangfrekis fokozaton kezdeném, és ha ez jó, akkor a KF-et venném kezelésbe, mivel a középhullám is és a rövidhullám is érzéketlen. Esetleg valami hozzánemértő szakember elcsavargatta a KF trafók vasmagjait. Lehet azonban, hogy egyik fokozat sem kapja meg a megfelelő tápfeszt, és azért érzéketlen az egész.
Nem tudnád-e esetleg a rajzot ide feltenni, vagy az e-mail címemre elküldeni. Valamelyik Kádár könyvemben biztosan benne van, csak én most nem tudok hozzáférni.
ÓÓÓh. Igaz igaz. EZeket a müsorvevöket már nem gyüjtöm, csak szeretnék beszerezni egykét olyan darabot amire már kiskorom óta vágytam. Az egyik az R5932 volt, a másik egy Sirius De Luxe lenne. Ismerni is kell és nem kell hozzá müszerezettség...no igen, csak nekem nem ez a szakmám és sajnos az időm is korlátokat szab. a 12 órás munka a hét 6 napján nagyon furfangos, mindig kiforditja az idöterved :)) De ha van tipp hogyan álljak neki akkor megköszönök minden segitseget mint mindig....
és mielött elfelejtem, nagyon kellemes ünnepeket minden amatőr és rádiózás iránt érdeklődő kollégának!!!
"Ezt müszerezettség nélkül sajnos nem tudom orvosolni."
áá, ez csak sablon-szöveg :), készülékeket nem elég gyűjteni, ismerni is kell őket akkor már, az-az igazi! Némi doksi kell hozzá nem műszer, én biztos vagyok benne...
Bocsánat a késedelemért, csak szokás szerint dolgoztam :) Meg fogok karácsonykor is sajna...nos szóval a probléma hármas volt. Az első az volt, hogy a hangfalakon eléggé el volt már oxidálódva a csatlakozó és rossz volt az érintkezés. A másik gond az volt hogy az egyik tranyó forrasztása elengedett es emiatt nem ment a végfok valamint a végfokban lévő 4 biztositék csatlakozásai is el voltak oxidálódva, egy bizti halott is volt. Van szegénynek még egyéb baja is, az előző gazdi leszedte róla a skálaizzókat, foglalatot, a sztereó adást jelző lámpácskát és foglalatát. Más barbárkodást nem találtam benne. A hálózati kábel és a kapcsoló már általam javitva lett. Vételben elég érzéketlen. KH-n gyakorlatilag a sáv alsó része "üres", RH-n is csak a nagyobb állomások jönnek. Ezt müszerezettség nélkül sajnos nem tudom orvosolni.
ui: nincs valakinek VT RC4602 OCR rádiója? Sirius DeLuxe vagy sima Sirius.
E L A D Ó Tipusváltás miatt eladom legféltettebb kincseim:
>> Yaesu FT 60E (antennákkal töltővel, programozókábellel, szoftverrel, BNC-re átalakítóval): 55.000 HUF A rádió kiváló állapotban van teljesen karcmentes, nyitott, az akku (saját gyári) remek állapotban van. A gyári antennán kívül adok hozzá egy Diamond SRH 519-es kétsávos antennát is. Kézikönyve, doboza is megvan. Róla lenne szó: http://silvius.extra.hu/60E.jpg
>> Albrecht AE 201S 10M/11M AM, FM, SSB kézi rádió (26MHz-29,7MHz): 60.000 HUF Ez a szinte már beszerezhetetlen, teljesen egyedi konstrukció egy különlegesen remek rádió. 6-7 Wattot mértünk SSB-n, de FM-ben is hozza a 4-5 Wattot. Az árban benne van a Nastro-1-es antenna, amely 78cm hosszú és kiválóan használható ehhez a típushoz. A készülék megkímélt állapotban van, minden funkciója tökéletesen működik 1kHz-enként léptethető. Az akkubakban általam vásárolt 9db Sanyo 2200-as akku dolgozik, ezek is benne foglaltatnak az árban. Amatőr sávon képes shiftre, CB sávon pedig csatorna számok megmutatására. Ő az a maga teljes valójában: http://silvius.extra.hu/201s.jpg
>> Albrecht AE485S AM, FM, SSB 25/35W 10M/11M mobil rádió. 50.000 HUF http://www.rigpix.com/mischam/albrecht_ae485s.htm A készülékből szakemberrel kivezetettem a jelet (lengőalj, kisjack) digitális alkalmazásokhoz. Szintén megtörtént a clarifier átalakítása is, hogy adásban is lehessen finomhangolni a frekvenciát, így 1kHz-nél finomabb hangolásra is alkalmas. Tökéletesen működik, frekiben nagyon pontos, kicsi, könnyen használható rádió 5 memóriával. Kicsavartuk belőle a még egészségesen használható maximumot, természetesen a teljesítmény használat közben is szabályozható. 27MHz-re gombnyomással nyitható, vagy CB csatornákat jelenít meg a kijelző, vagy az adott frekvenciát. Kis szépséghibája ennek a típusnak, hogy a gombjai hamar elhagyják magukat, ezért az én készülékemen egy átlátszó ragasztószalaggal biztosítottam, hogy mind meglegyen és tökéletesen működjön. Ez a megoldás már 1,5 éve jól működik.
>> Grundig Satellite 500 világvevő rádió 35.000 HUF Ez a készülék tökéletes állapotban van, nagyon vigyáztam rá. Az FM CCIR sávon 25kHz-es lépésközökkel hangolható, tudja a teljes rövidhullámot LSB/USB üzemmódokban is. Programozható, akkumolátorokról (3 góliát) és hálózatról is egyaránt üzemeltethető (tölthető). FM CCIR sávon hullámvadásztam vele, ezért szűkebb sávszélességet biztosító japán Murata kerámiafilterekkel helyettesítettük az eredetiket. A szűrők természetesen foglalatban kerültek beforrasztásra, így bármikor cserélhetőek más filterekre. http://www.universal-radio.com/catalog/portable/sat500.html
>> Alan 456R PMR rádió, jó állapotban, a rádiót szakember BNC aljzattal látta el, ezért antennára is köthető. (8 PMR frekvencia és 38 CTCSS) 10.000HUF http://www.maplin.co.uk/images/Full/n21ac.jpg
>> Concorde Premium PMR rádió (8 PMR frekvencia és 38 CTCSS) Ez a kiváló állapotú, alig használt készülék scanneléskor kifejti a CTCSS kódokat! 7.000HUF
Alkuról abban az esetben lehet szó, ha a tisztelt vásárló legalább három tételt szeretne megvásárolni a fentiek közül.
Még annyit hozzátennék, hogy amikor már voltak hangfrekis tranyók, akkor a gyártók-gondolom a fogyasztás csökkentése érdekében- a hangfrekis részt tranzisztorokkal gyártották. Több ilyen tipus is volt, pl. az FMV Székesfehérvár által gyártott Gulliver, vagy a Bulgáriában gyártott több tipusnál is előfordult ilyen megoldás.
Gondolom a te rádiódnál is a hangfrekis rész tranzisztoros.
Reagálva a valamelyik előző leveledben felvetett "végfok megfutásra", én úgy tudom, hogy még a kimenő trafót használó készülékeknél fordult az elő, hogy a hangszóró leszakadásakor, a nagy önindukciós feszültség miatt a hangkimenő trafó primerje átütött. Más végfokok megfutásáról én nem tudok.
Közben sikerült megoldani :))) Az R5932 volt az első igazi magyar sztereó rádió. Az elősje az R4932 volt aminek csak a hangbemenetén át volt szetereó a kimenet, a rádió felől mono volt. Az 5932 félig csöves félig tranyós hibrid érdekesség.
Nem hinném. Ez az 5932 ez melyik,az AIDA? (mindig herótom volt a típusszámoktól RTV-terén,érdekes-a Kenwoodnál vagy Yaesunál természetesnek vettem. : )
Akkor is ugyanez van. A régi rádióknál gyakori jelenség volt a hangszóró nélküli üzemeltetésnél a végfok megfutása, ha jól sejtem akkor volt ilyen jelenség. Csakhogy én ilyet nem csináltam.
Szétszedtem a már korábban említett R5932-est, összerakás után azonban nincsen hang.....mi a fene baja lehet? Mindent néztem de semmi tibb, és ne gyertek hogy a hangszórót dugjam rá :D
A probléma a következő. Adva van egy műholdas DigiTV-vevőállomás Egy régi ITT-tv-vel,AV üzemmódban. Működik,de a hang áthallásos, az m1 hangja halkan hallható a tv2-n és fordítva is.
Miféle digitális vátvitel ez?
Avagy itt kicsomagol minden lehetséges hangot és odateszi sorban egymás mellé,ahogy az analóg műholdason van?
Köszönöm a véleményedet és a tanácsodat, igazából egy kezdő,tanulgató készülékként szeretném egyenlőre használni! Szerinted hol lehetne egy ilyet beszerezni és mi az az árfekvés amit érdemes megadni érte!?
Talán a pókot (ami az évek során beköltözött a hangszóróba) meg kéne próbálni kicsalogatni; a pók ugyanis a rádió kikapcsolt állapotában is "működik". :-))) Kellemes ünnepeket és BUÉK!
Akkor én inkább a szerelgessünköt választom :) Karácsonyig csak ez a mai szabadnapom volt, utána pedig ujévig tovább megy a munka, sajna ilyen helyen dolgozom :(
Megnéztem a házi könyvtáramat, sajnos nem sikerült meglelni a kívánt szakirodalmat. Nem tudom hol lehet, tudtommal nem adtam kölcsön. Vagy mégis? Megkérdezem!
Még mindíg türelemmel várom az általad kimásolt rajzokat, adatokat brg yagi 0,7/2m szélessávú antennákról felújítás céljából (költségtérítés ellenében ahogy ígértem).Hogy mióta, azt csak ketten tudjuk.Mivel nem reflektálsz leveleimre csak erre tudok gondolni.
Hát mit ne monnyak: Ahogy később írod: a KF-ek betekerve...... Hát ehhez kevés a "negyven év a szénfalon" tapasztalat, itt a helyreállítás kicsinyt tovább fog tartani, mint ami az "Ezt cserélek, azt cserélek" eset. Ez, ahogy mondják: Orvosi eset! Sőt: Korházi eset, laborral, és jól felszerelt "műtővel"! A többi megoldás már a "Vak tyúk is tanál szemet" esete. De ezen az alapon Te is tucc! (:-) ) Laikus lépéseivel, hátulról közelítve a dolgokat: Van hangfrekis bemenet? (kivezetve, lemezjátszó csatlakozás, vagy oljan bemenet amit abban az időben (amikor a készülék megvalósúlt) általában "Q" (R, is használatos volt.....de a szervizesek inkább tuggyák.....)betüvel is jelöltek? Annyit bizti tudsz, hogy ez hátúl volt a "sasszín", és oljan amibe banándugikat lehetett nyomni. De, ha mán külön hangfalas rádió volt, lehet, hogy a masina "sztereó" volt. Ezt viszont mán kicsinyt "újkori technikai megoldás"okkal csinálták. (Három, netán ötpólusu "tuchel" csatival. A lényeg: Hangfrekis fokozatok működését annó, úgy ellenőriztük, hogy egyszerűen egy csavarhúzó fém részét ujjal megfogva hozzányúltunk a bemeneti csatihoz, és jól működő fokozat esetén "brummot" hallottunk a hangszóróból. Ha ez így volt, akkor a hangfrekis rész egy vagy kétfokozatú erősítője sacperkábé jól működhetett. (Most arról nem szólok, hogy ha a fokozat oljan mértékben volt rossz, hogy "torzított, mint az állat", miként jelentkezett. (Sokféle lehetett, de leginkább az eredetileg a fokozat valamilen színű ellenállása, ami pölö fekete volt, más színűnek találtatott. Monnyuk itt is volt vagy két (három-négy) eset: 1:, ha monnyuk a pár ohmos huzalellenállás, ami eredetileg gyárilag feketére volt festve, és álltalában egy cső katódja közelében volt, szürkésé vált, vagy 2:, Akármilyen eredetileg más színű ellenállás -általában gyárilag zöld, avagy barna, netán piros- határozottan fekete, égett, lepergő festékűvé vált, vagy 3:, .....írom itt, hogy néhány formációja miljen a kifolyt elkónak, a csövek általában katódkörében..... (Van elkó az anódfesz körben is, aminek nem kell folyatósnak lennie, elég ha "szivárog"....) 4:, ....vannak egyébb més szerkezetű kondenzátorok, amik esetleg elvesztve dielektrikumukat, -rosszabb esetben átütöttek- már nem kondenzátorok....
UNDSOWEITER.....(Haladva előre a bemenő fokozatig a KF erősítőn, a keverőn, és a bemenő fokozaton át vissza, netán ha külön oszcival is rendelkezne a készülék....)
No, ha eddig elolvastál, és nem dobtál egy hátast, és még érted a humort is:
Ha nem boldogulsz a kütyüvel, keress meg valami módon, és majd szerelgetünk egyet....OKS? (Csípem a "rekonsrukciót", és szívesen csinálom. Legutóbb egy oljan gyönyörűséges VEF-et hoztam a "Gyári szintnél jobb" állapotba, amit alább belinkeltek. :-) )
Most hogy nézem ezt a szegény R5932-est, hát valaki csúnyán elbánt egyes részeivel...a skálaizzók házibarkácsra vannak cserélve, a hálózati kikapcsoló is át van műtve, ezekután nem csodálnám hogyha a "lelkét" is megtiporták volna.
Ennyi hibaleírásból nem hiszem, hogy bárki is megmondaná a készülékkel történő személyes találkozás hiányában, hogy mi a baja. Nem típushiba, az biztos, tehát sok minden lehet a baja. Ezt a választ a múltkori mootorola kérdésedre adtam, csak azért, hogy ne hiányozzon a válasz.
Kihúztam az antennát hogy megnézzem jól van e boforrasztva minden a csatiba......kihőztam és hopp semmi.....nem romlott a vételi minőség. Ezekszerint talán valami gebasz van a csatlakozónál...
Volt nálam olyan rádió, ami tök süket volt, a tulaj mondta, hogy kitisztította, meg "meghúzta a csavarokat"... Az összes KF-ben koppanásig be volt tekerve a vas...
Ha már a Motorola hangszóró problémára nem érkezett javaslat, hátha erre fog, ha már a régi rádióknál van a téma :)
A minap szereztem egy Videoton R5932-es rádiót. Egészen szép állapotban van, csak mintha egy kicsit süket lenne. Mit értek ezalatt? KH-n nem jön a kossuth 540 kHz-en, és rövidhullámon egy ócska kínai zsebrádió is lepipálja....azért nem ez várható el egy ilyen készüléktől. Mi lehet a gond? Lenne aki ránézne? És nem arany áron? :) Xanti esetleg?
Az Orionnak megvan a saját anódpótlója, de a Sonettben nagyon kicsi a hely. Az eredeti 67.5 V-os anódtelep pontosan akkora volt, mint a 8 darab 9 V-os egymás mellett. A fûtõtelep eredetileg is Góliát-elem volt.
Elnézést, hogy idepofátlankodok, de az autós topikokban nem találtam eddig megoldást, ahova tartozok.
Van egy Videoton RA-6386S rádiós erősítőm, ami egy költözést követően rádióüzemmódban nem működik, sőt időnként füstölgést is szimulál, talán a rádió-előerősítő részében olvadt el a tranzisztor, de tipusa immár felismerhetetlen, meg az is, hogy mi válthatta ki az ő és az egyik végfoki ellenállás túlmelegedését.
Egy kapcsolási rajzra lenne szükségem, sajnos eddig amiket végig lapoztam rádióamatőr kapcsolások, azok között nem volt. Az RA6363 és ER 6383 kapcsolási rajza megvannak, azonban e kettőből az én agyam kevés ahhoz, hogy összerakja, mi lehet a baj.
Írtam a Videotonnak, ő meleg szeretettel ajánlották a Videoton márkaszervízt, ahonnan szintén meleg szeretettel, de választ sem kaptam.
SEGÍTSÉG!!! KÉREM SZÉPEN!!!
(Ha lehet, mailban, mert nem biztos, hogy ide visszatalálok:-)
Majd az Akadémia felé "sör-rund"-nak fogom javasolni írásmódot - ha kérdeznek róla, mint amateurt. Saját alkotású és elterjedt újításom a "survivalance" szó "szőrvájlensz" ejtésmódja, ami komoly lelki terhet vett le azon egyszerűbb elmékről-- akik időnként említeni kényszerülnek. (lásd még: "vindóz" )
Nem értem, hogy miért akadsz meg ezen. Ez egy régies írásmód. Jókai Móricz írta vala: "Végtére bármerre és bármely irányban nézend ön rajta, ..."
Tehát - mondaná Váncsa István -, ez azt jelenti, hogy ez a felerősítő gépezet, vagy egyéb valami, ide surrant, hogy csudálkozzunk rajta, hazánkfia mennyire nem ösmeri az ánglius nyelvet.
Középiskolában amatőrrádióztam utoljára, azóta sajnos eltelt már 10év és most újra akarom kezdeni a dolgot: felkészülni a vizsgára, rádiót venni stb.
Ezért szeretném a véleményeteket kikérni a Yaesu VR-120d scanner-ről. Megfigyelő vevőnek akarom használni az amatőrsávokhoz. A probléma az, hogy a rövidhullámú sávokhoz is jó lenne alkalmazni, persze valami "long wire" antennával, de elképzelésem sincs mit várjak tőle.
LSB-t, CW-t, USB-t nem tud, de ezen és gondolom a szelektivitáson WinRad-al tudnék segíteni, jól gondolom?
Szóval mit várjak ettől a készüléktől szerintetek alkalmas a fenti feladatokra?
Nagyon köszönöm, ismeretlenül is igazán kedves vagy!
Ez már az én bogaram marad, de igazán a 328-ra vadászom. PEdig a 331 is gyönyörű, remélem Neked, vagy családtagodnak nagy örömet fog okozni még.
Átkozom magam, mert gyerekkorom múlása közben a nagyszülők tertája nagyapám halálakor kikerült a kamrába.
Amíg nálam fel nem ütötte a fejét a fertőzés, olyan 25éves korom körül, nem is volt eszembe. Most, hogy rákérdeztem, "ó ellpoták azt onnan már régen"! volt a válasz..
Sajnos olyan, pont az már nem lesz, csak hasonló...
Mégegyszer nagyon köszönöm, keresném tovább a 328-at. :-)
Nem is modtam én, hogy ne írhatnád két u-val, csak annyit hogy több jel is mutat a más írásmódok elterjedésére - a neten ilyeneket igen könnyű kikeresni. Jól tudom-e, hogy az akadémiai hejesírási szabályzat (mittomén van e ilyen és így így híjják-e) is lehetőséget ad a fonetikus írásmódra? ... tehát "akumlátor" és "vákum". Akkor ezek "szabályosak", de "helytelenek"?:-)) A magam nyelvérzékével még valószinűleg leírnám az akkumulátort - hiszen érzem benne az összetételt a "kumulációt" -, de a vákumot már tuti így írnám egy u val. Szűkebb munkakörömben is voltak idegborzoló magyarítások és szinte rosszul voltam mikor megláttam a bájt és a fálj szót leírva, dehát széllel szemben nem lehet ...
Ez igaz, de milyen szabály alapján választod el a poént a helytelen nyelvhasználattól? Mindegyik helytelen, ráadásul a "Hat iljen döbö még nem merített le az idén:" értelmetlen, érthetetlen is.
Nem nyelvészeti topic volt az, Ernő, hanem a napenergiás... Nekem válaszolták az alábbi bejegyzésemre:
"Urak, tisztelettel, próbáljátok már meg két u-val írni a vákuumot. Nem fog fájni, és mindjárt emelkedik a respektetek az általános műveltség terén. Hasonló ehhez, amikor az akkumulátort akkumlátornak írják. Latinul a kumulál szó jelenti azt, hogy felhalmoz, tetéz, felgyűjt. Az akkumulál - felhalmoz, összegyűjt. Vagyis az akkumulátor felhalmozza, egybegyűjti a villamos töltést. A vákuum is latin szó, és bizony két u betűvel írjuk... helyesen magyarul.
Könnyű megjegyezni: az akkumulátorban és a vákuumban is két u van.
Nem bántani akarok senkit, szeretném, ha a leírt, színvonalas műszaki gondolatok igényesen, helyes magyarsággal fogalmazódnának meg. sch."
Kisebb vita kerekedett abban a topicban ebből indulva, sok eredménye nem lett, feladom... A véleményem azonban tartom: igénytelenség, ha a szakmámmal, hobbymmal kapcsolatos kifejezéseket nem tudom (még rosszabb: nem is akarom!) helyesen alkalmazni. Uff.
Az "akumlátor"-t még megértem, és el is tudom képzelni, de a "Hat iljen döbö még nem merített le az idén:"-nel nem nagyon jutok dűlőre. Ezt nem javítanád ki? ;-)
És ha már szóba jött, akkor egy nyelvészeti topikban valaki ezt írja:
Az "akkumulátor" kiejtést még sosem hallottam, csak "akkumlátor", de leginkább "akumlátor" formában, így vagy ez honosodik meg, vagy az "aksi" alak elveszti bizalmas jellegét.
Aztán még itt van a profi nyelvész véleménye is a témában:
Régi vágyam egy Terta 328 csöves rádió, ami működőképes.
Csak hát errefelé, hajdú,szabolcs,borsod megyében, vagy a vaterán ilyen szétrúgott, kotló belefészkelt, nagyon hiányos, törött skálaüveges rádiók vannak.
Annyira meg nem értek a csöves témához, hogy háromból egyet összerakjak.
Mióta a gitárerősítőm megrázott, rendesen tartok is tőle.
Ha lenne ilyen rádió a környéken, érte mennék, árát beszéljük meg némi fényképváltás között.
A fertőzés egyértelmű, gyerekkoromban nagyiéknál nyaranta heteket töltöttem, és ott csavargattam is rendesen. Elbűvölő volt a sok nagyváros felirata, pláne ha még hallottam is valakit aki "külföldiül beszélt". Nameg a gyerekként megfejthetetlen varázsszem.
Hát a többit, meg az anyagi "csőd" határát, az újabb rádiók láttán felvont szemöldökű asszonyt meg már tudjátok.. :-)
AKKUMLÁTOR, akkumlátor, Kedves Mester! :-)) (Már több A/ó -s is létezik!) Egy nagyon ari, szivnek kedvenc, hencegős ősdarab megérdemli! :-) Én ugyan csak a VEF-el "villantok"! :-) Hat iljen döbö még nem merített le az idén:
A 9 V-osok legalább fél évig bírják, a Góliát meg ... hát igen, az a fûtés... Ha tudnék szerezni eg yeredeti, bele való anódtelepet, akkor érdemes lenne csinálni egy anódpótlót és rádolgozni az anódtelep papírját.
Nagyon szép darab... Nekem az XYL már csak a kisebb, telepes készülékek gyûjtését engedi (ha ilyet láttok elfekvõben, szóljatok). Ez például egy jó méretû, üzemképes darab:
Az az, Tóni, az volt! Mellétettük az én kis Sharpomat, összefütyültettük, és már írtuk is a külügyi táviratokat. A VEF rádiók barátainak ajánlom ezt az oldalt:
Ha már így antik rádióknál tartunk :) Nincs valakinek egy szép Videoton RC4602 (OCR) típusú rádiója? Segítek....Sirius (De Luxe)? :)) Régóta vágyom egyre. Gyerekkori vágyam egy R5932 a napokban teljesült :) De sajnos nincs hozzá hangfal. Nincs valakinek MiniMax videoton hangfala?
anno reges regen gyerekkent a VEF radioban hallgattam az RH savokat
Volt egy kis zsebrádió is, amiben volt RH, de nem tudom már a nevét. Boldogult főiskolás koromban a Bem téren laktam, a Külügyminisztériummal szemben. Azon hallgattuk a külügy összes morzetáviratait akkoriban. Jó kis morzegyakorlónk volt, ugye?
Köllött volna inni egy kis jóféle "fertőtlenítőt" ... Kérdezd csak meg Pintér Jancsit, mi volt a Moulen Rouge-ban elővezetve a múlt héten (illetve azelőtt voltunk ott)
- anno reges regen gyerekkent a VEF radioban hallgattam az RH savokat szepen..., ha jol remlik 2 vagy 3 savra volt felosztva, kicsit megbuheralva az antenna bemenete, kulon foldet es longwire antennat kapot :)
A képen megfigyelhetõ, hogy a bal kezemben egy régi, középhullámú, listen-only üzemmódú PMR van, kiegészítve két flexibilisen (gumival) rögzített laposelem társaságában...
Lenne egy roppant érdekes kérdésem. Adott egy Motorola Radius M110 rádió. Adásban jó, vételben kiemelkedő....azonban van egy érdekes, inkább zavaró jelenség. Random, véletlenszerűen pattog a hangszóró, mintha DC jutna rá.....ami az érdekes....a rádió kikapcsolt állapotában is! Pitt, patt, pattog. Kb olyan mint amikor 8 évesen az elektronikához mit sem értve a ceruza elemet rákötöttem a hangszóró pólusaira. Adásszünetben zavaró a néha jelentkező (néha nem) pattogás.....vélemény?
A Dataplexben még az a jó, hogy nincs természetes világítás, zajos, kényelmetlen. Én már a fél életem ott töltöttem, tudom milyen. Ráadásul az őrök olyan éberek, hogy kétszer adták oda tévedésből az előző cégem ketrecének kulcsait, mert annak is ott voltak a szerverei.
A lehető legmélységesebb együttérzésem. A kosz, a féltveőrzött műszerek jelenlegi állapota, a sok vizsgálat, jegyzőkönyv, utólag nagyon okosok kérdései, hát nem lesz könnyű. Sok erőt a dolgokhoz és nagyon jó hogy humorodnál maradtál.
A Dataplexben van egy nagyon intelligens oltórendszer, az Inergen. Az a lényege, hogy az égéshez legalább 13 % oxigén kell, az életben maradáshoz viszont elég a 8 % is. Ezért aztán jelzés esetén nitrogénnel leszorítja az oxigénszintet 9 %-ra - biztos, ami biztos, a tûz elalszik, menteni meg lehet a még menthetõt. Áramtalanítani sem kell, a gépek mehetnek tovább.
jelen esetben is ez történt. Persze, ez csak laikus vélemény, életemben nem vezettem még C-sugarat, ők biztosan mást mondanak. Mindenesetre az emelet is csupa korom volt, másnap a hatvan szebbnél-szebb leány nem tudott dolgozni, amíg a router-szekrény rendbe nem lett téve. Addig takatítottak ők is, és mindenki szorított a délutáni zárás miatt :-)
MHSZ-rádióklubos múltamban volt némi együttműködés a tűzoltókkal, akkor csak vízpocsékolóknak hívtuk őket ugratásként.
Nincs elég baja az embernek ilyenkor év végén. Amikor a projekteket le kell zárni, minden eszközt ki kell írni a raktárból a projektre, dolgozik az ember csütörtök este fél kilencig, és amikor a képernyő összefut könnyes szeme előtt, hazamegy azzal, hogy péntek délutánig még belefér egy kis pihenés, reggel korán jövök be, és még tudok egész nap dolgozni. Így is történik, reggel korán megyek be - hát mi történt éjjel kettőkor? A 60 kVA-es szünetmentes tápegység (két db., kb.1,4x1,0x0,8 m méretű szekrény, egyikben az elektronika és a trafó, másikban egy tonnányi akku) megadta magát, és kigyulladt. A füstjelző tette a dolgát, jött a biztonsági őrség, kirúgták az ajtót, elő a poroltót, majd megérkezett a tűzoltóság. Ők kirúgtak még néhány irodaajtót, hogy legyen levegő valamennyi a pvc-vel és nehézfémekkel terhelt füstben, majd elárasztották a helyiséget habbal-vízzel, egyebekkel. Mikor ezt megláttem, néhány fohász elhagyta ajkamat, és azóta nem sok időm van, meg egy darabig nem is lesz. A kár meghaladja a tízmilliót a raktáramban, gondolhatjátok, így karácsony előtt az ember már egy kis lazaságra spekulál, aztán tessék! A mérgező anyagok miatt lezárták a helyiséget, és most, amikor mentjük a menthetőt (többnyire különleges műszerek voltak benn, egyedileg hatszámjegyű árral...), szépen fel kell öltözni, hogy bemehessünk oda. Hogy Ti is röhögjetek egyet, mint a kollégáim, mellékelek egy képet magamról. Mellesleg Qqberci honlapján röhögtem hatalmasat anno, hasonló képen (és nem utolsó sorban a hozzávaló szövegen). Délután már nem ilyen szép sárga voltam :-) Mostanában tehát nem lesz időm holmi topicos dolgokra :-) Mondjuk ennek nincs sok köze a hullámterjedéshez, de azért üdvözöllek benneteket! sch.
Két tartályban egyeNlőre kéne hozni a vízszintet. Egy zárlat miatt azonban egyelőre nem lehet bekapcsolni a szivattyút. Egyetlen betű mekkora különbség, ugye?
- iden ujjitottam egy kicsi a rig parkomon.. - weboldalt kicsit hagyagoltam az elmult evekben... - kozben elkeszitettem az interfeszt is hozza, teljesen galvanikus levallasztas, mar csak az akarat hianyzik es a partner ;)
Én azért szeretem, mert kapásból olyan, mintha a qsl lapot pl. faxolnád. UGye elég irredenta módon lehet cb-n qso-zni szabályosan angliával, franciákkal, vagy dél afrikával ugye, de a dolog tiltott jellege miatt nem kajabáljuk a qsl laphoz tartozó postacímet pláne, de még po-boxot sem. Sajnos anonimnak kell maradni ahogy csak lehet, de az sstv kép, na az ott van!
Kipróbálni? Viccelsz? Mindened megvan hozzá! :-)
817-el qrp kategóriában, a 725-el meg bárhová indíthatod.
(Nekem az utódja volt ,a 735, imádtam. Nem véletlenül volt expedíció rádió a Fa Nándinál, meg sokszor a south pole-on...)
Konkrét típust nem mondok, mert nincs tapasztalatom összehasonlító rádióelemzésben. Nos, szerintem kezdetnek és később is jól használható valamilyen kézi hordozható 144 MHz-es FM készülék. Indokaim: Könnyen találsz qso partnert. Magaddal viheted kitelepülésre ( gyalográdió, unlis-keresés ). Alkalmas csomagrádiós ( és SSTV ) kísérletekre. Szempontok a kiválasztáshoz: Szintézeres legyen ( ne csatornakristályos ). Akkumulátor könnyen, gazdaságosan pótolható legyen. Tápegységről is működjön ( esetleg csekély átalakítással ). Jó pont az 1750 Hz-es hívóhang és a CTCSS. Ilyen készülékkel már sok kísérletet elvégezhetsz - és rájössz, mennyi mindent nem.
Alkatrészek vannak bőven, mivel az édesapám elektroműszerész, szóval ő is gyűjt mindent ami elektromos.... de sajnos nem rádióamatőr, ezt fel is róttam a neki...:) Szóval van valami közöm az elektronikához, bár én nem azt tanulom...szóval nem olyan lesz a végzettségem...de érdekel. Tápegységhez is van bőven alapanyag, tehát amilyen kell meglesz... GDO val kapcsolatban, már nem vagyok olyan jól informált, tudom mi az... de nem tudom mi van itthon...vagy milyen kellene.... Szóval a rádiózásról alapvető infóim vannak...csak részletek nincsenek...
Üdv! Köszi minden infot, és valóban életforma is lehet ez a műfaj, és tényleg egy egész élet sem elég rá, hogy teljesen kiélje magát benne az "érintett". Ha engedélyes leszek, akkor milyen rádiót, készüléket ajánlotok RH/URH? Valami megfelelő, jól működő, alkalmas tipusokra lennék kíváncsi... Típusokban nem nagyon vagyok otthon... Kössz!
A nagy doboztól nem lesz semmi bajod, ha csak bele nem mászol...
Viszont valóban a szigetelők a fő zavar okozók. Bár volt már, hogy a hálószobából néztük, amikor először csak kis vékony ív, majd egyre vastagabb áthúzás lángbaborított egy kisebb garázs méretű trafót, vagy kapcsolószekrényt. Majd jöttek a tűzoltók és pikk.pakk eloltották. De volt már, hogy nagyfesz oszlopon valami megszakító féle húzott jó félméteres ívet. Aztán felizzott és sötét lett a környéken. Ez olyan 25-30 kVos cucc volt.
Végre nem dolgozom így van egy pici időm leülni ide is. Lenne egy nagy nagy kérdésem :) El tudja küldeni nekem valaki a pontos és teljes 2m és 70 cm amatőrsáv listát? Szimplexek és átjátszók. Sajnos sehol nem találok egy épkézláb és teljes listát.
Szolnokon már egy 10kV-s földkábeltől is elkezdtek óbégatni a helyi lakók, az nem zavarta őket, hogy a ház előtt menő kábelaknában volt már kb. 3-4 ilyen vezeték. Az nem káros. Alállomás közelébe viszont én sem költöznék...
Nem a "dobozzal" van a baj, hanem a szigetelõkkel. Ha egy kis pára kicsapódik rá, akkor már elkezd "sercegni", ha közel mész, hallod is, és ez viszont azt jelenti, hogy sok kis apró kisülés történik. A sérült, repedt szigetelõket is hosszúhullámú vevõkkel keresték (nem tudom, még most is használják-e, én a vasútnál dolgoztam ilyennel vagy negyven éve, majd Sch - ha erre jár - megmondja a tutit...)
Basszák meg nekik nem feltétel annak az irdatlan nagy doboznak az árnyékolása? Vagy akármi? Nos egy ilyen térerejű elektromos "vagonról" már elképzelhető hogy -idióta leszek szándékosan - rákot okoz.
Itt Érden egy ismerősnek a háza a vasúti töltés oldalában van. Amíg az antennája a padláson pont a felsővezeték síkjában volt, hát nagyon nagy volt a zaj.
Aztán feltoltunk egy Penetrátort egy komoly árbóccal a vezeték fölé jó 10 méterrel, nagyságrenddel csökkent.
Amatőr sávon rosszabb a helyzet. Ott nem tudod az ellensúlyokat magasra tenni, legfeljebb 28 megán.
Nyilván DX munka szinte reménytelen.
De a vasúti sztrájknak lenne jó oldala is ezek szerint. Csak sajna nem kapcsolják le a felsővezetéket akkor se.
Hál'Istennek megoldódott a djvu fájlok letöltésének prolémája. Megint kiderült, hogy a számítógép sokkal okosabb mint én! Köszönöm a múltkori visszaigazolást (IS..IS..).
Szkájpon -ha becsületesen kitöltöm a nevet, mert máshogy nincs értelme - sajnos mindenki megtalált. Olyan felhívott, aki napközben nem tette volna, és csak azért telefonált, mert neki is van "szkájpja".
Mikor egy este már ötödjére csörgött az egész számítógépes asztalom, hogy "incoming call", és bejött sokadjára a kérdés, hogy "mi újság, mi újság, mi újság", akkor fogtam, és töröltem a francba.
Akivel nem beszéltem fél éve, annak mit mondok hogy mi újság? Lófütty, kelet magyarország errefelé nálunk az újság. A messengeren legalább válogatom kit veszek fel, kit engedek be a gépembe.
Az AM-cb-t köszönöm előre is, de valamit kérned kell cserébe. Egy jófajta üveg pálesz, finomabb bor, legutóbb (jópár éve) söröztünk a qth-n azt hiszem.
CW memory keyert tudsz csinálni? Vagy hol lehet ilyet szerezni? Nem értek a pic-ekhez, pedik sok egyszerű kapcsolás van.
Az AM-es CB-vel meg is van a konkrét tervem, kellene hozzá a keyer, lehetőleg önhangos, úgy tudom a CW is AM, csak van benne "tone".
Szeretném megcsinálni az első 11m-es beacon-t! 10m van sok (onnan figyelem mikor jön fel a terjedés), de 11m-en nincs!
Mondjuk ezt csipogná 2W-al: 109HA/BEACON. Namost ezt már most meg tudnám csinálni notebookal, csak kicsit sok a hardware. Túl sok így.
Egyszerűen lenne egy rádió, benne egy keyer, később egy kis napcella, aksi, és már nem is függünk semmitől!
Hát akkor.... Marad a pmr, egy jobb fajta 456, mindjárt egy pár. Egy a gépre, egy az eqso kapuhoz, minden bütyköléssel max 30 rugó, és mehet a fertőzés!
Ahogy a galyát hallom mostanság 2m-en, van sok káromkodás, nyomorodás, pufajkázás...Tisztelet a kivétel. Sajnálnám ha ott fertőződne.
Jól le kellene ültetni egy RH rádió mellé akár hozzám, és végighallgatni egy spanyol-koreai beszélgetést 40m-en, éjszaka! Na akkor megőrülne, mint én! Micsoda érzés az első 100W-al (bocsi) küldött sstv képet visszakapni a franciáktól (alapértelmezett sstv-sek)!!!
Majd számomra a pofáraesés, hogy ugyanúgy megkapta a fickó 5W-al is! Namost mikor ráírtam hogy qrp (-se, mert a kábelen az 5W-ból 2-3 marad a tetőre), mindjárt kapósabb voltam!
Ezek a szép dolgok, de a fentiek miatt sem hiszem hogy egyetlen frekin teljes lehet a fertőzés. Jól meg kell betegedni.
Mindazonáltal nem szabad elallgatni, hogy nem csak azért érdemes drága és minőségi rádiót venni, mert ezzel kitágulnak a lehetőségek, és elhárul a technikai akadályok legtöbbsége, hanem a sávok tisztasága miatt is.
Nagyon kevesen tudnak ma úgy készüléket építeni, hogy a végén precízen kimérik az aluláteresztőt, és ezt sávonkén variálják is.
Ezekre a költségekre fel kell készülni, egy rendes kézi 5W-os FT60 is 50e Ft.
Jó lenne ha klubhoz közeledne a srác, mert az "ez itt 14X.XXX, itt nem zavarsz úgyse senkit, nyomjad" - nem a legfrankóbb kezdetek egyike.
Én értem a dolog humoros oldalát, de nem értem miért kell a kezdőt elsőre teljesen lelombozni, olyan dolgokról irni, ami nem feltétlenül helytálló.
Lehet venni rádiót, lehet csak egy sávban rádiózni egy egyszerű antennával is, a későbbiekben majd kiderül, teljesen megfertőződik, vagy sem. Utána már minden igaz lesz, amit irtatok. :-)
Az ekusó sokkal jobb mint a szkájp, mert lehet hozzá tenni linket, ami azonnal 2 plusz 2 rádiót jelent (plusz buhera), és további előnye, hogy az ország 10-20 helyén teljes lakótelepek hallják a mondandónkat, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal.
Na ezért azonnal kapsz tőlem agy AM-es cébé rádiót, egy null kilométeres AM-01-27-et, 2 kanálissal. Pikantériája, hogy ha a kvarcokat megcseréled benne, akkor rádiózhatsz a felső negyven nullás csatornáin ... AM-ben :-)
"Temetése után két db 4 köbméteres szemetes konténer viszi a cuccot újrahasznosításra. "
Nem nem. Nem jut, természeténél fogva nem juthat ki az "űrszemét" a kukáig, mert a hozzám hasonló és a jövendőbeli ferőzöttek, ott állnak, szedik a kincseket, hogy aztán az ő lakhelyük minden zuga legyen tele rádióval, rádiónak látszó tárggyal, rádiókezdeménnyel, valaha volt rádióval, és annak alkatrészeivel, továbbá több azonos rádióval, amik "háromból csak összerakok egyet" alapon szintén a helyet foglalják.
Rádiózni, qso-zni, kirakni a diamond cp-6-ot, meg a 2m/70cm kollineárt a 897 mögé túl egyszerű lenne. :)) Ez szimplán két háromszázezerből meg is van.
A tévedés ott van, hogy ez nem horgászat. Nem a rádiózást választja az ember, hanem az alattomosan választja őt. Engem vagy öt éve válaszott ki egy "Béke MGTSZ" AM-cb rádió.
Jajj, már kezdtem félni, hogy valaki elkezdi mondani minő csekélység és nemes és hasznos szenvedély az egész, de látom te reálisan látod:-)
A zamatőr mindent hazavisz ami legalábbis elméletileg valaha jó lehet valamire, rozsdás vasak közt is meglátja a gyémántot és minden dugi pénzét arra költi. Idővel egy teljes családi ház pincéje, padlása, polcai .. és egyáltalán minden tele lesz a nélkülözhetetlen és pótolhatatlan rádiókkal, múzeális értékekkel, amit ha ő nem őriz meg, akkor az emberiség kultúrája felmérhetetlen veszteséget szenved. Viszont azon 1-2 rádió mellett amit használ (a többi 47 mellett), eltölti az összes rendelkezésre álló szabadidejét. Néha még többet. Lehetőleg a munkahelyére is beszerel egyet, hogy bármikor elérhető legyen.
A feleségek nem tudják megtanulni a legegyszerűbb rádió kezelését sem, viszont a kikapcsolóját minden útmutató nélkül megtalálják. Olyan tévképzeteik vannak, hogy család és gyerek ..., stb .. az élet nemesebb céljai, amiből nemegyszer válás lesz. A gyerekek apa nélkül nőnek fel - egy ismerős hölgy emléke apjáról annyi, hogy a fater mindig valami sistergést hallgatott a sarokban. Az új rádiókkal sokan (HI) együtt alszanak, magukkal viszik az ágyba, a nagyobb darabok az éjjeli szekrényen, de a kéziek bizony a hitvesi ágyban alszanak. A karácsonyi ajándékra szánt pénzt olyan rádiókra költi ami majdnem öregebb mint ő maga (a héten vettem egy Yaesu FL-200B adót:-), és van ki a Varsói Szerződés csapatainál rendszeresített összes típusú katonai rádióját telepíti egy külön harcállásponton - természetesen a hozzá való teljes ZIP és TASZT készlettel, ami a következő 300 évre biztosítja a zavarmentes üzemet. (ezek a military gyüjtők)
Ettől az a rosszabb, ha konstruálni és építeni kezd. Néhány év alatt ládaszámra gyülnek a félkész vagy a sikerületlen alkotások mint "belező panel", de sajnálja kidobni, mert (egyedül ő) látja a beleölt időt és munkát, és még bármelyikből lehet valami ... ha lesz rá ideje.
.. stb ... stb ... antennaszerelés, veszekedés a szomszédokkal, pereskedés, számítógépes györtelmek, többmázsányi dokumentáció gyüjtése ... stb ... miközben készül a világvégére, amikoris minden hivatásos hírközlési rendszer összeomlik (mert azok olyanok!), csak és kizárólag az amatőrök fognak kapcsolatot teremteni Kistarcsa és Budapest között, beteg gyermekeknek fognak gyógyszert rendelni - és ő jó ember lesz, a társadalom hasznos tagja, akit az atyaisten is a keblére ölel.. Ha ezek nem elégítik ki az ambícióit, akkor műholdazik - ismerkedig a technika legújabb vívmányaival, és mint kulturális tényező kísérletező húzóereje a technikai fejlődésnek (... valaki adjon egy zsebkendőt!). És ez még csak a jéghegy csúcsa, van aki expedíciókat szervez idegen országokba, hogy onnan beszéljen azokkal, akikkel amúgy otthon is beszélhetne.
Minden olyan híresztelés alaptalan, hogy valaki vesz egy rádiót, kiteszi az antennát, rádiózik és élvezi. Lehet ilyet tenni, de nemigazán amatőr vagy igencsak kezdő. A normális eljárási sorrend legalább 200 kg elektronika beszerzése, saját konstrukciójú adóberendezés építése és próbája ... aztán amatőrvizsga letétele, majd további gyüjtés és forrasztás. A komolyabb technikai jártassághoz néhány áramütés túlélése is hozzátartozik - ezt a mai félvezetős technikával szinte már lehetetlen elérni.
Temetése után két db 4 köbméteres szemetes konténer viszi a cuccot újrahasznosításra.
Azt hiszem volna még járható út más is. Ez elsősorban a direkt segítség lehet, arra pedig adott szinte minden technikai feltétel. Említettem már annó, hogy milyen jó programnak tartom az >>eQSO<< program adta gyakorlási lehetőséget. A gyakorlás a progi segítségével, és néhány támogató, az oktatást szívén viselő gyakorlott rádióamatőr segítségével, egy gyakorló szobában akár többek résztvételével meg lehetne oldani. Való igaz, ez mégsem az igazi, de mire oda jutsz, hogy készülék beszerzésben gondolkodsz, már lészen némi gyakorlat a vizsgára is forgalmazásból. Azt csak halkan említeném meg, hogy a vizsgára való felkészülés tematikájit is ki lehetne tárgyalni. (Vizsgakérdéseket megbeszélni.) És teheted ezt a lakásodból, vagy onnan, ahonnan nyomulsz a neten. Mivel ebben a progiban külön lehet "szobát" üzemeltetni, megtehető ez a többi eQSO progit használó zavarása nélkűl is. És nem kell hozzá adóengedély, ill. vizsga. Mert ugyi ez a gyakorlás fog majdan odáig vezetni, hogy megszerezhesd azt.
Sajna ma már a rádió-klubokat szinte lámpással kell keresni, ha az ember fia vidéki. A régmúlt időkben szinte minden városban létezett rk. és ott um. intézményesen foglalkoztak az utánpótlással, mert megvolt minden egy helyen, alkalmas oktató, technika, eszköz, stb....
Talán valami iljesmi némi jószándékkal ki tudna alakúlni, és tán hasznára volna sok a rádióamatörködés iránt érdeklődő "Dávid"-oknak.
A forgalmazást ( is ) a 6/2006. (V.17.) IHM rendeletet szabályozza, elég részletesen. A gyakorláshoz nézd meg a 2. § (6) és 2. § (7) pontokat. Közeli klubot kereshetsz a hívójelkönyvben, vagy leírod itt, melyik településen szeretnél gyakorolni és segítünk.
Ha lenne eladó rádióm, akkor azt javasolnám. Természetesen nem egy rádió kell, hanem több. Otthonra kell asztali rövidhullámra és ultrarövid hullámra és egy csomagrádiózni. Autóba egy forgalmazni és egy az APRS-hez. Zsebbe elég egy háromsávos. Mindezekhez antennák, tápegységek, modemek, számítógépek, stb. De teljesen lényegtelen most még, rádióengedély nélkül úgysem használhatod (*) :)
(*) Az engedély nélküli megfigyelő rádiózás nem elismert de a gyakorlatban megtűrt tevékenység.
Olvastam, hogy: "Ha rádióamatőr tevékenységet szeretnél folytatni (rádiózni szeretnél), akkor két dolgot tehetsz: 1. Belépsz egy közösségi rádiamatőr állomáshoz (rádióklubba) és a klub hívójelét használva bizonyos megkötések mellett rádiózhatsz, gyakorolhatsz 2. Rádióamatőr vizsgát teszel, saját hívójelet kapsz és azzal forgalmazhatsz a engedélyben meghatározott frekvenciasávokon betartva a teljesítmény- és üzzemmód-korlátozásokat."
Az 1 es pontban leírtak pontosan mit takarnak? Mert először ez hangzik logikusnak, és milyen rádiót javasolsz?
Én is szeretnék csatlakozni a rádióamatőrök táborához, de érdeklődnék, mert nem tudok valami sokat ennek mikéntjéről. És érdeklődnék még magával a rádióval (készülékkel) kapcsolatban, hogy építeni még érdemes, illetve hol lehet és milyet érdemes vásárolni, illetve milyen anyagi vonzattal jár ez a hobbi?
Nemhinném mert mind fent van ami volt, ha lesz rá egy kis időm akkor esetleg sorba rendezem őket...mert már én sem látom át, mi van meg vagy mi nincs. :(
Meg van még egy pár(jópár) régebbi elector, meg rádiós évkönyv és egyéb sorozat is majd meglátom, esetleg felrakom egyszer.
Sajnos nem tudom elképzelni mi történt, mert eddig minden gond nélkül töltöttem és nyitottam a djvu fájlokat is és a pdf-eket is. A pdf-ek most is mennek, de a djvuk-ra azzal válaszol, hogy a hiba a web lapon van. Lehet,hogy valamelyik Widows frissítéskor úgy változott meg az Explorer, hogy a djvu-kat már nem fogadja el, vagy vírust kaptam? Nagyon sajnálnám, mert ezek a fájlok igen hasznosak voltak.
Sziasztok! Új (nekem új?) propagation beacon-t hallottam ma, 10.142.5 cw-n.
A neten nem találtam semmit róla, egy cseh gyerek fogta eddig, aminek a neten is nyoma van.
A beacon:
BU0WCY BEACON 1/14/N/N BU0WCY BEACON 1/14/NNNN BU0WCY BEACON 1/A M4/NDIN BUM MWCY BEACON 1/I M4/N/N BU9 WCY BEACON 1/14/N/N DIFO CD NDS 06 DEC 1359 UT = MAG KIEL K 2 2 KCUR 2.0 2.0 = IONO RUEGEN FOF24.5 4.5 MUF 14 14 MAXHOP 002 2002 MUF I D = SUN WIND 349 349 DENSITY 4 H BZ P3 P3 XRAT A3 A3 FLARE NONE == FORECAST 06 DEC = SUN QUIET MAG QUIET == INDEX 05 DEC = R 13 13 SSNE -2 -2 SELUX 75 75 B ULDER A 2 2 EAIEL A 3 3 +
CW, 12 wps, aztán 15 percenként rtty 45/170-re vált, és elregéli ugyanezt kb.
...JMAYLNYON 05 DEC: SUNSPOT NUMBER 13 13 13 SOLAR FLUX 75 75 75 SSNE -2 -2 -2 BOULDER A 2 2 2 KIEL A 3 3 3 MEAN SSN FOR NOV 2 2 2
SOLAR CONDITIONS: SOLAR WIND SPEED 349 349 349 KM/S SOLAR WIND DENSITY 4 4 4 CM-3 SOLAR WIND TEMP 43 43 43 KK IMF BZ COMPONENT +3 +3 +3 NT X-RAY FLUX A3 A3 A3 24H X-RAY MAXIMUM NA NA NA 24H FLARE ACTIVITY NONE
GEOMAGNETIC CONDITIONS: 3-HOUR KIEL K 2 2 2 AT 1200UT CURRENT KIEL K 2.3 2.3 2.3 AT 1409UT
IONOSPHERIC CONDITIONS: RUEGEN FOF2 4.70 4.70 4.70 MHZ HF2 NA NA NA KM HF 200 200 200 KM MAX HOP AT 5 DEG 2223 2223 2223 KM MUF(MAX HOP)F 14.6 14.6 14.6 MHZ MUF(0)F 7.7 7.7 7.7 MHZ CURRENT SSNE -3.9 -3.9 -3.9
FORECAST VALID FOR 06 DEC: SOLAR ACTIVITY QUIET MWGNETIC FIELD QUIET
NNNN
Bocs ha hosszú voltam, ez csak nekem új? A MixW azt mondja hogy Taiwan...
A dk0wcy az rögtön feljön, ismerjük, de ennek nyoma sincs (még).
Mostanában tettem rendbe, kapott egy garnitúra új csövet, meg a forgó áttételét is felújítottam, mert a gumi alkatrészek már kezdtek benne elporladni... Egyébként egy nagyon kényelmesen használható darab.
Hát igen az általad bemutatott képen a Hiradástechnika Szövetkezet jó öreg TV wobblerszkópját láttam feltűnni. Ez valóban lovasmarkerrel működött. Emlékeim szerint ez nagyon népszerű és igen drága műszer volt a maga korában.
Hát igen, volt a "lovas marker", ez a függõleges jelre volt szuperponálva, meg a "kioltó marker", ami a fényvezérlésre. Van egy öreg wobblerem, az lovas markerrel dolgozik.
Nálam ami lejött az megnyitható.Jelezd inkább "petyamuvek"-nek pm-ben.A viccelődést egyébként egy kinai használati miatt keztem el.Ne várjuk el hogy egy magyarul soha nem tudó ember tisztességesen leforditson egy szakmai kifelyezést amikor mi is átfogalmazzuk néha.Jövő hétre (ha sikerül) egy pár magyar(!) készülék használati bakiját feltöltöm valahová.
Viccelődni volt még egy kis hangszórómágnesünk is( "Zs-tengely") megfelelő helyre csempészve a tapasztalatlan kolléga boldogítására változatos jelalakok készültek.
El tudom képzelni a "boldogított kolléga" ábrázatát, amikor pl. a négszöggenerátor jelalakja "kissé" eltért a megszokottól :-)))
Nem tudom, hogy mi lehet az oka de újabban a petyaművektől a djvu fájlokat megnyitni sem tudom és letölteni meg abszolút nem. Ha tudja valaki mi az oka kérem, hogy írja meg!
Mi azért ezt arra is használtuk,hogy a Z-bemenetre különböző jelalakokat vezetve hülye vicceket csináltunk egymással-de a tanároknak is tetszett,mert mindjárt látványosan meg is lehetett a gyakorlatban magyarázni a lényeget.
Viccelődni volt még egy kis hangszórómágnesünk is( "Zs-tengely") megfelelő helyre csempészve a tapasztalatlan kolléga boldogítására változatos jelalakok készültek.
Nekünk még az iskolában azt tanították, hogy a szkópcső Wehnel- hengere(Z) azért van kivezetve, mert oda pontos időmarker jelet adva pontosabb időmérést lehet végezni, mint az eltérítés pontossága, és a rasztrer az ernyő előtt. Ennek főleg még az egy eltérítőrendszerrel működő szkópoknál volt jelentősége. A mai legalább két eltérítőrendszerrel felszerelt szkópoknál (A és B) ezt a problémát egyszerűbben megoldják a két eltérítő rendszer különböző variációival. Sőt a digitális tárolós szkópoknál csak a kurzort, vagy kurzorokat kell a jel megfelelő pontjára mozgatni a pontos időméréshez.
Igy én is tudnám hogy miröl van szó. De egy estleges nyomdai(szerkesztési) hibáért tanuljak meg egy uj szakszót?Egy távolkeletitől meg ell kellene várni hogy értelmezhetően forditson le valamit?
Arról van szó,hogy a működési tartományon belül 10MHz-es sávok vannak,amin belül kell lennie a kívánt csatornáknak. Ezt a felhasználó,vagy a gyártó tudja egyszerű művelettel-a VCO frekitartománynak kívánt helyre való húzásával-behangolni.
Házilag a meghámozott készülék kis bádogdobozában levő egyetlen trimmerkondival történik-megfelelő körültekintéssel.
Hoppla. A Google segített és megtalálta egy szkóp lefutott árverési tételénél "fényerő nem szabályozható(kivilágosító erősítő hiba)" mondatban. Néhai kollégám, Csepregi Horváth Kázmér"Korszerű oszcilloszkópok" c. kitünő könyvében ezt, a fényerőt vezérlő áramkört "kivilágító áramkör"-nek nevezi, így a közel hsonló elnevezést elfogadhatónak tartom.
Akkor viszont a "kivilágosító erôsítô" az az áramkör, ami a fûrész deriváltját (ami egy nem túl nagy négyszögjel) a képcsô nyitásához (kivilágosítás) szökséges szintre erôsíti. A kivilágosító/kivilágító jel azonnak a Wehnelt-hengerre kerül, a fûrész pedig késleltetô mûvonalon át megy az eltérítô végfokra, hogy a futás eleje is látsszon. A függôleges erôsítôben a végfok elôtt ugyanakkora késleltetés van.
Szkópnál elôfordulhat. Az indított üzemmódnál nem visszafutáskioltás van, hanem alaphelyzetben le van zárva a KS-csô, és a vízszintes eltérítés elindulásakor nyitja meg a "kivilágosító jel", ez általában ki is van vezetve a szkóp hátulján.
Még mindíg türelemmel várom az általad kimásolt rajzokat, adatokat brg yagi 0,7/2m szélessávú antennákról felújítás céljából (költségtérítés ellenében ahogy ígértem).Hogy mióta, azt csak ketten tudjuk.Mivel nem reflektálsz leveleimre csak arra tudok gondolni hogy mailt váltottál.
Így van! Már létezik/nek olyan kapcsoló üzemű tápok, amelyeket kimondotten rádiók üzemeltetésére terveztek.
Két fő szempont (az általános, tápokkal szemben támasztott követelményeken túl): - ne adjon ki zavarjelet(ket) az üzemi frekvencia-tartományban; - a kisugárzott nagyfrekvenciás jel ne bolondítsa meg a tápot.
Lásd: SAMLEX, ASTRON (sok évtizede!), TELECOM, stb. gyártók.
Mi évekig kerestünk ilyen tápokat, eleinte sokat "szívtunk", csalódtunk, aztán megtaláltuk a nekünk "tetszőt"...
Egyet bizton állíthatok: a számítógépekhez készítettek teljességgel alkalmatlanok rádiós célokra.....
Véleményem szeint ez nyugodtan írható külön, mert kettőnél több tagú szóösszetétel. A pontos nyelvtani szabályt nem tudom, de szerintem a "három hullámsávos rádió" ebben a formában leírva teljesen jó arra a rádióra, amelyiket három hullámsáv vételére gyártották. Azt hiszem, téged a "kétsávos rádió" kifejezés zavar meg, de az csak kéttagú szóösszetétel de ha már azt mondom: két hullámsávos rádió, akkor az már más helyzet.
Utóbbinak kellene történnie: PLL Phase Locked Loop, vagyis fáziszárt hurok. Hogy ebből hogyan lett fázisos kapcsológyűrű, annak megmagyarázásához bölcsész agy szükséges.
Csak a legnagyobb ökörséget jelölted ki, pedig van még:
- a "három hullámsávos rádió", a háromhullámsávos rádió" helyett, pedig ez csak egy készülék és nem három;
- többször "hangzás"-nak fordítja a hangszínt;
és akkor még nem másoltad be az egész remekművet. No, hiába, a szakfordítás külön szakma, nem elég az igeidők jó ismerete, ahogy ezt a nyelvtanárok gondolják.
Ja, nem mondtam a következtetést: szóval még csak nem is a márka számít - bár sok esetben jó támpont, hogy ha drágább valami -, hanem csakis az adott típus. Sosem elfeledve az ökölszabályt: először mindent meg kell tudni róla a Hálón, amit csak lehet.
Hivatalos review, teszt, értékelés nagy szájton, nagy optimizmus, "jó, jó, de akadnak nem jelentős, apró hibái": nem információ. Sokféle ember által összehordott review, fórumhozzászólások stb.: információ, csak rohadt nehéz összeállítani valami összegzést, mert mindig kap minden termék hideget és meleget is; szakértelmet kíván. Konkrét (kapcsolási) rajz, hosszútávú tapasztalatok, mérési adatok: még talán a legjobb, ha van, de nem lehet mindig olyat venni, amihez megtalálható, és ez is szakértelmet kíván. Mindenhez meg nem lehet érteni. :-)
Egyetértek veled . Nekem is , meg több RH-n aktívan foglalkozó ismerősömnek is egyik fő gondja a rádió + tápegysége .
De ugyanakkor a mai korszerű rádiózáshoz ( versenyzéshez mindenképpen ) használni , kell számítógépet is . Nekem a mostani gépem ebből a szempontból kultúrált de az előző számítógépemben 3 tápot is kipróbáltam mire kellően RF zaj nélkülit találtam ...
Igen én is láttam az alkatrészek "hűlt helyét " :-))
A "márkásabbak" valszeg jobbak .
Persze más RF zajok forrása is a számítógép emiatt a gondos árnyékolásra ügyelni kell ... nem csak a táp a zavarforrás , hanem akár a monitor stb..
Hadd meséljem el, egyszer mekkorát csalódtam szintén PC-tápban. Márkásat vettem - ez egyébként máskor is gyakran bizonyul rossz lépésnek -, viszonylag drágát, de már nem emlékszem a típusára. Nem gyakran teszek ilyet, de kitaláltam, hogy ez kell nekem, legyen ilyenem egyszer az életben, mert hatásfokban, zavarokban, megbízhatóságban jobb, meg, ugye, garantáltan túláramvédett, hővédett, akármivédett - gépkönyv szerint, nem csak mendemonda alapján.
A legnagyobb vicc, hogy sikerült a gép összerakásánál egy olyan 1,44-es FDD-t előásnom, ami zárlatos volt, illetve nem teljesen, csak rohadt nagy áram folyt át rajta, de az stabilan. Nos, a frissen vett, drága tápom ettől füstölni kezdett és rendkívül durva szaga volt... Mindez már jó néhány évvel ezelőtt - dühömben benne hagytam a gépen, azóta is működik, csak semmivel sem látom kisebbnek az esélyét, hogy felgyújtsa a lakást, mint bármelyik noname társa... legalábbis az én esetemben ez a helyzet.
Most lehet, hogy butaságot mondok, mert rádiós környezetben sosem próbáltam még, de a PC-s tápok is nagyon korrektek tervezés szempontjából. Ha! Ha rendesen benne vannak az alkatrészek és ha normális alkatrészek vannak benne.
Rossz PC tápok javításánál láttam, hogy egy csomóból egyszerűen ki van spórolva a hálózati oldalon a zavarszűrő: a helye megvan a panelen, de egyszerűen át van kötve. Továbbá rengeteg tápnál a kimeneti oldalon a második LC kör tekercse is rövidzárral van "helyettesítve". Nem csoda, ha ezek ontják a rádiófrekis zavarokat magukból. Én a javítás során a teljesen reménytelen tápok szétbontott alkatrészeit felhasználva mindenhová beépítettem a zavarszűrést, ahol az gyárilag nem volt.
Egy normálisan összerakott, nem szétspórolt PC táp kimenetén még sok A terhelésnél is csak a néhnytíz mV p-p háromszög alakú "zaj" látható a szkópon.
Nekem van egy szimpatikus táp amit nagyon egyszerűen meg lehet csinálni és kb. 300W - ig elmegyeget, ami ha jól számolom kb. elég Neked. A magas kapcsolófrekvencia miatt pici trafó és kevés az alkatrész, összehasonlítva azzal az áteresztővel, amit táp és szobafűtés céljából belinkeltél :-))))))
Meg a puffer elkóval párhuzamosan is kell 100nF, meg a kimenetre is 100uF parallel 100nF. A stabilizátor részét meg inkább LM317-el csinálnám, mint diódával megemelt 7812-vel. Sőt még jobb az LM 338, mert az már eleve 5A-t tud. Akkor az első BD megspórolható.
Ez egy nagyon jó kapcsolás! Viszont az emitterekkel sorba kell kötni 0,1 ohmos ellenállásokat, a kimenetre feltétlen egy túlfeszvédő kapcsolást!!! És kell a kimenetre egy biztositék is, amit a túlfeszvádő áramkör kilő, túlfesz esetén, vagy kimegy túláram esetén.
Egyébként ha a hűtőborda kellően nagy, akkor a teljes rövidzárat elbírja, nem hibásodik meg (persze jobb, ha előbb kiég a bizti).
Én ezt a kapcsolást épitettem meg (az emlitett kiegészitésekkel), évek óta kifogástalanul működik, rádiófrekis zavarokra nem érzékeny.
Viszont én lecsökkenteném a 10 ohmos ellenállás értékét 5 ohmra, igy 120-130 mA
áram folyik az 1A-es stabkockán, a többi a tranyókon.
Valóban, a klasszikus kapcsolásokban valóban az átereszeknél áganként külön korlátozzák a max áramot. Valszeg nálam is az lészen az üzembiztos megoldás.
Csak semmi bocs! Mámint azé van a szó, hogy az ember fia közölje! :-)
Nos: Kapcs.üzemű táp? Miért ne? (Ha jobb, korszerűbb, mint egy átereszes.)
CSAKHÁT! Az átereszeshez van itthon a fiókban néhány tucat tranzisztor az OC sorozattol kezdve a pölö BD sorozatig bezárólag. (Annyi, hogy a diódákat is ebből ki tudom állítani. :-) )
És leginkább: Én a tápokat leginkább az átereszesekig ismerem, a kapcsoló üzeműeket kevésbé. Ha valami nagyáramú terhelhetőségű akad a tarsolyodban úgy pölö 20-25A-ig tedd ide légyszi a linkjét. Ha lehet persze oljat, ami egy trv mellet "simán" üzemel, vagyis nem termel rá egy csomó zavart, mintahogy azt LUCZIFER topiktárs említette.
- meg meg lenne par tipp a megepiteshez huzalozashoz is ;) - tovabba enm tudom mennyire stabil ilyen helyre stabkockat hasznalni, inkabb valami pasziv megoldasban gondolkodek, valami hotegyszeru kimeneti fesz osztoban..
Sokan a kapcsolóüzemű tápot kizárólag a számitógéptáppal veszik egy kalap alá, de tudjuk, hogy azok között van a legtöbb hulladék minőségű. Vannak nagyon komoly, direkt rádióamatőr célra gyártott kapcsolóüzemű tápok.
A soros ellenállásokat én is hiányoltam, de ki tudja milyen spéci válogatott tranyókat szerzett bele, meg lehet, hogy a kábelhosszokkal kompenzálta. Viccet félretéve, nem ártana bele egy pár tized ohm sorba.
- ez a kapcsolas szvsz hianyos, avagy en nem igy epitenem meg, en beleraknek az ateresztotranyokkal sorba egy alacsony ohmu nagy vattszamu ellenallashuzalt, tovabba a nagyfrekis hidegiteseket en kozvetlenul a kimeneti kapcsoknal alkalmaznam.
- nekem tobb eve kapcsuzemu tapom van a radiohoz es kszoni szepen jol van, zavaras nelkul... - tomoren kapcsuzemuek kozott is van difi, nem kell egykalap ala venni oket! ;)
Rövidhullámú adó-vevőt nem igazán szerencsés kapcsoló tápról üzemeltetni. Nagyon nehéz a 0-30 MHz sávba eső zavarokat kiszűrni. Rádióamatőr ha ilyen tápot épít, azt leggyakrabban RH adó-vevőhöz teszi.
Szia! Nekem is van ilyen rádióm. Az áthangolás (NÁLAM) úgy történt,hogy a VCO trimmerét arrébb tekertem. Így kb130....150MHz a műk. tartomány. (az adó és vevő közt van eltérés a KF miatt.) Jelenleg 137MHz környékén használom-a freki leosztva 1000-rel, kijön a 137kHz-nem kell DDS-vacakolás: )
Nekem a másik 2006-os 144-164/165-ig megy szépen. Nem tudom egyikről sem, hogy milyen sávos, semmi sincs az aljára írva ahol lenni kellene (láttam már). Szóval nagyon bele kellene nyúlni :( Kár....Akkor marad hallgatózásra, vagy megpróbálom elcserélni valakivel.
Ha 144-nél indítod, 160 körül van a vége. Be lehet hangolni, de olyan sose lesz, mint egy "igazi" alsó sávos. Pár olyan alkatrészt is cserélni kellene, amit nem lehet. Pl. a végfok is más benne.
Szerintem bótold el egy alsó sávosra. Alul, a telep csúszkájánál kell lennie a fémlemezen egy kis cetlinek. Ott van, milyen sávkiosztású. Neked a "B" jelű kellene.
Ha kell, használhatóvá tudjuk tenni, de igazán jó nem lesz.
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Van egy Yaesu FTH2006-os rádióm....151-172 között megy. Ez alatt, fölött totál süket. Át kellene húzni 144-165 közé mint a többi rádióm. Megoldható? Ki vállalná? Xanti?
"Airband, jó hír: megtaláltam végre a hőelemet, hétfőn postára teszem, ha még aktuális..."
De még mennyire aktuális! Már bedobozoltam a cuccot, úgyhogy csak be kell állítani (egyébként az elmített átalakítással szépen működik a szerkenytű). Szerdától elvileg itthon leszek szombatig, addigra talán ide is ér. Előre is köszi!
Huh az egészet? 136-174? Akkor nem csodálom, hogy olyan keresett rádió :) Akkor azt hiszem hamarosan le is cserélem az FT23-asomat egy ilyenre vagyis még egy ilyenre. Akkor ez....hm....akkor a céljaimnak tökéletes lesz. 144 megára is és a céghez is 160-ra :) Remek :)
Emailt? Hááát......folyton elhagyom mindenkinek a címét, megprobálok írni, de ha nem menne akkor itt írnék, hogy érdekelnek a dolgok :)))
Már szenilis vagyok; nem tudom, beírtam-e már ezt a linket:
http://hamavr.info/hamapp.html
benne van a nevében: AVR processzorok alkalmazása rádióamatőr célra.
Airband, jó hír: megtaláltam végre a hőelemet, hétfőn postára teszem, ha még aktuális... Bocs, de jól elraktam, nem találtam meg a dobozt. Pedig messziről látszott a széle, de a tetején volt egy rakás Amatérské Radio, és nem ismertem fel.
A 2010 az egész sávot átfogja, az már nem olyan félresikeredett, mint a 2005, 2006. 144-174 ig megy. Lehet, hogy még 144 alá is lemenne, de soha nem próbáltam. A 7010 viszont már nem ilyen jól sikerült, az kb. 20 megát fog át.
Egyébként pedig amit keresel a pannondx-en(yaesu mikrofon, ht800 akku) mindkettő van nekem, esetleg még feleslegessé is tudom minősíteni a cuccokat. A yaesu mikrofon a gyári alig használt új állapotú:MH12AB Az akku meg olyan fél állapotú, esztétikailag viszont hibátlan, ha jól emlékszem van egy fekete, mint amilyen a p2xx Motorola színe, aztán van a sötét szürke ht800 színű. Ha kell, írjál mailt.
Nem volt túl szép, közönséges tömegbélyeg volt... Valószínűleg nem jól ragad arra a pukkanós borítékra. Elnézést a késedelemért, de nagyon megsűrűsödtek a dolgaim. Holnap is mennem kell dolgozni, dec. 7-ig nincs hétvége, munka van, le kell zárzi a futó projrkteket (ettől függ a főnökök prémiuma :-) ), kicsit fáradt vagyok már... A két régi könyv, amit ígértem, mégsem került a lemezre, mert nem találom. Winyócsere, windóz-újrahúzás volt nálam (A jó '"+!%/> ÷×*;|#>&@}{ billinek), neem elég a nyomorúságból. Valamelyik archív lemezemen megvan, a hosszú téli estéken majd előjön, nincs elfelejtve. Meg a többi se, ha időközben hozzájutok valami csemegéhez.
Qqbercihez is el fogom juttatni a lemezt, és kiteszi majd az ablakba, ahogy ígérte. A jövő héten talán sorrakerül ez is, de nem 100%. Azt viszont megígérem, hogy Jézuskáig biztos, mert azt mondta a főnököm, hogy nem baj, ha decemberben nem lát, de hetedikéig csak munka van. Remélem, utána lesz egy kis lazaság.
Igaz már feltettem a kérdést de eddig senki sem válaszolt :)
Egy sima Yaesu FTH2010-es mekkora tartomáynt fog át vételben alap esetként? Én csak a többi ilyen korú rádió ismerem: FT23 kb max 25 MHz, FTH2006 kb max 15-20 MHz.
Mert ami nekem van FTH2010 az 144-re és 148-ra van programozva. Akkor ez meddig mehet "fel"? 160-165-ig max?
A mai postával jött, nincs egggy órája, hogy kivettem a levélszekrényből. Holnap akartam megköszönni, de ezt most megteszem. Hálás köszönet és készség a viszontszolgálatra, ha olyanra van szükséged, ami van.
Ui.: Nem volt rajta a billog, a bélyegző nyomáról látszik, hogy nem ingyen hozták. Leesett a műanyag boritékról, vagy túl szép volt és segítettek neki lejönni.
Az antenna sehol nem látszik a képen. :( Pedig azt én is meglestem vona. :D A képek fottása: http://www.elecraft.com/images/Dayton%202000/dayton2000.htm De azért a bolt elé nem támasztanék le egy ilyen bringát mert itt Magyarországon elég sok a színesfém szakértő és 2 perc alatt kibányásznák belőle a réz alkatrészeket az utolsó grammig. :D
Korrekt cucc :) Szolnokon ismerek egy arcot, akinek President Grant + Dagger 160-as + autóakksi van ráapplikálva egy Camping bicajra. Többen rendőrnek nézték már :)
Sajnos csak a második rész van meg mert CRC hibás a ZIP amiben vannak. Esetleg nézz szét az oldalam ( Petyaművek ) letöltés részében, hátha találsz még valamit(ket). :D
Keresem az RT 1980/3. és 1980/4. számából az F9FT antenna leirását, készitését. Sajnos nekem nincs meg ez a két régi szám. Ha valaki ki tudja a cikket másolni belőlük és nekem eljuttatni, azt nagyon megköszönném.
Műholdvevőben valóban volt mindig is polaritásváltás, de azért az sem volt olyan nagy hülyeség, ha azt gondoltam, mikrohullámon ez másként megy, mivel annak idején a vízszintes, sáv elejére készült antennákkal is elég jól jöttek az átjátszók 2m-en... Ki kellett volna mérni a különbséget - plusz milyen visszaverődésekkel stb. -, mert konkrét számok nélkül nyilván hiába gondolok akármit.
Emlékszem egy régi RT-cikkre: "négybekezdésű, rezonáns Helix antenna 432MHz-re" - talán egy ilyenből maradt meg a -3dB, a körpolarizáció kapcsán. :-)
Az R-401-es katonai rádióban (60MHz környékén) így csinálták a duplex üzemet, hogy a freki eltérés mellett még egymásra merőleges antennákat használtak adásra és vételre, az ellenoldalon pedig fordítva ... ezzel is nővelve az elválasztást.
Szigorúan elvileg a két 90fokban eltérő polarizációval üzemelő adó -és vevőantenna nem vesz semmit, mert az elektromágneses vektornak a vetülete a vevőantennán nulla hosszúságú. Tehát elvileg végtelen dB a csillapítás. Valójában a tapasztalati érték az említett -20dB.
Amiről beszélsz az a cirkulárisan polarizált antenna jelének vétele lineárisan polarizált antennával. Itt 3dB a veszteség.
Szakállas szocialista anekdota, amikor az autós elvisz egy félvilági hölgyet a természet lágy ölére, a hölgy kiszáll leheveredik a fűbe és várja az ura, de az csak nem jön. Visszamegy és látja, hogy egy könyvet lapozgat és közben félhangosan morgolódik magában: - Ebben a hülye gépkönyvben is minden le van írva, csak az nem, hogy miként lehet a Trabantból álló farokkal kiszállni.
Ne a dipol alá tegyél lemezt - Yagi prof már rég kitalálta, mi a teendő, hogy előre, vízszintesen sugározzál :-) Van már melegvíz, nem kell feltalálni. Egy másik kopasz ember régen megmondta: tanulni, tanulni, tanulni :-)))
Probaljatok ki mind2 allasban,es a jobbikat hasznaljatok. Nem lehet elore megmondani,hogy a kornyezetetekben a vizszintes vagy fuggoleges elnyelo feluletekbol van-e tobb. Kiserletezesre fel !
A vízszintes ( föld ) felületről jobban verődik vissza a vízszintesen polarizált elektromágneses hullám ( fény ), mint a függőlegesen polarizált. http://www.freeweb.hu/hg9ieg/sark.htm 1001001 de Gábor
Nekem ezt nagyon konyhanyelven úgy magyarázták el még réges-régen, hogy (dipólt tekintve) a "vízszintes" az az energia jelentős részét a talaj, illetve a világűr :) felé sugározza, ami nem mindig cél, ellentétben a "függőleges" pont ezekben az irányokban "süket". Azután jópár évvel később ugyanezt vezették le mindenféle csúnyai matematikai összefüggések segítségével...
Régebbi tanulmányaim szerint a vízszintes valamivel messzebb hozza létre ugyanazt a térerőt, amit a függőleges x távon. A műsorszórók ezért használnak vízszintest. Függőlegest csak ott, ahol muszáj, ahol interferencia-veszély van. A vízsz/függ. 20 dB csillapítással veszi a másikát ugyanis. Ez az oka a távolsági cw/ssb forgalom vízszintes antennáinak is. FM-en a forgalom helyinek minősül, autók, kézirádiók részvételével, melyek függőleges antennát használnak. Mikrón, műholdaknál váltogatva van a függ/vízsz, az említett -20dB miatt. Szia Szegecs!
Ki mire használja... Kézirádió, átjátszó, mobil állomás, packet stb. FM üzemmódban függőleges, sáv elején távíró, ill SSB üzemmódban a vízszintes polarizáció az elterjedt. Nálam pl a Yagik vízszintes polarizációval vannak felrakva.
A polarizációt általában a következő mellékelt kép szerint érdemes megválasztani.
Ezenkívül RH-n jellemzően a fizikai elhelyezés is lényeges. (egy 40m -es drót elhelyezése sokkal egyszerűbb vízszintesen mint függőlegesen), illetve urh-n körsugárzót egyszerűbb függőleges polarizávióhoz készíteni, illetve mikrohullámon az esőcseppek jobban csillapítják a H polarizációt, ezért ottis a V polarizáció a gyakrabban használt..
Attól függ, hogy az ellenállomás, amivel kommunikálni szeretnél, horizontális, vagy vertikális polarizációt használ. URH-n a vertikális az elterjedt, tehát a yagi pálcái függőlegesen kell, hogy álljanak. Ha kimész egy vasútállomásra, ott is ilyen helyzetben fogod látni az antennákat.
Kérdezni szeretnék szakavatott yagi-s kollégákat. Van egy egyszerű, 4 elemes yagi antennám, és annyi volna a kérdésem, hogy az antennát, hogy érdemsebb felszerelni? vízszintesen vagy függőlegesen álljanak a pálcák? Mert az antennakönyvben erről nagyon nem írnak, csak le van rajzolva a szép lesugárzási karakterisztika, de az nem derül ki, hogy hogyan érdemes felszerelni.
Hallottam olyat, hogy ezeket a hátlapi csaltakozókat ki lehet alakítani halott vagy üres akkupakkból is. Eddig nemigen foglalkoztam még ilyen rádiók programozásával, azért vannak ilyen hülye kérdéseim :) A szoftver megvan hozzá szerencsére, csak egy RIB box kellene. Sajnos az albafunk félét nem ismerem, de az univerzális RLN4008-as kapcsolása megvan, azt meg tudnám építeni. Vagy van valaki akinek van ilyenje készen? Kétcsatornás P110-ekről lenne szó.Egyáltalán milyen tartományban hajlandók menni? VHF.
A 3 drót tényleg csak a tranzisztoros változatnál kell tekintettel arra , hogy a kapcsolás működéséhez szükséges villany a rádiófelől jön ( táp , test , adat ) .
Mentségemre szóljon , hogy 110-et tényleg régen láttam ..
Igen , a RIB az az amit irtál , de Magyarországon elterjedtebb az Albafunk által gyártott Univerzális programozó ( Motorola , Yaesu , Kenwood , Standard , Vertex .. ) rádiókhoz használható .
Motorola állásba kapcsolva kompatibilis a Motorola RIB-bel .
A gyári Motorola programok használhatók vele .
( Persze rádiónként más más kábel kell hozzá ... átfedésekkel )
Azért ajánlottam V63 106-nak mert szerintem hozzáférhetőbb , mint a gyári RIB ...( nekem legalábbis biztosan :-)) )
Persze pár tranzisztorral is működőképes programozót lehet gyártani ( az ajánlott orosz oldal alapján )
Nem tudom ki minek mit nevez, de a Motorolánál a RIB= Radio Interface Box, például a RLN-4008. Amúgy meg a P-110, GP-300 rádióhoz két kábel megy a RIB és a rádió között, egy data és a gnd. Nem kell hozzá nagy kézügyesség, tápot tudsz adni a rádiónak, a data kábelt meg odaforrasztod a kiálló érintkező mellé a panelon, simán hozzáférsz. Nem a legszebb munka, de megcsinálható.
Sziasztok. Egy ismerősöm (tévedésből) vett németországban egy Roadstar TRA-2350P rádiót (0,520-29,999 MHz nAM és wAM, valamint 88,000-108,000 MHz wFM vétel) és most el akarja adni. Kérdezném tőletek hogy hol van olyan apróhirdetési lehetőség amit főleg hozzáértők (rádióamatőr, SWL, stb) olvasnak mert ez a rádió laikus kezébe nem való a rengeteg tekerőjével meg kapcsolójával.
Annak idején a Telefongyárban volt egy kollégánk, aki mindig azt mondta, hogy "egy jó rádióban még az elsõ aktív elem elõtt biztosítani kell az 1 %-os sávszélességet"...
A FREEMAIL KEZDŐ OLDALÁN VAN EGY CIKK AZ ILLEGÁLIS FELHASZNÁLÓKRÓL ÉRDEMES ELOLVASNI (TORRENT stb)!
Van egy Sony videokamerám és szeretnék hozzá rádiós mikrofont csinálni. Valaki közületek csinált-e már ilyet, ill. tudja-e, hogy milyen frekin és teljesítménnyel dolgoznak? Milyen vevőt kell építeni? Nézegettem a bolti árakat, de az nekem nagyon sok, gondolom, hogy kevesebből is ki lehet hozni. A segítségeteket nagyon köszönöm előre is! Minden jót mindenkinek! Pista
Személy szerint nekem az FTH2006 jobban tetszik. Nekem FT23-ból az a verzió van meg ami 15-20 megát fog át, de nem vagyok tőle hanyattesve ahogyan az amatőrrádióktól általában. BÁr tudod hogy inkább az ipari készülékeket szeretem :)
Amphenol:
Univerzális programozó alatt a Motorola RLN4008-as kis fekete dobozkát gondolod? Olyanom nincsen de a rajza megvan, megépíthető :)
Amúgy segítség elkelne mert P110/GP300 stb rádiókhoz semmilyen felszereltségem nincs.
Az FT23-nak is több verziója van. (Volt). Testileg is, agyilag is. Volt olyan, a régi, aminek nem hangolt a vevő nagyfrekis része. Pár MHz-en belül jó az érzékenysége csak, lévén rádióamatőr célra készült. Viszont nagyon jól bírja a brutálisan nagy jeleket a közeli frekikről.
A későbbi "update" után szélessávú lett, hangolták az RF köröket. Így kb 15 MHz-en belül egyenletesen jó az érzékenység, de pocsékul elromlott a nagyjelű viselkedése.
A 2006-ban viszont nincs térerőmérő. A CTCSS panelka bármelyikre rádugható, ugyanazt használja. Az FTT4 billentyűzet is kompatibilis.
A tranzisztoros rész nem kell ha van RIB ( univerzális programozó ), akkor csak a 8 pólusú telefondugóra kell egy aljzat és a rádió hátára a 3 szükséges drótot kell odavinni .
Programot itt találsz hozzá ( meg egyéb rajzokat is ) :
1. Börzén egyszer messziről szerintem azt láttam :-))
2. Én 3-4 éve programoztam utoljára 110-et ( kétcsatornás változatot ) ( Albafunk-os univerzális programozó + valamelyik mobil motorola kábel kidrótozva ) , ha komolyan érdekel utánanézek a régi rajzaim között . Győr környékén akár személyesen tudok segíteni .
Van nekem egy FT23R és egy FTH2006 rádióm. És személy szerint nekem az amatőr rádió nem tetszik. Gyenge a hangereje, és nincs háttérvilágítás sem, ami az FTH2006-ban benne van. Illetve a 2006-osban van CTCSS kóder,dekóder is, mondjuk ezt én nem használom. És az FTH2006-osom sokkal érzékenyebb, olyan 0.19-0.20 uV, míg az FT-asom csak 0.27 körül teljesít. Ugyanaz a sáv átfogás és a KF, 144-164 között mennek, fölötte mindkettő tök süket. Direkt így kértem hangolni.
Sziasztok Nem gyűjt valaki prospektusokat? Kellene nekem egy prospektus a Maxon SL70U2-ről. Tudna valaki ilyet pdf-ben vagy scannelve? Neten nem találtam. Amúgy ez UHF sávos ipari, az SMP6001-es progival simán meg lehet etetni vele a 6.25-el eltolt csatornákat is, plusz tud ctcss-t és dcs-t is... Csak egy kicsit nagy darab... HG4I, köszönöm az antennát, jól megy vele :)
Igen. A K2 - jelenleg - a világ legjobb nagyjelű viselkedésű, kirívóan kis zajú rádióamatőr célra készített vevőjével büszkélkedhet. Minden mérvadó laboratórium mérési eredménye ezt bizonyítja. Utána lehet nézni (például az ARRL honlapján)...
Ettől még meglehet, hogy NEKED nem ez a legjobb megoldás. Sokaknak nem az. Ez viszont nem von le a K2 értékéből....
Ami az árat illeti (kinek sok, kinek nem) - kitben a kinti ára úgy 600-900 USD közöttli, a beépített opcióktól függően. Úgyhogy nem elírás, nem te nézted el....
Sziasztok! Na ez a gyönyörű... Azt hittem egy nullát eltévesztettem, de nem.
Ha felteszem az eladónak a kérdést, hogy mitől jobb mint egy 817 vadi újan 140e-ért, akkor megsértődik? (ráadásul a 817 full hf/vhf/uhf, allmode, a k2 meg NEM)
Feltétlenül. És nagyjából itt is igaz, hogy egy tisztességgel kivitelezett tisztán analóg készülék jobb paramétereket produkál, mint egy átlagos szintézeres.
Az előzőekben leírtam tömören, hogy én mire gondolok. Ha nem világos akkor olvass utánna a dolgoknak!
Mégegyszer és részemről utoljára: Te a szoftver-es oldaláról nézed a frekvencia léptetést, én meg a hardver programozása(szintézer) szemszögéből!
És ne keverjük bele a vételi ill. adási jellemzőket meg jogszabályokat stb.
Egyébként pedig sok ilyen szintézeres cuccot csináltam már...lehet jönni meghallgatni, és összehasonlítani mondjuk egy yaesu-val a hangminőségét és egyéb paramétereit. Meglepődnél, hogy van jobb "házibarkács" rádió mint egy gyári...talán ezért kötözködök néha yaesu-val :)
Valószínuleg Te az 'eltolás' szó alatt valami hazibarkács, torzított, szabályszerutlen dolgot értesz. Én pedig a jogszabályban / szabványokban leírt értékekben való számokról beszélek..
A motorola P110 -nél van olyan , hogy a gyári software-rel nem lehet 146 MHz alatti frekiket beállítani , de ha a freki számai beírása közben nyomod a shiftet akkor meg simán elfogadja ....
Nagyon sok olyan gép van, amit szinte bármilyen frekire be lehet tanítani. A vevő és adó részek paraméterei viszont konkrét sávszélességre vannak kitalálva.
Pl. a Maxon PM 100 egyik szoftverével csak 12,5 KHz-el oszthatót lehet már a progiba is beírni. Ugyanennek a másik verziója símán megeszi a 6,25-el oszthatókat is és a rádió is beveszi, ott is müxik. Pedig mindkettő gyári progi.
Az amatőr és a profi rádiók csak kívülről azonosak Yaesuéknál. Jelentős kapcsolási és szoftver különbségek vannak. Az FT-23-ra még a 2006 hasonlít leginkább, de más a rádió, más a procipanel. Más a vevőbementi kör. A 2010 jelentősen más minden áramkörében.
De láttál már olyan ! Nem PMR ! rádiót amit úgy lehet programozni, hogy 12,5kHz-enként lép a csatornával, viszont "eltolva". Vagyis úgy mint a PMR, hát szerintem nem. Ez csak nézőpont kérdése, hogy a beírt program miként lépteti a frekvenciát.
Doky a program által vezérelt állapotot nézte(12,5k), én meg a tényleges belső mechanizmust(6,25k)... ennyi.
a második keverő 47,445 MHz-es kvarcát kicseréljük 47,451.25 -re akkor az összes csatorna elcsúszik 6.25 -el ...
Ez csak RX-ben lesz így jó, nem?
Eljátszottam a gondolattal ( már régen ) , hogy ezt is high-ba teszem ( egy kis forrasztás a PLL panelon ) , így a referencia osztás értéke 2048
Ha dupla referencia osztást csinálsz, fele lenne a lépésköz. De csak akkor működik ez a módszer ha van elegendő osztásarány a másik "fő" számlálóban! Mert ahhoz, hogy kisebb értékre tudja leosztani ugyanazt a frekvenciát, nagyobb osztásarány kell...
Én rosszul írtam , te rosszul látod , de a doky586-nak igaza van :-))
A ref oszcival tényleg csak 1 csatornára lehet "elrontani" a rádiót , de
pl. FTH 7010 esetében :
a második keverő 47,445 MHz-es kvarcát kicseréljük 47,451.25 -re akkor az összes csatorna elcsúszik 6.25 -el ...
illetve csere helyett kondival is elhúzhatjuk a kvarcot ...
a rádió kijelzőjén programozás állásban "hamis" 6,25 kHz-el kisebb ( vagy nagyobb ? :-) ) freki jelenik meg , de a rádió pontos PMR frekin lesz . Egy csatornával feljebb váltva ( 12.5 kHz ) továbbra is korrekt PMR csatin marad a rádió ...és így tobább ...
Az első szűrőbe simán belefér ez a kis "csalás" .
Az más kérdés , hogy ezt így nem gazdaságos megcsinálni a kvarc ára miatt ... többek között ... illetve a kondi beépítése is molyos , nem életszerű ...
De direkt erre a célra gyártott PMR rádiónál el tudom képzelni az ilyen megoldást .
Más : a 7010 pll-je MC 145156DW2 adatlapját ha megnézed akkor ott látszik egy érdekesség : A referencia osztást beállító lábak közül RA 1 , RA2 high -en van , az RA 0 pedig low .... azaz az osztás értéke 1024 . Eljátszottam a gondolattal ( már régen ) , hogy ezt is high-ba teszem ( egy kis forrasztás a PLL panelon ) , így a referencia osztás értéke 2048 ....
Itt jön a neheze : ehhez milyen kvarc kell , illetve a CE 2 -ben mit kell kombinálni ... de ez az igazi kihívás :-))
Más : arra már régen rájöttem , hogy a gyártók "spórolnak" .
Van egy mindenttudó alapjuk , ezt megjelentetik az épp aktuális amatőrmodellnek , valamint ennek a lebutított változatát eladják "ipari" rádiónak
Pl .: FT73 - FT 7010 , FT 23 - FT 2010 , FT10r - VX 10
Azaz amit az amatőr változat tud , azt az ipariból is ki lehet csiholni , csak birkózni kell vele ....
hogy ezt egy berendezés hogy teljesíti (elektronikai kapcsolásttechnikailag) az más kérdés. Abból valóban milliónyiféle megoldás lehet..
Ebből látszik, hogy nem nagyon világos a dolog számodra...mindegyik ugyanúgy működik, úgy hívják, hogy szintézer egyébként, és nem kapcsolástechnika hanem programozás, belső osztók stb.
De olyat nem csinálnak rendes gyártók hogy elcsúsztatják a referencia értékét, hogy meglegyen a 6,25-ös "eltolás", az olyan kontárkodás lenne részükről! Ha meg szélessávú a rádió (több 10MHz) akkor elcsúsznának a névleges frekik is! Ha érted miről beszélek, ha nem érted akkor haggyuk az egészet...:DDDDD
A vevő sávszélessége meg egy dolog, ha már egy gyenge jelet hallgatnál vele nem lenne jó.
"Nincs eltolva semmi! PMR 6,25kHz-el lép csak mindig kettőt!"
Kicsit érdekes felfogás. Persze ezeket is értelmezhetjük:
4,166kHz-et lép, csak mindig hármat..
2,5kHz-et lép, csak mindig ötöt..
stb.. stb.. :-) ez így túl szubjektív lenne..
A csatornaraszter objektív dolog. A két lehetséges csatorna vivője közti távolság ami PMR-en is 12,5kHz, de a kerek frekikhez képest 6,25kHz-el el van tolva..
hogy ezt egy berendezés hogy teljesíti (elektronikai kapcsolásttechnikailag) az más kérdés. Abból valóban milliónyiféle megoldás lehet..
Az amatőrrádiók ezen eltolt kiosztást 1,25kHz-el tudják megközelíteni. Mivel a vevőjük 20kHz sávszélességű (a PMR rádiók ~12kHz sávszélességével szemben), így gyakorlatilag torzítás nélkül tudják venni a pmr-t, de csak akkor ha a szomszéd csatornán nem beszél senki..
5 kHz-el mellé állva a csatinak , vagy profibb módon a ref. oszcival "csalva" lehet 6.25 -özni , sőt a PMR sem 6.25 , hanem 12.5-ös , csak el van tolva egy fél csatornányit ..
Az persze más kérdés , hogy a rádiók lökete , vevőszűrője milyen csatornaosztáshoz készült , igy akár több csatornát is le lehet takarni ... Vagy lehet venni ...
AMp
Petyaművek : Köszönöm az oldaljavítást , sikerültek a letöltéseim ..
Rádióamatőr frekvencián talán nincs hátránya ennek a dolognak...XANTI is ezért mondotta, hogy más kezekbe meg nem való...
De ha például az említett ipari sávban akarsz hallgatózni, mondjuk a 70cm-es sávban akkor szinte minden frekvencia 6,25k-s lépéssel van kiosztva, és azt így már csak torzan szokta venni a rádió - legtöbbször, de nem minden esetben!
De mint tudjuk rendes rádióamatőrők nem mennek ki, még hallgatózni sem az Ő sávjukból...:D
Egy hátrányáról tudok a kézirádióiknak : a 6,25 rasztert nem használják , de az 5 , 12.5 , 10 , 15 , 20 , 25 igen , ugye így nem lehet velük PMR-ezni , de talán nem is erre valók ...
Lehet, hogy nem erre valók és az is lehet, hogy ez meg eretnekség, de én PMR-3 frekin régóta használok párban:
Én amatőrként ( RH-n , URH-n ) most is , valamikor versenyállomáson is Yaesu-t használtam .
FT 990 , FT 897 , FT 51 , VX7 ....sőt FT 757-el amit többen kicsúfolnak , 1.8 Mhz-en több versenyen volt 1 helyezésem ...
Munkahelyemen is főleg Yaesu rádiók vannak ( meg sok Motorola is ) Semmi gondom velük .
Lehet vitatkozni mindenféle IP3 , stb. értékeken , de megveheti valaki a legdrágább ICOM csodát is , meg a leggagyibb szemetet is , igazán az antenna fog számítani ....
A többszörös világbajnok , sok világversenyt megnyert győri versenyállomáson is "csak" Yaesuk vannak .
Miért hátrány a Yaesu ?
Egy hátrányáról tudok a kézirádióiknak : a 6,25 rasztert nem használják , de az 5 , 12.5 , 10 , 15 , 20 , 25 igen , ugye így nem lehet velük PMR-ezni , de talán nem is erre valók ...
144 megán a 12.5 kHz bőven elég , aki meg komolyabban URH-zik az vegyen folyamatos hangolású rádiót ( cw , ssb-hez úgyis csak az a jó )
Sosem foglalkoztam még ilyen kábelekkel ezért van ilyen hülye kérdésem egy rakat :) Vaterán nézegettem ilyen kábeleket, de így ránélzésre egyikről sem tudtam megmondani melyik milyen. Bürzékre járni nincs időm, dolgozok éjjel is nappal is....marad neten fellelhető dolgok listája, pedig élőben turizni, matatni :) Az a jó :) Pl PC bontók :)
Keresek kondenzátor jelöléssel foglalkozó táblázatot, leírást. Csak a feszültség jelölési kódja (szintaktikája) érdekel (a kapac, anyag és a tűrés kódtáblája megvan)
pl. 2J332K adatból megállapítható, hogy mekkora az üzemi fesz???
Ha mész az Elnök u.-ba, keresd Kovácsi URAT. Végtelenül segítőkész, rendes ÚRIEMBER. Szívesen segít úgy a választásban, mind gyakorlati tanácsokkal. De mivel nyugdíjas, nem mindíg van bent.
Bocsi, neked csőlátásod van? Mindenről egy dolog jut az eszedbe...
Én nem erről beszélek, hanem például az ipari sávban sehol nem találni olyat, hogy 5kHz-es raszterhez igazodik a freki! Ha mégis akkor annak valami rendhagyó oka van. Normális hely alatt, én ezt a sávot értettem, gyengébbek kedvéért: mentő, tűzoltó,police,orvosi ügyelet,taxi,vízügy,áramszolgáltató,security szolgálatok...
Azért ez így nem igaz. Egy bukóba való beszerelő készlet 5 ezer körüli. Egy pár egyszerű PMR rádió 12 ezer. Meg 2xfélóra munka. Ha csak kis távra kell, ennyi a minimum, de ez nem 80.
1. szerezz egy Nokia M-bus kábelt (ne F-bus kábelt) (az F bus kábelen van GND RX és TX pont, az m-bus kábelen egy adat(RX/TX) és egy GND. 2. levágod a végéről a csatlakozót 3. veszel a boltban egy 2,6 os mono jack dugót 4. a jack testjét a kábel test pontjára, ha árnyékolt, akkor mérni sem kell, ha nem árnyékolt akkor kiméred a 9 pól dugó testjéhez 5. a kábel melegpontját a jack melegpontjára rákötöd. 6. beírod a gugliba hogy Yaesu CE2.exe 7. letöltöd a programot, melyet a gugli megtalált. 8. a program DOS-os, nem szereti a gyors gépet 9. rádugod a com1-re a kábelt 10. felprogramozod a rádiót
Sziasztok. Szeretnék venni egy "yaesu vx-6"-os készüléket. Az érdekelne, hogy miért ne tegyem. Milyen negatívumokat tudtok vele kapcsolatban (az árán kívül). Ha valahol össze vannak szedve ilyesmik, akkor link is jó lenne. Köszi.
Mondjuk google-n az alábbi kulcsszavakkal: sisak-telefon, motoros-készlet, sisak-készlet, bukósisak-beszéd-készlet; ha azt is látod, hogy PMR, akkor efféle, de "sima" kézi rádióval is együttmûködik... Motorosboltokban is valószínûleg van pár fajta, ott még kevésbé vagyok ismerõs :)
...hm.....hogy is van pontosan ez az adatkábel? Elgondolkoztam a dolgon és ha jól sejtem akkor az elektronika a kábelnek a "fej" részében van, ami az RS232 portra megy, abban a kis egybeöntött részben. A kábel másik vége ami a telefonba megy az pontosan milyen is? Annak milyen a kiosztása? Honnan lehet tudni melyik láb hova is megy? Van erről egy kis leirás? No meg valakinek programja továbbra is? :)
Húha. Sajnos nincsen ilyen kábelem...sosem volt annakidején ilyen telefonom így hát kábel sem hozzá....majd megpróbálok fellelni egyet a neten, hátha. Gyári nokia adatkábel kell? Simán? Ezekhez a típusokhoz? Program esetleg van valakinek hozzá?
Az FTH 1010 a 80 megás verzió, a 2010 a 160 megás verzió, a 7010 pedig a 450 megás verzió. A 2010 megy végig a sávban, a 7010 már nem fogja át az egészet. A frekit ezek már nem írják ki, ipari rádiók. De ha a PTT gomb gumiját kipattintod, találsz ott egy kapcsolót, (az a programozás engedélyező kapcsoló), ha ezt a kapcsolót átkapcsolod, akkor az aktuális csatorna frekijét látni fogod, ctcss-t, adófrekit nem, de kézzel nem tudod még így sem programozni.
...kaptam ugyanis egy ilyen rádiót de semmit sem tudok róla.- Azt sem, hogy milyen frekin megy pontosan, milyen progik vannak benne, mert csak azt írja ki, hogy CH1..stb. Úgy tudom, hogy ugyanaz mint az FT23, csak géppel progizható és 10 csati helyett ez 15 csatis. Csak az a zavaró, hogy nem írja ki a működési frekit mint az FT23 esetében az F+nyíl kombináció. Meg hát....jó kérdés hol ad hol vesz? 144-146? 144-150? 144-165? feljebb? Ebben is kérnék majd kis helpet, egyszerübb ha mailben írsz :) drydenstar@freemail.hu. Legközelebb holnap tudom meglesni.
Még egy kérdés :) Ugyan ez nem rádióamatőr kérdés kimondottan, de azért megkérdezem, mert eddig senki sem tudott rá válaszolni.
Van egy 19"-os CRT monitorom. Belinea 10-60-60 a típusa. Annyi bibije van, hogy a kép jobb felső sarkából 2*3 fehér csíkot húz....és elég zavaró. EZenkívül a kép éles és szép. Tv esetén a hiba egyértelmű, de monitornál vajon hol lehet a hiba, a vezérlő elektronika mely részén?
Olyan emberkét keresek aki megnézné, és ha lehet pesti legyen az illető
Megérkezett az új páka, összedobtam hozzá az áramkört, erre nem tudom beállítani, mert a legutóbbi költözés óta nem találom a műszerem dobozát, amiben benne van a hőelem. Megüt a guta! :-(((
Most egy szép fehér színű díszeleg a helyén (a gerecsei átjátszó telephelyét téliesítik, tavaszra lesz csak kész, addig megkaptam az ottani tartalék antennát), szerdára megjön az új antennám és szerelhetem föl.
Az árbocot is kicserélem egy 6m hosszúra, és ha már így alakult előbányászom a maradék H-100 -as koaxomat is a pince mélyéről.
( a kis helyi csapat nagyon felháborodott az egész "akción")
De rég voltam itt :) De talán tudtok segíteni nekem :) Yaesu FTH2010/7010 rádióhoz szeretnék programozót készíteni, de nem tudom, hogy a mikrofon csatlakozóba milyen fajta csati megy bele.
Keresek Maxon programozó kábelt, lehetőleg csak kölcsön pár napra, de egyéb megoldás is érdekel. SL70-hez kellene, hátha van ittvalaki akinek van ilyenje... 73
Felteszek egy képet, sikerült a pákára RS232 kimenetet tenni, hogy le tudjam logolni a viselkedését, korrektebb szabályozási paraméterek számításához. A hőmérsékletmérést is sikerült egy hőmérős kéziműszerrel bekalibrálni, így nagyon kellemes kis darab kezd kialakulni a pákából.
További fényképek és néhány info a http://szilva.info/pic-sold/ oldalon láthatók.
A rövidhullámon beszélnek az amatőrtársak a CQ-HA mutatvány számról. Valaki kapott-e már? A barátom épít egy rövidhullámú vevőt és keres hozzá két kvarcot. Az egyik 9008,5 kHz, a másik 8991,5 kHz-es. Ezek CB-kvarcok, az alsó és felső oldalsáv létrehozásához kellenek. Ha valakinek van ilyen kvarc felesleges, a barátom vevő rá. Köszönettel! Pista
Engem is tessenek felírni a listára, még maradt pár tekercs fekete-fehér filmem, ideális téma lenne rá. Az Exakta Varex úgyis porosodik, mióta megvan a digit. Szerintem a Perceptol is megromlott a hűtőben már... Tatabánya amúgy is kedvenc hely az elhagyott kórházzal, szovjet turbokompresszor állomással, meg megannyi magyar "csernobillal"....
A műszerkönyv ment Neked is, Öreg csókának is. Lassan kezdem magam utolérni, de a ma esti eltervezett programomnak megint lőttek (monitor36 cd-je...), mennem kelll Tb-ra, a gyerekeknél füstöl a kisautomata :-( Azt már csak holnap tudom megírni. Bocsánat. A hullámokkal van a baj: összecsaptak a fejem fölött.
Valaha én is sokat dolgoztam ott, a méréseket ellenőriztem. Ha jól emlékszem, Andropov et. temetését ott néztem a vezénylőben, míg a hitelesítő műszereim bemelegedtek :-) Furcsa látvány a sötét, üres épület, meg hogy nem fúj reggel hatkor. A kéményét nekemadhatnák, jól jönne a kertben, antennának :-)))
Munkáséveim egyik meghatározó helye. (Voltam üzemeltető is, és csak azután karbantartó.) Mivel már évek óta áll, gondoltam amíg el nem bontják, bekéredzkedek, és egy fényképsorozatot csinálok róla. (Remélem beengednek, és akkor a -3.5 m.-es szinttől a + 122 m.-es szintig végigfényképezem.) Vezénylő..... Istenem, de sok műszakot "nyomtam" az Oroszlányi Hőerőmű-ben, mint gépész a hővezénylőben. Meg kicsinyt voltam a Bánhidaiban is. Igaz ott a hővezénylő együtt van (volt) a villamos vezénylővel, de a jellegzetes orosz (ex-szovjet) "hajó-műszerek" ott is domonánsak voltak. Magyarán: A csapágyhőmérséklet mérő műszer csak skálájában különbözött az "A"-mérőtől. Hmmm...... Már rég volt!
Nem bontom õket, csak egyet szedtem szét egy kicsit, hogy lássam, mi van benne (de össze is raktam). Csak arra gondoltam, hogy ha egy falra kitenném az összeset, úgy néznék ki, mint a bánhidai erõmû vezénylõje... :-))) A gépkönyv az nagyon jó lesz, mert így azért jobbára csak nézelõdök :-)))
Nem vagyok nagy szakértő rádiózás terén ezért irtam minden olyan fórumba ami rádiózással kapcsolatos. Meg reménykedem, hogy van olyan rádióamatőr akinek esetleg van cb-je vagy van olyan ismerőse.
Azért köszi a a választ és a tanácsot, próbálkozom, mivel sajnos más szál nincs ami eltudnánk indulni.
Ezek szerint bontod őket. A héten küldök gépkönyvet, vmelyik nap bescannelem, ma már nem, az biztos. Mindet ne szedd szét, hasznos lehet néhány példány a ház körül, ámbátor alkatrészbányának se rossz, Öreg Csóka szerint is.
Nem azért nem kapsz választ, mert a rádióamatőrök érzéketlen tuskók, hanem inkább azért, mert a kamionosok inkább CB-frekvencián forgalmaznak. Próbálj CB-rádiós fórumon érdeklőni. Remélem, azóta már előkerült a barátod.
Kicsit másként alakulnak a dolgok mostanában, mint ahogy én szeretném... Tavasszal járok arra legközelebb, hacsak rendkívüli ok miatt nem kell mennem. Akkor meg úgyis rendkívüli menetlevél van érvényben, megintcsak nincs mód letérni. De valahogy majd összehozzuk! Most éppen a gyerekeknél nagyon büdös és berreg a kisautomata, holnap mehetek Tbányára...
Általában nemigen lehet reményt fűzni, de jelen eset eléggé speciális... Hátha most az egyszer ügyesen megtalálja Árpád bácsi a szarházit. Bátor volt a nyavalyás, nem két perc a művelet, lehet, hogy van némi köze a szakmához. Ez esetben most rögtön fossa össze magát, ott, ahol éppen van. Pedig de szép látvány volt az antennaparkod.
Intézkedni fogok az M3-as nyomvonalának délebbre történő áthelyezéséről... Ha így haladunk, a gyerek írni és olvasni fog, mire először találkoztok vele. :-)
Sch kőrtárs, ahogy írta....De elfért volna tán a harmadik is, és szívesen Néked is meggeneráloznám. Gondolom mindegyikre ráfér majd a csapágycsere, esetleg olajcsere (ha van), és egyebek...Ha erre vezet utad, szívesen.....(Ha nem sűrgős, mert 20.-án "bicskáznak".)
Segitségeteket szeretném kérni egy nagyon fontos ügyben, ha valaki tud kérem segitsen!
2007.10.19.-én eltünt egy kedves barátom Murányi Endre, Borsodnádasdi lakos.
Az utolsó információ róla, hogy ezen a napon kora délután Hegyeshalomból hazatelefonált, hogy egy ózdi kamionnal jön haza várhatóan éjfél körül érkezik.
Azóta nem adott életjelt magáról.
Mivel nekünk nincs lehetősségünk, arra szeretnélek kérni benneteket, hogy a kamionosok által használt frekvencián bemondhatnátok párszor, hogy esetleg az országot járó kamionosok közül nem tud e valaki róla, esetleg nem kéredzkedett e be valaki kamionjába ez időtájt.
Különös ismertetőjele, hogy egy korábbi égési sérülés miatt, jobb szeme körül hegg látható.
Kérem akinek lehetőssége van segitsen!!!
Ha valaki bármilyen információt megtud kérem erre az email cimre küldje:
Részvétem. Sajna sok esélyt nem látok a megkerülésére... A házmestert faggattad már? Elvileg zárva kell tartani a tetőtéri ajtókat, és csak a házmesternél lehet(ne) kulcs...
Tegnap előtt (11.02-én) 20.00 és 22.00 között tíz emeletes lakóházam lifthátzának tetejéről szakszerűen lelopták kétsávos URH körsugárzó antennámat. Alján 4db 50cm-s radiál található, antenna csatlakozó: "N", antenna hossza: 310cm. Színe: aljától 50cm hosszan fekete, onnan a végéig metál szürke, a 4 radiál natúr alumínium színű.
Amatőr sávon nem használható, mivel BM sávokra készült.
Az antenna pótolva lett egy nem ezen frekvenciákra készült másikkal (ami kissé nyavigán működik).
Ha valaki háztetején meglátnátok ágaskodni, kérem jelezzétek nekem a 34/310-112-es telefonszámon, vagy a Tatabányai Rk. különleges ügyosztályának (107, utána kapcsolja az ügyeletes tiszt).
Az okozott teljes kár (rongálás, stb) 80 600Ft a rendőrség szerint.
Üdv a csapatnak, és jó rádiózást, amíg van még mivel.
Tervezés fázisában van egy RH, többsávos vertikál antenna készítése. Böngészem a guglival a dolgokat, de a 77 ezer találatban is elveszek. Ki tudna nekem mondani beszerzési forrást porcelán un. "dió-szigetelő"-re, és netán alkalmas talpszigetelőre?
Ezt ugyan tőle kéne megkérdezni, bár a választ le is kéne "fordítani" :-) Az biztos, hogy amikor be van kapcsolva a rádió, és valamelyik átjátszót figyelem, s netán elindul az ID, arra odafigyel. Egyszer a kezébe adtam a tcvr-t, de nem érdekelte különösebben. Érdekes módon a forrasztópáka bezzeg érdekli a kis csibészt! :-)))
Szerintem azok elég jó terhelések, amiket írtál. Esetleg még a 3.3V-ra is érdemes valami 1-2A-t mindenképpen tenni.
Ha ilyen terhelés mellett szkóppal megnézed a kimeneteket, és azokon nincs jelentősebb mértékű, a kapcsolóüzemből adódó zaj (olyan max 200mV p-p), akkor én jónak minősíteném. A negatív tápfeszek majdhogynem csak dísznek vannak ezekben. A +5V készenlétit is mindenképpen nézd meg szkóppal (én egy 500mA-es terhelést szoktam rá tenni), mert azt teljesen különálló tápegység állítja elő.
Ha egy ATX- tápot megcsinálsz, hogyan próbálod ki, hogy jól működik-e mielött a gépbe rakod? Sikerűlt megcsinálni egy tápot, de, nem merem berakni a gépembe. A kimenő feszűltségek jók, próbáltam terhelni ellenállással, a 12V-os részt 6A-rel, az 5V-ot 8A-rel, de mi van a többivel, azokat is terheljem a adattáblán levő árammal? Hogyan csináljam, mit tudsz (tudtok) javasolni? Köszönettel! Pista
Híjj de elütöttem! :-( De most már jól megjegyzem Kanadát! ( De Ausztráliát is! Sajna valószínű a hívójelkörzetek csak emígyen, tanúlságosan fognak rögzülni bennem, vagy bemagolom a vizsgára!) És örülök, hogy "nem hagytad ki"! De tényleg! :-D
(A bánatom az, hogy sajna erre majdnem annyi pontott kapok, mint egy ellenállásos feszültségosztó méretezésére. És meglehetősen sok iljen kérdés van. Pedig nekem a hívójelkörzetek, csak gyakorlatban rögzülnének, a magolás alacsony hatásfokú.)