Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Szia Csarli1! A 625-ös hozzászólásod alapján az ősszel volt 250 kiffer körte oltványod. Esetleg nem maradt belőle 1 ? Szívesen megvenném. Valahogy nem találok faiskolában.
Az lehet. Nem minden kisméretű korán érő körte Árpával érő. Ami nekem van arról alig tudtunk enni mert vagy éretlen volt, vagy leérett. A Clapp kedveltje ehez képest egy igen hosszan eltárolható fajta. Én nem ajánlanám senkinek. Legfeljebb pálesznak.
Azért az 1 nap az költői túlzás. Nem egyszerre érik be mind, 1-2 hétig ehető. Nyári gyümölcsök többsége hasonló. Ha tudsz vele kezdeni valamit, akkor jó. Finom illatos pálinka készíthető belőle.
A levélről nem hinném hogy bárki megmondja a fajtáját. Oltóvessző ügyben tudok segíteni az alábbi körtefajtákkal:
Ilonka, Zöld Magdolna, Piros Clapp, Fehér Clapp, Piros Vilmos, Hardy, Téli esperes, Bosc kobakja, Packhams, Árpával érő, valami nyári de nagyon jóízű viszonylag apró körte.
Közbenoltással bármelyikhez. Azokról jobban lehet informálódni hogy melyikhez nem jó. Egyébkén jócskán törpésíté, és én olyat is hallottam hogy a birsre oltott körte könnyennyen kidől.
Van a kertben 2 körtefa egy öreg és egy 2 éve ültetett. Az öregnek láttam már a termését azt én klapp kedveltjének azonosítottam be. A másik fiatal fa nem tudom milyen hiszen még nem fordult termőre talán majd idén. Meg lehet állapítani a fa fajtáját a levél és a fa alakja alapján? Az öreg körtefába be van oltva valószínüleg egy másik fajta körte aminek a termését még nem láttam eddig. Lehet azért mert a klapp nem porozza???
De a klapp jo pollenadó szinte mindent poroz mely fajtákat nem porozza a klapp? Milyen fajta lehet az oltás?
Idén tavasszal szeretnék mind két fába minnél több körtefajtát beoltani. Bosc kobakot, conferance, fétel apátot, vilmost, téli esperest, hardenpont,Packham’s Triumph, nem tudtok ezen fajták oltoanyagába segíteni??
Köszönöm, de jelenleg nincs vadkörte alanyom, azt pedig nem tudom, milyen fajta lenne még jó alanynak. Kajszi közül a gönci magyart tartom jónak, meggy közül pedig az érdi nagygyümölcsűt amit felénk cseresznye meggynek is hívnak. Bár ez utóbbinak nem tudom milyen az aszalványa
A gyümölcsfáink ötévesek, egymás után fordulnak termőre. A két téli körte már két éve mutatta magát, tavaly a meggyet és az almát is megkóstoltuk, idén a kajszibarackfa -késői fajta- hozza első, de bőséges termését.
Van még egy körtefánk, ami a leghátsó sarokban nődögél jó magasra, no az még sohasem termett. Ma jött Ági a jó büdös biopermetszerével, nézte, hova fújja a maradékot, akkor vette észre, hogy ez a körtefa nemhogy terem, hanem pont érésben van, vagyis megfejtette a rejtélyt, hova tűnt az Árpával érő körténk. Megvan, csak eddig váratott magára. Ez tulajdonképp a legkorábbi nyári körte, pici sárgászöld, leves és nagyon édes körtéket terem, jó sokat. A fa egészséges, eddig komolyabban semmiféle kártevő nem támadta meg, a virágait tavaly azt hiszem, egy rosszkor jött fagy pusztította el. Különben hamar potyog a termése, és jönnek rá a darazsak. Amikor kicsik voltunk, Mamának volt ilyen, fel lehetett rámászni, úgy enni a kis körtéket. Mezítláb párszor beleléptünk a darazsakba. Tesóm nagyon boldog volt a nap felfedezésével. A fél fát lelegelte, mire le bírtam fotózni. Ez a mennyiség úgy az egész termés egyharmada. Holnap már nyoma sem lesz. Erdélyben mászkáltunk, ott láttunk és ettünk is vackort, ez a körte pont úgy néz ki, de finom, édes. A meggyfa mézgádzik. Amikor esett az eső, egészen sikamlós volt ez a trutyi, és jól formázható, de nem volt nagy gusztusom gyurmázni vele. Cseppkőre és borostyánra hasonlít, de nem fenyőillatú, hanem inkább cseresznyés.
küldjek neked is oltóvesszőt vagy nem akarsz bizonytalant?
Adnál nekem tanácsot? Kajszit, őszi barackot és meggyet szeretnék még kertembe. Nem piacos fajta érdekel, hanem aminek kiemelkedő vagy egyedi az íze/illatta. értem íz alatt. Saját fogyasztásra. Aszalásra, befőttnek, pálinkának.
A gazdának eszébe jutott a körte neve, amit oltani próbálok: cukorkörtének ismerik. Ebből is szoktak pálinkát főzni. Kicsi, sárga, de nekem úgy rémlik jóval az árpával érő után érik valamikor augusztusban.
Kb. 5 évvel ezelőttig volt a kertünkben egy kistermésű körtefa, még a dédapám ültette valamikor a 30-as vagy 40-es években. Sárgászöld színű, tömzsi kis termése volt és annál finomabbat én még nem ettem. Mézédes volt és aromás. Magasan verte ízben az összes fajtát. Sajnos kipusztult, még mielőtt oltani megtanultam volna. Van tipped, hogy milyen fajta lehetett? Talán valamilyen mézkörte?
Szerintem a szőlő téli oltásánál nagyon jó, gyors, hatékony. (Az biztos, hogy az oltókésedet könnyebben tudod borotvaélesre fenni, s nem egyszer ezen múlik, hogy megfakad-e az oltvány.)
Nékem nem jött be ez az omega olló. Egyik oltásom sem eredt meg de a vágóélét sikerült kicsorbitani. A hagyományos módal oltott kurézia viszont megeredt. Csak azt akarom irni nem egy csodaszer.
Tavaly előtt sikerült pár embert rávennem egy ilyen olló vásárlására (persze magamat is). Az eredményeket megnézheted az oltás szemezés topicban. 2010 januárjától olvasd.