A keresztény politikus dolga nem az, hogy a vallását, hanem hogy azokat az alapvető értékeket képviselje, amire a vallása épül. Kövesse Krisztust – például abban, hogy befogadó és irgalmas, nem pedig hideg és kirekesztő módon gondolkozik, beszél és cselekszik. Mutassa fel a közéleti munkájában azokat az erényeket, amiket a Biblia a Szentlélek gyümölcseként (Gal 5,22) említ: a szeretetet, az örömet, a békességet, a béketűrést, a szívességet, a jóságot, a hűséget, a szelídséget, a mértékletességet. Ezek Jézus jellemvonásai. Jézusra pedig még mindig kíváncsi a világ, ha a lejáratódott vallási tradíciókra nem is...
A férjem pl. erősen hívő (katolikus) közegből jött, mára Ő a legelvetemültebb ateista ... és ezt elsősorban arra vezeti vissza, hogy egyre inkább azt érzékelte, a katolikusoknál az egész már rég nem a hitről vagy az általuk hitt Istenről szól, pláne nem a hívekről, hanem pusztán magáról az egyházról ..
A kedves férjed, lehet, hogy hívő katolikus környezetből jött, dehogy nem volt vallásos az fux. Ha vallásos lett volna, tudhatta volna, hogy a katolikusok az Egyházat, Krisztus misztikus testének tartják. Nemnagyon hiteles számukra ha valaki csak hívő a magamódján.
De azt ugye tudod, hogy bárki tudna prezentálni egy hasonló listát a szociktól, szdsztől mdf-től is?! Az, hogy ezek az ürgék sumákok, az nagy baj, de még nagyobb baj, hogy lerohasztották az országot. Nem az ellopott székház miatt szopik mostanság a magyar, hanem az elbaszott gazdaság miatt. Mondjuk ez nagy részben az orbánizmus miatt van, be kell látni.
Szerinted... szerintük meg te sértessz emberi jogokat. Az igazi agyeldobás viszont az, mikor megtiltják a szlovákoknál(lengyeleknél?) egy tesconak, hogy óvszert áruljon.
Annyira gáz ez a hír, hogy nem tudok szmájlit választani hozzá, sírjon,avagy nevessen?
"Embereket a halálba küldeni, társait megölni csak egy ideológiára hivatkozva, azzal vezérelten lehet."
Ennek azért ellent mondanak a múlt év gyilkossági hírei.
Az ember bizony ebben is különbözik az állatoktól: az állatok a saját fajtájukat csak a legritkább esetben - akkor is jól meghatározható okok miatt - gyilkolásszák.
Az ember ősi ösztöne az élethez való ragaszkodás. a halál elutasitása.
Embereket a halálba küldeni, társait megölni csak egy ideológiára hivatkozva, azzal vezérelten lehet. Ezért kell az "ideológia" és az ezt közvetitő nemzetvezér és segitői.
Nyilván így kellett "fejlődniük", hiszen gyakran ők legitimálták ill. engedték egy-egy hatalom fennmaradását ... a baj az, hogy képtelenek ezen túllépni, beletörődni ezen funkció elvesztésébe ... holott nagyonis egyértelműen látszik, hogy ma a világ forró pontjai szinte minden esetben ott vannak, ahol a vallás hatalmi kérdés
És nem is alaptalanul, de ők nem is a hitről szólnak.
A hit kisajátítói - szerintem.
De ez így működik, mióta az emberben tudatosult a biztos halál tudata és mert az oda vezető út eléggé borzalmas, félni kezdett tőle és hogy ne féljen annyira kitalálta a halála utáni létét.
Ki így, ki úgy.
Aztán a jó kitalálások kelendővé váltak és ami kelendő annak vannak készítői, árusai is.
Voltál Jeruzsálemben a Szent Sir bazilikában ? Én voltam. Ott értettem meg igazán, hogy az egyházak mit követtek el Jézussal szemben, azzal, hogy követték a római elvet
"divide at impera". Ha a hitben hagyták (hagyják) ezt a kialakult megosztottságot, az minek tulajdonitható ?
A halottakkal, a temetéssel kapcsolatos teendők - a velük/ ősökkel való kapcsolattartás - a varázslók, sámánok, táltosok dolga volt (az ősi pogány vallások idejében).
A kereszténység idejében a papoké, akik hagyomásnyosan a saját templomuk(ba, vagy - többnyire - annak) kertjébe temették el őket a maguk rituáléja szerint.
Amikor a keresztény vallások elváltak egymástól, akkor a templomaik is máshová kerültek helyrajzilag, így a temetők (a templomkertek) is református, katolikus, vagy más felekezetek szerint tagozódtak. Helyileg is máshol, akár.
Ma már a városi/ községi (önkormányzati) területeken lévő temetőket differenciálják, hogy mindenki a maga hite/ belátása szerint temetkezhessék.
Tehát, történelmi oka van a dolognak - nem ma találták ki - illetve, mára ennyi maradt az ősök hagyományaiból.
Nem véletlen, hogy az egyházi és a világi hatalom szét lett választva! Egy ember aki vallási alapon politizál nem lehet racionális olyan világi kérdésekben ami egy modern társadalomnak velejárója! Egy iszlám állam rendszerét nem lehetne ráerőltetni egy olyan társadalomra mint pl az osztrák. Ha a KDMP -sek is sokáig feszegetik a házasság az abortusz stb. vel kapcsolatos nézeteiket nagyon gyorsan a partvonalon találják magukat mert a nézeteik alapvető emberi jogokat sértenek!
Azt mondják, hogy nem az emberek cinikusak, hanem a szituációk. Ezért egyik ismerősöm se cinikus, hanem csak vicces volt, amikor ezt mondta:
"Nem értem, hogy a palesztinok és a zsidók miért nem tudnak végre együtt leülni az asztalhoz és jó keresztény módján egymással megállapodni"
Ehhez csak egyet lehet hozzátenni. A keresztény vallás se egységes. Az egyházak egymástól való eltérő gyakorlata és értelmezése a tanoknak emberi alkotás és mint ilyen nem tökéletes. Ennek nincs köze Jézushoz. Számomra érthetetlen pl. hogy még a halottakat is elválasztják egymástól. Attól függően , hogy katolikus, vagy református a temető más és más részébe temetik.
Az általam eddig - részben felületesen - megismert vallások mindegyike a maga megfogalmazásában csupa pozitív dolgot tartalmaz.
Tessék ezeket mindenkinek betartani és a mások hitét tiszteletben tartani és akkor minden ok lesz.
Csak az a baj, hogy (talán csak a Dalai Láma kivételével) mindenki a saját hitét vallja valamiféle magasabbrendűnek, egyedül igaznak, pedig még két azonos vallású ember saját magának megfogalmazott hite is különböző.
Egyébként meg remélem, nem tartod blaszfémijának, hogya Zorbán-vallásról szóló topikban őlegfőbbszencségével egy lapon említünk egy ojjan jelentéktelen lázadozót, mint Jézus...
(Én magamat keresztény hívőnek tartom, és kíváncsi vagyok minden ojjan véleményre, ami nem a hitemről akar lebeszélni. Ettől még ateistákkal nemcsaxóba állok, de szívesen vitatkozom minden egyébről. A hitemről viszont nem is beszélek, mer az az enyém, belső és intim. És nem kívánok ezzel sem megosztani, sem emögé bújni. Fontsabb annál, mint hogy tyúxaros politikaji célokra hasznájjam...)
Máminta zijjeneket űzte ki Jézusa templomból. Meg asztat is montta, hogy aggyad mega császárnak, amija zövé, és hogy ne képmutatójan imádkoz, hanem ott, ahol senkise lássa, csaka Zisten hajja...
Hova sorolod azt, amikor:" Kötélből ostort font, és kiűzte a kufárokat a templonból"?
Én például oda, mikor valaki aprópénzre, vagy kevésbé apró hatalomra váltyaja hittagkönyvét... Például, hogya szánalmas csalását keresztényüldözésnek nevezi...
Látod ez az ... én pl. ateista vagyok ... de ettől még érdekel ám, hogy más miért gondolkodik a hitről másképpen. Épp ma halgattam egy Krisnást a rádióban, akio már bőven élete delén túl lett Krisna tudatú ... és bár sok dologban nem értek vele egyet, azért bizony elgondolkodtató volt. A férjem pl. erősen hívő (katolikus) közegből jött, mára Ő a legelvetemültebb ateista ... és ezt elsősorban arra vezeti vissza, hogy egyre inkább azt érzékelte, a katolikusoknál az egész már rég nem a hitről vagy az általuk hitt Istenről szól, pláne nem a hívekről, hanem pusztán magáról az egyházról ... öncélúnak és magamutogatónak látta és látja ma is ...
"Aki ma ateista, nem biztos, hogy mindig az volt (ez fordítva is igaz) ... úgyhogy bizony lehetnek jó meglátásai egy hitét elhagyónak ... amit esetleg érdemes is lenne átgondolni"
Kinek?
Mi a fenének lenne kiváncsi egy hívő egy ateista véleményére?
"A keresztény politikus dolga nem az, hogy a vallását, hanem hogy azokat az alapvető értékeket képviselje, amire a vallása épül. Kövesse Krisztust – például abban, hogy befogadó és irgalmas, nem pedig hideg és kirekesztő módon gondolkozik, beszél és cselekszik. Mutassa fel a közéleti munkájában azokat az erényeket, amiket a Biblia a Szentlélek gyümölcseként (Gal 5,22) említ: a szeretetet, az örömet, a békességet, a béketűrést, a szívességet, a jóságot, a hűséget, a szelídséget, a mértékletességet. Ezek Jézus jellemvonásai. Jézusra pedig még mindig kíváncsi a világ, ha a lejáratódott vallási tradíciókra nem is..."
Ez egy katyvasz. Hogy Jézusnak milyen jellemvonásai vannak azt megismerheted a Bibliából.
Hova sorolod azt, amikor:" Kötélből ostort font, és kiűzte a kufárokat a templonból"?
Aki ma ateista, nem biztos, hogy mindig az volt (ez fordítva is igaz) ... úgyhogy bizony lehetnek jó meglátásai egy hitét elhagyónak ... amit esetleg érdemes is lenne átgondolni