Keresés

Részletes keresés

Dogfüggő Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13232

Nézd, az ugye világos, hogy az ember egy dologról, jelenségről általában úgy tudja megalapozottan megállapítani, hogy az  társadalmi szinten hasznos, káros, netán közömbös-e, hogy  statisztikát készít róla, és azt elemzi.

Egyéb esetekben véleménye persze lehet, de az semmivel sem magasabb rendű, mint más emberek magánvéleménye.

 

Én abban a bizonyos, kb. egy héttel ezelőtti hsz-omban elég sok otthonszüléses statisztikát hoztam (de hozhatok ám még...  : )  ), ezeket  orvosok, tudósok, egészségügyi szakemberek készítették, orvosi, egészségügyi lapokban, folyóiratokban jelentek meg - tehát nem arról van szó, hogy valaki a kisujjából kiszopta, vagy hogy valaki az ismeretségi körében körülnézett, és ez alapján megnyilatkozott.

Ezekre te azt mondtad - amikor végre rájuk néztél - , hogy mindegyikkel van valami bajod, csak nem mondod meg, hogy mi.

Meg azt is mondtad, hogy az az egy statisztika, amelyiket mégiscsak elfogadsz, az azért nem számít, mert állítólag sok kamu statisztikát láttál - de mutatni nem mutatsz egyet sem...

Hááát...

Statisztika-ügyben teszek még egy kísérletet, különös tekintettel arra, hogy "szeretnél a tudomány talaján maradni": tudsz-e olyan, a saját megadott feltételeidnek megfelelő (tehát prospektív) statisztikát mutatni, amelyikből az derül ki, hogy azonos kockázati csoportok esetében a kórházi szülés biztonságosabb a tervezett otthonszülésnél?

 

Kíváncsian várom.

 

 

"Az ősi vita errol a szulessel kapcsolatban, hogy ott nem kizarolag a sajat eletedrol dontesz."

 

Speciel  amiről most szó van, az nem ezt a kérdést veti fel. Most ugye arról van szó, hogy amíg nincs arra bizonyíték, hogy a különböző választások  közül az egyik statisztikailag bizonyíthatóan veszélyesebb, mint a másik, addig milyen alapon szól bele a választásba bárki is?

 

Ha az egyik választás bizonyíthatóan veszélyesebb lenne, akkor merülne fel az a kérdés, amit mondasz: hogy joga van-e a  szülőnek a választása által a nagyobb veszélynek kitenni a gyereket.

A mindennapi életben ez naponta megtörténik egyébként, pl. senki sem vonja kétségbe a szülőnek azt a jogát, hogy faluról a bizonyítottan egészségtelenebb belvárosba költözzön a gyerekével, vagy hogy hamburgert vegyen neki avokádósaláta helyett.

A szülői lét felelősséggel jár, ennek a lényege az, hogy a kiskorú gyerekünk dolgairól döntünk.

--

2.: Na, hát ez tök jó.

3.: Ez meg érdekes..

4.-5.:  Ez meg már egyenesen utópia. : )

 

Az utolsó bekezdésedre: nem akarok hormonok útvesztőjébe kerülni (ott Antisystem van nagyon otthon, remélem is, hogy megnyilatkozik az ügyben), de ha azt nézzük, hogy a természetben a fő cél mindig a  sikeres reprodukció, akkor van ebben logika.

Ha a terhesség rendben zajlott (tehát a szervezet azt fogta a külvilágból, hogy most érdemes szaporodni), azután pedig a szülés  időpontjában olyanok a körülmények, hogy a stresszhormonok mennyisége némileg megnő,akkor az adást a szervezet úgy veszi, hogy "várjunk még a szüléssel, amíg nagyobb lesz a biztonság".

Ha a stresszhatás nagyon erős, vagy egyenesen trauma történik, akkor az adás az: "menekülés mindenáron, szabaduljunk meg gyorsan a tehertől, itt most nem érdemes szaporodni!" - ilyenkor könnyebben  indul meg a szülés idő előtt is, ilyenkor gyakoribb a veszélyes rohamszülés és a vetélés.

Előzmény: Mr Spock (13218)
Antisystem Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13231

Jelenleg USA-ban az MgSO4 a legelterjedtebb.

Ezzel megleptél:)) Na nem az ilyen hatásán, ugye a 60-as évek beli protokollokban szerepel (az alkohollal együtt) a preeklampszia kezelésére, de az alacsony terápiás szélessége miatt ki is ment akkor a divatból... (n.b. az állatgyógyászati FoNo-ban sol. ad exterminationem néven futott a keserűsó oldat...)

Az EÜ-minisztérium szakmai protokollja (nem túl régi, 2009-es érvényességű) meg ezt írja:

A magnézium szulfát nem hatékony a koraszülés megelőzésében vagy a szülés késleltetésében,

ugyanakkor használata szignifikáns anyai (tachycardia, émelygés, szédülés, tüdőoedema) és magzati

mellékhatásokkal (hypotonia, légzésdepresszió, perinatalis mortalitás növekedése) járhat.

http://www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=656

Egyébként nálunk most ez fut úgy tűnik:

http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/medicineApplication/oid/0/m,0100000073018

(szóval, úgy tűnik, ez is olyan, mint a szoknya-divat:))))

 

Es ha hiszed ha nem, amikor fiatal rezidenskent kezdtem, ALKOHOLT is hasznaltak, olyannyira, hogy még intravenasan is adták

Természetesen hiszem:))) - van is egy sztorim, amikor a 80-as években a koronaria-örzőben elfogyott este minden infúzió, az etanolos ringert leszámítva... na, feküdt éppen 2 idős hölgy meg egy szintén idős úr és hát megszavaztuk nekik, jó az is folyadékpótlásnak... na, ne tudd meg, 2-3 óra mulva ott olyan sztorik mentek, hogy én vörösödtem el néha... (az úrról kiderült, hogy nyugdíj előtt börtönőr volt, egy ideig egy női fegyintézetben is, a két nagymama meg tudni akarta, hogy a nők ott férfi híjján mit kezdtek egymással... ennyit az alkoholos infúziókról:))))

 

Egyébként, hogy ontopic is legyen, újfent szerencse, hogy nem vagyok érintett momentán ilyen kérdésekben... úgy elképzelem azt a teljesen valószinű koreográfiát, hogy mondjuk életemnek párja középidős terhes lenne, aki görcsölget, én meg szó szót követ alapon esetleg a vita egy pontján 220-as vérnyomással leordítanám a dokija fejét terbutalin v. fenoterol tablettákért, oszt közben már nincs is forgalomban... praktice ahogy nézem, semmi nincs forgalomban, ami otthon szedhető... a k..... a..... a tisztelt gyártóknak meg a tisztelt szakmai kollégiumnak...

 

ÜdV

Előzmény: Mr Spock (13230)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13230

Az egesznek a lenyege, hogy nem letezik abszolut tokolitikum. Esetenkent, paciensenkent, kemiai anyagkent sok permutacioja van az eredmenynek. Jelenleg USA-ban az MgSO4 a legelterjedtebb. Elotte a terbutalin volt. Es ha hiszed ha nem, amikor fiatal rezidenskent kezdtem, ALKOHOLT is hasznaltak, olyannyira, hogy még intravenasan is adták (megfeleloen felhigitva persze :). Ritodrine (Yutopar) szinten nepszeru volt egy ideig, foleg azert mert az tablettaban is hasznalhato volt, es azzal haza lehetett engedni a pacienst. De aztan kiment a divatbol a cardiac mellekhatasai miatt.

Előzmény: Antisystem (13229)
Antisystem Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13229

Logikusnak hangzik, na dehat akkor miert nem hasznalnak adrenalint tokolitikumnak?

Mert ugyebar egyik tokolitikum sem abszolut ami jelenleg hasznalatban van.

 

Nézd, erre az egyik választ tudom, a másikat csak sejtem:)

Ugye a nyilvánvalóbbik válasz az úgy hangzik, hogy az adrenalin az nem szelektív béta-agonista, tehát a szív és érrendszer béta1 receptorain is hat, nem csak a hörgők és uterus béta2 receptorain (mint pl. a két említett szintetikus katekolamin, a terbutalin meg a fenoterol). Ergo az ekvivalens tokolitikus hatás mellé jóval erősebb szív és érrendszeri hatás társulna - ami ez esetben nem kivánatos mellékhatás. Na, ez az, ami tán "már az Issekutzban/Knollban is:))))"

A nem nyilvánvalóbbik meg SZVSZ(!) egy tapasztalati tény, hogy az adrenalin kisebb adagokban ugye a fent leírt módon hat, nagy adagban viszont néha ellenkezőleg, erősítheti a fájástevékenységet. Ennek a hatásmechanizmusát nem igazán értem, arra gondolok, hogy talán az adrenalin-hatást követő glükokortikoid-szint megemelkedésével áll kapcsolatban a dolog, mert az képes szülést gyorsítani... amennyire én tudom (ez a Te szakterületed) emberben is, de pl. a kérődzőkben ez még markánsabb, használható ellés beindítására is a prednizolon-féle...

De mondom, ehhez kisfiú vagyok, bár, ahogy elnézem, a nagybötűs tudományban is inkább csak feltételezések futnak, mint pl. ennek a doktori értekezésnek a 27. oldalán a 2.3:

http://phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/bertalanrita.d.pdf

 

ÜdV

Előzmény: Mr Spock (13217)
Antisystem Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13228

OFF: Nézd, ez a "hipermangán-elleni harc" tipikus példa a ló túloldalára való átesésnek... mivel valóban szerepelhet némely félszintetikus kábszer receptjében, ezért elóanyagnak (prekurzor), de:

 

Gyógyszertárakban, a kábítószer-prekurzorok rendészeti ellenırzése során az emberi felhasználásra kerülı
gyógyszerek rendelésérıl és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendeletet és a Szabványos Vényminták
Győjteménye VII. (Formulae Normales Editio VII.; a továbbiakban: FoNo VII.) kiadása alkalmazásáról szóló
64/2004. (VII. 27.) ESzCsM rendeletet is figyelembe kell venni. Ezek szerint a gyógyszeranyag gyógyászati célra
önmagában vény nélkül csak akkor és olyan mennyiségben adható ki, ha az egyszeri kiadásra alkalmas adagját a
FoNo VII meghatározta. Ettől eltérı kiadás nem gyógyászati célú felhasználásnak minısül, így erre a veszélyes
és/vagy ellenırzött anyagok forgalmazására meghatározott szabályokat tartalmazó külön jogszabály rendelkezései
irányadóak. Ezek alapján a gyógyszertárból, hivatalos feladatainak ellátása okán, kálium-permanganátot kiadni,
szilárd állapotban egyedi vényre, illetve vény nélkül a FoNo VII. szerinti oldat formában lehetséges.

http://www.police.hu/data/cms672291/43_09orfkut.pdf

 

Csak hát tartok tőle, hogy ezt sok patikus nem tudja, vagy "biztos, ami biztos, ne őt csesztessék" alapon inkább nem ad FoNo szerinti oldatban se...

(természetesen fertőtlenítőnek a FoNo-s oldat is jó, sőt biztonságosabb, mert a feloldatlanul maradt kristályok sérülést tudtak okozni...)

 

ÜdV

Előzmény: MrJones (13211)
nagyanyo05 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13227

:DD Nagyon jó:) A második hozzászólásodra pedig, igazad van:) Néha én is feltépem a hangomat a személyeskedés ellen, de hát ezért dili a polidili:)

Előzmény: Mr Spock (13225)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13226

Gondolom ezért is jössz néha a polidilibe is:DD

 

Egyre ritkabban. En a 90-es evek elejen sokat irtam, sokat megirtam, sokat josoltam.

Nagyon kis kivetellel minden pont ugy jott be. Tehat szamomra manapsag nincs sok vitatni valo. Azt meg senki nem olvassa szivesen, hogy "ugye megmondtam". Ugyhogy hagyom hogy masok vitatkozzanak. A masik meg az, hogy idegeimre megy, hogy az elso 20-30 hozzaszolas utan mindenki egymasra rohan es a tema nem igazan a tema, hanem az egymas piszkalasa valik a temava, amire en nem vagyok kivancsi es resztvenni sem vagyok hajlando benne.

Előzmény: nagyanyo05 (13224)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13225

Az igazság az, hogy a nő egyszerre csak érzi, hogy ami bement, annak ki is kell jönni:D

 

Errol anyai nagymamam jut eszembe. Mindig buszke volt arra, hogy "bezzeg a mi idonkben jobbak voltak az erkolcsok". Es ezt azzal akarta bizonyitani, hogy amikor 32 eves koraban szules elott allt (edesanyamat), meg kellet kerdeznie az orvost, hogy "doktor ur, hol fog kijonni a gyerek". Mire (allitolag) az orvos csak annyit mondott, hogy "ott ahol bement kedvesem, ott ahol bement" :)

Előzmény: nagyanyo05 (13220)
nagyanyo05 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13224

Hosszú, nyugodalmas és főleg békés életet kívánok:) Gondolom ezért is jössz néha a polidilibe is:DD

Előzmény: Mr Spock (13223)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13223

Örülök, hogy jól vagy és fórumozol:)

 

Köszi, de nem vagyok jol, csak jo pofat vagok a sajnos sulyos problemaimhoz. Ne kerdezd, hogy mik azok, ugy sem valaszolnek, hiszen nem en vagyok a topik targya :).

De jolesik hogy megemlitetted.

Előzmény: nagyanyo05 (13219)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13222

Ami azt illeti, ha nem is a nőgyógyászok kezdték, ez már jó ideje így van a plasztikai sebészetben: a megrendelő fizet, aztán azt tesznek vele, amit kér.

 

Mint emlitettem a szuleszet eseteben ez azert más mert a paciens nemcsak a sajat elete es egeszsege felett dont.

Előzmény: MrJones (13212)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13221

Persze - ha hiszünk a statisztikáknak, ugye... : ) - bizonyos kimenetelek jóval valószínűbbek; ilyen például az, hogy ha a szülésre otthon kerül sor, akkor az egész fogó- problémakör föl se merül.

 

10 cm, a baba feje bubja az introitus szintjen van, mama nem kepes kinyomni a fejet. Baba szivhangja lezuhan mondjuk 70-80 kore (mondjuk a koldokzsinor a nyak korul, es pont ebben a stadiumban feszul meg). A fogo problema soha fel nem merul???

Ugye ezt te sem gondolod komolyan?

Előzmény: Dogfüggő (13210)
nagyanyo05 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13220

Az igazság az, hogy a nő egyszerre csak érzi, hogy ami bement, annak ki is kell jönni:D

Előzmény: Mr Spock (13218)
nagyanyo05 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13219

Örülök, hogy jól vagy és fórumozol:)

Előzmény: Mr Spock (13218)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13218

Mutatnál pár ilyen kamu statisztikát a témában?

 

Nem. Kutasd a Medline-t, ott sok van.

 

Nem tudom, emlékszel-e, de pár napja olyasmit írtam: lehet azt mondani, hogy tojunk a statisztikára, és csak annak hiszünk, amit mi gondolunk a saját fejünkben; nincs ezzel baj, megtehetjük. Csak akkor van baj, ha ezt a saját fejünkben termett véleményünket másokra is rá akarjuk kényszeríteni.

 

Az ősi vita errol a szulessel kapcsolatban, hogy ott nem kizarolag a sajat eletedrol dontesz.

Itt el lehetne kezdeni filozofalni, de en inkabb szeretnek a tudomany talajan maradni.

 

1.Jól értem, hogy egy kórházi szülésről van szó, amely a te ügyeleti idődben zajlott?

 

2.Nálatok az a rendszer, hogy a kórházi szüléseket bábák kísérik, és csak akkor kell az orvosnak megjelenni a szülésnél, ha a bába hívja?

 

3.Az anyuka nem mondta meg, mi volt a baja az ellátással, csak azt, hogy baja volt?

 

4.Az orvosoknak külön, személyes statisztikája van?

 

5.És ez a statisztika a paciensek számára is elérhető?

 

1. Igen.

2. Ebben a korhazban, ami bábaképzésre specializalodott, igy volt.

3. Lehet hogy mondta, en nem kerdeztem annyira abszurd kellett hogy legyen a ram vonatkozo resze a panasznak (ha egyaltalan volt ilyen), hiszen nem voltam tovabb a szobaban mint 1-2 perc. A lenyeg az volt, hogy az en statisztikamon jelent meg.

4. Igen.

5. Tudtommal nem. De ez valtozik korhazankent, megyei, allami szinten is. Ha engem szemelyesen kert egy paciens, mivel nekem volt egy kulon computer rendszerem, en akarkinek atadtam szo nelkul. Amugyis ritkan fordult elo.

 

"Amig van visszaut addig az nem igazi vajudas :)"

 

Hát ez persze a definíciótól függ. Mondhatjuk azt, hogy csak attól kezdve nevezzük igazi vajúdásnak, amikortól már nincs visszaút - és akkor persze igazad lesz.  : )

Akkor mondjuk úgy, hogy a stressz megakadályozhatja, hogy a nő időben eljusson az igazi vajúdásig.

 

Ami egy ideig igaz, aztan nem. Gondolod hogy mondjuk a masodik vilaghaboruban, bombazas kellos kozepen egyetlenegy nő sem kezdett el vajudani:)? Autobaleseteknel "klasszikus", hogy a fizikailag sertetlen terhes nő elkezd vajudani. Sok mas pro es kontra szituaciok. A nagy budos igazsag az, hogy a tudomany még ma sem tudja pontosan hogy miert, mikor, hogyan indul el a vajudas. Vannak megfigyelesek, feltetelezesek, analizisek, de mindezekbol még mindig nem allt ossze egy tiszta es megcafolhatatlan kép.

Előzmény: Dogfüggő (13209)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.14 0 0 13217

.....feltehetően amelyik emlős-faj vagy egyed nem rendelkezett az uterus ilyen receptoraival, és védtelenné vált a vajúdás alatt, az simán kiszelektálódott...

 

Logikusnak hangzik, na dehat akkor miert nem hasznalnak adrenalint tokolitikumnak?

Mert ugyebar egyik tokolitikum sem abszolut ami jelenleg hasznalatban van.

Előzmény: Antisystem (13208)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13216

Tehat senkit nem lehet lekotozni a mutoasztalhoz es akarata ellenere megoperalni.

 

Én úgy tudom, hogy speciel a szülészet pont az a hely, ahol lehet.

A nőnek nincs joga megtagadni olyan beavatkozást, amely a 24 hetesnél idősebb magzat életének védelme érdekében történik.

Mivel pedig a gyakorlatban nincs olyan beavatkozás, amelyre ezt ne lehetne ráfogni, ezért az anya attól kezdve, hogy a kórházba betette a lábát, potenciálisan jogfosztott.

Előzmény: MrJones (13212)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13215

Dehogy.

Ha meg se fogan az a gyerek, akkor 0 % a halálozás.

Élet nélkül nincs halál sem.

Előzmény: MrJones (13213)
MrJones Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13214

"Én is képtelen lennék védeni olyat, akiről tudnám, hogy bűnös."

Fene tudja, de szerintem az is megérdemli a védelmet. (Ha másért nem, akkor azért, hogy többet azért ne kapjon, mint amennyi jár - ld. aktuell témaként a viszkist.)

Igazából manapság nehéz eldönteni, hol a határ: ahogy a rendőrség is igyekszik a jövő hetet is ráverni az egyszeri gyanúsítottra, úgy az ügyvédek is egyre inkább mennek lefelé kutyába.

MrJones Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13213

""soha nem kockáztatnék, még ha csak 0,0001 esély is van arra, hogy a gyereknek baja eshet."

Sajnos akkor csak az a megoldás, hogy nem vállalsz gyereket. Tökéletes biztonság sehol nincs."

Ühümm... az viszont - egy más szemszögből -, éppenséggel azt jelentené, hogy garantálta a 100%-os halálozási arányt (A 0% életbenmaradás ugye épp ez. Hogy a halálozás oka fogamzásgátlás, vetélés, vagy csecsemőhalál, az végső soron mindegy.).
Ahhoz képest meg még az árokparti egyedülszülésnek is jobb a statja.

Előzmény: Dogfüggő (13115)
MrJones Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13212

"A vegso szo a noke negativ iranyban. Tehat senkit nem lehet lekotozni a mutoasztalhoz es akarata ellenere megoperalni. Na de az ellenkezo irany az abszurd. A paciens rendelhessen el fajaskelto infuziot vagy csaszart, fogos szulest, vagy akarmi ilyesmit?"

Ami azt illeti, ha nem is a nőgyógyászok kezdték, ez már jó ideje így van a plasztikai sebészetben: a megrendelő fizet, aztán azt tesznek vele, amit kér.
Az egyik, ha nem a legborzasztóbb (SzVSz) végeredménye meg ugye közismert: Michael Jacksonnak hívták. (Geronazzo Máriáról, meg a többi testképzavarosról talán ne is beszéljünk.)
(A másik meg a 16 évesen szilikonbeültetett lányok.)

Előzmény: Mr Spock (13110)
MrJones Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13211

Hinnye! Ez hasznos lesz, mert valószínűleg most fogok (illetve azóta már fogtam) Hyperolt venni, mert a hipermangánt a naaagy kábítószer elleni harc miatt betiltották.

Köszi!

Előzmény: Antisystem (13161)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13210

Ezeknek a "mi lett volna, ha..."-eseteknek az elemezgetése azért fölösleges, mert csak akkor lehetne bármi biztosat tudni, ha párhuzamos valóságokat hoznánk létre.

Ennek híján a lehetséges kimenetelek számának csak a fantáziánk szabhat határt.

 

Persze - ha hiszünk a statisztikáknak, ugye... : ) - bizonyos kimenetelek jóval valószínűbbek; ilyen például az, hogy ha a szülésre otthon kerül sor, akkor az egész fogó- problémakör föl se merül.

Előzmény: Mr Spock (13206)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13209

"Tul sok kamu statisztikat lattam ahhoz, hogy egy jonak kinezo alapvetoen megvaltoztatna a velemenyemet. Ahhoz tobb ilyen kellene."

 

Mutatnál pár ilyen kamu statisztikát a témában?

 

(Én egyetlen egyről tudok, amiről gyakorlatilag bebizonyosodott, hogy kamu. Az pedig pont az az egy, amelyik a kórházi szülést hozta ki biztonságosabbnak... )

 

"I only believe statistics I manipulated"

 

Na igen, a legenda szerint ez egy Churchill-idézet. : )

Nem tudom, emlékszel-e, de pár napja olyasmit írtam: lehet azt mondani, hogy tojunk a statisztikára, és csak annak hiszünk, amit mi gondolunk a saját fejünkben; nincs ezzel baj, megtehetjük. Csak akkor van baj, ha ezt a saját fejünkben termett véleményünket másokra is rá akarjuk kényszeríteni.

 

A történeted  több kérdést is fölvet.

Jól értem, hogy egy kórházi szülésről van szó, amely a te ügyeleti idődben zajlott?

Nálatok az a rendszer, hogy a kórházi szüléseket bábák kísérik, és csak akkor kell az orvosnak megjelenni a szülésnél, ha a bába hívja?

Az anyuka nem mondta meg, mi volt a baja az ellátással, csak azt, hogy baja volt?

Az orvosoknak külön, személyes statisztikája van? És ez a statisztika a paciensek számára is elérhető?

 

"Amig van visszaut addig az nem igazi vajudas :)"

 

Hát ez persze a definíciótól függ. Mondhatjuk azt, hogy csak attól kezdve nevezzük igazi vajúdásnak, amikortól már nincs visszaút - és akkor persze igazad lesz.  : )

Akkor mondjuk úgy, hogy a stressz megakadályozhatja, hogy a nő időben eljusson az igazi vajúdásig.

 

Előzmény: Mr Spock (13205)
Antisystem Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13208

Úgy érted, számodra újdonság, hogy a stressz az oxytocintermelés ellen dolgozik??

Nem hinném...

Persze hogy nem ujdonsag, DE....ez az oxytocintermelésre altalanossagban vonatkozik. Mondjuk a szoptatast befolyasolhatja. Na de ha egy vajudas beindul teljes gozzel, ott lehet akarmilyen stressz, az nem fogja leallitani a folyamatot.

 

Bocsi, de SZVSZ rossz helyen keresgéltek fiziológiailag... NEM az oxytocin termelést állítja le, hanem az adrenalin termelődését fokozza a stressz... az adrenalin meg ugye pont úgy hat a méhre, mint a terbutalin vagy a fenoterol (Partusisten), ez a két közismert tokolitikum... lévén erős béta-receptor agonista... 

És egyébként törzsfejlődésileg teljesen evidens, hogy a méhnek ilyen receptorai vannak, gondolj bele az adrenalin szerepébe, ugye nem véletlen, hogy a vázizomzat erei tágulnak, a koronáriák tágulnak,a  perctérfogat nő, ellenben a zsigeri erek szűkülnek, a hörgők tágulnak, az uterus ellazul... így van esély akár felvenni a küzdelmet, akár elmenekülni... feltehetően amelyik emlős-faj vagy egyed nem rendelkezett az uterus ilyen receptoraival, és védtelenné vált a vajúdás alatt, az simán kiszelektálódott... 

 

ÜdV

Előzmény: Mr Spock (13199)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13207

Nem hiszem, hogy ez szégyenlősség.

Én pl. testi értelemben nem vagyok különösebben szégyenlős, de azt hiszem, zavarna a tudat, hogy ilyenkor közvetítés folyik rólam..

De mindegy, mert hát nyilván csak akkor kapcsoltad be a rendszert, ha erre igény volt, akkor meg ez remek dolog.

 

Kb 8 minden 10-bol boldogan belement. Ami szamomra meglepo volt a hardware (szukseges cuccok) olcsosaga. A rendes szines TV-n kivul (ami amugyis ott volt már a varoszobaban) minden ami kellett kb $100 dollaromba kerult. Egy szuloszobara korhazi szinten ez szinte semmi. Ennek ellenere hivatalosan nem voltak kepesek finanszirozni, ugyhogy a sajat zsebembol csinaltam az egeszet.

Előzmény: Dogfüggő (13204)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13206

Mindenesetre ha a segítőnek nincs jogosítványa a fogóhasználatra, de úgy ítéli meg, hogy arra volna szükség, akkor bemennek a kórházba.

 

A fogot ket alapesetben hasznaljak.

 

1. A mama teljesen ki van merulve es keptelen hatekonyan tovabb nyomni.

2. A baba szivhangja lezuhan, de tulsagosan lenn van a szulocsatornaban ahhoz, hogy csaszart lehessen vegrehajtani.

 

Az 1.-es esetben van ido korhazba menni, a 2.-es esetben nincs.

Előzmény: Dogfüggő (13202)
Mr Spock Creative Commons License 2012.03.13 0 0 13205

engem minden elgondolkoztat. Egy ideig amig erdemesnek tartom.

 

És tart még a gondolkodási idő? Jutottál valamire?

 

Igazan nem. Tul sok kamu statisztikat lattam ahhoz, hogy egy jonak kinezo alapvetoen megvaltoztatna a velemenyemet. Ahhoz tobb ilyen kellene.

 

Egy igazi story: ugyeletben voltam. A bába hivott egy szuleshez. Tobb oraja kinlodott, de vegul eljutott odaig, hogy a baba feje már kinn is volt, de nem tudta kihuzni a testet. En odamentem es tiz masodperce alatt kihuztam (nem is ertettem hogy mi volt a problema).

Nem tudom mi zajlott le a tobb oras folyamat alatt, de a paciens valami miatt panaszt emelt az ellatas ellen. Na mit gondolsz kinek a statisztikajara ment ra? Az enyemre, a tiz masodperces, de utolso reszvetelem alapjan.

 

Tudod, van egy jo amerikai mondas (amivel igazan nem ertek egyet, de igy is poen):

"I only believe statistics I manipulated", vagy "En csak azokban a statisztikakban hiszek amit magam manipulaltam". A statisztika egy komoly matematikai tudomany, akkor ha tenyleg helyesen van hasznalva. Sajnos nem olyan mint a matematika sok tobbi aga ahol tenyek magukert beszelnek.

 

Na de ha egy vajudas beindul teljes gozzel, ott lehet akarmilyen stressz, az nem fogja leallitani a folyamatot.

 

Van az a pont, ahonnan már nemigen van visszaút, csakhogy a stressz pont azt szokta megakadályozni/lassítani/nehezíteni, hogy a vajúdás eljusson arra a pontra.

 

Amig van visszaut addig az nem igazi vajudas :). Nagyonis jol ismerem a jelenseget.

Előzmény: Dogfüggő (13203)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.03.12 0 0 13204

Nem hiszem, hogy ez szégyenlősség.

Én pl. testi értelemben nem vagyok különösebben szégyenlős, de azt hiszem, zavarna a tudat, hogy ilyenkor közvetítés folyik rólam..

De mindegy, mert hát nyilván csak akkor kapcsoltad be a rendszert, ha erre igény volt, akkor meg ez remek dolog.

Előzmény: Mr Spock (13201)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.03.12 0 0 13203

Értem...  : )

Hát az az egy is valami... : )

 

engem minden elgondolkoztat. Egy ideig amig erdemesnek tartom.

 

És tart még a gondolkodási idő? Jutottál valamire?

 

 

Na de ha egy vajudas beindul teljes gozzel, ott lehet akarmilyen stressz, az nem fogja leallitani a folyamatot.

 

Van az a pont, ahonnan már nemigen van visszaút, csakhogy a stressz pont azt szokta megakadályozni/lassítani/nehezíteni, hogy a vajúdás eljusson arra a pontra.

 

 

 

Előzmény: Mr Spock (13199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!