Keresés

Részletes keresés

tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4113

Hát igen, Sisson is írja, ilyen táblázatot egyszerűen ő sem talált, még én sem láttam sehol, pedig elég sokat olvastam már.

ez használható valamire?

 

http://www.owenfoundation.com/Health_Science/Lectins_in_Foods.html

Előzmény: szomi_szomi (4111)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4112

 

Jó, hát enni kell valamit, azért a lektineket teljesen úgysem tudjuk elkerülni. Valamit azért csak kiokoskodhatunk belőlük. De jól érzem, most valamiért nagyon neki vagy keseredve?  Remélem, az a dietetikus mond valami okosat, hasznosat neked :)

 

Ha úgy érzed, nincs elég savad, vagy enzimed, lehet valami kis emésztést segítő enzimet szedni, de a szervezet maga is  termel ilyeneket (már akinek).

Előzmény: sz332 (4110)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4111

Csak gyorsan átfutottam. Konkrét számok a linkelt helyeken nincsenek. Sőt a harmadiknál valaki nagyjából ugyanazt kérdezi, mint amit én kérdeztem és, ha jól láttam,  nem jött igazán konkrét válasz.

Előzmény: tyúkanyó48 (4108)
sz332 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4110

Az a gond, hogy az étkezés (amit beviszünk) az csak egy kis része az egyenletnek. Azt mondjuk, hogy mondjuk együnk akkor húst. Igen ám,

de ha nincs elég enzim, ami bontja, akkor ott fog megrohadni a belekben, amitől meg felgyúrják magukat a kis bacik, akik még több mérget

termelnek, ami megint pusztítja az enzimtermelő sejteket, és így tovább... tehát teljesen tökéletesen látszik, hogy önmagában nem is az a

trükk, hogy mit eszik az ember, a probléma sajnos sokkal-sokkal összetettebb... de este megyek dietetikushoz, állítólag nagyon érti a dolgát,

hát, kap egy lehetőséget, nekem van egy oldalnyi kérdésem :D

Előzmény: tyúkanyó48 (4107)
pucros Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4109

Ez rövid és érdekes: http://en.wikipedia.org/wiki/Zonulin

 

tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4108

Nézd, van itt annyi link, mint a nyű :)

 

És tessék, mit látok:

"They are probably a major cause of leaky gut syndrome and the autoimmune response diseases." - mármint a lektinek. Minden összefügg....

 

http://www.livestrong.com/article/305368-list-of-foods-that-contain-lectin/

 

http://www.krispin.com/lectin.html

 

http://www.marksdailyapple.com/forum/thread1603.html

 

Ha jutsz, juttok valamire, örülök, ha megosztod/elmondjátok, mert én már hülyére olvasom magam, ezekhez most nincs erőm, inkább kimegyek a kertbe ....

Előzmény: szomi_szomi (4106)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4107

Most nagyon benne vagy a témában, én is elég sokat olvastam róla, de érdekelne, mit tudsz, illetve a többiek véleménye is, hogy:

ÁBSZ esetén elég ha csak a glutént kerüli szigorúan az ember, vagy pedig minden gabonát (rizsliszt, zabpehely, stb.) illetve krumplit is szigorúan kerülni kell?

Mert Sisson csak a glutént említi 100 %-ra, persze attól még lehet máshogyan.

Van erről valami részletezés valahol?

 

És a magliszteket? Vagy hány evőkanál elfogadható mondjuk abból naponta?

És mindezt hány hónapig/évig?

Köszi a segítséget. :)

 

Előzmény: sz332 (4096)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4106

Nem csak téged kérdeztelek, hanem úgy általában mindenkit.

Előzmény: Evicke (4101)
pucros Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4105

Szerintem az enzimhiányból sok minden következhet, mert az első következménye az, hogy emésztetlen nagy molekulák maradnak a béltartalomban. Tehát az enzimhiány az egy ok, amiből sok minden származhat attól függően, hogy a belek mit tudnak kezdeni ezekkel az emésztetlen dolgokkal és mit nem.

 

Egy nagyon egészséges vékonybélben az immunrendszer lekezeli őket, és nem feltétlenül veszi észre a gazdája, hogy történt bármi. Pedig gondolom ennek is van ára.

 

Utána kellene nézni, van-e köze ennek ahhoz, ahogyan cöliákiában a bélbolyhok lestrapálódnak. Úgy képzelem, ha folyamatosan túlterhelik ezt az immunmechanizmust, a vékonybél ideges lesz és a továbbiakban egyszerűen továbbspricceli az ilyen béltartalmat a vastagbélbe, ahol ez önmagában már hasmenést jelenthet, illetve jönnek a szakosodott baktériumtörzsek, elszaporodnak rajta és gázokat fejlesztenek.

 

Jó lenne többet tudni erről.

Előzmény: Evicke (4104)
Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4104

szóval akkor az ételintolerancia enzimhiány miatt van? de akkor nem lehetne egyszerűen a hiányzó enzim adagolásával kezelni?

egyébként szerintem itt kavarodás van: az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával!

mellesleg eszerint az előbbi is immuneredetű - miközben először "enzimhiányosként" jellemzi a cikk... úgyhogy most nem értem ezt... :-/
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/uj_nepbetegseg_etelintolerancia/168231/

Előzmény: pucros (4100)
pucros Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4103

:D

 

Az egészség is fontos dolog - de nem az egyetlen!l :DD

Előzmény: Evicke (4102)
Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4102

bakker, amikor megláttam a nicked, azt hittem az euróvíziós topikba írtam az előző hsz-omat. :-D

jól mutatna ott.... :-DD

Előzmény: pucros (4100)
Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4101

Figyi, ezt én honnan tudjam? :-) Fitátos listát tudok, de lektinest nem..

Mercola vagy Mark Sisson oldalán ha keresgélsz, talán találsz...

 

Annyit tudok, hogy a babnak a CH-tartalma is magas (száraznak 58 mg), meg hogy a bab lektinjét főzéssel nem lehet hatástalanítani. Borsó enyhébb eset. De aki attól is puffad, annak ezt hiába mondod, mert ugye az is arra utal, hogy nem okésak azok a lektinek nagy mennyiségben. Tudjuk persze, hogy minden zöldségben van lektin, csak nem mindegy, milyen és mennyi.

Ugyanezek alapján kell mérlegelni a paradicsom-, padlizsán- és krumplifogyasztást.

Mondhatnám azt is, hogy nincs két egyforma paleó, ahogy két teljesen egyforma ember sincs. Vannak alapelvek, amik mindenkire érvényesek, a többi egyéntől függő. Egyébként lehet, csak évek múlva jön elő a hatása, pl. egy autoimmun formájában... Azt viszont nagyon nem ajánlom senkinek, mert orvosilag teljes a csőd a gyógyításukkal kapcsolatban. Annál inkább nyomatják a durvábbnál durvább gyógyszereket rá.

A lektinekre ez az alattomosság különösen érvényes, ezért jobb óvatosnak lenni. Szerintem.

Ha nincs extra jó hatása vminek, ami már összemérhető az ártalmassal, akkor minek kockáztatni?

Előzmény: szomi_szomi (4097)
pucros Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4100

Igen, az ábsz egy szűkebb jelenségcsoport. Ha valamihez nem termel a szervezet emésztőenzimet, az nem ábsz. Ha maguk a bélsejtek produkálnak autoimmun reakciót, az sem ábsz (bár arrafelé vezethet).

 

A bél normálisan jól szabályozza, hogy mit szív fel és mit nem. A szivárgóbél-szindróma az a probléma, amikor a bél olyan nagy molekulákat is felszív, amiket előbb még apróbbra kellett volna emésztenie valami enzimnek, és ezek is bejutnak a keringésbe. Tehát a bél normál funkciója zavarodik meg.

 

Egyébként a természet itt ugyanúgy dolgozott, mint a mérnökök szoktak; nem azt feltételezik, hogy 100% tökéllyel működik a szerkezet, hanem bizonyos fokú szivárgást engednek, és megvan hozzá az a kiegészítő mechanizmus, ami foglalkozik az így előállt melléktermékkel. Magyarul, minden egészséges bél is "szivárog" valamennyire, de azt az 1-2%-ot az immunrendszer simán lekezeli. (Ebből az is következik, hogy a leromlottan még ennyire is képtelen immunrendszer, illetve a tényleg túl sokat átengedő bél hatásai összetéveszthetőek.)

 

Az immunrendszer speciális szöveteken keresztül igyekszik védeni a szervezetet a nem odavaló anyagoktól, tipikusan (azaz az artériákon kívül) ott, ahol a külvilággal érintkezünk: légutakban, szemben, a bőrön is, de legeslegnagyobbrészt a bélben vannak ilyen szövetek. Ezt szokták közönségesen úgy kifejezni, hogy az "immunrendszer x %-ban a bélben található". 

 

Amit esetleg az orvosok nem így tanultak, az az, hogy ennek marha nagy a jelentősége az egészség gyakorlatában. Ha ez a védvonal megsérül, akkor ott kurva nagy baj van. Ráadásul nem is feltétlen ott jelentkezik a tünet, hanem akárhol (nem túlzás az AIDS-hez hasonlítani ebből a szempontból), amit az orvosok nem fognak erre a nagyon általános okra visszavezetni, hanem ehhez képest tüneti kezelést adnak.

Előzmény: sz332 (4096)
Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4099

Számomra tökmindegy, mi okozza pl. a cöliákát - ti. ugye a glutén, az meg sok más miatt sem jó, úgyhogy úgysem eszem. Meg tejterméket sem fogyasztok, szintén az egyéb ártalmai miatt (inzulin, IGF, növekedési faktorok stb.).

Szóval még mindig nem látom értelmét külön foglalkozni ételintoleranciával és - allergiával.

Igaz, nincsenek ételallergiáim, legalábbis az erre jellemző tüneteket nem vettem észre magamon 1 konkrét kaja elfogyasztása után sem, bár ahogy olvasom, ételintoleranciánál állítólag még hetekkel később is megjelenhetnek panaszok... :-/

1 allergiám van, az a szezonális szénanátha (kb. pont mostanában), de paleóval jóval enyhébb, de az már a paleo elkezdése utáni első allergiaszezontól ugyanezen az enyhe szinten van.

 

Az utóbbi pár hónapban viszont elég durván visszatértek a régi ízületi fájdalmaim, ami eléggé kiakasztott 4 év fájdalommentesség után. Erősen gyanakszom az időben ezzel egybeeső szemes kávéból főzött kávéra, mondván jobb az, mert az tutira kávéból van... (mennyiségre napi 2-3, összesen biztos volt 2 deci).


Márpedig itt leírja, mi a baj a kávéval (1. keresztreakció a gluténnal, 2. gyulladáskeltő hatás a citokinek által)
http://www.thepaleomom.com/2012/07/pros-and-cons-of-coffee.html

Korábban, amikor nescafét ittam, nem voltak ilyen problémáim, valszleg mert a feldolgozás erősen átalakítja a kávébabot, esetleg csökkenti a lektinek mennyiségét...

Most pár napja lecsökkentettem napi 2+1 mokkáskanálnyi nescaféból készült kávéra, és máris jobb a helyzet. :-) De azért még figyelem magam. 

 

Előzmény: sz332 (4096)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4098

kísérleteket

Előzmény: szomi_szomi (4097)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4097

OK, akkor most egy időre hagyjuk a WGA lektint. :P Maradjunk a borsónál és a babnál. Azok ugyebár csak a lektinek miatt rosszak, nemde? És mindkettőt hőkezelés után fogyasztjuk.

 

Tehát mennyi a lektintartalma a nyers, a párolt és a teljesen megfőtt borsónak illetve babnak? És mennyi ezekből a lektinekből, ami bizonyítottan káros (például mekkora mennyiségekkel végezték a kísérletek vagy bármi más számszerűsített adat)?

Előzmény: Evicke (4095)
sz332 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4096

Mondjuk úgy, az ÁBSZ nagyon sok problémát okoz ... áteresztő lett a bél, ezért a kis ételmolekulák meg a többi szemét bemegy a vérbe, és gyulladást okoz. Ez rendben van, ezt a problémát lehet egy csomó módon kezelni, lásd lentebb...

De pl. van a laktózintolerancia, azt nem az ÁBSZ okozza, vagy van a cöliákia, azt sem.

 

 

Előzmény: Evicke (4095)
Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4095

Minden allergia, ételintolerancia gyökere az ÁBSZ. Ugyanúgy, ahogy az autoimmun betegségeknél, ezeknél is az immunrendszer hibás túlreagáló működéséről van szó.

Vagy tévedek?

Előzmény: szomi_szomi (4094)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4094

Persze, mert Te most az ABSZ-szel vagy elfoglalva. Engem viszont az allergia jobban idegesít. :)

 

Paleó körökben van az a nézet, hogy a WGA lektin, a lehető legrosszabb lektin, így nem gondolom, hogy figyelmen kéne hagyni. Mennyit eszünk belőle, ha nyersen rágcsáljuk a búzát és mennyit, ha kenyeret eszünk?

Előzmény: sz332 (4093)
sz332 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4093

A búza esetén inkább a glutén miatt aggódnék...

Előzmény: szomi_szomi (4092)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4092

Egyébként az már egy ideje érdekelne, hogy ezekből az antinutriensekből miben mennyi van és mekkora az a mérték, ami bizonyítottan káros?

 

Például itt vannak a lektinek:

Többször hallottam azt az érvelést, hogy azzal nem kell foglalkozni, mert azok hőre nagyrészt lebomlanak. De még nem találtam részletes adatokat, hogy például a hüvelyesek lektintartalma hogyan változik a feldolgozás során.

 

Tud valaki egy jó cikket, ami például leírja, hogy mennyi a lektintartalma a zöldborsónak és a babnak nyersen, párolva és teljesen megfőve?

Ugyanez érdekelne a búza esetében a WGA lektin szempontjából. Mennyi a WGA tartalom nyersen, fehérkernyérnek megsütve, barnakenyérnek megsütve illetve kása formában megfőzve?

 

És van-e arról jó cikk, hogy mekkora lektin mennyiség az, ami már bizonyítottan ártalmas?

 

Lehet, hogy vannak ilyen cikkek, csak én nem kerestem elég alaposan... 

Előzmény: szomi_szomi (4091)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4091

Egyetértek, hogy ez a cikk meglepően alapos. Csak az zavart az olvasáskor, hogy úgy éreztem előre eldöntötte, hogy ő most jól lehúzza a paleósokat. Talán emiatt próbálja ezeket az alkaloidákat egy kicsit elbagatelizálni. Pedig az teljesen jogos, hogy aki emiatt nem eszik krumplit, az paradicsomot se egyen.

 

És még azt is jól látja, hogy a paleósok nem egységesek a szénhidráttal kapcsolatban  (és sok egyéb mással kapcsolatban sem). Illetve azt is jól látja, hogy a gyakorlatban sok paleós nem teljesen következetes.

Előzmény: H_G (4085)
Evicke Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4090

keveset szezonban szoktam, de csak nagy puha totál érettet. meg nem szezonban néha sűrített paradicsomot. eddig nem vettem észre tőle semmi negatívat.

padlizsánt és krumplit nem.

Előzmény: Evicke (4086)
H_G Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4089

Pardon, ebben a hsz.-ben a szolanin is szaponin lett volna helyesen! A szolanin vitán felül káros, de azt eldobjuk a héjjal, csírákkal, megzöldült részekkel.

 

 

Előzmény: H_G (4085)
H_G Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4088

És spárgát sem, amiben a legtöbb van...

 

Igaz, a kép csak akkor lesz teljes, hogyha valaki ezt a linket is követi a magyar nyelvű cikkből:

 

http://ancestralchef.com/why-arent-potatoes-paleo/

Előzmény: sz332 (4087)
sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4087

Tehát akkor te paradicsomot sem eszel?

Előzmény: Evicke (4086)
Evicke Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4086

nem baj, én azért kihagynám a mérgező alkaloidákat. :-) 

hinni meg a templomban kell. :-)

Előzmény: H_G (4085)
H_G Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4085

Végigolvastad a cikket? Nem feledkezik el róla, tárgyalja, csak nem hiszi, hogy a burgonya szaponintartalma különösebben hozzájárulna, különösen, mert 1) ezt Cordain se merte határozottan állítani, 2) pl. a paradicsomban sokkal több szolanin van, és azt mégsem kerüli a paleózók többsége.

 

Előzmény: Evicke (4079)
sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4084

Oké, tehát a saját szavaimmal. Az eddig meglévő könyveimhez képest nagy újdonságot nem írt. Az egyértelmű, hogy nagyon sok ok lehet. A kezelésre a következőt mondja:

 

1, Remove triggers: távoltítsunk el mindent, ami problémákat okozhat

   - glutén teljes megvonása

   - nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők megvonása

   - stressz csökkentés:

     - érzelmi stressz

     - fizikai stressz (túledzés!!!), a gyúrást hanyagolni kellene

     - megfelelő mennyiségű alvás

2, Rebuild: építsük újra a szervezetet

    - megfelelő élelmiszerek fogyasztása (hogy pontosan mit, erről nem beszélt)

    - étrendkiegészítők: l glutamin, emésztőenzim, vitaminok

3, Root causes: ha megtaláljuk a probléma gyökerét, próbáljuk meg megoldani azt

    - itt fertőzésekre gondol: #F401H székletvizsgálatot javasol, parazitákra gyanakodva

 

 

 

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!