"Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon."
A müncheni Szabad Európa Rádió 42 évi müködés után 1993 Október 31.-én végleg befejezte adását és örökre eltünt az éterböl. Nagyon kevés szó esett erről a rádióról, a rádió müködéséről, a magyar osztály munkatársairól, a szerkesztőkről és a riporterekről.
Ez a topik minden a Szabad Európa Rádióval kapcsolatos tényt, eseményt, történetet hivatott megvitatni.
Gallicus Reflektor rovatától kezdve a Forgószinpad, Teenager Party, Délutáni Randevú cimü müsorig mindent,
A "rádiós nevek"-től, mint pld. Bell Ezredes valódi neve Borsányi Julián, Cseke László valódi neve Ekecs Géza Ribánszky László, Magyar Osztály igazgatójáig mindent ami a Szabad Európa Rádióval kapcsolatos.
Vajda Albrtnek volt egy műsora a "Vajda Albertre rájön az 5 perc", azt hiszem ez volt a címe.Ezenkívül ha jól tudom neki volt egy több részes műsora a kenyai utazásáról is. Bárdy István játszota akkoriban a new yorki Ramones számait is vagy az amerikai Cars együttes,Toto, Boston stb.Al Stewarttól a Nostradamust.Johnny Cash country számait.Hosszasan foglalkozott a pszichedelikus rock-al, a space rock-al (pl. Hawkwind) vagy a kraut-rock-al a német együttesekkel mint Kraan,Improved Sound Limited,Triumvirat.
Nagyon sokat segített a puha diktatúrában megőrizni a jó hangulatunkat: Pavlov's Dogot játszott, a Sultanns of Swing egy évig vezette a slágerlistát, rndszeresen laedta a "one&only"Bob Dylan At Budokan lemezéről a legfontosabb számokat, nem beszélve a szövegeiről, mint például:"Óóó......, áááááááá.... elnézést, kedves hallgatóim, komoly életveszélyben forogogtam, ugyanis itt a müncheni stúdió angolparkra nyíló ablakát kitártam, és egy darázs repült be az ablakon....", vagy: "rakétákat Oroszországra jelige csekély 700-as slágerlistáját megkaptam, és arról...",illetve a vége felé a reklám:"Mi ez a zörej...??? Jaaaa, ez a Bárdy-dy-dy-dy!"
Óriási fickó volt(nem beszélve arról, hogy -részben- a fiatalságomat is visszahozza az emlékezés a műsoraira;-)
Jól tudod: a Slágerpatika a 30-as, 40-es, 50-es évek slágereire fókuszált, s a dalok között Vajda Albert régi történeteket mesélt. Én például nála hallottam a következő slágereket:
- A Purzicsán egy príma pipadohány - Egy csacsika kicsi elefánt - Futrinka utca - énekli Kiss Manyi - Kívül a kaszárnyán, kinn a kapunál
" Slágerpatika: Vajda Alberttel " ... ez nem egy régi, öreg 1940-es 1950-es évek slágereiből álló műsor volt? Egy olyan műsor ahol régi történeteket és anekdótákat mesélt el az akkori pesti világról, kávéházakról, szinészekről, irókról, stb. minden szám előtt??
Cseke László itt látható könyve megjelent Magyarországon valamikor az 1990-es években. Sajnos már nincs nyomtatásban. Eddig nem sikerült megszereznem ezt a könyvet pedig sokféleképpen próbáltam. Még Antikváriumokban is kerestem de eredménytelenül.
Ha valaki tudja hol lehetne ezt a könyvet megvásárolni, kérem közölje. Használt könyv, jó állapotban is érdekelne. Elektronikus (online) könyv is jöhetne.
Ha valamelyik olvtársunknak meglenne ez a könyve vagy ismerősnek, rokonnak kérem közöljön belőle részleteket. Azt Cseke saját elmondásából tudom hogy sok érdekes hallgatói jelige is szerepel a könyvben, olyan jeligék amelyek Cseke Lászlónak is nagyon tetszettek. Köszi.
Lenne egy javaslatom: valaki itt ezen a fórumon dicsérte az Internetet mint a világ 7.-csodáját. Használjuk ki ezt a csodát és kérünk minden olvtársat akinek otthon van SZER-es szalagja, tegye fel a youtube-ra. Hagy halljuk mi is. (Vagy tegye fel egy ingyenes file sharing serverre ahol teljes hosszában lehetne feltölteni és letölteni a SZER hanszalagot.) Ha valaki feltesz a youtube-ra SZERes anyagot kérjük itt közölje a cimet (URL).
Derek, egyébként jó lenne a magnószalagodat digitális formára áttenni mert a szalag évek során kopik és veszit a minőségéből. Ha nem tévedek a vaspor a szalagon idővel lehullik vagy lepereg.
Kedves egykori Szabad Európa Rádió-hallgatók! Ma leltem rá erre az oldalra és érdeklődéssel olvasom a hozzászólásokat. Volna egy kérésem: olyan egykori SZ.E.R.-hallgatókkal szretném felvenni akapcsolatot, akik annakidején nemcsak hallgatták a Sz.E.R. adásait, hanem magnóra is vették. Én a következő műsorokat keresem, mindegyikből legalább egyet-egyet: Teenager Party: Cseke Lászlóval, illetve Dobos Ákossal Lemezújdonságok és klasszikusok 100 perce: Bárdy Istvánnal Slágerpatika: Vajda Alberttel Kiváncsi Mikrofon: Dobos Ákossal
Én nagyon szerettem hallgatni, amikor így október 23.-a kapcsán Vajda Albert elmesélte, hogy Ő hogy élte meg azokat a napokat, és hogy hogyan ment el az országból.
Ezt minden évben elmesélte, ez egy amolyan ünnepi műsorszám volt.
Egyébként meg én is Forgószinpad "FAN" voltam.......
Szintén Bárdy istván műsorait hallgattam délután 3-tól 5-ig hétköznap, minden nap általában.Voltak különböző műsorai, Rock enciklopédia, és nagyon sok progresszív zenét játszott le, végig a 20-30 perces számokat is, Emerson Lake and Palmer, Moody Blues, Hawkwind, Focus, Refugee, Eloy stb..Ezenkívül kölünböző amerikai rádióállomások slágerlistája és még más műsorok.Bárdy István egy nagyon-nagyon értelmes fazon volt, lassan beszélt és sokat lehetett tőle tanulni.Én is szeretném tudni, hogy mi lett vele.
Ugyan KISZ táborban nem voltam, de a hatvanas évek végén a sulinkban berendeztek egy klubot (nem KISZ klub, amúgy is általános iskolásoknak volt ez a klub, délutánonként lehetett odajárni, sakkozni, olvasni) de ott szinte kizárólag Beatles szólt.
A Beatlest tutira nem tiltották, hiszen akkor nálunk sem lehetett volna a suliklubban.
aha, ugye, hogy kiderülnek itt a dolgok...tehát Derék Pajtás néven te voltál az ideológiai kommiszár az úttörőcsapatban. :-D nehogy azt mondd, hogy a SZER adásaiból készitetted el az iskola számára a faliújságot - szerintem inkább a Szovjetunió újságból.
Az az igazság, hogy nekem nem Cseke László, hanem Bárdy István, és természetesen a "Hetes stúdóóó slágerlistája" volt a kedvencem, a "farmotoros giliszta" jeligére...
Tud valaki arról, hogy mi történt Bárdyval, él-e még?