"Mit kellett volna áldoznom Budapest levegőjének tisztaságáért?"
Semmit! Egy Budapestinek? Hogyan is gondolhattam ilyenre!
"Miért kell hazudnod?"
Ugyan már, odaírtam hogy így egyben soha, csak részeiben. Ismerem: nem volt taggyűlés, meg Fidesz-közeli. Nem kell ezzel kísérletezned.
"rotflmao"
Örülök, hogy családom kikényszerített anyagi veszteségein ilyen jót nevetsz. Én nem nevetek rajtad azért, mert szennyezett levegőt szívsz be. Szolidáris vagyok veled.
"Már megint miféle hülyeséget beszélsz? Gyakorlatilag kizárólag a korlátozás mellett érveltem, nemhogy elfogadhatatlannak tartottam volna."
Persze, azok mellett a korlátozások mellett, amik számodra anyagi kihatással nincsenek. De amikor felvetettem elviekben, hogy igen sokat segíthetne enyhíteni a helyzetet a teherforgalom korlátozása, akkor kikeltél magadból, hogy neked a kaja sokkal fontosabb. Pedig azok a teherautók szennyeznek csak igazán.
"Az én fűtésem szennyezi a te városodat negyven kilométerre Budapesttől? Mondd, te tényleg be vagy lőve?"
Szerinted mitől ugyanolyan szennyezett a levegő az én városomban, mint Budapesten. Nyilván a szomszéd mucsai gázcirkójától. És ne próbálkozzál azzal, hogy nem a te egyedi fűtésed az oka. Nem, hanem elsősorban a Budapestiek érdekében végzett ipari tevékenység.
A szűklátókörűség nem érdem.
"Nem releváns? Tehát az, hogy te egy jogszabályt betartasz, az anyagi "áldozat", az viszont, hogy én önként választom a kevésbé szennyező megoldást, az "nem releváns"
Nem bizony. Az önkörlátozás - márha egyáltalán igaz -, mégiscsak önálló döntés. Mi is számtalan önkorlátozást vállaltunk, mégsem hozzuk ezt fel dicsőségként. Nyilván kocsival járnál, ha szükséged lenne rá, vagy olcsóbb lenne. Nekünk lényegesen olcsóbb a gépjármű, mint a tömegközlekedés.
"Semmiképpen nem hisztiznék rajta, hogy hogyan is képzelik, hogy az én kényelmemet korlátozzák."
Dehogynam, már az elvi felvetést is drasztikusan elutasítottad. Mellesleg nem a kényelmünk korlátozásáról van szó, hanem arról, hogy vannak olyanok, akiknek a korlátozás sokkal többe kerül, mint a kényelem feladása, míg a Budapestieket, akik csak bejárnak dolgozni a munkahelyükre, mint mi, nem érinti korlátozás.
Te figyelj, te tényleg ennyire hülye vagy? Rácsodálkozol, hogy az autó munkaeszköz is lehet, bambulsz bénán, hogy a tömött buszon, villamoson el lehet kapni bármit, ami cseppfertőzéssel terjed, és most forrást kérsz arra, hogy Budipest levegője mindig is élhetetlen, benzisgőzös, kormos, szmogos volt. Esetleg arra nem kérsz forrást, hogy télen hideg van, nyáron meg meleg?
1) Nagyvonalúan megfeledkezel arról, hogy mindkét "mucsázó" hozzászólás a "büdöspestezést" és "budipestezést" válaszolta meg, amikor kiváló kollégád arra hívta fel a figyelmemet, hogy ha nem tetszik, hogy a szülővárosomban szmog van akkor költözzek el "abból a szar városból, mint minden normális ember". A "paraszt" szót sem írtam le egyetlen egyszer sem, te annál többször. A "bunkó" és a "bugris" szavakat sem a vidékiekre használtam, hanem azokra a bunkókra, akik a tilalom ellenére "csakazértis" autóba ülnek. Te meg vergődsz itt és elmondod hússzor, hogy "büdös bunkó mucsai parasztoztál". Nos, nem tettem. Te egyszerűen hazudsz.
2) "Miért, szerinted ezek élő korlátozások?"
Nem, de te nem is ezt állítottad. Hanem azt, hogy ezek nem durva korlátozások. Úgyhogy ne beszélj mellé, a kérdés továbbra is él:
"Ezeket konkrétan miért kéne elviselni? Ezek egytől egyig sokkal durvább korlátozások, mint ami ellen éppen hisztizel."
3) Tehát te a korlátozást megelőzően is otthon hagytad az autód? akkor mit hisztizel, hogy most is otthon kell hagynod? Mi változott?
4) "A bejárók nem terhelik meg Budapest levegőjét közelsem annyira, mint amennyire (...) a tömegközlekedés megterheli, vagy a budapestiek saját közlekedése megterheli."
Ha a bejárók (a budapestiekkel együtt) a tömegközlekedést használják, akkor éppen ennyivel csökken a terhelés. Az összes többi általad említett környezetszennyezésnek semmi köze ahhoz, hogy te autóval jársz, vagy tömegközlekedéssel.
5) "De én legalább elfogadom."
Elfogadod? Az egész 'vita' abból indult ki, hogy te kikérted magadnak a szmogriadós korlátozást? Hogy ez szerinted egyszerűen "kitolás" a "vidékiekkel"! Hogy ez neked micsoda anyagi "áldozattal jár"!
6) "Elfogadom azt is, hogy gyűlölsz, mert vidékről járok be, gyűlölsz, mert "tiszta levegőben" lakom, gyűlölsz mert érdekedben felesleges kiadásokat vállalok magamra és ezt meg merem említeni."
Ezeket fölösleges elfogadnod, mert ilyenek sosem írtam. De ez a hazudozás arról, hogy én miket írtam, nálad már kezd beteges méreteket ölteni. Egyébként te az én érdekemben semmiféle felesleges kiadást nem vállaltál. Te azért vállaltál kiadást, hogy a lakóhelyedről eljuss Budapestre, anélkül, hogy megszegnéd az érvényben lévő jogszabályokat. Ha feleslegesnek látod, akkor nyilván nem volt szükség arra, hogy te Budapestre eljuss. De ennek az én érdekeimhez az égvilágon semmi köze. Tőlem akár holnap otthon is maradhatsz.
7) "Meg az is, hogy az álláspontod az, hogy csak neked legyen jó, a többi nem érdekel."
Nem, ez a te álláspontod. Te kényelmesen utazz autóval, a többiek meg le vannak szarva. Hogy képzeli a főváros, hogy egy adott nap te nem hajthatsz be az autóddal? Hiszen akkor a kényelmetlen tömegközlekedést kell használni! Hogy a szmogtól meg esetleg gyerekek betegszenek meg? Ki nem szarik rá? A lényeg a te "anyagi áldozatod". Hát, lassan kezded kiérdemelni azt a szóösszetételt, amit oly állhatatosan próbálsz nekem tulajdonítani ...
Nekem az o gazdasagi erdekuk nem erdek, mert en miattuk indulok el hamarabb, hogy a dugoban beerjek a munkahelyemre, miattuk szedek tobb gyogyszert, miattuk nem tud a gyerekem tollasozni az utcan, miattuk nem tudok a jardan setalni,
Igen, háppersze. Ez mind a vidékről ingázóknak köszönhető, mert a budipestiek nem közlekednek, nem fűtenek, nem világítanak, nem szemetelnek, nem szaratnak kutyát a járdára, és még a bélgázuk is rózsaolajat tartalmaz. Szerintem keresd meg azt a gyóccert, és vegyél be most dupla adagot.
Ha betartod, akkor elkerülheted a veszélyt. Ennek ez a legfőbb üzenet.
Nem kerülhetem el. Ha mindenki letenné az autóját, akkor sem esne a porkoncentráció a határérték alá, ugyanis az olajra átállított kazánok miatt lett hirtelen vészes a helyzet, nem az autók miatt.
Pont erre gondoltam, mikor olvastam, hogy ennyit az információbiztonságról (nem baj, én úgyis az ilyen ügyekből élek :)))). Úgy vágnám ki az illetőt a cégtől, hogy lába se érné a földet, hogy a cég szellemi és tárgyi tulajdonát (papírt és információt) hazahordja és osztogatja. Azonfelül kíváncsi lennék, hogy fest a munkaszerződésében a titoktartási rendelkezés, mert viszonylag kevés cég egyezne bele ebbe.
Kezd kialakulni egy a budapest belterületén élők vs. mindenki más megosztottság. Meg lehet érteni azokat, akik a belterületen élnek, hiszen ők szívnak a legtöbbet :-)
Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ők okozzák a legtöbb problémát is.
A városban dolgozók, de a városon kívül lakók egyszer mennek be kocsival a városba, aztán egyszer haza. Ennyi. Aki viszont a városban lakik, az nemcsak a munkába járáshoz használja a kocsit, hanem dolgai intézésére is, tehát jóval többet szennyez. (Plusz, még gyakran kijár a külterületeken lévő nagy bevásárlóközpontokba is, szennyezve ezzel a peremterületek levegőjét is).
Szerintem ezért célszerű lenne, ha a belterületeken élők fognák vissza jelentősen a gépjárműhasználatot, a saját érdekükben. (Ha nem teszik, nekem az sem gond :-)
Nekik a legkönnyebb a dolguk, hiszen a tömegközlekedés pont azon a területen a legellátottab, ellentétben a külső részekkel.
azért vannak akik a szmogriadóból is saját reklámot (most kivételesen nem politikait) csinálnak...
Szmogriadó: veszélyben a Budapest-Bamako rajtja
A rali résztvevői szombat reggel 9 órakor indulnak a budapesti 56-osok teréről. A futam szervezői hétfő reggel emailben értesítették a páros rendszámú autóval induló versenyzőket, hogy tartsák tiszteletben a fővárosi szmogriadót.
"Javasoljuk, hogy minden páros rendszámú autó sofőrje találjon párra egy páratlan rendszámúban, és vontatókötélen vagy tréleren húzassa ki járművét a fővárosból" - fogalmazott a futam alapítója, Villám Géza.
A versenykategóriában induló páros rendszámú járművek vezetői tíz büntetőpontot kapnak, ha nem veszik komolyan a figyelmeztetést.
Egyébként a 121-es csapat páros rendszámmal indul a futamon, és tagjai azt remélik ez lesz a legnagyobb problémájuk a ralin. A Budapest-Bamako rali mintegy hatszáz résztvevője negyedik alkalommal indul el Budapestről, hogy közel tízezer kilométer megtételével eljusson a nyugat-afrikai Mali fővárosába, Bamakóba. (MTI)
Ez az eljárás, ha idegen cégadatok, személyes adatok vannak a lapon súlyosan törvénysértő. Amennyiben csak saját céges adatok, akkor szimplán hülyeség.
Ja, ha meg munkaeszközöd a géperejű pöfögő, akkor nincs mese, átütemezed a munkádat, a megrendelővel egyeztetsz. Végső soron az üzleti rábevételkiesés is abele kell hogy férjen.
Te figyu, állítsuk mán le a Budapest Erőművet, meg a távfűtést szolgáltatókat meg a teherautókat, hiszen ezek a legfőbb szennyezők. Végső soron csak a fűtés, a villany meg a kajád fog kiesni, de úgy gondolom, ez bele kell férjen, ha a szmog közvetlen egészségkárosodást okoz. Te, mint budipesti, gondolom ezt simán megérted és bevállalod.
Tehát továbbra is vered a tamtamot, hogy "a pestiek meg nem tesznek semmit" - és továbbra se tudok megmondani, hogy pontosan mit kéne tenniük. :)))))))))))))
Jaj, hagyjuk már ezt az össznépi haldoklást. Méghogy az emberek egészsége érdekében! Veszel tartós élelmiszert? Zöldséget a piacon, boltokban? Légkondis helyiségekben jársz? (akár vásárolni is), Van mobiltelefonod, mikrosütőd, rádiód, tévéd, számítógéped? A falaidat lefestetted valamilyen festékkel vagy csak sima mésszel? A bútoraid lakkozottak, feldolgozott faszármazékból vannak, vagy nyers, kezeletlen fából? Csapvizet iszol-e, fürdesz-e benne? A ruháidat saját főzésű háziszappannal mosod vagy bolti mosószerrel? Vasalni szoktad-e őket? Na, ez mind egészségkárosító, szabadulj meg mindtől, ne tedd egyiket sem!
Ilyen levegő volt minden télen eddig is, csak most változtattak a határértékeken. Se nem jobban, se nem kevésbé rákkeltő a levegő, mint eddig, mitől lenne az?
mé' teszel úgy mintha nem értenéd ? Persze, hogy érted, csak tetteted, hogy hülye vagy:
Ez a felhívás nem a szankciója miatt tartandó be. Fogd fel úgy, hogy ez egy jószándékú információközlés a hatóság részéről, hogy birtokába juss egy olyan információnak, ami közvetlenül és károsan befolályásolja a Te és a több városban élő ember egészségét. Ha betartod, akkor elkerülheted a veszélyt. Ennek ez a legfőbb üzenet.
Ne azt keresd má megint, hogy hol a kiskapu, bár ez itt nemzeti sport.
gondolom teged az nem zavar, hogy a teljes foglalkoztatottsag idejen (akkor - ahogy irod -, amikor ugye ingazok nem voltak) az osszes gyar mukodott budapesten, az is, ami most mar nem. En tudom, tisztaban vagyok vele, hogy az autok soha, de soha nem szennyeztek meg ebben a vilagban, hogy a kiscicak emesztese is tobb kart okoz, mint barmi, ami az autos kozlekedessel osszefuggesben van. mert az autosok szentek, punk-tum. minden autos csak es kizarolag sulyos gazdasagi kenyszer miatt autozik, mert mas ebben a varosban, sot az egesz orszagban nem dolgozik, csak az autos. a gyalogosok igazabol csak setafikalnak, ugye, mert egy igazan kemenyen dolgozo ember, a kemenyen dolgozast csak autoban/autoval teheti meg.
amugy regebb ota tervezem, hogy par havet megkerek, menjunk ki egy varoskoruli helyre, alljunk be valaki ablaka ala es csak ugy jarassuk a motort. torveny nem tiltja. aztan, ha az illetonek nem tetszik, kerjuk meg, hogy koltozzon el.
Tedd azt, amekkora IQ-d lehet, simán kitelik tőled. Arra azért ügyelj, hogy mindenképpen ingázó legyen az a valaki, mert ha nem az, akkor az örömöd se lehet akkora.
nem tudom, hogy mi a bajod az en iqummal, lehet nincs is nekem olyan. De, a budapestre az agglomeraciobol autoval kozlekedok (termerszetesen nem ertem ide a fellabuakat, a santa nagymamat mindig, minden nap a korhazba szallitani kenytelen rokont, a terhet szallitokat, stb.) pont ugyanezt teszik, csak mindenki a sajat egyeni gazdasagi erdekeit hozza fel magyarazatkent. Nekem az o gazdasagi erdekuk nem erdek, mert en miattuk indulok el hamarabb, hogy a dugoban beerjek a munkahelyemre, miattuk szedek tobb gyogyszert, miattuk nem tud a gyerekem tollasozni az utcan, miattuk nem tudok a jardan setalni, mert ha mar autoval jon, hat csak nem gondolom, hogy nem alkotmanyos joguk a parkolas??? Hat hol mashol, mint a jardan. Hogy lehetek ilyen hulye (amekkora IQ-m van ugye), hogy en ezt nem ertem meg? Es meg mielott azt hinned, hogy csak az agglomeracioban elokrol gondolom ezt, folyamatos vitaban vagyok a sajat tesommal, aki a vegen csak benyogi, hogy azert kell neki auto, mert auto nelkul nem lehet csajozni (az iqnelkuliseg nalunk csaladi vonas), vagy a mostohamamammal, aki a vita vegen bevallja, hogy nem erdekli, hogy kinek milyen betegsege lesz miatta, vagy ki mennyit all a dugoban, vagy hogy kipusztulnak az emberek, azt o mar ugy sem eri meg, mert el meg 20 evet, addig nem lesznek komoly bajok. Ha magadba nezel, te is eljutsz ideaig, de valoszinuleg tul nagy az IQ-d, hogy kepes legyel a sajat onbecsapasoddal szembe nezni.
Mi ezt próbáltuk ma reggel. A faluban dolgozó másik kolléga két autója páratlan. A mi autónk páratlan. A férjemnek reggel hatra a munkahelyén kell lenni, egyetlen felmentés a saját halotti bizonyítványa lehet. Lenne vonat, de az egyrészt teljesen megbízhatatlan (34 perc menetidőt letud 80-90 perc alatt), másrészt hajnal 3-kor hagy ne álljon ki mínusz tíz fokban (az állomás zárva), hátha jön egy vonat. Indokolatlan 'áldozat' egy nem létező cél érdekében.
Úgyhogy 3-an bevágtuk magunkat a páratlan rendszámú autónkba, és kész. Nem tudtunk mit csinálni, szmogriadó ide vagy oda, dolgozni kell. Miközben ezt írom, azon morfondírozom, hogy csak attól vagyok most szemét, hogy nem találtam páros autót. Ha találtunk volna, a cselekedetünk teljesen elfogadható lenne. Na ettől hülyeség az egész rendelet.
Nemhogy nem old meg, ront. Baromi nagy felhajtás, hírérték, hozzászólás-ezrek (ez volt a cél), elkönyvelik majd, mint nagy harci cselekményt, eredményként fogják lobogtatni, legközelebb is ezt fogják alkalmazni ahelyett, hogy érdemi lépések történnének a környezetkárosító fővárosi közlekedési koncepció megbuktatására.
A főváros vezetése mérgez azáltal, hogy sok felesleges utazást és sok felesleges megállást, újraindulást kikényszerít. Úgy szervezi (zilálja) a közúti forgalmat, hogy az a minimálisan szükséges emisszió sokszorosát termelje. Olyan intézkedéseket hoz, amelyek nem a környezetkímélő járművek bevezetését, hanem az olcsó, rossz állapotú, túlzott foyasztású járművek használatát ösztönzi, ahogy az az ittteni hozzászólások zöméből is kiderül.
Úgy érted, hogy nem kell érvényesíteni a józan paraszti megfontoláson alapuló elvet, hogy az egészséget már közvetlenül károsító hatások kiküszübölése prioritást kell, hogy élvezzen ? Az egyes emberek anyagi érdeke ennél fontosabb lenne ?
"Talán abbahagynád a hisztit, és megmondanád, szerinted mit kellett volna/kellene."
Mondanám, hogy ki hisztizik, de egy bizonyos színvonalat tartanom kell. Bocs.
Nyilvánvalóan semmit. A budapestieknek, azon kívül, hogy ezt a páros/páratlan dolgot betartják (meg nem égetnek műanyagot a kertben), semmit nem kell tenniük a saját városuk levegőjének tisztasága érdekében.
A lényeg, hogy az ingázók ne tudjanak bejárni dolgozni (csak külön költség ellenében), mind a százezren. Mert azok a vidékiek, akik a budapestieknek dolgoznak, szerelnek, javítanak, kaját hoznak, szemetet visznek, főznek, mosnak, takarítanak, na azok bejárhatnak. :)
Ja, ha meg munkaeszközöd a géperejű pöfögő, akkor nincs mese, átütemezed a munkádat, a megrendelővel egyeztetsz. Végső soron az üzleti rábevételkiesés is abele kell hogy férjen. Ha egyszer a szmog közvetlen egészségkárosító hatású, akkor az üzleti érdek ezt nem írhatja felül. Vagy mégis ?
"Költözz el ! - az az ingázók üzenete a pestieknek....)))"
Ez az ingázók üzenete azoknak a pestieknek, akik felhánytorgatják a "tiszta levegőt", mint például ma is, és azt ajánlják a mucsaiaknak, hogy maradjanak otthon, ha nem tetszik a korlátozás.
Az "ingázók" azonban többek között az ingázással járó költségekkel és kényelmetlenségekkel is fizetnek a "tiszta levegőért", már ha tiszta és nem ugyanolyan mocskos, mint Budapesté, ugye.
de ha munka miatt kellene mennem, akkor kénytelen lennék menni, ha páros, ha páratlan nap van.
Ugyanmá mé ' ?
több alternatív lehetőséged is van, hogy ne a saját autóddal menj dolgozni. Ez igazán nem lehet kibúvó.
Persze mindegyik kellemetlenebb, mint a számodra legkényelmesebb megoldás, dehát mé' kéne elfognunk, hogy te ne vállalj némi apró kényelmetlenséget ?
Megbeszéled ismerősöddel, szomszédoddal, hogy az ő autójával vigyen el aznap magával, mert neki páros rendszáma van. Te meg egy kicsit korábban kelsz fel aznap, pl.
Ha vidéken laksz, kiállsz stoppolni az útra. Fel fognak venni, én is gyakran stoppoltam régebben.
Horriblie dictu, tömegközlekedsz és átszállás kényelmetlenségét vállalod arra a pár napra.
2010 - "nem kötelező, lehet otthon maradni Mucsán"
2051 - "budapestiek meg az ilyen kijelentések miatt utálják a Mucsáról bejárókat"
2051 - "problémám azokkal a bugrisokkal "
Jópár trágár sértést kihagytam azok közül, amiket írtál, és valóban a bunkó-t nem a vidékiekkel kapcsolatban írtad. Szerintem ennyi elég ahhoz, hogy tisztán látszódjon a hozzáállásod.
"Mi, hogy egyáltalán ne legyen gépjárműforgalom 9-16-ig? Vagy hogy ne hajthassanak be az élelmiszert szállító teherautók a városba? Ezek nem korlátozások? Te valami kábítószert szívsz?"
Miért, szerinted ezek élő korlátozások? A budapestieket érő egyetlen korlátozás, ami minden magyar állampolgárra is vonatkozik az az, hogy páros vagy páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. Demszky és a kormány semmi többet nem vár el a Budapestiektől, csak ennyit. Holott a jelen szennyeződés - ahogy az ábra mutatja - nem a gépjármű forgalom miatt alakult ki, sőt hasonló forgalom mellett még csökken is. Ezt a szennyeződést Budapestnek nem én okoztam az otthon hagyott autómmal, hanem a budapestiek érdekében történő tevékenység eredménye. A fűtésé, az élelmiszer szállításoké, a tömegközlekedésé, a poros városé.
Ráadásul az ország több helyén ennél magasabb a szennyeződés és az éppen vidék. Gondolod, ennek nem okozója valamely mértékben a majdnem 2 milliós Budapest. De bizony. És extra korlátozás? Semmi.
"Az egészségemmel. Ugyanazzal, amiért a teáltalad okozott szennyezésért."
Ez biztos nem így van. A bejárók nem terhelik meg Budapest levegőjét közelsem annyira, mint amennyire az élelmiszer szállítások megterhelik, vagy az ipari tevékenység megterheli, vagy a fűtés megterheli, vagy a tömegközlekedés megterheli, vagy a budapestiek saját közlekedése megterheli. Nem a vidéki bejárás korlátozása hozza meg a tiszta levegőt.
De én legalább elfogadom.
Elfogadom azt is, hogy gyűlölsz, mert vidékről járok be, gyűlölsz, mert "tiszta levegőben" lakom, gyűlölsz mert érdekedben felesleges kiadásokat vállalok magamra és ezt meg merem említeni. Ez olyan polgári. Meg az is, hogy az álláspontod az, hogy csak neked legyen jó, a többi nem érdekel.