Keresés

Részletes keresés

BZBE Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2155

Köszönjük a linket, amely arról szól, hogy a biotermesztők perelték be és fenyegetik előre a céget, nehogy annak esetleg eszébe jusson őket beperelni...

:)

 

(Véletlenül nem paranoiának hívják azt a kórképet, amelynél a beteg az ellenkezőjébe forgatja a valós viszonyokat, hogy a téveszméjének logikusnak látszó keretet adjon?)

Előzmény: szilvatövis (2153)
Rejtélygyilkos Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2154

hipp-hopp fölborítani egy két multi kedvéért a rendszert és veszélybe sodorni a világ élelmezését

 

-> polidili..

Előzmény: szilvatövis (2153)
szilvatövis Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2153

Pélául perekkel, perrel való fenyegtéssel történő megfélmítéssel.

http://www.rodalenews.com/research-feed/organic-farmers-sue-monsanto

 

A koegzisztencia nem biztosítható és édekes módon itt nem a szennyező fizet kártérítést, hanem még perel is a rossz szabadalmi törvényekkel visszaélve.

 

Mit szólnál, ha a szomszédod beperelne, azt állítván elloptad a füstjét ami átszállt hozzád a kéményéből?

 

A hagyományos növénynemesítés biztosítja a fejlődést és a biodiverzitást, tízezer éve működik kiválóan, bizonyít folyamatosan. Nem kell hipp-hopp fölborítani egy két multi kedvéért a rendszert és veszélybe sodorni a világ élelmezését a soksféleség drasztikus lecsökkentésével. Ez nem mikroprocesszsor, vagy operációs rendszer...

 

ott erőszakkal vannak a gazdák rákényszerítve az antiGMO lobbi által arra, hogy mit termesszenek.

Tévedés. Nincsenek semmire rákényszerítve. Vadkendert sem termeszthetsz például, ezzel mire kényszerítenek téged?

Nem téveszted véletlenül össze a tiltást a kényszerítéssel?

Előzmény: pert2 (2152)
pert2 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2152

Nem világos, hogy a géntechnológiával foglalkozók hogyan tudják kierőszakolni a dolgaikat a termesztőknék. Az USÁban pl a kukorica 70%-a, a szója 90%-a és a gyapot 50%-a génmódosított termék. És az ottani párezer hektáros farmereket nemigen lehet ráerőszakolni a génmódosított termesztésre (ami abból is látszik, hogy jelentékeny részük nem azt termel). Feltehetőleg anyagilag járnak jobban ha GMO-t termesztenek.

 

Az ellenkezője az persze mintha igaz lenne, ahpl mint pl az EU-ban tiltják a GMO termesztést, ott erőszakkal vannak a gazdák rákényszerítve az antiGMO lobbi által arra, hogy mit termesszenek.

Előzmény: szilvatövis (2148)
BZBE Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2151

No lássuk az aktuális baklövéseket:

 

"... a géntechnológiával foglakozók ... olyan dolgokat akarnak kierőszakolni, amik hatalmas károkat okoznának."

 

A géntechnológiával foglalkozók semmit nem akarnak kierőszakolni. Azt akarják, hogy a tudományterületüket (meg őket magukat) ne akarják félelemkufárok áltudományos hazugságokkal megerőszakolni.

Egyébként ezekre a hatalmas károkra hasonló bizonyítékok vannak, mint a lochness-i szörny létezésére. Csak a lochness-i szörnnyel való riogatás viszonylag ártalmatlan hobbi.

 

"Ellehetetlenítenék a jelenlegi termelési struktúrát."

 

Ezért volt hatalmas kár a traktorok bevezetése is. Ellehetetlenítette a lovak, ökrök húzta kézi ekés szántást. A kombájnokról már ne is beszéljünk, amik ellehetetlenítették a régi, jó aratási termelési strukturát. 
De ha sikerül visszaállítani, jöhetsz utánam markot szedni. A többit meg majd a pihenő alatt megbeszéljük, úgysem lesz sem idő, sem lehetőség fórumozással, meg egyéb, postagalamstruktúrát tönkretevő internetezésekkel szöszmötölni.

 

"Miért hívatkozol arra hogy a glntechnológiával foglakozó cégek jelen vannak a hagyományos vetőmagpiacon is?

Ez irreleváns és megtévesztő is."

 

Szövegértésből kettes alá, lényeglátásból elégtelen, már megint. :(
(De legalább demagógiából csillqagos ötös.) ;)


Nem megtévesztő, te vagy megtévedve. És a téves képedet nagyon zavarja, hogy ezzel szembenézz.

Azok a cégek régi nagy, agrár- ill. vegyipari multik. Nem "mellékesen", a géntechnológia mellett vannak jelen a hagyományos vetőmagpiacon. Pl. a Pioneer a fajtáival már akkor piacvezető volt a magyar hibridkukorica piacon, amikor GM-kukorica még nem is klétezett. Itt, Mo-on géntechnológiával soha nem is foglalkoztak. (Európában is csak a Syngenta). 
Te is totálisan összemosod a géntechnológiával foglalkozást a GM növényfajták szaporításával, vetőmagkereskedelmével, termesztésével. Ez utóbbiakban már semmi géntechnológia nincs. Csak szokásos keresztezés, vetőmagelőállítás, meg növénytermesztés. Mintha a mobiltelefon- és számítógéphasználatot neveznéd mikroelektronikával való foglalkozásnak...

Mellesleg az a "hagyományos" olyan 5-6 évtizedet jelent, amióta a vetőmagpiacon jelentős arányban vannak hibrid vetőmagok. Előtte abszolút nem ez volt az akkori "termelési struktúra".

 

Irreleváns rámutatni arra, hogy a rossz fogalmakon és téves helyzetfelismerésen alapuló magyar agrárpolitika számára ugyanaz a cég egyszer rossz multi (amikor a legmodernebb fejlesztésű fajtáit árulná az országban), másszor meg jó multi (amikor az ő piacát védjük meg protekcionista eszközökkel)? 
Ugye ezt nem gondoltad komolyan! :)

Előzmény: szilvatövis (2148)
BZBE Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2150

Előzmény: Rejtélygyilkos (2149)
Rejtélygyilkos Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2149

vírussszerűen terjedő káros technológiáktól.

 

a burzsoá áltudományt kihagytad.

Előzmény: szilvatövis (2148)
szilvatövis Creative Commons License 2013.12.17 0 0 2148

Így tűnik a a géntechnológiával foglakozók pedig nem értenek a gazdasághoz, olyan dolgokat akarnak kierőszakolni, amik hatalmas károkat okoznának.

Ellehetetlenítenék a jelenlegi termelési struktúrát.

 

Miért hívatkozol arra hogy a glntechnológiával foglakozó cégek jelen vannak a hagyományos vetőmagpiacon is?

Ez irreleváns és megtévesztő is.

Nem a kapitalizmustól kell megvédeni a gazdaságot, hanem a torz szabadalmi jogok biztosította ámokfutástól és a vírussszerűen terjedő káros technológiáktól.

Előzmény: BZBE (2147)
BZBE Creative Commons License 2013.12.15 0 0 2147

Úgy látszik, az egyiptomi sörfőzést, mint irrelevancia-analógiát, nem értékelte a moderatúra, úgyhogy közelítsük meg másként:

 

1, Balla László sem 2006-ban, sem 2010-ben, továbbá a megelőző, közbenső, és azt követő években sem értett a génmódosított növényekhez, itt idézgetni őt totálisan irreleváns. Ráadásul a bemásolt szöveg is tele van tévedésekkel, hazugságokkal. (Az pedig, hogy a BZBE multik "érdekképviseletét" látná el, az sima rágalom, de a téma szempontjából teljesen lényegtelen.)


2, Az erősen flood-ba hajló bemásolt vackok sem nem cáfolják, sem nem módosítják a 2142-es hozzászólásom sarkalatos pontját, nevezetesen teljesen mindegy, hogy mit bohóckodik a politika a GM növények körül. A vetőmagexportunk gerincét ugyanazok a nagy multik adják (a hagyományos fajtáikkal) most is, akikkel szemben látszólag a magyar anti-GMO agrárpolitika meg akarja védeni a vetőmagexportunkat. Nem kevéssé skizofrén helyzet, amit a kormányzat teremtett.

 

Tehát akkor minek másoltad be ide mindezt?

 

Előzmény: szilvatövis (2143)
BZBE Creative Commons License 2013.12.15 0 0 2145

Ez egyrészt hülyeség, másrészt eső után köpönyeg.

A BASF már tavaly bejelentette, hogy elege van az európai cirkuszból, és beszüntette az Amflora bugonya forgalmazását.
Ki csinálná meg az újabb vizsgálatokat, és minek?


(Az egy másik dolog, hogy semmilyen korrekt vizsgálat nem hiányzott itt, a bírósági döntés eljárási hibáról szól, nem az Amflora bármilyen veszélyéről.)

Előzmény: szilvatövis (2144)
szilvatövis Creative Commons License 2013.12.14 0 0 2144

talán sikerül kierőszakolni korrekt vizsgálatokat is.

 

Részsiker:

 

Az Európai Unió Törvényszéke a 2013.12.13-án meghozott ítéletével megsemmisítette a génmódosított Amflora burgonya forgalomba hozatalát engedélyező bizottsági határozatokat. Az ítélet szerint az Európai Bizottság súlyosan megsértette a GMO-k uniós engedélyezésének eljárási szabályait. Azaz az Európai Bizottság nem tartotta tiszteletben az eljárásjogi kötelezettségeit.

Az ítélet egyértelmű megerősítése annak, hogy Magyarország jó úton halad és tovább, és még erőteljesebben kell folytatnunk a harcot az Európai Unióban a GMO-k ellen, az Alaptörvényben is megfogalmazott GMO-mentes mezőgazdaságunk megőrzése érdekében.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)

http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/magyarorszag-pert-nyert-az-europai-bizottsag-ellen

Előzmény: Mungo (2140)
szilvatövis Creative Commons License 2013.12.14 0 0 2143

Balla László írta 2006-ban:

jelenleg nem értünk egyet a GM növények köztermesztésbe vételével, mert azok sem társadalmi, sem gazdasági, sem pedig piaci érdekeinket nem szolgálják. Azaz nem akarunk gyapotot és papayát termeszteni, a szója- és a repcenemesítésünk fejletlen és külföldi fajtákon alapszik, a kukoricát pedig továbbra sem akarjuk a molyok ellen permetezni, és nem akarunk arra több herbicidet alkalmazni, mint amennyire feltétlenül szükség van. Ugyanakkor szeretnénk GMO-mentes ország maradni.

Mégis vannak olyan erők, amelyek azzal zsarolják a kormányzatot, hogy a GDP nagyobb hányadát fordítsa kutatásra, azon belül is a biotechnológiára, az agrárkutatás rovására. Hogy kik akarják ezt? Természetesen a multinacionális cégek magyarországi képviselői és a multinacionális cégekkel szövetkező, összefonódó hazai kutatók, kutatóintézetek.

Magyarországon az egyetemi biotechnológiai kutatás kellően fejlett és elegendő a nemzetközi kooperációhoz arra az esetre, hogy ha valamikor a biotechnológiai kutatásból hasznos eredmény származik, mi fogadóképesek legyünk, és elsőként alkalmazzuk azt. Mi a biotechnológiai kutatás fejlesztésével azonban már az 1970-es és 80-as években túllőttünk a célon. Nincs egyetlen olyan tízmilliós ország sem, ahol ilyen kapacitást hoztak volna létre. Van viszont olyan nagy ország, amelynek kormánya visszavonult az alapkutatás fejlesztésétől, a hasznosítást átengedve a vállalati szférának.

Ezt a lépést nekünk most kellene megtennünk! Egyetértünk azzal, hogy a biotechnológusok a fantáziájukkal az egeket ostromolják, de nekünk, növénynemesítőknek mindkét lábunkkal a földön kell maradnunk. Nekünk új, a jelenleginél jobb fajtákat kell produkálnunk, nemzetközi versenyben. A hazai biotechnológiai kutatás bármilyen sok pénzt emésztett föl, és sok tudományos publikációt produkált, nem adta jelét a hozzájárulásának a hazai növénynemesítéshez.

Talán túl sok pénzt költöttünk egy konkrét gazdasági eredményeket nem hozó alapkutatásra, közben a versenytársaink felvásárolták a hagyományos bázisaink?

Mi változott?

2010:

Az ÉS hasábjain folyó vitához szólok hozzá. Dudits Dénes akadémikus véleménye szerint a géntechnológiai úton módosított (GM) növények bevezetésének (Akadémiák felelőssége, ÉS, 2010/25., jún. 25.) „Nyilván csak akkor van értelme, ha előnyt nyújtanak a gazdának, a fogyasztónak, vagy csökkentik a környezeti terhelést". Ezzel a megállapítással csak egyetérteni lehet. Ezzel szemben az eddig módosított kukorica- és szójafajták többsége gyomirtó-rezisztens, és a rájuk épített technológia lényege, hogy a termelő vegye meg a GM-fajta vetőmagját drágábban, vegyen hozzá vegyszert, mert az tűri. Sőt mi több, a gyomnövények közül folyamatosan szelektálódnak a rezisztensek, amelyek ellen nagyobb dózist javasolnak. A termés viszont Európában el sem adható.

A hazai GMO-vitában nem a növénytermesztési tényekről van szó, hanem a hazai pályázati támogatás megszerzéséről. Ezt próbálom alább elmondani.

(Szekértáborok) Az egyikben találhatók a nemzetközi cégek képviselői, akik a GM-hibridek vetőmagjával kereskednek, akikhez a Mezőgazdasági Biotechnológiai Bizottság négy tagja is csatlakozott. Intézeteik számára ez egzisztenciális kérdés. Miután az MTA Agrártudományok Osztályán megritkultak a józan ítélőképességű növénytermesztők, növénynemesítők és kertészek, a géntechnológusok alakítják az osztály állásfoglalásait. Az éljenzők leghangosabbja a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület, amely a nemzetközi fajtatulajdonosok (Dow, Monsanto, Pioneer, Syngenta) érdekképviseletét is ellátja.

A másik oldal maga a magyar kormány,...

Az elővigyázatosságra támaszkodó kormánystratégia oldalán áll a Magyar Vetőmagszövetség és Terméktanács, a Magyar Növénynemesítők Egyesülete és az MTA Növénynemesítő Bizottsága. De említhetem a Magyar Agrárkamarát, a MAGOSZ-t és a többi szakmai és civil szervezetet is. Ezek a vélemények segítették a miniszterek álláspontjának kialakítását a brüsszeli tárgyalásokon. Így került sor a MON 810-es kukoricamoly-rezisztens fajta vetési moratóriumára, majd ennek meghosszabbítására, amelyet 2009. március 2-án az EU minisztereinek tanácsa minősített többséggel - 27-ből 22 szavazattal - ismét elfogadott. Azóta több országban (Németország, Franciaország, Luxemburg) betiltották a MON 810-es hibrid termesztését.

Az eddigi adatok szerint a GM-kukoricák nem teremnek többet, mint a hagyományos hibridek. A kukoricamoly ellen nem kell kémiai módszerekkel védekezni, mert nálunk nem okoz jelentős kárt. Ugyanakkor a MON 810-es kukorica többször annyi toxint termel, mint amennyi a lárva elpusztításához szükséges. A GM-kukoricák a pollenszórás miatt nem egyeztethetők össze a hagyományos és biotermesztéssel; termésük nem értékesíthető az exportpiacon. Hovatovább a mézet is eladhatatlanná teszik, mivel a mézelő méh gyűjti a kukoricapollent. Úgy tűnt, hogy fenti érvek súlya alatt a téma nyugvópontra jutott.

http://www.es.hu/print.php?nid=27127

Előzmény: BZBE (2142)
BZBE Creative Commons License 2013.12.14 0 0 2142

Szabad felsorolni azokat a cégeket, akik a legnagyobb üzletet jelentő hibridkukorica vetőmagot termeltetik és exportálják, akiknek a vetőmagexportja révén Mo. Európában a harmadik.

 

(Ha nem megy, segítek: Pioneer, Monsanto, Syngenta - a magyar hibridkukorica piac kb 85%-a ennek a 3 cégnek a kezében van. ) 


 Tehát alapvetően eme 3 cég érdekeinek védelmében óvjuk a magyar vetőmagexportot a génmódosítástól, és üldözzük ugyanezt a 3 céget, mert "gonosz multik, akik GM növényekkel akarják megfertőzni a magyar földet".

 

Nooormális?!?!?

Előzmény: szilvatövis (2138)
BZBE Creative Commons License 2013.12.14 0 0 2141

Az Akadémiai Kiadó "Pont könyvek" sorozatában megjelent egy témába vágó könyv:
http://akkrt.hu/1626/tudomany/biologia/zold_gmo_k

Mungo Creative Commons License 2013.12.02 0 0 2140

Egyelőre még csak inognak a bizonyítékok, talán sikerül kierőszakolni korrekt vizsgálatokat is.

 

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/11/29/visszavontak_a_gmo-val_mergezett_patkanyokrol_szolo_tanulmanyt/

Rejtélygyilkos Creative Commons License 2013.11.03 0 0 2139

Budai Gyula megmondta, tehát igaz.

Előzmény: szilvatövis (2138)
szilvatövis Creative Commons License 2013.11.03 0 0 2138

Magyarország nagyhatalomnak számít a vetőmag-előállításban, a világban a kilencedik, Európában pedig a harmadik helyet foglalja el. Ezt a vezető pozíciót továbbra is meg kell őrizni, ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a nagyhírű, hagyományos vetőmagok génmódosítás-mentesek maradjanak - fogalmazott Budai Gyula. Hozzátette: nem szabad engedni a termőterületek "elszennyezését", mert annak beláthatatlan következményei lehetnek.

http://www.agrarszektor.hu/agrargazdasag/egyeb/magyarorszag_gmo_mentessege_strategiai_kerdes.3330.html

szilvatövis Creative Commons License 2013.09.20 0 0 2137

A probléma egy más szemszögből:

Mire jó a GMO? 2. A rotavírus

A GMO vitában a Monsanto ekézése és a toxin illetve méreg szavak ütemes ismételgetése mellett rendre elsikkadnak azok a találmányok, amik annyira újszerűek, hogy egész iparágakat válthatnának ki, ha egyszer végre engednék őket termeszteni. Ma egy ilyenről lesz szó. [...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

Kérdés. Mi a felelőtlenség. "Hagyni" megfertőződni gyermekeket millió számra és kockáztatni az életüket, vagy a falu szélén vetni egy sor gyógyszertermelő rizst és kockáztatni, hogy a gyógyszertermelő gén szétszóródjon.

Előzmény: szilvatövis (2136)
szilvatövis Creative Commons License 2013.09.20 0 0 2136
szilvatövis Creative Commons License 2013.09.16 0 0 2135

Egy nagyszerű kezdeményezés, ahol talán igazán megmutathatja ez az új tudományág milyen csodálatos lehetőségekkel (is) kecsegtet, ha képessé válik felülemelkedni a puszta profithajhászáson.

http://www.economist.com/news/science-and-technology/21577033-gm-species-may-soon-be-liberated-deliberately-wildwood

szilvatövis Creative Commons License 2013.08.06 0 0 2134

Korábban erőteljesen kritizálta EFSA Seralini kísérletét, most azonban kiadta az OECD TG 453 iránymutatást a GM élelmiszerek hosszútávú, két éves karciogenitási vizsgálatokhoz.

 

Meglepően hasonlít az ajánlás azokhoz a körülményekhez, amit annyira bíráltak Seralini kísérletében.

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3347.htm

 

Seralini validated by new EFSA guidelines on long-term GMO experiments

http://gmoseralini.org/seralini-validated-by-new-efsa-guidelines-on-long-term-gmo-experiments/

 

 

 

szilvatövis Creative Commons License 2013.08.02 0 0 2133

Egy brazil kutatás arra enged következtetni, hogy a GM Roundup gyomirtó hatóanyaga a glifoszát már nagyon kis dózisban is megzavarja a hím reproduktív funkciókat, hatással van a férfiak nemzőképességére.

 

Glyphosate is the primary active constituent of the commercial pesticide Roundup. The present results show that acute Roundup exposure at low doses (36ppm, 0.036g/L) for 30min induces oxidative stress and activates multiple stress-response pathways leading to Sertoli cell death in prepubertal rat testis. The pesticide increased intracellular Ca2+ concentration by opening L-type voltage-dependent Ca2+ channels as well as endoplasmic reticulum IP3 and ryanodine receptors, leading to Ca2+ overload within the cells, which set off oxidative stress and necrotic cell death. Similarly, 30min incubation of testis with glyphosate alone (36ppm) also increased 45Ca2+ uptake.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23820267

Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2132

"számtalan olyan egészségügyi problémán segíthetnénk, amik sokszorosan múlják felül a mostani GMO termékek adta lehetőségeket, de sajnos a maradi felfogású hatóságok elzárják ezektől a lehetőségektől az embereket."

 

A hatóságok szkeptikusak, de csak amíg hírt nem kapnak arról, hogy a katonaság által rég elfogadott - katonáinknál már jól bevált módszerről van szó.  

Előzmény: szilvatövis (2131)
szilvatövis Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2131

Felröppent egy hír.

The world's first geneticallymodified humans have been created, it was revealed last night.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-43767/Worlds-GM-babies-born.html

 

Elég zavarosak a körülmények, de úgy tűnik a hatóságok idegenkednek a módszer alkalmazásától.

 

Geneticists fear that one day this method could be used to create new races of humans with extra, desired characteristics such as strength or high intelligence.

Since 1998, the Food and Drug Administration (FDA) has argued that genetically manipulated embryos are a “biological product,” and therefore subject to regulation, just like medical devices and drugs.

 

http://www.lifenews.com/2012/07/02/worlds-first-genetically-modified-babies-born-or-were-they/

Pedig így kiküszöböphetők lehetnének az örökletes betegségek, de akár új tulajdonságokra is szert tehetnénk. Saját magunk szintetizálhatnánk például a C vitamint, vagy az esszenciális aminosavakat.

Örökletes védettséget szerezhetnénk kórokozóval szemben, vagy akár termelhetnénk a saját szervezetünkben például szúnyog-, kullancs riasztó vegyületeket.

 

A lényegi azonosság megtartása mellett számtalan olyan egészségügyi problémán segíthetnénk, amik sokszorosan múlják felül a mostani GMO termékek adta lehetőségeket, de sajnos a maradi felfogású hatóságok elzárják ezektől a lehetőségektől az embereket.

 

Mottó:

Vélhetően azért ismét lesz egy új felvilágosodás, amikor a rémhirterjesztőket, a sarlatánokat a társadalom kilöki magából és ismét az egészséges gondolkodás, a tudomány tisztelete és szeretete lesz a mérték adó.

Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2130

"A GMO-t nem ellenezni kellene, ... hanem a korrekt hatástanulmányok megkövetelése lehetne egy tisztességes út."

 

Ehhez persze először is szükség volna a "korrekt hatástanulmány" fogalmának definiálására.

Jól gondolom?

Előzmény: Mungo (2129)
Mungo Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2129

A GMO nem ördögtől való, csak a pártolói éás az ellenzői is átesnek aló másik oldalára + gazdasági érdekek harca.

Ez azért egy kicsit összetetteb a probléma.
A tapasztalat amit a negyvenes évek után szereztek az emberek bizony óvatosságra intő.
A rossz minőségű margarin, a halízű csirke, a kontroll nélkül kiszórt DDT, nitrogénműtrágya, a mosószerek szulfát dömpingje, a műanyagipar soha le nem bomló csodatermékei és még hosszasan lehetne sorolni mi mindent csináltak felelőtlenül, folyton a "modern tudomány eredményeire" hivatkozva.

A GMO-t nem ellenezni kellene, mert a sötétződek csak a babonás félelemkeltésben jeleskednek, kihasználva a korábbi "tudományos" eredményekre hivatkozó kudarcokat, hanem a korrekt hatástanulmányok megkövetelése lehetne egy tisztességes út.
Azon nem nagyon lehet változtatni, hogy az adott témakörben tájékozatlanokat mindig is lehetett riogatni, de tisztességes felvilágosító munkával el lehetne magyarázni, hogy az adott technológiának mik az előnyei és mik a valós veszélyei. Hogyan lehet a veszélyeket minimalizálni, elfogadható szintre hozni.
 

Nevetséges lenne, ha az autógyártást azért akarnánk beszüntetni, mert igen magas halálozási arányt képvisel az autók (autósok) által okozott balesetek száma.
A ződek ez helyett inkább a negatívumokat hangsúlyozzák, még akkor is, ha ezek a negatívumok eltörpülnek a hasznosságok mellett. Az aranyrizs például sok millió ember életét teheti jobbá, megmentheti őket a megvakulástól, de ez nem érdekes, vakuljanak, dögöljenek csak meg és ne legyen GMO semmi képpen.

A babonás félelmek gerjesztése pedig összemérhető barbárság a könyvégetéssel.
 

Jelenleg itt tartunk. Vélhetően azért ismét lesz egy új felvilágosodás, amikor a rémhirterjesztőket, a sarlatánokat a társadalom kilöki magából és ismét az egészséges gondolkodás, a tudomány tisztelete és szeretete lesz a mérték adó.

Előzmény: kákánbogot (2128)
kákánbogot Creative Commons License 2013.07.26 0 0 2128

Lessz újabb! Emlékezz a szivacsos agyvelő marha áldozataira (ezreket öltek le és égettek el Európa sterte (főleg angliában), majd csirkeinfluenzára, koleszterin hisztériára, újabban a margarint ért támadásokra! A konkurencia mindig dolgozik és támad, ellehetlenit ha teheti.  A nép meg yneli mint kacsa a nokedlit!

A GMO nem ördögtől való, csak a pártolói éás az ellenzői is átesnek aló másik oldalára + gazdasági érdekek harca.

Zöldségeink, virágaink, gyülömcsfáink jórséze már genetikailag módositott szövetkulturákból jönnek létre. A vásárokható vetőmagvakat is iylen növéynekből nyerik s ezért minden évben meg kell vásárolni őket. No nálunk a kukorica és más széántófödli növéyneknéknél pont ez a két szempont a döntő:  

- ne legyél kiszolgáltatva vetőmag tekintetében a GMO multiknak

- "bioterméket" állithassál elő.

Előzmény: Mungo (2121)
szilvatövis Creative Commons License 2013.07.22 0 0 2127

A Monsanto biotechnológiai óriáscég visszavonja összes genetikai módosítás útján előállított (GMO) növényfajtájának termesztésére beadott engedélykérelmét, az Európai Unió területén.

 

http://www.ng.hu/Fold/2013/07/gmomentes_eu

szilvatövis Creative Commons License 2013.07.19 0 0 2126

Nagyon profik a modik mostanában, csak gratulálni tudok.

(És ez nem a szokásos szarkazmus.)

Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.16 0 0 2122

"Á dehogy. A GMO ellenzők csak kitalálnak mindenfélét. Ne is foglalkozz vele, csak egyél nyugodtan tovább a GM ételek biztonságosak! Lásd a brit parlamentben is ezt teszik: ..."

 

Nagyon érdekelne, hogy az ottani parlament étterméből milyen érvek alapján száműzték ezeket.

 

Előzmény: szilvatövis (2120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!