Levelet küldött a Merkantil.
Tárgy: figyelmeztetés a CHF Libor változása következtében az Ön által fizetendő részletek jelentős növekedésének veszélyére........ill az Önnel kötött szerződés- az Ön számára kedvező - módósítására.
Díj: 15. 000Ft
A bank jóságos és ügyfélbarát, vagy lenyúlás?
Esetleg kaptál már valamilyen választ? A héten ugye postázni kéne az aláírt módosítást, ha váltani akarok. Nekem havi 7-8 ezer lenne a különbség, szóval látszólag tökre megérné, de már annyira jó, hogy gyanús...:-)))
Nálam havi 3.000 Ft-al lenne kevesebb a kamatkülönbözet, ha belemennék a szerződésmódoításba. Tehát 5 hónap alatt bejönne a 15.000 Ft-os szerződésmódosítási díj.
Csak aza kérdés, hogy ha tovább emelkedik a CHF libor, mi várható?
Lehetséges, hogy a legjobb megoldás a szerz. módosítás lenne, ha meggondolom magam, akkor visszajár a pénz max. náluk kamatozik:)
Kérdés persze, hogy nem attól fél e a bank, hogy erősen esni fog a kamat, és akkor rosszabbul jár, ezért legalább a 15.000Ft al kompenzál.....................................
Az ismerős bankárnak elküldtem a levél fénymásolatát, még nem kaptam választ... A kettős kamatszámítással van a gond - hogyan is lehetséges ez ? Ha igaz a kettős kamatszámítás lehetősége, akkor a Pénzügyi Felügyeletre tartozik a dolog. (De ez csak az alapján, amit elmondtam neki, ezért várom nagyon a választ.) Ha a Pénzügyi Felügyeletre tartozik a dolog, nos, ellenben akkor nem jó fényt vet a bankra...
Az is érdekes, hogy hogyan lehetséges az, hogy a szerződés módosítás 15000 Ft, de ha visszaállsz a régi kamatszámításra, akkor visszafizetik az összeget. A szerződés módosítás szolgáltatás. Ha egy szolgáltatást elvégeznek, az nem visszavonható, azaz hogyan fizetik vissza a szolgáltatás árát ? Nos, ez is kérdés...
Nagyon jó lenne, ha egy Merkantilos is válaszolna, mert én eléggé hiányosnak érzem a levelet...
A CHF Libort megnézve ez a 'szépen' 0,8% -ról egy év alatt 1,8% lett. A gond az, hogy volt ez már annó majdnem 10% is. (Egy szinusz hullámot követ az utóbbi években a CHF Libor, ami 0,8%-4% között mozog. Mostanában kezdett emelkedni...)
http://www.kshitij.com/graphgallery/chflib.shtml , hogy újra ennyire fog emelkedni a kamat. (CHF Libor = a svájci bank alapkamata.) Természetesen, amikor a hitelt kiszámolták ehhez eleve 5% pluszt adtak hozzá - azaz ennyi a Merkantil haszna. Nos, ebből ők nem akarnak veszteni. (Elvileg logikus.)
Nekem csak egy gondom van - mivel láttam ilyen levelet. Hogyan lehet kétféle kamatszámítást használni ? Bankárral akivel beszéltem - jó ismerős - szerinte ez nem lehetséges...
Ha a bázisárfolyam alá kerül az aktuális árfolyam vagyis az "elszámolás végösszege negatív" a bank visszatérítésre kötelezett. Véleményem szerint az új számítási módszer a pénzintézet kisebb kockázatát célozza.
Emberek, nehogy már a kecskétől várjátok, hogy hitelesen tájékoztasson a káposzta-ültetés szükségességéről. Odavetnek elétek pár számot, de azt elfelejtik közölni, hogy mi alapján jöttek ki nekik ezek az összegek. Lehet, hogy reális adat, de ebben a formában inkább parasztvakításnak tűnik: "B" összeg nagyobb "A"-nél, ezért érdekedben áll aláírni a szerződésmódosítást.
Ha már a bank nem nagyon akarja, hogy megértsétek a dolgot, van-e itt valaki, aki valóban érti is, hogy miről van ott szó, annyira, hogy képes el is magyarázni (mondjuk valós, interneten ellenőrizhető adatokra hivatkozva)?
Nekem azt monták a bankban, hogy a régi szerződés kamara erősen épített a svájci frank alapkamatára, és idén azt csúnyán megemelték, ez meg nem volt bekalkolva. És ha így hagyják a kamatszámítást, akkor az emelkedő kamatokat nagyon sokan nem tudnák fizetni, azzal meg a bank is szív, szal inkább elémentek a dolgoknak.
(Azon a részén mondjuk jót röhögtem, hogy "a szakértőink kidolgoztak egy új képletet")
Ok, nem feltételeezek rosszat, csak érdekel a dolog. A bankoktól ritkán láttam jó dolgot .
A levélben leírt példában kb 1000-1500Ft lenne a részlet emelkedés havonta, ha módosítok 15.000Ft ért. Később, ha meggondolom, akkor a 15eFt t visszafizetik és visszaáll a régi számolási mód. Módosítás nélkül kb 2500Ft lenne a havi növekedés.
talán, hogy tudd fizetni a jövőben is. Kár mindenkiről eleve rosszindulatot feltételezni, üzlettársak vagytok. Ha az ügyfelek tömegesen elkezdenek nem fizetni, a banknak annyi. És bizony a félidős (6év futamidejű) hitelemre májusban kijött kb havi 20ezer Ft plusz kamat a 44ezres részletre. Módosítás után meg 4ezer. Nem mindegy.