Nalunk is volt usd es euro is, mindkettot jol valtottak. Es a repteren manilaban volt a legjobb arfolyam.
Az ATM a kartyatarsasag (visa, mastercard stb) arfolyaman valt. Plusz ha nem ugyanaz az elszamolasi deviza, mint a szamlad, akkor ott lesz meg egy valtas. A vegeredmeny veletlen lehet akar kozep is, de az a veletlen muve. De ez tok mindegy, mert ugysem tudsz mit csinalni vele.
Aha ertem koszonom. Fontom van es angol bankkartam. Akkor ami van KP-ban azt viszem abban a tobbit meg majd ATM-bol, ami gondolom kozep arfolyamon valt
De cáfoljon meg, akinek valamit jobban váltottak! Én anno dollárt váltottam, haverom meg eurót, egyikőnk sem járt jobban vagy rosszabbul, mint a másik.
Szerintem nagy különbségek nincsenek, ha valahol nagyon szarul váltanak, akkor az mindegyik esetében rossz lesz, ha korrekten, akkor meg mind korrekt lesz, így szerintem azt vidd, ami kéznél van. Ha még nincs és mondjuk váltanál, én javaslom, hogy pénzed nagy része bankkártyán legyen, szinte mindenhol vannak automaták, amik 200 peso díjat számolnak fel/tranzakció, akkor is, ha nagy összeget veszel le, akkor is, ha kicsit; így biztonságosabb.
Hazaértünk, a szűk 3 hét nyaralásból. Az ország gyönyörű, nagyon kevés volt ez az idő. Két helyen jártunk csak, északon a rizseknél, és Palawanon. Slow travel. Palawanon sajnos Port BArton kimaradt hanyas-hasmenes miatt, igy El nido lett 7 nap. El Nido legjobb szarazfoldi strand szerintem Tapik beach, ha visszamennek odamennek par napra (Ursula beach cottage, tapik beach resort, Floritas resort). El Nido varos kosz, ronda, teljesen felesleges megnezni. Egy jo volt, a kb. 15perces via ferrata (nem igazi), a Taraw sziklara, ahonnan gyonyoru a panorama az obolre.
Las Cabanas, Nacpan beach szuper. Corongon laktunk a Telesfora-ban, enni a Greenviewba jartunk. Az is szuper.
Délről már mindent írtak fórumtársak, így most csak pár infó északról.
4 éjszakát voltunk Banaue-ban, de simán eltöltöttem volna a térségben még vagy két hetet. gyönyörű.
Amit láttunk, Hapao rizsteraszok, Batad rizsterasz és Kiangan rizsteraszok. Egy napos túrákat csináltunk mind a 3 helyen. Mind a 3 másmilyen, mind nagyon szép.
Banaue borzaszto ronda es budos, viszont olcso. A Sanafe lodge-ban aludtunk, 4 agyas szoba 1000 peso/ej, csillagtúráztunk. Tokeletes konyhaja van, jol foztek.
A rizsteraszokon a turazas volt a legjobb az egesz nyaralasban, nekem az eszaki rezs tetszett a legjobban.
Hapao nagyon konnyu tura, eleg vekony, magas tamfalakon kel menni, de gyakorlatilag szintben van za egezs. A tura vegen a hot spring es a patak jo pihenohely.
Batad komolyabb tura, a rizsfoldon meredek lepcsokon kell le-fel maszkalni, de egy alap kondival megcsinalhato siman. Rengeteg etterem van, sok turiszt.
Batad siman megcsinalhato mar egy nap alatt. A faluhoz vezeto utat majdnem befejeztek mar, kb 15 percet kell menni csak a parkolotol a falu felso reszeig.
Kiangani rizsterasz kiesik a turistaforgalombol, nem is volt senki, csak mi. Szerintem ez a legszebb, legvadabb resz (amiket lattam), ez is meredek lepcsozos, de szelesebb es alacsonyabb falakon kell menni, mint Hapaoban.
Banaueban a Cordillera muzeum szuper!! Megeri megnezni, nagyon szep gyujtemeny, nagy elmeny volt.
A legjobb szerintem ezen a részen, ha körtúrát csinal az ember, egy-egy éjzsakat toltve a falvakban. Pl. Banaue-Pula-Cambulo-Batad-Bangaan-Banaue. Sagada kimaradt, mert nem fert bele, csak rohanva. azt nem akartam.
Utazás: két társaság is megy északra Manilából. Mindkettő éjszakai busz. Az egyik az Ohayama, a másik a luxury bus Dangwa. Attól luxury, h van wc a buszon. A Dangwa 530 peso/út, az Ohayama vmivel olcsóbb, talán 490 peso. Az út 9-10 óra. Banauebol ket idopontban, este 6kor es este 8kor indul a Dangwa Manilaba. Reggel 6-ra ert be a buszmegalloba (Florida buszallomas).
A buszpályudvarról a reptérre 500 peso a taxi, meter nelkul, megallapodva.
Manilabol este 9kor vagy 10kor indulnak a buszok.
Láttam meg egy tarsasagot Banaueban, a KMS Philippines, de reszleteket nem tudok. Ment Manilaba, e Baguioba is asszem.
Privat kisbuszok is vannak Manilabol vagy Manilaba, a hivatalos ar 13000 peso egy utra (a szallason nekunk 11000ert kinaltak). Oda-vissza gondolom, kicsit olcsobb, mint a duplaja.
Tervezgetés elején vagyunk,junius közepétől 15-16 napot terveznénk Fülöp-szigetekre,és teljesen új még a térség számunkra,infó gyűjtés azért beindult már... :) az adott időpont sem a leggszerencsésebb a monszun váltás miatt ahogy olvasgatom de akkor érünk rá,és repjegyet is sikerült találni jó áron.Országon belül max 2 helyszínbe gondolkozok ez időre,egyik talán Boracay a másik még jelöletlen...vlsz erősen turistás hely olvasva róla de mivel nem fix ez sem szedem az infókat és figyelek tanácsaitokra is...:)természetesen szóba jöhett olyan helyszin mint fehér homok,tükör viz,bungi a partól 10 métere,gondolom van ilyen!?
Akkor ez azt jelenti,hogy amikor megyek Manila-bol Caticlan-ba akkor 200 peso,vissza ujabb 200,es amikor elhagyom Manila-t es repulok Shanghai-ba akkor 700!??
Koszi az infokat!!!Amikor lefoglaltam a PAL -nal a jegyeket,ezt irtak ,hogy "Passengers who are required to pay the Philippine Travel Tax MUST proceed to the TIEZA counter at the airport before checking-in."!!!Csak az nincs ott ,hogy kik azok akiknek kell!
Mi a London-Shanghai-Manila utvonalon megyunk,kozben megallunk 2 napra Shanghai-t megnezni,majd Manila-Caticlan es vissza!500 euro volt a repjegy,ami nem mondhato borsosnak!Nem egy nagy osszegnek tunik az az 1600 peso,amit kernek azert a travel tax-ert,de jo lenne tudni kinek,hol,hanyszor kell fizetni,ha egyaltalan kell!Koszi!
Sziasztok!Tudntok segiteni,hogyan mukodik a belepesi-ado,vagy kilepesi,vagy minek nevezzem,mert az egyik helyen azt irja ,hogy kell belepesi,a masikon az elhagyaskor,a harmadikon,hogy turistaknak nem kell!November vegen keszulunk Boracay-ra!