Keresés

Részletes keresés

61antana Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104895

Veled meg mi van? Zártosztályra már nem jársz? :)

Előzmény: theraphosa (104893)
61antana Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104894

Vagy ha RAW-ban fotózol akkor valami rawkonverterben.

Vagy így utólag photoshopban.

Előzmény: princamops (104892)
theraphosa Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104893

Az Uv szűrő nem nagyon dob az ég kékjén, oda inkább CPL szűrő.

Előzmény: stampo72 (104890)
princamops Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104892

Köszi tetszik így!!! Hogyan lehet így javítani? Lepedős tanácsot kipróbálom :)

Előzmény: 61antana (104891)
61antana Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104891

Szerintem, a színhőmérséklet el van csúszva.

Engedelmeddel javítottam rajta, de ha nem tetszik akkor kimoderáltatom ezt a hsz-t.

Tegyél egy fehér lepedőt az ablakra és úgy fog hatni, mint egy szoftbox. A kislány hátához szintén valami nagy fehéret, hogy legyen derítés is.

Hátha tudtam segíteni.

Előzmény: princamops (104884)
stampo72 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104890

Köszi a válaszaitokat.  :-)

Kiugrottam az erkélyre én is,csináltam egy "sima" képet mindenféle szűrő nélkül.(UV szűrő van csak az obin)

Persze nem ez lesz életem nagy produktuma,de mióta megvan a fényképezőm,ez az első napos időben készült képem.  :-)

És van egy szürke,gyászos borús időben(ablak mögül) készült is.Még a galambok is depisek.

Ime:

Előzmény: theraphosa (104889)
theraphosa Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104889

Olyasmi, csak egyszerűbb. Nem nagyon használom. A kép nem rossz.

Előzmény: princamops (104887)
princamops Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104888

A kép lemaradt:

princamops Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104887

Köszi majd kisérletezgetek...

A géphez volt valami képszerkesztő program is (PhotoStudio)

Itt lehet szerkesztgetni a képeket ez olyasmi lehet mint a Photosopp vagy ez csak valami egyszerű program?

Itt ugyanaz a felhős kép kicsit sötétebben:

Előzmény: theraphosa (104885)
theraphosa Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104886

Menne a dolog amit írsz ha kiexponálod helyesen és jól mérsz fényt. Az eget érdemes egy kicsit túlexponálni és az awb-t felhősre állítani, fényt a gépen( repülő/ helikopáter) mérj.

Előzmény: stampo72 (104877)
theraphosa Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104885

Függ a szűrőtől is. Próbáld meg valamelyik softban a színcsúszkákat egy kicsit húzogatni.

Előzmény: princamops (104882)
princamops Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104884

Gyerkőceim összeszedték a hányás-hasmenős vírust így szobafogságba vagyunk nem tudtam most hétvégén se tesztelni a gépet szabadban jobb fényviszonyok mellett.

Ez az egy képet csináltam benn a nagyobbikról de szerintem itt túl sok fény jött be szemből az ablakon keresztül.

princamops Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104883

Nekem is azok a képeid tetszenek amik a földön készültek főleg az a szép színes amikor a repcsi a kocsiba van még a kesztyűtarton.

princamops Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104882

Nekem ilyen polárszürőm van (Hama cirkuláris polárszűrő (ϕ 58) ) és ma kimentem az erkélyre kipróbálni de az én égkékem nem lett szép valamit én nem jól csinálok... Milyen gépbeállítást javasolsz?

Előzmény: ötfelezős (104876)
stampo72 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104881
Koszi,ez egy igazan bolcs hozzaszolas volt. ;-)
De tanulsagos. :-)

Amugy ez kisertetiesen hasonlit ahhoz a modellezok reszere letrehozott internetes forumra,ahol ha egy uj valaki kerdez valami nagyon mazsolat,akkor nemelyek elkuldik gyufaert,masok szivesen veszik szarnyaik ala,masvalakik valaszra sem meltatjak esetleg osztjak az eszt....

En mielott megtettem volna ide az elso hsz-omat,joforman vegigolvastam az egesz 350D topikot.
Talaltam tobb olyan(szamomra)ertekes embert es hsz-t,amibol arra kovetkeztettem,hogy majd ok tudnak/fognak segiteni nekem. ;-)
Es igen,mar segitettek is. :-)
Termeszetesen nem varhato el,hogy mindenki minden hsz-t kommentaljon,nem ez a cel.
En ide okulni-informaciot-tudast gyujteni jottem.
Azert ide,mert ezt gondoltam "szakmai" topiknak.
Ha meg szeretnek tanulni tokeketes Jokai bablevest fozni,nem a muszaki uzlet mosogep osztalyara megyek.... :-)

Szoval,ezek utan aki nem utalt meg es van kedve hozza,segithetne. ;-)

Az eddigi hsz-aitokat ezuton is koszonom.
Előzmény: CLS (104880)
CLS Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104880

Ez egy sok évvel ezelőtti típus topikja. Már rég elmentek innen azok, akik az "új típus" miatt jöttek ide.

Azon kevesek, akik még itt vannak szerintem nem válogatnak nagyon :)

Kérdezz és ha kapsz választ, akkor jól helyen kérdeztél; ha nem kapsz választ, akkor kérdezz másutt. Vagy máshogy :)

Előzmény: stampo72 (104879)
stampo72 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 104879
Szia!
Igen,koszonom.
A leirtakat megertettem,mar ebbol is sokmindent tisztabban latok.
Komolyan gondolom a fotozast,de persze meg nagyon az elejen vagyok.
Ezert is teszem itt kozze a kerdeseimet es az elso szabadban keszult kepeimet,hogy adott esetben akar negativ,akar pozitiv biralattal illessetek.
Tanulni szeretnek,minden kritikat hasznositani fogok.
De ha erre a celra nem ez a jo topik(csak ilyen gepem van,ezert irtam ide),mondjatok meg melyik az.

Koszonettel.
Soká Creative Commons License 2012.01.08 0 0 104878

A kérdés valószínűleg már eleve - bocs, hogy ezt mondom - rossz. De azért értem, mit szeretnél.

Amit a fotók alapján látok, azt nevezik ellenfényben fotózásnak. Elérhetnéd azt is, hogy a helikoptered ne csak egy fekete sziluett legyen, de ahhoz sokkal több fényt kellene a gépbe engedned. (nagyobb ISO és/vagy nagyobb blendenyílás és/vagy hosszabb expo) Cserébe az ég kékje helyett kapnál egy fehér hátteret :(.

Azt próbáld elfogadni, hogy a fényképezőgép nem képes átfogni azt a dinamikatartományt, amit egy ilyen ellnfényes helyzet produkál. Megnyugtatlak, a szemed sem igazán, csak ugye, amit a szemeddel nézel, azt közben különbözőre nyílt pupillával teszed.

Két lehetőséged van: vagy úgy fotózól, hogy a nap a hátad mögött van és megvilágítja a kütyüt vagy használsz erős vakut.

Egyébként sajna vannak helyzetek, amikor nem kell elővenni a fényképezőgépet. Ez kicsit az a helyzet. Reptetéshez biztosan kiváló, fotózáshoz nem annyira. Várd a napfényt. És nyilván, ha lenne olyan teléd, amivel a helikopter nem csupán egy kicsi "piszok" az ég kékjén, akkor az is jót tenne a képnek...

Nekem a közeli, földi képek tetszenek.

stampo72 Creative Commons License 2012.01.08 0 0 104877

Lehet,hogy most kérdezem a legnagyobb böszmeséget,de képes lehet(mondjuk egy ilyen 350D+IS kitobival)készíteni olyan fotókat szabadban vaku nélkül,ami teljesen megegyezik a valósággal?

Úgy értem,ha szürke és felhős az égbolt(nincs napfény),akkor tud e a gép pont olyat fényképezni,mint a valóság?  Nem a teljes automata módban!

Tegnap voltam kint Budakalászon egy barátommal(elektromos modellhelikopterezés a másik hobbim),csináltam pár képet minden féle módban,AV-TV-P-SPORT.

Itt megnézhetitek:

http://www.rcpilot.hu/gall/helikopter/86/2012010891314/repultunk.html

Szeretném kihasználni többek között effajta célokra is a 350D tudását,de nem mindig vagyok biztos abban,hogy az adott fényviszonyokhoz optimálisan állítok e be mindent....   :-(

Ha a fenti képek alapján bárkinek volna tanácsa,észrevétele,nyugodtan...........   :-)

Tényleg mazsi vagyok még.Persze olvasgatom a manualt,állítgatom is a gépet különböző beállításokkal,de mikor az LCD-n visszanézem a képeket,ott minden olyan sötétebb(maxon van a fényerő).De talán a laptopon is.  :-/

Köszi.

Előzmény: ötfelezős (104876)
ötfelezős Creative Commons License 2012.01.07 0 0 104876

hogyan lesz olyan szép kék az égboltja

Azt is kérdezhetted volna, hogyan lesz az égboltnak csak a fele olyan szép kék...

De a válasz a kép alatt ott van, polárszűrővel készült.

Előzmény: princamops (104865)
Soká Creative Commons License 2012.01.05 0 0 104875

Bevallom, nem tudom, kinek mit jelent ez a szó. Annak idején a fényképészek arra használták ezt a kifejezést, hogy egy nagyon szépen kihegyezett cerkával(?) a negatívról (portréfotó) mániákusan eltüntették a ráncokat. Ha megnézel egy 60-70-es évekbeli érettségi tablós fotót, ott valószínűleg láthatod a szem alatti kapirgálás nyomait. Akkoriban ez volt a szokás. Egyébként maga a szó javítást jelent, de a "leretusálás" az mondjuk a sztálini időben azt jelentette, hogy a kivégzett politikusokat eltávolították a korábbi csoportképekről :)

Ma általában az archibák javítását értik alatta.

Ezt most találtam:

Előzmény: stampo72 (104874)
stampo72 Creative Commons License 2012.01.05 0 0 104874
Nem biztos,hogy ide vag,de a retus az melyik "beavatkozas" kategoria?
Tenyleg nem tudom.
A ps-t megtargyaltuk. ;-)
Előzmény: Soká (104873)
Soká Creative Commons License 2012.01.05 0 0 104873

"És azt honnan tudni hogy melyik kép photosoppos?"

Onnan, hogy megkérdezed a tulajtól :)

Egyébként meg van némi tapasztalata az embernek és ránézésre sejthető, hogy mi reális és mi van túl azon. Egyébként pedig a hamisítás szinonimájává vált a Photoshop, amit kicsit sajnálok. A Photoshop nem feltétlenül arra való, hogy megtévesszük az embereket, egy nyers fotó az esetek döntő többségében igényli az utómunkát. Nyilván a kép felhasználásának jellegétől is függ, hogy mi elfogadható módosítás, mi nem. Egy térképészeti légifotón nem illik átrajzolni az utcákat (legfeljebb a katonai titkosszolgálatnak) de egy élményfotó esetében korrigálni a lejtősre sikeredett horizontot, vagy a színhőmérsékletet, kontrasztot, stb. az nem hogy nem hamisítás, hanem szerintem igényesség kérdése. Mi a különbség egyébként, ha a fényképezőgép alapbeállításainál eleve felnyomom a szaturációt élességet, kontrasztot, vagy ezt utólag teszem meg photoshopban igény szerint? Annak idején, amikor magunknak laborálgattunk, akkor is ment a bűvészkedés, hogy a sötétbe bukott részeket kitakargassuk, lehelgettük a hívóban a papírkép sötétedni nem akaró részeit, akkor az volt a photoshop.

Más kategória az, amikor kacsából kell hattyút varázsolni.

Előzmény: princamops (104870)
stampo72 Creative Commons License 2012.01.05 0 0 104872
Tudomasom szerint nemely fotosuli tanitja is a PS hasznalatat-felhasznalasat.....
En nem hasznaltam meg,de biztos hasznos dolog.
Olyan atb@szos.... ;-)
Előzmény: CLS (104871)
CLS Creative Commons License 2012.01.05 0 0 104871

Ha egy kacsalábű lénynek macskafeje van, akkor az PS.

Egyébként nagyon sok fotós alapvető kelléknek tartja a PS-t és minden képen "javít egy kicsit" vele.

Én sajnálom erre az időt és igyekszem a helyszínen jól ellőni a fotót. Ha nagyon borzasztóak a fényviszonyok, akkor csinálok RAW-t és otthon lesz belőle jpeg, rosszabb esetben HDR.

Előzmény: princamops (104870)
princamops Creative Commons License 2012.01.05 0 0 104870

És azt honnan tudni hogy melyik kép photosoppos? Csak mert a facebookon is vannak vicces képek és nem mindig tudni hogy az szerkesztett-e vagy tényleg megtörtént dolgot mutat (általába a kép alatt is csak találgatnak a kommentelők hogy photosopp gyanús).

Előzmény: Soká (104868)
t gary Creative Commons License 2012.01.04 0 0 104869

köszi! :)

Előzmény: Soká (104846)
Soká Creative Commons License 2012.01.04 0 0 104868

"hogyan lesz olyan szép kék az égboltja..."

Photoshoppal :)

Komolyra fordítva, az attól függ, hogy milyenek a fényviszonyok. kell hozzá szikrázó napsütés, pontosabban a szikrázó napsütés csak kötelező velejárója a páramentes tiszta égboltnak. Aztán, ha egy objektiv hajlamos a képsarkokban sötétebb képet produkálni (ez optikai szükségszerűség, amit technikai értelemben hibának nevezünk, valójában inkább jót tesz a képnek) szóvl olyankor a képsarkokban még kékebb az ég.

Sok esetben erre rájátszanak a fotósok, hogy még "dögösebb" legyen a hatás.

Most hirtelen ezt találtam példának:

ez az eredeti, módosítatlan fájl:

Ez kicsit "megdolgozva":

És ahogyan hajlandó voltam lemondani a szép kékségről...

Nyilván lehetett volna harmadik, negyedik megoldást is választani, kinek-kinek gondolatai szerint...

Beszúrok ide még egy kommersz képet, ez is módosítatlan kép, még engem is meglepett, hogy milyen sötét lett az égbolt:

Előzmény: princamops (104865)
Soká Creative Commons License 2012.01.04 0 0 104867

"Hát nem tudom minőségileg milyen a kép az infora rámentem és a hisztogramon a görbe középen vont pont."

Na, szerintem ez teljesen jó! Még az is jó, hogy a babát fényképezted, feltaláltad magadat! És jók a fények is, szép szórt, valószínűleg elég széles az ablak, amin a fények bejöttek. Nem nehéz elképzelnem, hogy hasonló fényviszonyok között egy ember is jól mutatna. Az is jó, hogy eszedbe jutott (vagyis mertél) ff-ben feltenni képet. Nem mondom, hogy én kizárólag ff-párti lennék, viszont mindig azt mondom, hogy azt érdemes színesben megmutatni, ahol tényleg szépek a színek. Vagyis ff-ben egy fokkal könnyebb fotózni, mert nincs gond a fehéregyensúllyal (ami természetesen a legritkább esetben jelenti azt, hogy a fehérnek fehérnek kell látszania, sőt!) és a színek harmóniájával, vagy harmóniátlanságával. Szóval, szerintem jobb egy ff fotó mint egy érdektelen színes.

Ennél a fotódnál egyébként jók a tónusértékek, vagyis elhiszem neked, hogy a hisztogram "előírás-szerű" ugyanakkor az igazán jó fotó attól tud jó lenni, hogy nem szabályos. Alkalmasint az tesz jót egy képnek, ha beégnek a fehérek, vagy bebuknak feketébe a sötét árnyalatok. Elsőre azonban az a jó, ha megtalálod a "szabályos" megoldásokat.

Előzmény: princamops (104862)
princamops Creative Commons License 2012.01.04 0 0 104866

De jó ez a 3 fotó is!!!

Majd én is készítek élő model-eset csak 4óra mire hazaérünk suli-oviból meg tanulás játszás és este a fények se túl jók...

Mi egy kirándulós család vagyunk mellettünk van a határ és nyáron én rengeteg képet csináltam még a másik gépemmel pávákról (fehérről és színesről) mindenféle állatról (sok jó állatkert van felénk ahol az állatok a saját környezetükbe vannak nem ketrecekbe). Azon mondjuk egyszerű beállítások voltak portré, tájképsport stb.

Előzmény: nemethla (104864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!