Úgy tűnik, hogy az állam az autógyári beruházás ismerté válása előtt készített tervek alapján vég bele a Kiskunfélegyháza --> Szeged-Rendező vonalszakasz felújításába.
(Szakaszos kétvágányúsítás, 160 km/h, SK+55 peronok, Szeged-Kecskés megállóhely kiépítése, +1 új felüljáró, amit nem tudok hová tenni, mert eddig nem hallottam róla.)
Szeptember 6/7-11/12 között a 7028, 7029 lesz pótolva, 6/7-8/9 napokon Kiskunfélegyháza és Szeged, 9/10-11/12 napokon pedig Kecskemét és Szeged között.
Tegnap végigutaztam a Törökszentmiklós - Nyíregyháza távot oda-vissza, 'Miklós - Karcag között katasztrófa a pálya 100-as lassújel van végig és így is olyan mint a szántás, majd leesik a Flirt a pályáról. Püspökladány - Debrecen között még jó de ott meg olyan laza a menetrend, hogy 100-as tempóban is fél perccel hamarabb van ott az állomásokon.
Lesz ebben az országban valaha 160-as pályára írt menetrend?
Ez a KISS bevezetés is csak arra volt jó, hogy vissza kelljen fordítani a szerelvényt, mert kiesik a fordából. Míg korábban egyféle szerelvények jártak, mehetett egyel később, csak a hiányt kellett pótolni. Ha most egy órát "ugratnák" a szerelvényeket, akkor minden vonat típusa felcserélődne. Több a baj ezzel, mint amennyi "hasznot" hozott...
Köszönöm. Sejtettem, hogy valami ilyesmiről van szó, de őszintén mondva nem akartam elhinni. Amióta nem kell dolgozni járnom, keveset utazok vonattal, egyre több mindenben nem vagyok képben, főleg ezen a modern járművek dolgaival.
Sokan félreértik a MÁV klímagaranciára vonatkozó nyári vállalását Hegyi Zsolt, a MÁV-csoport vezérigazgatója szerint: „Sajnos, arra még nem vagyunk képesek, hogy mindig és minden járművünkön
garantáljuk a légkondicionálást” – panaszolta el Hegyi a saját Facebook-oldalán. Szerinte ugyanakkor nem is ezt ígérték meg, hanem azt, hogy „minden településre naponta legalább egyszer klímás
járművet” biztosítanak.
Hangsúlyozottan járművet: Ha nem vonatot, akkor buszt.”
Vasárnap este is sikerült úgy megoldani a két átszállós haváriamenetet, hogy Szegedtől Szatymazig és Kistelektől Pestig is klasszik öszvér szerelvény ment a KISS helyett a 40 fokos rekordmelegben, 40 perc késéssel.
100% klímagarancia, kivéve ha az üzemi érdekek mást kívánnak...
A havaria mostanság kreatív,nagy késés esetén simán visszafordítják a KISS-t a végállomás előtt - pénzt,embert, energiát - nem kímélve ha van mivel (gép+kocsi,Tégla,busz) pótolni az elmaradt részen.
"még ha egy-egy szakaszon lehet is menetidő hiány."
Szerintem nem szakaszon van menetidő hiány, hanem a tartózkodásoknál. Kecskemét és Félegyháza jelentős utasforgalmú, nem elég 1-3 perc. Főleg a kecskeméti 1 perc nevetséges...
Amikor megáll a szegedi KISS és bemondják, hogy a WC telítettsége/használhatatlansága miatt egészségügyi szünetet tartunk. Cegléden az állomás előtti ideiglenes WC-t ajánlgatják, mint megoldási javaslatot.
"Azaz a TRAXXX-ok, KISS-ek tudják tartani a menetidőket a 140-en, még ha egy-egy szakaszon lehet is menetidő hiány."
Így van,ha a KISS-ek nem magukba fordulnának mindkét induló állomáson,akkor sokkal kisebb késések jönnének össze.Alapvetően a WC-k a gyenge láncszemek,mind üzemkészségben,mind telítettségben.
Megfelelő kezelés mellett,az átmenőről indulva általában a kijáratijelzőnél/fázishatárnál már tudják a menetrendszerinti sebességet a KISS-ek,ez a még a TRAXX-oknak sem sikerül mindig.A Dórémik meg simán lerakják a 300 kN-t.
... vagy akár Kiss-ekre, már ezekkel SEM tarthatók a menetidők.
Ezzel szemben a KISS kényelmesen tartja a menetidőt a 140-esen, bár a keresztek valóban elverhetik a menetrendet.
A 719 rendszeresen -2, -3-mal áll meg Cegléden, de napközben is volt, hogy 5 perces késést hozott be Kkfh-Cegléd között... A 100a-n sokszor ez is kevés, de előfordul a menetidő tartása. De a WC szünettel a legdinamikusabb mv sem tud mit kezdeni.
Párosban a Kkfh-Szeged mai adatait néztem. A menetidő egy esetben volt +1, minden más esetben -1,-2,-3. A szegedi tényleges késések: volt egy 11 perces, minden más esetben -1 és +3 között mozgott.
Ha a TRAXXX-okat nézem, akkor páratlanban Szeged-Kkfh 1 esetben 0 perces, a többi esetben 3-7 perc késéssel tették meg, de Ceglédre max 3 perc késéssel ott voltak. Csak a 709-es nem késett, de az Ceglédre is -2-vel érkezett. Két IC is 5 percet behozott Kkfh-Cegléd között. A 100a-ra továbbra is igaz amit a KISS-re írtam, a WC szünetet kivéve.
Párosban Kkfh-Szeged között minden második -2,-3 menetidőt produkált. Cserébe a köztesek többletideje +2,+4,+8 volt. Szegedi érkezésben 2 db 10 perces késés is volt. Viszont volt olyan IC, ami 8 perc késést dolgozott le Szegedig.
Azaz a TRAXXX-ok, KISS-ek tudják tartani a menetidőket a 140-en, még ha egy-egy szakaszon lehet is menetidő hiány.
Nekem ebből sokkal inkább a zavarérzékenység jut eszembe, ami főleg a Kkfh alatti 1 vágányos szakaszon jön elő.
És ne feledjük, hogy sokszor a késés eleve a 100a-n alakul ki.
"Feltételezhetően valamit könnyítene a helyzeten, ill. ha akkor belefért a pályakapacitásba, akkor most is beleférne."
Ehhez kétvágányúsítani kellett volna a Cegléd-Kecskemét szakaszt a 2000-es években (sőt, a Kecskemét-Városföldet is). És rendesen, mindkét vágány átépítésével, nem ám úgy mint Vf-Fh. között történt, azzal a trehány fh-i (nem)bekötéssel végződve.
Amúgy apropó, ha már itt tartunk, a 140-es alsó szakasza egyre remekebb állapotba kerül! Kíváncsi leszek, hogy terveznek-e még idén hozzányúlni a leggázosabb szakaszokhoz, vagy megvárják amíg tényleg az ágyazaton és/vagy magán a szántóföldön fognak menni a vonatok. Csak mert hiába cserélték le a 431-eseket Traxxokra/Teknőkre, vagy akár Kiss-ekre, már ezekkel SEM tarthatók a menetidők. Főleg, hogy állandóan egymást verik el keresztbe-kasul az ellenvonatok, a forgalomirányítás totális logikátlanságának és rugalmatlanságának köszönhetően..