Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.06.18 -2 0 647

Meg szóba jöhet még Seregi Zoltán  (sz. 1953) vagy Reviczky Gábor (sz. 1949)

Előzmény: bobeknandor (645)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.18 -2 0 646

Aztán majd választanak egy olyan színészt, akinek a nevét még életemben nem hallottam. 

Előzmény: bobeknandor (645)
bobeknandor Creative Commons License 2022.06.18 0 0 645

Tegnap helyezték végső nyugalomra Haumann Pétert, így lehet, hogy már jövő héten kiderülhet, hogy ki lesz a Nemzet Színésze. Én úgy gondolom, hogy a kritériumokat nézve (62 éves vagy idősebb férfi színész, aki legalább 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán eltöltött és van valamilyen magasabb rangú kitüntetése (pl. Kossuth- és/vagy Jászai Mari-díj), szóba jöhet pl. Mécs Károly (86), Koncz Gábor (83), Szilágyi Tibor (79), Kern András (74), Koltai Róbert (78), Benedek Miklós (75), Rudolf Péter (62) és Huszti Péter (78) is. 

Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.06.15 -2 0 644

Három színházat említettél: Kaposvár, Szolnok, pesti Katona - első kettő a hetvenes évektől bő húsz éven át, utóbbi belőlük kifejlődve azóta is a kvázi "szakma krémje" és nagyon nem úgy lett azzá, hogy egy baráti társaság, osztálytársak kinevezték magukat, hogy márpedig mostantól mi vagyunk Magyarországon a non plus ultra a színjátszásban

nem, hanem a kritika nevezte ki őket azzá, amint később te is a kritikusokra hivatkozol, ami a tekintélyre hivatkozás érvelési hibája. én pl nem fogadom el, hogy a Koltai Tamás-féle kritikus céh egy objektív független pártatlan társaság lett volna, aki ezt meghatározta, és nyomta őket (annak idején nyilván nagyobb súlyuk, szavuk volt, mint most).

a másik esetben legalább a választók döntöttek (jól vagy rosszul, mindenki döntse el maga, javaslom, hogy ebbe ne menjünk bele mélyebben, mert félrevisz), itt pedig néhány ún véleményformáló értelmiségi.

persze az idők változnak, az ő szavuk ma már kevesebbet számít, de ez a társaság igenis személyes összefonódások alapján IS formálódik.

és ezzel nem azt mondom, hogy a díjazottak nem érdemlik meg a díjaikat, vagy hogy az említettek nem voltak jó műhelyek, hanem, hogy voltak-vannak mások is, akik viszont el vannak hanyagolva.

aki nem tagja ennek a körnek, abból nehezebben lesz nemzet színésze, lásd Schubert Éva, Huszti Péter, stb. de az a lényeg, hogy pl Jordánt beválasztották. hát OK.

Előzmény: _Colin_ (642)
_Colin_ Creative Commons License 2022.06.14 0 0 643

Eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy minden alkalommal megvárják, míg eltemetik az elhunytat és nagyjából a temetést követő hétfőn-kedden ülnek össze választani.
A legfrissebb, ötnapos hír szerint két héttel Haumann Péter halála után a család még nem döntött a temetés helyéről és időpontjáról.

Előzmény: Törölt nick (640)
_Colin_ Creative Commons License 2022.06.14 -3 1 642

Najó, de ez az általad megszólt belterjesség azért mégsem olyan, mintha egy kollégiumi szoba tagjai kitalálnák, hogy ők fogják vezetni az országot, mert pont ők éppen mindenhez is értenek...

Három színházat említettél: Kaposvár, Szolnok, pesti Katona - első kettő a hetvenes évektől bő húsz éven át, utóbbi belőlük kifejlődve azóta is a kvázi "szakma krémje" és nagyon nem úgy lett azzá, hogy egy baráti társaság, osztálytársak kinevezték magukat, hogy márpedig mostantól mi vagyunk Magyarországon a non plus ultra a színjátszásban, hanem olyan alkotói energiák, kreatív műhelyek találkoztak, szerveződtek, alakultak ki évek alatt, amik alapján tényleg a legjobbak lettek összeválogatva egy társulatba, kettőbe, háromba, egyszerűen iksz ipszilon színészre a tehetségének köszönhetően figyeltek fel a rendezők, művészeti vezetők és annak köszönhetően hívták el őket Kaposvárra, vagy a Katonába, a legjobb színészek pedig örömmel mentek, mert olyan környezet fogadta őket ott, és nem az volt a mozgatórugója a dolognak, hogy mondjuk egy bérházban laktak, vagy összejártak sörözni, hanem később, ennek az alkotói közösségnek hatására alakultak ki azok a barátságok a Molnár Piroska, Benedek, Jordán, Pogány, Cserhalmi stb vonalon, amire te hivatkozol, hogy belterjesek lennének, mert fénykorukban együtt játszottak. Nem én állítom, hanem az általános kritika, hogy ezen társulatok fénykora és munkássága a huszadik század második felének kimagasló magyar színházművészete - hát akkor miért kéne az új Nemzet Színésze kiválasztása miatt magyarázkodniuk, hogy abból merítenek, akik tényleg letettek valamit az asztalra? Azért ez nem egy többmilliós piac, a magyar színház aránylag kicsi, mindenki ismer mindenkit, azaz bárkire ráfogható, hogy mert a kapcsolati haló.... Pláne figyelembe véve, hogy miközben bekerült a csapatba Jordán, Cserhalmi, Csomós Mari, vagy éppen Szacsvay, ugyanúgy Molnár Piroska "uralkodása alatt" lett beválasztva Bitskey Tibor, Gera Zoltán, Andorai Péter, Almási Éva, Lehoczky Zsuzsa is, akik nehezen vádolhatók azzal, hogy az általad citált klubba tartoznának, de még csak Törőcsik Mari körül sem legyeskedtek annak idején.
Szóval meg lehet állapítani, hogy a pohár félig üres, de ugyanúgy igaz rá, hogy félig meg is van töltve.

Előzmény: Tonio 2.0 (639)
Magdi60 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 641

Hogy aztán a végén "egyöntetűen" megszavazzák. 

Előzmény: Törölt nick (640)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.14 -2 0 640
Ideje lenne már új Nemzet Színészét választani. Csak hát minden alkalommal elég sokáig várnak
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.06.05 -2 2 639

Erről már többször volt szó.

Molnár Piroska beválasztása óta bekerült pl Cserhalmi, Szacsvay, Csomós Mari, Jordán Tamás, mind egykori kaposvári/szolnoki - Katona színész (már Máthé Erzsi, Haumann is az volt).

Tordy, Sztankay (Bodrogi) Törőcsik egykori szerelmei, Király Levente Haumann Péter násza volt.

Kóti Árpád Törőcsiknek udvarolt, osztálytársa volt (Bodroginak is).

Komlós Juci - Zenthe - Szomszédok. :)

Na mindegy, nehéz elkerülni, hogy hangyányit belterjes legyen a történet, és azt nem mondtam, hogy érdemtelenül kapta volna meg bárki, csak hát a kapcsolatok itt sem lényegtelenek, csak itt nem a politikai lojalitás, hanem a személyes emberi viszonyok a meghatározók...

Előzmény: barrix1 (638)
barrix1 Creative Commons License 2022.06.04 -2 0 638

Mondjuk Király Levente, Kóti Árpád, Komlós Juci, Zenthe, Sztankay sem onnan voltak. Vagy Almási Éva, Tordy Géza. Szóval ez szerintem rosszindulatú feltételezés, hogy egy belső körből választanak. Benedek, Koltai megérdemelnék, ahogy szerintem Huszti is, de mivel ő a másik csapatban tag, ő - gondolom- kiesik. Szóba jöhetne még Lukács Sándor, Máté Gábor, és Gálffi is. Utóbbi kettőnek nagyon örülnék.  

Előzmény: Tonio 2.0 (637)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.06.04 -2 0 637

Benedek Miklóst tartom a legesélyesebbnek, de Koltai sem kizárt. A lényeg, hogy az egykori Kaposvár (Szolnok) - Katona körből legyen valaki, bár Lehoczky Zsuzsa pl meglepetés volt.

kannibál Kovács Creative Commons License 2022.06.02 -3 2 636

Koltai Róbert szerintem is jó lenne. Mivel van Jászai Mari-díja, ezért jelölhető.

Amúgy a mindenkori kormányok szégyene, hogy "Szabó bakternak/Gyuszi bácsinak" még mindig nincs Kossuth-díja.

Előzmény: Ások-apa (635)
Ások-apa Creative Commons License 2022.06.02 0 2 635

Én már egy ideje nem tettem javaslatot, mert pár évig Schuber Éva volt a "jelöltem", de nem lett belőle semmi. (Akárcsak Venczel Vera esetében). Utoljára pedig, sajnos már okafogyottá vált.

( Mert sajnálattal konstatáltam, hogy 87 éves korában meghalt (2017)  a legintelligensebb  magyar színésznő. (Nem voltam a művésznő fanja, sem őse, sem ismerőse, csak úgy éreztem, hogy neki is kijárna már ez a díj. Sokkal kisebb kvalitású művész került be sokszor a kommunába, mint S.Éva. 
Remélem, az utód kijelölésénél már nem működik a falkavezér elv, mint Törőcsik Mari idejében.  Remélem azt is, hogy rövid időn belül lassan megszűnik már a "belterjesség" is.)

Ha valaki megkérdezne, most Halász Judit nevét mondanám. Férfiak közül pedig Koltai Róbert nevét. De nem felelne meg a követelményeknek, mert nem rendelkezik sem Kossuth -, sem Érdemes művész díjjal. Hiába volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott színész. 

(Igazán megkaphatta volna az agyon sztárolt Töröcsik Mari művésznő valamelyik kis,-közép-, nagy-, vagy legnagyobb díja egyikét! Mert megérdemelte volna! Legalább annyira, mint a többi, aki egyéb far vizeken evezve kapta meg. )

kannibál Kovács Creative Commons License 2022.06.02 -3 1 634

Rövidesen napirendre kerül majd, hogy ki legyen az új tag.

Szerintem Benedek Miklós lesz a befutó. Egyrészt az életműve alapján maximálisan megérdemli, másrészt lehet, hogy tudat alatt többekben dolgozik majd az elgondolás, hogy megpróbálják kárpótolni a fia elvesztése miatt.

Safranek helyébe Teufel lépne.

_Colin_ Creative Commons License 2022.05.28 0 0 633

11 napja töltötte be 81. életévét Haumann Péter.
És most meghalt.
Számomra valahogy még mindig túlságosan idő előtt.
Mondanám, hogy hiányozni fog, de annyira belém ivódott a hangja, a mimikája, a karaktere, hogy bármikor, évek múlva is úgy tudom felidézni magam számára, mintha továbbra is itt lenne köztünk.
Ennél többet szerintem egy színész nem is tud elérni.

kannibál Kovács Creative Commons License 2022.05.16 -3 1 632

https://24.hu/kultura/2022/05/16/mathe-erzsi-95-eves/

Ő az egyetlen még élő tagja az eredeti 12 tagnak.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2021.11.08 0 0 631

Na, van egy jobboldali csapat is, illetve Bánsági időközben dezertált, de ezt csak nem veszik el tőle visszamenőleges hatállyal. :)

Előzmény: _Colin_ (629)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2021.11.08 0 0 630

Nem nyalt egyik kurzusnak sem? Talán ez lehetett a baj vele.

Előzmény: kannibál Kovács (627)
_Colin_ Creative Commons License 2021.11.06 0 0 629

A Magyar Művészeti Akadémia által kijelölt bizottság illetékes döntnökei megválasztották az idén elhunyt Nemzet Művészei "utódjait": Törőcsik Mari megüresedett helyét Reviczky Gábor foglalhatta el, így a 10 fős színházművészet kategória hat színművészénél a nemek aránya 3:3-ról 4:2-re módosult a férfiak javára. (A többiek: Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Blaskó Péter, Huszti Péter, Mécs Károly)

kannibál Kovács Creative Commons License 2021.10.23 -2 1 627

Sajnos Venczel Vera már soha nem lesz a Nemzet Színésze. És amit nem tudok felfogni, hogy miért nem kapott soha Kossuth-díjat.

Magdi60 Creative Commons License 2021.05.21 0 0 626

Jónyer István lett.

Előzmény: Magdi60 (625)
Magdi60 Creative Commons License 2021.05.20 -3 0 625

Ma választanak a nemzet sportolói Monspart Sarolta helyére, reggel a rádióban volt egy riport Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, hogy valószínűleg ő lesz.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 624

Legyen színész-rendező és balett táncos-publicista is... :-)

Komolyra fordítva, Kútvölgyi a Vígben van kb 50 éve, őt mint szinkronszínészt említeni azért kicsit erős. Nem Hujber Feriről vagy szegény Gesztesiről beszélünk a személyében, bár még utóbbi is játszott színházban is.

Verebes sem pusztán humorista.

Egyébként megkövetem a társaságot, nem gondoltam, hogy a korábbiakhoz képest más típusú színésznőt fognak választani, de megtörtént. Azért rendszer nem lesz belőle, szerintem.

Előzmény: kannibál Kovács (623)
kannibál Kovács Creative Commons License 2021.05.11 -3 1 623

Humorista: Verebes István?

Szinkronszínész: Kútvölgyi Erzsébet?

Előzmény: kannibál Kovács (622)
kannibál Kovács Creative Commons License 2021.05.11 -3 1 622

Hát, találatom nem lett, de úgy érzem, tényleg benne volt a pakliban, hogy egy operettszínésznőt választanak meg. Nem is baj, mert annyira sokszínű a színházi szakma, hogy egy ilyen is belefér.

Amennyiben a későbbiekben ez elhanyagoltabb ágazatokból is választanak, akkor előbb-utóbb egy humorista vagy egy szinkronszínész is felmerülhet.

Előzmény: kannibál Kovács (609)
Ások-apa Creative Commons License 2021.05.11 0 1 621

Igen! Köszönöm! :)

Előzmény: Magdi60 (620)
Magdi60 Creative Commons License 2021.05.11 -2 0 620

Vagyishogy Lehoczky Zsuzsa.

Előzmény: Ások-apa (619)
Ások-apa Creative Commons License 2021.05.11 0 1 619

Én is gratulálok, hogy Galambos Erzsi a Nemzet Színésze!

Meglepődtem, mert kevés esélyt láttam a felmerülő sok jelölt miatt.

De nagyon örülök, megérdemelte! 

Végre egy másik vonal is megjelent a díjazottak között! 

Tonio 2.0 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 618

Azért nem merült fel, mert eddig nem operettszínésznőket választottak...

Magdi60 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 617

Én is gratulálok, nagyon szeretem! (Érdekes, hogy fel sem merült itt bennünk.)

https://telex.hu/kult/2021/05/11/lehoczky-zsuzsa-nemzet-szinesze

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!