Keresés

Részletes keresés

tgwh8 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 17052

Kérdezd meg a kéményseprőt. Szerintem ha a rajzot nézed, akkor felénk jöjjön a kemény.

Előzmény: Tomi5244 (17050)
ksanci Creative Commons License 2019.02.18 0 0 17051

" függőleges kémény "
Öööö, mert most milyet szeretnél? Kidugsz egy csövet oldalra?

Előzmény: Tomi5244 (17050)
Tomi5244 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 17050

A helyi illetékeseket mindenképp felkeresem, ide csak informálódni jöttem. Amúgy gázterv már készült, anno a 90-s években, gázvezeték szerepel a terven mivel a kazánházban van gázvezeték. Csak nincs rajta fogyasztó. Eddig egy vegyes tüzelésű kazánnal fűtöttünk, de az most máshol van, így abban a helyiségben nincs kémény. függőleges kémény pedig (szerintem) sokkal költségesebb lenne. Nem beszélve arról, hogy két fodémen és át kellene hatolni.  

Előzmény: ksanci (17049)
ksanci Creative Commons License 2019.02.18 0 0 17049

Szerintem tökmindegy, merre viszed, ha a füstcsőbekötés szabályos és a (szintén szabályos) kémény is a meghatározott magasságban nyúlik ki a tetősík fölé. A konkrét méreteket pedig a gázterv készítője határozza meg.

De kérdezd meg a helyi illetékes szerveket.

Előzmény: Tomi5244 (17048)
Tomi5244 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 17048

Sziasztok!

Előre is elnézést a kezdetleges rajzért. Adott egy emeletes hát, aminek minde két emeletéhez tartozik boltíves "fedett" terasz. Az alsó szinten van a kazánház, ahova most kondenzációs kazán lenne a terv. Kéményt oldalra, a terasz felé szeretnénk kivezetni. Szerintetek engedélyeznék ezt így? 

Egy netről vett képpel ilusztrálnám, valami ilyesmit kell elképzelni. 

Téli nap Creative Commons License 2019.02.16 0 0 17047

Kösz hogy   egy hónap után is reagáltál.

"bár nem tudom, a beteg gázos világban mit szabályoztak szintén betegen."

A szabályozás elvileg jó, csak akik alkalmazzák nem tudják értelmezni.

Mert vannak un. biztonsági szabályok és vannak műszaki szabályok.

A biztonsági szabályok mindenkire kötelezőek, a műszaki szabályokkal már más a helyzet.

Sok ilyen van nevezik azokat technológiai szabályoknak is. Ezeket egy szakinak szigorúan be kell tartani, de  … de ha felmentést kp a tulajtól/megrendelőtől lehet szó a nem betartásról.

mint írtam rengeteg van ilyen szab.

pl. csak egy készülék (gáz ) telepítésére van előírás alsó és felső magasság  elől távolság oldal távolság.

Alsó 75 cm, felső 1,6 m, elől 80 cm oldalt 10 cm. ezek a jól kezelhetőség ellenőrízhetőség és javítási lehetőség miatt vannak>

korábban egy cirkónál a jobb oldalt a táv az előírt  10 cm helyett 7 cm lett. pont olyan helyen dolgoztam ahol az egyik kolléga pontosan az ilyen szabályok karbantartásával foglakozott. csak rá kérdezte, hogy lehet e ebből gond. Mondta semmi, csak a szivattyú jobb kivehetősége miatt van ez az előírás.. nyilván ha 1 cm lett volna, az már gondot okozott volna.

Így van ez a kéményeknél is pl. a cső a csőben rendszernél. Bizonyos hossz felett nem működik.

A kéményesek egyébként nagyon túllépték a határt. Valami főellenőri szereptévesztésben voltak évekig.

Előzmény: ksanci (17046)
ksanci Creative Commons License 2019.02.15 0 0 17046

Szerintem is simán megy, bár nem tudom, a beteg gázos világban mit szabályoztak szintén betegen.

Nálunk a pelletkályhánál csak annyi volt a lényeg, hogy a számítások szerint legalább a hossznak megfelelő keresztmetszetű csövön jöjjön a levegő, szabályosan legyen kialakítva pl. a kivezetés a szabadba. Az, hogy a beszívás acélcsövön, vagy pl. műanyag lefolyócsövön és idomokon - mint nálunk, a padló alatt kivezetve - jön, tökmindegy, egy hangot nem szóltak érte. Ráadásul én csináltam az egészet. 

Mellesleg fentről beszívni a levegőt több energiát igényel, mint lentről. Persze, utólag sokszor csak a cső-a-csőben megoldás jöhet szóba.

De józan paraszti ésszel belátható, hogy a fentről szív-fentre pöfög vissza - pláne, hogy az előmelegítés miatt az a fránya melegebb levegő egyébként is nehezebben jön le -  nagyobb teljesítményt igényel, mint a lentről szív-fentre kipöfög megoldás.

Előzmény: Téli nap (17044)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.08 0 0 17045

Dehogynem.
A beszívás mehet egy csövön a homlokzatról, a kifúvás a kéménybe húzott kondenzációshoz való béléscsövön.

Az a cső jóval olcsóbb és vékonyabb mint a koncentrikus.

Vannak erre gyártott idomok, csövek, azokkal teljesen szabályos.

Előzmény: Téli nap (17044)
Téli nap Creative Commons License 2019.01.08 0 0 17044

Nem fog menni !

Az e célra gyártott elemeket kell használni, szak emberek által beépítve és a kényseprők által minősítve.

Ha mázlid van akkor a régi bélésbe belefér az új … nem kell az kicibálni, valamivel olcsóbb. 

Az egyik ismerősnél a régi fég helyére ment a kondis. A  féghez szükséges  120 -as csőbe belement a koncentrikus rendszer, így az egész bulit megúszta 850 eft -ból. a vizes oldal maradt.

Mondjuk nála cirka  5 m a kémény.- A becsatlakozástól   3 a padláson, 2 a szabadban.

Előzmény: Dandy2 (17043)
Dandy2 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 17043

Sziasztok!
Volt egy régi gázkazánom ami egy bélelt kéménybe csatlakozott. ez a kémény kb. 12m magas. Beköthetem ebbe az új kondenzációs kazánom füst elvezetését, úgy, hogy a friss levegőt oldalról szívná be a kazán? Vagyis a kéménybe nem tennék koncentrikus bélelést, hanem a kazánnál szétválasztva szabványos módon, a füstgáz a régi bélelt kéménybe menne, míg a levegőt egy új csövön szívná be.
Logikusan gondolkodva ez rendben lehetne, de a sok össze-vissza jogszabály, és a lehúzós cégek, vállalkozók miatt igazából nem tudom mi a helyzet!

arpad-lajos Creative Commons License 2019.01.01 0 0 17042

Köszönöm.

Előzmény: Mezőföldi 2 (17040)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2018.12.31 0 0 17041

Speciel egy nyílt égésterű gázkazánnál  kondenzáció  nincs … főleg a kezdeti az induló szakaszban…. fent is ritka. Ha meg van,  a kondenzátum az aluminiumot nem eszi meg.

Van ugyan műanyagcső égéstermék elvezetésre, de az nem olcsó  és nem nyílt égésterű kazánnál van.

Előzmény: brainshare (17037)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2018.12.31 0 0 17040

" milyennek kell lennie egy nyílt égésterű gázkazán füstcsövének?"

ahogy nálad van :

" néhány éve felszerelt aluminium füstcső van ami két 90 fokos könyökkel torkollik a kéménylyukba."

Természetesen   a közös gyűjtőkémény miatt lehet sok probléma, de nem a füstcső anyaga miatt.

Be kell panaszolni a kéményseprőt !

Ha nem is  15 év , de pénzbüntetés és állásvesztés jár neki !

Hatalommal vagy vélt hatalommal való visszaélés miatt.

Probléma viszont más lehet bőven !!

Előzmény: arpad-lajos (17036)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2018.12.31 0 0 17039

Ez a Bt. vagy volt bt valamiért elhallgatja a címét.-

Végül rejtetten azért megtalálható  :

1. A megadott árak az eladó üzemében – címe: H-2117 Isaszeg, Liget tér 10.- történő személyes átvétel esetén érvényesek.
Előzmény: citcat 18-16v (17038)
citcat 18-16v Creative Commons License 2018.12.31 0 0 17038

amit a kéményseprőd csinál azét jobb helyeken 15 év börtön a jutalom. amúgy meg:http://www.femkemeny.com/arlista/  számold ki 

brainshare Creative Commons License 2018.12.31 -1 0 17037

Az alu füstcsövet a kondenzáció miatt megeszi gyorsan. Acél, vagyolcsó műanyag kell. Rövid szakaszon az acél kifizetődőbb.

arpad-lajos Creative Commons License 2018.12.24 0 0 17036

Tudja valaki pontosan, hogy milyennek kell lennie egy nyílt égésterű gázkazán füstcsövének? Lehet erről valahol egy leírást találni?

Egy 8 emeletes házban lakom, ahol a füstcső egy közös kéménybe torkollik. A gázbojler kb. 80-90 cmre van a kéményjuktól. Most egy néhány éve felszerelt aluminium füstcső van ami két 90 fokos könyökkel torkollik a kéménylyukba.

A kéményseprő azt mondta, hogy le kell cserélni a füstcsövet heggesztettre. Ezt a munkát az ő maszek Kft.-je 36,5 E Ft-ért megcsinálja. Tartok tőle, hogy ez egy lehúzás és hülyének néznek.

vollantér Creative Commons License 2018.12.16 0 0 17035

Kéménybe bele lehet úgy vezetni a füstcsövet, hogy a hátsó füstkivezetésű vegyes kazán csonkjára teszek egy pillangó szelepes elemet, majd 90 fokos idomot, utána megint 90 fok. Ezzel lejjebb tudnám tenni a bekötést bő 1,5 méterrel. Jelenleg a bekötéstől csak 3 méter magasan van a kémény teteje és néha visszafüstöl a kazán, ha kinyitom a tűztér ajtaját. 

csiriz Creative Commons License 2018.12.13 0 0 17034

A Teréz körúti tűz előtt kigyulladt a földszinti Sushi Wok Bar szagelszívója, majd később gyulladt ki a tetőtér. A tűzoltóság egyelőre nem tudja, hogy van-e összefüggés a földszinten kigyulladt szagelszívó és a tetőtérben bekövetkezett tűz között. 

Szerintetek fel tud menni a tűz a földszintről a tetőtérre? Ráadásul úgy, hogy ki is jöjjön a szagelszívóból és kigyulladjon a tető? Miközben ott vannak a földszinten a tűzoltók?

http://www.origo.hu/itthon/20181119-terez-koruti-tuz-vizsgaljak-a-korulmenyeket.html

heabcd Creative Commons License 2018.12.11 0 0 17033

Szia! Megoldódott a problémád? (Nekem van ilyen beton ajtó)

Előzmény: Vass Tibor2014 (17010)
tgwh8 Creative Commons License 2018.12.10 0 0 17032

Hát ha büntetnek is érte, akkor nem hinném, hogy pusztán javaslat... de mind a seprő, mind a kuncsaft félreértheti a dolgot, a jog már csak ilyen... mondom, a Járási Építésügyi Hatóság - a Nemzeti valahogy kimaradt belőle, én sem értem hogyan lehetséges ez - nem tudta megmondani, kell-e építési engedély vagy sem...

Előzmény: a tömeg az tömeg (17031)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.12.08 0 0 17031

Persze hogy tűzveszélyes lehet, ha kiesik. De úgy kell tovább fejleszteni , hogy ne legyen az.

Pl. nálam  a tűzveszélyesnek ítélt helyeken kapott egy harmadik borítást is. Ez pedig egy  azbesztcement lap- egyszerűbb nevén tetőfedő pala. az van kettő  - néha  3  tiplis facsavarral a kéményfalhoz rögzítve.

Mi az ,hogy megkövetelik ?

Talán javasolják !

Előzmény: tgwh8 (17030)
tgwh8 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 17030

Régi keménynél is megkövetelik, tűzveszélyes.

Előzmény: a tömeg az tömeg (17029)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.12.07 0 0 17029

Csak új építésnél !

De hát ha megvan már akkor minek pofázik bele a seprő ??

Előzmény: tgwh8 (17018)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.12.07 0 0 17028

Ha még nem csináltad meg !

Kell hozzá egy pala darab arra ráragasztod a törött lapot csemperagasztóval  és kész az egész !!

tomésjerry Creative Commons License 2018.12.07 0 0 17027

Kicsit későn :)

Melyik tört el? Végül is mindegy, mert az egyik akkor is ép. Nekem is eltörött, de visszatettem a helyére, igazából megállt volna, de a biztonság kedvéért hőálló szilóval két sarkát odatapasztottam. Ha kell, könnyen ki tudom szedni. Ennyi. Füst nem fog kijönni, mert a huzat úgyis elviszi.

Palási Creative Commons License 2018.11.27 0 0 17026

Na ja itt van a szövegben hogy nagyjából csak ellenőrködnek.

• a lakó- és középületekben üzemelő tüzelőberendezések kéményeinek időszakos ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása
  • a műszeres és hagyományos kéményvizsgálatok végzése, nyilatkozatok készítése
  • kémények és tartozékaik műszaki felülvizsgálata
  • hatósági eljárásokhoz kapcsolódó feladatok ellátása (pl. építési tervek felülvizsgálata…)

ha véletlenül valaki tisztításra kérné fel őket,  találnak kifogást arra,  hogy ne végezzék, vagy úgy csinálják, hogy a tulaj többet nem kér belőle.

Előzmény: Friczy (17025)
Friczy Creative Commons License 2018.11.26 0 0 17025

"A FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. Budapest kéményseprő-ipari közszolgáltatója. A szolgáltatás profilja a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. számú törvény és a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól rendelkező 21/2016. (VI. 9.) BM rendelettel összhangban a következő:

• a lakó- és középületekben üzemelő tüzelőberendezések kéményeinek időszakos ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása
  • a műszeres és hagyományos kéményvizsgálatok végzése, nyilatkozatok készítése
  • kémények és tartozékaik műszaki felülvizsgálata
  • hatósági eljárásokhoz kapcsolódó feladatok ellátása (pl. építési tervek felülvizsgálata…)

A FŐKÉTÜSZ Kft. – a 14/2013. (III. 18.) Főv. Kgy. rendelete alapján – a főváros egész területén kizárólagos joggal végzi a kéményseprő-ipari közszolgáltatást."

Ők szolgáltatásnak hívják.

Előzmény: Palási (17024)
Palási Creative Commons License 2018.11.26 0 0 17024

A kémény seprő nem szolgáltat semmit , csak ellenőriz !

Előzmény: tgwh8 (17023)
tgwh8 Creative Commons License 2018.11.26 0 0 17023

Kéményseprő.

Előzmény: Palási (17021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!