Adott egy 60-as években épített ház amire a 90-es években ráépítés történt. Az akkori szabványoknak megfelelően készült el a kémény meghosszabbítása a jelenleg is üzemelő gázkazánhoz. Volt olajkazán is égen ma is át lehetne kapcsolni de már senki sem használja. nem kellett akkor bélelni, nem volt szabály erre. A mai napig a képényseprők részéről nem volt semmi kifogás, de most kifejtette, hogy 200 ezerért ki kell béleltetni. Illetve 20 ezerért talán hajlandó aláírni a görény hogy biztonságos a kémény.
Tudja valaki mi a jogszabály egy ilyen már régóta biztonságosan üzemelő kéményre? Tehát semmilyen új építés, új készülék beépítése nem történt, minden a régi.
Családi házban a nappaliba tervezünk berakni egy " kandaló " szerűséget viszont kémény nincs abban a helységben csak az előtérben.
Vizszintes szakaszon mennyezet alatt elvezetve elbírja a kéménybekötés szerintetek ? Kályha és a kémény között így lenne egy 2,5 méteres vizszintes szakasz is.
Egyszer én is megszívtam, elkezdett jönni füst a villanykapcsolóból. Már majdnem szétbontottam az egész házat amikor rájöttünk, hogy eldugódott a kémény...Nyilvánvaló, ha van huzat akkor be nem jöhet a füst, csak ki. Úgyhogy jól mondja az Úr, ki kell pucolni a kéményt...
Nem tudjátok véletlenül, hogy manapság mennyibe kerül nagysárgendileg, egy kisméretű téglából rakott kémény acélcsöves bélelése (vegyestüzelésű kazánhoz) méterenként?
Hát először is nem a kémény falba hanem a kémény kürtőbe kötötte be.
Viszont lehet nem ő a szabálytalan hanem Te. Az ilyen régi bérházakaban - ma már társasházak - úgy van megoldva ill. régen úgylett megoldva a kémény rendszer ,hogy a használó kéménye nála végetér, un. koromzsákkal. Az alattad lévő pedig áthalad melletted az un. kémény falban.
Akkor most az étterem hanyadikon van ? Elsőn ? És a földszinten mi van ?
Persze ettől függetlenül lehet nálad még szag ha külön járaton nyomatja fel a szagelszívó termékét, mivek nálad már nem szívás van hanem nyomás. A szag át diffundálhat a falazaton , főleg a laza vakolaton.
A cserépkályha nemlehet abban a járatba kötve.
Sok mindent kell tisztázni, de a végső megoldás az lenne haa z étteren a saját járatát béleltetné.
Javaslom elsőnek a kéményseprőt keresd meg.
Apropó - nálad mikor lett a kémény ill. a kamin tisztítva ?
Bár a téma nem ide illik,mégis a segítségeteket szeretném kérni.
Régi bérházban lakom a második emeleten. Az alattunk lévő étterem bekötötte a szellőző rendszerét a kémény falba.
Az elviselhetetlen szag(zsírgőz,olaj,egyébb...) a használatban lévő cserépkályhámon,illetve a kapcsolóból dől,olyan szinten hogy a lakásban,csak úgy lehet maradni,ha folyamatosan szellőztetünk. Arról nem is beszélek hogy a szobában aludni nem lehet.
Kb: egy éve tart a huzavona,érdemben nem történt semmi.
Az étterem elmondása szerint,Európa legkorszerübb berendezését használják:)
Van-e megoldás erre a problémára?
Mert ha van, szívesen megosztanám az étterem tulajdonosával.
A kandallóbetét kimeneti nyílása ~ 220mm, de van benne egy pillangó szelep. Utána van egy szűkítő 180mm-re, hődob és bele a kéménybe amit nem tudok mennyi lehet, de gyanítom hogy csak 150-es cső van benne és 3m magas. Gondolom legalább 180-ra kellene megcsinálni, de legjobb lenne a 220-as. Magasságra lehet, hogy magasabb is lesz, mert tervben van egy ráépítés. Lehet hogy ha minél magasabb akkor elegendő a kisebb keresztmetszet is? Egyébként nyaraló övezetben vagyok, de ez egy lakóház.
Igen én is így gondolom, hogy újra építem. A tetősíktól a kandalló bekötésig van még kb fél méter, azt nem tudom, hogy ki lehet-e bővíteni és mekkora a keresztmetszete. A saválló csövön csak azért gondolkodok, hogy kell-e bele, mert az is szűkít rajta valamennyit...
Lebontod, kiveszed a csövet, elhelyezel egy lényegesen nagyobb méretű acélcsövet - lehetőleg savállót, majd újraépíted köré a falazatot és lesz egy bélelt kéményed !
Gyorsan, szakszerűen !!
A kéményseprőket ne vond be a dologba - sok felesleges papírt kérhetnek. Ezzel fedezik magukat - meg pénz csinálnak szintén maguknak.
Lebontanám a kéményt és kivenném az acél csövet, hogy nagyobb legyen a keresztmetszete... Azért tették bele, hogy ne dőljön el erős szélben, de csak nem fog...
Sziasztok. segítség kellene.Házunkban található kémény alu béléses, C24 es üzemelt róla, de teljesen megszüntettük a gázhasználatát jelenleg nincs bele kötve semmi. Ha vegyes tüzeléses kályhát akarok rá kötni az megoldható, vagy ki kell szedni a bélést ? vagy kiég .?
Már működik csak kevés a huzata. Ha kinyitom az ajtót kijön a füst. Amikor csinálták a kéményt 97-ben 3méter magasra építették, tettek bele acél csövet hogy ne dőljön el. Én szeretném azt kivenni, és nagyobb keresztmetszetű kéményt csinálni, csak nem tudom lehet-e alacsonyabbat, vagy inkább legyen magasabb és kívűlről megerősítve hogy a szél ne döntse le.