Keresés

Részletes keresés

Superb_ Creative Commons License 2005.06.12 0 0 287

Igen, talán a gitár-rész volt a legjobb benne. Erre mondják, hogy pszichedelikus, nem? :)

De a többi zavaros és inkább horror. Ami nekem mindig feltűnik és tetszik az egyes részekben, az a belső környezet. Hihetetlenül jól megcsinálták az egészet. Megnéztem az alfa honlapon egy linket egy nőről, aki lakberendezőként ezt a designt terjeszti, a lakása meg tiszta alfa. Néhány helyen én is betenném a lakásomba, bár a sok fehérrel nekem az a bajom, mint némelyik bevásárlóközponttal, ahol minden fehér , tükör, márvány és ragyog: az ember egy légypiszoknak érzi magát benne. Bár egy alfa környezetben talán ez nem lenne így: jobban bánnak a fénnyel, ezekkel a tejüveg megvilágításokkal stb.

Előzmény: közt-es állapot (286)
közt-es állapot Creative Commons License 2005.06.11 0 0 286
szerintem is eléggé össze volt csapva a Lélekzavar c. rész, a magyar fordítástól függetlenül. Nem értettem, h a növényekkel való kommunikációt miért hozták be, totál azt vártam, h csattanóként kiderül, belőlük szedi az energiáját Matteo dr. de ismét elvarratlan volt a szál.
meg Paul beszólása: "tudósok vagyunk, vagy mi" igen elgondolkodtató, pláne micsoda asztaltáncoltatást nyomattak.
meg ez az agyonlézerezés és végignézése iszonyatos volt..!
és a szokásos baki ismét- mint a fagyasztós résznél- a gyanús embert véletlenül se követik vagy figyelik, ugyanúgy kinyírta a segítségért futó csaját, mint a másik...

viszont az a gitár-szitár effekt nagyon tetszett, tök Woodstock-fíling volt!

az utóbbi részt (űr-agy?) még nem tudtuk lejátszani, de már alig várjuk...
Előzmény: motyo1999 (285)
motyo1999 Creative Commons License 2005.06.11 0 0 285
Nem túl fontos, de azért bökte a csőrömet.
A "Lélekzavar"-ban Bergman olyanképp szól, hogy: "Természetfeletti: lehet. Paranormális: nem!" A tudós inkább elfogadja a teljesen tudománytalant, mint hogy a féltudományosság szégyenébe essen? Ennek semmi értelme. Fordítási hibára gyanakodtam, így megvizsgáltam az eredeti szöveget, így szól:
Kano: "So you reject the idea that these events have a supernatural origin?"
Prof: "Ahh. Supernatural: yes. Paranormal: no."
Nos, talán nem tévedek nagyot, ha úgy vélem, hogy pont fordítva kell érteni a dolgot, azaz Bergman elutasítja a supernaturalt (yes), de a paranormalt nem.
Szerintem.

motyo1999 Creative Commons License 2005.06.11 0 0 284
Csak most vettem észre, hogy az Űr-agy a Sas 1-et gyúrja túrógombóccá. Ez némileg sokkolt. A korai eredetű emlékeimben valamiért a Sas 1 kiemelt fontosságúként élt, mint a bázis legfőbb járműve, amit mindig elsőként küldenek ki. Sőt úgy emlékeztem, hogy Alan kifejezetten a Sas 1 pilótája. Maga a sorozat persze mindkét romantikus emlékfelhőt a semmibe fújja, de most, a Sas 1 elvesztése az, ami legdurvábban szembesít emlékeim hamisságával.

Egy perc néma gyász a Sas 1 emlékére.

Közt-es állapot: azért itt is megvoltak a téged felajzó momentumok. Úristen, ez nagyobb, mint mi, sebaj, kügyünk rá atomot.
közt-es állapot Creative Commons License 2005.06.07 0 0 283
ez az utóbbi 2 rész nagyon komoly volt! főleg ez a virtuális félelemkivetítős, teljesen kiakadtam a Kőnigen, mikor ilyen "georgeWbush"-os témát tolt:

"Mi békés szándékkal jöttünk...Helena, verjük szét ezt a ketyerét, fontosnak tűnik". hátborzongató, mennyire nem változik az Emberi természet, a Galaxis útikalauzban jól teszik, hogy szanálják a bolygót :-)
motyo1999 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 282
Na, így legalább tudom, hogy egy ember biztosan részt vett a játékban :)
Előzmény: Törölt nick (281)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 281
Felhívtak telefonon, hogy nyertem a filmmúzeun alfa telefonos játékában. :)
Hogy mi lesz belőle, majd később megtudom.
motyo1999 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 280
Hogy sci-fi szempontbol jo korszakba szulettunk, ketsegtelen. Ugyanakkor nyilvanvalo, hogy a korabbi generaciok a harmincas evek kepregenykorszakat tarthattak "igazinak", es egeszen biztos vagyok benne, hogy az Armageddon alapelmenye lesz a nemreg-gyerekeknek (akik most nem tudom hany evesek).

Nemreg rabukkantam valahol egy Urgammak rajongoi topicra. Eme mu ugye egy eleg nehezen ertekelheto darab volt. Csakhogy azota eltelt tiz ev, es felnott egy generacio, akik akkor voltak 10-14 evesek. Nekik ez a nagybetus Nosztalgia, es kitagult pupillaval kovetelik az ismetlest. (Ami azt illeti, mar nekem is nosztalgikus.......)
Előzmény: Superb_ (275)
motyo1999 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 279
Na ugye, hat errol beszeltem az elobb! :))
Uristen meg csak most jott le? Valoszinuleg a sugarzas zavar be, legkozelebb probald az intersztellaris frekvenciat az orbitalis szateliten keresztul.

A Star Trek konzoljain virtualis billentyuk vannak, ami inkabb a mai szemlelethez all kozelebb. Emlekezz csak: a Voyager kormanyosa is (a neve most nem jut eszembe) kenytelen volt valodi, hagyomanyos kezelopultot beepiteni az urkompjaba, hogy jol erezze magat.
Hm.... Persze lehet, te hogy a TOS-ra gondolsz, akkor viszont teljes az egyetertes...

Hat, hogy ki mikor lo.... A Star Trek szemelyzete egy meglehetosen idealis emberfajtat testesit meg, ami joval tavolabb all a mai embertol, mint az Alfaban abrazolt. Persze abban igazad van, hogy azert egy fokepp tudosokbol-mernokokbol allo legenyseg ne nyisson mar tuzet felelemtol szukolve minden szembejovore. Dehat akkor hova lett volna a cselekmeny, es az idegenek mondanivaloja.
Előzmény: közt-es állapot (277)
motyo1999 Creative Commons License 2005.06.04 0 0 278
Az eletben en is szeretem elviccelni (pontosabban inkabb elszarkasztizalni) a dolgokat, de a sci-fi nem az elet, epp ellenkezoleg :)
En altalaban nem szivesen veszem a humort egy egyebkent komoly mondanivaloju sci-fiben. A feszultsegoldast, illetve a dramaturgiai hullamzast meg lehet oldani lassu, meditativ jelenetek betoldasaval, amelyek nem ejtenek csorbat a film "sulyossagan".
Kulonben a humort (meg az olyannyira hianyolt romantikus szalakat) majd megkapjatok a masodik szezonban, a gagyival egyutt. (Tevedes ne essek, azt a sorozatot is nagyon szeretem, csak epp egesz mas sullyal esik latba!)
Előzmény: Törölt nick (276)
közt-es állapot Creative Commons License 2005.06.04 0 0 277
na, a sas leszállt! :-)
eltaláltad: teljesen kiütött a sat1-es rész! az Emberem is fetrengett! a zene megabrutál, meg az új 1enruha is, és a trutymó-lények is!

ez a mostani rész megint kiakasztott: lőni mindenre, ami mozog..! a South Park-ból a "támadni akar"-szlogen jut mindig eszembe..
bezzeg a Trekben sose lőnek, csak ha már tényleg bántják őket, a konzolok ott is mitikusak- jelölés nélküliek...
Előzmény: motyo1999 (267)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 276
A humor mindig jelen van az életben és átsegít a nehéz helyzeteken. <-jó közhely :)
Superb_ Creative Commons License 2005.06.04 0 0 275
Én úgy vélem a humornak nincs helye ebben a sorozatban, legfeljebb áttételesen. Ha elhisszük, hogy ők a túlélésért küzdenek, abban általában kevés a humor. De lehet, hogy igazad van abban, hogy mégis valahogyan becsempészhettek volna egy-két olyan jelenetet, ahol van poén és az még jobban kiemeli a feszültséget. Tényleg sci-fi szempontból milyen jó korszakba születtünk: Alfa,  Galaktika fénykora, akkoriban vetítették a mozika csillagok háborúját vagy a Majmok bolygóját de sok mást is, lehetne sorolni. Ezek azóta is meghatározó élmények! 
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 274
Tudjátok mi még nagyszerű ebben a sorozatban?
Az, hogy nem tökéletesek az emberek, de felszerelés sem. Nem az a szuper mindentudó, mindet egyből megjavító, meggyógyító. Vagyis, emberi. :)
Azért a humor, a humoros helyezet, humoros beszólás elég kevés benne.:(
motyo1999 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 273
Nem megismételték a 80-as években, hanem akkor vetítették. Én nem tudok róla, hogy bármelyik epizód ismétlésére is műsoridőt pazaroltak volna.
Woody Allen és a Frédi-Béni esetében egyetértek, de az Alfa nem tartozik ebbe a sorba, nagyon jók az eredeti hangok (bár a magyar is igen jól sikerült, talán csak Alan és Dr. Mathias hangjában találnék kivetnivalót, kissé elütnek az ereditől).
A hangfelvételről magánban.....
Előzmény: Superb_ (272)
Superb_ Creative Commons License 2005.06.03 0 0 272

Hát igen, végülis ahogyan a különböző programok kaphatnak skineket, különböző megjelenéseket úgy lehet, hogy a jövőben a számítógépek  is többfélék lesznek, a megrendelő ízlésének megfelelően. Érdekes, mennyire kihalt a design a mostani pc-ből! Mind ugyanolyan.

Egyébként ma volt az egyik kedvenc részem, ezt annak idején talán a 80-as években megismételték (de azt hiszem csak ezt) és én felvettem magnóra csak a hangulat miatt, amit aztán többször lejátszottam a későbbiekben. Most pedig tényleg  érdekes volt, ugyanis a képre egyáltalán nem emlékeztem, de a szereplők szövegét nagyjából el tudtam most is mondani, amikor rájöttem, hogy ez az a rész!

Egyébként a magyar hang biztos jobb mint az eredeti.

 

OFF: Én a magyar szinkron egyediségére akkor jöttem rá, amikor Woody Allent meghallottam a saját hangján, angolul. Szánalmas. Kern hangjával sokkal jobb! :))

motyo1999 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 271
Nyilvánvaló, hogy ez rögzült be gyermekkorodban :), de nem kell szégyellned, számomra is vonzóak a régi megközelítések. Például határozottan sajnálom, hogy a számítógépek nem olyanok lettek, mint a filmbeli falat betöltő jószág (bár ahhoz azért lusta lennék, hogy állva dolgozzak...) Az egyhangúan egységes PC-k és a háziasszonyok számára is hozzáférhető, túlcicomázott Windowsok fontos vívmányok, de ugyanakkor a számítástechnika kétségtelenül elvesztette korábbi varázslatos bensőségességét.
Az Alfában viszont a végsőkig fokozódik a kezelőpultok ezoterikus jellege, hisz még csak feliratok sincsenek a tömött billentyűsorokon, az ember érzi, hogy minden egyes lenyomott billentyűnek fontos és egyedi hatása van az eseményekre, és csak az igazi bevatottak tudhatják, hogy mi az. :)
Egyik kedvenc jelenetem, amikor Kano minimálkapacitásra állítja a gépet, amit az egyre lassuló duruzsolással, majd néhány megnyugtató csippantással nyugtáz. Hát igen. A valósággal semmilyen összefüggésbe nem hozható a dolog, viszont a sci-fin felnőtt ember számára EZ a számítógép!
Előzmény: Superb_ (269)
Superb_ Creative Commons License 2005.06.03 0 0 270
állapotot és juttat -  szóval ezért érdemes megnézni mielőtt küldi az ember :))
Superb_ Creative Commons License 2005.06.03 0 0 269
Nem tudom ti hogy vagytok vele, biztosan ez rögzült be gyerekkoromban, de nekem a sorozatban látható számítógép konzolok, kapcsolók, kütyük jobban tetszenek, mit a mostani high tech szerkenytyűk! Pedig azok olyan kinézetűek, ahogyan a 70-es években gondolkodtak a jövőről (ami most már a múlt), bár az Alfa mégis egy jövőbeli állapoto jutatt eszembe így is. És nem azért, mert nincs még Holdbázis most sem, hanem mert olyan a képi megjelenése! Ha designer lennék igencsak merítenék egy-egy új termék tervezésekor innen.
közt-es állapot Creative Commons License 2005.06.01 0 0 268
húzom le a szajrét, de a sas még nem szállt le, sajna..vmiért elakadt. szólok Victornak, hogy tegyen valamit...
Előzmény: motyo1999 (267)
motyo1999 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 267
Feltettem a honlapra egy darabkát az említett német nyelvű felvételből.
Közt-es állapot: neked kötelező megnézni, be fogsz pisilni a gyönyörtől. Ha eddig Ckat horror volt, akkor ez Zskat, és hát a ZENE, elvtársak!

http://web.axelero.hu/arrakis/space1999/videok.htm#SAT1
Előzmény: motyo1999 (265)
pasa_ Creative Commons License 2005.05.30 0 0 266
Hat akkoriban emg nem volt olyan patogos a dolog. Egy atlagos B5 reszben, ami egyebkkent rovidebb is 5-10x annyi minden tortenik. Ezt olyan "nosztalgikusan" kell nezni. En kozben a regi Battlestar Galactica-t is lesem, kb kortars '78-bol.
Előzmény: Törölt nick (264)
motyo1999 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 265
Amikor tíz éve először sikerült felvennem egy részt a SAT1-ről (mellesleg legfőképp ez indított az első videóm megvételére, mint ahogy a netre is azért merészkedtem ki az első ócska modememmel, hogy Alfa-infókra leljek), először fekete-fehérben néztem vissza a felvételt, hogy a lehető legtökéletesebben hozzam vissza a gyerekkori emléket. Persze nem sikerült :), de azért erősen megvolt a hangulata. Szóval igen, egyetértek! És ha ez még jól látható rasztercsíkokkal is párosul, mint Pibi fényképein...... ;)

A külső felvételeknél egyébként nagyon profin eltalálták azt a néhány szöget és azt a kontrasztos megvilágítást, amivel valódinak hat a bázis. Van két-három jelenet az egész sorozatban, ahol felülről mutatják a makettet, és hát úgy nagyon gáz.


Örülök, hogy tetszett a honlap!


Előzmény: Superb_ (263)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 264
Néha én is úgy érzem, hogy nem sokat vesztettünk a fekete-fehérhez képest. A kinti felvételeknél csak a narancssárga leszállópálya színes. :))

Nekem viszont néha unalmasnak tűnik. Sajnos. :( De a techika, a sasok, a járművek, az király. :))
Superb_ Creative Commons License 2005.05.29 0 0 263

Sziasztok!

Én is lelkes híve vagyok ennek a sorozatnak!

Érdekes, hogy felnőttként is nagyon jónak és izgalmasnak találom, a történet, a szereplők, a környezet a trükkök... Minden megfelel a mostani ízlésemnek is.

Érdekes színesben nézni: ha megnézitek, szerintem fekete-fehérben (gondolom nerm véletlenül) legalább olyan jól kijöttek ezek az árnyalatok: pl. a bázis tökfehér, az űrjelenetekben meg persze az űr sötét fekete színében szép árnyalatokkal láthatod  a sasokat, bolygókat stb. Tehát mind színesben, mind fekete-fehérben nagyon szép! Én akkoriban kaptam kedvet a science fiction irodalomhoz, meg egy kicsit a csillagászathoz...

És gratulálok a magyar nyelű Alfa oldalhoz! Szép munka.

közt-es állapot Creative Commons License 2005.05.27 0 0 262
igen, a precíz jellemrajz kimaradt, bár Szandra + Paul csak összejött...
Előzmény: motyo1999 (260)
motyo1999 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 261
Rowena: elmesélni nincs túl sok értelme ezeket, hiszen az Alfa nézve jó! :) De ha nem tudsz várni az ismétlésig, akkor bármilyen médiumon szívesen rendelkezésedre bocsátom a két (vagy több) részt.
Előzmény: rowena (257)
motyo1999 Creative Commons License 2005.05.25 0 1 260
A havas rész nem tartozik a kedvenceim közé, kellékeiben a gyengébb ST TOS epizódokra emlékeztet... Bár kétségtelenül vannak benne Shakespeare-i elemek. :) Mellesleg kénytelen vagyok feltételezni, hogy a test megőrződése mellett az agyműködésük is jelentősen lelassulhatott; a 800 éve egy jégveremben élő ember vagy komplett idióta, vagy nagy bölcs kéne hogy legyen, de semmiképp sem "normális" viselkedésű, fiatalosan szexi meg aztán végképp nem :)

Ellenben az Ütközésre ítélve esszenciális metafizikus sci-fi, nagyon szeretem ezt a részt. Itt egyébként van egy érdekes mellékmomentum, mégpedik König "parancsnokságának tesztje", ahogy Arra fogalmaz. Hát ebben csúnyán elbukik a srác. Érdekes, hogy a bázislakók alapvetően fanatikus hívei a parancsnoknak - kivéve, amikor tényleg szükség lenne rá, hogy higyjenek benne. Ez a helyzet más epizódokban is előáll.

A folytatólagosság azért is hiányzik, mert így nem láthatjuk a karakterek lelki fejlődését. Gyakorlatilag pár hetente olyan dolgokkal szembesülnek, amelyek önmagukban is alapvetően változtatnának meg egy embert (a legdurvább példa a fekete napban átélt misztikus tapasztalat), de aztán vége az epizódnak, a következő elején pedig ugyanazokat a srácokat látjuk, mintha mi sem történt volna.
Előzmény: közt-es állapot (258)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 259
Idén az első évadot adják le a filmmúzeumon. 24 rész. Biztosan lesz ismétlés az év végéig. :)
közt-es állapot Creative Commons License 2005.05.24 0 0 258
szerintem fogják még ismételni, az Oriont is többször nyomták..

ez a mostani 2 se volt qtya...azt sajnálom, hogy a részek közt nincs folytatásos: csak belekapnak vmi tök izgi témába, végigtrappolnak és már vége is a résznek: szeretnék jobban kidolgozott részleteket, pl. ezek a jeges csávók is- gondolom csupa szupermodell hawaii kislány-külsejű csaj van 1 kutatóhajón..ill. ha nem halnak meg, kíváncsi vagyok, pl. ha baleset éri őket, mi lenne..illetve ezt a 800 év időtorzulást is nagyon hamar lezavarták...

de továbbra is leszögezem: IMÁÁÁDOM!
Előzmény: rowena (257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!