Falnedvesség-mérő kütyüvel lehetne próbálkozni. Mondjuk azt nem tudom, hogy ezek a 10-20.000 ft körül kaphatóak mennyire pontosak, de a nagy disznóságokat nyilván megmutatják (valamitől nedves fal).
Normál esetben a pára forrása az ember. Lélegzés-izzadás-zuhanyzás-mosás-teregetés. Ha hőszigetelt házad van jól záródó nyílászárókkal, akkor minimális az épület természetes szellőzése, rá kell segíteni.
Az a reggeli egy darab szellőztetésed a lófütty kategória, minimum még 1x kellene este. Ez nyilván attól is függ, hányan vagytok otthon, mekkora a ház. Igazából kellene oda valamilyen szellőztető berendezés.
Aki új házat épít, vagy modernizál-felújít egy régebbit, annak kvázi kötelező. Elköltesz több 10 millát lakóházra, jusson arra még pár százezer legalább. Célszerűen központi szellőző érdemes kiépíteni. Egy hővisszanyerős rendszer több milliós költség, de ha a hővisszanyerést kihagyod belőle, akkor sokkal olcsóbb, mondjuk pár százezer ft. Később ha a kassza engedi, hővisszanyerősre alakítható gond nélkül.
Szereltettem klímát a nappaliba de a páratlanítás funkciónál zavar az hogy nyomja a hideg levegőt. Jobb a hatásfoka mint a páramentesítőknek, de hűti a szobát közben sajnos.
Ha vékonyítod a szigetelést, rosszabb lesz nyilván. A szarufák közti gyapot ha rendben van, akkor azért nem lesz tragédia. Lényeg, hogy ne legyenek hézagok, ki legyen töltve a hely a szarufák között is.
Valahogy úgy. Eddig egy lambéria burkolat volt valamire fogatva. Valószínűleg a gerenda aljéra. Viszont most kicsit lejjebb lett hozva a szigetelés miatt 5-10 cm-el. Ezen tudok nyerni egy pár centit. Ami pont számíthat mert ahogy az előszobából belépek a házba egy lépcsőn keresztül ott mér egy 190cm-es ember be tudja verni a fejét. Mert ott egyik oldalt a ferda tető miatt max 185cm a mennyezet. Ezt így most nehezen lehet elképzelni talán,de a lányeg,hogy ha tudnék nyerni 5centit már az is sokat adhat. De majd nemsokára szedik le és akkor megnézem mit lehet tenni.
Gondolom ha egy ilyen szigetelést jó alapos össze tudnék préselni akkor csökken a szigetelő képessége is?
Mi lenne , ha a padláshoz nem nyúlnál , inkább a ház mérete és beosztása figyelembevételével inkább beszereltetnétek klímá(-ka)-t. Az megoldana 3 dolgot : 1., csak párátlanítana , 2., fűtene , 3., hűtene-párátlanítana egyszerre . :-)
Van esetleg valamilyen műszer, amit ha megveszek az esetleges vizesedést megtalálom? Vagy milyen szakembert hívjak ki egyáltalán. Vagy milyen sorrendben? Vagy ki az aki komplexen tudná ezt a problémát kezelni?
Vízszigetelést csak a tervekből tudom : "talajnedvesség elleni szigetelés : A szigetelések helyét és síkját a metszett tervlap jelöli. Anyaga 2 rtg C120-as bitumenes lemez, ragasztással, teljes felületi kenéssel. Talajon fekvő padló : aljzatbeton 0,05 m 1,28 W/mK, nikecell 0,05 m 0,04 W/mK, aljzatbeton 0,06 m 1,28 W/mK . Ázás sehol sincs, padlás fenn mindenhol száraz. Virágok : néhány 5-6 db futó és vitorlavirág. A gyerekszobába az sincs, szóval nem gondolom hogy ez lenne a gond. Csőtörés : gondolom ez is feltűnt volna már a falakon valahol ha az lenne bárhol. Edzés van, de az a garázsban kialakított kondigépeken, nem a lakásban.
Este kikapcsolom lefekvéskor a páramentesítőt - 2 db van, egy a fürdőben és 1 a nappaliban - és reggelre 70 % felett van mikor felkelek. A ház 20 éve épült, utólag csak a szigetelés lett rajta változtatva. Ezért gondoltam arra. Egész nyáron semmi gond, ugye nyitva van sokat az ablak - bár akkor sincs soha 50 % alatt - de ahogy csukódnak az ablakok és kezdődik a fűtés szezon megint kezdődik a gond is.
Jó.... de azt mondja meg valaki nekem hogy mitől van ekkora pára? Elvileg a pára a hideg és meleg találkozásánál keletkezik. Van oldalsó és födém szigetelés, alul padlófűtés. Ha nincs otthon senki mi sem termelünk párát. Tehát valami nagyon nem jó. De mi???? Már annyit olvastam, de egyre jobban nem értem.
A glettelés, festés, tapétázás nekem is ment, földet is talicskáztam már, de azért ehhez szakértelem is kell, egyenlőre a felét sem értem annak amit olvasok.
Ha lehetett a közelmúltban olyan kolléganőm , aki gipszkartonozni és lakások festését is megtudja csinálni , akkor miért kellene kételkednem a nőkben ?
Van padlásod ahol tudsz járni ? Ha van , akkor Te magad is megtudod építeni a szellőztetőrendszert . Én is úgy csináltam . Mint már múltkor írtam , kevesebbe került , mint a Paul hőcserélő betétje . Vannak itt többen is , akik maguk készítették el . Olvashatsz róla a : Szellőző rendszer légkondi helyett? topikban .
Persze, értem én. De egy halom pénz elment az előző lakónak a szigetelésre -szerencsére nem nekem - hogy spóroljon a fűtésen, aztán még most én szereltessek szellőző rendszert ismét egy halom pénzért, akkor azon kívül hogy egy csomó vállalkozó megélt belőle mi haszna van az egésznek :( ???? Egy kicsit kilátástalannak érzem ezt az egészet :( . Ja.... és persze mentek a páramentesítők tavaly, tehát amit nyertünk a fűtésen elviszi többletfogyasztás ezekre. Ezért keresem a megoldást, de olyan nehéz okosnak lenni. :(
Persze, hogy jól mérem. Már 4 mérőt vettem, mind nem lehet rossz :( . Minden reggel szellőztetek, aztán délután mire hazamegyek 71 %-on van megint és kezdődik minden elölről. Az szerintem nem normális, hogy naponta többször kiengedem a meleget, azért, hogy utána fűtsek. Akkor minek a szigetelés :( ?