A borostyán ágakkal valóban vigyázni kell, de ha fel van darabolva/aprítva az is komposztálódik.
Ennek a leterítéses módszernek rengeteg előnye van, amint írtad, a talaj olyan mint az erdő földje, mellette élet van benne, rengeteg hasznos rovar telel így át, pl 7 pettyes katicák tönk elegét szoktam találni az avarban, az este illatozó estike vagy más néven görög viola(Matthiola bicornis) magja is minden évben tavasszal tömegesen kel az egzotikus növények alatt, innen mindig tavasszal összegereblyézem a falevelet, így jut a földön heverő mag az éltető fényhez, és indul fejlődésnek, gyerek koromban a házunknál is volt ez a kedves virág, de néhány év után kiveszett nem vetette el magát. Így a falevél egyfajta termo takaró ként védi a magokat.
A gyomok... nem vettem eszre, hogy nagyon befolyasolna a gyomosodast... pedig teszek bele mindent ami van. Gyom no ott is ahol komposztot teritettem ki, meg ott is ahol nem.
Amire nagyon figyelek, az az indas, nehezen komposztalodo noveny - pl Hedera helix, Euonymus fortunei, Parthenocissus quinquefolia szornyu lassan komposztalodik. A nagyobb agak szinten, foleg ha nem szarazak. Azokat a telek hatarra szoktam lefektetni...bokrok moge.
Most kezdodik a falevel hullas - a furol szoktam csak osszeszedni a levelet, daralva a bokrok ala teszem es a virag agyasokba. Amit lehet meghagyok az agyasokon tavasszal is - de ha sok, akkor leszedem es megy a komposztba nalam is.
Jo par eve csinalom igy es a kert talaja mint az erdei fold... nem igenyel plusz tragyat, mutragyat.
Mi a komposztba bele tesszük a konyhai feldolgozás hulladékát (zöldségfélék lombját, héját, gyümölcsök csutkáját, kávézaccot, stb), kerti gyomlálás termékeit, sajnos néha maggal, ami tudom, hogy nem helyes, mert következő évben újra terjed az a gyom. ágdarabok is kerülhetnek bele, ami kicsit lassabban komposztálódik, a sövény nyesedéke is(kivéve a szúrós ágakat, pl: tűztövis, borbolya). Falevelet tavasszal szoktam bele tenni, addig takarásra használom, a talaj védelmébe, itt előkomposztálódik, mert a nedvesség is éri a télen.
Szóba jött a zöld alternatíva is :D, tehát nem kell ennyire sarkalatosan komposztálni, mint a kék és a piros példa mutatja, tehát csak egy nagyon válogatott anyaggal dolgozni vagy mindent bele anyaggal. Szelektálni kell, mert az ételmaradékok bedobálásával(itt nem a zöldségfeldolgozás hulladékára gondolok, mint krumplihéj, almacsutka, rothadt gyümölcs, stb), hanem a főtételek maradéka, netalán HÚS, oda vonzza a kártevőket(patkányok), betegségeket is terjeszthet. Az elhasznált kerti bútor sem oda való, még akkor sem, ha fűzvesző bútorról lenne szó, mert ha lekezelték,lelakkozták, akkor igencsak káros-anyag juthat a komposztba, lassabban is tud lebomlani. Egy jó komposztban van hőhatás, ami a lebontás velejárója, akkor működik jól és hatékonyan a komposzt üzemünk. Ha már büdös a komposztáló környéke, mint egy trágyagödör, az nem jó jel, az ételmaradék amúgy nehezen bomlik le, megpenészedik.
Amúgy mindenki maga tapasztalatán múlik mit érdemes bele tenni, mifelénk a mai napig égetik a diólevelet, még az a jó, ha zsákba elvitetik, nálam 1 év alatt jóféle föl lesz belőle. Semmi féle káros hatását nem tapasztaltam.
Szívesen, mint lentebb írtam, a szélein is egyformán komposztálódik az anyag, egyszerre a belső részen lévővel, így hamarabb át tud az egész alakulni jóféle komposzttá.
Igen, nagy valószínűséggel azok lesznek, mellettük az ászkák és a meztelen csigák is jelentősen hasznosítják az anyagot, és a kert ezen pontján koncentrálódnak.
Lehet, hogy 20 év múlva én is váltok majd, nem lesz olyan mély, vagy egyáltalán nem lesz mélysége, ameddig bírom addig így csinálom, lehet majd elő kerül a létra is. Ezt mindig az adott életszakasz hozza majd.
Amit észre vettem, hogy a szélei sem száradnak úgy ki mint korábban amikor prizmába tettem, akkor a közepét lehetett hasznosítani, most az egy időben beletett anyagok egyformán, egyszerre komposztálódnak.
Szuksegbol, van egy ilyen felreeso helyen ag/level halmom. Nem surgos, akkor lesz belole komposzt amikor akarja... hasonlo a "bio soveny" is, a telekhataron ket bokorsor koze dobalom a letort agakat. OK a kivagott fat is... vannak eleg meretes tonkok es vekony agak is, ez sem surgos. A telkem lej(tett), es most mar szepen emelte magat. A leglejtosebb helyen az aranyvesszo van, az nem banja, ha fold kerul a tovehez, szepen szaporodik.
A belso sor tiszafa, elegge terulo a szentem, igy aztan takar szepen. Akkor bomlik le mikor akar, nem surgos, a lenyeg, hogy ne kelljen vele foglalkozni sokat, es emelje a talaj szintjet.
A level... az le van daralva, es a virag agyasokra teszem osszel... csak a furol szedem fel, a tobbi helyen marad ahol van.
De ott a konyhai zoldhulladek... ezt szeretnem valahova tenni, ahol a legyek nem zavarnanak engem - no meg az allatok... retegezni nem nagyon tudok... csabit az a gondolat, hogy nem fogok komposztalni konyhai hulladekot...a level, a zold hulladek a kertbol, az agak.., eleg lesz, remelem...
Mivel elég kevesen válaszoltak a piros-kék sarok alternatívára, és a mélység is felmerült, javaslok két alternatívát, amit én használtam eddig.
A "semmi gödör" ott működik, ahol van egy nyugodt sarok, vagy viszonylag szélmentes hely (volt, hogy bokor melletti területet használtam), és lényegében csak az avart és a lekaszált/lenyírt füvet és más növényeket teszed oda, Ez kicsit fáradságos, mert illik az avarra/fűre egy kis földet rászórni, viszont ez a szendvicskészítés nagyon jó megoldás, gyors és szép eredményt ad. Ha ágakat nem teszel bele, szép porhanyós komposztod lesz.
A másik véglet, amikor a kertben található minden felesleges cuccot beledobálod, gyomok, zöldségek, gyümölcsök, faágak, de még a kerti elhasznált fabútorok darabjait is, pláne, ha még ételmaradék is megy rá - Nnna, ilyenkor kell gödör, vagy láda, mert időnként át kell forgatni.
(Én az egyik ilyet nem bolygatom, hanem kísérleti hajtatásra használom, fél méter vastag romlott étel, stb. tetejér borított fű és pvékony földréteg esetén olyan meleg képződik benne, hogy tavaly avokádót tudtam hajtatni benne mindenfele öntözés nélkül.)
Koszonom neked - azt hiszem ki fogom probalni jovore. Nem akarom latni a komposztot, szeretnem eltuntetni. Talaltam egy "bokor mogotti" helyet, az lesz az elso.
Nekem is szimpatikus a gödör, de a rozoga gerincem miatt raklap keretben komposztálok. Így is nagyon nehéz nekem szét szedni, kihordani. Ha gödörből kellene kitermelni, megpusztulnék biztos.
Amikor kiszedem a komposztot mindig teszek belőle vissza legfőképpen ahol bővelkedik földigilisztákban, ezek amúgy nem azok a hagyományos giliszták amely az alap talajunkban előfordul, hanem kisebb és szinte bordó sötétebb színezetűek, ez most kérdés, hogy egy másik faj lehet-e vagy a jobb kondíció jele-e nálunk. Rózsabogár lárvát idén alig találtam, korábban tele volt vele a komposzt, lehet, hogy a komposztban élő cickányok is gondoskodtak ritkításukról. Azokat meg Cirmi macskánk szokta levadászni, utána barátsága jeleként felajánlani a lábtörlőnkön. :D
Nekem is elegem lett a kupacokból ezért lett a gödör, nem mértem a méretét, a kupac helyére lett egyre mélyebbre ásva, a kb hossza 1.5-1.7 méter, a szélessége 1. Sajnos helyhiány miatt egy van belőle, pedig el kellene belőle 1-2 még, ahova át tudnám dobálni forgatásnál, amit ritkán szoktam csinálni, sokszor az anyag vegyessége is felér egy forgatással, az új anyagot amúgy sem szeretem az érettebbel összekeverni ami már majdnem komposzt. Általában akkor forgatom meg amikor kiszedem az aljáról a komposztot.
Nálam először kb fél méteres mélységet kapott, utána egyre jobban mélyítettem, most egy méteres, de ennél már nem megyek lejjebb, mert elértem a sárga agyag réteget, ami a vízzáró réteg nálunk, ennél mélyebben már megállhat a víz esős években, amúgy a napokban volt néhány kiadósabb eső, szerencsére még nyoma sincs a felesleges víznek, tudom, hogy nem helyes, de ez egyfajta víznyelőként is működik, mert a kötött talajon lezúduló víz inkább itt álljon meg, mint a kert más pontjain.
Hat ez az, en is szeretem ha egyszerubb a komposztalas. Most eppen felszamolom a kereteket - utban vannak - es gondolkodom megoldasokon. A zoldseg gyujtessel most lealltam ezert... tetszik a godros megoldas - de sok a gyoker nalunk, hatalamas fak vannak, nem tudom, merre tudnek eleg nagy godrot asni neki. Mekkoraval erdemes kezdeni?
Nálunk kiveszett magától, legalább is azt hittem, de ismét feltámadt Csipkerózsika álmából, néhány tővel még meg vagyok, mert szép tavasszal, és ilyenkor ősszel, a körömvirággal karöltve.
Ami megkeseríti az életem, az a szelíd csorbóka (Sonchus oleraceus), Zöld muhar. (Setaria viridis), Pirók ujjasmuhar(Digitaria sanguinalis) és néhány társuk.
Volt, hogy csalánleveles löttyöt használtam lombtrágyának, de olyan büdös volt, mint a libafo§, így marad a talajra hordás bedolgozás! Ha már jóféle komposzttá vált.
Huhúú, az egyik kertben egy veteményesből ez kiirthatatlan. Tavasz elején a felső húsz centis földet le kellett cserélnem, júliusban visszahívtak, legalább ötven tövet kellett kiszednem, szinte bokorszerűen nőttek, pedig minden egyéb kiszáradt, mert nem kapott vizet a föld.
:)) Ha van idom forditok - no meg nekem is kell valamin nevetnem.... :))
A levelekbol lehet meg taplalo teat kesziteni. Tedd a leveleket egy kis darab (zsak)vaszonba, es aztasd be egy vodor vizbe. Hagyd azni 3 napig, dobd az azott leveleket a komposztra, a level locsold meg a novenyeket.
" Leaf-mould tea You can also use leaves to make a nutrituous "tea" for your plants. Simply wrap a small pile of leaves in burlap and immerse in a garbage can or large bucket of water. Leave for three days, then remove the "tea bag" and dump contents into the compost. Scoop out the enriched water with a smaller bucket and use to water your plants and shrubs."
"Leaf-mold tea Használhatja a leveleket is, hogy tápláló "teát" készítsen a növények számára. Egyszerűen csomagoljon egy kis halom leveleket a táskába, és merítse egy szemetet vagy egy nagy vödör vizet. Hagyja három napig, majd távolítsa el a "tea táskát", és dobja a tartalmát a komposztba. Kenje be a dúsított vizet egy kisebb vödörrel, és használjon vízzel a növények és a cserjék számára. "
A gyomokkal tényleg gond van, mert nálam is csíráznak, az előző évibe tettek, ha be kerülnek, ételmaradék kizárva, falevél, viszont töménytelen mennyiségbe megy bele, még a diólevél is nagyon jól komposztálódik. A paradicsom is ki szokott kelni a komposztos talajból, amit már kihordok, így az is gyom ként viselkedik, ami érdekesség, hogy 1-2 éve kiveszett a borrágó a kertből, idén miután kivettem komposztot, lehetett benne mag, így ismét a kertben virágzik a kék szép virágaival nyár végétől, tehát a komposzt mentette át. Tehát a zöld csapatra szavazok! :D
Ja és semmit nem darabolok, de az nem hátrány szerintem, amit idén bele teszek még az a papír-zsebkendő(gázos központ fűtés rendszer lett, így nem tüzelünk tűz teres kályhával), úgy tűnik, hogy az is komposztálódik.