Keresés

Részletes keresés

Szellőke Creative Commons License 2004.08.04 0 0 24
Kulékavicsnak hívják, elegánsan coule kavics, a sarki tüzépen valószínűleg tartják, mert sok mindenre alkalmatos. Semmi extra nincs benne. 40- 50 cm szélesség biztos elég, nálunk egy támfal kerítéshez egy helyen csak 20-at raktak, mondván elég, hogy távol tartsa a vizet a faltól.
Előzmény: bambuszgyök2 (23)
bambuszgyök2 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 23
Drain csővel kapcsolatban viszont tiszta homály vagyok még. :)

Nem találok neten jó leírást hozzá. Addig OK, hogy megveszem a csövet, nekem szimpi a 100mm vastag, ahhoz olcsók az idomok. Mákom is van, mert élből bele tudom vezetni a csatorna aknájába, ami ugyan nem szabályos, de a kutya nem jön rá. Az is világos, hogy nyilván adok neki méterenként mondjuk 1cm lejtést, hogy ne álljon meg benne a víz. Az is logikus, hogy kicsivel az Asroterm Expert alatt kell lennie a csőnek, mert oda vezeti a vizet. Még az is OK, hogy Geotextíliával körbetekerem a csövet. Amit viszont nem tudok, hogy mennyi kavics kell köré? 50cm kavicságy? Több, vagy kevesebb? Ez valami speckó kavics, spec helyről, vagy simán besétálok a sarki tüzépre, és kérek hozzá kavicsot, és nem néznek hülyének? :)
bambuszgyök2 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 22
Mester!

Thx a segedelmet, és az amatőrőkhöz való türelmed. Jövök egy sörrel. :)

Holnap megyek az Isostar Kft-hez, megveszem a cuccost, illetve kikérem a véleményüket is, ha már ott vagyok. :)

Úgy számolom, hogy az Emulbit legalább 2 rétegre elegendő. Rákenem a plusz 1-2 réteget, szerencse, hogy csak kb 20nm felületet kell szigetelnem.

A hangyák amúgy mit szólnak az így kiképzett szigeteléshez? Keresztülrágják magukat rajta?
amator1 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 21

Hogyne,

 

a technika:

- kellősítővel lekened (ha többször akkor ügyelj a száradási időkre a rétegek között), csak a vizszigetelést javítja, a villas emulbit 3 rétegben alkalmas szigetelésre is. Mivel enni nem jó, 25 kg-os kiszerelésben van, én rákenném az egészet

- feltekered a vízszigetelő lemezt (mit méretre vágtál) egy 1,4 m hosszú lécre (mivel a villas 1 m széles), de ügyelj az alsó és felső ráhagyásokra a méretre vágásnál

- alulról kezded a vizszigetelő lemez felrögzítését (alul célszerű elhagyni egy pár cm-t ami levezeti alábatmellől)

- folyamatos melegítés mellett két ember felfelé húzza és folyamatosan tekeri le a lemezt,

- következő lemezt célszerű minimum 10-15 (de nem baj ha 20) cm-es átfedéssel tenni

- az átfedések mentén újból megolvasztod (de csak itt) a lemezt és a megolvadt bitument egy léccel szétkened - vigyázz nem kell az anyagot szétégeni, látni fogod, ha hólyagosodik akkor mehet a falra, ha pedig képlékeny akkor az összetételnél áthúrhatod

- még melegen az esetleges puklikat a széleken le lehet nyomni

- függőleges toldások nem szerencsések, azonban ha kell akkor legalább 40 cm-t ráhagynék

 

Amator

Előzmény: bambuszgyök2 (20)
bambuszgyök2 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 20
Amatör, thx mindent, kicsit kutakodtam a neten, megvan mindkét cég honlapja. :)

Még egy kérdés. Ugye ez a lemez függőben lesz, hogyan érjem el, hogy jól oda tudjam melegíteni a falhoz? Van rá vmi speciális hengerszerű szerszám?
bambuszgyök2 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 19
Thx a tanácsokat, draincső is meglesz. :)

A szigetelésre Austroterm Expert Drén lemezt tervezek, ennek az is a funkciója, hogy szépen levezesse a vizet az aljára. Ott figyel majd a draincső, betekerve geotextil micsodába, kavicsot rá, és kalap.

Megkérdeztem pár embert, építész is volt közte. Volt, aki nem javasolta, hogy egyben kiássam a ház oldalát, 2-3m-es szakaszt említett. Gondolom egy 20 éve fölt alatt lévő téglafal hozzászokott a föld nyomásához, és tuti, ami fix, így nem fog ledőlni. Én csak infós vagyok, nem értek hozzá, viszont ha nem szükséges, nem vállalok be ilyen rizikót. Ha kiadnám a munkát, az más, mert ott rá lehet verni a kivitelezőre, ha megreped a fal. :)
Persze a többség szerint simán ki lehet ásni egyben az egészet... De jobb félni. :)
amator1 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 18

Szellőke,

 

szerencséd volt. Az alapproblámát a dörken szivárgó lemez nem oldja meg, vagyis az csak a szigetelés védelmére szolgál. Magyarul, ettől még a rés ahol beázott a pincéd megmarad, csak a dörken elvezeti a vizet. (Ha nem így lenne akkor önmagában elegendő lenne a dörken szivárgó lemez.)

 

Egyébként semmilyen anyag nem véd az esetleges kivitelzési hibáktól. A víznek meg elegendő mint tudjuk egy kicsi rész.

 

Bambusz,

 

írtam telefonszámot.

 

Amator

Előzmény: Szellőke (17)
Szellőke Creative Commons License 2004.08.04 0 0 17

Szia Bambusz,

 

nálunk is hasonló történet zajlott mostanában, szépen beázott a tavaly épített pincénk, ami beton pincefalazóval volt rakva, Villas EG4 F/K val egy rétegben szigetelve és kívülre beton 10-es váaslzfaltégla a szigetelés védelmére.

Ja és mindez 2,5 m mélyen a föld alatt, angolaknákkal súlyosbítva.

 

A megoldás a következő lett:

 

Kiásták 60 cm szélességben a szigeteléstartó fal mellett a földet.. 2-3 napig száradt magától.

Dörken felületszivárgó lemezt (fekete, pattanásos műanyag 500 Ft/m2), nekitámasztották a pincefalnak. Dréncsövet beletekertek geotextilbe (ez is elég olcsó cucc) az aljára fektették a gödörnek. A gödröt kibélelték geotextillel és beleborítottak egy fél kocsi nagyszemű kavicsot. Kész volt.

 

A szakik szerint ennek a megoldásnak a lényege, hogy a lemez levezeti a szutyit a gödör aljára, ott belemegy a kosztól védett dréncsőbe, ami elfolyatja. A kavics mivel lukacsos váztalaj, engedi kiszáradni a falat és nem pang mellette a víz. Nálunk a pangás okozta a problémát, mivel a nagy zuhék utáni 2. napon jelent meg a falon belül a nedvesség.

Remélem segítettem. Olyan piszok egyszerűnek tűnt a történet, amit itt egy hét alatt lezavartak, hogy házilag szerintem simán megy, el se lehet rontani.

Előzmény: bambuszgyökér (9)
sz0989 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 16

Lenne egy javaslatom a szigetelésvédő fallal kapcsolatosan. Szerintem a falazás helyett bőven jó egy drain-lemez, ami nem más mint egy vékony fémlemez sok-sok pogácsaszerű kidudorodással. Ez a drainlemez tekercsben kapható, és úgy kell a szigetelésre kívülről rátenni, hogy a pogácsák vannak a szigetelés felé, és az esetlegesen bejutó víz szépen lecsoroghat a pogácsák között. A dolog akkor tökéletes ha legalulra draincső kerül, de ez elhagyható.

Egyébként miért kell annyira félni attól, hogy egyszerre kiárkolod az egészet, nem pedig 2-3m-enként?

Előzmény: bambuszgyök2 (15)
bambuszgyök2 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 15
Na, szépen otthon feledtem a pwd-t, újrareg rulez. :)

Akkor összefoglalva a teendőimet:
-Falat kisimítom cementes habarccsal
-Felületi szárítás
-Kellősítőtvel lekenem a falat (Bonobit, vagy Villas, szerintem ez utóbbi lesz)
-Vízszigetelő lemezt ráolvasztom, maradok az általad lentebb javasolt Villas cuccnál
-Szigetelés védőt felragasztom, Expert lesz, ez egyszerűbb. Gondolom ehhez külön kell vennem ragasztót is. Valamint olvastam vmi hálót is, amit a felületére kell teríteni. Az Expertet, hozzá a ragacsot, stb-t hol érdemes megvenni?

Isostar Kft-nél most nem látok az árlistájukon Villas Emulbitet. Ez véletlen, vagy tényleg nincs nekik?

Dréncsövön már lassan én is filózóm, de sajna nem merem kiásni egészben az egész pincét.
Az Adheiseive-re sajna nem ad találatot a Google, nem elírás? :)
amator1 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 14

Bocs,

 

a helyes ár villas 7500 Ft/25 kg.

Én körbe dréncsöverném a pincét is.

 

Amator

Előzmény: amator1 (13)
amator1 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 13

Szia,

 

a válaszok:

 

- Villas: Adheiseive (Hengermalom u. x,206-6716 benzinkút oldalán egy udvarban, vagy Isostark Kft. - mindkettőnek van internetes honlapja)

- Villas Emulbit kellősítő, 7500 Ft/liter 0,3-0,5 kg/m2, száradási idő 2-3 óra, oldószermentes, tehát vízzel hígítható, de nem kell)

- vizszigetelő lemezek felrakási technológiája: kellősítő, majd száradás után ráolvasztani a vizszigetelő lemezt

- felrakás: szigetelés tartó fal rétegrend kívülről befelé: föld, szigeteléstartó fal, kellősítő, vízszigetelő lemez, 2-3 cm habarcs kitöltés pince falazatvagy

                szigetelést védő fal rétegrend kívülről befelé: föld szigetelést védő fal, 2-3 cm habarcs kitöltés, vízszigetelés, kellősítő, simitott pince falazat.

A különbség annyi, hogy a főfal(pince fal)-ra ragasztod a szigetelést, vagy egy hordozó falra. A te esetedben a második jöhet szóba.

- az expert oldlószermentes hideg bitumenes ragasztóval rögzíthető

- a kellősítő (akár bonobit akár nem) az mindenképpen kell, mivel ehhez rögzíted a vizszigetelést. Ezek után választhatsz, hogy expert vagy tégla/betonfal védi-e a szigetelést

- vizszigetelő lemezekből sokféle van (én a villast a piaci szerepe és a 10 év gari miatt választottam ráadásul elég volt egy réteg is - igaz nem olcsó 1026 Ft/m2)

 

Amator

Előzmény: bambuszgyökér (11)
bambuszgyökér Creative Commons License 2004.08.03 0 0 12
Még egy kérdés. Illik-e, vagy nem kibontani egyszerre a ház oldalát, vagy 2-3m-es darabokban maximum? Mindenki mást mond, én meg inkább óvatos vok. :)
bambuszgyökér Creative Commons License 2004.08.03 0 0 11
Szia!

Thx a választ. :)

-Komolyabb időm nincs, dolgozó ember vagyok, plusz az időjárás mostanában nem olyan, hogy van 1 hónap aszály. De csak a fal felületét szeretném kiszárítani, szigetelés után majd befele szárad. Mobil klíma helyett olajradiátor is megteszi, de szellőztetem a pinyót...
-Ezt a "villas E-G 4 F/K" című cuccot merre lehet kapni? Bp elsősorban... Tököm teli a felesleges tüzépre rohangálásokkal már. :)
-Bonobit drága, de ajánlották, hogy profi. Nekem csak 16-17m2-t kell szigetelnem, papíron egyetlen nagy kanna elegendő, 12-13eFt, nem tétel már. Szóval mindenképp a jobb megoldás érdekelne.
-Falazót meg fogom nézni, a beton föld alatt még jobb is, mert tartósabb. :) Szerinted melyik a tartósabb/jobb megoldás, beton falazóelem, illetve az austrotherm expert? Illetve ha ez utóbbi mellett döntök, amire jó esély van, akkor azt mivel rögzítsem a bitumennel szigetelt falhoz? Nyilván csak vmi ragasztó jöhet szóba, a csavar nem. :)

Ami viszont most jutott az eszembe. A Bonobit rétegnek nem biztos, hogy jót tesz, ha ráolvasztok-melegítek bitumenes szigetelőlemezt, bőven 100 fok felett. Igazam van? :) Illetve elég egy Bonobit réteg, illetve a fenti austrotherm expert? Mondjuk 10-20 évre?

amator1 Creative Commons License 2004.08.03 0 0 10

Szia,

 

Hát minden esetre rendelj egy pótkocsis teherautóval abból a gázból. Komolyra fordítva a szót,

- a kiszárítás komolyabb időt vesz igénybe

- mindenképpen javaslom az elasztorbitumenes termékeket, az sem baj ha flexibilis (pl. villas E-G 4 F/K), ez felveszi a kisebb mozgásokat, adott esetben egy réteg is elég lehet

- a Bonobit elég drága (saját tapasztalat, villas-t használtam kellősítésre és nem hittel el a gyári mennyiség kiírást. A nyakamon maradt 3 vödörnyi anyag, a gyárnak igaza volt)

- a száradást gyorsíthatod, ha egy mobil klímát tudnál a pincébe letenni

-amire gondolsz az pl. austrotherm expert. Kisméretű tégla helyett nézd meg a Früwald ÜB 07-es betonválaszfal falazóját. Mérete 23*50 cm. Nem mindegy, hogy mennyit pepecselsz a falazással és lehet, hogy árban is jobban jösz ki.

 

Amator

Előzmény: bambuszgyökér (9)
bambuszgyökér Creative Commons License 2004.08.03 0 0 9
Sziasztok!


Tavaly nyár végén költöztünk egy kb 20 éves családi házba. A pince fala téglából van rakva, ilyet sem láttam még, de a tulaj megnyugtatott, hogy nem ázik be. Nos, annyira nem ázik be, hogy egy nagyon nagy eső után szó szerint pocsolya van a pinceben. Szerencsére a ház fele alatt van csak pince, 1m mélyen van a fölbe sűlyesztve az egész, így csupán 15-18nm felületet kell szigetelnem. Tervem a következő:
-Kiásom, 2-3m részletekben az oldalát az alapig, vagy kicsit lejjebb.
-Disznópőrzsólővel kissé kiszárítom.
-Cementhabarccsal kijavítom a nagyobb egyenetlenségeket.
-Bonobit S bitumenes kencével szépen átkenem az egészet.
-Bitumenes szigetelőlemezt teszek még erre is, típust még nem tudok, de hogy nem papír lesz a hordozója, az tuti, mert arról csak rosszat olvastam.
-Erre a föld, kavicsok elleni mechanikus védelem miatt kell egy keményebb réteg. Itt két dolgot mondanak, egyik a keményebb nikecell hungarocell, a kék színű, amivel a lábazatokat szokták csinálni, vagy felrakom kisméretű téglával az egészet, ez hosszabb távon tutibbnak tűnik.

Van az elgondolásomban durva hiba, esetleg hogyan lehetne korrektebbül megcsinálni?

Ja, szakira nincs pénzem, eddíg is mindent magam csináltam, plusz havi 80 rugó a törlesztőrészlet a kéróra... Pláne a szaki lehet, h ért hozzá, de maximum magának csinálja meg tisztességgel, másnak nem. :)


Előre is thx a segedelmet. :)
kathy Creative Commons License 2002.06.26 0 0 8
Kedves Vgaby!

Van egy gyonyoru boltives kobol rakott pincenk. Egyetlen gond van vele: egy reszen azik, mivel a felette levo felteto csak kb. a felet fedi. Azt szeretnem kerdezni, hogy nagyon bonyolult lenne-e vajon valamilyen modon leszigetelni, de ugy, hogy azert a levegoztetes is biztositva legyen.

Udvozlettel,

Kathy

Előzmény: Vgaby (6)
Kutya23 Creative Commons License 2002.04.30 0 0 7
A néhány hónappal ezelőtti vízszigeteléshez szólva, én most csináltattam meg a házamhoz egy nettó 50m2 alapterületű pincéhez kétrétegű bitumenes szigetelést.
Az egészhez sok földet kellett kiszedni (nálunk a lejtős terep miatt 300 m3*1500Ft), aztán megépítették kisméretű téglából a szigetelést tartó falat (bontott rakatolt kisméretű használt tégla 15Ft/db kb 60000Ft).
Ezután dörzsvakolattal áthúzták a szigetelést tartó falat, hogy feltehessék a bitumenes lapokat, amelyeket azután összeolvasztottak. Volt még kellősítés és minden egyéb, de ennek m2-e nekünk 2600Ft-ba került. (összesen 240000Ft)
Szóval végül is a ház végső értékéhez képest elhanyagolható, de nélkülözhetetlen a vízszigetelés. A kőműves munkát nem tudom számszerüsíteni, mert nekünk ez a része nem volt részletezve.
Előzmény: Vgaby (6)
Vgaby Creative Commons License 2002.04.06 0 0 6
Ja, bocsi az tényleg egy kicsit kiesik nekem :)) Rómain lakom Budán.
Üdv: Vgaby
Előzmény: SPL (5)
SPL Creative Commons License 2002.04.06 0 0 5
VGaby!

Szombathelyen lakom,nem hiszem,hogy sűrűn erre járnál. Ha ilyen területen dolgozol,akkor egy irányárat azért tudsz mondani,mondjuk a két véglet között.

Infók jól jönnek,mit,hogyan célszerű,és ha beindul a dolog,akkor mindenképpen beszélhetnénk még.

Üdv: SPL

Köszi a felajánlást!!

Vgaby Creative Commons License 2002.03.28 0 0 4
SPL kartács !

Ha komolyan érdekel a dolog dobj egy E-mail-t nekem, én ezzel foglalkozom. Elmegyek, megnézem és minden kötelezettség nélkül, ingyen kapsz egy árajánlatot.
Üdv: Vgaby

Előzmény: SPL (3)
SPL Creative Commons License 2002.03.28 0 0 3
Köszi a választ!
Üdv: SPL
Uplink Creative Commons License 2002.03.25 0 0 2
Kedves SPL,

Amennyiben teljesen be akarod sullyeszteni a pincet, vagy mondjuk nincsen lejtes a telken, akkor a kovetkezokkel kell szamoljal.

- Teknoszigeteles,
- szigetelestarto-fal szigetelessel,
ket retegu viz elleni szigeteles (egy rtg vzsz, egy fgg)
- Pincetartofalak
- Drain csovezes kule kaviccsal korben. Ezen lehet nyterni, ha nem teljesen sullyesztett a garazs, de ez csak a jeghegy csucsa.

Olyan meg, hogy eros vizszigeteles meg gyenge vizszigeteles nincs, mert vagy jol van megcsinalva vagy sehogy...Erdemes odafigyelni, mert ha itt vmit elboknek a mesterek, akkor az nagyon nagy gaz lehet.

Az ar meg valahol 4-6 millio kozott mozoghat. Nem szamoltam bele a foldmunkat.

Most, hogy mar kapsz levegot, sok sikert kivanok az epitkezeshez.
Ja a fenti adat az en tavalyi epitkezesembol szarmazik.

Udv

ui> Nullazo kolleganak koszonjuk az ertekes es egyben hasznos hozzaszolasat. Az ilyen es hasonlok miatt utaljak sokan az index forumat.

Előzmény: SPL (-)
SPL Creative Commons License 2002.03.25 0 0 1
NEDVES talaj,1,5-2m mélyen. Az idő nem nagyon számít,a minőség viszont igen!Ez lesz a házikó alapja,nehogy összedőljön... (:-)

Üdv: SPL

maestro Creative Commons License 2002.03.23 0 0 0
Kedves SPL,

0 információ alapján 0 árajánlat adható (Juhhééé, nulláztam!!! :-)

De komolyan. Hol, milyen talajban, milyen mélyen, mennyi idő alatt... Mesélj még egy kicsit.

Előzmény: SPL (-)
SPL Creative Commons License 2002.03.23 0 0 topiknyitó
Üdv minden Topic-társnak!

Tud valaki árajánlatot mondani egy erős
vizszigetelésű kb 100-120nm pincéhez??

Konkrétan a garázs is itt lenne, mire kell figyelni?? (max mélység,stb)

Ha tudna valaki segíteni, megköszönném.

Üdv:SPL

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!