Kis helyre, én a (kis túlzással) folyton termő Suganát ajánlanám. Elkezd érni nyár elején, rövid szünetet tartva már érik is a második termése ami a fagyokig tart. Nagyon finom, édes, nagy szemű.
Egyetlen hátránya hogy ha sok trágyát és vizet kap, hatalmasra nő, gyerekek nem érik el a termést. de ez igaz a Polkára is, csak az nincs ennyire finom. A Fertődi zamatos pedig túl hirtelen leérik. Én ezt a tavasszal ültettem. Kisze-kusza, vékony és nagyon hosszú vesszőket nevelt, sok elágazódással. Ha nem kötném karóhoz, elfeküdne a földön az egész. Egyenlőre kezelhetetlennek tűnik. A termését még nem kóstoltam.
4-5 tövön valóban nem érik majd nagy mennyiség, akármilyen fajta. Szörpöt, lekvárt nem fogsz tudni csinálni, viszont minden másnap lelegelhetitek az érett szemeket, ami nem kis élvezet.
Kis segitseget szeretnek kerni.
Nagyon szeretnenk malna bokrot telepiteni a kertunkbe, viszont sajnos a rendelkezesre allo hely limitalt.
Ugy szamoltam kb 4-5 ferne el mindossze kenyelmesen.
Alapvetoen a polkan gondolkoztunk, mivel jokat irtatok rola, mar jovore is lehetne szuretelni es talan kicsit alacsonyabb is mint az egyszer termoek.
Azonban az a felelmunk, hogy mivel alig par bokor lenne, igy mindig csak par szem lenne beerve es tul sok mindent nem lehet vele kezdeni.
Vagy ha mar keves tonek lenne hely, akkor celszerubb lenne egy fertodi zamatost ultetni, es akkor par hetig nagyobb volumen lenne?
:) Ja biztos osszekevertem a betuket :)... nem irja, hogy mekkorara no - es nekem az elso eves vesszon is hozott osszel termest... lehet a sok eso miatt, nem volt nagyon edes es nem volt nagyon malna izu... Van meg belole, meglatom kesobb mi lesz...
A Heritage nem nott meg akkorara, ennek mar orulok, es ugyanannyi eso mellett izletesebb.
Nekem vastag, erős, több mint 2 méteres hajtások jöttek. Minden tavasszal teleöntözöm lenyírt fűvel a málnatövek közét arasznyi vastagon, hogy ne legyen gyomos, lehet, hogy ez segít.
Tavasszal ültettem Fertődi zamatos málnát. 1.5-2m-es nagyon vékony vesszőket hoztak a kis tövek, és hosszú, vékony oldalágakat is. felkötöztem, de gabalyodik össze-vissza. Ilyennek kell lennie? Volt már sok féle málnám, de ilyet még nem láttam.
Nem sok szakértelem kell hozzá. Nő a hajtás, kivágom a gyengéket. Egyszer termőnél kivágom ami letermett. Kétszer termőnél nyár végén a letermett részt levágom a vesszőről, megritkítom, aztán jövő évben megint terem ugyanaz a vessző. Ha letermett nyáron kivágom tőből mert ez már elszárad. Ez idő alatt nőnek ki a földből új hajtások. Ezeket megint megritkítom, az erőseket meghagyom. Júliustól fagyokig teremnek, aztán kezdem előröl. :)
Nalam a malna nem termett meg boven... nem tudom, mit teszek rosszul. Lehet a fold, a viz vagy a napfeny? :) Vagy egyszeruen nem ertek hozza... Most lattam eloszor azokon a vesszokon sok malnat, amik azon nottek amit meghagytam a regi malnabol... mert nem izlett, ugy gondoltam nem varok, veszek masikat is... hat nem volt rossz izu... szoval... nem ertek hozza.
Nálam beért a málna szépen, le se győzöm enni. Most a füge a sláger, élvezem hogy van a kertben. Évekig csak álmodoztam róla hogy jóllakásig ehetem. Elhúzódóan érik, minden napra jut pár szem, de már volt olyan hogy jól is laktam vele. :)
A malna tuskes, de nem nagyon, az maradhat. A szeder gyilkos volt-nem is tudtam meg koze sem menni, metszeni, szoval remalom volt... es annyira iden nem is volt jo izu. Meg nem is sok volt ratja - par szem.
A malnat is rendbetettem, jo latni a sok bogyot, remelem beerik...
Nálam is újra nőtt a tüskés amit kiástam, mert nagyon mélyre lemegy a gyökere. Úgy oldottam meg, hogy időnként elkapáltam a földfelszínt hogy ne tudjon kihajtani és befulladt.