Én is most kezdtem el a kecskézést. 20-25 éve volt kecskénk, de akkor még kicsi voltam.
A kiskecske a tápszertől fújódott, nem a tehéntejtől. De már mindegy, nem él.☹️
Ez a mesterséges nevelés egy érdekes témakör/folyamat. Kár hogy a régi fórumozók már nincsnek itt. Azoknál szinte rendszeres volt a mesterséges nevelés, bőven volt rutinjuk benne. Ha van tapasztalat, meg lehetne osztani, lehetne kérdezni tapasztaltabbaktól...
Ismerős mesélte, hogy volt olyan egy marhákkal foglalkozó embernél, hogy a tehén mellett lévő borjak hullottak el 5-6 naposan. Ott is mondott valamit állatorvos, leoltotta a maradék borjút, de abból is hullott el.
Nem lehet tudni mindig, hogy mi a konkrét bajság, inkább a megelőzésre kell törekedni azt mondta egy állatorvos.
Bocs én nem foglalkozom kecskével, bár gyermekkoromban sok keke tejet ittam, nagymamámnak volt egy még később nekünk is volt egy darab.
Csak azért írtam mert olvasgattam problémák voltak a gidákkal és én érdekesnek találtam, hogy macskának való tejpótlóval nevelték. Módjuk ha puffadás van a tehéntejtől talán kivehetne próbálni .
Jut eszembe van juhok fórum a németeknél utánna nézek talán van kekés is. Ha találok majd érdeklődök ők mit hogyan csinálnak.
3n borjú tejpótló tápszerrel etetem őket. Egy darab volt, aki fújódott a tápszertől (Lufi), nála próbálkoztam tehéntej és kamillatea kombóval. Sajnos a fújódás abbamardt, de valami bélprobléma miatt elpusztult.☹️
Hozzá tartozik, hogy nem tudtam/tudom a tej/kamillatea adagolás arányát, így Én 2/3-ad tej 1/3-ad kamillatea arányt kevertem.
12-vel indultam, 6 fiú 6 lány volt az arány (elvileg). Most 2 lány és 4 fiú van.
Napi 2x kapnak átlag 7dl/etetés adagot. Szombattól emelem az adagot 1l-re. Van aki most is tudna 2l-t is inni, de nem kap annyit, így is 2x akkora mint a többi!😁
Elmúltak 1 hónaposak, van benne olyan amelyik bőven több mint 7kg üres hassal. Van benne 2 kisebb is, de azok is szépen nőnek!
Egy van, amelyik nem propellerezik a farkával, de Ő is eszik, érdeklődő. A hasa kicsit kemény, de nem fújódott. Sokat lucernázik, szerintem amiatt van eltellve.
Üdv: most láttam német adón egy doku: filmet állatparkról. Ott volt kisgida amit cumival neveltek.
Macska tejpótlóval nevelték fel. 4x kapot naponta. Nagyon szépen nevelkedett nem volt lemaradtak a többi szoptatós gidától.
Azért írtam mert olvastam te tehéntejjel nevelted. Talán legközelebb megpróbálhatod Macska tejpótlóval.
Hogy vannak a kicsik? Mennyi maradt meg?
Mivel se kocsim, se jogsim, így nekem helyben gyalog-bicajjal-háton-talicskával-kiskocsival maradt, így nem is mentem messzebbre körülnézni...
Falevelet Én is fogok gyűjteni nekik, meg van tüskementes szeder, ami úgy szaporodik, mint a... Azt fogok szétültetni a kerítés mentén. Mindenkinek jó lesz!
Fametszésnél is megkapják majd az ágakat (nem permetezem).
Most bakkekkét keresek a két nagynak, mert igénylik...
De ha ott helyben nincs árus, megmaradó ingyenfa sincs. Kérdés, hogy hol van/volt faárus. 5, vagy 50 Km-re. Vagy csak azt vágják ki, amire megvan a vevő.
Eleinte sokat kell talpalni a csemegékért, később ha megvannak a források, már könnyebb. Pöttyös idared, vagy megfobbyadt /legfinomabb/ golden 40ft/kg. Görbe répa 60ft/kg. Repedt dinnye ingyen.
Örökzöld bambusz levelei, vékonyabb ágai igazi csemegék a télen. Ha van idő, energia, az ősszel hulló gyümölcsfa /vagy bármi/ levelekből is szokott a lány összeszedni /hely van tárolni/. Zörgős szárazon is imádják.
Csupa változatosság télre.
Ma az új birtokon ki lettek kicsit engedve a bekerítetlen területre. Megtalálták a szedret a hó alatt.....
Nem direkt vette a fenyők ez, mint ahogy a piacon összepakoló fejkendősöktől se pénzért veszi a dinnyét... csak megszabadítja őket a feleslegtől, hogy ne kelljen nekik még vissza is fuvarozó északra :)
Ha jól tudom, a nyers/fonnyadt zöld lucernától tudnak fújódni. Ez száraz és nem is kapnak sokat. Hátul a 2 nagy se kap rengeteget, de amit kapnak se eszik meg mindet.
Egyébként ez a bála is olyan 60% lucerna. 40% fűszéna.
Egyébként Lufinak bélproblémája volt mint késöbb kiderült. Többiek megvannak, 2x6dl-t esznek átlagosan.
Háát az nehéz dolog! Amikor volt az előző kutyámmal baj, akkor Én kiábrándultam a helyi állatorvosból (olyan betegséget mondott a kutyára, amiről senki se hallott soha, pedig pár állatorvost megkérdeztem akkor, utána elaltatni se akarta, pedig 3 percenként epilepsziás rohamai voltak bele is pusztult).
Kérdezgetek többfelé. Van aki azt mondta, lehet bélgyulladás, de az ellen Baycox 5% szuszpenziót kapott.
Meg addig, amíg nem fújódott, addig semmi baja nem volt, életerős ugrabugrálós volt.
Este megnézem még, hogy nincs-e valami külső élősködője, de ilyen időben kullancs nem hiszem hogy lenne, meghát zártan vannak.
Ha hétfőig nem javul, akkor Szekszárdon a kisállatklinikán érdeklődöm hátha mondanak valamit, meg akkor bevásárolok olyan cuccokból, amik kellenek itthonra.