Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2019.03.13 0 0 2241

Köszönöm Sándor. Holnap megyek vásárolni, remélem kapok oltószalagot.

Előzmény: Sándor111 (2240)
Sándor111 Creative Commons License 2019.03.13 0 0 2240

Nem ismerem a kerti kötöződet. A lényeg szemzés utáni rögzítéskor a fix rögzítés. Én ezt először oltószalaggal körültekeréssel végzem, de mivel ez szerintem nem elég fix, az oltószalagon szigszalagot húzok át és elkötöm lehetőleg úgy, hogy a keringést ne vágja tönkre - nem kell nagyon meghúzni a végén, azt majd a nagyobb felületen tapadó szigszalaggal lehet végezni. Ez az oltószalagra tapad és nem a kéregre. Ha a vékony kéregre tapadna, későbbi leszedéskor megskalpolná a kérget, mint ahogy azzal már megjártam.

 

Ez alapján lehetne csíkra vágott lidlis zacskóval is játszani, de az messze esik az oltószalag tulajdonságaitól, úgyhogy nem javaslom.

Előzmény: 55judit (2239)
55judit Creative Commons License 2019.03.13 0 0 2239

Eperfa dugványaimon nőnek a hajtások. A legnagyobb 2cm-es. A levélkék között megjelenő epreket kicsíptem. Az átlátszó cserépen keresztül még nem látszik gyökér.

 

Szemzéshez kerti kötözőt is használhatok amivel a paradicsomot kötözöm, vagy venni kell oltószalagot?

55judit Creative Commons License 2019.03.09 0 0 2238

Akkor csak szemezek. Köszönöm. És még várok.

Előzmény: Sándor111 (2237)
Sándor111 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 2237

Az elv az, hogy amikor levágja a felesleges törzset az ember, előbuggyanjon a tejfehér fanedv. Ez táplálja a ráoltott nemest. Ha ilyen nincs vagy csak kevés, akkor leszárad - eddig kell visszavágni, ill. csak akkor oltani, ha már ennyire beindult a nedv keringése.

 

2,5cm átmérőnél én inkább csak szemeznék.

Előzmény: 55judit (2236)
55judit Creative Commons License 2019.03.09 0 0 2236

Köszönöm hogy megmutattad, megpróbálom én is. Már vissza vannak vágva az ágak. Lehet hogy száraz lesz a vágási felület mire oltani kell, és le kellene vágnom még egy karikát ? Csak 2.5 cm átmérőjű ágaim vannak. Ezekbe is érdemes megpróbálni? Mindenhová raknék szemet ahol csak hely van a fán. Törzsben is eredményes lehet a szemzés? Az utcai kis fát mindenképpen ki kell venni, de annyira finom, hogy feltétlen át kellene menteni belőle a benti Szicíliaiba.

Előzmény: Sándor111 (2235)
Sándor111 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 2235

Tetszik ez a kéreg alá oltási mód, kipróbálom az eperfánál zacskó nélkül, de fagéllel. Szerző Laci módszere (az őszibaracknál) nagyon szépen bejött az eperfánál is. Itt ahhoz képest annyi a különbség, hogy a nemest két oldalon vágja meg és zacskóval takar.

Sándor111 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 2234

Na itt meg a régi nóta, ami a magyar fajtáknál még véletlenül sem sikerül (legalábbis ilyen arányban): a vesszők gyökereztetése:

https://www.youtube.com/watch?v=wsxpMtclCSE

Sándor111 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 2233

Érdekes bőtermő fajta - valószínűleg csak melegebb vidékeken fordul elő. Legalábbis úgy tűnik.

https://www.youtube.com/watch?v=Zk28pbU70Lc

55judit Creative Commons License 2019.02.28 0 0 2232

Rendben. Köszönöm szépen.

Előzmény: Sándor111 (2231)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 2231

Légbujtáshoz csak komposztot használnék, legközelebb 2 hét múlva - oltani is akkor kezdek.

Előzmény: 55judit (2230)
55judit Creative Commons License 2019.02.28 0 0 2230

Mióta ismeretségben vagyunk, szoktam nézni nálatok is az időjárást. Sajnálom nagyon hogy a fügéknek ott nem kedvezőek a körülmények. Te igazán megérdemelnéd ebből is a bőséges termést. Itt is legtöbb télen elfagynak, de most csak az éretlen vesszővégek károsodtak. Azt remélem, hogy a 15 kis bokron idén először lesz legalább 10-15 kiló.

 

Még lenne egy eperfa légbujtásos kérdésem: Van egy kevéske faforgácsom (ebbe volt csomagolva egy kis gyümölcsfa gyökere mikor hozták). Szerinted ezt tegyem-e légbujtáshoz, vagy tőzeget, vagy komposztot? Már csináljam?

Előzmény: Sándor111 (2229)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 2229

Az ima ráfér mindenkire.

 

Örülök, hogy legalább Nálad termett, nálam túl hideg helyre került ahhoz hogy teremjen.

Előzmény: 55judit (2228)
55judit Creative Commons License 2019.02.23 0 0 2228

Köszönöm Sándor!

Marad a vég nélküli szemzés róla, közben az ima. csak sikerül. ha nem akkor elvész a fajtám, a fám is, a pénzem is mert szemzés után kivágom.

 

A zöld aszalódó füge amit tőled kaptam tavaly termett először. Nagyon finom éretten, és 1 szemet hagytam megaszalódni is. Mennyei!!! Hálásan köszönöm!

Előzmény: Sándor111 (2227)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2227

Csak a szobában való szemzést tél végén. Ehhez viszont már több éve kellett volna előkészülni, más ötletem meg nincs.

Előzmény: 55judit (2225)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2226

Nem tudom sajnos, még nem próbáltam.

Előzmény: 55judit (2224)
55judit Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2225

Télen mielőtt jött a fagyos idő, néhány vesszőt hűvös kamrában földbe dugtam, az Eldoradoról hátha gyökeresedik. Amit előtte vízben tartottam már leveleket bont, de hogy gyökér lesz-e, az rejtély.

Mit tudsz ajánlani hogy megmentsem a fajtát?

55judit Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2224

Erre én is gondoltam. Részben az erőteljes felfelé törekvés miatt, részben mert az eperfám mögött  néhány méterre hatalmas fák vannak kerítésen kívül. Ezért az én kis fám minden ágát igyekszik ellenkező irányba fejleszteni, a kertbe befelé nyúlnak. Pont így van az utcára ültetett Eldoradó is, ami elhajlik a hatalmas juhartól.

 

Mivel nem akadt vevő az Eldoradóra azt találtam ki, hogy erről a kerti Szicíliaiba teszek egy csomó szemzést, hátha legalább egy sikerül. :)) Találtam olyan videót is, hogy befúrnak a fa törzsébe, és másik fából ágdarabot, oltást helyeznek be. Ilyen is lesz. A Szicíliait most jól visszavágtam, és az általad említett módon és áglehúzással lesz kordában tartva a magasság. Így hátrafelé is húzok ágat.

Elérhető magasságban akarom tartani, még a rigók ellen kell valamit kitalálni. Az eddigi módszereim csak ideiglenesen hatásosak, hamar megszokja a rigó és mindent leeszik.

 

Légbujtást az Eldoradora akarok tenni, miután a hatalmas ágait visszavágom. Ez van az utcán.  Több ágas, de csak 1  van olyan állásban és méretileg is alkalmasnak gondolom hogy légbujtás legyen rajta.

Szerinted az Eldoradó hajlamos gyökeret hozni légbujtásban? A fajtához nagyon ragaszkodnék, valahogy menteni kellene belőle mielőtt kivágom mert ez rendkívül finom. :))

 

 

 

 

 

Előzmény: Sándor111 (2222)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2223

Ha a kérdés azt jelenti, hogy egyetlen egy ágat hagytál meg és ezen akarsz légbujtani, akkor ez elképzelhető, de nem vagyok benne biztos. Azért nem, mert az ágak gyökeresedése erősen fajtafüggő. Vannak fajták, amik a gyakorlatban nem akarnak gyökeresedni ágról (azaz kb. 1-2% max a gyökeresedési arány), vannak viszont amik kitűnően gyökeresednek, de ezen fajták száma elenyésző.

Előzmény: 55judit (2221)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2222

Sajnos azok is értelemszerűen felfelé fognak nőni. Mivel teljesen hasonló cipőben járok, azt találtam ki erre, hogy évközben, tehát nem megvárva a jövő tavaszt vagy az ezévi lombhullást folyamatosan fogom csipkedni/metszeni azokat az ágkezdeményeket, amik nem a megfelelő irányba (felfelé) nőnek. Így kevesebb lesz a "pazarlás", azaz azoknak az ágaknak a növelésére megy az energia nagy része, amiket én akarok (oldalra, ezeket létra nélkül elérem).

Előzmény: 55judit (2220)
55judit Creative Commons License 2019.02.20 0 0 2221

Elképzelhető-e, hogy az erősen visszavágott eperfa egy ágára tett légbujtás erőteljesebben hozza a gyökeret?

55judit Creative Commons License 2019.02.20 0 0 2220

Sándor ezt én is köszönöm hogy megmutattad.

Még az lenne a kérdésem, hogy ha én is így megmetszem, az idén jövő ágak nem lesznek szintén ilyen felfelé nyúlóak?

Előzmény: Sándor111 (2217)
Menta? Creative Commons License 2019.02.19 0 0 2219

Oké megfogadom a tanácsot.

Előzmény: Sándor111 (2217)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 2218

Az oldalsó ágak nem érdekesek, ott nőhet kedvére.

Előzmény: Sándor111 (2217)
Sándor111 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 2217

Én így csinálnám, nálam ez vált be. A szempont: létra nélkül is elérd, amikor szeded le az epret. Ezt mondom akkor is, ha lerázod, ui. egy idő múlva olyan vastagok lesznek az ágak, hogy a rázáshoz is létra kellene vagy fel kellene másznod rá.

 

Tekintve hogy alig van rajta ág, további metszést nem végeznék rajta.

Előzmény: Menta? (2216)
Menta? Creative Commons License 2019.02.19 0 0 2216

Fekete eper. Kell ezen metszeni? És hogyan

55judit Creative Commons License 2019.02.18 0 0 2215

Köszönöm, akkor várok még.

Előzmény: vlacko (2214)
vlacko Creative Commons License 2019.02.18 0 0 2214

Én akkor vágtam, amikor magát a szemzést végeztem, március közepén. Jól eredt.

Előzmény: 55judit (2213)
55judit Creative Commons License 2019.02.17 0 0 2213

Az eperfáról most időszerű levágni vesszőket szemzéshez? Ha hűtőbe teszem papírba, vagy nejlonfóliába csomagoljam?

Menta? Creative Commons License 2019.01.23 0 0 2212

Eldorádó oltóágat keresek szicíliai tudok cserébe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!