Sajnos a korábbi kérdésemre (7922) nem érkezett javaslat, így továbbra is fennáll:
Analóg EOS-5-ösöm nem hagyja a szem vezérlést beállítani a szememhez. Mi lehet a baj? Tud valaki segíteni?Használtan vettem, rendesen működött - a beállítások is. Aztán bekepcsolva felejtettem kb. egy hétre és utána már nrm működött rajta ez a funkció, és beállítani sem hagyja magát. Az elem állapota teljesen jó a kijelzője szerint.
Nekem a filmes EOS-300-nál volt ilyen gondom. A tükör mögötti segédtükör (asszem ez a neve), nem kísérte a "főtükröt" expókor, így minden kép kb fele ki lett takarva.
Lehet a redőnyzár is. Minden zársebességnél egyformán jelentkezik? A képet kimentve, erős nagyításban éles-e a széle, vagy homályos? Ha éles, akkor az érzékelő, vagy a kiolvasó-feldolgozó elektronika lehet a ludas, ha homályos, akkor valami kitakar >> beragad a zár, vagy akad a tükör, vagy ilyesmi. Az obit levéve nézz bele, mit csinál hoszzú exponál, vagy "B" állásnál a tükör és a zár. Lehet hogy nem látsz semmit.
De az is lehet, hogy a legokosabban akkor jársz el, ha be sem kapcsolod, hanem szervízbe viszed. Egyébként:
Bocsánat hogy csak így ismeretlenül beesek ide, és félig offos problémával untatom a társaságot, de beszart a fényképezőgépem és nem tudom merre induljak el a problémámmal.
A gép maga egy EOS 300D. Lassan 2 éve szolgál kitűnően, de a múlt héten egy kiruccanás során fogta magát és meghalt. Konkrétan, amikor fényképezek vele, akkor az elkészült képen felül látszik a tényleges kép egy csíkban, a kép maradék 80%-a azonban fekete marad. Mint laikus, a tükör-re gyanakszom, hogy ott lehet valami baj. Ami a képből látszik, az hibátlan.
Valakinek volt már hasonló hibajelensége? Milyen szervízre bízhatom rá nyugodt szívvel?
The Extender EF 1.4x has been developed to expand the use of the L telephoto lenses. When fitted, it provides an equivalent lens performance to a prime lens on its own.
By using convex lenses of glass with a low index of refraction and concave glass lenses with a high index, the deterioration due to astigmatism common to extenders has been corrected, as has chromatic aberration by balancing both types of lens in the first group.
Spherical aberration and astigmatism have also been corrected by the use of a convex lens with weak refractive power in the rear group.
As the F number only drops by 1 stop when the 1.4 extender is used, AF photography is still possible even with the EF 600mm f4.0L and the viewfinder image brightness remains good.
Magnification: 1.4x Lens construction: 5 elements in 4 groups Length x max. diameter, weight: 27.3 x 67.6mm, 200g
Ez az idézet egyrészt, másrészt az oldal :http://www.eos-magazine.com/EOS%20system%20folder/EOS%20system/Lenses/EF%20Extenders/extenderef1.4x.html.
Ettől még lehet igazad, a puding próbája a zaba...
A Kalocsai művész úrnál van mindkét féle 1,4, és 2X Canon ex, az 1,4-es gyári adatai szerint minden L-es teleobira jó kellene legyen. Próbáld ki, ha lehet. Üdv.
Szóval canon nem megy rá, kenko meg igen. Akkor csak az objektív hátsó lencséje miatt lehet, no meg a canon extendereknek a tubusból kiálló lencséje miatt. Ha kenko pro rámegy, akkor nem aggódnék...
http://www.photozone.de/2Equipment/reviews/canon80200.htm - szerint nem megy rá CANYONY eredeti konverter; Kenkó rámegy, amit az iró nem próbált ki élesben; az AF "gyors - nem kanyony mérével" - Hsoma, 200-ért én nem venném meg az aprónetest, százért nagyon is!
az eos5 nem mai gyerek, a 15-30 pár éves. Ergo mennie kell - forditva lenne gond. Nekem egy uatazozumm volt sigmában, simán ment eos5-tel, de nem ment 300Dvel.
Működni fognak az új gépeken is a komolyabb vakuk. A Soligornak utána néztem valamennyire, de tapasztalat nélkül nem írnék róla semmit. Paraméterileg jó is meg olcsóbb is, mint a Canon. A lényeg, hogy ha veszel digitális gépet akkor a 300D kivételével minden nagyobb testvér támogatja gyárilag a vakuexpó korrekciót. A 300D hackelt firmware-el persze szintén tudja. Körülnézhetsz használt termékek között is hátha kifogsz valami "érdekeset".
Kis infó:
Kezdetben vala (az EOS rendszerben) a TTL vaku vezérlés.
Majd jött az A-TTL
Majd az E-TTL (pl. EOS 300V, 300D, 10D)
Majd újabban az E-TTL-II (350D és 20D illetve 1D széria)
Ha nem Canon vakut veszel akkor le van írva ezek közül mivel kompatibilis.
A magam részéről az E-TTL-t már kielégítőnek tartom, bár a régebbiekhez nem volt szerencsém. Ha egyszer valaha lesz komolyabb gépem, szerintem nem költök majd hipp-hopp az E-TTL II-es vakura (jelenlegi ismereteim szerint). Bár ez utóbbi kijelentésemben szívesen venném ha valaki meggyőzne. Persze ha ma kellene vakut vennem lendületből a 430EX-et venném (E-TTL II-es ez is).
A Canon vakukról itt találsz jó összehasonlító táblázatot: