Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Valaki nem tudja véletlen, hogy ez sima sárga rókagomba, vagy valamilyen másik faja? Többször belebotlottam már ezekbe, rókagombaszerűek, de nagyon nyurga a száruk, cingár, még a kicsiknek is, nem olyan tömzsik mint a klasszikus rókagomba. Eddig ezekből amit találtam citromsárga volt, ezek inkább halvány sárgák, a tetejükön egy nagyon halvány barnás, szürkés folttal. Némelyik viszont normál rókagomba alakú volt köztük. Ezért furcsállom, hogy mi lehet ez:
Mai adag, örömteli, de keserédes. Elenyésző mennyiség. Egy hatalmas több völgynyi területből mindössze egy 20 négyzetméteres részen volt csak vargánya. Sajnos ezzel nálunk folytatódik a 2022 óta fennálló trend, megritkult előfordulással. És ezen az sem segít, hogy gyakorlatilag az összes őszi termőhelyüket szétvagdosták nálunk. Ha ki nem is vágták, de csúnyán szétkaszabolták őket. Gyakorlatilag ezek után ha érintetlen bükkösbe akarok menni, akkor már csak Szlovákia marad a mi közelünkben. Jövő évektől szerintem már ott folytatom az őszi vargányázást. Nyári helyek azok maradtak még ideát is. Jól mutatja a helyzetet, hogy gyakorlatilag senki se gombászott. Egyedül voltam a teljes területen.
A trámás kép Tharkus-é mert ő szokott mindig emiatt reklamálni.
Kinéztem, a fenyőtinórut meg tudom erősíteni én is, bár csak 2 db-ot találtam. Lehet, hogy ezek még csak előfutárok voltak, de az is lehet, hogy ennyire volt elég a csapadék. Volt még 2-3 féle tinóru (arany és talán változékony), petrezselyem, korhadékbontó. 2 db mszg. Mindenből csak egy kevéske. Őzláb nem volt, nagyvadból is csak bőgő. Meg kettő eltévedt suta.
Igen, a világítósra gondoltam. De valóban, ideiek lesznek azok. A többi képen azért látszanak tavalyi, sokszor elázott / megszáradt levél maradványok is. Ettől függetlenül a szárazságok miatt nagyon nehézkesen válnak humusszá.
Egy októberi vénasszonyok nyarát szivsen vennék, szigorúan egy bőven csapadékos szeptember után. Annak jo vége szokott lenni :)
Az biztos h idei hullás, tavalyi nemigen maradhat igy meg. Távolról foltokban láttam lombszineződést a hegyen, annak nagy része biztos h kikényszeritett volt, de sztem nézhet így ki, csertölgy elég kemény lombú. ( Már ha a világítós fotóra gondolsz)
Igen, az évhez képest most jó a helyzet. Csak a hely piszok meredek, és a gyengélkedő lábammal 1 dobásom van még. És az a baj, hogy ahol nem 100%-osak a körülmények, ott még nem jött elő semmi. Hiába van beázva. Pedig azokon a négyzetmétereken is szokott lenni szépszámmal gomba. Valahogy úgy lenne jó kimenni, hogy a mai rész még megy, de a többin is kezd. Ellenkező esetben megint nagyítóval kell majd keresni. És ebben persze benne van, hogy ahol nem jött elő semmi, ott idén már nem is lesz. De hátha. Így kicsit húzom az időt.
Én a hétfő meg a kedd között vacillálok. Próbálom belőni a legjobb időpontot, mert mégegyszer visszamászok oda ahol ezek voltak, de harmadjára nem. Pusztító egy hegyoldal.
Azok a nagyon ép, lehullott tölgylevelek leszáradtak a fákról a nyáron? Mivel látok zöldet, elsőre kételkednék benne. Meg amikor leszárad, az nem ilyen. Viszont akkor... ilyen állapotban maradtak meg 10 hónapon keresztül? Az azért eléggé elszomorító lenne, de sajnos van realitása.
még mindig elég meleg van, a kicsi és a tányér méretű között, ha jók a körülmények, maximum két nap van. ha holnap kap esőt a hely, én hétfőn, ha tehetem, kimennék.
egyébként nagyon nehezen viselem a porszáraz, szenvedő erdőt, mert nekem is fáj a látvány, és így végül nem is érzem elég jól magam. az utóbbi időben mindig eső után mentem inkább, mert bár gombára nem lehetett számítani, de legalább jó illatok, és éledő erdő várt.
Igen. Bár, túlságosan nem nyúltam mellé. Az öregeket nézve nagyon foghíjasan voltak. Szóval felidegesített volna ha korábban kimegyek. Sőt, a helyet tekintve nagyon sokat meg se találtam volna belőlük. Az hogy találtam, szerintem annak volt köszönhető, hogy a kicsik, amik alapesetben már leszáradtak volna, a multhéten kezdődő eső miatt tovább növögettek, azokat találtam meg. Tehát a végére összességében már sok volt együtt a földön. Így magamban arra jutottam, hogy érdemes a helyzetet megjegyezni, de ha mennyiséget akarok szedni sokat nem érek vele, ez még nem az a szituáció. Ha a jövő héten viszont megy tovább a dolog, na az viszont már jó mennyiség lesz mert amúgy minden adott hozzá. Bízok azért benne mert mini példányok is voltak. Sőt, más régiókban még elő se jött pénteken csak a piros galambgomba, úgyhogy lesz még hol keresgetni. És holnap elvileg még jön az esőből a ráadás.
Mai fogás. Kicsit megtévesztő, mert mint észrevettük ez nem a mostani eső szériája, hanem a nyárvégi hébe hóba esők után kezdtek előjönni. Nagyon sok volt az elaszott, penészes nagy gomba, de mellettünk jöttek ki a fiatalabbak. Reménykedek, hogy még nem késtem le és jön még elő a jövő héten is. 90%-ban már szedhetetlenek voltak.