Keresés

Részletes keresés

ulrika Creative Commons License 2011.12.28 0 0 5369

Véletlen volt. =) Finnek közül sok ilyen "három napra jöttem, most már 15 éve itt lakom"-történetet ismerem. Én 2,5 hónapra mentem cserediáknak (nem volt más lehetőség, azért arra mentem, ahova mehettem) és ott ragadtam.

Előzmény: Törölt nick (5368)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.28 0 0 5368

Es milyen szel fujt magyar foldre? Ha nem tul privat.

Előzmény: ulrika (5367)
ulrika Creative Commons License 2011.12.28 0 0 5367

Nem nyert. =) Én 100% finn vagyok, mindkét szülőm az és a felmenőim közül is mindenki finn. Férjem meg nincs, nem is volt, de remélem majd egyszer lesz. Remélhetőleg finn, de az nem feltétel. ;)

Előzmény: Törölt nick (5366)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.28 0 0 5366

Kanadat en nagyon rendben talalom, akkor fogalmazzunk ugy burokratikus rend. Mindennek megvan a helye es pont. Es ez nekem tetszik is, mert en is ilyen vagyok. Az eletem is eszerint a katonas rend szerint elem. Finnorszagban is csak megmondtak,hogy mit kell tennem, es a magyar tapasztalataimmal szemben, ugy is tortent, ahogy mondtak. Nekem ez nem gond, ilyen miatt sose idegeskedem. En akkor idegeskedem, ha valami nem ugy tortenik,ahogy lennie kellene, mert az nalam mar a hazugsag kategoria. "Sajnos" ilyen vagyok, igy nevelkedtem. Ha ezt nezem eddig nincs is gond,  lehet majd lesz, remeljuk nem.  Sot ezt meg kedvesseggel is megfoloztek, mert tenyleg az a papir 1 honapig ervenyes es pont. En oda se akartam adni, automatikusan ujat akartam kerni, ami sok penz es ido. De tenyleg meg se fordult a fejemben, hogy ilyen lazan tudnak barmit is kezelni, azt mondtak ne koltsek meg egyszer, elfogadjak igy fel ev utan is. Ha nem kerdeznek ra, automatikusan ujat kerek.

 

Beszelek franciaul, de nem hiszem, hogy emiatt ereztem magam otthon. Sot ott sem ereztem magam eloszor otthon. De mas volt az elso benyomas. Franciaorszagban, aki nem talalja meg a helyet, az mindenbizonnyal mashol sem. Nem akarok altalanositani, csak aki elt mar ott nyilvan tudja. Persze elvarjak, hogy beszeljen az ember franciaul, de ezt mindenhol elvarjak, ha letelepedesi szandekkal megy az ember. Egyszeruen mas a mentalitas, az eleterzes, minden. Sokan azt gondoljak a franciak csak tivornyaznak, kerulik a munkat, sokat beszelnek,es csak esznek, raadasul tartos baratsagokat kulfoldiekkel nem alakitanak ki. Azok az emberek, akikkel igy kulfoldrol is tartom a kapcsolatot, szinte mind franciak. Szerintem a finnek mar idegesitoen sokat beszelnek, raadasul nagyon hangosan, hozzam/hozzank kepest, legalabbis amit eddig tapasztaltam. Meg ugy par ev soran, mikor erintkeztem a ferjem ismeroseivel, illetve azoknak az ismeroseivel.:) Valamint ossze vissza esznek mindenfelet, tul sokat is, mert, hogy "tradicio". A franciakrol sokszor olvasom, hogy eleg nacionalistak, nem 2 napot eltem ott, de meg egy olyan igazi francia nacionalistaval se talalkoztam. Finnel mar nem eggyel, pl. a ferjem is az.  Jozsi: Mit hallottal a franciakrol? Csak kivancsisagkepp erdekelne. Egyebkent furcsa, hogy szinte mindenhol, ahol eddig jartam szoges ellentetet ereztem az altalanositasoknak. Pedig valami alapjuk csak van..vagy talan volt, jo sok evvel ezelott. Inkabb az utobbira gyanakszom.

 

Ulrika: Te hogy vagy finn? Egyik szulod az, vagy ferjed reven lettel az, vagy x ev utan megigenyelted? Persze meg az is opcio, hogy mindket szulod az, es magyar a ferjed.:)

Előzmény: Törölt nick (5365)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5365

Látod, ez érdekes. Franciaországban is éltél. Én soha nem jártam ott, ellenben nagyon sok embertől hallottam ugyanazt: a franciák finoman fogalmazva nem nyitottak a külföldiekre. Távol álljon tőlem, hogy megbántsak valakit is, abból fogok ítélkezni, amit majd saját magam megtapasztalok - de ennyi sok ember feltehetőleg nem téved.

Érdekes, hogy Te ezt kevésbé tapasztaltad, vagy kevésbé találtad zavarónak, mint amit Finnországban találtál - vagy csak egyszerűen nem tartottad fontosnak megemlíteni(?).

(Bár ha Kanada, feltehetően beszélsz franciául, s akkor már kevésbé vagy idegen Franciaföldön.)

 

Bürokrácia... Ez is attól függ, hogy ki mit gondol annak: a rendetlenség->rend->bürokrácia mindenkinek mást jelent :) Néha a rendtevést érezzük bürokratikusnak... A csoda tudja. Papírokat én is jó sokat töltöttem már ki, sokszor feleslegesen, akkor meglehetősen papírozósnak tűnt az a rend. Máskor papír nélkül elhiszik, amit mondok, ráadásul személyenként változó ugyanannak a hivatalnak az ügyintézése, ez a tapasztalatom.

Előzmény: Törölt nick (5363)
ulrika Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5364

Talán ez az érzésed olyan mint ez az ország és az emberek: racionálisak, egyenesek, kicsit egyszerűek, minden fölösleges nélkül. =) Természetesen általánosítva.

Előzmény: Törölt nick (5363)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5363

Szerintem ratapintottal a lenyegre, valami ilyesmit erezhetek, csak furcsa, hogy nalam a " mezeshetek" elmaradnak. En mar most olyannak latom amilyennek, szoval eleg racionalisan. Szakmai dolgoknal olyan alap dolgoktol elajultak, hogy hihetetlen, mondjuk ez ugyben meg csak par emberrel beszelgettem. Remelem nem kiabaltam el, de eddig a burokracia elott le a kalapommal. Eleve elfogadtak egy olyan papirom, ami csak 1 honapig ervenyes, eloszor azt mondtak, talan 4honap is belefer, aztan pedig azt, hogy se baj, hogy mar fel eves, azt hittem ilyen nincs csak a meseben. Ez egy igazolas, jobban nem is melyednek bele, mert otthon egy remalom volt mire megkaptam, itt kb 10 perc alatt elinteztem ugyanazt. Viszont eddig valahogy, hmm nem is tudom olyan, pont ahogy irtad "semmi sem jo" erzesem van. Kanada es Magyarorszag a hazam, ezen kivul eltem meg Franciaorszagban, ott is megtalaltam a hazai izeket, igy vagy ugy de kihoztam mindenbol. Itt meg..mintha semminek se lenne ize, es olyan..nem is tudom, nem negativ, csak olyan "semmilyen". Remelhetoleg ez hamar elmulik, mindenesetre harcolok ellene eroteljesen.:) Szegeny ferjemet sajnalom csak, nem esik neki jol, hogy ezt mondom a hazajarol, de szerencsere errol is tudunk nyiltan beszelgetni.

Előzmény: ulrika (5362)
ulrika Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5362

Bocsánat, szóval Finnországba költöztem haza. =) Azt hiszem ketten vagyunk itt finnek, én és Jyrki, akik szoktak irogatni ide. Mondjunk akkor is "otthonról" beszélek, amikor Magyarországra utalok. =D

Én inkább el sem kezdek leírni azt, amin augusztus óta keresztül mentem a Kela-val (jelenleg munkanélküli vagyok). Azt senkinek sem kívánom, de sajnos nem vagyok egyetlen, akinek ilyenek a tapasztalatai. Pedig én tényleg türelmes vagyok, minden lehetséges papírt szerzek mindig nekik szó nélkül... Sok minden volt, most éppen elfelejtették(!) fizetni a munkanélkülisegélyemet. Így telt a karácsony... =(

Elvárasokkal csak úgy általában gondoltam, de azért itt sem fenékig tejfől az élet és már ha csak az időjárást nézzük, kemény tud lenni (falusi vagyok közép-finnország északi részéből származom, de Lappföldön is laktam). De ezekkel tényleg csak úgy általánosan értettem, inkább "hangosan gondolkodtam", nem pont rád gondoltam feltétlenül.

"Hivatalosan" kulturális sokk nem lehetséges néhány napos turistaúton vagy néhány nap a költözés után, pedig sokan szokták azt használni. Amikor egy új országba költözöl, vagy akár évek után a vissza haza, akkor elején, átlagosan 3 hónapig tártanak a "mézeshetek". Minden jó és szép, tetszik, sőt, az ember csak azzal dicsekedik a barátoknak/otthoniaknak stb, hogy milyen csodálatos az élet az új otthonában, minden nagyszerű és tökéletes. Néhány hónap után jön a neheze: semmi nem tetszik, nincsenek barátok, munka nem tetszik, boltban semmi ennivaló... Sőt, ilyeneket is érezhet az ember, hogy minden koszos, 5 percenként kell kezet mosni... Biztos van erről magyarul is interneten bővebben. Ha már felismeri ezeket a "tüneteket" már jobban alakulhat minden és jobban érzi magát az ember. Természetesen nem mindenkire igaz ez a kulturális sokk, nem mindenki éli át ilyet (pl.én nem) de ismert jelenség. De lehet, hogy ilyenen mész keresztül most. Nem ismerlek személyesen, azért nem tudhatom, csak eszembe jutott.

Előzmény: Törölt nick (5361)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5361

Szia!

 

Nem igazan ertem, hogy te most Finnorszagba vagy Magyarorszagra koltoztel haza.:) Igen, en nem reg jottem, es amugy se vagyok az a folyton nevetos fajta, lehet az idojaras is ranyomta a belyeget, bar eddig azt hittem magamrol, hogy utalom a napsutest(mondjuk a borom biztos, a fal feher enyhe kifejezes.) Tudom, hogy azok sokat segitenek, amiket felsoroltal. Nekem pedig pont az a velemenyem eddig a burokraciarol, hogy ennyire egyszerut, gyakorlatban mintha nem is letezne meg sehol se tapasztaltam.:) Huszas eveim veget jarom, oregnek nem mondanam magam, bar teny a beilleszkedes kortol fuggetlen altalaban nehez, es inkabb adottsag kerdese. Az elvarasoknal se ertem, hogy mire gondoltal, engem olyasmiert itt korbeugraltak, ami Kanadaban alap volt, ugyhogy e teren jelenleg jol erzem magam, valoszinuleg csak az emberek hianya es az idojaras hagyott bennem mely nyomot. Termeszetesen nem irtam le Finnorszagot, es itt maradok, csak azt hiszem kicsit erore kell kapnom, es jolesik hallani, hogy nem csak en vagyok ily "gyenge". A 3 honap utan kulturalis sokkot, hogy erted? Erre kivancsi lennek.

Előzmény: ulrika (5360)
ulrika Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5360

Nem tudom, mióta vagytok itt (lehet, írtad, de már elfelejtettem) de igazából a kulturális sokk csak 3 hónap után jön, és sokáig is tarthat. És az bárkinek jöhet, még akkor is, ha már élt külföldön az ember, sőt, ha hazaköltöznél, ott is lehet.

Egy biztos, nem vagy az első, akinek nem jött be Finnország. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy meseország és amikor ideköltöznek, rájönnek, hogy ez egyaltalán nem az, amire gondolták. Nem azt mondom, hogy te meseországnak láttád volna az országot (de nem kizárt. =) ) hanem csak azt akartam mondani, hogy tényleg nem mindenkinek való ez az ország, túl nagyok az elvárásaik és nem látják reálisan a helyzetet. Sokszor, akinek már van tapasztalata máshol, jobban két lábbal a földön jár.

Idén nem volt szerencsés az időjárás. Én tavaly októberben költöztem haza, és október a legrosszabb időszak ahhoz, hogy ember Finnországba költözzön. Szerencsém volt, szép volt az ősz és november közepén érkezett a tél. Mondjunk hosszú és hideg volt, de legalább nem ennyire esős és sötét, mint most. Ha ilyen lett volna, talán már vissza is fordultam volna. Ez a sötétség nagyon tud hatni az emberre, ha amúgy sem a toppon van.

Egy kis faluban valóban más az élet és mások az emberek. Nagyobb város, saját lakás, munkahely, munkatársak, barátok, hobbik, sokat segít. Ezeket szerintem nem kell neked mondanom, de mégis, legalább nem felejted el. =) Ez mind kell. Én azt is látom, hogy ha már egy párszor újra kezdted az életed valahol és közben öregzel is (nem is kell igazán öregnek lenni, én is csak 34 éves vagyok) egyre nehezebben megy a beilleszkedés, mert fárasztó. Közben szerencsére ott van a tudás és a tapasztalat, amely segít is, mert nem újdonság az egész.

Nem jártam Kanadában, de el tudom képzelni,  hogy Finnországban bonyolultak lehetnek az ügyek. Én még állampolgárként is szenvedek a bürokráciával, csak az vigasztal, hogy legalább anyanyelven intézkedhetem mindent. Amin mentem keresztül utóbbi hónapokban, talán bonyolultabb és nehezebb volt, mint Magyarországon valaha, és azért gyakorlatilag 1998 óta ott laktam, amikor még vízum is kellett, másról nem is beszélve... 

Csak kitartást és türelmet tudok kívánni neked. Szükségünk van rád a szakmád miatt, nem szeretnék, hogy elmennél. =)

Ja, és egy pillanatig sem bántam meg, hogy hazaköltöztem. Nem biztos, hogy végleges döntés, mégis külföldön éltem az életem majdnem a felét, de most jó, pedig nem úgy jöttem, hogy hurrá, hazaköltözöm.

Előzmény: Törölt nick (5359)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5359

Lehet, hogy igazad van, sot biztos. Bar igazabol olyasmi elvarasaim voltak, amik Kanadaban megvoltak, de Magyarorszagon nem. Tehat szocialis halo stb, amik nyilvan jok es meg nem tapasztaltam meg itt oket. Igy "kullemre", pl. varosok,falvak, semmi elvarasom nem volt szerintem,  bar lehet megis tudatalatt valahogy a megszokottra vagytam, vagy ha nem is arra, legalabb hasonlora. Jomagamat mindenki antiszocialis embernek konyvelt el mindenhol, itt meg ugy erzem, mintha uberszocialis lennek.:) Persze nem olyan ertelemben, hogy tobbet szeretnek pl. beszelgetni. Mert az, hogy a finnek keveset beszelnek, jo nagy tevhit lehet, hatalmas a csalad, es egyfolytaban csak beszelnek, szerintem verik a magyarokat boven, nincs perc, hogy ne szolalnanak meg, neha mar faraszto is. De valahogy mas emberek kozelseget nem igenylik, vagy nem tudom. Lasd: Elet az erdoben. ugye tobbnyire csak a  csaladdal erintkeznek, meg max a munkahelyen elnek tarsas eletet. Ami eddig ram is jellemezo volt, de azert jolesett embereket latni korulottem, meg ha nem is beszelgettem veluk, ennek jelentoseget csak most ismertem fel. Lehet senki se fog irni, es senkinek sincs ilyen "problemaja", de azert orulnek, ha egy tapasztaltabb, aki mar regota van kint, es volt ha csak reszben is hasonlo gondja, megosztana, hogy milyen iranyba ment ez tovabb. Mert azt hiszem en mar a kezdeti panikon tul vagyok.

Előzmény: Törölt nick (5358)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5358

Nem is tudom, akkor talán az elvárásaid lehettek mások, ott lesz a bibi, olyankor mindenki csalódik.

Előzmény: Törölt nick (5357)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5357

Azt meg hozza kell tennem, hogy idaig elegge betegesen Finnorszag-fan voltam, ugyhogy most eg is a fejem, nem vagyunk itt regota, de azert az eleg rossz, hogy igy erzem...Nagyon rossz kezdes.

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5356

Na, emberek, egy olyan kerdesem lenne, ha mar ilyen kitarulkozos hangulatomban vagyok: En vagyok az egyetlen itt, akinek Finnorszag "nem jott be"? Felreertes ne essek, elolvastam mindent, ami lenyeges,  "tudom", hogy remek a szocialis halo stb. Bar igy Kanadabol kiindulva elegge sokkolt, amit itt tapasztaltam. Sose akartam delen elni, tehat meg az se, hogy a hideg borit ki, de valahogy nem is tudom...az emberek, a taj, az unalom ne tovabbja. Mondjuk azt hozza kell tennem, hogy jelenleg egy kis faluban dekkolunk, gyakorlatilag az erdo kozepen, ez mar igy onmagaban morbid nekem, mert nyaralasnak jo, de felfoghatatlan szamomra, hogy tudnak igy elni. En is egy kis falubol szarmazom, szoval nem a varoslako szolalt meg.:) Parom kozel szeretne maradni a szuleihez, es akkor legjobb esetben egy kis varosban fogunk lakni, orvoskent valoszinuleg fogok kapni munkat, de nem hiszem, hogy a kulonbseg valami hatalmas lenne. Milyen az elet Helsinkiben? Talan ott egyszerubben menne a beilleszkedes, bar ebben se vagyok biztos. Pedig tipikusan az a "hideg" ember vagyok, keveset beszelek, nem igazan erdekel mas maganugye. Mas is volt ezzel igy? Elmulik ez idovel?

picpaca Creative Commons License 2011.12.25 0 0 5355

sziasztok! lenne egy eladó, elvileg átírható, eladó közvetlen Malév jegy február 25-március 4 dátumra, ha valakit érdekel (indulás február 25. Helsinkiből, érkezés március 4.-én Helsinkibe). ha valakit érdekel, itt jelezze, és adok elérhetőséget

Előzmény: meri (5354)
meri Creative Commons License 2011.12.25 0 0 5354

Sziasztok! Ha valaki január 10-én utazik vissza Bp-ről Helsinkibe a 18:40-es géppel, és egy kis plusz bevétel reményében hajlandó lenne egy kis segítséget nyújtani, megkeresne email-ben? Nagyon fontos lenne. Köszi szépen előre is! (Azt hiszem, az email-em publikus)

-meri

Liljana Creative Commons License 2011.12.25 0 0 5353

Jouluiloa !!!

osszilány Creative Commons License 2011.12.25 0 0 5352

Boldog karácsonyt mindenkinek! Remélem a jövő karácsonyt már mi is Finnországban töltjük.

Ivan66 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 5351

Békés,Boldog,Karácsonyt Kívánok Mindenkinek.

szani Creative Commons License 2011.12.24 0 0 5350

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

L.Zoleee Creative Commons License 2011.12.24 0 0 5349

Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!!!!

RogerWilco Creative Commons License 2011.12.22 0 0 5348

Mármint tehergk/kamion sofőrre gondolsz? Nem tudtam, hogy hiányszakma lenne. A buszsofőr az valamennyire az, a főváros környékén valszeg azonnal el tud egy buszsofőr helyezkedni.

Előzmény: Ivan66 (5346)
pertsi Creative Commons License 2011.12.22 0 0 5347

Az autóvezetéssel kapcsolatban: ha tényleg hiány van, akkor leginkább azért mert nem perspektíva. A közlekedési viszonyok legfeljebb annyiban befolyásolnak hogy nem akarják magukat halálra unni az emberek :)

Előzmény: Ivan66 (5346)
Ivan66 Creative Commons License 2011.12.21 0 0 5346

Sziasztok!

Arra van-e valakinek ötlete,hogy miért is keresnek ennyi autóvezetőt Finnországban??1: nem perspektiva?2:Nehéz és drága a jogosítvány megszerzése?3:Közlekedési viszonyok?

A téli csendesség után (már amennyiben van?)mikor élénkül meg a munkaerő felvétel?(építkezés,mezőgazdaság,kertészet)

RogerWilco Creative Commons License 2011.12.19 0 0 5345

csak éppen belénkcsúsztak hátulról..

 

Az bizony hó nélkül is előfordul - a gépjármüvezetés veszélyes üzem. Továbbra is tartom, hogy a hóeséstől nem "hal meg" a közlekedés.

Előzmény: zinaida (5344)
zinaida Creative Commons License 2011.12.19 0 0 5344

Tudom, Te vagy az aki mindenben zseni, képzeld megtanultunk vezetni csak éppen belénkcsúsztak hátulról..

Előzmény: RogerWilco (5342)
Liljana Creative Commons License 2011.12.19 0 0 5343

Számítottam rá, hogy nem lesz egyszerű ügyintézés.

A sürgősségi ellátásban dolgozom, de nem orvosként. Ha minden jól megy, jövő ősszel

már én is Finnországban leszek.

Most fél év finn nyelvtanulással a hátam mögött úgy érzem, hogy vagy nagyon jól fog menni

a nyelv, vagy soha nem leszek kint "teljes értékű" ember...

Előzmény: Törölt nick (5341)
RogerWilco Creative Commons License 2011.12.18 0 0 5342

de amikor esik a  hó akkor az egész közlekedés meghal.

 

Azért nem egészen így van. Amik,or esik a hó, nincs semmi különös. Amikor egy éjszaka leesik 40 cm hó, mint tavaly, akkor valóban köhécsel a rendszer, de nem hal meg.

 

ha pedig autoval mentünk akkor meg balesetveszélyes volt.

 

Hát kérem, meg kell tanulni télen vezetni. :-)

Előzmény: zinaida (5337)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.18 0 0 5341

Annyit szeretnek ehhez az egesz hitelesiteses dologhoz hozzaszolni, hogy a magyar nyelvu dokumentumaidat finn kozjegyzo nem fogja tudni hitelesiteni, ahhoz neki nincs jogkore, max a foridast tudja, hisz azt erti, de sokszor mindkettot kerik,illetve szinte mindig, nalam legalabbis ez volt, azaz 2x kell mindezt megjarni, ha nalad nem elnezest, de nalam igy volt. A szemelyiert meg nem ugrottunk el, de biztos megkapom, bar meg nincs munkam, de a ferjem reven igy kell lennie. Megirom, ha meglesz, egyelore a faradalmakat pihenjuk, ismerkedem a csaladdal. :) Mivel foglalkozol? Irtad, hogy hivatas...ha esetleg orvos vagy tobbet tudok segiteni, mert mar ismerem a folyamatot, jomagam is az lennek.

Előzmény: Liljana (5331)
picpaca Creative Commons License 2011.12.17 0 0 5340

Lappeenranta körzetében. Másfél hete volt nálunk nagy hóvihar, jó sok hó esett, de a héten a nagyja elolvadt. 

Előzmény: L.Zoleee (5339)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!