Keresés

Részletes keresés

speaker Creative Commons License 1999.12.31 0 0 450
Köszöntsük a Szent Korona átszállítását JÓZSEF ATTILA egy gyönyörű versének részletével, amelyet a Szent Jobb ünnepére írt:

Kersztények, ti hajtsatok fejet –
A mai nap az örökéletű Szent Jobb
Malasztja száll sa ahívő lelekeket
Megedzi. Zengjen zsoltárunk – ott fent jobb.

Lesz élni majd, ha bús fejünk felett
Az Úr hatalmával vugyáz a Szent Jobb –
Oh áldjuk, áldjuk százszor e kezet
S emelkedjünk fel Krisztushoz, ki lent volt.

Derek Creative Commons License 1999.12.31 0 0 449
"Szabó nem történész, hanem a Révaik legjobb vérgőzös tanítványa. "

OK. Milyen szakmai elokepzettseged van ehhez, hogy ezt meg tudd itelni. Kerdezem.
Sorold fel a tortenelemtudomanyokban megjelent kozlemenyeidet, a hozza tartozo citacios indexel es impact faktorral. Aztan majd azutan okoskodj. Addig legfeljebb annyit mondhatsz, hogy te nem hiszed el amit ir, es nem ertesz vele egyet. Attol meg persze Szabo Miklosnak igaza lehet. De ketsegbevonni szakmai kvalitasait , ha nem vagy szakmabeli, arra nem tudom milyen alapod van. Ketsegbe lehet vonni irasait , mint politikai publicisztikat es kritizalni is lehet, sot azt is lehet mondani hogy hulyeseg az egesz a elsotol az utolso szoig, de torteneszi mivoltat ketsegbevonni azt csak a szakmabeliek tehetik meg.
Aztan meg mitol lenne vergozos egy olyan jambor ember , mint Szabo Miklos. Hallottad mar beszelni, vagy talalkoztal mar vele szemelyesen?

Előzmény: MorpheuS (442)
Bumpy Creative Commons License 1999.12.30 0 0 448
Ha már így alakult,hogy a korona a parlamentbe kerül,belenyugszom,abban a reményben mint az már másoktól is elhangzott igen tisztelt képviselőink ezután a koronéhoz méltóan fognak viselkedni.Szabó úr nem használ trágár szavakat,nem állítanak egymásról valótlan dolgokat,minden erejükkel azon lesznek,hogy ez a nép mely megbűnhődte már a múltat és jövendőt,végre európai emberhez méltóan éljen.A képviselőink nemcsak a saját és gyeremekeik,családjuk jövőjével törödnek,hanem velünk is mamelukokkal.Megpróbálok ebben hinni,de lehet hogy hülye vagyok mert már annyiszor átvágtak,hogy azt számon sem lehet tartani.De ennek is én vagyok az oka.Mi a francnak kellet nekem ilyen sokáig élni.
Patmore Creative Commons License 1999.12.30 0 0 447
Na jó, kezdjük előlről. Időnk mint a tenger.

Kedves Skorpió!
1. Enyhébb esetben tévedés azt állítani, hogy _most_ emeljük bárhová is Koronánkat. A MSzK egészen a legutóbbi időkig (az én szüleim még a Magyar Királyságban születtek) azt jelentette, amit. Semmi újat nem találunk ki, emlékezünk (ezt az egyet talán már célszerű volna tudomásul venni).
2. Ilyen országot nem tudok mondani, mint ahogyan te sem tudsz olyan országot mondani ahol egy koronának a MSzKval összevethető funkciója volt. Nincs ilyen ország, sem Európában, sem máshol. p.

Előzmény: Skorpió (446)
Skorpió Creative Commons License 1999.12.30 0 0 446
Mondjon valaki meg egy orszagot, ahol a Köztarsasg kikialtasa utan(!) emeltek piedesztalra a koronat, ill. ruhaztak fel olyan tulajdonsaggal, amivel addig meg nem rendelkezett.
Ghanima Creative Commons License 1999.12.30 0 0 445
Édes hazám respublika,
Koronát a múzeumba!
Geyza Creative Commons License 1999.12.30 0 0 444
Igazad van!

Ez a korona-ellenes sopánkodás pusztán a más ünnepének elrontását célozza.
Miért ne lehetne egy ilyen aktuálpolitikától mentes dologhoz politikamentesen hozzáállni?

Nyilvánvaló, hogy az égvilágon senki se akarja visszaállítani a királyságot (nem mintha mondjuk a hollandok vagy dánok olyan feudálisak lennének emiatt).

Tipikus műpánik és undorító fontoskodás.

Előzmény: MorpheuS (442)
Skorpió Creative Commons License 1999.12.30 0 0 443
Szabo cikke teljesen korrekt ! Ragyogoan atlatja es atlatattja a helyzetet. Erdemes rajta algondolkozni.
MorpheuS Creative Commons License 1999.12.30 0 0 442
Szabó cikke tényleg gyűlölködő. Nem azért érvel, hogy a kormány ne vigye a parlamentbe a koronát, hiszen gúnyosan megfenyegeti őket, ez elviselhetelen presztiszveszteség lenne számukra.
Egyetlen célja, hogy egy olyan csomó sértő hazugságot leírjon a kormányzatról, a jobboldalról, amit még idézetként felsorolni is fárasztó.
Szabó nem történész, hanem a Révaik legjobb vérgőzös tanítványa. Ráadásul sugárzik soraiból a hazája iránti megvetés, gyűlölet, amiben moszkovita egykori még mesterein is túltesz.
Turbo Creative Commons License 1999.12.29 0 0 441
Forgass csak, forgass, ha másra nem futja.

Hogy a francba van képed olyat idézni, amit nem írtam?! És aztán még bele is kötni a nekem tulajdonított, de el nem hangzott hülyeségbe!

Előzmény: speaker (440)
speaker Creative Commons License 1999.12.29 0 0 440
"A mai jobboldal Marx tétele alapján áll," ez pont olyan, mint hogy "a mai bolsi baloldal Hitler Mein Kampfjának tételei alapján áll."
Turbo Creative Commons License 1999.12.29 0 0 439
Speaker, már megint alszol.

A marxi idézet azért, mert ha megpróbálnád értelmezni, rájönnél, hogy Sz.M. nem mértékadó tételként idézte Marxot, hanem egy marxi idézettel írta le, amit a kormányoldal művel(ni kíván). Nem is értem, ennyire egyértelmű utalást hogy a francba vagy képes hatszorosan kifordítani, mert az eszembe sem jut, hogy tényleg nem érted, mire gondolt.
Na meg azért is olvasd el még egyszer, hogy milyen valós érveket sorolt fel SzM a kormányoldal részéről, mert ez azért érdekelne.
Táncsicsról már korábban is nyilatkoztál — és akkor mi van? A „Már az ókori görögök is...” kezdetű szólamok és parafrázisaik az ég egy adta világon semmilyen komoly társaságban nem lehetnek érvek. Azt persze nem tudom, kikkel barátkozol, csak sejteni sejthetem.
Egyébként pedig az egész hozzászólásod, immár megszámlálhatatlanodszor, már frazeológiájában (fikázás, kádári, nemzetellenes stb.), de főleg gondolattalan és ösztönszerű „gondolat”-vezetésében is feszül a vak gyűlölettől, acsarkodástól és már megbocsáss, de a butaságtól is.
Részemről most engedem meg magamnak, hogy bár te már elég rég leírtál „minket”, ezennel én is végleg leírjalak, mert másra aligha lehet érdemesíteni. (És akkor mi van, mi?)

Előzmény: speaker (433)
Skorpió Creative Commons License 1999.12.29 0 0 438
Kedves korona cihölök !

Ha mar ugyis arra jartok, nezzetek be a korona belsejebe, mert könnyen lehet hogy a cocialistaliberalbosevik kormany eladta, - ahogy mint tudjuk az egesz orszagot,- es egy hamisitvannyal potolta. Az mindenkeppen gyanura adna okot, ha a belsejeben Made in Taiwan feliratot talalnatok.
Szoval eberseg !

lujza Creative Commons License 1999.12.29 0 0 437
Es akkor mi van ?
A Koronarol is van torveny, meg tradicioja is van neki, nehany evszazaddal regebbi, mint a Nemzeti Muzeum.. :))
Előzmény: aggályos (436)
aggályos Creative Commons License 1999.12.29 0 0 436
közgyűjteményi törvény, mellesleg tradícionálisan
Előzmény: lujza (435)
lujza Creative Commons License 1999.12.29 0 0 435
Milyen ertelemben elso ? Ha meg elso ugyis, miert kellene karpotolni valamiert, ami nem az ove ?
Ez a hulyeseg mar meg kinek az otlete volt ???

A Nemzeti Galeria hanyadik, szerinted ?

A Szepmuveszeti Muzeumot meg ki fogja karpotolni azert a lelkiismeretlen fosztogatasert, amivel ott probalkoznak egyesek ?

Előzmény: aggályos (434)
aggályos Creative Commons License 1999.12.29 0 0 434
A Nemzeti Múzeum az ország első múzeuma.
Műtárgy/koronás köztársaság vita érvei pedig mindkét oldalon kiffuladtak.
Előzmény: lujza (432)
speaker Creative Commons License 1999.12.29 0 0 433
Hát ez Szabó Miklós ökörségben mindig is méltó párja volt TGM-nak, ezért gyűlölettől fröcsögő álliberális marhaságait fenntartásokkal kell olvasni. Persze mindez a gusztustalanság kommunista zsigereiből szivárog, különben hogyan is idézhetne mértékadó tételként a XX század végén valaki ilyet: "a politikai szimbólum behatolva a néptömegek körébe anyagi erővé válik. (Marx)"
Még jó, hogy van olyan buta, hogy a korona áthelyezésének teljesen elfogadható érveit is felsorolja, amikor megpróbálja fikázni őket. Így nyilvánvalóvá válik az érvek értelmes, tiszta volta és a gúnyolódó mocskolódás undorítósága.
Már Táncsics is megmondta, hogy a koronát nem szabad a Nemzeti Múzeumban elhelyezni, mert ott az húzza fejére, aki akarja. A múzeumi tárggyá degradálás, amely kádári nemzetellenes gyűlölködés részeként az akkori elhelyezést motiválta most a parlamenti elhelyezéssel orvosolva lesz, és végre ott lesz azoknak a társaságában, akik hivatottak annak szellemében politizálni. Nincsenek illúzióim arról, hogy akik erre nem hivatottak, azokon nem fog segíteni a korona jelenléte, mindenesetre nehezebb lesz nemzetellenes fikázásaikat előadni és a balga közvéleménnyel elfogadtatni.
Így majd elválik az ocsú a búzától, szimbólikusan is megvalósul a rendszerváltozás, lezárva bolsik által gengszterváltássá silányított folyamatot.
Előzmény: HJM (427)
lujza Creative Commons License 1999.12.29 0 0 432
A Korona soha nem volt a Muzeume. Oruljon, hogy naluk lehetett, es igy egy csomo latogatoval tobbjuk volt. A tobbi muzeumot kene karpotolni, mert a Nemzeti Muzeum igazsagtalan elonyhoz jutott. :)
Előzmény: aggályos (431)
aggályos Creative Commons License 1999.12.29 0 0 431
látogatók, jegybevétel
Előzmény: lujza (430)
lujza Creative Commons License 1999.12.29 0 0 430
Miert is kellene karpotolni a Nemzeti Muzeumot ?
Előzmény: HJM (427)
HJM Creative Commons License 1999.12.29 0 0 429
OFF ON
A cikkek címére klikkelve a teljes szöveg olvasható!
OFF OFF
Előzmény: aggályos (428)
aggályos Creative Commons License 1999.12.29 0 0 428
Khm nem lenne aggályos a teljes szöveget a publicisztikába ...
khm fontos részek kimaradtak
Előzmény: HJM (427)
HJM Creative Commons License 1999.12.29 0 0 427

NÉPSZABADSÁG 57. évfolyam, 303. szám 1999. december 29., szerda

Ugocsa coronat


A kormányzó jobboldal a korona fetisizálásának meghiúsult kísérletével elszenvedte eddigi legnagyobb vereségét. A vereséget ugyan nem a politikai reálszférában, hanem a szimbolikus térben szenvedte el, de a jobboldal éppen ezen a téren érzi magát erősnek. A mai jobboldal Marx tétele alapján áll, amely szerint a politikai szimbólum behatolva a néptömegek körébe anyagi erővé válik.

"...
A Tripartitum praeambulumában kifejtett Szent Korona-tan vonatkozó elvi tétele az una eademque nobilitas, a kisnemesi rendnek a főnemesi renddel való egyenjogúságának tétele. A mai viszonyok ahistorikus visszavetítését jelenti, hogy a mai nemzetre értjük, amit az akkori szöveg a nemesi kiváltságok természetére értett. Vonatkozott ez az una eademque az akkori jobbágyságra is? Minden iskolás, aki nem bukott meg történelemből, tudja, hogy az a Tripartitum tartalmazta másik legfontosabb politikai mondanivalóként a jobbágyok röghöz kötését. Ez volna a mai Magyar Köztársaság nemzeti öröksége? Ugyanannak a Tripartitumnak egyik akkori politikai tétele dicső múltunk része, a másikat pedig csak ellenzéki bajkeverők hánytorgatják fel?
A kormány végül jobb belátásra tért.
...
Nem volt várható a kormánytól, hogy akkora presztízsvereséget szenvedjen, amennyit a korona átszállításának elmaradása jelentene. Annál is inkább, mert a közönség füle mellett el fog szállni a nemzeti egység semmitmondó fogalma, olyan valószínűtlenségekre pedig, mint a korona jogállása vagy a Szent Korona-tan, végleg nem figyelnek oda. Azt látják, hogy a koronát hatalmas csinnadrattával átviszik a Parlamentbe. Sokan gondolják, félig odafigyelve, hogy biztosan valami kommunista turpisság volt, hogy eddig nem ott volt. A tett az Orbán-kormányhoz kapcsolódik. Jobboldali hipnopédia-produkció az egész. Elérheti, hogy a társadalom azt érzékeli politikai félálomban, hogy a „több mint kormányváltás, kevesebb mint rendszerváltás” fél rendszerváltozásához csatlakozott a „több mint köztársaság, kevesebb mint királyság” fél államformaváltás képzete is
....
A jelenlegi kormány pedig éppen azért akar totemet magának, hogy hatalmának szakrális dicsfényt adjon. Az a politikai erő, amely méltó helyére állítja a koronát, azt sugalmazza, hogy részesült a korona karizmájában. Uralma szent, mint a koronáé. Aki a Fideszre kezet, vagy ha nem is mindjárt kezet, de szavazócédulát emel, szentségtörést követ el. A Fidesz a korona pártja. Ezáltal övé a múlt, így pedig a jövő csak Fidesz-jövő lehet.
...
A Szent Korona-tan egykor a magyar rendi köztársaság alkotmánya volt. Erről a kormányzati rémálomról a magyar olvasó ezen a néven sokat nem tudhat, hallott viszont a lengyel „liberum vétóról”. Ehhez hasonló nálunk is megesett. 1527-ben az I. Ferdinándot királlyá változtató országgyűlésen Ugocsa megye követei „Ugocsa non coronat” jelszóval szavaztak a király ellen. Azóta ez az eset a nevetséges provincializmus szimbóluma lett. Ma a fordítottja történik.

Ugocsa coronat.

Szabó Miklós
történész"


A rázkódás árthat az ereklyének
Egyelőre nincs terv a Nemzeti Múzeum kárpótlására

"...A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint továbbra is napirenden szerepel az a terv, hogy a Szent Korona egy-egy másolatát elküldjék Horvátországba és Szlovákiába. Ez a gesztus – Visy Zsolt megfogalmazása szerint – kifejezheti a három állam szoros, baráti összetartozását, hiszen évszázadokon keresztül a történeti Magyarország részét képezték, és most közösen magukénak érezhetik a millenniumot. Jóllehet, a gesztusnak csak akkor van értelme, ha a partnerek kedvezően fogadják azt. Az erről szóló tárgyalások, amelyeket a Külügyminisztérium folytat, még nem fejeződtek be – tette hozzá Visy Zsolt. (V. Gy.)"

speaker Creative Commons License 1999.12.28 0 0 426
Eddig miért nem lehetett?
Azután majd a Parlamenttel együtt lehet és az nem baj.
Előzmény: Tappancs (425)
Tappancs Creative Commons License 1999.12.28 0 0 425
Ma, holnap és holnapután még meg lehet nézni a koronázási jelvényeket a Múzeumban. 10-17 óra között, belépődíj nincs.
Zmac Creative Commons License 1999.12.28 0 0 424
Feltételezem. :)
Kíváncsi vagyok mennyien leszünk, de szerintem sokan.
Előzmény: Patmore (423)
Patmore Creative Commons License 1999.12.28 0 0 423
Akkor lehet hogy mégis leszünk 20-an?
Előzmény: Zmac (421)
speaker Creative Commons License 1999.12.28 0 0 422
Még szép.
Előzmény: Zmac (421)
Zmac Creative Commons License 1999.12.28 0 0 421
A MÁV és a GYSEV ingyen oda-vissza érvényes jegyet ad Budapestre az ünnepség résztvevőinek. Visszafelé akkor érvényes, ha a Parlament 12-es (?) kapujánál lepecsételtetik az érintettek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!