Keresés

Részletes keresés

hgw308 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 128
igaz, hogy nem nekem címezted a építő jellegű hozzászólást, de...
esetleg valami konkrét dolog???

alapból 4 bank termékét árulom -tehát kapok tőlük pénzt- valamennyire ismerem is őket és tudod mi a tapasztalatom, immár hatodik éve? mindenki azt szidja, ahol éppen van. szinte kivétel nélkül.
miért van ez?

nagyon sok embert irritál az, hogy degeszre keresik magukat az ott dolgozók. ebben van igazság. az egyik bankban, aki mosolyogva kell elviselnie a sokszor itt kiélt elmeteg ügyfélek ökörségeit, mocskolódásait, degeszre keresik magukat napi 12-14 órás munkával és nettó 100-140e forintért, 6-7 órára bejelentve.
azt tudom mondani, hogy akit ez zavar, hajrá, tessék jelentkezni, a nagy vándorlások miatt, szinte mindig van felvétel. ezért is olyan tájékozatlanok sokszor az ügyintézők. mire rájönnek, hogy mit kaptak, mennek is tovább onnan a másikhoz, reménykedve. pedig csak a neve más neki.
aztán jönnek azzal, hogy mennyi nyeresége van neki. de mégis minek kellene lennie? veszteségnek? postabank kettőnek? akkor meg az volna a baj.
nem tudom, mint esetleges részvényes, mit szólna hozzá? gondolom tapsikolna örömében.

Előzmény: ijedos (125)
Csokis Creative Commons License 2008.05.26 0 0 127
Hees! Én szoktam védeni a lótépét, mert ahhoz képest, hogy 17 éve szinte minden pénzügyemet náluk intézem, viszonylag kevés negatív tapasztalatom van. Ebből az egyik az LTP ügyintézés. Lehet, hogy azóta változott valami, de amikor nekem az előzőt kellett intéznem, akkor a felhasználás helye szerint illetékes LTP-t intéző fiókban kellett mindent intézni. Hiába kötöttem a IX. kerületben, és hiába nem laktam még Zuglóban (felújításra vettem fel), járkálhattam át Rákosborzasztóra a papírmunkáért. A másik rossz tapasztalatom az volt, hogy semmiért nem szóltak, nem üzentek, nem írtak. Amikor nagyon nem akart történni semmi, és telefonátam, akkor közölték csak, hogy mit kell még leadnom ahhoz, hogy jöjjön a pénz. Ez persze lehet fiók függő is, sőt inkább annak gondolom. Szerintem azon múlik, mennyire gondos ügyintéző jutott neked.
Híd Creative Commons License 2008.05.26 0 0 126
Nem kapok jutalékot egy banktól sem, de szabad a pálya, lehet vitázni észérvekkel. Amit te csinálsz, az nem éppen az. Ha a Fundamentáról kérdeznek itt, akkor is ugyanezt írnám, mert ugyanígy müködik.
Előzmény: ijedos (125)
ijedos Creative Commons License 2008.05.26 0 0 125

Nekem csak egyetlen kérdésem lenne Hídhoz, mégpedig, hogy mekkora jutalékot kapcs te a lótépétől, hogy az összes létező bankos topicban, ahol felmerül a lótépé neve, te rögtön jössz és osztod az észt... és MINDIG megtudhatjuk mi kis butusok, hogy az nem ám úgy van, a lótépé szeret minket és hálát adhatunk az égnek, hogy létezik ez a magasságos bank??????

 

Hallva, a lótépé saját dolgozóival szemben tanusított hatalmas megbecsülését, fel nem foghatom, hogy mi vezérel téged a kakis ügyek elsimítására??? Netán felvettek erre egy embert? Vagy inkognitoba bújt csányi sándort tisztelhetjük személyedben?

Axióma Creative Commons License 2008.05.26 0 0 124
Jo, pont ezert kerdeztem, mert az ltp nem bank, csak hitelintezet.
Előzmény: Híd (123)
Híd Creative Commons License 2008.05.26 0 0 123

A banknál bevétel= díj- és jutalékbevétel + kamatbevétel + egyéb bevétel

 

Banknak van-e pénze: a magyar bankok többségének a betétállománya meghaladja a hitelállományt. Az idén márciusban fordult elő először az MNB statisztikái szerint, hogy egy picivel nagyobb volt a hitelállomáyn a betétállománynál. A lakosságnál mindkettő cca. 6400 milliárd forint. Az más kérdés, hogy CHF-betét-állomány nyilván nincs elég a hitelekhez, ezt kölcsönzik. Most olyan 2,78% a 3 havi CHF-libor, a hitelkamat meg változó, mert kez. ktg. is van, de thm-ben tudjuk, hogy 6-6,5 körül van az alja. Tehát a 3% bőven megvan.

 

A 40%-os CIR-en amúgy nem kell kiadkadni, az normális, elég komoly tőkekövetelmények vannak pl., sok 10 milliárd forintos céltartalékokat kell képezni a hitelekre, rengeteget kell fejleszteni, meg hasonlók. 50-60% fölé nem nagyon jó menni, akkor már tőkegondok jöhetnek.

Előzmény: Axióma (122)
Axióma Creative Commons License 2008.05.26 0 0 122
Beolvadas: valamelyiknel tudom, hogy kb. masfelszeres volt az ugynoki jutalek a beolvadas elott... ilyeneken is mulhat.
Kamatmarzs: sztem azert nem realis ahogy te szamolsz (bar lehet papiron korrekt), mert mig egy banknak jellemzoen "nincs" penze (ami szabad kapacitasa van, igyekszik kiadni hitelbe), az ltp-nek jellemzoen "van", meghozza allampapirokban.
Mukodesi koltseghez nem ertek, de szomoru ha a banknal 40%. Ez a lotto visszafizetesi aranya... (tudom, biztositoeknal biztosan 1% alatt van, ok meg rablobbak). A muk.koltsegnel bevetelnek szamit-e a kapott kamat, es koltsegnek a kiadott beteti kamat? Vagy csak a penzkezelesi dijtetelek es a kiadasok szerepelnek, a tobbi a "zart rendszer" resze? Ez egy nagyon nem mindeyg, de penzugyi szempontbol ertheto lenne, hogy a kamat semelyik iranyban nincs benne, akkor meg szep szam de nem mondhatjuk, hogy a nyereseg nulla kozeli. (Elofordulhat, hogy tevedek, en csak alapvetoen szkeptikus vagyok, hogy mukodtetnek valamit, ami nem eri meg; valamint a kirakott adatok jelentestartalmat is kicsit paranoid modszerrel vizsgalom.)
Előzmény: Híd (121)
Híd Creative Commons License 2008.05.26 0 0 121

A kamatmarzs = hitelkamat és betétkamat közötti különbözet. Azt nem vitatom, hogy a kasszának van más bevétele, de minden hitelintézetnek vannak jutalék- és díjjellegű bevételei. A kasszáké ebből a szempontból nem túl sok.

 

Az Otthon Ltp. meg a Lakáskassza Ltp. előbb összeolvadtak, majd beolvadta a Fundába. Gondolom, nem azért tettek így, mert annyira megérte nekik itt működni.

 

Nézem a Funda honlapján: rekorderedmény: 83%-os cost-income ratio (költség/bevétel arány). 2006-ban 94,5% volt. Vagyis 100 forintból tavaly 83, tavalyelőtt 94,5 forint a működési ktg-re ment el. 

 

Egy normálisabb banknál ez az arány kb. 40%.

Előzmény: Axióma (120)
Axióma Creative Commons License 2008.05.26 0 0 120
Nana:) A kamatmarzs eloszor is nem csak a lakaskolcson es a kamat kozott van: ott van a kolcsonnek ki nem adott penz, ami viszont allampapirokban van. Masreszt 1% szamlanyitasi dij, +1% kezelesi koltseg a kolcsonon. Szoval bukni biztos nem bukik rajta, foleg ha visszavonja majd a hozam tipusu szerzodesek kotesenek lehetoseget.
Ettol meg az allamnak is jo (szamlaval igazolas => tobb ado, ill. ugy altalaban a lakasallomany ertekenek novekedese), az ltp-nek is, meg a usernek is.
Előzmény: Híd (115)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 119

Biztos keresnek majd, ha nem kallódott el a papírod. Nem biztos, hogy másik bankba tudnak utalni a lakáskasszából, mert technikai számla, lehet, hogy csak kp-ben adják oda vagy OTP-s számlára.

Előzmény: Heesh (118)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 118
Na jó, látom semmit nem értettél meg az eredeti kérdésemből, pedig 2-szer is megfogalmaztam, így inkább hagyjuk. Majd talán jön valaki aki megérti, és tud rá válaszolni, vagy pedig majd meglátjuk mi lesz, 1 héten belül kiderül úgyis :)
Egyébként nem ez volt a kérdésem.
Előzmény: Híd (117)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 117
Mégis honnan a búbánatból tudja az egyszerű kérdésedre a választ, hogy mi lett a beadott papíroddal?
Előzmény: Heesh (116)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 116
Na ennyire otthon vagy a témában, egy egyszerű kérdésemre mégsem tudsz válaszolni? :)
Előzmény: Híd (115)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 115

Nem veszed észre, hogy hülyeséget beszélsz? Hol jár olyan jól az OTP ezen a lakáskasszán? És ha olyan jól jár, más miért nem csinálja? Az állami pénzt nem az OTP kapja, hanem TE! A kamatmarzs meg 3%. Ez olyan kevés lóvé, hogy más pénzintézet nem volt hajlandó érte lehajolni.

 

A 10-20%-ról már kiderült, hogy 5-6%

Az állami pénzről kiderült, hogy a betétes kapja

A betétkamatról kiderült, hogy azért alacsony, hogy a hitelé alacsony legyen

A hitelről kiderült, hogy azért olyan kevés, mert csak a betétesek éppen bent lévő pénzét lehet ilyen célra osztogatni.

 

Én nem bánom, ha másképp gondolod, de akkor ne süketelj, mert kijelenteni hülyeségeket könnyű. Vezesd le értelmesen, hogy hol nyúlja le az állami pénzt az OTP, hogy keresi magát betegre a 3%-os marzson.

 

Egy ügyfél felvesz 1,5 millió hitelt, és keres rajta a kassza vagy 45 ezer forintot. Hogy nem szégyelli magát!

 

Az Ersténél fölveszel ennyit CHF-ben, és már a devizamarzson lehúznak 75 ezerre, és akkor még ott a kamatmarzs a kez. ktg-gel, ami van vagy 60 ezer alsó hangon. Na, ezért szarik bele az összes többi bank a lakáskassza-bizniszbe.

 

És kíváncsian várom továbbra is a nagy leleplező sztoridat.

Előzmény: Heesh (114)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 114
Hát ezt nem én intéztem, hanem a szülők :) Én csak nemrég jöttem rá, mekkora nagy átverés. Végülis annyira rosszul én sem járok, de itt nem ez a lényeg, hanem hogy az OTP qrva jól jár-a mi pénzünkön. NEm értem, az állam is hogy mehetett bele ilyenbe.
Előzmény: Híd (113)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 113
Akkor minek tetted be oda a pénzed?
Előzmény: Heesh (112)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 112
Sztem meg az LTP egy jól kitalált pénzszivattyú, ahol az állam, és az emberek pénzét szivattyúzzák szépen az OTP-hez, és így végülis a külföldi befektetőkhöz(ugyebár a részvények nagy része külföldi kézben van).
Előzmény: Híd (111)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 111
A bank nem csak így ad hitelt, felvehet maga is hitelt, ha kevés a pénze, és akkor azt adja tovább, persze magasabb kamattal. Hát HUF-hitelt a lakáskassza cca. 9%-on vehetne föl, ami vagy 12%-os kamatot jelentene végül szinte megfizethetetlen törlesztőket eredményezve. Ezért marad a saját forrásánál, a betétesek pénzénél, az meg szűkös.
Előzmény: Híd (110)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 110

Nem tud többet adni, mint amennyire forrása van. Abból ad kölcsön, amit az emberek betesznek. Annyi jut, amennyit betettél. És szerintem örülj neki, mert ilyen kamattal csak CHF-t kapnál máshol félévente változó (= emelkedő) kamattal, árfolyamingadozással. Ha ez kevés, lehet még több hitelt fölvenni a bankoknál.

Előzmény: Heesh (109)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 109
Ja, igen, csak a megtakarítás hitelrészére adnak annyit. CSak azon meg tanyát sem veszel, nemhogy lakást, pár millát fel kell venni mellé, arra meg már rendes kamatot szednek. Tesómnak is folyamatosan drágul, hiába erősödik a ft. Akkor emelik a kezelési költséget..
Előzmény: Híd (107)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 108
Azért ilyen kicsi a betétkamat egyébként, hogy alacsoyn kamatú hitelt tudjanak adni, mert a 10-20%-osat nem győznéd törleszteni. Ha magas kamatot akarsz, keress normál bankbetétet, a lakáskassza nem az.
Előzmény: Heesh (106)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 107

Ne idegeld már magad! Kérted a hitelrészét a megtakarításnak? Mekkora volt a kamata? 10-20%? Fittyfenét! 6%-os kamattal, vagy még kisebbel adják a lakáskasszák a lakáshitelt. Az a minimális kamatmarzs meg hadd maradjon már náluk, mert azért az ott dolgozóknak is enni kell.

Előzmény: Heesh (106)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 106
Ja, csak piaci kamatot nem ad az OTP, merthogy az állam tejel az ügyfélnek, akkor ő minek tegye. Azt a pénzt meg ők nyilvánvalóan használják, ne mondd, hogy csak úgy ott áll.. Tehát végülis bagóért használják a pénzt, adnak rá 3% kamatot, a másik oldalon meg bevesznek érte mittudomén, 10-20%-ot.
Előzmény: Híd (105)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 105

1. jogszabály mondja ki, hogy 3 hónap van az utalásra. Gondolom, azért ennyi, hogy az állam ellenőrizhesse közben, hogy jogosan megy-e ki a zsé.

2. Az állam pénzén magadat hizlalod ebben az esetben, nem az OTP-t szerintem, mert az állami támogatást te kapod, nem a lakástakarékpénztár.

3. Ha olyan nagy biznisz volna a lakáskassza, nem kettő lenne belőle az országban, hanem 202. Volt amúgy több is, de beolvadtak a Fundába, mert szarul ment nekik.

Előzmény: Heesh (104)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 104
Hát elvileg jövő héten böfögniük kéne valamit, mert szombaton 31. Ezért érdekelne, hogy aki már átesett LTP kiutaláson, hogy megy ez.
Amúgy már eleve azt pofátlanságnak tartom, hogy 3 hónapot ülnek rajta csak úgy, nyilván addig is tudják kamatoztatni azt a pénzt maguknak. De mondjuk eleve az egész konstrukció pofátlanság, lényegében az állam(azaz végülis a saját) pénzén hízlaljuk az OTP-t..
Előzmény: Híd (103)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 103
Hát, ha nem sürgős... Nem veszítesz semmit azzal, ha felhívod őket, és érdeklődsz. Végül is az a te pénzed, jogosan szeretnéd tudni, mi van vele.
Előzmény: Heesh (102)
Heesh Creative Commons License 2008.05.25 0 0 102
Egyelőre várok 31-ig, aztán meglátjuk. Asszem azon a papíron az volt a lényeg, hogy lakáscélra akarom vagy sem. Meg kell-e hitel(?).
Előzmény: Híd (101)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 101
Akkor nem értem, azt hittem, ezeket megadtad, és csak a pénzt várod. Ha nem így van, akkor kérdezz rá mindenképpen, jobbat nem tehetsz.
Előzmény: Mrija (100)
Mrija Creative Commons License 2008.05.25 0 0 100
TEhát akkor ez így normális, hogy a papír visszaküldésére semmi reakció, hanem majd egyszercsak utalják. De egyébként a papíron arról nem kellett nyilatkozni, hogy hogy fizessék ki, hova utalják stb. Asszem számlaszámot sem kértek.
Előzmény: Híd (99)
Híd Creative Commons License 2008.05.25 0 0 99
Ha a helyén van a papírod, akkor gondolom, utalják a pénzt. Ha elkallódott, akkor meg miért keresnének meg téged? Csak te tudsz utánajárni, hogy hol tart az ügyed.
Előzmény: Heesh (98)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!