Keresés

Részletes keresés

Deep Down Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7922

Na, későn olvasom, de majd holnap bepótolom, ha úgy is jó. :)

Ja, és ma is túléltem! :P Bár nem mondom, hogy nem volt izgalmas. :)

Előzmény: Coramora (7919)
csilfor Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7921
:D
Előzmény: Deep Down (7918)
csilfor Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7920
Igen, persze, hogy függ a ló munkájától. Én ezt nem a tanácsadós részre értettem, hanem furcsálltam, hogy valaki (már nem emlékszem) csak a zabra esküdött. Ahány ló, annyiféle etetés. Nálunk is több a legelő meg a széna (már csak pénz miatt is), de átlagolva ezt írja az a bizonyos... :)
A kukoricával már mi is szívtunk az egyik lóval. A többieknek nem lett semmi bajuk, az meg lesántult meg feldagadt a lába. De akkor is beletartozik az abrak nevű fogalomba.
Előzmény: Törölt nick (7901)
Coramora Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7919
Jó "vadlovazást". :-)) Simizd meg helyettem is. :-DD
Előzmény: Deep Down (7918)
Deep Down Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7918

Jaj, pedig ő annyira jó emberismerő... :) Messziről megmondja a frankót.

Pl abban is teljesen igaza van, hogy nem kér tőlem tanácsot - lótartás ügyben nem is adnék, mert én bizony nem vállalnám a felelősséget, hogy azt mondjam, fog az menni, nem kell hozzá agrármérnöki... 8-) Szerencse, hogy vannak akik bevállalják. :P Minden második mondatomban ott van, hogy szerintem, meg ilyesmik, amivel egyesek nem fárasztják magukat, de még én tetszelgek mindentudóként? Azzal, hogy a szakirodalmat és hozzáértőket ajánlok? Hát nagyon sajnálom, ha így néz ki a dolog. :D

Asszem megyek is inkább a dugámba dőlni a vadlovammal terepezni így pár nap kihagyás után. Tegnap is nagy mázli volt biztos, hogy élve megúsztam, hogy a földön ülve legeltettem egy órán keresztül. Azt a vadálattyát neki. ;)

Előzmény: Coramora (7917)
Coramora Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7917
Ha azt hiszed hogy már nem jártunk orvosnál akkor rosszul ismersz. :-( Számomra természeset hogy ellés után irány a doki. Ő egy mopsz keverék és mint az ölebek általában kevesebbet ellenek. Én is csodálkoztam az egyen, de volt már pintsherem aki szintén csak egyet ellett.
Előzmény: Törölt nick (7916)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7916
Csak egyet? Ilyet még nem is hallottam, hogy kutya egyet fialjon! Nem ragadt be a második? Én a helyedben megvizsgáltatnám... ha tényleg beszorult egy, minden perc drága!
Előzmény: Coramora (7907)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7915
Ilyen szemérmesek? Azt hittem volna, hogy még örül is neki, ha valaki megbízható személy "őrt áll" körötte, és nyugodtan foglalkozhat a dolgával...
Előzmény: Törölt nick (7903)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7914
Igen, te vagy az egyik személy, akitől nem kérnék tanácsot. Nem azért, mert rossz a modorod, hanem mert saját bár szeretsz a mindenttudó szerepében tetszelegni, de saját bevallásod szerint nem tudsz a lovadon sem úrrá lenni, amit mellesleg bértartásban tartasz, és más eteti helyetted. :-p
Előzmény: Deep Down (7894)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7913
:-DDD Mondjuik azt úgy értettem, hogy nekik semmi bajuk nem lesz tőle, a lónak meg azonnal. :-DDD
Előzmény: kingA (7912)
kingA Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7912
De jót mosolyogtam ezen, hogy a tyúkok nem kapnak savós patairhagyulladást...! :-)))
Előzmény: Törölt nick (7901)
Deep Down Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7911
Hát, két napig nem lovagoltam, de úgy látszik nehezen viselem... 8-) De ma fogok! :P
Előzmény: kingA (7897)
Coramora Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7910
Mikor kicsi volt biztos beleült a festékes vödörbe. :-D
Előzmény: kingA (7893)
Coramora Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7909

Igazad van. :-DDDD

Teljesen elmásztunk már a végén a kérdéstől. :-)) A lényeget megfogalmaztad. :-))

Előzmény: kingA (7892)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7908

Sok sikert az új lovacskához! Remélem, jól fogja érezni nálatok magát, és nektek, a gyerekeknek is sok örömötök lesz benne.

Várjuk a képes beszámolót!

(ha javasolhatom, kérdezd meg az előző gazdáját, mivel etette, és ahhoz képest etesd te is, illetve fokozatosan állítsd át olyan takarmányra, amit te etetnél vele. A szénától - ha nem penészes, nem poros - biztosan nem lesz baja. A friss fűtől - ha addig nem legelt - esetleg hasmenése, lágyabb széklete lesz egy-két napig, de ártani biztosan nem árt neki, s ez sem törvényszerű, csak ha így lenne, ne aggódj, elvileg a friss zöldtől van.)  

Előzmény: krezidiesel (7898)
Coramora Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7907

Elvileg a fedeztetéstől számítva hétfőn kéne ellenie. Persze mától "szülési szabin" vagyok két hétig. :-DD Remélem meglesz a csikó addig amíg itthon vagyok és nem tréfál meg. Állandóan nézem hogy is van és már izgulok előre is. A pocija hatalmas, szinte már ki akar durranni, de vágtázni azért még tud. Tegnap is szalad egy nagyot.

( Bár a "szülési szabira" való tekintettel az egyik kutyám az éjjel leellett egy kis kölyköt. :-) Fél éjszaka nem aludtam, tök álmos vagyok. Bár a kicsi egyenlőre jól van csak sokat sír. A mama vigyázz rá, bár utánam akar jönni mikor kijövök a szobából. :-D)

Előzmény: Törölt nick (7881)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7906

Ez így van, hogy a lovat még az egyszerű takarmányváltás is megviseli. Ha pl. addig csak legelt, a zabadagot is csak fokozatosan szabad emelni, egy maréktól a megfelelő mennyiségig, hogy az emésztőrendszer ráálljon.

Van tőlünk nem messze egy lótartó, ő pl. árpával etet (mert az olcsóbb), emellé elég sok Buscopant használ, de nem lehet lebeszélni az árpáról, így sem, hogy gyakran kólikáznak a lovai.

Megfelelő minőségű és mennyiségű takarmány és elegendő mozgás mellett kicsi az esélye, hogy baja lenne a lónak, de egy kólikát soha nem tudunk teljességgel kivédeni, egy-egy érzékenyebb ló akár egy erősebb időjárási frontra, vagy stresszre is reagálhat kólikával. MC-nek télen volt egy kis hurutos kólikája, mert kétpofára ette a karámban a havat. De - és ezt most lekopogom - soha semmilyen súlyosabb probléma nem volt a lovakkal. (kivéve, amikor Kíra tavaly berángatta a boxajtó alatti 1 cm-en a tyúkok kukoricászsákjának a száját, s elfogyasztott kb 2 marékkal belőle, reggelre 4 lábra volt sánta, mert patairhagyulladást kapott - valszeg a toxintól, hiszen azért ekkora mennyiségben csak a kukorica nem okozhatott volna ilyet. Szerencsére a megfelelő kezelésnek hála, mindenféle szövődmény nélkül gyógyult. Azt a ami napig nem tudjuk, hogyan érhette el a zsákot, mert nagyon messze volt  tőle. De VALAHOGY megoldotta. Hiába, ügyes állatok ezek a lovak. :-DDD - ja, most már nevetek, mondanom sem kell, AKKOR hetekig nagyon aggódtam, hogy ne legyen baja.) 

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7905
Én ezzel teljesen 1et értek!
Előzmény: Deep Down (7888)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7904

A kanca magától, ha csak kettesben van a csikóval, illetve nincsen befedeztetve, nem rúgja el a csikót a szopástól.

Roppantani csak akkor kell, ha a ló nem hasznosítja rendesen a zabot, azaz egész zabszemek vannak a trágyában. Általában ilyenkor is elegendő a beáztatás. Fiatal, egészséges lovaknál ez ritkán fordul elő, leginkább idősebb korban, amikor túlnőnek a fogak, és/vagy elégtelen a rágás. Darálást nem javaslom, inkább roppantani kell, ha akarja. 

Előzmény: Fahya (7884)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7903

Akár ott is alhatsz az istállóban, kivárja a kanca azt a fél órát, amíg a legmélyebben alszol, vagy bemész a házba KV-zni. :-DD (barátnőm tapasztalata)

Kíra 2 héttel hamarabb érkezett, az egyik bértartónk (állatorvos volt!!) éppen aznap UH-zta meg a saját lovát, csak valamit elszúrt, és dőlt a lóból a vér. :-((. Azért mentem ki éjfél körül, hogy azt a lovat megnézzem, hogy van. És Kíra már ott feküdt, még tiszta magzatvíz volt, de már kis cérnahangon nyerített. :-)))  Emlékszem, az istállóban nem akartam sikítozni örömömben, de mire a házhoz értem, már visítva téptem fel az ajtót, a férjem azt hitte, kigyulladt az istálló, vagy elpusztult az állatorvos lova.

Szamba lovunk ellenben este 8 körül ellett, rajta a férjem fel is fedezte a jeleket, hogy jön a csikó, és nála ott lehettünk, amikor szült.

Előzmény: Törölt nick (7881)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7902
Igen, úgy vélem én is, ha már valakit érdekel annyira a dolog, hogy kérdez, akkor már jó. És nyilván az ember igyekszik is segíteni, tudásához, tapasztalataihoz mérten: hogy minden lónak jó legyen! :-)) 
Előzmény: Coramora (7875)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7901

A mennyiség attól függ, hogy a ló mennyit dolgozik. Az 1kg zabot/ttkg rengetegnek tartom egy olyan lónál, amelyik nincs munkában, csak jön-megy a kertben, karámban. Amikor legelősben vannak a lovaink - plk. most - akkor is adunk nekik zabot, igaz, csökkentett mennyiségben. A mieink 2-3 kg zabot kapnak naponta, reggel és este elosztva. Szénát kb. 10-12 kg-t/etetés. Persze, amikor lovagolunk, akkor egy picivel emeljük a  zabadagot, de nem sokkal, hiszen nincsenek kemény munkában.

A kukoricával nagyon nagyon óvatosan kell bánni! A ló patairhagyulladást kaphat tőle, ha nincs hozzászokva, és hirtelen túl sokat adunk neki. Továbbá a kukoricán lehetnek olyan gombák, amelyek toxinokat termelnek, ez szintén savós patairhagyulladást okoznak a lónál. (erre pl. a tyúkok egyáltalán nem érzékenyek, lehet, hogy a kecske sem, ellenben a ló nagyon)

Előzmény: csilfor (7873)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7900

A csikó hat hónapos koráig szopik, utána le kell választani. Egyrészt mert akkor már tud enni, másrészt nagyon leromolhat ettől a kanca is, harmadrészt a tej minősége sem olyan már. Fél éves kora után a csikónak nincsen szüksége tejre. Ménesben is az anya hat hónaposan választja le magáról a csikót (annak az az oka, hogy a szülés után 3 napra a kanca kisárlik, a mén befedezi, s a hat hónapos vehem már elég sok energiát igényel. És a vadon élő csikó ilyenkor már képes az önálló, megfeklelő mennyiségő táplálkozásra.) Fél éves koráig a csikónak szüksége van az anyatejre, mert sok tápanyagot, nyomelemet csak abból tud felvenni. Az is hátráltatja a csikó fejlődését ha túl korány, de az sem jó, ha túl későn választják le.

A két éves szopós lovon nagyon megdöbbentem, ezt egyáltalán nem tartom helyénvalónak. 

Előzmény: krezidiesel (7872)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7899
Dehogy bonyolult ez! Majd meglátod: egyszerű.
Előzmény: krezidiesel (7870)
krezidiesel Creative Commons License 2009.04.22 0 0 7898

Köszönöm a tanácsokat!

Miattam nagyon sajnálnám ha összevesznétek!

Közben pozitiv fejlemény, hogy a nagyon elfoglalt sógoromat sikerül átcsábitanom hozzánk (némi jófajta vörösbort is feláldoztam...) , és egész eddig a lovakról beszélgettünk. Neki 10 éve vannak lovai, és megigérte , hogy holnap is átjön, megnézi ha megérkezik hozzám a csikó. Magam se számitottam rá , hogy ennyire fellelkesül és segitőkész lesz "lóügyben".

Holnap elméletileg már képet is tudok feltenni az új jövevényről.

Eldöntöttem, hogy alapjában külön fogom tartani a kecsóktól, de úgy hogy lássák egymást , igy mégse lesz egyedül. Délutánonként meg már egész gyereksereg fogja körülvenni, úgyhogy unatkozni azt nem fog...

A kecsóknak muszáj adnom a lucernát mert másképp nem tejelnek, de a lónak felesleges, úgyhogy ő nem soket lesz lucernaközelben. Van még szénarácsom, úgyhogy veszek majd körbálás rétiszénát neki, legelni meg tud minden nap, van elég szabad terület a környéken.

Mégegyszer köszönöm a segitségeteket, majd beszámolok, hogy miként alakul az életünk. 

kingA Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7897
(DD, te rég voltál lovagolni...) :-)))
ez-Ben Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7896

Ez is igaz, de több topicot is olvasva azt látom,hogy általában segitőkészek az

emberek és tanácsaik késöbb visszaigazolást is nyertek a gyakorlatban.

Természetesen a szakkönyv hasznosságát nem vitatva,pláne ha valaki teljesen kezdő, de konkrétan" Krezidiesel" nem az !

Előzmény: Törölt nick (7891)
ez-Ben Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7895

Azért nem árt tudni alapból"melyik az állat eleje és a hátulja" és utána jöhet a technológia. Arra céloztam juhász,gulyás,csikós ha érti a szakmáját és "átnyergel"

máshol is sikeres állattenyésztő lesz. Tévedés jogát fenntartva :)

Előzmény: Deep Down (7889)
Deep Down Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7894

De amúgy te is olvastad ezt a savós meg nemtom én miről szóló kérdést, ugye? Egy lovat egy sima takarmányváltás is meg tud viselni, ajánlott fokozatosan csinálni. Érted, pl az egyik szénáról a másikra átállást. Nem kell egy lóval szemetet etetni ahhoz, hogy beteg legyen. Legjobb tudomásom szerint a lovak igenis érzékenyebbek, mint a legtöbb egyéb házi-növényevő.

Ha szerinted az utánaolvasás és kérdezés az túlmisztifikálásnak számít, akkor persze igazad van.

Ezen a ponton asszem én megint befejeztem veled, mert baromira idegesítesz, sorry. Agrármérnöki, mi? Ki a franc beszélt itt agrármérnökségről??? Huhh...

Előzmény: Törölt nick (7890)
kingA Creative Commons License 2009.04.21 0 0 7893
Csúcs ez a kép, azzal a foltos popsival, hatalmas pocakkal!!! :-))))
Előzmény: Coramora (7878)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!