Igen, persze, hogy függ a ló munkájától. Én ezt nem a tanácsadós részre értettem, hanem furcsálltam, hogy valaki (már nem emlékszem) csak a zabra esküdött. Ahány ló, annyiféle etetés. Nálunk is több a legelő meg a széna (már csak pénz miatt is), de átlagolva ezt írja az a bizonyos... :) A kukoricával már mi is szívtunk az egyik lóval. A többieknek nem lett semmi bajuk, az meg lesántult meg feldagadt a lába. De akkor is beletartozik az abrak nevű fogalomba.
Jaj, pedig ő annyira jó emberismerő... :) Messziről megmondja a frankót.
Pl abban is teljesen igaza van, hogy nem kér tőlem tanácsot - lótartás ügyben nem is adnék, mert én bizony nem vállalnám a felelősséget, hogy azt mondjam, fog az menni, nem kell hozzá agrármérnöki... 8-) Szerencse, hogy vannak akik bevállalják. :P Minden második mondatomban ott van, hogy szerintem, meg ilyesmik, amivel egyesek nem fárasztják magukat, de még én tetszelgek mindentudóként? Azzal, hogy a szakirodalmat és hozzáértőket ajánlok? Hát nagyon sajnálom, ha így néz ki a dolog. :D
Asszem megyek is inkább a dugámba dőlni a vadlovammal terepezni így pár nap kihagyás után. Tegnap is nagy mázli volt biztos, hogy élve megúsztam, hogy a földön ülve legeltettem egy órán keresztül. Azt a vadálattyát neki. ;)
Ha azt hiszed hogy már nem jártunk orvosnál akkor rosszul ismersz. :-( Számomra természeset hogy ellés után irány a doki. Ő egy mopsz keverék és mint az ölebek általában kevesebbet ellenek. Én is csodálkoztam az egyen, de volt már pintsherem aki szintén csak egyet ellett.
Csak egyet? Ilyet még nem is hallottam, hogy kutya egyet fialjon! Nem ragadt be a második? Én a helyedben megvizsgáltatnám... ha tényleg beszorult egy, minden perc drága!
Igen, te vagy az egyik személy, akitől nem kérnék tanácsot. Nem azért, mert rossz a modorod, hanem mert saját bár szeretsz a mindenttudó szerepében tetszelegni, de saját bevallásod szerint nem tudsz a lovadon sem úrrá lenni, amit mellesleg bértartásban tartasz, és más eteti helyetted. :-p
Sok sikert az új lovacskához! Remélem, jól fogja érezni nálatok magát, és nektek, a gyerekeknek is sok örömötök lesz benne.
Várjuk a képes beszámolót!
(ha javasolhatom, kérdezd meg az előző gazdáját, mivel etette, és ahhoz képest etesd te is, illetve fokozatosan állítsd át olyan takarmányra, amit te etetnél vele. A szénától - ha nem penészes, nem poros - biztosan nem lesz baja. A friss fűtől - ha addig nem legelt - esetleg hasmenése, lágyabb széklete lesz egy-két napig, de ártani biztosan nem árt neki, s ez sem törvényszerű, csak ha így lenne, ne aggódj, elvileg a friss zöldtől van.)
Elvileg a fedeztetéstől számítva hétfőn kéne ellenie. Persze mától "szülési szabin" vagyok két hétig. :-DD Remélem meglesz a csikó addig amíg itthon vagyok és nem tréfál meg. Állandóan nézem hogy is van és már izgulok előre is. A pocija hatalmas, szinte már ki akar durranni, de vágtázni azért még tud. Tegnap is szalad egy nagyot.
( Bár a "szülési szabira" való tekintettel az egyik kutyám az éjjel leellett egy kis kölyköt. :-) Fél éjszaka nem aludtam, tök álmos vagyok. Bár a kicsi egyenlőre jól van csak sokat sír. A mama vigyázz rá, bár utánam akar jönni mikor kijövök a szobából. :-D)
Ez így van, hogy a lovat még az egyszerű takarmányváltás is megviseli. Ha pl. addig csak legelt, a zabadagot is csak fokozatosan szabad emelni, egy maréktól a megfelelő mennyiségig, hogy az emésztőrendszer ráálljon.
Van tőlünk nem messze egy lótartó, ő pl. árpával etet (mert az olcsóbb), emellé elég sok Buscopant használ, de nem lehet lebeszélni az árpáról, így sem, hogy gyakran kólikáznak a lovai.
Megfelelő minőségű és mennyiségű takarmány és elegendő mozgás mellett kicsi az esélye, hogy baja lenne a lónak, de egy kólikát soha nem tudunk teljességgel kivédeni, egy-egy érzékenyebb ló akár egy erősebb időjárási frontra, vagy stresszre is reagálhat kólikával. MC-nek télen volt egy kis hurutos kólikája, mert kétpofára ette a karámban a havat. De - és ezt most lekopogom - soha semmilyen súlyosabb probléma nem volt a lovakkal. (kivéve, amikor Kíra tavaly berángatta a boxajtó alatti 1 cm-en a tyúkok kukoricászsákjának a száját, s elfogyasztott kb 2 marékkal belőle, reggelre 4 lábra volt sánta, mert patairhagyulladást kapott - valszeg a toxintól, hiszen azért ekkora mennyiségben csak a kukorica nem okozhatott volna ilyet. Szerencsére a megfelelő kezelésnek hála, mindenféle szövődmény nélkül gyógyult. Azt a ami napig nem tudjuk, hogyan érhette el a zsákot, mert nagyon messze volt tőle. De VALAHOGY megoldotta. Hiába, ügyes állatok ezek a lovak. :-DDD - ja, most már nevetek, mondanom sem kell, AKKOR hetekig nagyon aggódtam, hogy ne legyen baja.)
A kanca magától, ha csak kettesben van a csikóval, illetve nincsen befedeztetve, nem rúgja el a csikót a szopástól.
Roppantani csak akkor kell, ha a ló nem hasznosítja rendesen a zabot, azaz egész zabszemek vannak a trágyában. Általában ilyenkor is elegendő a beáztatás. Fiatal, egészséges lovaknál ez ritkán fordul elő, leginkább idősebb korban, amikor túlnőnek a fogak, és/vagy elégtelen a rágás. Darálást nem javaslom, inkább roppantani kell, ha akarja.
Akár ott is alhatsz az istállóban, kivárja a kanca azt a fél órát, amíg a legmélyebben alszol, vagy bemész a házba KV-zni. :-DD (barátnőm tapasztalata)
Kíra 2 héttel hamarabb érkezett, az egyik bértartónk (állatorvos volt!!) éppen aznap UH-zta meg a saját lovát, csak valamit elszúrt, és dőlt a lóból a vér. :-((. Azért mentem ki éjfél körül, hogy azt a lovat megnézzem, hogy van. És Kíra már ott feküdt, még tiszta magzatvíz volt, de már kis cérnahangon nyerített. :-))) Emlékszem, az istállóban nem akartam sikítozni örömömben, de mire a házhoz értem, már visítva téptem fel az ajtót, a férjem azt hitte, kigyulladt az istálló, vagy elpusztult az állatorvos lova.
Szamba lovunk ellenben este 8 körül ellett, rajta a férjem fel is fedezte a jeleket, hogy jön a csikó, és nála ott lehettünk, amikor szült.
Igen, úgy vélem én is, ha már valakit érdekel annyira a dolog, hogy kérdez, akkor már jó. És nyilván az ember igyekszik is segíteni, tudásához, tapasztalataihoz mérten: hogy minden lónak jó legyen! :-))
A mennyiség attól függ, hogy a ló mennyit dolgozik. Az 1kg zabot/ttkg rengetegnek tartom egy olyan lónál, amelyik nincs munkában, csak jön-megy a kertben, karámban. Amikor legelősben vannak a lovaink - plk. most - akkor is adunk nekik zabot, igaz, csökkentett mennyiségben. A mieink 2-3 kg zabot kapnak naponta, reggel és este elosztva. Szénát kb. 10-12 kg-t/etetés. Persze, amikor lovagolunk, akkor egy picivel emeljük a zabadagot, de nem sokkal, hiszen nincsenek kemény munkában.
A kukoricával nagyon nagyon óvatosan kell bánni! A ló patairhagyulladást kaphat tőle, ha nincs hozzászokva, és hirtelen túl sokat adunk neki. Továbbá a kukoricán lehetnek olyan gombák, amelyek toxinokat termelnek, ez szintén savós patairhagyulladást okoznak a lónál. (erre pl. a tyúkok egyáltalán nem érzékenyek, lehet, hogy a kecske sem, ellenben a ló nagyon)
A csikó hat hónapos koráig szopik, utána le kell választani. Egyrészt mert akkor már tud enni, másrészt nagyon leromolhat ettől a kanca is, harmadrészt a tej minősége sem olyan már. Fél éves kora után a csikónak nincsen szüksége tejre. Ménesben is az anya hat hónaposan választja le magáról a csikót (annak az az oka, hogy a szülés után 3 napra a kanca kisárlik, a mén befedezi, s a hat hónapos vehem már elég sok energiát igényel. És a vadon élő csikó ilyenkor már képes az önálló, megfeklelő mennyiségő táplálkozásra.) Fél éves koráig a csikónak szüksége van az anyatejre, mert sok tápanyagot, nyomelemet csak abból tud felvenni. Az is hátráltatja a csikó fejlődését ha túl korány, de az sem jó, ha túl későn választják le.
A két éves szopós lovon nagyon megdöbbentem, ezt egyáltalán nem tartom helyénvalónak.
Közben pozitiv fejlemény, hogy a nagyon elfoglalt sógoromat sikerül átcsábitanom hozzánk (némi jófajta vörösbort is feláldoztam...) , és egész eddig a lovakról beszélgettünk. Neki 10 éve vannak lovai, és megigérte , hogy holnap is átjön, megnézi ha megérkezik hozzám a csikó. Magam se számitottam rá , hogy ennyire fellelkesül és segitőkész lesz "lóügyben".
Holnap elméletileg már képet is tudok feltenni az új jövevényről.
Eldöntöttem, hogy alapjában külön fogom tartani a kecsóktól, de úgy hogy lássák egymást , igy mégse lesz egyedül. Délutánonként meg már egész gyereksereg fogja körülvenni, úgyhogy unatkozni azt nem fog...
A kecsóknak muszáj adnom a lucernát mert másképp nem tejelnek, de a lónak felesleges, úgyhogy ő nem soket lesz lucernaközelben. Van még szénarácsom, úgyhogy veszek majd körbálás rétiszénát neki, legelni meg tud minden nap, van elég szabad terület a környéken.
Mégegyszer köszönöm a segitségeteket, majd beszámolok, hogy miként alakul az életünk.
Azért nem árt tudni alapból"melyik az állat eleje és a hátulja" és utána jöhet a technológia. Arra céloztam juhász,gulyás,csikós ha érti a szakmáját és "átnyergel"
máshol is sikeres állattenyésztő lesz. Tévedés jogát fenntartva :)
De amúgy te is olvastad ezt a savós meg nemtom én miről szóló kérdést, ugye? Egy lovat egy sima takarmányváltás is meg tud viselni, ajánlott fokozatosan csinálni. Érted, pl az egyik szénáról a másikra átállást. Nem kell egy lóval szemetet etetni ahhoz, hogy beteg legyen. Legjobb tudomásom szerint a lovak igenis érzékenyebbek, mint a legtöbb egyéb házi-növényevő.
Ha szerinted az utánaolvasás és kérdezés az túlmisztifikálásnak számít, akkor persze igazad van.
Ezen a ponton asszem én megint befejeztem veled, mert baromira idegesítesz, sorry. Agrármérnöki, mi? Ki a franc beszélt itt agrármérnökségről??? Huhh...