Ti ketten testvérek vagytok? namindegy, csak szerintem akkor elég meglepő részletekkel fogsz találkozni, egyébként megértem, hogy nem tetszett a film. (sajna, pedig nagyon vártam) Bár mondjuk a csata jelenetek, és a nagy terek bemututatása + szauron + moria elég jól sikerült, ezt elismerem, csak a nyáladzás nem kellett volna...
"Elolvastam a beírásaid, remekül szórakoztam :-) "
Kedves Galadriel,pont azért írtam a hozzászólásaimat,hogy szórakozzak és egyben szórakoztassak.Eszem ágában sincs meggyőzni titeket az igazamról,hiszen nincs is igazam,én csak beszélek összevissza.
Persze, írj csak nyugodtan ellenvéleményt, mindenki másnak teszett, maximum megeszünk reggelire.. :-)
(A film természetesen nem tökéletes, vannak hibái, meg lehet vitatkozni a kihagyott részeken is, de összhatásában imho NAGYON jól sikerült - ma láttam másodszor - és a háromórás játékidő szűk keretein belül elmesél mindent, ami filmes nyelven elmesélhető a LOTR-ből. Plusz: tiszteletben tartom, hogy ez PJ viziója/adaptációja a GyU-ról, így nyilvánvalóan nem fog egyezni minden olvasó saját elképzeléseivel-álmaival.)
Ma délután néztem meg a filmet, miután 10 éve olvastam először a könyvet, 20 évesen, fogadásból. Az előzmények is ismertek, itt sorakoznak a polcon, több magyar és külföldi író, költő(!) elolvasott remekművei között. :)
A következők tudatában ültem be a filmre:
1. Szükségképpen lesz módosítás a könyvhöz képest, hisz teljes szöveghűség esetén a szappanoperák hosszúságával vetekedhetne. (Olvasva a topikot, némelyeknek a három óra is sok volt.) Elefantkillah: szerintem aki olvasta a könyvet, tudja, milyen "vágások" történtek. Aki nem, annak hiába mondanád...
2. Semmi nem fogja megközelíteni a fantáziámban megalkotott figurákat, tájképeket, jeleneteket! (Bevallom az orkok rondábbak a filmvásznon, de a háborút sem úgy képzeltem mint a Ryan közlegényben mégis olyan lehetett a valóság.)
3. Lesznek páran, akik először fogják megnézni a filmet és utána fogják (jobb esetben) elolvasni a könyvet. Az Ő véleményük egészen más lesz.
Nekem tetszett. Egyetlen dolog volt zavaró számomra: miért a Mátrixos Smith ügynök játszotta Elrondot? (Nekem a tündék úgy élnek a fantáziámban, hogy szépek. :)) De ez egy egyéni vélemény.
Szerintem is igaz, hogy a többség, aki olvasta a könyvet, nem most olvasta és nem most lett rajongó. Sajnálnám, hogyha "Gandalf-babákat" lehetne majd kapni meg hasonló, bár úgy látszik ez ma már minden filmhez hozzátartozik.
Egyébként teltház volt, egy mukkanás sem hallatszott, a neveknél sem röhögött senki, igaz ez vidék.
Megnéztem, és végigborzongtam. És örülök hogy sikerült, és hogy olyannak sikerült, amilyennek én elképzeltem. Mert ilyennek képzeltem. A szereplőket is, a tájat is...mindent.
Végigborzongtam a filmet az elejétől a végéig, és rohadtul sajnáltam, hogy vége van. És pipa vagyok, mert várni kell még két évet! Ez kinzás!
Mikor vége lett, percekig nem tudtam megszólalni!
Egyébként kicsit féltem attól, hogy a mozi tele lesz gyerekkel, akik nyilván egy-másfél óra után már nemigen birnak nyugton ülni. De meglepődtem - és teszem hozzá örültem - hogy alig volt gyerek. Szerintem ez nem is gyerekeknek való.
Azt hiszem, be kell szereznem egy dvd-t, bármeddig spórolok is rá! Ezt a filmet DVD-n is meg kell majd vennem!
Nagyon sok fantasy van ami kozel sem ennyire nepszeru. Ez vajon miert van? Talan mert annal sokkal tobb, az emberiseg osi hagyomanyat eleveniti fel, ezert lehet olyan konnyen egy hullamhosszra kerulni vele. Egy hiteles mese. Amugy Jokai eleg kommersz szerintem.
Hi Gólem!
2.Nem értem , hogy miért ebbe a fórumba írkálsz. Mondjuk a chaten kötözködni tényleg nagyon bátor dolog.
2.Tegnap láttam a filmet, és szerintem nagyon gyenge, elkeserítően gyenge volt. Előrebocsájtom, hogy kábé 20x olvastam a gyu., egy párszor a szilmarilokat, a babót, a gyűrű keresését, a sonkádi egyed gazdát, és a wootoni kovácsmestert, van egy albumom,szóval szerintem fan vagyok, és éppen ezért rendített meg a film. Nem értem, hogy miért változtattak meg ilyen sok részletet, hgoy őszinte legyek szerintem nagyon elb.ták az egészet. Ha valaki igényel példát, akkor írok.
üdv
"Jó sok előítéletem van az ilyen fantasy könyvekhez,de nem tehetek róla.[...]harry potter" Akkor nem tehetnél róla, ha legalább körüljártad volna a témát. Mert a hpotter _nem_ fantasy. Abszolute nem ismerem, de ez nem abban a fantáziavilágban játszódik, amit Tolkien a világháború idején kitalált. Csak egyesek - mint te - hiszik azt, hogy ha boszokrányok, meg repülő seprűk vannak benne, akkor az a fantasy. Csak megsúgom: nem az. Pld.:Margaret Weis - Tracy Hickman : Sárkánydárda Krónikák a fantasy. Vagy a topick címadója.
Szóval először járd körbe a témát, mielőtt hülyeséget beszélnél.
Azonkívül felejtsd el, hogy aki fantasyt olvas, az csak olyan irányú könyveket ismer. Számos olyan eset ismeretes, amikor egy srác a fantázia világa miatt megkedvelte a lovagokat...elkezdett érdeklődni a középkor iránt, és úgy általában a történelem iránt.
Csütörtökök láttam a filmet többedmagammal, de egyedül én olvastam a könyvet (3-szor), és szeretném leírni tapasztalataimat. Megmondom ?szintén féltem, hogy mit fognak mondani a barátaim a filmr?l, és a félelmem beigazolódott. Mindenki azt mondta, hogy voltak benne unalmas részek, meg hogy hosszú volt. Szerintem sokan azt nem fogták fel, hogy ez nem egy akciófilm, és sokan csak mintha azért nézték volna meg, mert ez a legújabb mainstream mozi, és muszáj megnézni, mert ha nem nézed meg, az olyan, mintha nem lenne mobiltelefonod és az ég?. Szerintem egy film a sztori miatt jó film, amihez hozzájárul a látvány (amivel semmi gond nem volt) és a színészek játéka is (ami szintén hibátlan volt). Ezek alapján nekem nagyon tetszett a film, és mindenkine ajánlom. (bár én elfogult vagyok a Gy?r?k urával kapcsolatban)
Segitség!
Megvan a GYU .mov fájl. De a QuickTime nem játsza le, mert a video Sorenson Video 3-mal van codecolva. Hogy tudom ezt megoldani, ugy hogy ne töltsek semmit le a netről, mármint a QT, hanem én szedjem le saját magam (pl: .dll, .exe, stb..)
Nem kivánom a vitát szítani, mivelhogy egyrészt "izlések és pofonok", másrészt "több dolgok vannak földön és egen..."
A filmet nem láttam, erősen gondolkodom azon, hogy mindaddig míg a 3. rész is el nem érhető, nem is akarom megnézni. Azt meg különösöen nagy hibának tartom, hogy egész Középfölde legfontosab lényét, Bombadil Tomát kihagyták. Ráadásul emiatt pár később fontos jelenetnek is ki kell maradnia, hisz azok a részek, amelyek Toma póniai köré épülnek így a levegőben maradnának. Meg az Öreg Erdő is lényeges a világ megértéséhez. Majd meglátom...
A könyvről és olvasóinak szellemi szintjéről: 43 éves vagyok, 4 éves korom óta olvasok. Itthon kb 2000 db könyvünk van, vegyesen mindenféle. Ezen kívül életemben több könyvtárnak is szorgalmas tagja voltam. Valószinűleg 10ezer fölött (gyorsan olvasok) van azon könyvek száma amelyeket elolvastam és felfogtam. A gyűrűk urát az első magyar kiadás idején olvastam először, könyvtári példányban (1980 környékén), és 10 évet kellett várnom, mire saját példányt tudtam szerezni. Vagyis nem gyermekként ragadott meg ez a varázslatos világ, már saját gyermekeimnek meséltem akkoriban, persze nem ebből a könyvből.
A gyűrűk ura (és a már említett Végjáték) azon könyvek közé tartozik, melyeket 2-3 évente újra előveszek és újra sikerül bennük élvezetet lelnem, rácsodálkozni világukra. A Tolkien-i mű legnagyobb csodáját Gönc Árpád is említette a minap, mikor a filmbemutató kapcsán interjút készítettek vele: olyan könyv, amelynek minden fejezetet külöm-külön is kétesélyes és az utolsó mondatokig nem tudható, melyik kifejlettel zárul.
Aki csak azért megy megnézni a filmet, mert csodás a trükkök halmaza, illetve azért, mert várhatóan akkora kultfilm lesz, mint a Star Wars vagy a Szárnyas fejvadász, az jobban teszi, ha nem megy el, de ha mégis, akkor legalább a váleményét ne hangoztassa kultúremberek között. A GyU valószinűleg nem lesz kultfilm, ahogy a könyv sem az. Csupán csak a High Fantasy alapkönyve (nem minden Fantasy őse, mert ha jól emlékszem Conan korábbi, de már előtte is voltak olyan művek, amelyek a mai Fantasy kategóriába sorolhatók. Viszont az első olyan mű, amely teljes, bonyolult, a saját törvényeinek engedelmeskedő világot teremtett. A dolgot még szebbé teszi, hogy a szerző igazából csak a nyelvek fejlődéstörténetét akarta bemutatni tanítványainak (lévén nyelvész). Ezen gondolat köré építette fel Középfölde világát az ősi kelta, főleg ír mondavilág lényeiből, történeteiből.
A világ teljes, nem lóg a levegőben, van történelme, fejlődése, nyelvei, szabályai, logikája. Nincsenek benne Deus ex Machina jellegű logikátlanságok. Ezért lett az, ami. A múlt század egyik legnagyobb jelentőségű könyve, minden Fantasy világ ihletője.
Emellett egy gyönyörű mese mindenkinek, aki már átlépte a 15-16 éves korú gyermek szellemiségét. Ez alatt valószinűleg átláthatatlan és felfoghatatlan...
Ó, Lórien! Jön már a Tél,
a Lombtalan Idő;
Hull a Folyóra sok levél,
sodruk tovatünő.
Lórien! Innen-Partvidék
túl soká volt hazám,
Fontam fonnyadó koronát
Elanor aranyán.
De hajókról ha zengek is,
lesz-e hajó nekem,
Hogy visszavigyen, átvigyen
ily széles tengeren?
Nem tartalak sem hülyének, sem divatmókusnak. Egyszerűen még fiatalnak. A GYU nem divat (bár sokan annak látják sajnos). Amiért be vagyunk most zsongva, hogy ennyi idő után egy olyan film született, ami ugyan nem 100%-osan tartja magát a könyvhöz, de méltó hozzá, ráadásul igyekeztek maximálisan visszaadni az érzést, amit kiváltott az olvasáskor.
Tény, hogy akik előbb olvasták a könyvet, mint ahogyan megnézték a filmet, azoknak nagyobb élmény. Benned inkább az effektek ragadtak meg, ami mégis valami! Uis a film szintén olyan mint a könyv: valakinek ez, valakinek az tetszik belőle.
Ezt írta is Tolkien. Ezért sok dolgot bennehagyott. Neki így volt jó, és ha elolvastad Te is rájössz, hogy tényleg. Olyan jó elvitatkozni, hogy ez és az a rész miért tetszett vagy miért nem.
Ajánlom, hogy olvasd el, és ha elég erős vagy ahhoz, hogy ne tedd le az első 100-150 oldal után (amíg el nem indulnak), akkor egy nagyon izgalmas könyvet fogsz kiolvasni. Észre sem fogod venni a három kötetet!
Ahogy a kollégámnak mondtam minap: "én kiolvastam, én láttam. Tudom, hogy mit vesztesz, ha nem olvasod ki vagy nézed meg, Te nem. De lehet, hogy később jöhetsz rá, mi mellett mentél el, de sosem késő. Én gazdagabb lettem szellemileg, amit Te csak akkor érezhetsz át, ha kiolvasod. Engem nem érdekel, ha nem olvasod ki! Én megtettem. Nekem tetszett."
Nézd, ha te azért nem szereted éppen Toliken apót, meg az ő dolgait, mert most éppen "divat", akkor lelked rajta, ne szeresd. Az ide írogatók többsége imho nem az utóbbi két hétben lett LOTR-fan, és nem fogja fikázni a GyU-t csak azért, mertt készült belőle egy népszerű (és mellesleg: nagyon eltalált) filmadaptáció.
Huhh, ez már nagyon más téma :)
Még azért ehhez hozzáfűzném, hogy nem véletlen emlegetik annyiszor Árpi bácsit, mint fordítót. Nagyon jó munkát végzett...
Azt hiszem te engem gyökeresen félreértettél,ami érthető ködös fogalmazásom miatt:DD
Engem ne úgy képzelj el,hogy egy matekzseni vagyok és egész nap csak a matekfeladatokat oldogatom merg olvasgatom a Jókait mert ez sértő:D
"Hasonlóak, mint Te, nem vesznek még ebben a korban tudomást a világ szépségeiről"-
ezt a mondatodat meg kifejezetten nem értem,hogy ezt hogy következtetted ki.
"Most még majd röhögni fosz, hogy énekelnek a könyvben, meg sírnak, és a kifejezéseken, szóvirágokon is."
El tudom képzelni ,hogy te könnyesre röhögöd magad ezeken a poénokon meg együtt énekelsz velük.:) De én 90 évesen se fogom ezt tenni és nem azért mert hülye vagyok
"De ha csak azért, mert ez a divat, akkor ne! "
Ennek az ellentéte vagyok.Sokkal szívesebben olvasnám,hogy ha nem lenne "divat".A zenében is igy vagyok,már zsigerből,"elvből" nem szeretem annyira a slágereket mint a "többiek"
Rendben.
Annyit még hozzáfűznék,hogy Jókait nem teljesen ellenpéldának írtam,hanem csak azt próbáltam megfogalmazni,hogy mindenki helyből nem magyart olvas,mert az már helyből rossz.Szerintem ez a rossz az egészben.Nem teljesen idevág,de pl IRC-en meg itt forumokban is annyi az angol szó,hogy az már elképesztő.Pl,kösz vagy köszönöm helyett helyből tanx vagy thanks vagy vmi hasonló jön.A magyarul köszönés már annyira kiment a divatból ,hogy a marhanagy iq-t igénylő legyen ön is milliomos című müsorban a telefonos segitségben már a hapek úgy köszönt,hogy "hi" mert az annyira sikkes...
Én pont ilyen koromban olvastam először a GYU-t... :-))
Baromi unalmasnak tartottam az elejét, de aztán később kiderült, hogy nagyon sok olyan dolog elhangzik itt, ami pl csak a legvégén tér vissza, de ennek a következménye! Tehát át kell látni a teljes könyvet.
Fantasy... sokakban ez úgy él, hogy valami misztikus, nem evilági, stb. Tudom, a Fantasy alapja a GYU, de én nem annak tekintem, hanem egy nagyon alaposan és részletesen megírt, szinte lélegző világnak. A filmben az egésznek csak egy magja volt benne. A többi, ami a hangulatot is adja, vagy olyan részek, ami színezi, azt csak a könyvben találod meg. Én is járok hamburgerezni, meg csipszezni, de hiába szeretnék olyan lenni, mint a könyvben, ha a környezetem nem engedi. Hasonlóak, mint Te, nem vesznek még ebben a korban tudomást a világ szépségeiről. Csak élnek és szórakoznak. De ha kicsit majd lehiggadsz, többet fordítasz erre is. Most még majd röhögni fosz, hogy énekelnek a könyvben, meg sírnak, és a kifejezéseken, szóvirágokon is. De a végén enélkül el sem fogod tudni képzelni Tolkien világát! Ez hozzá tartozik. Ettől lesz élő. Ha egy kicsit is él benned az, hogy jobb akarsz lenni, akkor olvasd el a könyvet. De ha csak azért, mert ez a divat, akkor ne! Csak ha felnőttél ahhoz, hogy ne csak a saját, hanem a globális dolgok is érdekelni fognak. Ha nemcsak a magad érdekeit tartod szem előtt, hanem másokét is, másokkal is jót akarsz tenni. Akkor olvasd el! :-)
Érdekes hogy pont Jókait említed mint ellenpéldát, mivel talán az ő műveivel lehetne a GYU-t leginkább rokonítani a szépirodalmi művek közül (sokszereplős, kalandos, tanulságos, hosszú leírásokkal tűzdelt, stb.).
Abba kár belekötni, hogy az egész kitalált, inkább élvezni kellene a fantázia szárnyalását, ha már ennyire nekilódult Tolkien apó elméje.
Ráadásul ócska ponyvát többet találsz nem-fantasy, mint fantasy kategóriában.
A GYU tipikusan NEM azért lett az évszázad egyik a legkedveltebb könyve, mert irtó hatásosan rátapintott valami "na most épp ez kell a népnek"-jellegű hiányra, hanem mert SZÉP és JÓ. Olvasd el, aztán véleményezd!
Kedves Louie!
Amiket te itt mondasz az szép meg jó is,csak nem feltétlen mutaják a valóságot.Ezeket az értékeket meg hogy a jó győz némi áldozatokkal még a legundorítobb,csöpögös mexikoi sorozatok is a fejedhez vágják csak nem tudom mit érsz vele az életben.Maximum annyit hogy egy kicsit elgondolkozol és fantáziálsz erről a világról.Bevallom őszintén ezek a dolgok amiket emlitettél,bennem csak röhejt váltanak ki...ezeket az elveket mindenki ismeri,de nem eszerint tesz,nem eszerint érez.Ezeket csak úgy olvassa majd leteszi a könyvet és elmegy a mecdonalcba megenni egy csikkburgert.
Lehet,hogy én vagyok az extraproblemas gyerek,annyi mentségem van,hogy én nem egy komoly meglett ember vagyok,mint egyes jóravaló férfiemberek a fórumlátogatok közül,hanem egy 16 éves fiú,a kis zöldfülü tapasztalatlan persze..
Jó sok előítéletem van az ilyen fantasy könyvekhez,de nem tehetek róla.Kicsit elképedek néha amikor a csököttagyú kortársaimra nézek,akik kezében a harry potter legújabb epizodja van,amiben megtudhatja,hogyan is kell seprűnyélen repülnie.Harry Potteren nagyon látszik,hogy szerzője a pénzéért csinálta,meg az is,hogy csak úgy sugárzik belőle az idiotaság.Ha vkit ezzel megsértettem a jelenlévők közül,attól elnézést kérek,igaz remélem akik olvasták a GYU-t azok nem ragadnak le a HP-nél.A kortársaim másik része meg azokból azokbol az extralaza emberekből áll akik életükben nem olvastak egy könyvet se,sőt szerintem még sportolni se sportolnak ,max "szkételnek".
Na ideje abbahagyni a szövegelést mielőtt elröhögöm magam..
Én mániákus könyvolvasó vagyok, elég húzós mennyiségű szépirodalmat olvastam (teszem azt Jókait például nem tartom valami sokra), ennek ellenére a GYU az egyik szent könyvem.
Nem hiszem, hogy bárki is ponyvának tartana egy ilyen pontossággal és alapossággal ábrázolt világ mítoszát. A Gyűrűk Urának egyik leglényegesebb része a Függelék, valamint a Silmarilion, ami segít elhelyezni a dolgot. És semmiképpen ne hasonlítsuk össze a GYU-t más fantasykkal - nem azonos súlycsoport.
Más.
Glorfindelt a Szilmarilokban egy balrog magával rántja a mélybe, és ő megdöglend. A GyU-ban feltűnő Glorfindel viszont gyanúsan olyan körítést kap, mintha ő lenne az a régi nemestünde.
Ugye tévedek?
Kedves Konrad!
Hozzászólásod után nincs sok értelme újabb "fikázó" véleményt írnom,mivel ez egyrészt már eléggé bunkóság lenne másrészt meg értelmetlen vitába torkollna.Nekem végülis nincs nagy bajom a Gyűrűk urával,csak szerintem sok ember úgy tartja kedvenc könyvének,hogy alig olvasott mást.Kíváncsi vagyok,hogy ezek az egyének pl hány Jókai könyvet olvastak életükben és hogy állnak hozzá a Gyűrűk urához.Hiszen ha egy gyerek elolvassa a Gyűrűk urát és megtetszik neki akkor minden bizonnyal újabb fantasy könyvet keres,ami nem biztos,hogy egy értékes,jó könyv lesz hanem egy "ócska" ponyvaregény.
Jövő héten kölcsönkapom ezt a nevezetes könyvet és elolvasom.Minden bizonnyal tetszeni fog.
miután elolvastam első dolgom az lesz ,hogy írok ide.
Ha olvastad, nem csalódsz...! A sztori meg nem gyengus, csak olvasni kell a sorok közt. Ráadásul ez még csak az egyharmada a teljes műnek. A karakterek még nem nagyon bontakoznak ki.
Akiknek meg nem tetszik... olvastátok? Mert az első részből ítélkezni elhamarkodottság! Én szeretem Tolkien írásait (nemcsak a GYU-át!) és nem titkolom a koromat sem: 27 vagyok. Viszont a könyv már kb. 50 éves, így asszem az idősebb korosztály is ismerheti. Tehát nem begyepesedett rajongók vagyunk, hanem olyanok, akik egy jobb, szebb világban képzelik el a jövőt, valahogy úgy, ahogyan Tolkien professzor is megálmodta: mint pl. a békés Megyében. Nincs technika, sem autók, stb. Csak a természet szépsége árad mindenfelé, amivel éles ellentétben állnak a gonoszság és annak földei.
Ezért szerelmesek sokan ebbe a könyvbe, mert a jó itt nem egyszerűen elnyeri a jutalmát, hanem keményen megdolgozik érte, kiérdemli, mégha ez egy ujjába is kerül. És ha látnátok a sorok közt (bár még ha nem olvastátok, akkor lelövöm a poént), akkor a Megye értelmetlen pusztítását és pusztulását is átéreznétek, mert ezzel az emberiség gyenge és jellemtelen oldalára világít rá. Tehát az első rész még a kiindulópont. Csak a gonosz és a vég előszele. Ha megnéztétek a második és a harmadik részt, utána gondolkozzatok is el rajta: mennyi minden változik, tele van lemondással, kudarccal, hiába győztél.
A látványvilág pedig nemcsak a filmben jön ki, hanem a könyvben is: Tolkien annyira aprólékosan írta le a környezetet és az érzéseket, hogy Te magad fogod sajnálni, hogy ilyen vagy. Mert a könyv (és a film is) a nemes érzelmekről, a becsületességről és a tisztességről szól(nak), de nem a mai értelemben.
Pont ezekért és sok másért is egy nagyon összetett mű, ha kiolvasod, biztosan más leszel tőle.
(És csak így zárójelbe: ha nagyon erős könyvet akarsz Tolkientől, nem ilyen "sekélyeset", akkor olvasd ki tőle a Szilmarilokat. Ha nem törik bele a fogad /értsd: agyad, szemed/. Uis az - szerintem - nagyon nehéz olvasmány, és az is szép! De misztikusabb, nagyon nehéz belelátni. Ahhoz képest a GYU tényleg könnyedebb olvasmány)
Lehet, hogy az ellenzők kimosolyogtak, de sajnos a könyvvel kapcsolatos érzéseimet nehéz leírnom, főleg így pár mondatban. De remélem egy picit áthoztam belőle valamit...
30 éves vagyok, fanatikus rajongó. Kb. 20x olvastam a GYU könyvet, egészen egyszerűen azért, mert tetszik. Persze nemc sak ezt olvasom, a GYU amolyan Utolsó Meghitt Otthon, ahova mindig vissza lehet térni, ha az embernek éppen ilyenfajta hangulat hiányzik.
Van más ilyen könyvem is, például a Végjáték Orson Scott Cardtól (erről a könyvről figyelmedbe ajánlom az Indexen megjelent cikkemet).
Persze teljesen be vagyok gőzölve, mást se olvasok az életben. Újságíró végzettséget, marketing diplomát meg azért kaptam, mert olyan szépen beszélek a könyvről.
Hiába, a látomásos, moralizálos könyvet írók, olvasók már csak ilyenek: nem normálisak.
Te biztos sok tényszerű könyvet olvastál, bár megmondom őszintén bármennyire sokat forgattam a Négyjegyű Függvénytáblát, valahogy nem lett a kedvenc olvasmányom (igaz, matek és fizika versenyeken sokszor kihúzott a csávából).
Én nem néztem utánna a könyv elolvasása előtt Tolkiennek. Igaz, azt se tudtam mit fogok olvasni, egészen egyszerűen ez is a kezembe akadt úgy 11-12 évesen. Akkor már több érdekes könyvön túl voltam, gondoltam, ezzel is megbirkózom.
Elgondolkoztam én ezen az egész dolgon. Kicsit olyan érzésem van, hogy neked valamiért savanyú ez a szőlő. Talán a volt barátod/barátnőd kedvence volt?
De végül is mindegy. Az a 4 hozzászólás, amit sikerült elkövetned ezen a néven, talán túl korai volt. Vagy fölösleges...