Keresés

Részletes keresés

tacsa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1329
Kedves petra és a többiek!

Szeretettel várlak Benneteket, a biztonság kedvéért előtte azért jobb ha tudok róla , mikor érkeztek. A kert úgy kb. max 30 főt tud egyszerre fogadni, és hogy Maugham-ot idézzem: sör és tea az többnyire mindig van.
Caapa, ha eljössz Te is, találkozhatsz Hacsekkel, és máris részed lehet egy tisztességes tervezőben!
Szóval a héten beszéljünk az akcióról petra!

Üdv
tacsa

Előzmény: rocher (1323)
tacsa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1328
Kedves caapa!
Személyes érintettségem okán pár szót engedj meg saját " védelmünkben". Mint minden szakmában, az építészetben is vannak tisztességes és tisztességtelen emberek, meg ebben a szakmában is lehet magasabb és alacsonyabb színvonalú munkát végezni. Bizonyára volt rossz tapasztalatod, ami miatt ilyen véleményt alkottál, amit igazán sajnálok.
Amikor valaki terveztetni kíván, valamilyen módon a szolgáltatást meg kell határozni, és mint minden szerződés esetén, ugyancsak meg kell állapodni az ellenszolgáltatás jogos mértékében.
A tervezési díjak meghatározására a Mérnöki Kamara illetve az Építész Kamara alapvetően kétféle számítási módszert tett ajánlottá, sőt elvben kötelezővé. Az egyik esetében "ráfordítási alapon", a másikban ún. "díjalapértékben" határozták meg a tervezési díj számítását.
Az első változatban a (várhatóan ) ráfordított mérnökóra mennyiségét szorozzák az érintett tervezők egy meghatározott, végzettségükre, gyakorlatukra, azaz kvalitásukra jellemző fajlagos értékkel. Ez az érték ma kezdő mérnöknél szokásosan min. 20.000.- Ft/nap, a kiemelt, vezető tervezői besorolásnál, legalább 10 éves gyakorlatnál, több diplománál stb. ez az érték elérheti a 100.000.- Ft/napot. ( A jogászoknál, bankároknál azonosan magas kvalitás esetén óránként 15-20.000.- Ftra lehet számítani )
A másik megoldásnál a várható ( becsült ) kiviteli érték arányában határozzák meg %-ban valóban a tervezési díjat. Azonban mindkét esetben többféle szorzótényezőt is figyelembe kell venni, például azt, hogy milyen mélységű terv, milyen bonyolult viszonyok vagy speciális épület az, aminek a tervezését kell elvégezni.
Aki fix összeget mond, az is valamelyik megoldással számol, csak egy összeget mond. Lehet továbbá engedményt adni, meg figyelembe venni más szempontokat is. Úgy gondolom, aki részletes, a kamarai elvekre épülő díjszámítást ad, és abból a megrendelő láthatja, mit , mikorra, és mennyiért végez el a tervező, az jár el korrektül.
Csak példaként: az említett 200 nm esetén például ha a díjalapértékes számítást alkalmazzuk, a becsült fajlagos kivitelezési költség mondjuk a gyakorlatban jelenleg 80.000.- Ft ( a vételi árak lakás esetén ma már 160.000.- 300.000.- Ft között vannak ! ). Ez azt jelenti, hogy a teljes kiviteli költség kb. 16.000.000.- Ft. Átlagos körülmények között, nem speciális szerkezetek, funkciók tervezése kb. 3,0 - 3,5 %-os értéket jelent VALAMENNYI SZAKÁGI KOMPLETT ENGEDÉLYEZÉSI ÉS KIVITELI TERV elkészítése esetén. A teljes tervezési díj eszerint 480.000.- Ft. Ha csak a családi ház építésben szokásos engedélyezési tervet kell elkészíteni, akkor csak a kb. 60% építészet 40 %-a, mint konkrét tervezés merül fel, azaz kb, 115 ezer Ft a tervezési díj kamarai ajánlott értéke. Ha ezt kezdő mérnök készíti, vélhetően ennek kb. 75 %-a célozható meg a megrendelő részéről, mint elfogadható tervezési díj, azaz kb. 80-90 ezer Ft.
Megjegyzem, egy normálisabb erkélyajtó többe kerül, viszont tisztességes tervezői munkával rentgeteg felesleges költség kiküszöbölhető a tervező részéről a megrendelő érdekében. ( Kevesebb anyag felhasználás, simán átfutó engedélyezés stb. , ) azaz sokszorosa a tervezési díjnak visszajöhet.
Aki a fenti számítási példa rendszeréhez képest lényegesen alacsonyabb díjért vállalkozik, az ezt vagy munka-kényszerből teszi, vagy nem fogja tisztességgel elvégezni a feladatot, és ezt a megrendelő fogja sokszorosan megfizetni.
Szóval részletes tervezési szerződés ajánlatot kell kérni, ami alapján a feladatok követhetők, ellenőrizhetők, számon kérhetők.
Azért az esetek nagy részében a megrendelők elégedettek az elvégzett munkával, én legalábbis büszkén mondhatom, hogy sok tucat munkám megrendelői közül nincs olyan , akinél át kéne mennem az utca másik oldalára, ha szembe jön, és sokan közülük mai napig ha csinálnak valamit a házzal-lakással, hozzám jönnek vissza tanácsért.
Szóval sajnálom a rossz tapasztalatokat, remélem találkozol majd tisztességes tervezőkkel is.

Üdvözlettel
tacsa

Előzmény: caapa (1325)
caapa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1327
Nekem úgy tűnt sokaknak természetes a %-os díjazás, bizonyára én tévedtem. Bocs.
Igen, a saját szakmámban (számítástechnika) sem védi meg senki az áldozatokat attól, hogy elhiggyék a HP, Compaq, stb. számítógépekben más alkatrészek vannak és ezért kerülnek kétszer annyiba ..... Remélem a számítástechnikai fórumban is lesz valaki, aki felhívja a többiek figyelmét a fellelhető visszásságokra. Én is ezt próbáltam itt tenni. Ha valakinek nem tetszik, bocsánat, de mindenképpen ki kívánkozott belőlem. Részemről lezártam a dolgot. Köszi.
hóember Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1326
Köszönjük szépen, hogy felhívtad a figyelmünket, tényleg annyira hülyének nézel itt bennünket, hogy nélküled nem vesszük észre az ilyen dolgokat?
Vajon a saját szakmádban ki védi meg a potenciális áldozatokat?
Előzmény: caapa (1325)
caapa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1325
Kedves hóember !

Bizonyára félreértettél, én nem gyalázkodtam, különösen nem a két úr ellen, csak felhívtam figyelmét sorstársaimnak, hogy mire figyeljenek, mire vigyázzanak. (Szintén karitatív alapon.) A két úr természetesen mint minden más szakma képviselője a díjazások kérdésében a saját érdekeit védi. (Én is ezt teszem a saját szakmámban !) Itt csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ebben az érzékeny kérdésben jobb alaposan tájékozódni másoktól is mielőtt bármit elhiszünk. Az egyéb dolgokban nyújtott támogatásuk szerintem is tiszteletre méltó és igen hasznosnak bizonyul sokaknak.

hóember Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1324
Kedves caapa,
ez nem az a hely ahol gyalázkodni lehet. Ha gondjaid vannak vagy úgy érzed át lettél verve( finoman fogalmaztam), akkor elmehetsz a bíróságra gyógyírt szerezni a kapott sebekre. Tacsa és Hacsek itt karitatív alapon végez agytágítást, ha nem kérsz belőle, ne rontsd a levegőt...
Üdvözlettel hóember
Előzmény: caapa (1322)
rocher Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1323
Mikor induljunk?
Előzmény: tacsa (1320)
caapa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1322
Kedves mindenki, óvakodjatok az összes olyan tervezőtől, aki a tervezést az épület százalékában (2,3,4, stb.) kéri. Az ilyenek a tervezést lelkiismeretlenül, beleszarósan végzik, csak a gyors munkavégzés, nagyobb alapterület érdekli őket. Javaslom saját tapasztalat alapján, hogy csakis fix díjban állapodjatok meg ! Aki elkezd néhányszázezer forintról beszélni (kb. 200 nm háznál), annak köszönjétek meg a lehetőséget és álljatok fel. Saját tapasztalatból beszélek. Én 700e-et fizettem egy 220nm-es háznál a beleszarós építésznek, mire ki tudtam szállni. Ugyanakkora házat 110e fixdíjértért tervez egy másik, ezerszer lelkiismeretesebben. Itt is érvényes az, hogy vannak akik sokat akarnak kaszálni az amatőrökön. A Tacsa és Hacsek uraknak sem kell feltétlenül elhinni mindent a díjakkal kapcsolatosan ........
tacsa Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1321
Kedves Obiwan!
Amit tegnap leírtam, kb. az fog kijönni, ha több pénzed van , akkor 5 cm helyett lehet 10 cm, az biztos tuti elég. Ne számolgass, higgy nekem, elég lesz ahogy leírtam, nem ér annyit a dolog, hogy megtanuld a számítást.

Üdv
tacsa

Előzmény: Hacsek (1313)
tacsa Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1320
Kedves A!

Garantálunk! Használjátok egésszséggel, ahogy atyám mondta, ha kaptam valamit. Te is hiányozni fogsz, úgyhogy jó szabit, meg kirándulást. Eccer eljöhettek kirándulni Csobánkára is, Petrával meg Hacsekkal, meg Jucival meg stokival meg..... bocs akit kihagytam!

Üdv
tacsa

Előzmény: Arabella (1307)
tacsa Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1319
Hacsek!

Szerintem a bentonit folyékony,és résfalak készítésénél használják, mivel jóval nagyobb a sűrűsége folyékonysága ellenére, mint a vízé.
Szerintem a bitmuninos lemezről vagyon szó!

Üdv
tacsa

Előzmény: Hacsek (1306)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1318
Kedves Obi wan!
Tegyük fel, hogy te számviteli főiskolát végeztél, én pedig egy megfelelő topicban megkérdezném, mondd már el gyorsan, hogy kell kettőskönyvelni.
Te mit válaszolnál?
Előzmény: Obi wan (1314)
Arabella Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1317
A cégesre, remélhetőleg, már, még müködni fog.
Arabella
Előzmény: Hacsek (1316)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1316
Arabella!
Hova küldjem hétfőn a rajzot?
Előzmény: Arabella (1315)
Arabella Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1315
Visszajöttem:)
Arabella
Obi wan Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1314
Főiskolát ugyan végeztem, csak nem építőiparit. Nem tudsz valami egyszerűbb módszert?
Egyúttal jó hétvégét kívánok mindegykinek!
Előzmény: Hacsek (1313)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1313
Hát persze, de magadra vess.
1. Kikeresed a hőtechnikai méretezési szabványból, hogy a te födémednek milyen
- hővezetési tényezőt és
- harmatponti hőmérsékletet
kell teljesíteni.

2. Pontosan kiméred laboratóriumban, hogy a te födémed rétegeinek mennyi a hőátbocsátási tényezője és páradiffúziós ellenállása (hacsak nincs meg otthon táblázatban)

3. A szabványos képlettel kiszámítod a szerkezet hővezetési ellenállását.

4. Ellenőrzöd, hogy a tervezett szerkezetben nincs e páralecsapódás, azaz a réteghatárokon számított relatív páratartalom nem nagyobb-e 100%-nál azaz az adott hőmérsékletre vonatkozó telítési páranyomásnál kisebb-e.

5. Végiggondolod, hogy nincs-e a szerkezetben hőhíd, ahol a páralecsapódás veszélye fokozott.

6. Mindezekhez legalább elvégzel egy építőipari főiskolát.

Bocs, nem akartalak elijeszteni. Sok sikert!

Előzmény: Obi wan (1312)
Obi wan Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1312
Le tudod írni röviden, hogy azt hogyan csinálják? Ugyanis szeretném magamnak kiszámolni!
Előre is köszi!
Előzmény: Hacsek (1311)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1311
Obi wan,
akkor már csak egy hőtechnikai méretezést kell csinálni, hogy a kiválasztott anyagból hány cm-t kell elhelyezni, aztán nosza rajta!
Előzmény: Obi wan (1310)
Obi wan Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1310
S ha az említett szakemberek látják és jónak ítélik, akkor hogyan tovább?
Előzmény: Hacsek (1305)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1309
Stoki,
azt nem tudom milyen lehet, de ez a "tekercsben kapható betonlap szigetelőanyag" szédületes marhaság, kb. olyan, mint amikor a tervezőirodán a gépírónő a szarufát szarófának olvasta, de hogy mégse kelljen ilyen csúnyát leírni, wc-deszkát írt helyette.
Előzmény: stoki (1308)
stoki Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1308
Ez legalább olyan, mint guminővel defektes bicikligumit szereltetni ;-)
Előzmény: Hacsek (1306)
Arabella Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1307
Halihóó Mindenkinek!
Juhéé, ha minden igaz, ma 13:00-tól miénk hivatalosan is a "barlang"!!!
Hétvégén megpróbálok, nem falakat tologatni, mert megyünk kirándulni, hogy egy kicsit kimossuk az agyunkat.
Jövő héttől szabin( kell ennél szebb szabadsági ajándék?:) )vagyok amikor net közelben leszek, bizos benézek a " T. club"-ba, mert hogy hiányozni fogtok:)
Arabella
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1306
Tacsi!
Nem lehet, hogy ez a wiszkis barkácsoló a bentonitot értette betonlapnak? Egész este azon törtem a fejem, hogy tekercsben kapható betonlappal hogy az istenbe lehet szigetelni!!
Előzmény: tacsa (1304)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1305
Kedves Obi wan!
Mosmá értyük (szerintem tacsa is).
Amit eddig leírtál azt úgy lehetett érteni, hogy neked egy lapostető alatt van az élettered (tudniillik a magastetőről nem szóltál).
Az ominózus födém neve borított gerendás fafödém, korábban már volt itt róla szó, hogy veszélyes anélkül hozzányúlni, hogy statikus és faanyagos szakértő ne látná, hogy milyen a gerendák állapota.
Előzmény: Obi wan (1300)
tacsa Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1304
Kedve Petra! ( meg akinek tegnap búcsút intettem a hétre )
Jellemző, hogy a héten többnyire otthon dolgoztam, és tegnap este már aztat hittem ,hogy péntek eset van , ezért vót a nagy búcsúzkodás. Most ezúton megismétlem pénteken.

Szurkolj helyettem is, én poronytellátás-szállításilag nem tudok kimenni.

Üdv
tacsa

Előzmény: rocher (1302)
tacsa Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1303
Kedves Kenoby ( más néven Kanapé ) -)))

A kiegészítésed alapján az általam korábban leírtakat javaslom, azaz a sárrétegre - + egy műanyag fólia - lenne célszerű kb. min. 5 cm ásvány vagy közetgyapot paplantot fektetni. Ezzel lényegesen javul az alanti helységek komfortérzete, hőteknikája stb. Szerintem ha a gerendák rendben vagynak, kár szétbombázni a dolgot még néhány évtizedig!

Üdv
tacsa

Előzmény: Obi wan (1300)
rocher Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1302
Kösz Tacsa, te mindig olyan jó vagy hozzánk. Nekem most sürgösen egy olcsó jános festő kéne, mert jövő héten ki akarom festetni a WC-falat. már utálom nézni, hogy a szép fehér mezőben ott éktelenkedik a vakolás. Amúgy nem sokat fogok főzni a hét végén, mert ha olyan az idő, akkor kint leszünk a szigeten, öttusailag. Mindkét manó odavan. Ma vagyok délig, aztán hétvégén pár órára hálozatilag, de akkor nem biztos, hogy be tudok lépni.
Üdv:petra
Előzmény: tacsa (1296)
stoki Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1301
LitleBee
Én elvileg be tudom nyalni a DXF formátumot...
Előzmény: LitleBee (1299)
Obi wan Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1300
Kedves Tacsa és Hacsek!
A gerendák ugyan régiek, de jó állapotban vannak. A födém vízszintes, alatta szoba, konyha, fürdőszoba van. Ezeket szeretném gázzal fűteni, s jó lenne, ha javítani tudnék a hőszigetelésen. A födém fölött padlástér van, tele kacattal, ahogy az lenni szokott, ezt nem akarom beépíteni, e fölött pedig a tető húzódik.
Előzmény: Hacsek (1287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!