Sziasztok, némi tanácsot kérnék, bár vaciccáltam, melyik topikba írjak, lehet, máshova is beteszem.
Pár éve tanultam TM-et, elég kedvezményes lehetőséggel, részfinanszírozással. Kezdeti lelkesültség után nem igazán foglalkoztam vele, egyrészt lustaság, másrészt félelem(mi van, ha "beragad" az agyamba a mantra), harmadrészt pedig mert nem teljesen fedték fel(már emlékeim szerint!), mi is ez.
Zavarosnak éreztem.
Pár hete előállt nálam egy eléggé depressziós, kényszergondolatos, ködös, zavaros agyi állapot, "zúg" a fejem és eszembe jutott a mantra, amit adtak.
(Tehát nem a mantrázástól állt ez elő, hogy ne legyen félreértés!)
Arra gondoltam, hogy ellensúlyozandó a fenti állapotot és amíg nem születik rá megoldás, talán nem lenne rossz ötlet valamit mantrázni, egyrészt hogy nyugtasson, másrészt hogy amíg ez megy, talán félretolja valamennyire a fenti állapotot, talán(!) picit feltisztítja a fejem.
Viszont nem merem, szeretném ezt, amit adtak, ismételgetni, nem tudom, honnan jött ez a mantra, meg úgy az egész TM nekem picit marketinges. Persze lehet attól még a módszer jó, csak a körítés nem.
Arra gondoltam, esetleg aki ért hozzá, tudna ajánlani valami biztosabb, ősibb, stb ismételgethetőt?
Nem szeretném azt mondogatni, kogy kutya, kutya. :)
Tilopa így szólt: Akár az üreges bambusznád, pihenj testedben könnyedén.
"A bambusz belül teljesen üreges. Amikor pihensz, úgy érzed, mintha te is bambusz volnál - belül teljesen üreges vagy és üres. És csakugyan ez a helyzet: a tested éppen olyan, mint egy bambusznád, és belül ugyanúgy üreges. A bőröd, a csontjaid, a véred mind része a bambusznak, belül pedig r és üregesség van. Amikor a szád tökéletesen elné mult, néma csöndben üldögélsz és nem csinálsz semmit, a nyelved némán a szájpadlásodhoz tapad, nem foglalkoztatnak gondolatok, az elméd passzívan figyel, és semmilyen konkrét dologra nem vársz, érezd úgy, mintha üreges bambusznád volnál."
Ha mélyebben belemész a TM-be, akkor majd hallod, hogy a TM az jóga, méghozzá a leghatékonyabb.
Én a TM után 3 hónappal mentem a TM-Sidhi programra, ahol megtanultam az ászanákat, hamarosan abból a 3. sort, amiben van a majurasana is. A váltott orrlyukú légzést is megtanultam, és én a TM-es időszakomban 14 évig naponta csináltam a TM-es ászanákat - napüdvözlettel és a váltott orrlyukú légzést is. Voltak évek, amikor rengeteg Ghandarva véda és Sama védát is hallgattam. No meg a Rig Védát.
Ebből a váltott orrlyukú légzés maradt meg, azt most már 30 éve csinálom. Ritkán még szoktam a TM-Siddhi utáni meditációs zenét is hallgatni (nem a Rig Védát), az még mindig nagyon jól ellazít és felfrissít.
Ászanákból mást csinálok, meg most sok qi gong gyakorlatot csinálok.
A Satyananda jógában kihangsúlyozták a napi élet és rutin fontosságát is, hogy a nap nem jógázó részét hogyan töltjük és ez mennyire fontos.
Amúgy a Satyananda jógában mondták a meditálás és előző és következő életek kapcsolatát.
A TM és a jóga az nem külön dolog. A TM egy mantra jóga, ami későbbi TM tanfolyamokon kiegészül ezzel azzal. Ezért van a TM-ben a Stapatya Véda, Ayur Véda, Jhotish, ászanák, pránajáma. A TM tanfolyamon már mondját a váltott orrlyukú légzés fontosságát is.
Az első TM mantra csak a bevezető, ahol még nem akarják túlterhelni az érdeklődőt a TM teljes eszköz tárával.
Értem, köszi. A TM tanfolyamon adtak valami jegyzetet, ahol volt néhány ajánlott jógagyakorlat is, gondolom a "minden más" fejlesztéséhez ez is hozzájárulhatna. Bár én soha nem foglalkoztam vele, nem igazán érdekel a jóga.
A témát csak érintették, annyit mondtak róla, hogy a következő életében ott folytatja az ember, ahol most abbahagyta.
A meditációban nehéz előre lépni, 10-20-30 év alatt is csak kicsit sikerül. Több élet kell hozzá, hogy az ember jelentősen előre lépjen.
Nyilván függ attól, ki milyen intenzítással gyakorol, és mennyire központi nála az, hogy naponta a meditációval foglalkozik.
-----
A személyes véleményem egyezik a fentiekkel, azzal kiegyészítve, hogy erről a témáról simán lehet egy másfél órás előadást tartani.
Egy ilyen előadásnál is azonban mindenki csak a személyes tapasztalataihoz tudja kapcsolni a hallottakat, tehát még ha oda is tud figyelni,
érti is a témát, csak kis részét tudja magáévá tenni a hallottaknak. Amúgy tartottam már ilyen előadást, 10-en pár főnek, szerintem jól sikerült.
Azóta még több mindent tanultam és több mindent átérzek, hogy mennyire fontos.
A meditáció eredménye egy lecsapódása minden másnak amit gyakorlunk és amit teszünk. Nem a meditációt kell erőltetni, az önmagában egy közel nulla dolog,
ahhoz, hogy előre is lépjünk. Minden mást kell figyelni, tökéletesíteni.
A testet, az energiákat a testben, a kapcsolatokat, a szokásokat, a munkánkat, az érzelmeket kezelni.
Minden fontos. Nekem most sokat segít a qi gong, amit 4 éve gyakorlok.
"Az, hogy a jelenségek eltűnnek, teljesen nyilvánvaló és nem is szorul különösebb magyarázatra, hiszen a természetük ez: megjelennek és eltűnnek. Nem tartanak örökké. A megjelenésre azonban úgy tűnik, nincs ész-szerű és logikus magyarázat."
Az érzékek miatt a gondolkodó tudat tárgyiasítja
a jelenségeket, létrejön a mulandó természetük:
megjelennek és eltünnek. Valójába pedig csak a tárgytudatban léteznek,...ezért illúzió az érzéki világ,
Az emberi élet bizonytalan. Még az sem biztos, legfeljebb csak valószínűsìthető, hogy lesz következő inkarnáció. Ezért sem lehet biztos választ adni erre a kérdésre.
Szerénytem egyetlen hatékony megoldás a szellem/felsőén-tudat elérésére a teljeskörű MEGÉRÉS ÉS MEGTISZTULÁS életeink sorozatában.Az ilyesmi nem lehet technikai kérdés valamivéle hősies szabadulómüvészet gyors eredménnyel leszállni zofort a karma kerekérőllásd indiai ámbició ha beleszakadok is kieröltetem hogy NE KELLJEN ujraszületnek ide.
Én nem meditálok csak tenyerestalpas evilági suttyó szépen megérlelődők nem kések nem sietek hanem a maga természetességében.
Hogy melyik a hatékony és etikus ? na mindent én se tudhatok....
Előbb tisztázni kell MI a meditáczio : studérozás felgondplkodás vagy inkább a gond ól kód és elcsendesitése talján kussoltatása hogy a vákumba aláereszedjen a S P I R I T U S ? készitsünk helyet az égi tudatnak ?