Keresés

Részletes keresés

optikus Creative Commons License 2005.11.29 0 0 42
Koszi, szintugy:)
Előzmény: Soká (41)
Soká Creative Commons License 2005.11.29 0 0 41
optikus,
mail ment.
optikus Creative Commons License 2005.11.28 0 0 40

Hat szerszam kesziteshez nekem nincs konyvem, van jopar forgacsolos, de szerszamoknak a hasznalata van bennuk. Amik jok es telleg tomenyen van bennuk info azok a 60-as 70-es evek beli ruszki alapu (forditott vagy tarsszerzos) konyvek (eleg rendesen van bennuk elmeleti meg gyakorlati anyag, meg nemi ideologia;). En a Liszt Ferenc teri muszaki konyvesboltban vettem ilyenket, volt antikvar reszuk. Azota mar elkoltoztek ott meg nem jartam.

 

Előzmény: J.G. (39)
J.G. Creative Commons License 2005.11.28 0 0 39

Nincs gond, amiben reménykedtem, hogy valaki ismer olyan irodalmat ami alapján végig lehetne úgy csinálni egy szerszámtervezést, hogy az ne egy kaland-regény kockázat játékra hasonlítson 500 oldalon.

Most megnézni első könyveben szerszám anyag adatait,

2-ben munkadarab adataik, ű

3asban szerszám hőkezelést

4-ben geometriát, erőket, szilárdáságot

5-ben melyik betű a sok képletben mit jelent stb.

Bali féle forgácsolás nekem sajnos magas, következő tipp amit kaptam

az bizonyos Gorszki-nak az irodalma, melynek holnap járok utána.

 

J.G.

Előzmény: optikus (36)
petike23 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 38

Hali,

 

nekem 135W, 32.000 1/perc max fordulat.

 

A www.noniusz.hu -n lehet olcsón jó minőségű csiszolókat venni..

Előzmény: optikus (37)
optikus Creative Commons License 2005.11.28 0 0 37

Ja igen proxxon :)

Maro (es furo) de szabvanyos a befogoja elvben barmi belemegy de nem kezi munkara valo, a motorja 40 VoltDC, 250W, 900-6000ford/perc (es nem tom hany kilo, kezbol kiugrik inditasnal...)

Bar gondolkodtam mar rajta, hogy veszek kezi furo/csiszovalo szettet is, de eleg ritkan hasznalnam (persze akkor jol jonne) de most nincs keret ilyenre:(

 

Előzmény: petike23 (33)
optikus Creative Commons License 2005.11.28 0 0 36

Hat ettol feltem, en a gyakorlati reszehez ertek (mondjuk ez tulzas, csak probalkozom...) de az elmeletet csak annyit amennyit elolvasgattam konyvekbol. Ez pedig kemenyen szamitasos feladat (forgacslevalasztas, keresztmetszetek, stb), na ez telleg nem ecceru, nem veletlen tanuljak 3 evig... Van par konyvem de ezt osszeszedni nem menne hipp-hopp, sorry.

Előzmény: J.G. (35)
J.G. Creative Commons License 2005.11.28 0 0 35
Szerencsére elkészíteni nem kell. Legfőbb problémám az egésszel, hogy úgy érzem kifutok az időből, ráadásul az egész kérdéskör elégé távol ál tőlem.
Előzmény: J.G. (34)
J.G. Creative Commons License 2005.11.28 0 0 34

Tervezni, megrajzolni, kiszámítani mi hogy van /méretezés, tűrés, hőkezelés/.

Technológiai paraméterek meghatatározása (fordulatszám, előtolás stb.)

Hűtés kell-e, milyen.

Legjobban terhelt rész szilárdságtani elenőrzése.

Előzmény: optikus (32)
petike23 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 33

Hali !

 

"Az olyan kezi biz-basz?"

 

Az. :)

 

"Olyanom nincs, nekem Proxon van "

 

Proxxon magas fordulatszámú csiszoló ?

 

Üdv: Péter

Előzmény: optikus (31)
optikus Creative Commons License 2005.11.27 0 0 32

Igazabol nem nagyon ertem a kerdest...

Kesbol barmilyen alakut lehet venni, de ha gyorsacel kesrol van szo akkor annak az élét olyanra koszorulod amilyenre epp szukseg van.

Mi a feladat? Mi a problem? El kell keszitened vagy csak irni kell rola?

Előzmény: J.G. (30)
optikus Creative Commons License 2005.11.27 0 0 31

Az olyan kezi biz-basz? Olyanom nincs, nekem Proxon van (de az dedikalt, igaz tobb osszeallitasban hasznaljak a motorjat).

 

Előzmény: petike23 (29)
J.G. Creative Commons License 2005.11.27 0 0 30

Van tisztességes magyar nyelvű irodalom, mely alapján tárcsa szerű alkatrészhez való szerszámot meg lehetne tervezni? /nem ipari célra, hanem házifeladat/

Bali fél Forgácsolás könyvből sajnos nem sokat értek.

Amire eddig jutottam, hogy alakos esztergakés kéne, viszont kb itt

le is ragadtam azzal, hogy hasábkés v. körkés.

 

Válaszokat előre is köszöm.

petike23 Creative Commons License 2005.11.25 0 0 29

Sziasztok,

 

Dremel multigépet használ valaki ?

 

Üdv: Péter

petike23 Creative Commons License 2005.11.24 0 0 28

Helló,

 

köszi !

 

Ez volt hát a baj. :(

 

Próbáltam CBN )köbös bór-nitrid) csiszolót, acélhoz azt ajánlják, de ezzel is ugyanígy jártam.

 

Legközelebb enyhébben nyomom, és kenem. :)

 

Üdv:Péter

Előzmény: optikus (27)
optikus Creative Commons License 2005.11.24 0 0 27

A gyemant alapvetoen szen ezert nagyon nem szereti a hõt (ami ugye a kis szemcsek es a nagy nyomas miatt igencsak felszalad, nem veletlen kell nyomni a szerszam es a munkadarab koze ezerrel a hutofolyadekot).

Raadasul a hordozoba csak valami porkohaszati uton van beagyazva ami nem olyan eros kotes, ezert ki tud peregni belole, utana meg mar csak a bronz hordozoval sikalod az anyagot.

 

Előzmény: petike23 (26)
petike23 Creative Commons License 2005.11.23 0 0 26

"Magas fordulatszam kell neki, intenziv es folyamatos folyadek hutes es nagyon-nagyon lassu elotolas "

 

Akkor az lehet a gond, hogy túl nagy erővel nyomtam rá..

Előzmény: optikus (25)
optikus Creative Commons License 2005.11.23 0 0 25

En hasznaltam gyemantot (furot,csiszolot,furesztarcsat,pogacsas leppelotarcsat) de uvegre, igyhat csak arrol tudok nyilatkozni.

Magas fordulatszam kell neki, intenziv es folyamatos folyadek hutes es nagyon-nagyon lassu elotolas (hutesnek sima hutolajos vizet hasznaltunk ami szuropapiros szures utan utan sokaig hasznalhato). Ha nem igy van akkor leegnek a szemcsek es szetmorzsolodik a hordozo (meg szerencses esetben tonkrevagja melot meg a hordozoszerszamot). Nagyon kenyes az utesre (marmint a tarcsaban/harangban/lapban/stb., nem lehet utes, mert akkor nem egy nyomon fut, de mivel kicsi az elotolas ezert az utes miatti oldalak hamar tonkremennek).

 

Előzmény: petike23 (24)
petike23 Creative Commons License 2005.11.23 0 0 24

Szervusztok,

 

ért valaki a gyémánt szerszámokhoz ?

 

Nekem percek alatt tönkrement egy gyémánt csaposkorong (pedig jó minőségű, Garant gyártmány volt), egyszerűen lemorzsolódott róla a gyémánt..

 

Túl nagy sebességgel használtam ?

Vagy túl erősen nyomtam az anyagra ?

 

(szerszámacélhoz használtam)

 

Üdv: Péter

optikus Creative Commons License 2005.11.14 0 0 23

En nem csinalok bermelot az epp eleg nekem ami van, de anyagbeszerzeshez tudok adni tanacsot.

Ket jo helyet ismerek fem rudanyaghoz. Mór u. Metalloglobus, es nem messze a lehel ut belso vegetol egy uccaban, Bronzker Bt. (cimet fejbol nem tom de talaln neten meg lehet lelni). Szamits ra, hogy nagyon apro darabokat nem adnak (max. ha van levagva) de a Bronzkernel vagnak a rudakbol szoval ott nem gond egy fel meteres darab (metalloglobusban ezt nem annyira csipaljak). Meg a nyitvatartasuk sem egy vasarlobarat:)

Negyszog keresztmetszet (zartszelveny) asszem a Metalloglobusnal tobb fele van, es letezik sok fele cso is (sajnos eddig sehol sem sikerult katalogust talalnom az osszes anyagfajtarol).

Nem tom milyen alkatresz ez de ha nincsenek nagy igenyek (kopas,nyomas) akkor is sargarezbol csinalnam. Sokkal szebben, pontosabban es gyorsabban lehet forgacsolni mint az aluminiumot (arban meg ilyen kis mennyisegnel nem sok difi van).

Ha nem magad csinalod akkor kerdezd meg az esztergalyost nincs e anyaga hozza, ha meg venni kell akkor kerdezd meg milyen atmero legyen a nyers mert ha 20mm a kesz atmero akkor 20mm-es rud keves lesz (es a kovetkezo lepcso uzlete valogatja 25 vagy 30mm).

 

Előzmény: tomi20v (22)
tomi20v Creative Commons License 2005.11.14 0 0 22
van valaki aki esztergálna nekem 5db alu csövet?
egyik végén belülröl kéne horonyt marni bele (körgyürü keresztmetszetüt, körgyürü tömitésnek). a másik felén kivülröl kéne egy hasonlót, de ez még nem biztos. az egész max 5cm hosszú lenne, és kb 2 cm átméröjü.
ha van rá vállalkozó, akkor kirajzolom. nem kell tizedmm pontosnak lennie, csak hogy a gumitömités szépen felakadjon benne.
illetve kéne hozzá alapanyag is (alu csö), amit még nem tudom hol tudok beszerezni, ötletek ? kellene négyszög keresztmetszetü csö, esetleg rúd is...
ja és nem ipari titok, injektor adapter lenne, autó motorhoz.
optikus Creative Commons License 2005.11.11 0 0 21

Ma sikerult receznem:)

 

Leirom hatha masnak segit:

 

Egy rez szoritogomb kulsejet receztem meg. Erdekes, hogy mukodik, pedig a logika azt mondana, hogy nem. A recezo szerszam atmeroje ugye adott (van egy rece atmero egy mag atmero es egy atlag). Namarmost ha egy olyan munkadarabot recezek aminek a kerulete nem egesz tobbszorose a recezo fogtavolsaganak akkor a recezo gorgo nem tudna berecezni hisz nem esnenek egybe a recek es igy "ledaralna" a keszulo receket (raadasul ez az atmero a recek melyulesevel valtozik). De nem, nem daralja le. Berecezi szepen. Valami olyasmi lehet, hogy megnyomja az anyagot es az keplekenyen hozzaalakul a recezohoz.

Persze trukkokre azert szukseg van. A munkadarabot ugy kell kialakitani, hogy legyen hol befogni raadasul ugy, hogy a recezest eleg nagy erovel kell csinalni ezert a befogasnak stabilnak kell lennie. Ez ugye azert problemas mert soxor erre a befogo reszre nincs szugseg, recezes utan le kell esztergalni. No de ilyenkor melyik reszet fogjuk be a munkadarabnak? En jobbat nem tudok csak azt, hogy a recen es olyan pofaval ami minel tobb recen tamaszkodik.

 

Magat a recezest ugy csinaltam hogy nekinyomtam a recezot a munkadarabnak es lassu/kozepes sebessegen forgattam. Kozben a recezot jobbra-balra mozgattam es noveltem a szoritast. Nyomtam ra meg uregelot (igaz itt nem forgacsolas tortenik, de hatha jo a recezoszerszam elettartamanak es a hot is elvezeti). Vegul a kialakultak a recek. A recezon meg a munkadarabon is finom femporos filmbevonat kepzodott.

 

Azt mar nem is irom, hogy olyan recezo villat kaptam ami olyan nagy, hogy be sem fer a kestartomba. Gondoltam kikoszurulok vagy vasfuresszel levagok egy csikot belole. De ez irto nagy+ronda+koszos melo es csunyan fog kinezni. Vegul azt csinaltam, hogy levettem a kestartot, a recezo villat atfurtam olyan atemrovel mint a kestarto rogzitojenek tengelye. Ezutan a kestarto helyere ra lehet tenni a villat. Persze ez nem ilyen ecceru mert a kestarto szoritojat mar nem lehet letekerni a recezoig ezert kellett esztergalni egy vastag tavtarto csovet (vegul is egy vastag 20mm-es alatetet). De igy pompasan es stabilan all.

 

Nem tom jo eljaras e ez igy, de en leirast a recezesrol meg nem talaltam pedig igen sok forgacsolassal foglalkozo konyvem van (pl. maros es esztergalyos szakmai ismeretek, ezekben igen sok tudas van forgacsolasrol de a recezesrol semmi...).

 

optikus Creative Commons License 2005.11.11 0 0 20

Nem akartak elijeszteni erdemes azert probalkozni mert kis tapasztalattal gyakorlattal sok mindenre ra lehet jonni es kitalalni hogy a meglevo eszkozokkel hogy smint lehet megoldani az adott feladatot. Arra jottem ra hogy ezek a gepek nem kobe vesett szabalyokkal dolgoznak (jo egy gyarban igen) de sokat lehet trukkolni egy egy melo elkeszitesenel. Pl en soxor csinalok sablon es szerszamot muanyagbol vagy aluminumbol hogy egy bonyolultabb vagy nehezen befoghato darabot el tudjak kesziteni.

 

Előzmény: petike23 (19)
petike23 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 19

Aha.

Akkor lehet, hogy mégsem ez lesz a megoldás, ha annyira macerás.. hmm.

Előzmény: optikus (18)
optikus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 18

Vegul is lehet... csak hat nem arra van kitalalva, kell jo minosegu eles szerszam es hutes. Lehet venni uregelo sprayt oszt nyomni ra derekasan, elotolast meg modjaval, de ez dzsuvas melo lesz igy is. Multkor veresrezet esztergaltam, azt abszolult nem tudtam hutes nelkul mert amint elfogyott a kenes azonnal elkezdett beragodni, na attol nyakig dzsuvas lettem.

Mondjuk lattam mar hazilag keszult hutest, kell egy tartaly also kifoloyoval egy muanyag cso es arra egy akvariumos szabalyozhato elszorito. A csore drotot csavartak (ez megmereviti es beallithatova teszi a folyas iranyat). Kell meg hozza vizben oldodo hutoolaj (nekem van valamennyi regrol mert uveg furasnal hasznalom de ott nagyon minimalis kell igy nem tom hol lehet venni (meg mennyiert es mien kiszereleseben), oszt nyomatni ra. Jol szetfrocskol de sokkal konnyebben lehet igy dolgozni (a feluletminoseg is szebb), cserebe nem latni a kes hegyet..., meg nem art ha van hova elfolyatni a lehasznalt levet (mert eleg keves fer a gep also taljaba)...

 

Előzmény: petike23 (17)
petike23 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 17

Akkor majd körbenézek.

 

Ezzel az OBI-s géppel lehet acélt esztergálni ?

Előzmény: optikus (16)
optikus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 16

Acelt sajna nem, az kemeny, jo szerszam es folyadekhutes kell, nekem nincs ilyenre lehetosegem. Nekem is kene nehany apro acel alkatresz (furatos gorgo) es nem tom hogyan fogom megoldani...:(

 

Előzmény: petike23 (15)
petike23 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 15

Helló,

 

köszi, megnézem !

 

/OFF: Te acélt tudsz esztergálni ? A cégünknek kellene néhány hengeres csap. Van hozzá alapanyag, abba kellene két lépcsőt beszúrni.

Természetesen fizetnénk érte.

Előzmény: optikus (14)
optikus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 14

A Fairtool is jo hely (Noniusz mellett), csak (nekem) irto nehezen megkozelitheto helyen vannak (at kell menni az egesz varoson, raadasul a netes arlistajuk csak reszben igaz, es hat a nyitvatartasuk sem tul optimalis). Viszont a noniuszban most cseh cuccokra egesz nagy arkedvezmeny van, a tobbire meg ott van a hetfoi arkedvezmeny (-6%).

 

Előzmény: petike23 (12)
optikus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 13

Mert en viszonylag keveset esztergalok, akkor is konnyu anyagokat (pvc,textilbakelit,alu,sarga+veresrez), masreszt meg konnyu hozza kialakitani (kikoszorulni) az eppen szukseges keseket.

 

Előzmény: petike23 (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!