A bajnokság őszi-tavaszi rendszerben, 12 csapattal, összesen 32 bajnoki forduló keretén belül kerül lebonyolításra.
A 12 csapat oda-vissza alapon 22 fordulót játszik. A sportszervezetek az alapszakaszban szerzett összes pontjukat és rúgott-kapott góljainak magukkal viszik a bajnokság rájátszásos szakaszába, a 23-32. fordulókra.
A rájátszásban 2 x 5 fordulót játszanak (oda-vissza, körmérkőzéses rendszerben) a bajnokság 1-6. helyezett csapatai a bajnoki címért és helyezésekért, a 7-12. helyezett csapatok pedig a helyezésekért és a kiesés elkerülésért játszanak.
A 7-12. helyezett rájátszásban szereplő sportszervezet több pont elérése esetén sem kerülhet az 1-6. helyezett közé.
10. A bajnokság helyezéseinek eldöntése
Az alapszakasz 1-6 helyezettje a rájátszás 10 forduló mérkőzés eredményei alapján dönti el a bajnokság végső 1-6. helyezését.
Az alapszakasz 7-12. helyezettje a rájátszás 10 forduló mérkőzés eredményei alapján dönti el a bajnokság végső 7-12. helyezését.
Győzelemért 3 pont, döntetlenért 1 pont, vereség esetén 0 pont jár. Azonos pontszám esetén az alábbi sorrend dönt:
- egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
- a bajnokságban elért több győzelem;
- egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
- az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben lőtt több gól;
- a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
- a bajnoki mérkőzésen rúgott több gól;
- a bajnokság Fair Play versenyében elért jobb helyezés;
- a sorsolás.
11. A bajnokság időrendje
A bajnokság 2002. július 27-én kezdődik.
A bajnokság őszi időtartama: 2002.07.27. - 2002.11.30.
A bajnokság tavaszi időtartama: 2003.03.01. - 2003.05.31.
12. A bajnokságba történő feljutás és kiesés a bajnoki év végén
A bajnokság végén kiesik a 11-12. helyezett csapat: - 2 csapat
A bajnokság végén feljut az NB I B osztályú bajnokság keleti és nyugati
csoportjainak bajnoka: + 2 csapat
2003-2004. évi NB I férfi felnőtt bajnokság létszáma: 12 csapat
13. Indulási jogosultság a nemzetközi kupákban
A bajnokságban 1. helyezést elért csapat jogosult indulni az UEFA által megrendezésre kerülő 2003-2004. évi Bajnokok Ligájában.
A bajnokságban 2. helyezést elért csapat jogosult indulni a 2003-2004. évi UEFA Kupában.
Amennyiben a bajnokság első helyezettje nyeri a Magyar Kupát, akkor a Magyar Kupa második helyezettje jogosult indulni a 2003-2004. évi UEFA Kupában.
Amennyiben a Magyar Kupa győztese azonos a bajnokságban második helyezést elért csapattal, akkor a bajnokságban harmadik helyezést elért csapat jogosult indulni a 2003-2004. évi UEFA Kupában.
Az UEFA rangsorban elfoglalt magyar helyezéstől függően további soron következő csapat is indulhat az UEFA Kupában.
Az MLSZ Elnöksége, az UEFA által megadott csapatszám, határidő és a bajnokság eredményének figyelembe vételével nevez csapatot (csapatokat) az INTERTOTO Kupába. A Bajnokok Ligájában és az UEFA Kupában induló csapatok az INTERTOTO Kupába nem nevezhetők.
Nem tudom, miért álltak le 2:0 után, egy normális csapat annyit rúg, amennyit lehet. Az a két gól is ...
Sanyi bácsi nem értette, miért állunk vissza a második félidőben, és a feljátékunk sem volt az igazi. Hát, ha ő sem érti, akkor nekünk sincs szégyenkeznivalónk.
A játékosokat szerintem is büntetni kéne - feltéve, ha "tiszta" a bajnokság.
Bélánk sajnos még nem volt eredményes ebben a szezonban (pedig az összefoglaló alapján Silva a gólvonalról is megpróbálta odapasszolni) + a második gól előtt ő maradt le Hoffmannról. Norbit viszont megint csúnyán megkerülték az első gól előtt, de egy ilyen eredmény nem varrható egyes emberek nyakába, ez a csapat szégyene!
Bízom benne, hogy a Sopron ellen javítunk.
Nem tudom miért, de minden győzelemre álló csapat edzője átszarvezi a csapat játékát. Ez az átszervezés mindig egyenlő a védekezés megerősítésével. Jó lenne ezt már elfelejteni. Most egy gyengus Békéscsaba ellen igy lehetett volna gólarányt javítani, ehhez képest....
Tudja valaki miért cserélte le Egervári Rednicet? Nagyon kedvelem Győrit, de szerintem nem kellett volna annyi védekező felfogású játékossal játszanunk. A sárgákat is gyűjtötték a fiúk rendesen. Ez később még gondokat okozhat.
Szerintem is elérkezett a büntetés ideje. Mérkőzésről-mérkőzésre megfigyelhető a csapaton, hogy könnyelmű, nem koncentálnak eléggé.
Tökéletesen egyetértek veled (abban nem hogy 3 millás büntetés, szerintem 4 milla lenne megfelelő)
De!!
Összel volt egy meccs, ahol: FTC:Békéscsaba 0-1
Megvetem ezeket a nagypofájú beképzelt öntelt köcsögöket....egyszerűen nem hiszem el, hogy nem lehet tisztelni bármilyen ellenfelet annyira, hogy komolyan vegyék a meccset....na tessék, most meg is kapták, nagyon fog hiányozni ez a 2 pont.
Ha a vezetők helyében lennék, kb. 3 millás büntetést kapna mindegyik játékos, ilyen hozzáállással elmehetnek gyomot kapálni bazze.
Kissé ideges vagyok, hogy hogy lehettek ilyen bránerek, hogy egy iszonyatosan gyenge játékerőt képviselő csapatot nem bírtak megverni.
SZÉGYEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Garamvölgyi Lajos (Békéscsaba): - Gyenge rajtunknak köszönhetően roppant nehéz, már-már kilátástalan helyzetbe kerültünk, és mostantól bravúrokra van szükségünk. Az MTK a bajnoki címért, mi a bennmaradásért küzdünk, de ennek nem szabad meglátszania a pályán, mert különben elvesztünk.
Egervári Sándor (MTK): - Nehéz helyzetbe került ellenfelünkkel szemben minden bizonnyal küzdelmes mérkőzés vár ránk, de remélhetőleg sikerül két vállra fektetni a hazaiakat. A Kispest elleni mérkőzésnek már voltak olyan periódusai, amellyel elégedett lehetek, de bízom benne, hogy a továbbiakban tovább javul a játékunk.
A várható kezdőcsapatok:
Békéscsaba: Fekete R. - Schindler, Grujic, Fehér Zs., Vincze Z. - Kovács N., Bánföldi, Gavrilovic, Tóth Gy. - Miculescu, Keresztúri
MTK: Hajdu - Molnár Z., Komlósi, Elek, Füzi Á. - Zavadszky, Jezdimirovic, Illés, Rednic - Juhász (Dragan), Silva
Szmiljanicsnak összejött a 3 sárgája, de a Sopron ellen már játszhat. Az NS szerint Juhász Roli is még sérüléssel küszködik, de az ő szereplése azért valószínű.
Nem szabad lebecsülni a Békéscsabát, biztos elszántak lesznek, de akkor is:
"Mai naptól újabb román játékossal erõsödött csapatunk. Lita Nicolea Catalin több edzõmérkõzésünkön játszott, az elsõ csapattal gyakorolt. A klubvezetés pedig a mai nap 2005. június 30-ig szóló szerzõdést kötött a Staeua Bucarest színeiben 250 bajnoki mérkõzést lejátszó középpályással.
Schneider Sándor tecnikai vezetõ még délelött elintézte Lita papírjait, így holnap -ha Egervári Sándor is úgy akarja - akár pályára is léphet Békéscsabán.
Lita (akinek a nevét magyarul Licának kell ejteni) a 27-es számú mezt fogja viselni.
A sikeres szerzõdéskötéstõl függetlenül nem áll meg a román játékosdömping, hiszen szintén ma kötött több évre szóló megállapodást az MTK-val Constantin Jomut. Az 1987. május 23-án született fiatal labdrugó egy bucaresti kiscsapattól érkezett hozzánk és ezt a szezont Turtóczki Sándor U-17-es csapatánál tölti majd."
Ha Lita is úgy beválna, mint Rednic akkor nagyon jól járnánk. Egy olyan középpályás aki bármelyik szélen bevethető és képes váratlan megoldásokra, sérülés vagy formaingadozás esetén igazi főnyeremény lehet.
Ezek elég korrekt hozzászólások voltak, kösz (de azért az igazolt játékosokból erősítésnek Erősön kívül talán Hamar számít, Erős: nem játszott, Hamar: láttátok...).
Leszámítva az első 5-10 percet, szerintem elég kiegyenlített volt a játék, lehetett volna 3-1, 2-2 de egy kis szerencsével akár nyerhettetek is volna. Nem hiszem, hogy a két szurkolótábor közül az egyik is elégedett lehet a mutatott játékkal, de tekintettel a Kispest tabellán elfoglalt helyére és a téli szünetben történt változásokra, tisztességgel helytálttak.
Persze, ilyen játékkal csak a tavalyi helyezésünket vehetjük célba. De azért mégiscsak 3 pont a miénk, ennek lehet örülni
Kisőjelölt csapattól nem is lehet látványos játékot várni, de egy olyantól, ami 13 új játékost igazolt, attól már igen. Minőségben nem rossz a Kispest, szóval a látványos mérkőzésért ti is tehetetek volna többet
Egy kiesőjelölt csapattól nem lehet elvárni, hogy sziporkázzon. A helyzet az, hogy taktikusan beálltatok a góljaitok után, és kontrából könnyű látványos és eredményes játékot játszani.
De azért őszintén, elég kevés volt amit nyújtottatok (a mi teljesítményünket nem is minősítem, hiszen mi meg kikaptunk tőletek, ez mindent elmond), nekünk döntetlenre illett volna hozni a meccset (helyzeteink alapján pl.).
Ilyen játékkal a 3. helyért is meg fogtok izzadni...
ÉS még valami: a botrányt természetesen elítélem, aki ilyet csinál az nem szurkoló, hanem valami egészen más...
Sajnos sokan (nagyon sokan!) nem így látják a dolgot.
Olaszországban is vannak ultrák, de ők nem bántanak ártatlanokat, sem idős, védtelen embereket. A keménymagok egymással hadakoznak.
Néhányan az ilyen és hasonló tettektől kemény gyereknek érzik magukat, de ha komolyabb ellenféllel kerülnek szembe, akkor ők a legelsők akik elszaladnak.
A tegnapi balhé 1 szemét dolog volt, amit szemetek követtek el.
"Bár semmilyen média nem számolt be róla, a tegnap esti MTK-Kispest mérkőzés után verekedés tört ki a stadionon kívül.
Mint mindig most is kispesti vert emtékást.
Több szurkolónk telefonon értesítette weblapunkat a történtekről. Az egyik bántalmazott szimpatizánsunk a következő képpen mesélte el az incidensről:
"A mérkőzés után még ünnepeltük a csapatot, majd elindultunk a stadionból az autónkhoz. Mikor a Hungária körút-Salgótarjáni út sarkára értünk, a Honvéd szurkolók már a villamosmegállóban álltak. Mi a túloldalra tartottunk az autónkhoz, de mivel piros lett a lámpa megálltunk. Ekkor három kispesti "szurkoló", akik lehettek úgy 17-18 évesek, átszaladtak a piroson és felénk rohantak. Ekkor nem is gondoltuk, hogy miattunk futnak át...
Amikor átértek hárman bekerítették a fiamat, egyikük elkezdte letépni a sálat a nyakáról, a másik kettő meg éppen rúgni készült. Az volt a szerencse, hogy nem tudták, hogy a fiam, mert így amikor az egyik éppen rúgni készült, sikerült elkapnom a lábát. A másik kispesti megpróbált megütni és el is találta az arccsontomat, amiből -bár nem nagy sérülés- percekig ömlött a vér.
Ezután sikerült átmennünk a Hungária körút másik felére. Hátrafordulva láttuk, hogy egy másik MTK szurkolót rugdosnak a földön a kispesti Ultrák."
Az elmúlt fordulóban Siófokon történt szurkolói tettlegesség a mérkőzésünk után, most a Hungária körúton.
A kérdés csak az, hogy ilyen körülmények között, hogyan akarnak ma Magyarországon "profi labdarugóbajnokságot" rendezni?"
Ennyit a békés rangadóról.
Hárman 1 ellen. "Bátor" "emberek".
El kéne azon gondolkozni, hogy ki is itt a söpredék?
... és Béla nem volt lesen, amikor az első félidőben
a kapuba gurított. Viszont a második félidő végén tuti, hogy lesállás előzte meg az egyik legnagyobb kimaradt helyzetünket. Pedig azt hittem Ábrahám a legjobb bíró itthon, de ennyit még egy rosszabb napon sem szokás hibáznia egy jó bírónak.
Szerintem Silva hajtott is, jól is focizott, gólt rúgott: jó igazolás. Nekem két kifogásom volt, amikor az első félidőben egyszer a félpályától indulva lefutotta a védőt és nem rúgta be, a másik a végén, amikor Bélával ketten mentek, és nem rakta át, hanem a kapusba lőtte.
Nekem Silva, Smilja, Jezdi, Béla és Juhász Roland játéka tetszett, Rednic is hajtott, de nagyon sok labdát adott el hátul! Azt meg a Roland cseréje után lehetett látni, hogy a Doki igazából középpályás - mikor feltolták, kurva szép dolgokat csinált. Norbit csúnyán lefutotta a gól előtt Torghelle. Levente most feljátékban nem tett hozzá sokat, Monyó azért még jobb. Cicát meg egyszerűen nem értem, tud focizni, esze is van hozzá, de mintha 50 éves lenne, és unná, hogy ebben a játékban futni is kell. Zava nincs formában.
A sajtó persze megint csak a vitás helyzetről ír, Torghelle ámokfutásáról semmi. Az vitán felül áll, hogy Ábrahám hülye.
Szép volt fiúk!
Nekem is úgy tűnik, hogy egyre jobban játszik a csapat.
Néha olyan érzésem van, hogy nem pörögnek fel eléggé. Mintha elbíznák magukat 1 kissé. Pedig az soha nem tesz jót egy meccsen.
Azért a fokozatos fejlődés látszik a fiúk játékán és ez jó jel.
Jó szar kis meccs volt, de azért kiszenvedtük a győzelmet. Aki jó volt, az Szmiljanics, Jezdimirovics, Juhász meg Monyó abban a 25 percben. Füzi és Rednic nagyon jól megértették egymást, volt egy csomó jó passzolgatásuk és elfutásuk, a végére aztán Rednic nagyon elfáradt és egyre többet is hibázott. Silva megtette a magáét, technikás a srác, meg akar is, de lehetne erőszakosabb. Zava nagyon formán kívül volt, de Cicóval sem lettünk sokkal jobbak. Illést nem nagyon lehetett látni, de amikor igen, akkor nagyon szép dolgokat csinált. Horváth Levente és Elek nem voltak nagyon rosszak, de sokat hibáztak. Örülök, hogy Komlósi játszott, még ha nem is túl sokat. Hajdúval meg egyszerűen nem tudom, mi történt. Hihetetlenül bizonytalan lett. Soha nem volt a kifutások bajnoka, de ma kritikán aluli volt, amit művelt. Remélem, hogy a kapusedző helyreteszi, különben itt nagy gáz lesz.
Nem értem, hogy ilyen mennyiségű középpályásunk van, a legtöbbjük jó focista is, mégis ennyire átjáróház volt a csapat néha. Hogy a meg nem adott gól benn volt-e, nem tudom, de amit Ábrahám művelt, az botrányos volt. Thorghelle minimum 5 esetben kaphatott volna sárgát, nem értem, miért nem kapott. Több durva és szándékos, nem a labdára irányuló szabálytalansága volt (az egyik után Horváth már nem is mehetett vissza a pályára), a meg nem adott gól után meg majdnem nekiment a partjelzőnek.
Lényeg, hogy a három pont megvan, meg jobbak is voltunk, mint a Dunaferr ellen, de azért van még hova fejlődni...
Magam sem vagyok a fúzió vagy az egybeolvasztás híve, csak leírtam néhány tényt.
Az emelkedő nézőszám tényleg nem biztos, főleg az ilyen Kuki Muki félék miatt nem.
Szerintem is maradjunk csak MTK, de ez sajnos tényleg nem a szurkolókon múlik, hanem a fejeseken.