Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14185

Ismét engedelmes, a tenyeremből eszik az én drága ELVIRÁM!  :-)))

Persze ennek létrejöttében oroszlánrészt vállalt a szakmailag profi Karakó kolléga,

akit ezért köszönet + gönci hordónyi bort illessen! 

tomatas Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14184
Üres a DVD. :(
Előzmény: karako-hid (14181)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14183
Vlak kolléga - és a fájós foga - jól van, köszöni. S, hogy most hol lelhető fel, azt nem tudom, bár sejtem... lehet, hogy a perbáli Aynárd-várnál begyakorolt fahajlító-fanyűvő boszorkánymesterségét űzi valahol, jófajta rockzenével kísérve a háttérben...
Előzmény: Nagyon Várbarát (14179)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14182
Miért ne lenne jó az Elvirát...
Már látom is lelki szemeim előtt azt a montázst, amely hivatott a végsőkig feszíteni csesznek-rajongó, kedves topiklakó barátnénk maradék idegeit; Elvira és a csalagút felé feltartóztathatatlanul törtető IC szerelvény esete...
karako-hid Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14181

Ezekkel a csajokkal mindig baj van. Egyébként a menetrendet nem ELVIRA, hanem Takt szerkeszti :) (Nem VLAK).

Hát még, ha MELINDÁ-t ismernéd...

civertan Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14180
a nyáron voltam vagy 20ban
Előzmény: Pistike (14135)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14179

Itt vagyok, itt vagyok, csak közben ELVIRÁt is ba*****tom...

na ne értsd félre, most a MÁV menetrendet szerkeszteni nem akaró rendszerét piszkálom...

Valóban, cikkeim már vagy 8 hónapja porosodhatnak a szerkesztőség padlásán {pincéjében v. legrosszabb esetben a szemétkosarában}... hát én sem vagyok próféta {várkrónikás} a saját országomban!  :-(((

Jó hogy megemlíted VLAK kollégát, róla, tőle már régóta nem hallottunk semmit itt a kies Topik falain belül, mizujs vele???

Ami a várromokon elhelyezett zászlókat illeti, kis hazánk határain belül sem jobb a helyezt, mivel pl. nem láttam a szádvári maradványokon sem azt a lobogót, ami még a geoládások oldalán észlelhető:

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=388&show_logs=i

Ötlet ezzel kapcsolatban: nem kellene márciusban egy új lobogót vinni fel a várba?

Előzmény: abaamade (14175)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14178
A pálinkáról jut eszembe; Világoson próbálkoztunk masszív italt beszerezni, de mindössze egy Hora-t tudtunk venni.(Stílusos, nem? Pont arról elnevezni e szeszt, akinek csapatait az ágyúval luggatott várból hajtották el a nem túl vidám sorsuk felé...) Hora-t ne vegyetek, mert Reventlow-i magasságokhoz és ízekhez képest ez lötty.
Világos vára harmadszor;1.)felső-vár tömbje az alsó-várból 2.)kilátás a felső-várból Világos településre 3.)felső-vár palota-maradványa
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14177
A villám tényleg sok hegyi sasfészeknek okozta vesztét, mégis, az ital is bűnös néhányuk pusztulásában. Szóval igaz a mondás, hogy az ital öl, butít, nyomorba dönt? Nem, dehogy, ez csak ártalmas pletyka. Hogy leégett Szepesvár, meg - asszem - Vázsony is a pálinkafőzde miatt, ez kérem sajnálatos, de vannak járulékos veszteségek. Szerintem Reventlow a sorokat olvasva hevesen bólogat...
Előzmény: Nagyon Várbarát (14174)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14176
Világosnak hiába lőtték olyan lyukasra falait, mintha ementáli sajt lenne, még mindig
mutatós rom, és a kitűnő kilátáson túl egyéb érdekességeket is tartogat, pl. a külső vár falai mentén épült dongaboltozatos, törmelékkel jócskán feltöltődött helyiségekbe egy-egy beszakadás, beomlás révén be tudunk pillantani, vagy a belső várrész palotafalán kívülről – talán – árnyékszéket tartó gyámköveket látunk a magasban.
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14175
A két rajz tényleg a Kőnig-féle várkönyvből van.
Mivel manapság a Várak lapból kiszorult az ízes túra-leírás sorozatod - amelyet természetesen hiányolunk -, s a topik-keretein belül e hiányt igyekszünk pótolni. Ezzel meg is ragadnám a kínálkozó alkalmat, hogy legutolsó, nagyobb lélegzetvételű utunkról írjak;
Mindenszenteket követően indultunk útnak Vlakkal, aki hatalmas, fájó duzzanatot volt kénytelen cipelni a fizimiskáján, a gyökérkezelt foga kínozta.
Partiumi túránk érintette a Zarándi- és a Béli hegység részeit. Miután kibosszankodtuk magunkat a román útdíj beszerzése-fizetése körüli hercehurcán, első állomásként Pankota várhelyét terveztük megkeresni, ám a világosi vár falai annyira hívogatóak voltak, hogy annak ellenére, tavaly ősszel láttuk, e rom felé vettük az irányt, a pankotai maradványt pedig hagytuk legközelebbre.
Világos településen feltűnően jelen van a giccs, a feltűnési viszketegség a „maharadzsa” házak képében. A várrom tájképi elemnek sem utolsó, de közelről vizsgálva, tipikusan romantikus hely.
Ottjártunkkor két fazon kisméretű – mint kiderült, időjárási – léggömböt eregetett. Az egyik legmagyarabb várnak tartott erősség fokán sem most, sem tavaly nem láttunk lengedezni a román trikolórt – ez pedig örömmel töltött el minket.(Bagyinszki Zoltán könyvében kedveszegetten csüng a falakról a román lobogó…)
Előzmény: Nagyon Várbarát (14172)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14174

Nemigen!!! Lásd Nógrád és Szigliget várának szomorú példáját!  :-(((

Szigliget várromja

Nógrád omladékai

Azért már tanultak a mai várépítők az évszázadokkal ezelőtti esetekből,

mert az "Istennyilát" igyekeznek villámhárítókkal elhárítani!

Előzmény: abaamade (14173)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14173
Halló villámbarát! Jó lett ez a montázs (is), jót derültem! /De a villámok vajon mennyire várbarátok... khm... khm.../
Előzmény: Nagyon Várbarát (14171)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14172

Két rajz a Kőnig-féle váras kódexből...

Mivel erre még nem reagált senki, én megteszem! Világosvár, sajnos csak egy percre tudtam megállni, amikor ismerősömmel a Maros völgyi várak felé siettünk {Solymos és Déva} így még a tizenötéves Hunyadi Mátyás király{ka} által ide bezáratott Szilágyi Mihály nagybácsi börtönéül szolgáló erődítmény maradványain nem tudtam merengeni...  :-(

Archívumomban csak egyetlen régi képeslapot leltem róla:

Képeslap 1908-ból

Ennek részlete a vármaradványokkal

http://mars.elte.hu/varak/vilagos/vilagos.htm?rom=1295

http://www.erdelyivarak.hu/var/vilagosvar.html

Mivel emlékezetem szerint még egyetlen Topiklakó sem járt eddig Világosvárban -- vagy csak nem dicsekedett el vele -- légy szíves írj már róla + fotókkal is mutasd be ezt az erdélyi erődítményt!

Előzmény: abaamade (14159)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14171

Mint a Villám már itt is vagyok a Topikban!  :-)))

Néha igencsak felvillanyozódom!  :-)))
Előzmény: abaamade (14162)
Pistike Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14170
Melyik irányból mentetek fel?
Előzmény: Mollly (14149)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14169
A harckocsi tényleg francia! A nagy háború legjobban sikerült francia harckocsitípusa, s utánanéztem; a taljánok ennek alapján gyártották a megszólalásig hasonló Fiat 3000 B-jüket - s ezek szerepeltek le Abesszíniában. A magyarok rendeltek 5 db-ot belőle még 1930-ban, de el lehet képzelni, hogy ekkorra már mennyire elavult lehetett, ha a páncélosokkal nem rendelkező honvédség is csak, mint céltárgyként "alkalmazta" őket...
Előzmény: G(Dzsí) (14165)
G(Dzsí) Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14168
Akkor most menj, jól kivehető a sánc!
Előzmény: Reventlow (14167)
Reventlow Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14167

Bocsi,csak nem bírtam megállni, hogy ne süssem el:-)

Milyen érdekes, hogy - bár nem lakom túl messze onnen, még nem voltam ott. Mellette elmentem már, de nem kapaszkodtam fel hozzá.

Előzmény: G(Dzsí) (14163)
G(Dzsí) Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14166
Igen, Galyatető felől a kék+ jelzésen visz az út Mátraházára, s út közben van a Kós Károly kilátó, mely fából készült, s pár évvel ezelőtt, mivel fel keleltt volna újítani, inkább "kirúgták" az egyil lábát, így eldőlve fekszik a bokrok, fák között a hegytetőn....  (bár leeht van más oka is, hogy itt megy a túra, de én ezt tudom)
Előzmény: abaamade (14155)
G(Dzsí) Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14165
ezt sajnos nem mondom meg, viszont, valóban nem egy nagydarab tankról van szó. Inkább francia gyártmány lehet, enm hiszem, hogy kitettek volna egy Fiat-ot. Nagyon érdkes és tartalmas kiállítás volt a II. világháborúról, a francia gyalogságról, pilótákról, tengerészetről s a gyarmati egységekről. Élethű mása is megtekinthető az első ledobott atombombának. ezen kívűl nagy teret hagytak az 1870-es porosz háború pillanatainak is, pedig akkor finoman szólva is tönkreverték őket....
Előzmény: abaamade (14154)
G(Dzsí) Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14164

Sajnos, csak egy ilyen távolabbról, útban fel Galyatetőre. Egyébként igaz, elég mély az árok, ezen magam is meglepődtem, ilyenkor ősszel, sokkal jobban kivehető, s még hó sem volt, amint látható a képeken. Fent kivehetők, hogy vannak szintbeli eltérések, kőtörmeléknek viszont nem sok nyoma.

Előzmény: Lajos bácsi (14153)
G(Dzsí) Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14163
Bocs, nem tudom, miért így tette be, elfordítottam pedig....
Előzmény: Reventlow (14152)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14162

Na, erről beszélek Atomheart. Ott van ni, a lesifotós a szádvári felvonóállomásnál...

Előzmény: abaamade (14161)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14161
dettó. Bár Nagyonvárbarát paparazziként többször is elkapott egy-egy jellemző pillanatot a szádvári társaság tagjairól...
Előzmény: Törölt nick (14160)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14160
Ilyenkor értékelem nagyra, hogy autós túráimon csak én szoktam fotózni. :)
Előzmény: abaamade (14158)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14159

November végén jártunk itt. Szép vár, szomorú névvel.

abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14158

Szóval, amit pár hozzászólással elébb próbáltam érzékeltetni, mi is az a fíling, ami a munkahely, vagy az otthon téli gubbasztásában hiányzik...

abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14157

Bizony az idő - és a gondos emberi kezek - nagy pusztítást tudnak véghezvinni szeretett várainknál. Magam részéről leginkább elveszek az idő feneketlen bugyrában ... Somewhere in time.

De azért a sziklaplató kilátásában nem csalódtatok nagyot? És persze az sem semmi, hogy ebben a kis várban rejtőzött hónapokig Karobertó, Aba Amadé atyai gondoskodásától övezve...

Előzmény: Mollly (14149)
abaamade Creative Commons License 2006.12.18 0 0 14156

Miután megmozgattam megmacskásodott nyakam, láttam milyen jól látható, sőt milyen mély az árok, és viszonylag tekintélyes a sánc, pedig - ha jól emlékszem - a Nyesett-vár is a Mátra befejezetlen várai közé tartozik...

Tudtok valamit a mostanában, a Historiaantikban kapható Mátrai várak-ról. Nyújt valami plusszt, esetleg fotókkal mutatja be a várhelyeket? Vagy csak összefoglalót ad Nováki-Dénes-Pásztor-Vargha munkáiból?

Előzmény: G(Dzsí) (14151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!