Vlak kolléga - és a fájós foga - jól van, köszöni. S, hogy most hol lelhető fel, azt nem tudom, bár sejtem... lehet, hogy a perbáli Aynárd-várnál begyakorolt fahajlító-fanyűvő boszorkánymesterségét űzi valahol, jófajta rockzenével kísérve a háttérben...
Miért ne lenne jó az Elvirát... Már látom is lelki szemeim előtt azt a montázst, amely hivatott a végsőkig feszíteni csesznek-rajongó, kedves topiklakó barátnénk maradék idegeit; Elvira és a csalagút felé feltartóztathatatlanul törtető IC szerelvény esete...
Itt vagyok, itt vagyok, csak közben ELVIRÁt is ba*****tom...
na ne értsd félre, most a MÁV menetrendet szerkeszteni nem akaró rendszerét piszkálom...
Valóban, cikkeim már vagy 8 hónapja porosodhatnak a szerkesztőség padlásán {pincéjében v. legrosszabb esetben a szemétkosarában}... hát én sem vagyok próféta {várkrónikás} a saját országomban! :-(((
Jó hogy megemlíted VLAK kollégát, róla, tőle már régóta nem hallottunk semmit itt a kies Topik falain belül, mizujs vele???
Ami a várromokon elhelyezett zászlókat illeti, kis hazánk határain belül sem jobb a helyezt, mivel pl. nem láttam a szádvári maradványokon sem azt a lobogót, ami még a geoládások oldalán észlelhető:
A pálinkáról jut eszembe; Világoson próbálkoztunk masszív italt beszerezni, de mindössze egy Hora-t tudtunk venni.(Stílusos, nem? Pont arról elnevezni e szeszt, akinek csapatait az ágyúval luggatott várból hajtották el a nem túl vidám sorsuk felé...) Hora-t ne vegyetek, mert Reventlow-i magasságokhoz és ízekhez képest ez lötty. Világos vára harmadszor;1.)felső-vár tömbje az alsó-várból 2.)kilátás a felső-várból Világos településre 3.)felső-vár palota-maradványa
A villám tényleg sok hegyi sasfészeknek okozta vesztét, mégis, az ital is bűnös néhányuk pusztulásában. Szóval igaz a mondás, hogy az ital öl, butít, nyomorba dönt? Nem, dehogy, ez csak ártalmas pletyka. Hogy leégett Szepesvár, meg - asszem - Vázsony is a pálinkafőzde miatt, ez kérem sajnálatos, de vannak járulékos veszteségek. Szerintem Reventlow a sorokat olvasva hevesen bólogat...
Világosnak hiába lőtték olyan lyukasra falait, mintha ementáli sajt lenne, még mindig mutatós rom, és a kitűnő kilátáson túl egyéb érdekességeket is tartogat, pl. a külső vár falai mentén épült dongaboltozatos, törmelékkel jócskán feltöltődött helyiségekbe egy-egy beszakadás, beomlás révén be tudunk pillantani, vagy a belső várrész palotafalán kívülről – talán – árnyékszéket tartó gyámköveket látunk a magasban.
A két rajz tényleg a Kőnig-féle várkönyvből van. Mivel manapság a Várak lapból kiszorult az ízes túra-leírás sorozatod - amelyet természetesen hiányolunk -, s a topik-keretein belül e hiányt igyekszünk pótolni. Ezzel meg is ragadnám a kínálkozó alkalmat, hogy legutolsó, nagyobb lélegzetvételű utunkról írjak; Mindenszenteket követően indultunk útnak Vlakkal, aki hatalmas, fájó duzzanatot volt kénytelen cipelni a fizimiskáján, a gyökérkezelt foga kínozta. Partiumi túránk érintette a Zarándi- és a Béli hegység részeit. Miután kibosszankodtuk magunkat a román útdíj beszerzése-fizetése körüli hercehurcán, első állomásként Pankota várhelyét terveztük megkeresni, ám a világosi vár falai annyira hívogatóak voltak, hogy annak ellenére, tavaly ősszel láttuk, e rom felé vettük az irányt, a pankotai maradványt pedig hagytuk legközelebbre. Világos településen feltűnően jelen van a giccs, a feltűnési viszketegség a „maharadzsa” házak képében. A várrom tájképi elemnek sem utolsó, de közelről vizsgálva, tipikusan romantikus hely. Ottjártunkkor két fazon kisméretű – mint kiderült, időjárási – léggömböt eregetett. Az egyik legmagyarabb várnak tartott erősség fokán sem most, sem tavaly nem láttunk lengedezni a román trikolórt – ez pedig örömmel töltött el minket.(Bagyinszki Zoltán könyvében kedveszegetten csüng a falakról a román lobogó…)
Mivel erre még nem reagált senki, én megteszem! Világosvár, sajnos csak egy percre tudtam megállni, amikor ismerősömmel a Maros völgyi várak felé siettünk {Solymos és Déva} így még a tizenötéves Hunyadi Mátyás király{ka} által ide bezáratott Szilágyi Mihály nagybácsi börtönéül szolgáló erődítmény maradványain nem tudtam merengeni... :-(
Archívumomban csak egyetlen régi képeslapot leltem róla:
Mivel emlékezetem szerint még egyetlen Topiklakó sem járt eddig Világosvárban -- vagy csak nem dicsekedett el vele -- légy szíves írj már róla + fotókkal is mutasd be ezt az erdélyi erődítményt!
A harckocsi tényleg francia! A nagy háború legjobban sikerült francia harckocsitípusa,
s utánanéztem; a taljánok ennek alapján gyártották a megszólalásig hasonló Fiat 3000 B-jüket - s ezek szerepeltek le Abesszíniában. A magyarok rendeltek 5 db-ot belőle még 1930-ban, de el lehet képzelni, hogy ekkorra már mennyire elavult lehetett, ha a páncélosokkal nem rendelkező honvédség is csak, mint céltárgyként "alkalmazta" őket...
Igen, Galyatető felől a kék+ jelzésen visz az út Mátraházára, s út közben van a Kós Károly kilátó, mely fából készült, s pár évvel ezelőtt, mivel fel keleltt volna újítani, inkább "kirúgták" az egyil lábát, így eldőlve fekszik a bokrok, fák között a hegytetőn.... (bár leeht van más oka is, hogy itt megy a túra, de én ezt tudom)
ezt sajnos nem mondom meg, viszont, valóban nem egy nagydarab tankról van szó. Inkább francia gyártmány lehet, enm hiszem, hogy kitettek volna egy Fiat-ot. Nagyon érdkes és tartalmas kiállítás volt a II. világháborúról, a francia gyalogságról, pilótákról, tengerészetről s a gyarmati egységekről. Élethű mása is megtekinthető az első ledobott atombombának. ezen kívűl nagy teret hagytak az 1870-es porosz háború pillanatainak is, pedig akkor finoman szólva is tönkreverték őket....
Sajnos, csak egy ilyen távolabbról, útban fel Galyatetőre. Egyébként igaz, elég mély az árok, ezen magam is meglepődtem, ilyenkor ősszel, sokkal jobban kivehető, s még hó sem volt, amint látható a képeken. Fent kivehetők, hogy vannak szintbeli eltérések, kőtörmeléknek viszont nem sok nyoma.
Bizony az idő - és a gondos emberi kezek - nagy pusztítást tudnak véghezvinni szeretett várainknál. Magam részéről leginkább elveszek az idő feneketlen bugyrában ... Somewhere in time.
De azért a sziklaplató kilátásában nem csalódtatok nagyot? És persze az sem semmi, hogy ebben a kis várban rejtőzött hónapokig Karobertó, Aba Amadé atyai gondoskodásától övezve...
Miután megmozgattam megmacskásodott nyakam, láttam milyen jól látható, sőt milyen mély az árok, és viszonylag tekintélyes a sánc, pedig - ha jól emlékszem - a Nyesett-vár is a Mátra befejezetlen várai közé tartozik...
Tudtok valamit a mostanában, a Historiaantikban kapható Mátrai várak-ról. Nyújt valami plusszt, esetleg fotókkal mutatja be a várhelyeket? Vagy csak összefoglalót ad Nováki-Dénes-Pásztor-Vargha munkáiból?