Keresek egy bizonyos klímást, lehet tudtok segíteni. 2007-ben Budapest Belvárosban újítottuk a felső emeleti lakásunkat (+ tetőtér beépítés) és előszereltettük vele a klímának a csöveket (réz, kondenz). Villanyszerelő behúzta a kábeleket, automaták fenn vannak stb. Elég sokszor költöztem azóta, sajnos elhagytam az ember számát és e-mail címét is, de arra emlékszem (talán helyesen), hogy Daikin gépeket szerelt és valamilyen Zoltán volt. Tudom ez nem sok, de ha esetleg ráismer valaki magára vagy ismeri a szakit, megtenné, hogy magánban rám ír? Asszem ideje lenne a klímát megcsinálni már, szívesen megbíznám a folytatással.:DDD
3m/s az a hangtalan áramlás gyakorlatilag bármilyen alakzat, él, szegély, felület esetén. az 5m/s még elfogadható ltalános használat mellett, felette nagyon jól tervezett minőségi légtechnikai alkatrészeket kell használni, nagyon precizen kivitelezve.
Az 1cm-es rés (100cm2)valóban a légtechnikához elég, akár 5-6 emberig is elláthat egy helyiséget. 150-200m3/h hasra valahol 5m/s légsebesség körül lehet, ami már élhető.
A klíma ennek a többszöröse, már m3/h-ban is nemhogy keresztmetszetben. Pl. 600m3/h már igényel legalább 400cm2 szabad áteresztést, vagy többet. De számolni kell, pl. winwatt, vagy valami netes kalkulátor.
Kis félreértés lehet itt, úgy hiszem. Az ajtó alatti centis résre gondoltam, hogy elég lehet szellőztető technikához(2-300m3/h), de központi-klímához (6-800m3/h) már nem biztos. De ezek úgyis helyszíni szemle után derülnek ki.
En ugy epitem ki a csovezesem, hogy befujopontok haloszobak, nappali, az elszivas pedig az emeleti helyisegbol egy ponton.
Ez az emeleti helyiseg a lepcso tetejen van a nappali folott, a legjobban benapozott, valamint itt van a napelem inverter is. (Szoval nyaron a legmelegebb helyiseg)
Remenyeim szerint sikerul egy rendes cirkulaciot beinditani majd...
Gyakorlati tapasztalatokat majd megosztom, amint uzemel a rendszer!
Az elszívás nem egy cifra dolog alapesetben. Ha a beltéri a lépcsőház mennyezetén lesz (vagy fölötte a búvótérben), ott lesz az elszívás is. Szobák mennyezetén befújás, ajtók aljába pár szellőzőfurat készítése, hogy kifelé is áramoljon a levegő a szobákból ,és meg is vagy.
Ami kérdés számomra egy tetőtérnél vagy emeletnél, hogy a szobákból kilépő hideglevegő mennyire kezd el a lépcsőházban lefelé áramlani a földszintre, illetve hogy ez jelent-e valódi problémát. Nyilván feltöltődik a ház hűvös levegővel elő-utóbb, csak a hőmérséklet eloszlás legyen kellemes, ne kelljen nagyon alacsony földszinti hőfok ahhoz, hogy a tetőtér is élhető legyen.
Teljesen jó az légcsatornás technika egyedi szabályozás nélkül is. Inkább kérdés lehet az, hogy hová és milyen befúvási pontokat építenél ki egy tetőtérben. Ha mennyezetről fújnál be, ágy-asztal-szék-ülőgarnitúra ne legyen alatta, a lefelé hulló hideg levegő alatt nem kellemes tartózkodni.
A lépcsőfordulónál a mennyezethez közel a beltéri helye . A szemben lévő ajtó felé fújja a levegőt , az ajtók közepe fölé . Magas fordulaton a ventilátor , hogy a hűvös levegő eljusson az ajtókig .
Sziasztok! Egy jól szigetelt tetőtérben levő négy szobát(12, 15, 15, 21nm) szeretnék klímával húteni. A szerelő először a légcstornázható beltérit javasolta, de később azt mondta, hogy az egyedi szabályozás túl drágává teszi. Mi történik, ha csak mindenhova elvezetem a megtermelt hideget?
Pontosan , mint írtam , én sem az EU végett csináltam és csinálom a fejlesztéseket . :-)
Ezért csodálkoztam el azon , hogy kaptam egy rakás mínuszt , mert leírtam , hogy megrendeltem egy 6kW-os hőszivattyút Kínából .
Minek az neked ? Volt a kérdés .
Pedig leírtam , hogy a turbós gázkazánom már 27 éves , az egyik klímám 16 éves , a másik meg 6 éves . Bármikor elromolhat a kazán , vagy valamelyik klíma . Ezeket már javítani nincs értelme . Morálisan és technikailag már elavultak ( kazán 27 , klíma 16 éves ) . Viszont a radiátoros fűtés ki van építve már 1998 óta túlméretezett radiátorokkal . A hőszivattyúval ezt akarom üzemeltetni és a HMV-t is elkészíteni .
Tehát mindenki csinál amit akar ! Csak aztán ne sírjon , ha még is valóság lesz amit írnak a cikkekben !
Szerintem annak semmi köze a politikához, hogy az ember hány lépésre, és mi alapján gondolkodik előre.
Nyilván mindenkinek a saját jól felfogott érdeke, hogy spóroljon, meg ésszerűen fogyasszon. De rohadtul nem a zúníjó meg a klímahiszti / klímabiznisz miatt, hanem saját maga és a természet, meg a bolygó védelme érdekében. Ebből a szempontból meg pont kurvára tökmindegy, hogy miről ábrándoznak az eurokraták. A hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk.
Én a magam részéről olyanokon tudok takarékoskodni, hogy 19-20 fokra temperálom a lakást, nem 23-24-re, nem csinálok díszkivilágítást még akkor sem, ha LED van mindenhol, nem veszek fölösleges szarokat, amiket holnap eldobok, meg ilyesmi. És hogy előre is gondolkodjak: a fürdőszobában kialakítottam az infrapanel helyét külön vezetékkel, bár egyenlőre abszolút nincs rá szükségem, mert konvektorokkal kellemesen befűtöm a lakást. Amikor a minap átalakítottam a könyvesfalamat, akkor eleve úgy igazítottam, hogy elférjen majd egy klíma, persze a vezeték is ott van hozzá. Bár a klímán is leginkább csak a hőszipka miatt gondolkodok, hogy legyen valami alternatíva a gáz mellé, mert a hűtés annyira nem hiányzik. Egyenlőre.
Mint tudod nem most kezdtem a ház energiaigényének csökkentését ( 20 éve ) . A hőszivattyú az utolsó elem , amit még beépítek . Így a ház primerenergia fogyasztását lenullázom , vagy egészen 0-hoz közel csökkentem . Tehát a lényeg , a rezsi minimalizálása . Az , hogy az EU is lényegében ezt az eredményt akarja elérni minden fogyasztónál , az egy velem párhuzamos folyamat . Nem az EU végett álltam neki 20 éve a fejlesztésnek . :-)
Hát igen. Az uborka görbületét is meghatározták már, meg két év múlva se orosz gáz, se orosz uránból villany, meg semmi sem lesz már. De az is könnyen meglehet, hogy ez a zúnijó se lesz már meg akkorra. Szóval én nem aggódnék előre ezen. És akkor még meg sem néztem a valóságtartalmát.
Csak ugye M.o. is még EU tag , tehát amit ott elfogadnak , az idővel minden tagországban kötelező lesz . Ezért kell előre meggondoltan fejleszteni a házat , lakást , hogy ne érjen meglepetés !
A kivonásjelek egy része nyilván a barátaidtól van.
A másik része meg valószínűleg a cikknek szól. A Telex, 444, 24ponthu, stb. virtigli mindenszarista, bár előszeretettel nevezik magukat független, objektív sajtónak (FOS). De valóság mégiscsak az, hogy külföldi pénzekből tartják fenn ezeket, és mint tudjuk, a zenét az rendeli, aki a cigányt fizeti. Szóval szakmai kérdésben nem célszerű hivatkozási alapnak venni, már csak azért sem, mert üvölt belőle az átpolitizáltság.
Sziasztok! Egy régi on off midea klímát szeretnék lebontani , de elfeljettem már hogy hogyan kell a gázt a kültéribe ki hajtani. Van két imbusz csavar (csap amivel le lehet zárni ) Arra emlékszem hogy egyiket el kell zárni és elinditani a klímát majd a másikat is zárni. Tudna nekem ebben valaki segíteni?
Sokan itt azt hiszik ( az technikai fórumra gondolok ) , ha a fejüket a homokba dugják , akkor a változás őket nem éri el . Hatalmasat tévednek ! Ébresztő ! Esetleg EPBD IV mint házi feladat pluszban ?
Meg tett a vezetőség (nagy nemzetközi multi) egy vállalást, hogy a saját működésünk CO2 vonzatát mennyivel csökkentjük 10 év alatt. Papíron azt is le tudjuk vezetni, hogy zöld árammal üzemelünk :)
Akkor most már rákérdezek: a cikkszamot hol találom pontosan? A kültéri oldalán lévő címke már valóban napszitta, de a model szám alatt egy E004337 szám meg egy 2009-es évjárat szerepel. A címke teljes jobb alsó sarkán van még egy 3SB64134-8 talán...
Elvégre 2027-től ami nem elektromos energiát használ fűtésre ( hőszivattyú ) , az mind plusz CO2 kvótát fizet az EU-s szabályok szerint . Gondolom ezért is térnek át a cégnél a hőszipkára . :-)
Ez a magánszemélyekre is terhet fog jelenteni sajnos .
Kint voltak a szakik, megszakértették, a 289-es hsz-ben leírtam, miért nem tudták megoldani. Végülis a tavalyi szezont még valahogy kibírta. Igazából cserélni kellene, de valszeg jövőre az egész épület fűtésrendszere megújításra kerül hőszivattyús rendszerrel, emiatt nem engedélyezik a cserét.
Pont ezek nem látszanak rendesen, az utolsó 2-3 karakter mindkettőnél (kültéri, ventilátor) hiányzik. Ha az olvtársnál is esetleg hasonló a helyzet, belefuthat ugyanebbe a problémába.
Nem akarlak elkeseríteni, de a cégnél is van egy ilyen klíma (az sem mai darab), aminek kültéri ventilátor gondja van. Mivel sem a kültéri, sem a ventilátor pontos cikkszáma/gyári száma nem látszik (az idő vasfoga mindkettőt megrágcsálta), nem tudott érdemben mit kezdeni vele a szerelő. Állítólag vagy 6féle venti lehet jó hozzá, de nem szeretnének próbálkozni, mert nem veszik vissza tőlük azt a ventit, amelyik mégse lett jó, raktárra pedig érthető módon nem akarnak 5 ventit betárazni. Ha pedig mindet kifizettetik velünk, már olcsóbb lenne lecserélni.
Nyomja le és tartsa lenyomva a CANCEL gombot 6 másodpercen keresztül. Villogni fog a felirat. 2. Nyomja meg a CANCEL gombot a hibakód ellenőrzéséhez. Addig tartsa folyamatosan lenyomva a gombot, amíg egy hosszú, elfogadást jelző hangjelzést hall a beltéri egység felől.
Kilépés a hibakód alapú diagnosztizálásból: 3. Nyomja le és tartsa lenyomva a CANCEL gombot 6 másodpercen keresztül.
Vagy lépegess a Cencel gombbal, ahol hosszan sípol, az a kód a hiba.
Lenne egy jópár éves Daikin klíma, amit a lakás előző tulajdonosa telepített, és most azt tapasztaltam, hogy se hűtésre, se fűtésre nem indul el. A hagyományos ventilátor funkció üzemel, nyilván ilyenkor nem használja a kültérit. Ellenőriztem a leírás alapján, és a hibakód szerint is azzal van a gond... Fizikailag korrektnek tűnik, nincs idegen tárgy , ami akadályozná a kültéri működését.
Van esetleg ötlet, hogy miképpen induljak el? Laikuskent nyilván a betapot néznem még, de hátha valakinek volt már hasonló, vagy van tapasztalata, hogy mi lehet a gond...Betapra nem gyanakodnek, mert a másik kettő mellette működik, amit a lakásban is tudunk használni...
Én is azt gondolom, hogy kicsi az esély rá, hogy problémát okozzon. Ettől függetlenül soha nem adnám azt a tanácsot, hogy egy hallhatóan vagy láthatóan hibás elektromos berendezéssel nem kell foglalkozni, mert, ha emiatt esetleg leolvad a falról vagy neadjisten lakástüzet okoz,akkor én azt nem venném szívesen felelősségül magamra. Tehát én továbbra is azt tartom, hogy ha bármelyik 230 voltról működő háztartási gépünknél, így a klímaberendezésnél is, bármily rendellenességet tapasztalunk, akkor áramtalanítsuk és nézessük meg szakemberrel.
Mivel a betáp egyenesen a trafóba megy, így arra nincs hatással, ha te a távirányítóval kikapcsolod a készüléket. Az, hogy okozhat-e ez nagyobb problémát, az kérdéses, én biztos, hogy nem szeretném, hogy esetleg túlmelegedjan valami hiba okán a trafó és lefollyon a beltéri a falról.
Adott egy régi midea on off klima. A napokban vettem észre hogy teljesen kikapcsolt állapotban a beltériből nagyon halk zizgés/zugás hallható. Van tipikus hiba oka ennek?
De ha 40 fokot mértél, ott van/ lesz 60 is. Ki is fog állni hibára.
Na ezt nem értem!
Ha egy digitális hőmérővel mérem a beltéri által befújt levegőt, és látom, hogy leállt a hűtés (már csak keringeti a levegőt), és felmegyek a padlásra, ott 40C-t mérek, akkor mi van/ lesz 60 is?
R22 -es vélhetőleg on-off-os gép esetében teljesen helyénvaló a szívóoldali nyomás műszeres ellenőrzése. Ha teljesen pontosan nem is, de megmutatja, ha hűtőközeghiány van.
...Nem kell műszer hozzá.... Akkor a cég miért hirdeti a műszeres ellenőrzét a honlapján? Régebben azért a karbantartóknál volt valamiféle nyomásmérőnek kinéző műszer. Volt aki használta is.
De ez a "hajó" már nem aktuális: eldöntöttem a cserét - már ha találok hozzá vállalkozót.
amúgy R22 és nem R32, nem 48C hanem csak 40C: egyszer, amikor "leállt" a hűtés, felmentem a padlásra és egy digitális hőmérővel megmértem. Ja, és a mellette lévő másik két kültérinek is pont "ugyanannyira van melege", azok mégis működnek.
Természetesen telefonon szoktuk megrendelni a karbantartást. Ilyenkor általában egy diszpécserrel (jobb esetben a cégtulajdonossal) lehet beszélni. Ha az ember vmi "konkrétumot" kérdez, akkor a válasz: "majd a szakembereink a helyszínen...". A helyszínen meg a "szaki" azt mond, meg azt csinál (vagy éppen azt nem csinál) amit akar.
Pl. amikor itt a fórumon felmerült, hogy szóbanforgó klíma furcsa viselkedését hütőközeg hiány okozza, olyan céget választottam, aminek a honlapján ott volt, hogy a karbantartásba beletartozik a "hűtőközeg műszeres ellenőrzése". Megjön a "szaki" délelőtt - a hőmérsklet 30C alatt, ilyenkor a klíma tökéletesen működik. Műszer az persze nincs nála. Mondom neki, hogy talán ellenőrizni kellene a hűtőközeget. A válasz: nem kell, hallom, hogy nincs vele probléma. És persze mintha a falnak beszélnék, amikor azt próbálom magyarázni, hogy most persze nincs, de majd délután (35+C kint, a padláson meg 40C), akkor gyakorlatilag "megszűnik" a hűtés.
laca151 ...Én a helyedben inkább hívnék vki mást,... De kit? Azok a cégek amik 2000-2003 között szerelték a klímákat, és az ezt követő 10 évben a beltérit és a kültérit egyarán karbantartották már mind megszűntek. Most tiszta lutri: amikor kijön a "szaki", akkor tudom meg, hogy mit is ért karbantartáson, ill. mit vállal és mit nem vállal el.
1 valaki ...Azért van hely, amit artistán/alpinistán kívül más nem vállal el... van aki már a padlásteret sem szereti :)
1 valaki ...A kültéri, ha nem koszos, amit a bordák között átnézve látni lehet, nem kell mindig mosni,... ez egy másfél éve készült kép a "gyengélkedő" klíma hőcserélőjéről. Gondolom, többié sem jobb: https://fastpic.org/fullview/122/2023/0804/_5f83cfa0a77aa92a3a87a153f1a064ae.png.html Nem tűnik kormosnak, de a lamellák közötti "trutyi" legalább egy átfújást megérne.
Klímavásárlás előtt állok, és 2 gép közül kell választanom.
Az egyik: Fujitsu Airstage Eco ASEH07KNCA / AOEH07KNCA
A másik: Fujitsu Design ASYG07LUCA / AOYG07LUCA
árban nem nagyon van különbség, és úgy emlékszem itt régebben sokat dícsérték a LUCA-t, de a másik már R32es, és abban elvileg benne van az árban a WiFi, ami jó lenne, mert nyaralóba lesz. Jobb annyival a LUCA, hogy megérje? (és lehet utólag wifi-síteni (mennyiért?))
Van gyártó, akinek a gépe r22 után felrakható, de a java nem engedi.
A csövek átmosása után ki írja le, hogy vállalja a kompreszor cserét?
Az állítás igaz, hogy miért nem, cseréli, őt kérdezd.
Mi kicseréljük, (és kb. minenki akit ismerek klímást) onnantól tiszta ügy.
A kültéri, ha nem koszos, amit a bordák között átnézve látni lehet, nem kell mindig mosni, kifújni meg.... Büdöspesten fújkálhatná a szmog fekete kormát, jól kiröhögné. Van, hogy a lúgos cucc viszi le, játék vegyszereket kiröhögi.
"Az újracsövezést viszont sajnos nem tudja elvállalni. Mennyire igaz ez az állítás?"
Hát az, hogy nem tudja elvállalni, nyilván igaz, de talán jobb is, igen jó 'szakember' lehet, ha az újracsövezést nem tudja elvállalni :)
Ha nem lenne még klímád, és úgy akarnál újat, azt is csövezés nélkül rakná föl? Pedig az újracsövezésnél már gondolom fal/födémáttörést se kellene csinálni.
"Ha nem jól működik, ki kell dobni!"
Javításról sem hallott még ez a 'szakember'? Én a helyedben inkább hívnék vki mást, ezt leginkább a közelbe sem engedném.
Rászántam magam egy betegeskedő klíma lecserélésére. A kiválasztott szakember azt állította, hogy mivel a jelenlegi klíma hűtőközege R22, az egészet újra kell csövezni, mivel a "rézcsövekbe beivódott olaj" két év alatt tönkretenné az új klíma kompresszorát. Az újracsövezést viszont sajnos nem tudja elvállalni. Mennyire igaz ez az állítás?
Kérdezem ezt azért is, mert "karbantartotta" többi klímát, ami gyakorlatilag a beltérik fertőtlenítését jelentette. Amikor szóvátettem, hogy az eddigi karbantartók a kültérivel is csinéltak valamit (volt aki átfújta sűrített levagővel, voét aki csak lekefélte a hátoldalát), arra azt válaszolta, hogy azzal nem kell csinálni semmit. Ha nem jól működik, ki kell dobni! A fórumot olvasgatva viszont ez nem tűnik "álltalános véleménynek".
Van egy lakásunk ahova beköltöztünk. Van egy Polaris klímánk fűt-hűt. Most nyáron akarjuk használni. Ez az első nyara. Ez egy albérlet amúgy de nemtudja a tulaj hogy mikor lett utoljára takarítva.
Nos ezzel nincs gond mert megoldjuk de a külső kinti egységet is kikell takaríttatni? Néha a őszi-téli időszakban galambok szálltak rá de már van az erkélyen háló így nemtudnak bejönni. Az gond lehet?
igen, ertem, a mienk sincs, irtam is. De lehet nem -5 napra ertette, hanem elotte, amikor meg fagyok voltak. Akkor valoban alatta volt nalunk is joval.
hogyhogy hidegebb van a lakasban 18 foknal? Budapesten a panelban minden radiatornal lekapcsolva eddig 23- 24 fok volt, videken kint a horgasz tanyan meg most van 23 fok, igaz 5 napja irtad, de szerintem 21-22 volt akkoris ott. Semmi extra szigeteles rajta.
A beltériben van egy zsugorcsővel védett hőérzékelő a légáramban valahol. Ennek a (vezetéknek) a végét, 2 centit kézbe fogod, és felmelegíted, megindul a kültéri.
Pár napja voltam itt, klíma vásárlás miatt. Ma felhívtam a klímás céget, ahol a Daikin Sensirát néztem, a Sensira 337000 volt szereléssel együtt. Sajnos már az a széria elfogyott, 2022-es beszerzés volt, azért volt ilyen kedvező az ára, akkor egy nagy menyiséget rendeltek be. Az új beszerzés már 374000 szereléssel együtt. A beltéri tipus száma E-re végződik, a kültéri F-re végződik. Ez mond nektek valamit, jó széria lehet?
A Comfora 588800 szereléssel együtt, de az nincs raktáron.
Véleményetek szerint megéri a Comfora azt a jelentős többlet árat?
Milyen vegyszert ajánlotok beltéri tisztításhoz Karcher OC4 mellé? Deep Cleant nézegettem, K22 turbo amit néztem hasonló csak olcsóbb, vagy van esetleg más is? Ill. ezek mellé szükséges még fertőtlenítő is?
" Ember, 20 év..... a fiatalabb korodat vágyod vissza?. "
Nem vágyom vissza , mert az életemet mozgalmasan éltem és élem ma is . Lásd hőszivattyút rendeltem , hogy ne unatkozzak és arról is tudjak tapasztalatokat írni ide a topikokba . :-)
Majd , ha Te is ledolgozol szünet nélkül 50 évet teljes bedobással , majd akkor gondolj vissza a mostani időre !
Remélem megéled azt a kort !
Részemről befejezve a téma ! Fúrjatok és kínlódjatok , ahogyan akartok ! :-)
Ha visszaemlékszel a múltkori eszmecserére , ott írtam , hogy annak idején , tehát 1997-2007 közötti időszakban fúrtam sokat vasalt betonba . Akkor az volt , amit írtam . Ma biztosan vannak újabb fúrószárak , magfúrók , amik optimálisabbak . Mi is a Hilti gépeit használtuk annak idején .
Fúrtál már mondjuk az említett 50mm-es átmérőjű lyukat vasbetonba megfelelő szerszámmal ? Próbáld ki , majd rájössz , hogy nem okoz gondot a vas , ami keményen bele van ágyazódva a betonba . Picit lassít , de nem okoz megtorpanást .
Mivel már nem dolgozom abban a cégben , ahol mint már múltkor is írtam , hogy egy légópincébe is kellett lefúrnunk és nem maximum 20cm-ert , azt is megcsináltuk . Igaz , az eltartott simán egy órát is . A többi normális helyen , gyárakban , irodaházakban , stb . simán ment , nem kellett leizzadnunk . Megfelelő gép , megfelelő fúrófej és megfelelő hozzáállás . Nem nyomni a gépet mint egy tatár , hanem csak annyira megtartani , hogy az ütés ereje ne tudja a gépek kilökni a fúrás irányával ellenkező irányba . Ha az aljzatbetont fúrtuk , elég volt a gép súlya és enyhén rajtatartani a kezet , ment az simán . Viszont a fúrófejet is váltottuk , ha már megkopott !
Igaz , nem volt olcsó annak idején sem a jó minőségű .
Ha a fúrófej ( magfúró) betonhoz való , a gép pneumatikus alacsonyabb ütésszámmal és magas pillanatnyi ütéserővel rendelkezik , akkor azt is átfúrja folyamatosan , " mint egy keményebb sajtot , nem mint a vajat " . :-)
Huhh, ilyenkor bent van a hálóban egy vödör amibe csöpög a víz? Ez elég vadul hangzik...
A szigetelésnek vajon nem árt hogy rátesznek két ilyen betonkockát meg arra még a súly? Nyáron az 50 fokban nem olvad meg annyira a bitumen (vagy mivel van lefedve) hogy ez gondot okozzon?
Nekem fogalmam sincs van-e nagy cégeknél szürkeimport.
Nekem van 4 gépem, sokszor leírtam már.
ON/OFF noname 20éves körül, rendben működik, de már csak tisztességből maradt a falon.
Daikin, finoman, csendben, észrevétlenül 100% teszi a dolgát.
Gree, kicsit darabosan, hangoskodva, de 100% teszi a dolgát.
Polar, elefánt a porcelánboltban, ezen megkapod az érzetet, hogy hűt/fűt, de rendesen. 100% teszi a dolgát.
Szokott néha lenni itt a topicban is fokmérő, hogy jujjmilyenhidegetfújagépemezaztánazűberfasza.
Hát kinek mi. Nekem jobban tetszik a daikin programozása, azt észre sem venni, hogy működik és élhető a helyiség, nem nyomja a nyakamba a jeges szelet, De mondom, nincs is ilyenre igényem.
Kültéri egység szintén. Daikin olyan, mintha mellette a két másik nem is szabályozna ventillátor fordulatot, fújnak mint az őrült. Daikin csak nagy hidegben teker fel szerintem 100%-ig.
Lesz rá gari, csak nem a Daikinnál, hanem csak az eladó cégnél. De be lehet vállalni, csak tudj róla.
Azzal viszont számolj, hogy a Daikinnál a wifi modul még feláras, a legújabb verzióban van csak benne alapból, de te valószínűleg nem olyat fogsz még kapni.
A leghalkabbak bizos a japánok lesznek, ha ez szempont.
Hozzátok fordultam tanácsért, mert abszolult tapasztalatlan vagyok klímák terén. Felsoroltam párat, amit a közeli klímások telepítenek. De írtam, hogy ezeken kívül szívesen fogadok más típusokat is. Leírtam, hogy mennyit és mire szeretném használni. Nem írtatok semmi konkrétat...utána egy fórumtárs a Daikin Sensirát ajánlotta. Utána olvastam, jókat írnak róla.....akkor gondoltam legyen a Sensira. Most írjátok, hogy nem is Japán, meg biztos szürke importos, nem lesz rá gari. stb..
"Hol gyártják? A magyar piacra készülő klímákat legtöbbször a Daikin csehországi vagy törökországi gyáraiban készítik. A Daikin-nak ezen kívül a világ számos országában vannak gyárai."
Egyenlőre egy klímát szeretnénk a nappaliba, ami egyben van az étkezővel és mondhatni a konyhával is. Elsődleges a hűtés, de lehet hidegebb időben, kicsit fűtenénk is, de nem ezzel akarom a gázt kiváltani egyenlőre. A szobák kicsik és folyosóról nyílnak, de gondolom valamennyit tud majd hűteni rajtuk. Majd ha fent lesz ez az egy, a tapasztalatok után eldöntjük, hogy rakatunk még vagy sem.... Lehet tetszeni fog, és akár fűtésre is használnák majd.
Egyértelműen olyat nem akarunk ami +5 fok alatt leforgatja a villanyórát. De melyik típus az?
Ha lehet ne legyen nagyon hangos. De melyik típus ami nem nagyon hangos ?
Fúrtam én már ezzel 40mm-es és 60 mm-es lyukat panelba, vitte mint kés a vajat. De családi háznál is, sógoréknál, békebeli nagyon kemény téglába ment bele könnyedén a 40-es szár. (akkor ott egy Makita volt a szerelőnél, de megszenvedett vele amíg nem hoztam a Hiltit). Szóval ne bántsd ezt a gépet...
TE72-est meg már akár bányában is lehetne használni, vájároknak vágatot hajtani...
Anno 3 éve amikor telepítették nálunk a klímát, Makita gépük volt. Nem volt rossz gép, nem tudom melyik típus, de jó nagy volt, az 50-es furatot megszenvedte. A másodiknál rábeszéltem, hogy fúrjunk próbára az én gépemmel. Nagyot néztek, mert sokkal könnyebben vitte és hamarabb végzett a Hilti.
"...Ha felnyit 1, vagy két redőnyt, a szellőzés megoldva..."
Na ezt mondtam, ha így tesz akkor a nyári nap ellen nem véd a redőny, mert éppen ezen ok miatt lett felszerelteve. Ez a (szerintem) nesze semmi, de fogd meg jól.
"...Próbáltál 50 mmes lukat fúrni panelba, egykét vassal, ha nem tudod hol kell fúrni, 10el?"
Még a 46 éves hagyományos eredeti gyári fa keretes nyílászárók vannak a néninél (erkélyajtó, ablakok....) így nem kellett 50mm-es lyukat fúrni a panelba , csak a 7-11 cm vastag fa keretet átfúrni.
Vélhetően azoknál a nyektetős nagy fordulaton fúrt lyukaknál a beltérinek és a csatornáknak fúrták a lyukakat, na meg az erkély belső oldalfalára, oda meg elég a 6-os vagy 8-as fúrószár.
"...Ki az a noname társaság?..."
Nem tudható. Egy rozzant fakópiros Opel kombival voltak, eléggé viseltes civil ruhában, nem volt rajtuk munkaruha vagy overall így nem tudható. De majd próbálok rákérdezni. Ebből gondoltam, hogy valami olcsójánososk lehettek. Na és még egy: munkalapot érdekes módon elfelejtettek írni, állítólag nem hoztak magukkal...és majd valamelyik nap jönnek és pótolják.
Hallottad, hogy NEM tájékoztatták? Lehet, hogy megbeszélték, hogy mit, hogy, miért. Esetleg éjszaka akarja lehűteni a néni, nappal meg csak szinten tart. Úgy meg felhúzhatja a redőnyt.
Nem mindenki eszetlen klímahasználó, hogy hazaérkezés előtt indítva 10perccel a gépet akarja lehűteni a felforrósodott lakást (több tonna beton/tégla) 15 perc alatt.
Sokan értelmesen a gépet hagyva magát dolgozni alapon szinten tartják a házat. Értsd, tavasztól őszig hozzá sem nyúlnak a beállított hőfokhoz. Mellesleg így sokszor olcsóbb is az üzemeltetés.
Nem tök mindegy mennyi ideig dolgoztak? Nem órabéres szokott lenni a klímaszerelés.
Lehet, hogy megvárták a körömpörköltet amit a néni főzött nekik. Házgyári beton kemény tud lenni állítólag néha.
3. Nekem nincs bajom vele, majd a tulajnak lesz...
2. Dél-Nyugati fekvésűek az erkélyes szobák, tehát teljes erővel sütni fogja a nyári nap de.11-től-este 8-ig...
1. Éppen ezért szereltetett fel redőnyöket az erkélyre, mert az üveg felület felmelegedett és plusz "fűtötte" a szobát.
1/1. Ha meg fel kell húzni a klíma működése alatt a redőnyöket, márpedig vélhetően igen, akkor meg nem sok értelme van így.
1/2. Klíma hűti a szobát, az ablakok meg visszamelegítik a szobát.
1/3. Gratula a "klímásoknak", hogy erre miért nem figyelmeztették az idős hölgyet.
1/4. Arról nem is beszélve, hogy reggel 8-tól délután 4-ig telepítettek, 8 árán át, kültéri és beltéri között van kábé 1,8 m csövezés/csatornázás, a hálózati táp meg a beltéri alatt van a padlószint felett 50 centivel, beltéri és 220-as dugalj között 1,7 m kábelcsatorna függőlegesen. És erre volta ketten!!!
1/4. Valami noname társaság lehetett, mert a fúrógépük az nem igazán panelhez volt kitalálva, eszement sokáig fúrtak egy-egy lyukat, fúró magas fordulatszámon pörgött. Panel nem szereti ezt ...
1/5. Már azon voltam, hogy felviszem nekik a saját gépemet, HILTI TE 60-22, csak sajnos az a garázsban volt és lusta voltam elmenni érte.
Felettünk lévő lakásnál ma klíma telepítés volt. Mondjuk jól elvoltak mert reggel 8-kor jöttek és most mentek csak el 20 perce. Kültéri az erkélyen belülre, az erkély belső fali oldalára lett feltéve, kábé másfél méter magasságban. Idős hölgy lakik ebben a lakásban egyedül és az erkélye az egyfajta beépített, redőnyös beépítés és három részes osztott redőnnyel. Biztosan láttatok már ilyet. Szerintem nem a legjobb helyre tették azt a kültéri egységet, mert hűtéskor a kifújt meleg levegő megszorulhat az erkélyen.
Nálunk is az erkélyen belülre tették anno 2009-ben a régi klímát, hát szenvedett is eleget. Arról nem is beszélve, hogy a kifújt meleg levegő felmelegítette az erkélyajtót és az erkély üvegeit is és persze az erkélyen a járólapokat. Este már nem lehetett kimenni az erkélyre, mert nagyon meleg volt a járólap...
" Meg egy szembe is, hogy peterch is megnyugodjon. "
Nem kell aggódnod , én mindig nyugodt vagyok és megfontoltan többszöri számolgatás után döntök , hogy amit szeretnék elérni , ahhoz mire van szükségem . :-)
Mivel rám céloztál a " A másikban megy az évi 25eF-os gázszámlára egy hőszivattyús rendszer építése, mert van lóvé rá.... "
Nálad meg a racionális hosszútávú gondolkodás nem megy !
Van rá pénzem , most akarom megépíteni , hogy legyen tapasztalatom , amíg a másik alternatívák is normálisan működnek . Egy 27 éves gázkazán és egy 16 éves klíma bármikor beadhatja a kulcsot . Ha ez megtörténik , már ott a megoldás , csak működésbe kell hozni . Tudod a fontos dolgok mindig hétvégén , vagy ünnepekkor szoktak elromlani . Lásd a 11 éves TV-m , ami karácsony első napján romlott el . Szerencse , hogy van másik TV is , így nem okozott gondot . Ugyan ez a helyzet , ha a kazán elromlik , akkor a hőszipka megoldja a HMV készítést és ha kell , akkor a fűtést is .
Szerintem az simán egy 3000m3-es ház, enyhe télen, kondis kazánnal esetleg 2500. Kérdés, hogy a melegvíz mi módon készül, meg a kétoldali beépítettség mit segít rajta.
Ja... én is furcsállottam, hogy a legfontosabb infó, mennyi földgáz fogy (fűtésre) egy évben végül megválaszolatlan maradt, pedig kiindulási alap egy hibrid fűtési rendszer esetében. Másik, számomra érthetetlen feladatszűkítés a fűtés. Emeleten a nyári hűtésigény nagyobb probléma szokott lenni, mint a téli fűtésigény.
Tiszta, tehát két teljes lakószinted van, a felsőt is betonfödém zárja, azon fexik a kőzetgyapot.
A padláson el lehetne helyezni a légcsatornás-klíma beltéri egységét, a csövezést is, hőszigetelve, viszont a betonfödémen kellene jó nagy lyukakat fúrni a légbevezetésnek, ami nem ördöngősség, van rá gép,technika, nem jár sok mocsokkal, pénzben sem tragédia, viszont felveti egy statikus hozzájárulását is, csak hogy mindenki nyugodtan aludjon.
Másik verzió: plafonra szerelni mindent, álmennyezettel takarni szükség szerint. Ez viszont jár némi belmagasság-vesztéssel, ami talán az emeleti tárolóban fájna legkevésbé. Viszont ekkor a válaszfalakat kell átfúrni.
A felső szint költsége ha mindent csináltatsz szakival, olyan 3-5 mFt, helyszíntől, géptől-cégtől függően.
Ennyiből viszont megcsináltathatod a külsőfali hőszigetelést is, az csak egyszeri költség és onnan kezdve spórol neked, a fűtésköltségeddel valószínűleg be is férnél a rezsihatár alá kényelmesen. Persze ha a nyári klímázás is fontos szempont, az ettől nem oldódik meg. Hívnék egy klímás céget helyszíni-szemle, árajánlat, tanácsadás okán, aztán lehet tovább gondolkodni.
Annak is utánajárhatsz, működik-e nálad, hogy a most meglévő szigetelést felrakod a szarufák közé, a födémre meg igényelsz ingyen szigetelést. HEM a kulcsszó, járják az egész országot.
Ja, JAMIE222 maximálisan elégedett a központi klímás fűtésével még mindig:))
És igen, hőszigetelned kellene. Nem áll össze amit írtál, hogy tetőben nincs hőszigetelés, de van valahol 20cm kőzetgyapot a betonfödémen. Földszint és tetőtér el van szigetelve egymástól, és a tetőteret nem fűtöd, vagy hogy?
Az kb alap, hogy a tetődet hőszigeteled minél vastagabban, 20-30cm valamivel. Ha a tetőtér belülről szép állagú és nem akarsz hozzányúlni, akkor felülről, tető megbontásával kell dolgozni, akár szarufa-magasítással. Falakra is kellene valami, már 5cm is sokat számít, ha nem fér fel több mindenhova.
A központi klíma sok milliós buli, ha teljes körűen szakival csináltatnád, főleg ha két szintre kell kiépíteni. Sk légtechnika építéssel tudnál sok pénzt megfogni, ha van hajlamod rá. Lehet elég volna a tetőtérben légcsatornázni, lenti nappaliba meg egy oldalfalit feltenni.
Kb 7-8 éve fűtök egy 8kW-os legcsatornas klímával egy kicsit hőszigetelt 100nm-es kockát. Bizonyos szabályok betartásával 1000* komfortosabb az oldalfalinal, simán elérhető, hogy zajtalan és huzatmentes legyen. 11,5 kW oldalfalit váltottam le.
Nem hűtök vele, féltem a hőcserélőt, ventilátort a penésztől, illetve hiszek 1 valakinek, hogy a nem paramentesen zárt csoveim elvizesednek.
Szerintem könnyebben hozzáférhetőek a belső nemes részek mint az oldalfalinal. Őszintén, én meg rá se néztem a beltérire, de erre nem vagyok büszke. Van előtte 7 nm G4-es szűrő, ami védi a belterit.
A csovezes, ha nem magad csinálod szerintem a gatyad rámegy, én magam mereteztem es csinaltam, kb 70e volt anno. A csöveket nyilván agyon kell hoszigetelni.
Kompatibilis lehet a raditatoros fűtéssel, szemben az oldalfalival. ( Padloszintrol kell elszivni)
Sziasztok! Alábbiakban kérnék segítséget: Ki hogyan csinálná? Ki mit választana? Klíma telepítésében gondolkodunk, cél: FŰTÉSRÁSEGÍTÉS
Alapadatok:- Sorház, 1982 építési év, (jobbról, balról hozzá van építve
~ 130 nm, tégla építés
- nincs szigetelés
- vasbeton födém 20 cm kőzetgyapottal, fólia terítéssel (régi)
- új műanyag nyílászárók
- új kondenzációs BAXI kondenzációs kazán
- raditátoros fűtés- padlás, tető nincs szigetelve
- 3 fázis és H tarifa megigényelve: 3x16 A + 25A H tarifa
Alapvetően a földszinti nappalit és az emeleti 3 szobát szeretnénk fűteni, hűteni. De elsősorban fűtésrásegítés lenne. Központi klíma légtechnikai csövekkel:- fűtetlen padlástérben lehet a központi klíma?- nagyságrendileg hol állhat meg ez a téma?- mennyire karbantartás igényes egy ilyen gép? Split klíma:- hova lenne érdemes elhelyezni őket és hányat, mekkora teljesítménnyel? Vagy jobban járok ha szigetelek először? Mivel az komolyabb összeg, így azt későbbre halasztanánk.
Ha nem inverteres, akkor ez okozhat a motor indulásakor kiugró áramot, ami hozzájárulhat a kismegszakító levágásához (természetesen a többi azon lévő fogyasztót is figyelembe véve)
Itt a lényeg az egyszerrén lenne, amíg fel nem pörög a kompresszor motorja. Ha van is valami kiugró áramérték, az csak ott lehet, amikor a motor indul, kb 1-2 másodperc. De ahogy írtam, én csodálkoznék, ha lenne kiugrás.
Viszont a B13-at 4 darab 3.5 kW-os inverteres klíma csúcsra járatva azért már szerintem levág (max az idő kérdés, hogy mennyi idő múlva), mert darabja kb 1kW-ot megeszik, az négy darabra számítva már kb 20 amper.
Fontos érteni, hogy a kismegszakítóknak jelleggörbéi vannak, tehát nem mindegy, hogy mennyi ideig kapja a túláramot.
Pl egy B10 nem vág le 35 Ampert se, ha az nagyon rövid ideig tart (kb kevesebb, mint 1 század másodperc). Aztán még kb 4 másodpercig kibírja a kb 29 Ampert és akkor sem vág le, csak kb 4 másodperc után.
Ezért 1 valaki esetében fontos információ lett volna, hogy neki mennyi idő alatt vágta le neki az a Gree a 10 amperes kismegszakítót, meg hogy vajon ment-e más arról meg egy csomó mást is érdemes lett volna nézni, pl másik 10-es kismegszakítóval kipróbálni.
Én nem mértem még soha oszcilloszkóppal klíma indítási áramokat, van lakatfogóm, nem néztem még, hogy max értéket tud-e mutatni (tehát a kiugrást), ráadásul nyilván nem végtelen a mintavételezési frekvenciájuk, szóval kérdés, hogy elkapjuk-e a peak-et, illetve én nagyon csodálkoznék, ha az inverteres klímák nagy indítási áramot igényelnének, mert az inverter miatt szerintem ez már olyasmi, mint amikor lágyindítóval indítanak el egy nagyteljesítményű motort, hogy ne csapja le a biztosítékot.
Én nem értek a klímákhoz, csak felhasználó vagyok.
Amatőrként azt gondolnám, hogy ez egy hibás példány volt. Feltételezem, hogy 2.5 vagy 3.5-ös Gree klímáról beszélsz, nem tudom elképzelni, hogy normál körülmények között egy inverteres klíma levágja a B10-et (mert ahhoz legalább 30 amperes áram kell kb 4 másodpercig). Lehet, hogy inkább ki kellett volna cserélnitek gariban :-)
A másik lehetőség, hogy a kismegszakító volt hibás, de azt mondjuk ki lehetett volna próbálni egy másik 10-essel vagy 13-assal. Gondolom legalább másfeles vezeték ment a klímához, ahoz amúgy is a 13-as kismegszakító "illik" inkább.
Annyival egészíteném ki, hogy sokáig csak gagyi kínai dolgok voltak, emiatt könnyű azt gondolni, hogy ez még most is így van. De ma már nagyon sok dologban világszínvonalat tudnak előállítani vagy van, ahol egyenesen a világ élvonalába tartoznak és ők diktálják a tempót. Ez azért van, mert ott van verseny. Igaz, hogy pártállam is, de óriási verseny van a cégek között és az állam is dotál persze bizonyos iparágakat. Mi, Magyarország azért vagyunk mostanában lemaradó ország, mert a korrupció és a tekintélyelvű rendszer miatt nincs verseny. Illetve abban van, hogy ki bólogat jobban a főnöknek, emiatt erre szelektálódnak ki az emberek és a cégek, nem arra, hogy ki tud jobb terméket előállítani. Amíg ez így van, addig csak folytatódni fog az ország lemaradása, a lengyelek, románok már előttünk vannak egy ideje.
Azok az idők már elmúltak, hogy a kínai azt jelenti, hogy gagyi. Ez nem azt jelenti, hogy minden kínai cucc minőségi, de az sem igaz már, hogy minden kínai gagyi.
De ismétlem, hogy ezzel nem érvelni szeretnék, hogy a Gree Comfort Pro sokkal jobb, mint a vele kb egy árkategóriában lévő Daikin Sensira. Én annyit látok, hogy szolgáltatásokban jelentősen jobb, de hogy a motorháztető alatt mi van és hogy bírja-e annyit ideig, mint a Daikin, azt nem tudom. Én remélem, hogy igen.
A Gree Comfora Pro-m B13-as kismegszakítón van és most épp fűt. Nem csapott le soha eddig ki-bekapcsoláskor, de kicsit durva is lenne (ráadáskor fűtéskor jobban fogyaszt, mint hűtéskor, szóval nyáron nem tartok ilyen problémától. De ha lesz, megírom).
Bár az talán igaz, hogy a terhelés induktív jellege miatt a C osztályú kismegszakító megfelelőbb lenne de eddig nem volt semmi probléma vele és úgy vagyok vele, hogy a lehető legkisebbet rakom fel. Emlékeim szerint a 3.5-ös Daikinokhoz is pl 16 amperes kismegszakítót javasolnak (ami persze túlbiztosítás az ő szempontjukból, mert tök fölösleges, mert a 16-os kismegszakítóhoz már 2.5-ös vezeték kellene, ami már azért túlzás egy 3.5-ös klímához, ami max 1 kW körül fogyaszt, szóval mondjuk 5 ampert)... Azt írtad, hogy "16ost kellett feltenni.", nem tudom, hogy a vezetéket is újrahúztátok-e, gondolom nem...
A B10-es kismegszakító akkor old le (rövid távon), ha kb 4 másodpercig 30-50 amper megy át rajta (hosszú távon más, de az itt most nem releváns) . Az hogy ennyit fel vegyen fel egy mostani klíma, szerintem tök valószínűtlen. Ha te olyat láttál, hogy egy mostani inverteres klíma levágta a B10-es kismegszakítót, akkor ott tényleg valami szar volt, lehet, hogy a kismegszakító de lehet a klíma is természetesen. Azt még el tudom képzelni, hogy egy ősrégi inverteres idők előtti levág a nagy indítóáram miatt, de azért nekem ott is furcsa, mert a B10 az 30-50 Amper között vág le.
Biztos vannak gagyi kínai klímák, de amennyire látom, a Gree Comfora pro nem gagyi termék, szolgáltatásokban emellett (természetesen ebben az árkategóriában) inkább egy Daikin tűnik gagyinak. Mondom ezt úgy, hogy Daikin klímám is van. De természetesen a belsejébe nem látok bele és azt sem tudom, hogy hány évig fog működni.
"Mit érsz el, hol? ÉS mit érsz az információval?"
Tudom ki-bekapcsolgatni a klímákat, hőfokot állítani. Lehetne a mobilalkalmazást is használni, de én azokat nem szeretem, hanem egy saját kisfogyasztású szerveren saját telepítésű homeassistantot használok. Így egy webes felületen elérem a ház adatait (pl napelem, helyiségek hőmérsékletei és főképp a páratartalom stb stb.). Nyaralás után ha pl jövünk haza, akkor be szoktam távolról kapcsolni a klímát, de azt elismerem, hogy ez inkább szórakozás, mint létszükséglet. De azért van, amikor jól jön, pl ha nem vagyunk otthon napokig vagy hetekig, akkor sokszor inkább este kapcsolom be a klímát, hogy kevesebbet erölködjön, mert a lakást lehűti úgy is és gondolom, jobb neki, ha kint már csak 20 fok van és nem 35.
A megtöréssel kapcsolatban meg a Greet lehet homeassistanthoz csatlakoztatni úgy is, hogy nem is kell hozzá a mobil app, tehát kínában kevésbé látnak rá (simán rá lehet telnetezni és úgy hozzá lehet csatlakoztatni az én szerveremhez a saját wifi hálózaton, le van írva, hogy kell)
A 60 éves tapasztalatra meg csak egy példa: A kínaiak pár év alatt maguk mögött hagyták az egész világot akkugyártásban és lassan autógyártásban is, pedig ezek jóval komplexebb iparágak. Ennyit arról, mit érnek az évtizedes tapasztalatok.
Nekem van Daikin klímám is, én nem vettem észre komfortban különbséget. De ha megírod, hogy milyen jelentős különbség van, figyelni fogok rá, hátha.
Wifi nekem hasznos, homassistant szerveren keresztül elérek egy csomó mindent.
Mire gondolsz, hogy bejön hűtésben 2 év alatt az árkülönbség?
Az adatlapok alapján a Daikin Sensira SEER: 6.2, a SCOP 4.2 (kb értékek, mert többféle Sensira is van). Ugyanez Gree Comfor pronál 8.5 és 4.8. Ez alapján a Gree jóval hatékonyabb hűtésnél és valamennyivel hatékonyabb fűtésnél.
De az energiaosztálya is jobb a Gree-nek.
Én csak az adatlapokra tudok hagyatkozni, nem tudom megmérni, melyik mennyit fogyaszt azonos körülmények között.
A Gree-ben van beépített wifi is. A Daikinnál az még kb 20-30 ezer forint plusz költség.
- Manapság ha odaviszel valamit, hogy szivárog, elvileg nem töltheti fel.
- Lehet néhol megcsinálják, de van ennek egy csomó mellékhatása.
- Ebben olaj is van, azt nem tudja leüríteni, leszívni mind géppel sem. Abból mennyi maradt? Pótolja? ne pótolja?
- Ha kevés az olaj , lesül a kompresszor, ha sok, folyadékütést kaphat és összetörik a bele. Mindkettőt láttam már megtörténni.
- A folytonos töltögetéssel a környezetet is károsítod, és minimálisan a saját egészségedet is, ha pont az utastérbe szivárog, az nem tesz jót, mindez éveken át.
- Én azt tanácsolom:
Keressél egy rendes klímást, aki ténylegesen megkeresi mi ereszt, akár a rendszer megbontásával, endoszkóppal, gázérzékelővel, stb.
Az autók jellemző eresztési helyei a burkolatok alatt kidürzsölődött alucsövek, a rejtett helyen, átvezetőben, tűzfal burkolatbanszigetelésben lévő csatlakozók, elrohadt illesztések, a kompresszor szimeringje, illetve a klímahűtő a kocsi orrában.
Annak is a hátulja, mivel a hét hűtő közt megáll a rityó és mindkét hűtő összefordított fele elrohad.
Sokszor mikor a vízhűtő feladja, csepeg és kiszerelik derül ki, az ott lévő föld szerű mocsok tele van olajjal is, a klíma is ott eresztett, már évek óta.
Azt gondolom még, hogy ha megnézed, akkor a Gree Comfort Pro olcsóbb, mint a Daikin alapmodellje, a Sensira, ami egy elég fapados gép, pl a Daikin nem tudja távirányítóról állítani a vízszintes légterelőket, nem fűtésre optimalizált, kinézetre fapadosabb stb stb.
Azt, hogy vajon várható élettartamban és meghibásodásban van-e köztük különbség, arról sajnos fogalmam sincs. Kérdezz majd meg 10 év múlva...
Tudnál mondani román cég/bolt nevet? Arad környékén/délen inkább. "Román határ közelébe mindenki átjár kb mindenért. a klima 225 be kerül minden tartozékkal ,tartókonzollal stb."
Cégeknél azért játszanak a költségekkel, számlázással, hogy minél kevesebb adót fizessenek....a módját pedig nem fogja közzétenni senki, kapod a végeredményt és örülsz, mert olcsóbb lett, mint vártad.
Nemrég óta van meg, így nincs még igazán tapasztalatom. Most épp fűt, ennyit tudok mondani :-)
Azonban ha te csak hűtésre keresel, akkor nem biztos, hogy ez kell neked mert ez -25 fokig tud fűteni az adatlapja szerint, gondolom akkor valamennyire fűtésre van optimalizálva.
Ha alapvetően csak hűteni akarsz de néha fűteni, akkor ennél vannak olcsóbbak.
400k-ba az enyém simán belefért, szereléssel volt 330 körül és nem sufnituning cég.
Pont egy ilyet néztem most ki egy panellakás 20nm-es nappalijába (plusz mellette levő kis hálószobába is esetleg juttathatna kis hideget nyáron), csak a nyári hűtésre kellene.
Gree Comfort Pro 3,5kw
Mik a tapasztalatok, jó választás, vagy inkább mást nézzek? (Azért árban nem nagyon szeretnék elszállni, szereléssel tokkal-vonóval szeretném ha 400k-ba beférne, de nyilván minél olcsóbb annál jobb.)
Látták a festéket az utastérben a légcsatornákban, vagy csak rámodták, ahogy szokták?
A tömítők a régi szarokhoz jók voltak, amiben ha sikeresen megállt a szivárgás, max közeget cseréltél akkoriban fillérekért és szelepet/akár kompresszort is utánad dobták a bontóban párezerért. Százezres spórolások voltak ezek. Akkor.
Ma már más világ van, mások az árak, a töltés sem olyan, odamész és akármit feltöltenek 10perc alatt egy ebéd áráért.
Ha igazolt ,hogy az elpár szivárog, éppen próbaképp bele lehet tenni a taknyot, de ez egy elkeseredett végső lépés, ami örökös megoldást biztos nem ad.
Én pl nem, vagy kurvára nyomott áron vennék olyan kocsit, amibe tudom, hogy taknyot tettek, bárhova.
"Bekapcsolt állapotban a beltéri egység csendes üzemmódba kapcsol."
Szerintem ebben benne van a válasz. A beltéri egység kapcsol csendes üzemmódba. Viszont ilyenkor ugye - hála az EU-s elvárásoknak - a teljesítményét is vissza kell vegye, tehát valószínűleg a kültéri is halkabban fog üzemelni.
A 3.5 kW-os GREE COMFORT PRO GWH12ACCXD-K6DNA1D klímánál fűtésnél vagy fűtésnél a Quiet mód a kültéri egység ventillátor zaját is csökkenti vagy csak a beltéri egységét?
A leírásban nincs a kültéri egységről szó, de gondoltam hátha valaki többet tud mint én.
Attól függ, hogy milyen kell. HR-ből nekünk van, eddig is volt.....Ezen kívül tényleg akadozik az ellátás, a németek hat nagy raktárat összevontak egy helyre...iszonyat a fejetlenség
Van valakinek információja, hogy mikorra várható Mitsubishi klíma import az országba? Már jó ideje nem lehet sehol venni, remélem a szezon közeledtével sikerül importálni pár darabot...
Budapesti panellakásba szeretnék klímát. Erkély sajnos nincs csak alattunk meg felettünk. A mi emeletünk kimaradt. A nagyobbik és az egyik kisebbik szobát hűtenénk. Kb. 18 m2 és 8 m2. Az egész lakás 55 m2.
Lehetőleg multiklímát szeretnék, bár tudom, hogy drágább, mint két mono, de annak nincs hely. Fontos lenne a szomszédok miatt, hogy ne csak a beltéri, de a kültéri is nagyon csendes legyen. Max 50 dB.
Jó lenne, ha lenne a beltériben breezeless, vagy hasonló funkció, hogy ne nagyon nyomjon huzatot. Mindkét szobában az ajtók fölé szeretném, ezért kell kb 7 m plusz csövezés és 8 m dekorcsatorna is. A kondenzvizet a fürdőszobába vezetnénk. (Pont a kisszoba mellett van, csak a beltéri egység mellett kell majd átfúrni a falat. Kint volt egy szerelő, megnézte a helyszínt és pár napra rá kaptam is írásban egy beszerelési ajánlatot, de kicsit furcsállom.
Pl. Az írta, hogy a klíma nagykereskedések nem adják meg a kültéri dual (multi) klímák pontos típusát, csak annyit, hogy duál.... Valamint nem bontotta szét az árakat, hanem a klíma és az alap (3m csövezés) beszerelés árát egy összegben adta meg. 5 Kw kültéri és 2db 2,6 Kw beltéri egységre 910000-985000 Ft-ot, márkáktól függően. (Midea, Gree, AUX, Syen). Ez szerintem nagyon sok. Nézegettem a klíma árakat az interneten. Ezek alapján számolva a munkadíjra kb.400000 Ft-ot számolhat, vagy a klímák árára tehet rá. Ez normális, vagy reális? Erre még jönne a plusz csövezés meg a dekorcsatorna ára és munkadíja.
Tudnátok-e ajánlani olyan multi klímát, aminek nagyon csendes a beltéri és a kültéri egysége is? Esetleg egy korrekt minőségi munkát végző szerelőt?
Valahogy nem így csinálja. Megnyomod, megáll, de újra elindul, megy tovább. Hosszas nyomkodás után sikerült a felső pozícióban rögzíteni, hogy ne fújjon a nyakukba.
Az, hogy a szellőzőrács beállítására egyetlen gombot szenteltek... inkább nem írom....
De miért kéne több? Ha ki van kapcsolva, akkor ha megnyomod, akkor elindul automata legyezőben, ebből egy gombnyomással megáll (értelemszerűen akkor nyomod meg, ahol szeretnéd, hogy álljon). Esetleg nyomvatartásra az előzőtől eltérő sebességgel mozog, és elengedésre megáll. Vízszintesen meg nem tud állítani az a modell. Mire kevesled az egy gombot, mit szeretnél csinálni egy másodikkal?
Sziasztok! 3,5 kW körüli csak hűtésre használt szettből melyiket érdemes inkább és miért? Ezeket néztem /300e Ft-os kategória/
Daikin FTXF35E --> ez állítólag már Török gyártás Fujitsu ASEH12KLTA Mitsubishi HR35VF--> youtube-on találok néhány videót, melyen zajos a kültéri
Fuji garancijegynél: "A telepítő/üzembehelyező Képesített Vállalkozás által környezettől/használattól függően előírt évenkénti karbantartások száma (minimálisan 1 alkalom / év, csak hűtésben használatos berendezésre és különlegesen tiszta levegőjű környezetben, minimálisan 2 alkalom hűtés/fűtés)" Tehát az én esetemben (csak hűtés) 1 pecsételős karbantartás kerülne évente? Köszi!
Tizenhárom éves FUJI ASYG12LUCA klíma, hat éve nem volt szakember által tisztítva. Tavaly nyáron már elég kínkeservesen hűtött, a tél beálltával a próbaképpen bekapcsolt fűtés üzemben pedig meleg levegő helyett csak halovány langyosat fújt.
Szakszerű (szétszedéses) tisztításra és a rendszer ellenőrzésére, esetleges utántöltésre keresek hozzáértő szakembert Budapesten, Zuglóban, egyben kérdezném a szakiktól: a tünetek alapján mi lehet a diagnózis, valamint nagyságrendileg mekkora költségre számítsak?
Ott is lehet szivárgást keresni, annó behabosított elpár szivárgását úgy kerestük meg a hűtőgépgyárban, hogy 8bar nitrogén és ahol púposodott a hűtőszekrény hátulja, azon a 20x20cm-es területen szivárgott a hab alatt :) Ez kb ugyan az.
Recsegett-ropogott, első recsegés után meg is írtuk a VS (végselejt) papírt+kisérőkártyát a soron.
Szóval kuka szerintem, ha a hab alatt van a szivárgás :(
Régen (nagyon régen) mikor Gelka-ban dolgoztam, ott a háztartási gépes kolléga aki a hűtőket (is) javított, az a gázzzal is foglalkozott, megfelelő gépe is volt hozzá. Nem lehet, hogy pl. egy ilyen szaki meg tudná oldani a gázos problémát?
Egész regényt tudnék már írni róla... Cégnél lett telepítve kettő tavaly júliusban, azóta csak a kínlódás van vele. Csak címszavakban, hátha valaki épp infókat gyűjt:
- Szenzor hibát a szakszerviz hónapok óta nem képes megoldani, az egyik azóta nem is működik
- Ha sok a HMV-használat, nem tudja időben újramelegíteni a vizet, olyankor hibakóddal leáll, resetelni kell. Ráadásul az a hibakód nincs is benne a használati kézikönyvben. Ezzel kapcsolatban volt pár ötletük, hogyan kéne megoldani, egyik sem működött.
- Szerviz amikor végre kijön, nem hagy munkalapot, ne legyen papírod arról, hogy itt jártak (vki azt mondta, 3 munkalap kell gari időben a cseréhez, lehet ezért nem hagynak)
- Kezelőpanelje nem kicsit primitív, alig lehet megtalálni rajta amit keresel (ehhez képest az otthoni Ariston cirkóm kezelőpanelje űrtechnikának tűnik)
Legszívesebben visszavitetnénk velük, csak jogilag az nem olyan egyszerű
Aristonnal mi a gond? Csak hogy ha azt ajánl fel helyette a kivitelező, tudjam, miért ne
Csak, hogy az unatkozók tovább fűrészelhessenek: Vannak monoblokkos medencehőszivattyúk, amik egészen olcsók. Ezekkel is lehetne egy kis barkácsolással meg egy jó hőleadó felülettel fűteni a műhelyedet. Szerintem nézz körül, most is hirdet valaki egy 10 kW-os ilyen hőszivattyút 300.000 ért.
Nem vészhelyzeti dolgok miatt inditottam ezt a beszélgetési láncot. Ha vészhelyzet van rátudok és megállás nélkül megy a klíma. Hoztam már nagyobb áldozatokat is mint 5000ft minusz :D
A folyamatos konstans működési tartomány elérése a cél
-temperáláson éjszaka akár mínusz hőmérsékleten is,
-16fokon
-és havi 6szor 24-36órán keresztül 22fokon önerőből.
Mindezt úgy, azért ne csutkán járjon a klíma ne essen le a falról.
És 100szor hamarabb adok ki akár fél milliót egy klímára minthogy egy "nyílt"(tudom h zárt) lánggal üzemelő cuccal veszélyeztessem mind a megélhetésem vagy az ügyfeleim vagyonát.
Ha ezek elsuabadulnak ott azért tud szép kár lenni.
Ez gyakorlatilag mind ugyanaz, mint amit én is írtam, csak különböző dobozokba rakják. Egyébként tényleg sokan használják camperekben, nem nagyon van rá panasz, leginkább a hangjára, de ez ebben az esetben teljesen lényegtelen.
Jaja, látom jó a szövegértésed. Baromi gyorsan befűt, ezért visszaszabályoz, pedig nem kicsi a garázs.
Nem a takarékosság miatt javasoltam hanem azért mert valószínűleg vészhelyzeti kiegészítésnek olcsóbb mint csak azért felrakni még 1 klímát mert évi 3 nap nem győzi a 2 klíma.
(Szerencsére nem látom az IQ light hozzászólásait, de látom megint elindult a fingfűrészelés valamin.)
Töki, a kígyó kolléga azt mondta, úgy emlékszik, fél liter a megadott fogyasztása. A kütyü névleges teljesítménye 8 kwh. Általában ugyanúgy nem használják a névleges teljesítményen, mint egy autót, vagy egy klímát. Ha névleges teljesítményen megy, akkor fogyaszthat kb. egy litert. Megnyugodtál?
Igazából egy okoskodó majom vagy, én kb. 20 éve klímával fűtök, de pont ilyen célra eszemben sem lenne kibaszni sok százezer forintot az ablakon. Arra a 2-3 hétre, amikor szükség van rá egy évben, egy ilyen kütyü tökéletes. Aztán mindenki azt csinál, amit akar.
Nézz meg egy olyan kocsit , amikor sport módban padlógázt adsz ! A 300 lóerőt el sem éred , de nem azért , mert nem képes rá ! Nem tudod úgy leterhelni a motort . :-) Nem 8,5 liter lesz a pillanatnyi fogyasztás . :-)
Én vésztartaléknak tartanám a helyében, lefedni a klímával a nagyrészét a dolognak és azon a pár extrém napon besegithet a kályha. Olcsóbb mint még egy klíma.
A gázolaj fűtőértéke 11,9kWh/kg. Ha a kütyü 8 kW-os, akkor kb. 2/3 kg gázolaj óránként, 0,9-es sűrűséggel számolva kb. 7,5 deci/óra. 11kW-os hőigény esetén (-10fokban) ez önmagában kevés, de ha hozzávesszük a világítást, és a meglévő klímát, akkor elég lehet. Érdemes lenne emellé kiszámolni a klíma áramfogyasztását is, akkor ki lehet matekolni, hogy 1-2-3-x év alatt melyik lehet olcsóbb.
Ismétlem magam, hogy nem csodát vártam, hanem esetleges véleményt 🤗Van benne ráció és kivitelezhető is lehetne, viszont azt tapasztaltam, hogy a kis 3,5ös klíma magából a méreteiből sem lehetne biztos. Nem lenne célszerűbb ez esetben egy 5.3kw-os és mellé a 3.5ös? Úgymond az szolgáltatna egy kis mozgásteret és puffert ha nagy a hideg.
Szia. Természetesen egyszerubb lenne, de erthető hogy 20-30milliós autok mellett miért is nem jatszhat ez szerepet. Vizes futesre nincs lehetőség így a radiátoros megoldás sen tud működni esetleg vizes hősgivattyű, de az meg több millió ft.
Na kb. erre céloztam, amikor azt írtam, hogy innen használható választ nem nagyon fogsz kapni a konkrét kérdésedre, csak találgatásokat. Én azt csinálnám a helyedben, hogy (egyébként is érdemes kisebb gépeket rakni többet, mint egy nagyot) két 3,5 kW-os jobb minőségű berendezést telepíttetnék, aztán meg ha nem elég, akkor még egyet. Így egyenletesebb is lesz a hőelosztás, kisebb lesz a huzat is, és fejleszthető is lesz a rendszer. Nem a legszakmaibb megoldás, de gyakorlatias.
Jelen esetben a gree comfort pro 5kwnak -10fokon lévő hatásfoka PAPÍRON a hisense 7kw 0fokánál van 😅😅😅 valóságban meg kitudja, egyiket sem taoasztaltam 1másodpercig sem mit csinál.
Csakhát ez a gree új gép és nem sok releváns tapasztalat van róla.
A hisenseről meg végképp semmit sem lehet találni.
3.varáció a gree amber royal 5kw lett volna, de az kriminális mennyiségben, leszabályzott állapotban is kajál 7-9amperrel. 😅
Hát én menten hülyét kapok hogy ezt igy leirta a chat gpt 🤣🤣🤣
Hála égnek sosem kell - 10ről indítanom a klímát, mert 0 és fagypont alá nem kerül a műhely fűtés nélkül. Ha neccesnek érzem mint most volt a napokban akkor a temperálást a 3,5össel beáldoztam addig a pár napig.
Ha egy helyiség fűtése 0 °C-on 3 kW fűtőteljesítményen 10 °C és 6 kW fűtőteljesítményen 18 °C akkor mekkora fűtőteljesítmény szükséges 0 °C külső hőmérsékleten 22 °C eléréséhez, mekkora kell -10 °C-on?
Válasz:
A helyiség fűtési igényét a hőveszteség határozza meg, amely arányos a belső és külső hőmérséklet különbségével. A megadott adatok alapján a fűtőteljesítmény lineárisan növekszik a hőmérséklet-különbséggel.
A 3,5ös klíma szenved hogy elerjen 16fokot saját erejéből(midea extreme save pro) . Nemrég a -13 fokban, a műhelyben a legalacsonyabb hőmérséklet 4 fok volt klima nélkül, ha tartani akarnám vele a 16fokot fél óránként olvaszt ami érthető hiszen probálkozik csóró😅
Világítással ha mégis megy a klíma simán megáll 16fokra állitva, leszabályoz. 22fokra állitva 19-20fok körül van de képtelen feljebb menni -fok környékén.
Világítás nélkül pedig 16fokra állitva 12-13fok a plafon.
Ezekből próbálok következtetni én is, de mivel eletembe nem volt ekkora klímám nem tudom mi a várhatő tőle és 450ezer környéki összeggel nem akarok nagyon sokat játszadozni meg próbálgatni.
Laikus nyelven így mondható, nem sokat értene belőle a némelyik halandó ember ha kovalens kötés kezdeném firtatni vagy a szilazánokról és a polysziloxánokról :D
A bevonatnak kellenek korulmények mert a térhálósodás ugy indul el. Nincs itt mágia csak "egyszerű" kémia.
Azért ennyire ne alacsonyitsunk le mindenkit. Van persze olyan is, mint minden más "szakmában".
Valamilyen szinten igazad van, de mégis csak egy garázsról beszélünk. 😊✌️
Bocs, hogy laikusként belepampogok, feltűnt, hogy van tapasztalatod a 3.5 kW-os klímával. Az a tapasztalat feleslegessé tesz minden egyéb agyalást, pontosan ki lehet számolni belőle a hőigényt.
Kerámia bevonat telepítés. Már a fogalom nagyon üt.
De amikor meglátok egy-egy ilyen műhelyt, akkor azért elgondolkozom az élet értelmén :-)
A varázslathoz nem jó a sugárzófűtés. Meg kell érteni, hogy ezek a műhelyek úgy épülnek, mint a Lada tuning: szárny, Koppány kipufogó, hátsó ablak rács, kicsi ültetés és majd egyszercska eszünkbe jut, hogy a 60 lóerő elég halovány, útonútfélen kúpolnak majd azzal is kezdjünk valamit :-)
Igen az 😅Bizonyos mértékben de zavarja. Telepítés kozben alacsony légárammal üzemel a klíma a lap@tok elfordítva az autó felől kényesebb esetben minimális locsolás, ha a páratartalom nem megfelelő.
Infra szárítás nagyon lassú folyamat, mert elemenként kell csinálni vagy körbe infrázni az autót :D de a telepítéséhez bizonyos hőfok és páratartalom kell. Az infra csak a kötés gyorsításra való.
Szia. Nagyon jól látod a helyzetet. Autók járnak rajta, volt bent már 3tonnás is tehát a padló szigetelése sajnos nem kivitelezhető vagy nincs, ami huzamosan bírná ezt a terhelést, max "hővisszaverős" dupla filc szőnyeg az érkező műanyag padló alá.
Igazából az egyenletes hőfok lenne a legkedvezőbb, de emiatt nem kivitelezhető, de ezt már az évek rutinja megoldja :D
Milyen magasságban legyen az általad megadott hőmérséklet ?
A betont terheled targoncával , vagy más nehezebb dologgal ? Ha nem , lehet hőszigetelés sokat segítene . Tudom , nem egy forint lenne . Nálad az a beton hátránya , ami az előnye a padlófűtésnél . Sok energiát tud tárolni , tehát sokat is nyel el nálad . :-(
Szia. Nagyjabol ez van igen h találgatás, hátha van valaki aki hasonlo kaliberrel már találkozott :D
Nincs a hő elvezetve, ezért is írtam, hogy rásegít ez a hő a klímára ha dolgozom :D
24 órán át kell nekem stabil 20-22fok kb havi 5-6szor minden féle körülmény mellett egyenletesen a műhelyben télen-nyáron, ejszakara pedig a 8fokos temperálás.
Tudom rohadt nehéz ez így. Nem is a megváltás az amit keresek hanem egy jó kiindulási pont, hogy merre indulhatok el, mit tudnak/tudhatnak ezek az 5kw-os gépek.
Erre jó válasz? Nem lessz , mert a 100 000 ügyfélből az egyetlen e,nnyire kilógó vagy !
Tehát találgatás 1000 el?
A lámpák plusz hőjét --hová viszed el?
Nagyon régen a "festék ráégető kemence" kifűtötte az egész csarnokot is (nem volt még hőszigetelés ) Lehet, hogy érdemes lenne keringtetni, porleválasztással?
Valoban kihagytam. 3meter a belmagasság. Maguk a klímások se tudták megmondani hogy mi is lenne a celszerű csak az 50watt/ köbméteres ökölszabállyal jöttek, de lehet eleg oda a 5kw-os aux, persze, mert azt forgalmazzák. 😅 Kevés releváns dolgot találok 5-7kw-os klímákról, hogy mire is képesek, hiszen mindenhol a tökéletesen szigetelt házakról tudnak csak infoval szolgálni
Lehet a világítást is érdemes lenne fejleszteni, utána a klímával összesen is kisebb lenne a villanyszámlád, mint amit most csak a világítás elvisz.
Nagy belmagasság esetén még egy leszorító ventilátor is sokat tud segíteni, a világítás által fent megtermelt hőt lenyomná, és lehet egyből közelebb lennél a megfelelő körülményekhez.
Az teljesen mindegy, hogy milyen márka felé kacsintgatsz. Első körben a fűtési teljesítmény a kérdés. Arra pedig innen a fórumból nem nagyon fogsz adekvát választ kapni. Hívni kell egy épületgépészt, aki kiszámolja neked pontosan, és akkor már arra lehet támaszkodni a készülékválasztáskor. Nem írtad le, hogy milyen magas ez a műhely, pedig nagyon nem mindegy, hogy normál 270-es vagy akár 5 méteres a belmagasság.
Sziasztok! Totál a tanácstalanságom már, elvesztem a rengetegben és nem találom AZT ami relatíve jó lehet nekem 😫 Adott egy 56nm-es könnyüszerkezetes egy légterű műhely... 8cm-es szendvicspanel a felén, 10cm kőzetgyapot a másik felén. 15cm kőzet a tetőn, 15cm szigteletlen beton. Tudom! Energetikai szempontból semmivel sem éri meg huzamosan fűteni.
Mi lehet az a klíma, amely ESETLEG ki tud nekem vitelezni fűtés szempontból stabil 16fokot nagyon max 20-22fokot(kerámia bevonat kötési hőmérséklet) akár a nagyobb minuszokban is, úgy h nem fordul le a villanyóra csak szédül. Nem zavar ha hangos, ha kerepel, ha csattog morog, zörög, nem kényelmi funkciót lát el!
5kw-os klímákat nézegetek javarészt, több tényezővel. 3,5kw fog lekerülni a falról, az dolgozott bővítés előtt de mostmár Brutál kevés.
A világitas cirka 3kw környékén mozog így az segít rá a fűtésre 🤪🤪🤪
A klíma üres műhely esetén temperálna csak. NEM az én komfortom a lényeg hanem megfelelő körülményeket KELL teremtenem a kémiához.
Köszönöm ha építő jelleggel tudsz Nekem segíteni 🤗😊
Perpillanat nagyon a a HISENSE Energy SE 7kW felé kacsintgatok 🥹
Viszont : " A kínai alatt fázol, ha épp bekapcsolod, a japán meg észre sem veszed, ha megy. "
Ezért nem kell a klímát ki-be kapcsolgatni !
Egyszer bekapcsolom a szezon elején és a szezon végén meg kikapcsolom . Folyamatosan tartja a kívánt hőmérsékletet . A zaj egy más dolog , azt döntse el a vásárló , hogy neki mi az optimális !
Szimpatikusnak tűnik aki szereli, másodállásban csinálja, amúgy háztartási gép szerelő. Ő hozná a klímát és ő is szerelné fel, csak a Sinclair klímával vagyok kicsit bizonytalan. De most néztem egy klímás cégnél az alap Daikint 336ért be is szerelnék, lehet az jobb választás lenne. A Sinclair 300 lenne szereléssel együtt.
Az, hogy melyik milyen gép, milyen minőségű, stb. abba nem akarok belemenni, mert esetleg neverendingstory vitát gerjesztenék vele, és nincs kedvem a vádaskodásokkal szembenézni, hogy miért mondom rá egyik gépre azt, hogy jobb, mint a másik. Mindenesetre az biztos, hogy a Polar márkának rendezettebb az importőri háttere és jobb a terméktámogatása.
Persze, hogy azt mondták, hiszen a garancia , ami ebben az esetben 3 év, az nem opcionális, hanem kötelező érvényű az eladóra nézve. Itt inkább az a kérdés, ha megveszed a webáruházban, akkor ki fogja felszerelni, és majd akkor ki fogja a garanciális problémáidat elintézni, ha esetleg arra sor kerül.
Miért nem kérdezted meg a telepítő szakembert? Ő valószínű, hogy elmagyarázta volna részletesen és érthetően, mit miért csinált. Jobban örültél volna, ha később kiderül, hogy takarékosságból nem építette be a gyárilag előírt csőhosszt?
Pontosan olyan, mint a legtöbb Gree klón. Nem az számít igazán, hogy milyen a gép, hanem, hogy ki és hogy szereli fel, és utána ki vállal érte garanciát.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy a kalorikus csövek szakszerűen lettek-e beszerelve. Úgy látom, nem vágta le a felesleges részt, így körbetekerte, ahelyett egyenesen a kültéri egységbe rögzítette, valószínűleg a kevesebb munka reményében.
Mellékelem a fotókat. Ha nem szakszerű a szerelés, kérem, írják meg, milyen panasszal emeljek ki a klímaszaküzlet felé, hogy megfelelően javítsák a kalorikus csöveket, azaz vágják le a felesleges részt, és ne körbetekerve rögzítsék azokat?
Nem muszáj a sz@rt gittként rágni egyeseknek, nem olyan vészes.
Gyártanak 1 klímát.
Ugyanaz az utolsó csavarig a 2,5 és a 3,5 kwos teljesítményre készülő darabok.
Csupán az az eltérés, hogy egyikben 100%ig engedi menni a kompresszort, másikban meg csak 70%ig.
De lehet cifrázni.
Van, ahol az ár tartalommal is párosul.
Mert; lehet idő alapú a vezérlése, és lehet valós hőfok változásra szabályozó.
És lehet a kültériben eev, vagy kapillárcső. De a kapillárcsöves is tud jó lenni, lásd Polar sdz.
És lehet 1, vagy 2 soros a kültériben a hőcserélő, ami hatásfokban jelentkezik.
És a felsoroltak mind ár képzőek, szócal a 22 kiló súlyú kültéri egységes klímától senki ne várja el, hogy hasonlít a 40 kilós Daikin Perfera kültérire.
A kettő kültéri közötti 450.000 Ft a márka tudása.
Igen, ah egyiket átjön a szomszéd lekapcsolni decemberben, egy 0 fok körüli ködös napon, a másikat megkérdezi a szomszéd, mikor ia használják, mert nem hallja. Mindkettő megtörtént eset.
Csak éppen a hatásfoka akkor valamelyiknek fos lesz, mert ugye valamelyik teljesítményre méretezni kellene mint névleges. De akkor melyik az optimális?
Lesznek olyan üzemállapotok ahol sima pocséklás a butítás.
Vagy lehet fordítva van, a 3,5-ös klíma a turbós, mint a túlhajtott ledek... többet is kitud hozni, csak éppen nem lesz olyan tartós.
Ennyi erővel egy új firmware és rögtön erősebb lesz a klímám? :-)
Mindenféleképp átverésnek érzem ezt a dolgot, na ebbe kellene beleállnia az uniónak, nemcsak abba, hogyha leveszed a ventit akkor leveszi a teljesítményt is.
Mivel sokan nem értik ezért leírom neked megfordítva a kérdést és mindjárt megérted, hogy lehet nevezni FELokosításnak is, ha a 3,5-es gépet 2,5MAXra programozzák.
Tehát ha az elvárás:
Max 2kW környéke,
csendes üzem,
hatékony működés, kis fogyasztás.
Ha ezt a 3,5 MAXra programozott gépből veszed ki akkor az szenved, kínlódik, esetleg ki be kapcsolgat alacsony kiterheltségnél.
Ha okosan 2,5MAXra programozzák, az hozhat részterhelésen olyan üzemállapotokat ami HALKABB, HATÉKONYABB, simább üzem, akár a 3,5-es hez képest lejjebb modulálva.
Tecccikérteni?
Nem minden a csúcsteljesítmény. Sőt sok esetben a legkevésbé érdekes.
Igen Gree. Sajnos elvite az eredeti kábelt, nem tudom mi volt a baja vele, de nem számolta fel plusz költségnek, tehát valami oka lehetett rá, hogy nem használta fel. Öregedés, ridegedés? Nem tudom.
Szerintem nincs jobb marketing mint a végbeüzemelők véleménye, ajánlása ! Ebbe bőven beleférne, -figyelembe véve a készülék árát - a 3m csőszakasz, vagy egy megfelelően kialakított labirintus box. (ötlet levédve :)
Tudom, miden egy szaros alátét kispórolására magy már ki, ám az inkább fillértosziga, nem hoz biznisz ugrást.
Gondolkodjál el azon , hogy ha a 3 méter kötelező , azt bele is tenné a csomagba a gyártó , de mi van , ha 3,05 méter kell ? A szerelő cég meg csak gyűjtögeti a megmaradt csöveket . Az árban a szerelők eleve beleszámolják a 3 métert , tehát pluszban nem fizetsz érte , csak a 3 méter feletti hosszért . A másik fontos érv az az , hogy általában a gépek 5-7 méterig használatos hosszig rendelkeznek a gáztöltettel . Ha csak 60cm kellene nálad , akkor minimum 50 grammal nagyobb lenne a töltet . Én nem vagyok klímás szaki , de gondolom a nagyobb töltet is okoz némi változást a vezérlés lehet , hogy nem a legoptimálisabban vezérelné a klímát . Ugyanez van , ha nincs rátöltve a nagyon hosszú csövezésnél .
( Kérdés, ha ez mindenképp szükséges, a gyártő miért nem integrálja a 3 métert a kültéri dobozába, - és a szerelő annyit teker ki amennyi szükséges.. kevesebb lenne a rossz szerelés. )
Gree Comfort X, 3,5-ös klímának nem méregette valaki mennyi a max áramfelvétele a valóságban?
Ui: Midea 2,5 meg 3,5 készüléknél hogyan lehet hogy mindkettő azonos áramot vesz fel, azonos épületben egymás mellett vannak, teljesen azonos beállítás és üzemi körülmények között?
Bent 5 fok, kint -5, 30 fokra állítva, tehát maxon dolgoznak, mégis a különböző névleges teljesítményű klímáknak azonos az áramfelvétele.
Az enyém mint írtam , az első indításnál ( kinti 0°C alatt ) , ha a konyhában van mondjuk 21 °C és én 23 °C-t állítok be a klímán , akkor mint írtam , a klíma ki írja pár másodpercre a valós általa mért hőmérsékletet . Amikor elindul a beltéri ventilátora , akkor egy kis időre teljesen kinyitja a terelőlapátot , nekiáll fújni a még csak langyos levegőt , majd amikor már érezhetően megemelkedett a hőmérséklete , akkor állítja át a terelőlapátot a megadott állásba . Nálam így működik . Ha le is áll mert felfűtött , akkor csak egy pici rés van nyitva a lapát és a beltéri között , hogy tudjon lassan áramlani a levegő , a folyamatos hőméréshez . Ha olyankor újra kell fűteni , akkor elkezdi emelni a légáramot és lassan nyitja a beállított pozícióba a terelőlapátot .
Ezt a lapátállítást mikor csinálja ? Nem csak a klíma beindításakor ? A klíma bekapcsolásakor például beállítod , hogy szeretnél 23 °C és a klíma az első 3 másodpercben kiír mondjuk 21 °C-t ? Ha igen , akkor ez nem hiba . Így van a program megírva . Először a klíma maga alá fújja a levegőt , majd ha elérte az optimális fűtési hőmérsékletet a kifújt levegő , akkor beállítja a lapátot az általad meghatározott állásba . Használd a klímát folyamatosan , akkor nem lesz ilyen gond .
Igen elolvastam és van benne ez a hideg levegő befúvás elleni védelem.
Amikor a berendezés "Heat vagy "Auto Heat módban van a kompresszor és a külső ventilátor elindul.A beltéri ventilátor addig nem indul, amíg a befúvott levegő hőmérséklete kellemes meleg nem lesz.
Ezt írja a leírás azt ,hogy ezt hogyan lehet beállítani,hogy ne fújja közvetlenül a fejünkre a hűvösebb levegőt azt nem.
Természetesen kb 20 mp elteltével beáll a lapát a beállított pozícióba.
Nem tudom,hogy kell beállítani ezt a funkciót,már sokmindent megtaláltam a távirányító két gomb egyszeri megnyomásával egy pár dologra már rájöttem.
Abból is ki lehet sok esetben másolni a szöveget. Ha esetleg védett pdf (amiből nem lehet kimásolni se a szöveget), arra is léteznek olyan programok, amikkel feltörhető, haverom mondta :)
Mai fordítóprogramokkal ez már nem lehet akkora probléma...
Találkoztam olyannal is, hogy a magyar leírásból kispóroltak olyan dolgokat, ami pl. egy angolban benne volt, és probléma esetén igen hasznos tud lenni (pl. hibakódok, programozási leírások). Oké, mindez nem lakossági klíma kategóriában, de akkor is... Azon az árszinten pláne elvárnám, hogy ne pár oldalnak a fordításán spóroljanak
Anno nekem volt egy olyan WIFI cuccom (mondjuk az MESG router volt, de szrintem ez mindegy), hogy be lehetett rajta állítani, hogy x időnként induljon újra. Ezen én pl. beállítottam egy 24 órás újraindulást, mert előtte problémás volt néha és ez megoldotta a dolgot. Nem lehet esetleg a te routeredben is valami ilyesmi? És lehet, hogy más cucc nem érzékeny erre, a klímád meg igen?
Én más fajta WiFi használatit kaptam, abban nincs ilyenről szó. Ennek ellenére az applikacioban a készülékek firssitese nem hatja meg. Az meg, hogy kapcsoljam ki majd újra be kissé vicces, mert pont az lenne az érteleme az appnak, hogy bárhonnan elérjem. Nyilván, ha a helyszínen vagyok, nem érdekelne, ha lemegy offline-ba.
Van most pár dolog, amit majd kiprobalok, ha újra a helyszínen leszek.
"A különböző internetes környezetek miatt lehetséges, hogy a készülék állapot "offline"-t fog jelezni. Ebben az esetben, hzúza le és frissítse a készülék listát az alkalmazás-ban és győződjön meg róla, hogy a készülék állapota "online"-ra vált. Alternatívaként a felhasználó ki- majd újra bekapcsolhatja a légkondicinálót, így a készülék állapot néhány perc elteltével "online"-ra vált."
Köszönöm a tippeket, megprobalom kizárni, hol lehet a hiba. Jelerősseggel nem lehet gond, kb 5 méterre vannak egymástól, azonos szobában. Folyamatosan áram alatt minden, és pontosan 24 óra telik el, mire offline lesz a klíma. Áramszünet esetén amúgy simán újra csatlakozik, nem felejt semmit. Nekem úgy tűnik, mintha "alvó mód"-ba menne a klíma WiFi je. Amúgy az automatikus 8fokos temperalas működik továbbra is ugyanúgy, annak ellenére, hogy 2 napja offline a készülék.
Ebben az esetben az eszközön (klímán) hogy tudok fix IP-t beállítani? Az, hogy a routerben fixalom, az rendben van. Be lehet lépni valahogy a klíma menüjébe hálózati címen?
Technikailag lehetetlen, mert ha helyesen adod meg a fix IP címet akkor a DHCP által lefedett tartományon kívülit adsz meg neki (ha nem akarsz szívni ütközéssel).
Azt pedig a DHCP-ben nem tudod static leasre állítani, mivel a pool-on kívül esik.
A kettő közül valamelyiket választanod kell, együtt nem megy.
próbálj meg fix ip-t beállítani benne, azzal kizársz pár hibalehetőséget (és persze csinálsz újat). Célszerű megnézni a routerben milyen tartományban ad címet, és egy azon kívüli címet adj neki, úgy nem lesz ütközés.
Meghosszabbitottam a routerben a DHCP lejárati időt 48 órára, sajnos ennek ellenére az applikacioban, a router ujrainditasa után pontosan 24 órával a klíma offline lesz. (érdekes módon a router továbbra is aktív/online kliensként látja a klímát)
Szünetmentesre áttérésnél a 20sec--3 min. ajánlással találkoztam.Az áramszünetnek nem kellene problémát okoznia, de a gyakorlat --viszont igennel válaszol.
Nem lehet, hogy lejár a DHCP-s IP cím (egy csomó routernél alapból 24 óra a lejárati idő), és valamiért nem újítja meg a klímád? Nem megy el alvóba vagy valami ilyesmi? Meg kéne nézni a router és a klíma ezirányú beállításait is. Nem tudom, a klímánál applikációból mi mindent lehet állítani. De a routernél meg kéne próbálni pl. a DHCP lejáratát más értékre (hosszabbra) állítani és így megnézni. Én spec. minden ilyet az eszköz által engedett leghosszabb időre szoktam átállítani.
Sziasztok, Polar SDU klima 8 fokos temperalasra van állítva. 24 óra elteltével távolról viszont nem érem el a klímát az applikacioban , csak ha ujrainditom a routert.
Több okoskeszulek is van telepítve, egyiknél sincs hasonló hiba, így a routert kizarnám a hibalistabol. Esteleg van valakinek ötlete, hogy mitől lehet?
Nekem csak a sima Gree Amber van 2,7 kW-os . Én egy jól hőszigetelt 63nm-es házat fűtök vele 23-24°C között tartva a hőmérsékletet . Kényelmesen kifűti .
Ezt a klímát néztem ki egy 20nm-es és egy 16nm-es szobában dolgozna a két klíma. A klímával fűtés is lesz azért választottam ezt a típust. Természetesen külön felszerelve kültérivel.
rakeresve most gugliban, nem irom le a ceg nevet, lattam 179900 -ert LG W12TE DualCool Pro -t 3.5kw -osat :-) Mikozben mindenhol vagy 230 ezer :-)) Amugy mennyire jo csak hutesre a LG?