Többször vitatkoztam mostanában egyik kollégámmal a homeopátiáról. Annak szeretnék utánajárni, hogy végeztek-e ellenörzött körülmények között kísérleteket annak hatásosságáról. Mi lett ezeknek a kísérleteknek a végeredménye? Miféle érvek vannak pro és kontra?
Elgondolkoztatok arról miért nincs homeopátiás injekció vagy infúzió?
"Egyszerűsített forgalomba hozatali engedélyezési eljárás lefolytatása kérhető azon homeopátiás gyógyszerek esetében, amelyeket a) szájon át történő vagy külsőleges terápiára szánnak"
2005. évi XCV. törvény A gyógyszer forgalomba hozatalának engedélyezése ... b) terápiás hatásossága - az egyszerűsített eljárással törzskönyvezhető homeopátiás gyógyszerek kivételével - klinikailag is bizonyított, valamint
Ez igaz de a homeopátiás szerek NEM minősülnek gyógyszernek az engedélyezés szempontjából!
A vonatkozó rendelet szerint az engedélyezéshez beadandó dokumentumok: (52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet, 9. paragrafus)
Egyszerűsített forgalomba hozatali engedélyezési eljárás lefolytatása kérhető azon homeopátiás gyógyszerek esetében, amelyeket a) szájon át történő vagy külsőleges terápiára szánnak, és b) csomagolásán és bármely információs anyagában nem szerepel terápiás javallat, és c) ártalmatlanságát a hígítás foka garantálja (azaz törzsoldattartalma legfeljebb egytizezred résznyi, illetve allopátiás gyógyszerhatóanyagot tartalmazó készítmény esetén annak mennyisége nem haladja meg annak a mennyiségnek egyszázad részét, amely hatóanyag mennyiségtől azt vénykötelessé kell minősíteni).
(3) Az egyszerűsített forgalomba hozatali engedélyezési eljárás során a kérelemnek az 5. § (2) bekezdésétől eltérően az alábbiakat kell tartalmaznia: a) kérelmező aa) nevét, illetve cégnevét, ab) lakóhelye vagy székhelye megnevezését, továbbá a számlázási és levelezési címét; b) a gyógyszer nevét; c) a hasonszenvi törzsoldat megnevezését és a hígítás mértékét; d) a törzsoldatra vonatkozó minőség-ellenőrzési módszereket és adatokat da) Gyógyszerkönyvre való hivatkozással, db) saját előírás formájában, mellékelve ennek magyar fordítását is; e) a törzsoldatnak legalább három teljes vizsgálathoz szükséges mintáját; f) a törzsoldat előállításának módját bemutató és a hasonszenvi jelleget - megfelelő bibliográfia alapján - igazoló adatokat; g) gyártási és ellenőrzési dokumentációt gyógyszerformánként, ideértve a hígítás és a potenciálás módszerének leírását; h) a készítmény stabilitásával kapcsolatos adatokat; i) a 15. § (2) bekezdés szerinti dokumentumot; j) a külső és a közvetlen csomagolás tervezetét; k) a gyógyszerforma (valamely hígítása) kiszerelésének mintáját.
. Csak pár dolgot írok amit egy antibiotikumhoz, vagy bármilyen gyogyszerhez pluszban be kell adni (uott 5. paragrafus):
d) a gyógyszer jelentette potenciális környezeti veszélyekre vonatkozó, megfelelő vizsgálatra alapozott értékelést, a veszély csökkentésére esetlegesen megteendő intézkedéseket; e) a terápiás javallatokat, ellenjavallatokat és mellékhatásokat; f) az adagolást és a gyógyszerformát, valamint az alkalmazás módját és az alkalmazással kapcsolatos tudnivalókat; g) a felhasználhatóság javasolt időtartamát és a tárolás körülményeit; h) a készítmény tárolásánál, alkalmazásánál, valamint az ártalmatlanításánál betartandó elővigyázatossági és biztonsági intézkedéseket, valamint a készítmény környezetre gyakorolt bármely lehetséges kockázatának feltüntetését; i) a gyártási eljárás leírását; j) a gyártó által alkalmazott minőség-ellenőrző eljárások leírását; k) a készítmény alábbi vizsgálatainak eredményeit: ka) gyógyszerészeti (fizikai-kémiai, biológiai vagy mikrobiológiai) vizsgálatokat, kb) a farmakológiai, toxikológiai és más preklinikai vizsgálatokat, kc) klinikai vizsgálatokat; l) a mellékhatás-figyelés és adott esetben a kérelmező által esetlegesen bevezetni kívánt kockázatkezelési rendszer részletes leírását; m) nyilatkozatot arról, hogy az EGT-n kívül végzett klinikai vizsgálatok megfelelnek az emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatok során alkalmazandó helyes klinikai gyakorlat bevezetésére vonatkozó tagállami törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről a 2001/20/EK európai parlamenti és a tanácsi irányelv etikai követelményeinek;
törvény szerint igen, de sajnos ez magyarország. nálunk néha az írnok hoz ítéletet a bíróságon, a rendőrség vagy betartja a szabályokat, vagy nem, stb.
de ha érdekel, írj az OGYI-nak, hogy milyen vizsgálatokra alapozva adták ki a forgalmi engedélyt. én is kíváncsi vagyok.
én részben a hülyék miatt vagyok itt. okosokkal nem lehet vitatkoznia arról, hogy működik-e a homeopátia. az okos vagy eleve tudja, hogy nem, vagy pedig hamar megérti a tények ismertetése után.
Elnézegettem itt a vitatkozásotokat, egyik se igazán meggyőző. Tudtommal a homeopátiás szereket az OGYI ellenőrzi. Ha csak placebók lennének, akkor szerintem nem lennének fenn a listáján...
a homeopátás szerektől romlik a reflexed. most is egy csomó kérdőjelet írtál, mert nem elég gyorsan emelted fel az ujjad. szerintem hagyd abba, túl erősek azok neked.
Csak míg a homeopátiás gyógyszerek erősítik az immunrendszered és egészségesebbé tesznek addig a hagyományos gyógyszereknek az a lényege hogy minél többet szedjél belőle és sose legyél teljesen egészséges. Arról meg nem hiszem hogy túl sok elképzelésed lenne hogy mennyi profit van egy gyógyszeren mert akkor nem írnál ilyet.
na de jelenleg annyit tudunk, hogy szerinted és/vagy állításod szerint neked használt. ez miért volna lényeg? miért kéne, hogy engem vagy bárki mást érdekeljen? nekem pl az használt, hogy zsilettpengét szopogattam. akkor az most jó? meg kentem magamra tikmony fejérit galambszarral timporálván. akkor most már az is jó? át fogod venni te is?
Nem az a lényeg hogy ki vagyok hanem az hogy segített, de ha neked megfelelnek a jó antibiotikumok amik szétrongálják az egész szervezetedet akkor csak szedd őket. A gyógyszergyárak meg röhögnek a markukba hogy találtak még egy balekot aki egy életen keresztül szedi majd a cuccaikat.
Persze. Placebóhatásnak. Az nem elhanyagolható. Ráadásul nincs mellékhatás, és a legtöbb betegségből az ember előbb utóbb magától kigyógyul. A gond azokkal a betegségekkel van amiből nem.
Ez vicces a másik homeopátiás fórumba a homeopátia mellett vannak, itt meg mindenki ellenzi. Én még nem próbáltam ilyen szert, de szerintem ami már 250 éve a köztudatban van, annak kell lennie valamilyen hatásának.