Úgy néz ki, hétvégére (13 v. 14) szerveződik megint valami játszótérszépítgetős "közmunka". Az előző kb. egy hónapja volt. Ez így tán nem lesz túl sűrű.
Akkor elkezdtük megerősíteni a kerítést, de nem jutottunk a végére. Ezt jó lenne befejezni, vagy legalábbis folytatni.
Na meg aztán a gaz is rendesen kinőtt a játszótéren, közte parlagfű is.
Legutóbb beszéltünk arról is, hogy az Újmajori út felől csinálnánk egy bejárót a játszó mögötti placcra, hogy az autósok oda tudjanak parkolni, de erre már nem volt időnk.
Összeszedni való szemét is termelődött sajnos.
(Erről jut eszembe: Az ök-nál igérték, hogy még ebben a hónapban kitesznek két szemetest, és négy padot. Úgy legyen. Majd meglátjuk... (?) )
Szóval van még mit csinálni.
(Tudom, ez valójában nem a mi dolgunk lenne, de ha csak sopánkodunk, hogy miért nem halad a játszótér ügye, azzal nem jutunk előrébb.)
Akinek van kedve csatlakozni a hétvége valamelyik napján (hogy mikor jöjjünk össze azt majd pontosítani kell -időjárástól is függ) a játszóteres "közmunkához, (gyomirtás, szemétszedés, kerítésjavítgatás, stb.) az írjon.
Regisztráció után itt is lehet szervezkedni:
http://groups.google.hu/group/helikopterlp
Szükséges szerszámok: Kombináltfogó, kapa, lapát, ásó, gereblye, csákány, talicska, ilyesmi. Kinek milye van, azt hozzon.
Szokás szerint 3 - 4 óra felé kezdenénk, utána (vagy közben) lehetne esetleg megint főzni/sütni valamit.
Hogy közben ne száradjunk ki, a szerszámok mellé csomagoljatok üdítőt, sőrt, bort (kinek mi szimpatikus) is.
A konkrét időponttal, és a főzéssel kapcsolatban írjátok le javaslataitokat.
Ezek után nem csodálkoznék http://www.elle.hu/article.php?id=2772 Egyébként azt mondják, hogy GB-ben hamarabb találsz olyan szálláshelyet, ahová beengedik a kutyádat, macskádat, stb. mint a gyereket... "...Hüjje angolok, angol hüjjék, ágyba vizelő majmok..."
A kóbor macskák persze mindenhol ott vannak, de én tudok Budán több olyan lakóparkot, ahol az alapító okiratban / társasházi papírokban rögzítve van, hogy nem lehet semmilyen állatot tartani, se kutyát, se macskát, max halat meg teknőst :)
Persze ott meg méginkább agyvérzést kaphatnak a lakók, ha egy bozótmacska klán felfedezi magának a környéket :)))
"Én is próbálom maximálisan kultúráltan tartani a kutyáimat és a macskát is (külön lekerített kavicsos kennel, séta, blablabla)" Itt írtad le a lényeget, ezt teljesen helyes hozzáállásnak tartom, csak sajnos nem minden állattartó ilyen. Lásd a borjú-kutyás esetünket. Ráadásul nagyon sok kisgyerek van a telepen. Vannak akiknek abból áll az állattartás, hogy simogatom, meg kicsapom az utcára. Ez nem tartás szerintem.
Aki nem bírja az állatokat, ne költözzön kertes környezetbe.
Azért, mert k elegánsan HELIKOPTER LAKÓPARKNAK hívják, ez egy kertes házas környék, és mint ilyen, sok állatszeretőt / állattartót vonz. Én is próbálom maximálisan kultúráltan tartani a kutyáimat és a macskát is (külön lekerített kavicsos kennel, séta, blablabla), mégis amíg szerencsétlen állatok élnek és pisálnak és szarnak és ugatnak, addig én leszek a feketeseggű a házban.
De már belenyugodtam, ezért költöztünk el az előző lakásunkból, azt hittünk kertes környéken nyugi lesz. Nem lesz, de megszoktam, próbálok nem konfrontálódni, mindent megtenni hogy ne zavarjanak az állatok senkit.
Aki efelett nem tud napirendre térni, annak nem való ez a környék, VALÓDI LAKÓPARK, ahol tilos az állattartás (van jópár ilyen), az a megoldás, és mindenki boldog és elégedett lenne.
Ez azért horribilis összeg. Mai áron számolva majdnem 20000kWh. Ha kis fogyasztású eszközökről beszélünk, akkor az évi 200-300kWh (pl. A energiaosztályú kombi hűtő-fagyasztó), ekkor a megtérülés túl van egy ilyen eszköz élettartamán. :-(
a praktiker újságjában láttam szélgenerátor szettet 850.000Ft ért. Ott azt írja, hogy hűtő, televízió és egyéb kisebb fogyasztású cuccot lehet működtetni róla. Érdekes lehet.
Egyébként egy szélgenerátor a legjobb megoldás pl. a hibrid kocsikhoz. 300 e Ft körül már kaphatsz egy-egy olcsóbb és csendesebb verziót. Ma még ugye nem sok hibrid autó van, így ezek a mobil szélgenerátorok sem drágák. Pár év múlva változik a helyzet, az állam bevételt akar a csökkenő benzin fogyasztás kompenzálására, a cégek pedig extraprofitot pl. a szélgenerátotrok eladásából. Ma egy ilyen cucc 20-30 évig működik. Van rajtuk viharérzékelő, azaz lassítja a rotort, ha egy fordulatszámot elér (a saját motortját táplálja).
Nem rentábilis akkorA panelt felrakni. (márhogy épp ősszel, vagy tavasszal amikor már nem olyan erős a napsütés, akkor adjon meleget, amit valahogy a fűtésbe lehetne beletolni.)
Sok magyarázattal, ábrával, leginkább baráti árakkal, megszállott tulajdonossal.
TÁmogatást szerezni szinte lehetetlen, a keretek 1 hónap alatt szoktak kimerülni, és max 25%. A pályázati utánajárás se kevés. Nem tuti, hogy megéri.
A baj mindig ott van, hogy ha valaki pl. napkollektoros melegvizet akar, akkor a meglévő eszközeiból (pl. kombi cirkó) semmi se illeszkedik a szükséglethez. Mert más kell(ett volna) ha napkollektort szeretne. Táadásul kombi cirkóval tapasztalat szerint nem lehet hatásosan kombinálni. A félmegoldásra költeni 2-300e-et meg nem éri meg, sose térül meg.
Főteni ezekkel a rendszerekkel nem lehet. Nem rentábilis akkor panelt felrakni.
szél ... a magyarországi átlagos viszonyok mellett jó játék, pár dolgot kiválthat, de a kínai olcsóbb cuccok 8m/s szélhez tervezettek (ott ad mondjuk 0,5kWot, ami nem sok, de egy-két hűtőnek elég lehet) itthon nem igen múködnek, főleg nem családiházas környezetben. A mo-i átlag szélsebesség 2m/s körül van. Ahol erőműpark van, ott speciálisan kimérték, hogy az átlag feletti.
És nagy magasságban. Szóval házi viszonyok köztt a visszatáplálás az elmühöz ... szélből tuti nem lehetséges.
A geotermia ... másik kérdés, az se könnyű, drága jelenleg a hőcserélő szerkezet, és akármelyik geotermiás megoldás (szonda, talajvíz, karsztvíz) előkészítés drága, (sok millió is akár) és a készülék teljes életciklusára véve ma csak ott térülhet meg, ahol valami melegvizű forrás van (pl. Veresegyház...) nem túl mélyen. A többi, mélykarszvizű rendszerek, amiket ma csinálnak, nem személyi megoldások, hanem közösségi (egyébiránt ilyen értelemben a Veresegyázi is) mert a fúrás sokmilliós tétel.
Szóval egyedileg, déli tájolású tetővel egyedül a hasznáalti melegvíz marad, ami ha valakinek a kazánját nem nagyon kell átalakítani, (tehát mondjuk eleve valami külön bojlere van) és az ha a család melegvízfogyasztása elég nagy, 5-7-10 év alatt megtérülhet. Az élettartam 20 év közeli, tehát megéri, de nincs ingyen, főleg a mostani euró árak mellett.
Ja, a nagy gyártók 500-1000eFtos rendszerei a sohamegtérülő kategória.
Van pár szaktopik itt az indexen, napkollektor témában, szélerőművel is. Ott akit érdekel sokat lehet okosodni.
Nem végeztem tudományos vizsgálódásokat a témában, de szerintem igen. Gugliban keresve hirtelen ezt találtam http://www.acrux.hu/ Elméletileg ezeket támogatják is mert megújuló energia, illetve ugyancsak elméletileg betáplálhatsz is a rendszerbe, amit a mérlegköri felelősöd köteles valami minimális áron megvenni tőled, de a legtöbben inkább csak a saját szükségleteik kielégítésére használják. A földhőenergiára ELMŰ-nek pl. van külön tarifája. http://www.aram.hu/geotarifa/ Érdemes utánajárni, de csak ha saját házban élsz vagy a lakásszomszédjaidat is rátudod venni, hogy ilyet felrakjanak (napelem) mivel a tető nem csak a tiéd ezért mindenki hozzájárulása szükséges hozzá. Az első linken találsz rendszerárakat, innen már nem olyan nehéz egy megtérülést számítani. Az sem utolsó szempont, hogy nem járulsz hozzá vele a felmelegedéshez (csak a saját otthonodéhoz) és innen már csak egy ugrás az intelligens mérés.
Minden macska dolog és egyéb dolog ellenére azért nagyon jó itt élni és egyszer ha beledöglök is akkor is fogok bográcsozni közösen a szomszédaimmal. Legfeljebb a macskát főzzük meg...jó kis macskapörkölt...bográcsban... Más: egyre több napkollektort látok felszerelve házak tetején. Tényleg ennyire megéri a dolog? Drágán csinálják? Mi a helyzet a szélerőművel? Megérné ide rakni egy ilyet? A repülőgépek úgyis csapnak szelet rendesen.
Azzal nem. Egyébként mi is afelé hajlunk, hogy ha ez a cica majd elpusztul nem lesz több háziállatunk. Kóbor volt, mikor idejöttünk, elvileg ÉLNI, akkor fogadtuk be. Be kell vallanom sokkal jobban szeretem ezt az állatot, mint némely embertársamat. Mikor meglőtték és mondjuk elpusztult volna, nem az bántana, hogy elpusztult, hiszen addig is sok örömet szerzett nekünk és boldog volt nálunk. HANEM az, hogy hogyan: egy másik ember belelőtt. Én tényleg tisztelem az állatokat, hiszen őket esszük, ruházkodunk , bútorokat készítünk belőlük. ENNEK ellenére nálam nincs meg az a belső arrogancia, hogy úgy gondolkodjak, hogy az állatok alacsonyabb rendűek, mint mi. Ezt az egész szituációt úgy írnám le egyszóval, hogy beszűkült, ahogy az elmerendszerünk és az életünk is. Megjegyezném, hogy én pl ugyanígy viszonyulok az emberekhez is:nem versengek, nem nézek le, nem istenítek. Ha egy hívatlan állat levizelné a szép kertemben bármelyik díszcserjémet mérges lennék -e? Igen az, de mivel nem lop meg, nem aláz meg, nem fenyegeti a testi épségemet stb, amit például mi emberek azért csinálunk egymással ,nem foglalkoznék vele különösebben. Azzal sem, hogy a szomszédaim mikor mosnak, nyírnak füvet, hívnak barátokat, hogy néznek ki. Mert valahogy elférek tőlük . Éljenek. Ha esetleg vki lelövi vagy agyoncsapja a macskánkat bármilyen okból kifolyólag (esetleg feljelenthetném,de nem fogom) hát annak a saját lelkével kell elszámolnia, és azt kívánom, hogy ezzel minden gondja szünjön meg az életében. Bár így lenne...No ezzel be is fejeztem hozzászólásaimat megköszönve mindenkinek aki időt szánt az elolvasásukra. Minden jót és kellemes nyarat kívánva ucsak mindenkinek.
Nekem augusztus-szeptember rémlik, de most már nagy titokban tartják és levélben értesítenek róla, hogy ezt is beemelhessék a szállítási díjelembe. Más értelmét nem látom...