Elsonek nyomas sem volt. Most mar van de be volt ragadva a rugos motyo a szurohazba. Aszem nem kaptunk szivo csovet a boltba pedig mondtam h lehet farsot sziv
Hali van egy mtz550em. Szórakozik az olajnyomàs. Ha jó 3 de egyszer csak leesik 0ra. Majd viszza nehezen 3bar. Nyomócső cserélve. Lehet h a centrifugal szuro hazban levo rugos szelepek szarolnak? Mik azok visszacsapo szelepek h ne csurogjon vissza le az olaj? Ira cserelve az jó. Mellekelek egy videot:
Üdvözlök mindenkit!Osztom a véleményt!Nem akarom senki gépét lebecsülni de én is azt mondom egy jó Mtz nek indulni kell!Torokzàr sokat segít vagy az ha bevan fogva a légszűrőhàz tetején lévő cső!
Egy párszor itt is kellett emelgetni, de nem a fagy miatt. Az az igazság hogy a kétfejes nagy Lajta nagy és nehéz az 50-esnek a nekünk lévő agyagos - sárgás - kemény földbe.
Sziasztok, Mtz első és hátsókerék csavar osztókörét szeretném megtudni. 50 esre szerelnék fel IFA Ballonos kereket, és bálázò kereket, mert HUNIRAK targoncát szeretnék belőle csinálni. Megkèrhetnék valakit köztetek hogy mèrje meg ? Amire szükségem lenne: csavar osztókör átmèrő, és tehermentesítő átmèrő az agyon. Amit forgácsolok : be lesz hegesztve az IFA közèpbe. Nagyon megköszönnèm ha segitenètek nekem. Sziasztok: Zsolt
Akinek van Sokoró féle hótoló meg konzol hozzá! Ti a konzolt hány csavarral tudjátok felfogatni mennyire pászol? Képet esetleg tudtok róla mutatni! Mtz 552 96-os évjárat!
Inkább a szívó csőbe kéne vagy 4db a leágazásokba ,forró levegővel is jobban indúlna ! De ez csak az én véleményem , bár olyan sokféle hengerfej van csak azt kéne tudni ki kivel csere szabatos !
Cseréljél egy szivattyút rajta ,és ha jól értem nem csak a kormányét kell hanem a hidraulikáét is ! Nem volt a föld nagyon lefagyva ? Itt állandóan fagypont alatt van napközben is !
-8 fokba indítóztam reggelről ,de a második próbálkozás is sikertelen volt. Végül rátettem a 25 amperes töltőt és öt perc múlva úgy megtekerte a kisönindítót hogy kénytelen volt rögtön beindulni. :) Ilyenkor hiába az új aksi ,az is elhagyja magát.
Kora reggel meglepően könnyen indult az öreg 50-es MTZ-m. Viszont a szervó nem volt valami acélos. Egy kert kiszántása után valamivel könnyebb lett, de nem az igazi... Olajcserével lehetne rajta javítani? Milyen olaj kell bele?
Más: A hidraulikát mivel lehetne erősebbé tenni? Ugyan is egy-egy összetömörödött részből nem bírta kiemelni az ekét. Ezzel mit lehetne tenni?
Nekem tavasszal lett uj hüvej porlasztó pumpa felujitás és nem igazán gyullad hidegben.főtengejt nem bántottam csak uj csapágyakat kapott hidegen 4 az olaj melegen3.ki akarom cserélni a vezérlésnél a fogaskerekeket mert ha bekapcsolom a kompresszort megzavarodik a motor. meg teljes gáznál is be szitál. mintha becseppenne a porlasztó.de a tiéd ahogy indul nekem ijen mikor meleg a motor vagy ha legalább10 fok van. de minuszokban csak fehéret füstöl és nem gyullad csak 4dik 5 próbára.mi lehet az oka?gyujtás nem jó hejen van?
jól bírja a szinter betétes tárcsa de igényli a dupla rugós szerkezetet és felejtős a finoman kuplunggal mozgatása a gépnek mert eszi a lendkereket meg a nyomó lapot extrém terhelés mellett érdemes használni nekem a 82-esbe van 50-es lendkerék+szerkezet mellett eddig jól teljesít
de ha igazán tartós kuplungot szeretnél ami nem hajlamos a fel üvegesedésre kell rá szegecselni prága teher autó réz fonatos betétjét a belső átmérő jó csak a külsőből kell leesztergálni 10 évig volt az ötvenesbe az előző a mostani 2 éve került bele és bírja a turbós motort
Az 1 bárra azt lépném hogy olajat cserélnék 15w40 re ,vagy 20w 40-re ,de az is lehet valami jobb márka 10w40 olaja is sokat segítene ! Már volt ilyen tapasztalatom ! Elég elég !!! Hivatalosan 1000 fordulatonként 0,7 bár a javasolt nyomás már elég a működéshez ! Az biztos hogy a főtengely csapágyakat nem faragják össze a főtengellyel ,aztán meg sokat csak néznek hogy minden új még is alig van olajnyomás !
Szar lenne a kompresszió nem így indulna! Valakinek évtizedekig 1 báron megy arra mit lépsz? Ennek melegen is 2,2 ,ha nyomod neki munka közben 3 Bár ne mond már ,hogy ennyi nem elég?
Jó a felírat ((::!! Hihiiihhihiihi !! Az olajnyomásod viszont nem egy magas ! A másik fórumon az előbb írtam, a nem MTZ-m alapjáraton hidegen a 11bárig kalibrált órát a 0 ig vissza akasztja az kb 15 bárnak tippelem ,de üzem melegen már 2 alapjáraton, 5 meg gázon ! 10w40 olajjal !
Létezik egy direkt olaj töltésre való "kacsa" névre hallgató locsolószerűség amivel a nehezen hozzáférhető helyekre is be lehet tölteni a hidraulikus és egyébb olajokat ,harmonika csőre van !
Sziasztok.Csak ugy tanulság képpen leírom mi is történt velem.Már régota nem lett felöntve hidroolajjal a tartály,igy hát megkértem a fiukat,hogy öntsék fel.Sikerült is nekik ,majdnem!Ugyanis müanyag tölcsérrel csinálták és a kanna kicsuszott a kezükből,és ugy ahogy lenni szokott rá a tölcsérre,ami összetört!A nagyobb részek a földre estek,de az aprok a tartályba.Nos első kanyarban beállt a nyakasszelep,ami szépen ki lett takaritva,majd kevés munka és beállt a hidraulika ismét.Gondolván,hogy talán megint a nyakasszelep és szétszed.De sajnos nem!Szerintem most a szivattyu dugult el,vagy megszorolt mert mindenhol nyom olajat,de nem emel!Nos igy jártam.Tanulság:soha ne bizd rá amatörökre az olaj be öntést!
Szerintem a régi orosz is elég sok-sok üó. kibír, annak akinek meg sűrűn kuplungozni kell--mert szar a tárcsa--- annak egy 8-as kihegyezett gömbvasat kell hegeszteni a kuplungpedálra a hegyes végével fölfele.
A multi funkciós "fogászati" köszörűvel a nehéz helyeken is lehet dolgozni .főleg a fexibilis fejjel ! 2-3 mm már véleményem szerint elég a folyékony fémhez ! A trakin a kilogósodott kerék csapágyat hézagoltam fel vele és a mai napig úgy megy !
Ezekhez a ragasztókhoz milyen mélységű gyökölés kell a tökéletes ragasztáshoz, mert gondolom nem rákenjük oszt majd lesz valahogy? Megfúrva a repedés vége és át mélyíteni teljes anyag vastagságba ott ahol ez kivitelezhető? Ragasztás előtt mivel tisztítjátok a felületet? Ha tudtok technológiai leírást linkelhetnétek róla, megköszönném.
Nem biztos hogy azt a blokkot rögtön el kell dobni, én 2 éve csináltam ismerősömnek, ugyanilyen gondja volt.
Ha már úgyis ki van véve a hüvely, a repedést ( ha más nincs) fűrészlappal kimélyíted amennyire tudod és van hozzá türelmed (sok) veszel két komponensű folyékony fémet, amivel jó vastagon bekened. Majd a bekenés után (mielőtt megkötne) belenyomod a hüvely gumigyűrűt a nútba és már tolod is be a hüvelyt a helyére. Gondolom a hüvely kúpos részét bekented zsírral hogy könnyebben bemenjen ez a zsír fogja meggátolni hogy a ragasztó hozzákössön a hüvelyhez és ne lehessen többet kihúzni. Ha megszáradt a ragasztó (hőmérséklettől függően) feltölthető vízzel! Szilós cuccokkal én nem próbálnám mert úgysem áll meg a víztérben.
nemtom mennyire érdemes gányolni amúgy, mert amivel tömítenéd, nem is biztos, hogy együtt tágol vagy zsugorodik a fémmel a hőingadozáskonál, szerintem előbb utóbb a víz utat találna magának, a fagyállóról meg nem is beszéljünk....
Ha érdekel, nekem van egy eladó mtz 80as blokkom, tökéletes újszerű állapotban, ha kell megtudunk egyezni. Terményt is beszámítok, csere is lehetséges, meg nem is adom drágáért.......
Netes gépszerelő képzés :) nagy lutri sajna mert ha hajszál repedéses nem látszik. DE csak adásvételivel tanukkal aláírt blokkot szabad venni és abba is beleírni hogy nincs rejtett hibája és nem repedt a blokk. Legtöbbször: repedt, fagyott, főzés miatt vetemedett vagy főtengely-állócsapágy ragadás átfordulás miatt eladó a blokk(nincs előfeszítése a csészének), ez utóbbi gyógyítható házilag is, de nem bájlogolással. Természetesen vannak eladó bontásból származó jó motorok és blokkok is. Elsősorban ismerősökön keresztül keresni. És mivel Ukrajna nem a világ vége esetleg onnan hozni-hozatni bár ott a papír kétséges. Kb ennyi jut eszembe, hátha más is ad tippet.
A fugaszil és társaik (ecetszagú) nem fognak neked beválni, azok nem kötnek hozzá a fémhez. Az öntvény blokkon lévő repedés a hőtágulás következtében megnyílik, és akkor átereszti a vizet ezért jött csak szántás közbe elő a hiba mikor már üzem meleg. Azon a ponton SZERINTEM hiába próbálod varázsolni azért nem fog összejönni, mert vagy ki kellene a repedést tágítani a ragasztónak és utólag megmunkálni ami házilag kivitelezhetetlen (még kiesebb üzemben se). Vagy ha csak felületileg kened föl az menne, de akkor nem fér be a hüvely. A hüvelybe esztergálás eleve halott ötlet, meg ne próbál ilyet csinálni, mert a beszúrásnál szétszakad a hüvely és mindent szétver cakk pakk . Hidd el nem akarunk neked rosszat. Keress fel egy volt tsz szerelőt, vagy most is a szakmában dolgozót, (nem autó barkácsolót hanem mezőgazdasági gépszerelőt) és nézesd meg vele a helyszínen, max kér 3-5 ezer forintot ESTLEG. Minden "javításkor" elmegy az olaj+gumigyűrűk+tömítések ára + az időd és ha nem Te hanem más csinálja annak is a pénze. Persze az alkatrészeknek se használ a legózás.
Létezik folyékony fém !! Ami keményre köt ,és reszelhető ! Jó volna valahogy közé nyomni a résnek ,vagy van multifunkciós géppel kicsit nagyobbra tágítani ,hogy ne tizedmiliméteres ragacs legyen ,hanem olyan 1-2mm ,szuperül kimosni a rést féktisztítóval ,és úgy kitölteni !
Én az újfajta ragasztó technológiát már nem ismerem a tsz-es időből származó fémragasztók biztos hogy ott sz@rt se érnek. Esetleg a feltörekvő nemzedék ha tud ujj ragacsot majd ír valamit, de sok reményt ne táplálj hozzá mert 2 adag olaj már kuka, ha még egy így jár+a ragacs+munka+anyag...hát inkább nézz használt motort.
Ha lenne zsé akkor ujj trakit vettem volna de sajnos nincs valami megoldás csak van rá! De azért köszönöm a segitséget még nem tudom mit tegyek pénz hillyán marad igy vagy betapasztom!!!
Avval ott semmit se. Az a blokk kuka. Vagy bolti zsír ujj blokk ha van zsé szarásig, vagy valami olcsó bontott motor a jófogásról-agroinform oldalról, DE csak PAPIROS és olyan amit a szemed előtt beindítanak és járatnak is (hűtés slagról) mindegy mit mondanak úgy is fel kell ujítani, olyan dumának hogy most lett felújítva csak..... be ne dőlj, és ne az elsőt vedd meg.Február végéig senki se javít--hideg van-- így holt szezon van. Ami nem kell róla darabonként kiárulod.
Üdv mindenkinek ma megtaláltuk a hibát! A 2-dik és a 3-dik hengernél alul ahol a gumigyürü vájata van el van repedve! És onnan jön a viz most mit lehet tenni vele?
Ja ! Felétek hogy keresik az ilyen huncut hibákat ? A tszben mindenféle hibát láttam de blokk repedést nem is hallottam a szerelőktől sem ! pedig voltak a 920-as gépeken elég fura hibák. Volt egy gép aminek a motorjábol csak a blokk volt eredeti a bele többször volt cserélve ,üzem óra meg volt benne vagy 100 is tán ! Egyszer még a dugattyú is elpárolgott belőle és kiment a kipufogón ,minden telement aluforgáccsal !
Mi hasonlót játszottunk egy 150-essel szántási szezonban, hüvelyrepedéses volt a drága de csak diszuval melegítve jött elő a nyomorult repedés, már gyanús volt hogy direkt szarul javítunk. Elég nehezen behatárolható a hiba. Nem egy vagyon a hüvely garnitúra, ujj gumigyűrű, de mielőtt berakod: ujj drótkefe, jó steklámpa és nem utolsósorban szemüveg, vagy gyerek a jó látásával. Blokkot 3szor átnézni esetleg ésszel melegítve perzselővel üresen, ha ott semmit se láttok és az ujj hüvellyel is ezt produkálja akkor hengerfej.
Legelsőnek a hengerfejet tudod nem túl nagy költséggel vizsgálni ! Én azzal kezdeném vagy vennék rá egy új üres hengerfejet ,de ha nem sokkal drágább akkor komplettet ,mert az legalább kizárná a hengerfej hibát ! Nehéz megtalálni az ilyen nem látható hibát ,szinte csak a szerencsén múlik ha rálelsz de akkor is javíthatatlan ,és másik kell , Vagy valakitől kölcsönkérsz egyet ,vagy veszel egy használtat ! De ha vizsgálod a hengerfejet ki kell szedni a szelepeket ,és lemosni sterimóval forró vízzel ,és erős fényű lámpával nagyon aprólékosan átnézni mindenhol kívül belül ,a lyukakba is bevilágítva !
A hengerperselyeket is tüzetesen megvizsgáltátok ? Drótkefe erős fényben átnéztétek kivűl belül ? A blokk szintén ? A hengerfejen a két henger közti gátakat is átnéztétek ? A blokk hengerek közti gátjait is ?
Ugy volt pontosan ahogy leirtad! Aztán feltöltöttük meleg vizzel kb 4 órát állt benne a viz és sehol egy csepp viz nem jelenkezett! Ezért nem értem hogy honnan jön a viz!
Kézzel kell nyomni és egyszer csak olyan ellenállásféle lesz és pattan egyet akkor ugrik a helyére ,ha csak helyre csúszik az nem jó akkor vastagabb gyűrű kell talán fél mm-rel ugrik a vastagság
Igen rendesen kikapartuk és a szilikonos gumigyürüt tettünk bele és ahogy irtad nyomással szépen a helyére ment a hüvely! Hát nem tudom vagy egy másik motorba gondolkodom esetleg nem-e tudol valakinek egy jó 50-es motort?
Nekem a volt oktatóm úgy mutatta, krétával dörzsöljük be a felületet és kezdjük el melegíteni. Ahol a repedés van, ott jól láthatóan jelentkezni fog a nedvesség egyből.
A gumi gyűrű hornyát is ki kapartátok ? Összemenni meg úgy kell neki hogy, csak sima nyomással egy kis pattanással ugorjon a helyére ! Különféle gumi gyűrűk vannak ,ha kalapáccsal van beütve akkor nem tud tágulni a hüvely és akkor is megreped ,ha meg túl lazán van benne akkor meg lefolyik a víz ! Hengerfejet meg benzinnel kell megnézni ,van úgy hogy gonosz a repedés és csak a meleg nyitja meg ,de a benzin vékony kis helyen átfér ! Más tippem nincs !
Helló mindenk segítséget szeretnék kérni. Valaki nem tud esetleg egy 80 as papírokat persze rendszámmal és gerendellyel.együtt eladót ? Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv mindenkinek egy kis segitség kellene tegnap összeraktuk az 50-es motorját de kezdem az elején összefolyt a viz az olajjal a gumigyürüre gyanakodtunk ki is lett cserélve ma elmentem szántani a második darabnál ugyan ugy összefolyt a viz az olajjal! Hol tud átmenni a viz mikor a hüvelyt beraktuk kb 4órát ugy volt melegvizzel feltöltve sehol ehy csepp viz se jelenkezett! Nem értem hol tud még átmenni?
Ez a téma nem jött be az 500 méteres szakaszon belezavartam hetedikkel és szó szerint lefúlt 50 méter után ,maradt a felezett hatodik és szépen végig vitte a dagonyán!
A sár előtt nem lassítunk hanem 7-8 fokozat négykerék hajtás és teljes gáz ,a kormány meg azért van ha csúszkál, akkor kormányzás jobbra balra ! Én olyan körülmények között dolgoztam 29évet ahol extrémek voltak az útviszonyok ,és csak Landrover ,meg toyota volt nem egy nagy traktor !! A nagy tömeget fel kell gyorsítani az akadály előtt és szó szerint áttol a sáron !
tegnap végre sikerült az mtz t feltölteni kalcium-kloriddal,az össztömegem most mát teletenkkal és velem 5980kg lett(mtz 952.4) meglátjuk hogy igy is fog e kaparni,elég drága volt mivel venni kellet hozzá 4 db taurus belsőt-44000ft,a kalcium klorid amit a kite-vel számoltattam ki kerékméret alapján az volt 58 000 ft a munkadij volt egy 30-as
Üdv mindenkinek van egy 50-es mtz-ém ma megjelent a viz az olajba hol tud bejönni a viz? Még a régi ablakos motor! Hogy tudom kiküszöbölni a hibát hogy ne sokba kerüljön Vagy vennék bele egy jó nem ablakos motort ami nekem sokáig bejárna! Esetleg tudnátok segiteni előre is köszönöm!
Ezekszerint a telitettség jelzön kell tekerni ott azt olvasom. Csak simán tekerek befelé rajta és ennyi gondolom?! Az oldalon amit adtál pont azt irja hogy szántáskor jelzet ki az illetönek...
Jó estét! :) 120 óra alatt elég szépen el lehet koszolni a szűrőt 😃 Vetésnél 30 óra után be villog a nyuszinál, ha száraz a tavasz, vagy agyon van művelve. Az utóbbihoz volt szerencsém a vép orráig alig láttam annyira porzott 😅
Amikor bemértem a gyertyákat levettem a kábeleket, és miután visszaraktam ugyanaz a két gyertya melegedett, pedig az egyiken még alátéteket is cseréltem (az eredetit elhagytam, miközben fejlámpával, a sárban tapodva bogarásztam a motort).
Szóval akkor nem az a normális amelyik melegszik. Ez hasznos infó, köszönöm!
Amelyik melegszik,ott valoszinűleg a kábel meg a csavar rész érintkezésénél van valami kis kontakt hiba.Enyémnél a gázolaj rácsepegett a visszatérő csőböl,és füstölt izzitáskor.Megigazgattam az érintkező részeket,azota nem füstöl-talán mert nem melegszik fel kivűlről annyira..
MTZ 50-esnél mi a normális, ha izzításkor a gyertya külső vége (ahol az anya van) melegszik, vagy az, ha nem?
Nekem most 30 mp izzítás után kettő hideg, kettő forró.
Kimértem: Egyik sem szakadt, egyik sem zárlatos, még az ellenállása is azonos mindegyiknek. Egy "hideget" kicseréltem, az új is hideg marad, a régi is rendben van szemre.
Mielőtt tovább bontom érdekelne melyik a jó verzió.
Nekem néha jelez,,,pl mikor nehezebb a szántás,olyankor.Utánna kialszik. Akkor arra gondolok,hogy,olyankor több levegö kéne neki!!?? Mtz 892 röl volna szó. Hozzáteszem szinte új a traktor!! 120 munka órás!!
Nem szabad lebecsülni őket ,ők mindig kedvezőtlen talajállapotnál gazdálkodnak ! A lánctalpas trakikat is elfelejtettük ,pedig amikor a föld sáros az előnyük felmérhetetlen ! És az MTZ is csinál már gumihevederest is !
Amikor normál a talaj lehet szántani vele ,de ha az ember megcsúszik és a föld sáros lesz akkor csak le a kormánylemez és akkor közép mélyen lazítunk és nem ragad be ,a mélysége meg veri az ekéjét !
Üdvözlök minden mtz-ést olyan problémám van hogy régi 80-som van és fel kell újítanom a difizárat meg is vettem hozzá a cuccost de mi hova kerül?Segítséget kérnék.
Mi már többször rendeltünk még mindig megjött rendben ,de van amire várni kell ,pl a traki gumira én is 3hét körül vártam ,de például a gyerek az autó gumira 5-6 napot várt csak ! Ha van nekik raktáron akkor elég hamar megjön ,de ha nincs várniuk kell a beszállítóra hogy le szállitsa ! Irni kell nekik hogy mi van a rendeléssel ,válaszolni fognak !
11,2 Voltyre vagy 11,2 Belshina legyen? Állítolag a Voltyre hamarabb kopik/szétmállik a Belshina meg keményebb, így talán jobban pattog az úton.
Gyári Belshina-t cserélne, ami azért már elment 3000 üó.-t, annyira nem repedezett ki, mint mondják, igaz 2 Baron volt szinte mindig, de a pattogása azért megvan.
Nézegetem az ukrán oldalakat és úgy látom ott olcsóbbak a pár éves mtz-k. Szerintetek érdemes behozni, a vám rendszám, behozatal kb. mennyibe jönne ki? Valaki csinált már ilyet?
Amelyik első kereket a levegőbe akarod tartani azt felemeled, és akkor másik oldalon az első híd és a váz között megnőtt hézagot kitámasztod kalapáccsal, akácfa hasábbal illetve arra alkalmas akármivel, ha kész, kiveszed az emelőt és gyí. Emelő nélküli verzió annyi hogy a jó kerékkel beállsz egy árokba,gödörbe, a rossz kerék pedig az úton marad, így is elbillen az első híd, kitámaszt és kész.
Otthon egy mtz-vel próbáld ki és vágjál hozzá akác hasábot előre, azt magaddal viszed és nem kell ott bohóckodni.
Hova kell rakni és hogyan?? 😂 Lábán fogom hozni, mert a traileresek egyszerre akarnak egy havi fizetést... Akárhogy számolom, az üzemanyagok nagyon max 20e ft.. és elkérnek 80 e ftot... Úgyhogy megpróbálom lábán elhozni...odafelé is úgy ment.. igaz kaptam is egy hátsó defektet Mateszalkan a városban... :) jó volt megoldani..
Vigyél magaddal egy gyűrűshenger facsapágyat , tedd be baloldalon a híd és a váz közé és gyí haza 3 lábon. Majd otthon ráérsz a felnivel olcsón mókuskázni. Ha nem ismered a technikát, kérj gyakorlati oktatást régi tsz-es traktorostól.
Sziasztok! Pár dolgot szeretnék kérdezni Tőletek. Van egy 80 as Mtz -m és sajnos egyelőre 120 kmre van a lakhelyemtol. El szeretném hozni ide, Bocskaikerten lakom, Debrecen mellett. Nem ismertek esetleg vkit, aki normális áron elhozza? B verzió, hogy lábán hozom, jó állapotú, szóval sztem eljön, csak kellene két első gumi, illetve a jobb első felni a szelep mellett kb 4-5 benzin ki van rohadva. Nem érzem a belsőt, de elég mély a lyuk a felnik és olyan vastag, mint egy szál cigi. Erről mi a véleményeteket?
Debrecen környékén nincs véletlenül valakinek ilyen felni csillag elfekvőben? Felni csavarnál megrepedt és a hegesztés nem igazán bírja..nem szeretnék újat venni...
GAZ-66 vagy a ZIL 131 is ilyen csörlő van ,a katonai bontókban van belőlük bőven ! Érdemes lökhárítóstól venni ,de szerintem a GAZ-é is elég az MTZ-re ,mind kettő gardán hajtású ,bár lehet eltekerné egy hidromotor is !
Valami okosabb helyről kell megkérdezni ,mert volt valami változás ,ezt én nem rég olvastam ,az is lehet a fekete rendszámra kell csak ,de egy fényképezős kapu alatt át kell menni és meg tudja az ember !!
"A mezőgazdasági gépjárműre és az ehhez kapcsolt pótkocsira vagy egyéb vontatmányra, illetve a lassú járművekre nem vonatkozik az útdíjfizetési kötelezettség, mivel ezek nem minősülnek tehergépjárműnek."
Ha feketét választ valaki, akkor súlyadót kell fizetni traktornál? Ha fekete rendszámmal vontatok fekete rendszámos pótkocsit akkor útdíj köteles a traktor is?
hát kb a piros rendszám 25km alatt egy pótkocsi ,fekete rendszám akár 70km is két pótkocsival ,zöld 25 alatt és nincs pótkocsi ! De a többiek majd kiegészítenek ha még tudnak valamit ! A műszaki vizsgák is eltérnek ,piros 5 év fekete -1-2 év ,a zöld meg talán 3 évente kell kiváltani !
Debrecen környékén keresek szakembert MTZ traktorok szereléséhez. Sajnos év elején elhunyt édesapám, örököltünk testvéremmel két MTZ-t, amit rendbe kéne rakni (egy 1994-es 552-es, meg egy 1998-as 82-es). A 82-es tavaly volt hüvelyezve, dugózva, gyűrűzve, mindkettő adagolója felújítva, stb. Viszont egyéb szempontból el vannak hanyagolva, szokásos kopó dolgokat kéne cserélni : fék csak jelképes, kormányzás mindkettőnél szar, kerekek tapsolnak, vezértömb, munkahenger folyik, stb. Én Bp.-en lakok, testvérem látástól mikulásig dolgozik, csak arra van időnk, hogy a földeken megcsináljuk az aktuális munkákat (ebben nőttünk fel, ezzel nincs is gond), de a szereléshez sem időnk, sem megfelelő szakértelmünk nincs. Szóval keresünk egy tisztességes szakit, aki rendbe vágná a két gépet megfizethető áron.
Emlékeim szerint nekem sem osztott volt, elkopott a kormánylemez, vettem bele háromszöget, rátettem a kormánylemezre, megrajzoltam, levágtam a kormánylemezből a háromszög helyét és simán beleraktam. Azért ellenőrizd le hogy meg van-e a csavar helye a háromszögnek.
Megpróbálom akkor így letesztelni a tápszivattyút, mostmár értem, köszönöm.
Lajta ekéhez hol lehet olcsóbban alkatrészeket venni? Beforgatólemezek, kormánylemeztoldatok, ekenádak, kellenének. Ezen nem osztott kormánylemez van, de ha levágnám a sarkát és vennék hozzá előtétlemezt meg lehetne-e csinálni cserélhetőre, mert sajnos eléggé megkoptak már a kormánylemezek sarkai?!
Nyomásnak kell lennie akkor is, és pótolni meg kézzel is tudod csak nyomkodd a tápszivattyú lökőtalpát ,a bütykös tengely is ezt teszi !,és nem kell full gázon járnia a trakinak csak alapjáraton ! 2-3 percig biztosan járni fog és ez elég ahhoz hogy eldöntsd mi a hiba oka !
Tápszivattyút szereld le , kösd vissza a csöveket úgy hogy a hátulja szem előtt legyen .
Van a hátuljában egy dugattyú ami egy pálcát nyom , a pálca mellett engedheti át a gázolajat ha nem jó a tömítettsége. Itt töröld szárazra ,ezután a dugattyút nyomkodd meg (mintha a "bötyköstengely" nyomná).
Kézi pumpát is megnyomhatod párszor.
Ezután nézd meg a pálca környékét ,ha jól tömít akkor nem lehet ott gázolaj.
Nem csökkenő a nyomás, hanem keveset(jobban mondva lassan) enged át... Amikor fékezel, minél hirtelenebben esik le nullára a nyomás, annál jobb. Akkor a kocsi fékszelepében egy rugó(meg talán a pótkocsitartály nyomás?) el tud nyomni egy dugattyút, ezáltal összenyitja a féktartályt a köcsögökkel. Mikor lelépsz a pedálról, akkor hirtelen megint ott a 6 bar(a kocsi tartályában már kevesebb), ami ezt a dugattyút jobban visszaüti, mint a töltő helyzet, így a köcsögök a külvilággal kerülnek kapcsolatba, így lefúj...régen szedtem szét ilyet, lehet 2 dugattyú is van egy tengelyen, nem emlékszem. De havernak a dugattyú tengelye volt megkopva, lötyögött a dugattyú rajta, így az a pár mm hiányzott, hogy lefújjon...neki fixen nem működött...vagyis hogy csak azért oldott ki, mert el volt kicsit repedve az egyik fékcső a köcsögnél:-))) Fékezés után 20mp-et állt mindig:-)))
A másik hiba, ha a lábszelep átenged... ekkor sincs meg a kiengedéshez szükséges nyomás különbség...
Nálam hiba volt a traktoron a kutyafejig menő cső dugulása...eleinte közbe nem engedett ki a fék...aztán már nem is akart rendesen feltermelni, meg nem akart rendesen fékezni...
Én fogom itthon felszerelni. Csak nem akarom megvenni a gumikat és utána meg itthon mosolyogni rá, mert pont nem jó.
A felni tuti 14 col széles. Azt hittem úgy mint a motor guminál a traktorokhoz is van táblázat, hogy x széles felnire milyen méretű külsőket lehet felszerelni.
A 892-n 16 col széles a felni, bár azon 18,4 gumi van és az nem áll hülyén.
A felninek van száma beleütve, és bármelyik gumis műhely megmondja ugyanezeket neked ! Gondolom úgy is viszed valahová szereltetni ,előtte elmégy és megkérdezed !
Milyen dudor ? A pánt méretnél 1 collal felé és alá is lehet menni a gumi mérettel ,nem lesz dudor a közepén ,csak akkor ha felfújod 3 bárra ,de azt ne tedd 1-1,2 bőven elég bele !
Mindenesetre először a tápszivattyút vizsgáld át alaposan hátha az a ludas ! Leszereled úgy ahogy van , de előtte engedd ki az olajat az adagolóból minden leeresztő csavart vegyél ki ! Indítsd be a motort és kézzel nyomkodjad a tápszivattyú lökőtalpát ,és így látható lesz a különbség hogy honnan folyik a gázolaj ,ha a lyukakon folyik kifelé ,az adagolóelem a hiba ,ha a tápszivattyú lökőtalpa alól dől a lé akkor a tápszivattyú !
Én csak a kidudorodástól félek középen. Csak itt a környéken nincs senkinek így és ezért félek.
Tuti jobb lenne az a méret. Felnit mindenképp cserélnem kell. Meg a szélesebb első gumival javulna a hatékonysága az első keréknek is, nem beszélve, hogy még kényelmesebb is lenne. A 892-n pont ilyen van és álom vele menni, bár annak hátul 34-es felni van.
Ha a nevemhez tett idézőjellel a mérnöki tudásom is kétségbe kívántad vonni, akkor tájékoztatlak, hogy én a diplomámat erősáramú szakon szereztem! Szerény gépészeti tudásom autodidakta módon és saját tapasztalatok (jelenleg 26db traktorom van T-16-tól a K-701-ig) alapján szereztem, a gépek nekem csak hobbi. A nevemre rákattintva érdemes elolvasni rövid bemutatkozó soraim!
Én még csak olyat láttam, amin vagy nyomás volt látható, vagy semmit mutatott az óra ,de olyat nem láttam ,hogy csökkenő nyomás lett volna ! Ilyenkor mi a hiba ? Pedál szelepe ?
MTZ 80-as adagolójának a fordulatszámszabályzó regulátorjába belefolyik a gázolaj, már a tetején jön ki. Szerintetek mi lehet a baj, mit kell cserélni?
"...ott pedig a fék levegő csatlakozón alap állapotban a teljes légnyomásnak meg kell lenni..."
Én ezt úgy módosítanám, hogy meg kellene lenni! Márpedig nekem két traktoromon se volt meg! A traktor fékszelepén kellett állítanom. Az pedig tény, hogy nálam ezek után feloldott a fék a póton! Nem értek hozzá, de talán azzal magyaráznám, hogy mivel a kutyafejen csak kis nyomás jelent meg nálam, a fékpedál felengedése után, a kis nyomáskülönbség hatására, csak egy idő után váltott át a pót fékszelepe. Azt is próbálgattam, ha egymás utáni gyakori fékezgetéssel, elhasználtam a pót légtartályából a levegő egy részét, akkor azonnal feloldott a fék! Én akkor szereltem egy kutyafejre nyomásmérő órát, és azóta is csak utána állok neki a póton keresni a hibát, ha a traktorra csatlakoztatott feszmérő azt mutatja, amit te is helyesen leírtál: "a fék levegő csatlakozón alap állapotban a teljes légnyomásnak meg kell lenni, és a fékpedál lenyomásával arányosan kell hogy csökkenjen a nyomás a csatlakozón"
Továbbra is tanácsolom mindenkinek, hogy mérjen, (ezzel nincs mit veszteni) és érheti meglepetés!
Szeretném az MTZ-n lecserélni a külsőket. 82-es MTZ-ről lenne szó. 14xR38 felni van rajta amin most 15,5R38 külső van. Erre a felnire rá tudom tenni a 16,9R38 külsőt? Nem fog hülyén állni rajta? Tudom, hogy az elején is cserélnem kell a gumit illetve a felnit, oda a 12xR20 felniket akarom megvenni 13,6R20 gumikkal. A felnik amúgy is viseltesek már rendesen szóval a csere nem árt, de a hátsók meg már cserélve voltak.
Mivel ez MTZ topik így a fék is általában egykörös alapból, ott pedig a fék levegő csatlakozón alap állapotban a teljes légnyomásnak meg kell lenni, és a fékpedál lenyomásával arányosan kell hogy csökkenjen a nyomás a csatlakozón. Ha ez jó akkor nincs mese a póton van a hiba.
Hát én úgy tudom az egykörösnél fékezéskor nincs nyomás ,elengedi a szabadba ,és a pótkocsi tartályában lévő nyomás fékez ! Vagy kétköröse van a trakin ?
Mérd meg, hogy a traktorod kutyafején fékezéskor mekkora a nyomás! Én is a pótkocsi fékszelepet okoztam, holott kicsi volt a nyomásom hátul. Csak többszöri pedállenyomásra oldott ki a pótkocsi fék. Ahogy fogyott a levegő a pótkocsi tartályból úgy lett egyre jobb.
De ezek a húszon-pár ezer forintos pótkocsi fékszelepek egy kis piszoktól már elfelejtenek működni. A pótkocsi felújításkor párszor szét kellett szedni és kipucolni, mert a fém fékcsőben lévő rozsda elindult, és a membránoknál, vagy a kis szelepnél megakadt, és nem működött a fék
De lehet kopott a fékbetét és olyankor már nagyot nyit a fékkulcs és beragad ,akkor van hogy kétszer -háromszor kell a fékre lépni hogy kiengedjen ! Sajnos volt benne tapasztalatom onnan tudom !
Én ,olyant is láttam amikor 4 db légfék elzáró csapot szereltem fel meg dobtam a kukába ,a 4 már kamioné volt és tökéletesen működik ! Nagyon vigyázni kell az olcsó szarokkal mert az ember könnyen ráfázhat ! Inkább drágább eredetit mint gagyi utángyártottat ! Sokszor az olcsó a drága !
Volt ismerősöm, aki 4 ilyen szelepet vitt a helyi kereskedésből és nem volt jó egyik sem. Az első kettőnél meg akarták győzni hogy Ő a hülye és nem jól szerelte fel. Végül otthagyta az összes utángyártott gagyi sz@rt és hozott Szegedről, ami érdekes módon jó lett.
Jó estét urak innen a fórumról vettem egy emberkétol egy ilyen új szelepet.Sajna nem mukodik várom jelentkezését ,ha van benne becsulet!számom 06703371709
Debrecen környékén keresek szakembert MTZ traktorok szereléséhez. Sajnos év elején elhunyt édesapám, örököltünk testvéremmel két MTZ-t, amit rendbe kéne rakni (egy 1994-es 552-es, meg egy 1998-as 82-es). A 82-es tavaly volt hüvelyezve, dugózva, gyűrűzve, mindkettő adagolója felújítva, stb. Viszont egyéb szempontból el vannak hanyagolva, szokásos kopó dolgokat kéne cserélni : fék csak jelképes, kormányzás mindkettőnél szar, kerekek tapsolnak, vezértömb, munkahenger folyik, stb. Én Bp.-en lakok, testvérem látástól mikulásig dolgozik, csak arra van időnk, hogy a földeken megcsináljuk az aktuális munkákat (ebben nőttünk fel, ezzel nincs is gond), de a szereléshez sem időnk, sem megfelelő szakértelmünk nincs. Szóval keresünk egy tisztességes szakit, aki rendbe vágná a két gépet megfizethető áron.
Üdv! Milyen évjáratú gépről is van szó? Az első hajtás az a váltó olaját használja a kapcsolásra. Ha hátul csak egy kis munkahenger van a TLT kapcsolásra akkor az sem. Neked a hidraulika szivattyúd szimeringje adhatta meg magát, és át dolgozok a váltóba.
Szép napot! Következőt kérdezném MTZ1025-nél a hidraulika olaj keveredik a váltóolajjal, hol lehetségez ez, a hidraulikusan kapcsolt első hajtásnál vagy a szintén igy kapcsolható TLT hajtásnál? Mennyire bonyolult a javítás, mennyire kell megbontani?
Üdvözlök mindenkit kérlek segitsetek az 50-esről a hidraulika szivattyut szeretném lecserélni hogyan tudom eléga négy csavart kivenni vagy fogja a tengelyt még valami gondolok itt zégergyürüre! Előre is megköszönöm!
Vásároltam egy új 245.5 motort, még életemben nem is láttam ilyet. Ez kútfúrógépbe fog majd hidroszivattyúkat hajtani. Motorpal adagolós szerintem központi olajzású, a kompresszor és az izzítás turbó nyomás alatt van. Az első indítást megcsináltam, eddig tetszik. Ha van valakinek hozzászólása vagy tanácsa szívesen veszem.
Köszi a segitségedet és hanyas évjárat lehet digit órás 4000 üzemóra van benne csak hótolásra volt használva meg pótkocsizásra ismerem a multját csak az évjáratot szerintem elirták.
A rugós kultivátor kapák esetén mi az optimális osztástávolság 2-3 sor kapa esetén? Egy egy soron nézve, és az egész eszköz síkjára vetítve.
Ennél az eszköznél az osztástávolság függvénye a művelési mélységnek? (a mélylazítóknál tudomásom szerint az az jó, ha az osztás fele olyan, mint a mélység)
Na most már értem miért nem láttam kart az ülés alatt !! A következő hozzászólásban van az igazság ! Az egy kis dekni alatt van amit a tszes gépeken nem is látni mert gumiszőnyeg takarja ,meglehet nem is tudják a traktorosok minek van a dekni az ülés alatt ! De errefelé más sem ismeri ezt az oldalát az MTZnek ,mert vállalkozónál is melóztam annak egy csap volt a helyén a kis dekninek ,ez arra szolgált, hogy a hidraulikát le lehetett zárni vele ! Nagyon köszönöm mindenkinek a felhomályosítást !
Nos, ez egy tsz-es fatelepi fűrészes traktor volt valamikor 88 és 94 között. Az 1000-es fordulaton volt csak használva, ebböl kifolyólag az ahhoz kapcsolódó fogaskerék valamiért úgy elkopott, hogy használhatatlan lett. Viszont az 540-es áttétel szinte érintetlen.
Hozzám fizikailag kb 1 hete került, szóval szerintem ahhoz képest már jól haladok, ha túlvagyok a korábban már leirt dolgokon, és semmilyen autótól nagyobb géppel nincs korábbi tapasztalatom. Az hogy miért épp az én udvaromon van, az hosszu örökléses história részeredménye, mert még nincs a nevemen, de ami késik, előbb-utóbb sorrakerül. Nekem pedig az a filozófiám, hogy amim van, az használható állapotú legyen.
2-3 traktoros ismerős útján jutottam egy traktorszerelő kollégához, akivel eljutottunk odáig, hogy működik 540en a kihajtás. Ezen sincs az ülés alatt kar, viszont toldószáras racsniskulccsal beférek az ülés alatti 22es fejű csavarhoz, amivel átállithatom a motorfordulatszámfüggő vagy megtett út arányos beállitást.
A traktorszerelő mondta, hogy ő, az elmult évtizedek alatt mindössze egy esetben használta az utóbbi, útarányos beállitást, mégpedig úgy, hogy felbakolták a hátsó hidat, és lassú sebességfokozatban, fémfűrészlappal használt fűrészgéppel vascsöveket vágva valamelyik rendszerváltás előtti nagyüzemnél.
Arról a karról beszélek, amivel az ülés alatt bekapcsolod a tlt-t. Ez típustól függően különböző kialakítású lehet, de a lényege az 50-es MTZ óta nem változott. Tehát már az 50-en is így van: Középen kikapcsolva, hátratolva motorfordulat, előre utarányos. Ha nem használom a tlt-t, akkor ezt én mindig kikapcsolom és így nem hajtja feleslegesen a traktor az egész tlt-t. Szerintem jól ki van ez találva!
Az útarányost nem használom semmire, az 1000-sel viszont szinte alapjáraton vetek (SPC), rézsűkasza nagy szivattyúját hajtom, vagy a KCR daruk szivattyúit. A régi kisebb Y késes szártépőt is ezressel használtam.
Szerintem az összes exportra szánt 80-as MTZ tudja a két fordulatot, csak a belpiacosból maradhatott ki az 1000-es! Lásd az én kék MTZ-m. Már pedig az igazán régiek mind "dudorosak". Az újjabbak alján nincs dudor csak a biztosítólemezzel rögzített átváltó csavarfej!
Én meg az egyenes hidast javaslom :-) azért vonóerőben nem lehet vele egylapon említeni, főleg a régi "kiskerekes" 82-est! Ami a tartósságot illeti, az én 820.2-em az első darabok egyike és még nem volt vele baj! A szöghajtásosnál bonyolultabb hidat nem nagyon lehet elképzelni! Viszont az is igaz, hogy manapság ipari hulladékgyártás folyik és ezen az alapon lehet üzembiztosabb egy jó régi :-)
Tudjátok, hogy Carraro hidas MTZ is van? Ilyeneket csak láttam, de nekem nincs!
Erről az útarányos kapcsolóról ha tudnál bővebben írni valamit ,bár valami netes kép is jó volna hol is van az ülés alatt ! Teljesen új dolog számomra ! Hogy ez a tudás milyen jól jött volna a szárzúzáshoz !
Én még nem találkoztam olyan MTZ-vel amiben a képen látható alkatrészek dudorok vannak ! Lehet csak kevés ilyen gép került az országba ,vagy a régebbi típusokra jellemző ! Bár amivel én jártam az is volt vagy 30 éves!
Ne haragudj, de kéne olvasgatnod egy üzemeltetési utmutatót, ha ilyen szinten nem ismered a gépet, akkor, hogy fogod karban tartani, használni?
Alul, amit lefényképeztél, ott tudsz választani 1000 és 540 között. Az ülés alatt tudod kikapcsolni illetve választani útarányos és motorfordulattól függő hajtás között. Az ülés mellett pedig bekapcsolod a szalagfékkel.
Miért nem tudtok 1000-es fordulatot kapcsolni? A legtöbb 80-as átkapcsolható! Ez alól talán csak az én, kék 80-asom a kivétel, abba nem építettek 1000-es fordulatot. A kollégájéba viszont ott van, hisz le is fényképezte!
Az olyan ,én mást nem is tudok rajta ! Csak az 540 tudtam ,1000-t én még nem láttam ! Ha sok gardán fordulatot akarsz akkor a konkurenciát javaslom ,Csehszlovákiában gyártották !
Igaz ami igaz, majd' tíz éve annak, hogy láttalak. Krisztával pár éve találkoztam, nem változott semmit. Földmérésből földművelés készülődik :) Motorozás egyre ritkábban, most hogy üzemképes mind a négy (!), jött ez az újabb kihívás, az "emtézé"!
Az már kiderült, hogy nincs két egyforma. Adagoló javittatáson és motorolajcserén már túl vagyok. Indul, jön megy, hidraulika működik. TLT szivat egyenlőre. A kihajtás karját ha felhúzom(bekapcsolom) akkor kézzel nem tudom hátul megforgatni, de ha lenyomom (kikapcsolom) akkor simán forgathatom. Amit korábban mutattam váltófedelet leszedtem(váltoolaj leeresztve), picit szorult benne a kapcsolóvillás tengely. Ez a kapcsolóvillás tengely ugyanazt a célt szolgálja mint más gépeken a 19-es kulccsal fogható csavar? Mert ezen az is van, ugyanugy a kapcsológyűrű közelében mozog a karja, mint a kapcsolóvilla. Lehet ez mellett másik 19es csavar is, ami esetleg a tengely hajtás irányát változtatná, avagy 80ason ilyesmi nem lehet? + 80ason választható, hogy motorfordulatszám vagy haladási sebesség szerint forogjon a tlt?
szia pallogabi.Hüüü az idejét nemtudnám mikor találkoztunk utoljára Törökszemiklóson motoros találkozon.Nos az a kis dudor a traktor alján arra hivatott,hogy ott kapcsold át a tlt hajtás sebességét(540-1000)Annak a kiskarnak a végét kellene meghuznod és szépen váltana ha minden jó!Az hogy a tlt hajtásod mért nem kapcsol be,az biza több dologtól is függhet.Legvaloszinübb,hogy a fékszalag laszakadt róla.De ha kicsit visszanézel,nemrég raktam fel képeket róla
Egyébként motorozol még?Földmérés?Kovy is meg van?
Hozzám került egy '88-as kisfülkés 80as. Totál amatőr vagyok a témában. A TLT-nek mikor, és hogyan kellene működnie? A kart az ülés mellett jobbra az ajtó sarkában már mozgattam fel-le, de nem forog a kihajtás. Valamint a váltóházon alul, a fordulatszám-csavar mellett, ahol másik MTZ-n csak egy sima trapéz alaku lemez van, ezen egy dudor van amiből hátrafelé egy kis tengelyszerű pöcök lóg ki, az mi lehet? Válaszokat előre is köszönöm!
Ma lecseréltem a 82-esemen az adagolót (D-240 motor), mert már nagyon füstölt, nehezen is indult meg a fordulatszámszabályzója szarakodott. Szomszédomnak volt egy felújított és azzal semmi füst, nagyon szépen jár vele.
Kívülről teljesen ugyanúgy néz ki ez az adagoló is mint ami rajta volt csak a feliratra lettem figyelmes ( ami az adagoló oldalába bele van öntve) hogy ami rajta volt annak K4A .... MM3 a számja, amit ráraktam annak meg K8 ... kezdetű volt, (de neten láttam K3 és K6 kezdetűt is)! A fordulatszámszabályzóra hátulra az volt beleöntve hogy: P325 AL 4 K16 , amit ráraktam annak valami más volt a számja, arra emlékszem hogy a vége K17 volt.
Valaki meg tudná mondani hogy mit jelentenek ezek a számok?
És honnan tudom azt megállapítani hogy melyik 50-es 550E illetve 80-as adagoló, a számozás alapján vagy belenézve?
Mert lehet hogy ami rajta volt eredetileg vagy amit most ráraktam az nem 80-as adagoló, de nem biztos!
Mivel hogy tszben dolgoztam, MTZ-80-nal ,és évente több száz hektárt zúztam ,a bajjal is találkoztam többször is ,és szét is szedtük ,sőt szalagokat is cseréltünk és erősített szalagom volt ! Ha valami segített az a kis dekni alatti két csavar ,volt olyan nap hogy háromszor is szét szedtem ,mire úgy ahogy jó lett ,mivel még a szalag gyártója se mindegy ,pont itt ezen a fórumon tanultam ezt is ! Az MTZ jó vontató de a gardán megoldása egy retek ! A riválisok gardánja rendes kuplungtárcsa ,az én gépem már elmúlt 50 és szerintem ami benne volt gardán kuplung ,még most cseréltem ,bár ránézésre még elment volna vagy 20-30 évet !
szedd szét és csodákat látsz!Az fesziti a fékszalagot.A két beállitó pont,az egyik,hogy szabadfutásnál nepörögjön a gardán.A másik a fékszalag hajtását szabályozza,amit a karral feszitel be!!!
Az Öreg MTZ-nek van igaza, az csak a kar erősségért felel és az tartja bekepcsolva ,másként a kar lötyögne össze vissza ,de a szalaghoz köze sincs ! A kis dekni alatt van a lényeg !
Szia,lényegében nagyon egyszerü a dolog.Az alap beállítást a difi tetején lévő kis tábla levétele után tudod beállítani.A feszítést tőle jobbra eső rugos munkahenger tetején lévő csavarral állítod.ő a felelös ha még jó a szallag,de megcsuszik!A rugos henger tetején lévő 12.-es csavart befelé hajtod mind addig mig a behuzókart érzékelve már nehezen megy.Innentől már jó lessz!A finom beállítást többször kell probálni,de eredményes!
Ha már kopott nem jó ezt kipróbáltam ,utánna is megcsúszott ! Kettőnél már majdnem jó volt az határeset lett ! Tavaly háromszor szedtem le egy nap a kis deknit ! Végül is kezdheti azzal is ,aztán jöhet a kettő, és valamelyik jó lesz !
Hátul a difiház jobb oldalán benézel és ahol bemegy a difiházba a kardán kapcsoló ott a difiházon és a kardán kapcsolókarján is van egy 8mm fúrat ,oda bedugsz egy 8mm csavart és ez lesz a kapcsolókar középpontja ,ezután a kis dekni alatt lévő két csavart betekered kézzel megszorulásig ,és viszza tekersz 1 fordulatot rajtuk és már kész is van ,ha nem jó akkor szalag csere ! Egyébként minél többször leracsnizik annál hamarabb megég a szalag és elkopik ! Ha nagy a gaz lassan kell menni vele .
Valaki leírná nekem részletesen hogy az mtz 80-asnál, hogy kell állítani a kardánon hogy ne csússzon meg, mert szárzúzózáskor állandóan csúszik már alig lehet vele dolgozni. A bekapcsolókar is már beleér a burkolatba.
Én is széthúztam az én trakimat ,(ami nem MTZ) kicseréltem a kuplung tárcsákat benne ,és kiderült még egyszer szét kell húzzam mert a kuplung tárcsa a nyeles tengelyen szorul igy nem emel ki teljesen ! Úgy hogy nem vagy egyedül ,minden trakinak van valami baja ,ami miatt állandóan szerelni kell ! Japánt kell venni az nem romlik el !
Ma megcsináltam amit ajánlottál szét oldottam a golyós csatlakozást és nem tartotta meg az ekét ugy jött le mintha nem is lett volna olaj benne! Ma vissza is vittem a boltba ki is cserélik de csak pénteken kap ujat!
Nem a golyós csati ,az nem tud hova engedni,csak ha széttekered ,okvetlen elzárja a visszafolyó olaj útját! Amennyiben nem engedi le a terhet ,akkor a munkahengered jó és antiszlip vagy vezértömbbe kell utána már vadászni.
Ellenőrizd le a munkahengert úgy,hogy emeld fel teljesen egy ,pl. ekével , bakold föl az ekét .Szedd szét a munkahenger golyós csatlakozóját és engedd rá az ekét. Amennyiben így tartja ,akkor a munkahengered biztos jó.Amennyiben nem golyós csatl. van rajta,akkor meg minél gyorsabban vakold le az emelőág tömlőjét és így engedd rá a ( súlyt).
Ha új a munkahender akkor csak a vezérlőtömb lesz a baj az uj munkahenger is okozhat meglepetést kitudja mikor rakták össze? ezt igy látatlanba nagyon nehéz megmondani hogy mi a baj! indulj az elejéről pucold ki a szürőt ha nagyon ganyés akkor az már oka lehet hogy nem zárnak a szelepek a vezértömben az egész rendszer tiszta ganyé! de hát ezt igy nehéz megmondani hogy mi a baj!
Nem igazán tudok segíteni, ebben nincs gyakorlatom ! A vezértömb ,vagy a munkahenger a ludas ! De ha lezárt hidraulikával is leereszt akkor az nem vezértömb ,de ez csak az én véleményem , hanem munkahenger hiba ,és azért enged le mert átenged a munkahenger két oldala ,és egyszerűen helyet cserél a súly hatására a két oldal olaja ! De persze lehet valamilyen nyomástartó szelepben is hiba !
Én megnézném azt a munkahengert ,hogy minden rendben van-e benne és új tömítéseket raknék bele ,ki tudja mióta állt a boltban ! Azt azonban nem írod mennyi idő alatt enged le !
Üdvözlök mindenkit! Kérlek segitsetek!!!! A hidraulikával kinlódok Már felujitottam a vezértömböt Új munkahengert kapott és mégis leenged!! Ha az antislipet lezárom akkor is! Mi lehet ilyenkor a baj??? Kérlek aki tud segitsen!! Előre is megköszönöm.
Sosem néztem ,az biztos hogy a felemelt állapotban zártam és nem ment le többet ,de emelni sem emelt ha el volt zárva ,szerintem csak is az emelő ágba lehetett ,mert olyankor a másik irányt a vezértömb úszóba kapcsolja másként nem tudna a munkahenger szabadon járni !
Sziasztok.Olyan kérdésem volna,hogy esetleg elfekvőben volna valakinek eladó front felfüggesztése?A sima hárompontosra gondolok.A munka ugy kivánja,hogy Pirikének kellene ilyen,mivel kézzel nagyon nehéz bepakolni a kétméteres fát.
Igen ,én jártam ilyen géppel aminek ez a csap volt berakva az ülés elé hogy kéznél legyen ! Ha a munkahenger nem enged át akkor garantáltan megtartja ,bármeddig !
Nekem is ilyen van a monoblokkoson,mert nem győztem a vezérszelepét cserélgetni a sok utazás miatt.De neked az antislipet kellene először megnézned,mert az 1 hétig is meg kellene hogy tartsa ha jó a munkahenger.Már 10-12 éve nem láttam olyant de ha jól emlékszem 1 golyó van benne a lezáráshoz.Azt kell kipucolni meg a fészkét.
Sziasztok! Adott egy 50-es mtz aminek a hidraulika rendszere teljesen fel lett újítva! Új szivattyú, új eredeti munkahenger és eredeti 3/4-es elosztó, a régi antislip benn maradt! A baj az, hogy így felújítás után is enged a hidraulikája ami roppant idegesítő ennyi pénz után. Mikor felemelem a kombinátort szépen lassan engedi vissza, kb 8-10 perc mire leenged teljesen. Ugye az antislipen van egy elzáró állás de úgy is! A régi elosztóval (ami egy rakat hulladék volt) azzal megtartotta zárt helyzetben, nem értem mi a gond! Az antislip átenged esetleg? Gondolkodtam hogy egy elzáró csapot építek be az egyik ágba (ami a képen van) azzal esetleg működhet, hogy nem engedi le a munkagépet? Segítsetek, mert sok melóm lenne, ami több faluval odébb van, a szállítást így megnehezítené ez a dolog!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. MTZ 82 kuplungozása folyik éppen. A kérdésem az lenne, hogy össze rakáskor a kinyomó villa tetejét a kuplung tárcsa lemezétől hány mm kell beállítani? Köszönöm a segítséget!
gyors segítséget kérnék. 552 EM bal első visszajelző mit jelent? "Ilyen faszén fölött füst" 20 évig nem világított, tegnap villogni kezdett. Mondjuk e traki egy kontakthiba generátor. Nem csodálkoznék, ha test hiba miatt lenen az egész.
Hát nekem is ez volt a baj! Volt egy trükk, hogy az antislip megtartsa. Mikor felemelem teljes fordulaton, akkor rögtön lezárom és azzal a lendülettel gyorsan még ráemelek, így megtartotta, de a teljes elosztó tömb, munkahenger csere orvosolja a problémát!
Üdvözlök mindenkit még új vagyok itten ugy hogy kérek engedélyt hozzátok belépni! Egy hete vagyok MTZ tulajdonos vagyis egy mtz 50-es tulaja lettem. De máris hozzátok fordulok máris gondom van remélem tudtok adni kis segitséget! Pontosabban a hidraulikával van gondom vissza enged már kicseréltem a munkahenger gumigyürüket és ha lezárom az antislipet akkor is leenged mi lehet a baj?? Nagyon örülnék ha segitenétek előre is köszönöm!
Sziasztok.Valakinek van valami tapasztalata az UNIA ekékkel?Háromvasuban gondolkodom.Egész jól néz ki de még nem láttam mit csinál ha nagyobb szármaradványt kell fordítani torkollik e vagy mit tud vele kezdeni.
Ha tőcsavar, a folyékony fémmel való beragasztást is megpróbálhatod elsőnek ! De jól ki kell mosni féktisztítóval a lyukat, másként nem köt bele ! Aztán a kevert fémet bele varázsolod valahogy a lyukba, és betekered a csavart ,a többit elvégzi a ragacs ! Az anyát csak akkor húzd meg ha már biztosan megkötött a fém ! A dobozon rajta lesz mikor jó !
Ha a porlasztó alól folyik a víz, akkor a porlasztópersely gumi tömítései elkoptak vagy a persely alatti réztömítés ment el és onnan szivárog, (vagy rosszabb esetben megrepedt a persely!) Én pont most cseréltem mind a négyet! Új perselyek plusz leszorító anyák meg réztömítések! Kábé 12 000Ft volt a teljes garnitúra, de készülj fel, mert a leszorító anyákat nem egyszerű kitekerni a helyükről, főleg ha jól be vannak már ágyazódva. Én itthon hegesztettem egy kitekerő szerszámot, persely kihúzót meg esztergályossal készítettem! Ha gondolod teszek fel képeket róla!
Lehet azt nagyon finoman is! Én úgy csinálom, hogy a kart elnyomom nagyon picit a kényszersüllyesztés irányába, a motor alapjáratán érezni is lehet, hogy kicsit fogja. Ezzel a módszerrel egy zsebóra fedelét be lehetne csukni :-)
Mtz targoncatoronnyal Big-bag zsákot rakodok! Mikor kiemelem a zsákot pótkocsira felrakni és nem tudom szépen lassan finoman leengedni hirtelen megy le! Próbáltam a gépet leállítottam ne legyen nyomás és akkor se jobb!
Zuhanásgátló vagy áramlás szabályzó szelep megoldaná a dolgot?
Először ellenőrizd műszerrel/próbalámpával, hogy rendben megkapja a megfelelő helyre a pluszt és mínuszt. A gomba egy hőre változó ellenállás. (Ellenállásmérővel ellenőrizhető, hogy melegítésre változtatja az értékét.) A vezetékek lehetnek szakadtak vagy zárlatosak. Hozzájön még amit már említettek. Többféle óra, többféle gomba és csak az összetartozók működnek jól együtt.
Nem mindegy melyik óra és melyik gomba ! Még a boltban sem tudják pontosan melyik órának melyik a gombája ! A másik ha a gombát belerántod nagyon a villáskulccsal akkor már tönkre is ment ,azt csak épp finoman szabad belehúzni !
Mtz 552-s gép jó úton is pattog a gép hátulja szólóba is meg pótkocsizás közben is! De ha szártépőt viszem rajta simán fút nem is pattog! Mivel szokott gond lenni? Csak ilyen 1700-1800 fordulat környékén jó felette nagyon pattog hőcög!
Ebben az országban hülye törvények vannak a lámpákra nem megy át a műszakin a ledes átalakitással ,sőt a rendőr le veszi a rendszámot is róla ha meglátja ,még a helyzetjelzőért is ! Nekem is lesz ilyen veszekedésem ha a rendőr meglátja a kocsim helyzetjelzőjét ami szintén ledes izzó !
Erre nagyon vigyázni kell mert külön váltó áram és külön egyenáram része van ,az egyik felől a váltóáram 3 kivezetése, van a másik felől meg az egyen áram kivezetései vannak ! Nem mindegy mit hová kötsz ! Ha jól látható volna a világítási bekötési rajz tudnék segíteni de nem az sajnos ,már volt benne tapasztalatom !
Sajnos eltört az első lámpám nekem nagy kocka van és a diófa erősebb volt :D Szerintetek ha kicserélem érdemes a ledes fajtát berakni világit annyival erősebben?
Mert akkor hátul is lecserélném ledesre.
Illetve a pótkocsi felújítás alatt akkor arra is ledes kerülne előre hátra.
sziasztok mtz-én a generátort bekéne kötnöm de sajna nem megy ha lehet kérnék segítséget. négy kábel jön a generátortól ebből egy vastagabb van az megy a műszerfal fele. köszönöm a segíítséget
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék! Mtzbe Voltmérő órát miként kell bekötni (amper óra mellé). Magán a voltmérő kivezetésein semmiféle jelölés nincsen. A piros karikával jelzett kivezetés az az előlapi piros led-hez van ennyit tudok!
Sziasztok,nos holnap viszem Pirikét müszaki vizsgára és nagy bajban vagyok,mert nem tudom,hogy köteletző-e a sárvédő gumi hátra és az első sárvédő.Szerintetek?
Gyomírtozó keretet csinálok a traktor elejére maga a keret megvan arra gondoltam mindkét oldalra 2-2 szórót rakok az első egy T Szórófej és a szántóföldön használatos ticset fúvóka a szélső pedig valami 45 fokos kellene mert szőlőbe szeretném és a tőkék közé csak azzal tudok szépen beszórni. Tudnátok valami ötletet mondani mi lenne a megfelelő a szélső szóróra? Én a hátigépnek ami van arra gondoltam csak abba nem tudom belerakni azt a fúvókát.
Pedig lehet. Van ahol a sebváltóhoz tesznek egy soros kapcsolót, hogy csak üresben lehessen indítani. A testet pedig a generátorról kapja olyan helyről ahol csak álló motornál van test. Nehogy járó motornál indítózzanak.
Az indító relé szokott ilyet csinálni és a gyujtás kapcsoló amikor szét van égve de még nem teljesen igy néha ad még áramot ! Át szoktam kötni a másik lábára a hagyományos kulcsos indításúnál ! Egyébként jobb a relétől megszabadulni nem látom értelmét ,más trakikon nincs és gombbal mindig indulnak !
Igen én is gondoltam rá,de szerintem nem mert kint az öninditónál mintha kattana,tehát gyanus hogy leadja az áramot,csak vagy nem eleget vagy nem értem..
Sziasztok! Valaki adna tippet miért nem indulhat mtz kapcsolóról?csak kattan és nagyon ritkán indit. De odakint az oninditonal ha összezarok egy kulcsal egybol indul.
Igazad lehet ezt a kattogást én is tapasztaltam már többször is csak nem értettem az okát ,de akkor azért van mert a csukló a tudása határán van és akadozik !
Szerintem az néz a munkagép irányában ,gondolom a becsukható munkaeszközök elfordulása miatt van a dupla kereszt benne ! De mit kötsz össze vele milyen munkagépet hajt !
Új fórum cím várok mindenkit !Fúrógép, gyalu ,flex ! A sok gagyi barkácsgép közt szeretnék tisztán látni hogy ne akkor menjen tönkre a fúró amikor épp nem kéne neki !
Kicsit visszakanyarodva a témához.Az enyém az egyik ilyen! A másikat még nem találtam meg.Gondolod mi lehet nálam???A próba kedvéért a hőmérséklet mérésre van állítva.Mutatja is.Meg se tudom mondani, mikor tettem bele a kis elemet(akksit) !
Elméletileg jónak kellene lennie a tápszivattyúnak, elvégre új. Gázolaj szaga van.
Ma meg lettek nézve a porlasztók is, elég siralmas lett az eredmény. 2 porlasztott rendesen 120-130 bar-on, a 3. 100-on mint a prosztatás öregek, a 4. meg leginkább résolajat termelt mint porlasztott. Kapott 4 új csúcsot 190 bar-ra belőve.
Az érdekes az, hogy tényleg nagyon könnyen indult, erőben sem volt különösebben hiány. De akkor el lesz víve adagolóshoz meglátjuk mi lesz vele. Most mennie kell a gépnek, lecseréltük az olajat legfeljebb 20 óra múlva megint olajcsere lesz, de most sodorni-bálázni kell.
Ha beleszólhatok, akkor azt javaslom, ha fékdobot cserélsz a kardánban akkor már az erősítettre alakítsd át. Nekünk is tavaly kellett szétbontani, cserélni a fékdobot, így erősítettre alakítottuk át. Össze sem lehet hasonlítani a simával. Sokkal többet bír és nem csúszik meg soha. Nem nagyobb költség mintha a simát raknád össze. A kis fogaskerekekbe fémkosaras jó minőségű tűgörgőket kell rakni azok sokáig bírni fogják.
Ha a tápszivattyú jó, akkor az adagolóból engedi át... Adagolóst keress, szerintem... A motorolaj gázolaj szagú egyébként? Ha sokat mész vele így, kinyírja a motorban a csapágyakat, a gázolajnak nincs olyan kenése... Ha víz menne bele, akkor szürke lenne leállítás után az olaj...
Full darabokra szedtem a tlt-t az elejétől a végéig. A másiknak semmi baja amúgy az hbr-s, de azért ment tönkre mert a rudazat megvolt görbülve, aztán elakadt a tankba, a rugót meg csak félig nyomta hátra. Aztán elégett a fékszalag, a szalagdob meg csíkos lett, hogy rohadna meg. Most kap új fékszalagdobot, meg egy fékszalagot. Ha a hbr-es fékszalag nem lesz jó, akkor van itthon még kettő másmilyen, ami új. Na szal szopat. Remélem, hogy most jó lesz mert felgyújtom.....
Egy olyan kérdésem volna a szakikhoz, hogy van egy 80-as MTZ-nk. Nagyjából 30-40 üzemóra alatt a motorolaj szintje megemelkedik, felhígul. Szépen lassan lemegy az olajnyomás is nullára. A gép könnyen indul, közepes erőben van. Gázolaj mehet bele, de hol? Tápszivattyút már kicseréltük újra. Hol engedheti még át? Itthon tudjuk javítani? Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha vontatott permetező azt birni fogja vontatni ! A két milla nem tudom reális-e ,az új árát láttam nem rég 3,2 milla ! Tüzetesen nézd meg mielőtt meg veszed és menjetek is vele néhány kört ,az elsőkereket is kapcsold be és ki néhányszor !
A beállítást már szerintem sokszor leírták itt ,de a lényege, a gép jobb oldalán ahol a rugós karja van a kardán kapcsolón van egy 8mm fúrat és a váltón is van egy ugyanilyen fúrat abba kell dugni egy csavart és az lesz a kar középpontja ! A kis deknit levéve, a munkahenger alatt, van két csavar, azokat tövig kell húzni majd egy fordulatot vissza nyitni ,és jónak kell lennie ! Kímélni kell a kardánt mert nem egy erős szerkezet ,ha nagyon túl terheled és néhányszor megcsúszik akkor utána kell állítani máskülönben egykettőre ledarálja a szalagot !
Ha az egyiket cseréled, akkor a másikat is ki kell cserélned. De nagy csodát ne várj ettől az erősítettnek csúfolt fékszalagtól se. Az eredeti textil fékszalaggal jónak kell lenni, ha rendesen be van állítva
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni az mtz 320 rol. Az érdekelne elsősorban, hogy szőlősben tárcsázott talajon mennyire okozna nehézséget egy 20 hl es permetező munkába állítása, és pl. még az hogy egy 2000 uzemorás gépért mennyire reális a 2 millla... A választ előre is köszönöm!
Üdv! esetleg valakinek ötlete....szétszedtem hátul a TLT-t, mert mindig szarakodott. Nem tudom mi a faszom baja lehet, de a fékdobot meg a fékszalagot kiakarom cserélni, meg rendesen beállítatni az egészet egy szerelővel. Alkatrész vásárlás előtt vagyok. Az lenne a kérdésem, hátha tudja valaki a választ, hogy 80as mtz hátsó TLT szerkezetére, ha erősített fékszalagdobot (56 mili) és erősített fékszalagot (56 mili) vennék, akkor ezt rárehet-e rakni? Vagyis hogy kompatibilis-e??? Ilyet lehet csinálni? Maga a tlt szerkezet hagyományos 80as tlt.
Az originál orosz! Én bontottam ki a böröndöket sok évtized után! A másikat valami ktsz vagy szövetkezet gyártotta, már nem emlékszek rá. Ha belebotlok valami régi műszaki csodába, akkor is felveszem ám, ha nem orosz :-)
Talán tavaly írta valaki hogy a munkahenger dugattyúján a gumigyűrűk helyét szélesebbre esztergáltatta. Tehát eggyel több gumi tömítőgyűrű volt benne. A gumigyűrűket pedig tömítés-szaküzletben kell venni,és nem pedig az MTZ alkatrész boltokban kapható kétes minőségűt!
Van e valaki köztetek aki szerelt már fel Mtz-re menetlassítót? Mi most tettünk fel egyet (tökroppantó húzásához), és csak abban a funkcióban reteszel ami lecsökkenti a sebességet, vissza már nem tudjuk állítani. Van itt valami trükk a felszerelésekor ?
Jó anyag lehet amiből van ! Érdemes lenne elmenni valami emelőgép javítóba és ott venni ó gyűrűket bele az tán jobb ! Munkahengerbe nekem egyszer Felnémeten, Eger mellett csináltak karmantyúkat cncn ! Az a műanyag nagyon strapabíró volt ! Bár nem tudom be lehetne-e rakni az ó gyűrű helyére ,bár ott olyat gyártanak amilyet akar a kuncsaft ! Félkörív lapos külsővel örök élet lenne csak hogy lehetne felhúzni a dugattyúra ,persze lehet melegen lágyabb !
Tudna nekem valaki segíteni porlasztócsúcs vásárlásban adott egy mtz 80 ami turbózva van kérdésem annyi lenne hogy ami bent van wuzetem (eredeti) ugyanezt tegyem vagy túrbósat tegyek bele?Ill. van valaki gépébe bosch csúcs ha egyáltalán lehet kapni mtz-be valót?
Na, szóval a kisfülkés 50-es MTZ vezérlőtömbjén hol van a biztonsági szelep? Illetve hogyan kell beállítani, hogy csak kb 150 bar-nál nyisson ki és ne 110-nél?
Két dolog van a nyomással kapcsolatban. Mivel vezértömb után mérted,még mindig ott a két lehetőség: Vagy a szivattyúd nem tud többet nyomni,vagy a vezérmű biztonsági szelepe engedi el. A szivattyút leellenőrizheted egy fojtószeleppel ellátott nyomásmérő órával.Persze vannak erre a már hiper-szuper mérő műszerek,de azok nem teremnek minden bokorba!
Köszi a válaszokat. Akkor a 100 BAR az kevés...! Volt is egy ilyen sejtésem, mert szántáskor néha nem bírta kiemelni az ekét a földből. Viszont akkor mit lehetne vele kezdeni?
Ez attól függ mennyire van terhelve a hidraulika rendszer. Adja magát, hogy üres állapotban nem fogsz annyit mérni mint terhelt állapotban. Az mtz rendszerében nincs nyomás alapból csak kering az olaj, mikor emelsz akkor a terheléstől függően ugrik fel a nyomás, de 160 bárnál amúgy sem lehet nagyobb mert leszabályoz (jó esetben).
Érdeklődni szeretnék hogy a kisfülkés 50-es MTZ-nek az oldalra kihelyezett hidraulika csatlakozóknál mennyi a normál munkanyomás? Érthetőbben: Ha csatlakoztatok egy gyors csatlakozóra kötött nyomásmérő órát és ráadom a nyomást akkor mennyi BAR nyomást kell(ene) mérnem? Ugyan is az enyém 100 BAR-t mér. Ez milyen érték?
Figyelj nem minden áron eladó én semmit nem nyerek vele ,ha eladom százért vettem én is!Meg van repedve a bal hátsó kerekem egy új gumi árát ha adnak érte elvihetik ,ha nem marad Voltyre gumit akarok rá venni !
Segítséget szeretnék kérni a beteg egy mtz 550-es 1987-es.
Tegnap tárcsázás közben a föld végén forduláskor a kormány teljesen alá volt szedve balra, majd mikor forgattam vissza a kormányt volt egy pattanás abban a pillanatban elment a szervo. A géppel lehet menni de szervo nincs eggyáltalán. Felemeltem az elejét a levegőbe, ugy probáltam járó motorral és anélkül is nincs különbség könnyű a kormány.