Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14288

Az alsó képről jutott eszembe az a sikolyszerű alak, aki a gyanútlan várturistalányokkal szokott szemtelenkedni az ódon kőfalak között...

Hát igen...  :-(((

Mi ebből a tanulság? Lehetőleg a hölgyek csak lovagjuk kiséretében időzzenek a kísértetjárta várromok között!  :-)))

Előzmény: abaamade (14279)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14287

Gratulálok eme várbebarangoló teljesítményedhez Joeyline lovag!

Országunk bús düledékeit végigjárva, össze tudtad hasonlítani középkori erődítményeink helyzetét, pozitív vagy negatív irányú változásaikat. Nem ismerek szebb "sportot" a vártúrázásnál, szívet-lábat-tüdőt és lelket megmozgató testedzéssel vissza a természetbe, a várak közé! :-)

Csak így tovább lovag úr, fel a többi vár meghódítására is!

Ha van kedved és időd, itt a váras Topikban szívesen vennék élményeidet, fotóidat!

Kérdésem: az Aggteleki-hegységben romladozó Szádvárban megfordultál?

Előzmény: Joeyline (14282)
abaamade Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14286
Úgy emlékeztem - ezek szerint rosszul -, hogy Szulyó várának nagyszerűsége előtt leborultál. Ez asszem igaz is lehet, de Sirokon a kicsapongó életet élt Országh Kristóf békétlen lelke lakozik, nemhiába maradt épen pont a mulató nevű dongás rész, s ez a tényező, no meg a falak, sziklába vájt járatok lenyűgözik még a felületes turistát is, nemhogy az erre vetődő várbarátot.
Szádvár pedig nemcsak fenséges romjaiban, érdekes történetében él tovább, hanem a lerombolt szádvári kápolna belső berendezési tárgyai is hirdetik a vár és lakóinak igényességét...
/Bódvaszilas;Tornaszentandrás templomaiban elhelyezett szobrok, oltár/
Előzmény: Nagyon Várbarát (14281)
Pistike Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14285
Azt nézegetem, hogy Telkibánya felől sincs messzebb, mint Gönctől...
Előzmény: Nagyon Várbarát (14262)
vigi68 Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14284

minden megbocsájtva, márciusban megisszuk a pertut... :-)))

Előzmény: abaamade (14283)
abaamade Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14283
ÚÚúú, basszus, de tényleg, és kihagyom a sorból pont azt a várhavert, akinek még több emelet magasan sem remeg be a térdekalácsa. kiengesztelésül nem szolgálhatok ala Vitánnyal, de 3D-s képpel sem, de igyekszem jóvá tenni. Meakulpa...
a Jézuskától pedig kívánom, hogy Vitány várának külcsínyét is ilyen szépen tegyék rendbe, mint a ...
Előzmény: vigi68 (14277)
Joeyline Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14282
Nagy öröm ért a minap:
A Tisza Cserkészcsapattól postafordultával megérkeztek az országos Vártúrák túramozgalom díjazásai :)
Egyszerre adtam le a 3 eddig betelt igazolólapomat 60 vár igazolt érintésével, és most rögtön a "Magyar várak lovagja" lettem. :) Persze az előző két fokozat kitűzőjét is megküldték.

A Vértesben lévő Gerencsérvár felkeresése volt számomra a 60. igazolt, de már korábban is voltam több várnál, csak nem mindenhol volt megoldható a bélyegzés, nemhogy közvetlenül a helyszínen, de sok esetben még a környéken sem, mert nem esett a túraútba közeli falu, ahol ez megoldható lett volna. Úgyhogy most boldog vagyok, mert bizony többéves "munka" van ebben az eredményben.
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14281

...Nagyon Szulyó(?)...

Eredetileg Sirok volt a nagy kedvencem, de most már átpártoltam én is Szádvárra!

Előzmény: abaamade (14275)
civertan Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14280
a kiállitás szerény lesz de a Tankönyvkiadó egyik lelkes és fizetös parnerem ami fontos és itt akik dolgoznak megnézik a képeket reményeim szerint úgyanis nagyon sok fotókiállitáson bolyongtam egyedül.... ami galériákban volt...
abaamade Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14279
Várban, romok között, gyér holdfénynél, surranó éji neszek mellett aludni a leghátborzongatóan legjobb élmények közé tartozik. Csak az a baj, ahogy öregszünk, kényelmesebbé válunk...

Gyarló vagyok; nem ismerem a Mini Kereszteslovagját, viszont a Moby Dick hősét annál inkább; "Indulj keresztesvitéz, Hagyd az álmot el, Hisz tudod a mesét, Tanították régen; szent kereszt-dicső halál..."

Ízelítő a kert-végi misztikumból;
Előzmény: Nagyon Várbarát (14276)
civertan Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14278
névnapomra kérek egy citrommail cimet  ha ez a divat és akkor kérek még ......
Előzmény: karako-hid (14257)
vigi68 Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14277

Drága barátom, engem kihagynál, ejnye, ejnye, no azé mellém csak írd be a Vitány várát.

Előzmény: abaamade (14275)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14276

Tudod régebben, mint "magányos szürke farkas" egyedül jártam a várakat, várromokat. Még nappal csak lefoglalt az utazás és az új élmények, de esténként, amikor felütöttem kis sátramat egy-egy várrom szélmentes zugában, mindig eszembe jutottak gyermekkori olvasmányaim és filmjeim rémalakjai... Kisértet Lublón {Mikszáth} ... Fejnélküli lovas {ha jól emlékszem szovjet film volt}... szóval ehhez az éjszakai várban alvásos mókához kötélidegzet kell + jóféle esti itóka...  :-)

Nekem most egy régi legendás banda nótája jutott az eszembe,

a várromok kísértetjárta "fílingjéről":

Mini együttes {1973}: Kereszteslovag

Kb. a szövege: Heeej, óóóóó, heeej, kardoknak bolondja, győztél csatákban és szerelmes párnákon, de sebesült harcos, mond kinek kell... heej, óóóó, heej, óóóó!!!

"Sebesült harcos, mond kinek kell..."
Előzmény: abaamade (14274)
abaamade Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14275
"Amúgy érdekes az eset, mivel mint dúsgazdag főnemes biztosan tartott a szolgálatában latinul tudó deákot és mégis magyarul írták a testamentumot!

Vajon miért?"

Ne csigázz tovább - egyike a névnapos Tomiknak; és Isten éltesse a Tamásokat, akik körében népszerűek a várak!(Ennek is biztosan van oka, vagy hívjuk Muldert és Szkálit, derítsék ki, hol rejtőzik a "várszeretem" igazság; hiszen, úgy látszik, minden Tamásra jut egy vár: Sjose: Szádvár, Karako: Regéc, és Nagyon Szulyó(?)...

Előzmény: Nagyon Várbarát (14237)
abaamade Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14274
Hm... Orosz Mátyás várát megtalálni nem eccerű, de ezek szerint igen hasznos gyakorlati információkat tartalmaz a mátrai várakat tárgyaló könyv.
Az Orosz M. szikla határozottan tetszett, a Mátra É-i lejtőin a legmarkánsabb vármaradvány - szerintem - a mátramindszenti Óvár, amelyet ugyan térképek nem jelölnek, de a Novákiék-féle leírás révén be lehet azonosítani, s könnyű felkeresni a helyszínt. Az Óvár alatti puszta már tényleg puszta, mert ottjártunkor - kb. 3-4 éve - már a házak helyét lehetett csak kivenni. Tökéletes csend uralkodik a tájon, már-már zavarbaejtően.
"... kell egy ház, a Mátra lejtőin, majd, ha végleg visszavonultam..." - van még, ki e sorok olvastán nem danolja a közkedvelt slágert?
Előzmény: Bence55 (14233)
abaamade Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14273
Csatlakoznék a gratulálók táborához! Ne csodálkozz, ha jan. 5-én két ismerős hippi-fazont is látsz az érdeklődők sorában(Vlak kifejezetten szereti a kiállításokat...)
Előzmény: civertan (14228)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14272
Rendben, majd ráfigyelek. :)
Előzmény: Nagyon Várbarát (14271)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14271

Ha ez így vacakol, legközelebb az ősök példáját fogom utánozni,

felpattanok a lovamra és vágtatok hozzád, mint gyorsfutár

Paripám, paripám vágtass...
Előzmény: tomatas (14268)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14270

Hát fura ügy!!! A gmail és az invitel nem szerette, csak egyedül a citrom!

Az viszont csigalassúságú...   :-(((

Előzmény: tomatas (14268)
karako-hid Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14269
Mit kell segíteni??
Előzmény: Nagyon Várbarát (14266)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14268
Megvan, a citromail nyert. :)
Előzmény: tomatas (14267)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14267
Köszönöm.
Előzmény: Nagyon Várbarát (14266)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14266

Egyszerűen nem értem!  :-(((  Pedig a citromos simán elrepítette feléd!

Na mindegy, akkor elküldöm a listát Karakónak és Reventlownak,

valamelyikük csak tud segíteni rajtam {rajtunk}...

Előzmény: tomatas (14265)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14265
Nem jött meg.
Előzmény: Nagyon Várbarát (14264)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14264

Ismételten elküldtem mindkét címedre, sajnos a helyzet ugyanaz!

A gmail-re nem, míg a citromra sikerült továbbítanom.

Előzmény: tomatas (14263)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14263
Légy szíves próbáld a másikra mégegyszer, mert nem jött meg.
Előzmény: Nagyon Várbarát (14261)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14262

Ezek szerint ti észak felől haladtatok délnek.

Előbb a pálos kolostor romjaira bukkantatok:

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1los_kolostor_(G%C3%B6nc)

http://www.iranymagyarorszag.hu/info/gonc/

http://www.vendegvaro.hu/31-3240

Majd innen tovább ballagtatok délnek, az Amade-vár romjaihoz. Milyen furcsa a történelmi emlékezet, elvégre a szirti sasfészket Aba nembeli Dávid fia Finta nádor építette valamikor 1281 előtt, de ő fellázadt uralkodója ellen, mire IV. "Kun" László király nagy sereggel megostromolta. A győztes uralkodó rövidesen a kegyvesztett Finta öccsének, Amadenak adományozta oda, aki a XIV. század elején megkezdte a darabokra hullott Magyar királyság északkeleti részeiből kiformálni a saját tartományát. Bár formailga elfogadta az itáliai Anjou Károly királyt urának, valójában korlátlan önkényúrként parancsolt a saját tartományában. Hatalma csúcsán 1311-ben a zsarnoki uralma ellen fellázadt kassai szász polgárok ölték meg, fiait pedig túszul ejtették. A Gönc mezőváros feletti sziklagerincet koronázó várról az utolsó adatot a XIV. század végéről jegyezték fel, azután sorsára hagyva romba dőlt.

Még eddig nem végeztek maradványain régészeti feltárást, de egy jó elemzést tett róla Feld István régész, a Castrum Bene Egyesület elnöke:

http://mars.elte.hu/varak/forras_main.php?id=130&n=1

A gönci Amade-vár és környéke

A Magyar királyság ÉK-i területén Amade nádor parancsolt!
Előzmény: Mollly (14256)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14261
Igen, már észrevettem...   :-(   így elrepítettem a citromra!
Előzmény: tomatas (14260)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14260
csatolás nem jött :(

Tamásoknak én is nagyon boldog, amilyet szeretnének! :)
Előzmény: Nagyon Várbarát (14259)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14259

Nagyon tetszetős!!!  :-)

Majd tavasszal ne felejtsük el az Amade-pincébe összeterelni a bozótírtó társaságot egy-két-há... akárhány fotóra, amelyek között persze legyenek 3D-ek is!

Előzmény: vigi68 (14258)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!