Országunk bús düledékeit végigjárva, össze tudtad hasonlítani középkori erődítményeink helyzetét, pozitív vagy negatív irányú változásaikat. Nem ismerek szebb "sportot" a vártúrázásnál, szívet-lábat-tüdőt és lelket megmozgató testedzéssel vissza a természetbe, a várak közé! :-)
Csak így tovább lovag úr, fel a többi vár meghódítására is!
Ha van kedved és időd, itt a váras Topikban szívesen vennék élményeidet, fotóidat!
Kérdésem: az Aggteleki-hegységben romladozó Szádvárban megfordultál?
Úgy emlékeztem - ezek szerint rosszul -, hogy Szulyó várának nagyszerűsége előtt leborultál. Ez asszem igaz is lehet, de Sirokon a kicsapongó életet élt Országh Kristóf békétlen lelke lakozik, nemhiába maradt épen pont a mulató nevű dongás rész, s ez a tényező, no meg a falak, sziklába vájt járatok lenyűgözik még a felületes turistát is, nemhogy az erre vetődő várbarátot. Szádvár pedig nemcsak fenséges romjaiban, érdekes történetében él tovább, hanem a lerombolt szádvári kápolna belső berendezési tárgyai is hirdetik a vár és lakóinak igényességét... /Bódvaszilas;Tornaszentandrás templomaiban elhelyezett szobrok, oltár/
ÚÚúú, basszus, de tényleg, és kihagyom a sorból pont azt a várhavert, akinek még több emelet magasan sem remeg be a térdekalácsa. kiengesztelésül nem szolgálhatok ala Vitánnyal, de 3D-s képpel sem, de igyekszem jóvá tenni. Meakulpa... a Jézuskától pedig kívánom, hogy Vitány várának külcsínyét is ilyen szépen tegyék rendbe, mint a ...
Nagy öröm ért a minap: A Tisza Cserkészcsapattól postafordultával megérkeztek az országos Vártúrák túramozgalom díjazásai :) Egyszerre adtam le a 3 eddig betelt igazolólapomat 60 vár igazolt érintésével, és most rögtön a "Magyar várak lovagja" lettem. :) Persze az előző két fokozat kitűzőjét is megküldték.
A Vértesben lévő Gerencsérvár felkeresése volt számomra a 60. igazolt, de már korábban is voltam több várnál, csak nem mindenhol volt megoldható a bélyegzés, nemhogy közvetlenül a helyszínen, de sok esetben még a környéken sem, mert nem esett a túraútba közeli falu, ahol ez megoldható lett volna. Úgyhogy most boldog vagyok, mert bizony többéves "munka" van ebben az eredményben.
a kiállitás szerény lesz de a Tankönyvkiadó egyik lelkes és fizetös parnerem ami fontos és itt akik dolgoznak megnézik a képeket reményeim szerint úgyanis nagyon sok fotókiállitáson bolyongtam egyedül.... ami galériákban volt...
Várban, romok között, gyér holdfénynél, surranó éji neszek mellett aludni a leghátborzongatóan legjobb élmények közé tartozik. Csak az a baj, ahogy öregszünk, kényelmesebbé válunk...
Gyarló vagyok; nem ismerem a Mini Kereszteslovagját, viszont a Moby Dick hősét annál inkább; "Indulj keresztesvitéz, Hagyd az álmot el, Hisz tudod a mesét, Tanították régen; szent kereszt-dicső halál..."
Tudod régebben, mint "magányos szürke farkas" egyedül jártam a várakat, várromokat. Még nappal csak lefoglalt az utazás és az új élmények, de esténként, amikor felütöttem kis sátramat egy-egy várrom szélmentes zugában, mindig eszembe jutottak gyermekkori olvasmányaim és filmjeim rémalakjai... Kisértet Lublón {Mikszáth} ... Fejnélküli lovas {ha jól emlékszem szovjet film volt}... szóval ehhez az éjszakai várban alvásos mókához kötélidegzet kell + jóféle esti itóka... :-)
Nekem most egy régi legendás banda nótája jutott az eszembe,
a várromok kísértetjárta "fílingjéről":
Mini együttes {1973}: Kereszteslovag
Kb. a szövege: Heeej, óóóóó, heeej, kardoknak bolondja, győztél csatákban és szerelmes párnákon, de sebesült harcos, mond kinek kell... heej, óóóó, heej, óóóó!!!
"Amúgy érdekes az eset, mivel mint dúsgazdag főnemes biztosan tartott a szolgálatában latinul tudó deákot és mégis magyarul írták a testamentumot!
Vajon miért?"
Ne csigázz tovább - egyike a névnapos Tomiknak; és Isten éltesse a Tamásokat, akik körében népszerűek a várak!(Ennek is biztosan van oka, vagy hívjuk Muldert és Szkálit, derítsék ki, hol rejtőzik a "várszeretem" igazság; hiszen, úgy látszik, minden Tamásra jut egy vár: Sjose: Szádvár, Karako: Regéc, és Nagyon Szulyó(?)...
Hm... Orosz Mátyás várát megtalálni nem eccerű, de ezek szerint igen hasznos gyakorlati információkat tartalmaz a mátrai várakat tárgyaló könyv. Az Orosz M. szikla határozottan tetszett, a Mátra É-i lejtőin a legmarkánsabb vármaradvány - szerintem - a mátramindszenti Óvár, amelyet ugyan térképek nem jelölnek, de a Novákiék-féle leírás révén be lehet azonosítani, s könnyű felkeresni a helyszínt. Az Óvár alatti puszta már tényleg puszta, mert ottjártunkor - kb. 3-4 éve - már a házak helyét lehetett csak kivenni. Tökéletes csend uralkodik a tájon, már-már zavarbaejtően. "... kell egy ház, a Mátra lejtőin, majd, ha végleg visszavonultam..." - van még, ki e sorok olvastán nem danolja a közkedvelt slágert?
Csatlakoznék a gratulálók táborához! Ne csodálkozz, ha jan. 5-én két ismerős hippi-fazont is látsz az érdeklődők sorában(Vlak kifejezetten szereti a kiállításokat...)
Majd innen tovább ballagtatok délnek, az Amade-vár romjaihoz. Milyen furcsa a történelmi emlékezet, elvégre a szirti sasfészket Aba nembeli Dávid fia Finta nádor építette valamikor 1281 előtt, de ő fellázadt uralkodója ellen, mire IV. "Kun" László király nagy sereggel megostromolta. A győztes uralkodó rövidesen a kegyvesztett Finta öccsének, Amadenak adományozta oda, aki a XIV. század elején megkezdte a darabokra hullott Magyar királyság északkeleti részeiből kiformálni a saját tartományát. Bár formailga elfogadta az itáliai Anjou Károly királyt urának, valójában korlátlan önkényúrként parancsolt a saját tartományában. Hatalma csúcsán 1311-ben a zsarnoki uralma ellen fellázadt kassai szász polgárok ölték meg, fiait pedig túszul ejtették. A Gönc mezőváros feletti sziklagerincet koronázó várról az utolsó adatot a XIV. század végéről jegyezték fel, azután sorsára hagyva romba dőlt.
Még eddig nem végeztek maradványain régészeti feltárást, de egy jó elemzést tett róla Feld István régész, a Castrum Bene Egyesület elnöke:
Majd tavasszal ne felejtsük el az Amade-pincébe összeterelni a bozótírtó társaságot egy-két-há... akárhány fotóra, amelyek között persze legyenek 3D-ek is!