Keresés

Részletes keresés

KömKel Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53421

Nem veszünk össze, mert teljesen másképp látjuk a dolgokat :)

Te úgy csinálod, hogy téged ne basztassanak holmi repedések miatt, és a gyári előirásokat leszarod.

Én viszont úgy csinálom, ahogy elő van irva, mert számomra fontosabb a hanggátlás, mint az, hogy elreped a fal-gipszkarton csatlakozás.

Mellesleg a gipszkartonozás nem a kőműves dolga, és egy JÓ gipszkartonos értelemszerűen nem tolja neki a falnak a lapokat, és a fal-mennyezet csatlakozásnál az 1-2 millis rést szilóval nyomja ki, hogy minél kevésbé repedjen el.

Azt már csak mellékesen emlitem meg, hogy nálam én csináltam a kőműves és gipszkartonos melót is, úgy ahogy elő van irva, és bár rohadt sokat szivtunk vele, de nem repedt el sem a kartonnál, sem pedig a válaszfal.

Ha nálam valaki holker diszitést próbálna felrakni anélkül hogy én ezt kérném, páros lábbal rúgnám ki... El kéne felejteni végre azt a mentalitást, hogy a hibákat minden szarral eltakarjuk. Ha előre meg van mondva a tulajnak, hogy ez két különböző anyag, tuti lesz hajszálrepedés, akkor tisztában lesz vele. Viszont ha az idióta összegletteli a falat a mennyezettel, akkor nem hajszálrepedés lesz, hanem egy ronda cikkcakkos, ami tényleg gáz.

A nagyon igényes tulajnak lehet árnyékfugát késziteni, csak mondjuk ennek elkészitésébe meg beledöglik a kőműves is, meg a gipszkartonos is, mivel mindenhol szögegyenes és párhuzamos éleket kiván. (amikor ilyet csináltattam, a kőműves 3x, a gipszkartonos 4x-es munkadijat próbált kicsikarni emiatt. Csak mivel részletes tervek alapján adták az árajánlatot, bukták a többletmunka költségét)

Előzmény: nagy ivó (53420)
nagy ivó Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53420

""

Egyszerűen nem értem, hogy miért kellene spórolni 1800 Ft-ot ajtónként az áthidaló hiánya miatt, amikor egy jó belső ajtó mondjuk 50e Ft.""

Mivel az ajtót utólag építik be habbal, az gyakorlatilag nem ér falhoz

"""Ha jól értem, akkor te a válaszfalat abbahagynád a gipszkartonozás alatt?

Csak mert a helyiségek közötti hanggátlás ezzel meg is szűnik, mivel az egybefüggő gipszkarton mennyezet viszi a hangot midenfelé.""

Igen. Mi a fontosabb, a hanggátlás vagy a repedés elkerülése?

Annyira hanggátló a 1-2 cm hab is van a mennyezetnél, amit holkerdísszel takarnak, mint a beltéri ajtó vagy a 10-es fal

""Fafödémnél HELYISÉGENKÉNT kell gipszkartonozni, faltól-falig. A válaszfalakat az álmennyezet sikja fölé kell engedni""

Garantált a felső sor repedése, mivel a fafödém mindig mozoghat.

Előzmény: KömKel (53417)
KömKel Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53419

A kisméretű tégla nyomott öv esetén kell, itt meg a saját súlyán és a felette lévő 1-2 sor válaszfaltéglán kivül nincs más amit hordania kellene.

Előzmény: szucsip (53418)
szucsip Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53418

Nagy valószínűséggel akkor ragaszkodni fogok az áthidalóhoz, igaz a 2 szál 10-es vas olcsóbb valamivel, de nem ezen a pár áthidalón fog múlni. Mivel a kisméretű téglát egyikőtök sem említette, ezt úgyveszem, hogy arra nincs szükség.

A födém egyébként betonfödém.

Előzmény: KömKel (53415)
KömKel Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53417

Az, hogy mit csinál a kőműves mert szerinte az úgy jó, és mi van előirva, teljesen más dolog.

Egyszerűen nem értem, hogy miért kellene spórolni 1800 Ft-ot ajtónként az áthidaló hiánya miatt, amikor egy jó belső ajtó mondjuk 50e Ft.

Nálam azonnali visszabontást ér ez a munka. 

"Ez eddig rendben is lenne, de mivel a fafödém mozoghat a fal meg nem, ezért célszerű kartonozás után a fal tetejét habozni"

Ha jól értem, akkor te a válaszfalat abbahagynád a gipszkartonozás alatt?

Csak mert a helyiségek közötti hanggátlás ezzel meg is szűnik, mivel az egybefüggő gipszkarton mennyezet viszi a hangot midenfelé.

Fafödémnél HELYISÉGENKÉNT kell gipszkartonozni, faltól-falig. A válaszfalakat az álmennyezet sikja fölé kell engedni, innentől kezdve azok kvázi a levegőben állnak. A fa födémgerendára rögzitett fal fölé helyezett deszkázáshoz lehet esetleg kiékelni abban az esetben, ha NEM lakott a tetőtér. Ha lakott akkor nem szabad, mert a fafödém kis mozgásai a kiékelt válaszfalon hajszálrepedéseket okoznak.

Előzmény: nagy ivó (53416)
nagy ivó Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53416

""Az áthidaló kihagyása nálam azonnali kirúgást érte""A belső ajtót meg fogja nyomni a felette lévő téglasor.""

Azért ezt nem mondod komolyan?

A nyílás fölötti sor alatt habarcsba rakott 2 szál 8-10-es vas tökéletesen megfelel, olcsóbb is mint a 10-es falhoz való áthidaló

Száradás után az már nem nyom semmit, nem mozog, főleg, ha az ajtót puhabbal rögzítik.

"" Fafödém esetén a tetejére szokás habarcsból egy kenést rakni drótozással, hogy az merevitsen"

Ez eddig rendben is lenne, de mivel a fafödém mozoghat a fal meg nem, ezért célszerű kartonozás után a fal tetejét habozni

Előzmény: KömKel (53415)
KömKel Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53415

Az áthidaló kihagyása nálam azonnali kirúgást érte, ez nagyon súlyos hiba. A belső ajtót meg fogja nyomni a felette lévő téglasor.

A bekötőszalag helyett jó a drót+szög is, vagy hilti szalag-

A purhabos kitöltés akkor kell, ha betonfödém van felül, mert ezzel ékeled ki a falat. Fafödém esetén a tetejére szokás habarcsból egy kenést rakni drótozással, hogy az merevitsen. Ha nagyon hosszú a fal keresztfalcsatlakozás nélkül, akkor gondoskodni kell pár helyen a fal kitámasztásáról. 

Előzmény: szucsip (53414)
szucsip Creative Commons License 2013.02.23 0 0 53414

- 10-es PTH válaszfalaknál az ajtók fölé kell-e áthidalót, illeteve kisméretű téglát betenni? Több helyen láttam, hogy egyik sincs.

- A téglákat hogyan kell bekötni a főfalba, mindenképpen kell a porotherm által forgalmazott 160 forintos bekötő szalag, vagy jó az acéldrót is erre a célra?

- a legfelső sornál 2-3 centit purhabbal kell kitőlteni?

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53413

köszönöm

Előzmény: Törölt nick (53412)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53412

Az 5*~7=35 mázsa fa az 3500/2,7=~1300 m3 gáz nagyjából, így összesen ~1500 m3 gáz fogyott volna.

Eddig úgy 130 nap telt el a fűtési szezonból, azaz 1500/130=11,5 m3 gáz lenne a napi átlag.

Hmmm, nem rossz ez sem, sőt az átlagnál jobb, de elégedettségre inkább a csak max. 7-8 m3/nap adna okot.

(melegvíz nélkül számolva persze...)

------

Igazából évi 80-100 m3 lehet a lábazat bűne, azaz 12-14 eFt/év gázból.

Fából 5-6 eFt/év körül...

Vagyis fával fűtve a járda szétverés, lejjeb szigetelés, újjá építés

csak akkor buli, ha saját kezüleg csinálod, kedvtelésből...

...gázzal is határeset, olyan 10-15 év a nullszaldó, saccra.

Előzmény: Törölt nick (53410)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53411
Előzmény: Törölt nick (53410)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53410

valszeg tényleg nem megfelelő a lábazati szigetelésem, mivel csak a térkő alá nyulik 7 centire, alatta meg beton van.

a kérdésem az lenne, hogy szerintetek megéri-e szétverni a járdát, vagy hogy kb mennyi hó mehet ott ki egy télen vagy hónapba? 5000 vagy 50000 ft? 

eddig kb 200 m3 gáz, és 5 rendes 1x1x1 es m3 fa fogyott a télen.150 nm házhoz.

nagy ivó Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53409

1 lóger az 2 m magas, 2 szintessel 6 m munkamagasságig jó.

Ideális a hőszigeteléshez mert az 50 cm -es bála melett még marad 30 cm, ahol el lehet menni mellette, szemben a keskenyebbel, ahol át kell lépni vagy tolod magadelött a bálát.

Nagyon stabil, igaz, van súlya is. Állításnál a vízszint-függő fontos tényező.

A neten biztosan találni, akár bérbe is

Előzmény: ilias (53408)
ilias Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53408
mennyi a 2 lóger magasság? :)
kb. 5 méter munkamagasság kellene. nem hátrány, ha masszív a cucc. mennyiből jönne ki egy ilyen, akár használtan is?
Előzmény: nagy ivó (53406)
ilias Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53407
köszi.
saját felhasználásra kellene egy ilyesféle állvány. 63e-ért újonnan szerintem nem drága.
Előzmény: KömKel (53405)
nagy ivó Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53406

Ha masszívat akarsz arra ott a keretes állvány, 80 cm munkafelültttel, 2 lóger magasan megáll kikötés nélkül is

Előzmény: ilias (53404)
KömKel Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53405

Igen, azt.

1. elég keskeny a maga ötvenvalahány centijével

2. inkább egyemberes

3. nagyon könnyű, még teljesen összerakva is egy ember tudja mozgatni lazán

4. mivel könnyű, tud inogni rendesen. Ezt én tetőléc kitámasztásokkal orvosoltam, valamint a lábaira raktam pár blokktéglát leterhelésnek

Szóval otthoni épitkezéshez kurva jó, de a szakik szerintem szidni fogják, mert nincs sok tér rajta a melóhoz. Viszont ha a kölcsönzéses állványt nézzük, akkor bőven megéri megvenni egy épitkezéshez, és legfeljebb a végén eladni féláron.

Előzmény: ilias (53404)
ilias Creative Commons License 2013.02.22 0 0 53404
KömKel, Axial állványt vettél a Praktikerben, Sten típusút? ha igen, milyenek a tapasztalataid róla?
KömKel Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53403

Hozzáépités vagy bővités esetén szoktunk több helyen is alapfeltárást csinálni, magyarul kiásatni az alapot, hogy lássuk milyen egyáltalán a teherbirása, és milyen állapotban van. Sokszor előfordult ehhez hasonló eset, amikor az elképzelést felboritotta a meglévő alapozás állapota.

Mindazonáltal ilyen fagyos időben amikor tavasszal már kezdenének épiteni az emberek, nem mindig lehet alapfeltárást végezni, ilyenkor a statikus beleirja a saját anyagába, hogy "alapfeltárás a helyszinen nem történt, a munka megkezdése előtt a feltárás után statikusi konzultálás szükséges".

Ha ez nem szerepel a statikus anyagában, akkor teljes mértékben övé a felelősség a probléma nem feltárásáért.

Egyébként meg nem a kőműves reszortja eldönteni milyen az alapozás, hanem menjen ki a statikus, és javasoljon megoldásokat IRÁSBAN. Ha ő jónak találja az alapozást a kőműves véleményével szemben, akkor a kőműves csak le akarta húzni az épittetőt (vagy túlbuzgó).

Előzmény: négyzet (53400)
ilias Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53402
ez jó hír lenne.
Előzmény: KömKel (53398)
tüzesember Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53401

Nem értek hozzá de szerintem ez VICC ????:??

Előzmény: négyzet (53400)
négyzet Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53400

Sziasztok, egy masik forumon olvastam a kerdest, es kivancsi lennek a "megoldasra", mi a velemenyetek?

"Vettünk egy kis házat, az volt a terv, hogy hozzáépítünk. Az építész elkészítette a tervet.

Aztán jött a kőműves, megbontotta az alapot és közölte, hogy szét van fagyva, újra kell alapozni az egészet. 

Egy családtagomban felmerült a kérdés, hogy hogy lehet, hogy a statikus aláírta a tervet, nem mértek be semmit? Szerinte valaki nem mond igazat, vagy a statikus nem végezte el a munkáját, vagy a kőműves akar magának egy zsíros megbízást?

Mit gondoltok?

Bevallom, nem tudom pontosan, hogy mi a statikus felelőssége, dolga-e ellenőrizni az alap állapotát. 

Elszúrtuk, eleve meg kellett volna nézetni az alapot, akkor most beljebb lennénk jópár elvesztegetett hónappal. De a kérdés az, hogy (rajtunk) kívül ki hibázott, ha hibázott?"

Gyurma35 Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53399

Sziasztok!

Talajszint felett 40 cm-el lévő szerelőbeton talajpára elleni szigetelésére elég egy réteg 4kg/m2-es vízszigetelő lemez?

Illetve a kellősítés elhagyható-e vízszintes felületen?

KömKel Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53398

Még keresgélik a konkrét jogszabályt, de szerintem már a szakmunkás is elég lesz. Hiszen az már maga a "tudás" az adott szakmában.

Ha megtudtam a részleteket, mindenképpen megirom.

Előzmény: Mr.V. (53397)
Mr.V. Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53397

és mi ez a szükséges végzettség? elég a kőműves szakmunkás - amivel nem lehetsz FMV általában - vagy ehhez is legalább mestervizsga vagy technikusi végzettség szükséges?

Előzmény: KömKel (53396)
KömKel Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53396

Némi infóhoz jutottam a házilagos kivitelezés körében:

Ha megvan a szükséges végzettség, akkor közeli hozzátartozónak lehet csinálni a munkát kalákában, csak a kamarának kell benyújtani egy kérvényt, és ebben engedélyezik azt is, hogy saját maga legyen a felelős műszaki vezető a saját munkájára.

---

Másik infó, hogy a felelős műszaki vezető és a tervezői felelősség már nem csak 10 évig tart, hanem az illető haláláig, vagy az épület élettartamáig.

Innentől kicsit komolyabb hiszti lesz azon, hogy a terveken ami szerepel, az legyen a valóságban is megépitve...

ghosty9 Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53395

Kösz, szerencsére már nem aktuális... Leírtam volna a ház műszaki paramétereit kb.-ra, meg hogy ezek alapján reális-e a G besorolás, de azóta a szakember rájött, hogy összekeverte egy korábbi munkájával, és mégis inkább D lesz az.

Szóval a felajánlást köszönöm, majd beváltom máskor másra ;-), a fentit meg inkább nem minősíteném, jobb az úgy mindenkinek. :-)

Előzmény: KömKel (53392)
nagy ivó Creative Commons License 2013.02.21 0 0 53394

Küldj valami képet, leírást, méretet és rákérdezek a szomszédra

Előzmény: <Tycoon> (53393)
<Tycoon> Creative Commons License 2013.02.20 0 0 53393

sziasztok

Lehet nem jó helyen vagyok, de fémes-fórumot nem találtam.

Szükségem lenne pár egyedileg legyártott időjárás álló horganyzott közepes méretű vas/acél utcai hulladékgyűjtőre. (valami nagyon erős lyukacsos perforáltlemezből)

Tudok estleg ajánlani olyat aki ilyesmit le tud gyártani egy meglévő típus mérete alapján, nem aranyárban? 

KömKel Creative Commons License 2013.02.20 0 0 53392
Kerdezz nyugodtan, foglalkozom tanusitassal (is).
Előzmény: ghosty9 (53390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!