Keresés

Részletes keresés

szicsu1007 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37114

Ha megbecsülöm, hogy százan írnak ide (ill. kérdeznek), akkor megkockáztatom a kijelentést, hogy egy százas tudás-skála minden elemére jut egy-egy topiklakó. Érdekes lenne megkérdezni a kollegákat, hogy egy százas skálán mennyire becsülik a saját tudásukat. Az a baj, hogy aki kezdőként (vagy bármi oknál fogva) túlzottan járatlan ebben a témában (növényvédelem), attól nem lehet elvárni, hogy megbecsülje a saját tudását. Én pl. nem vállalkozom rá:-(((.

"azt hittem, azt mindenki tudja"

Hát nem!

Ha mindenki tudná, akkor nem járkálnánk ide:-)))

Én pl. tudtam (és most újra benéztem a NÉBIH-be), hogy a Nevikénnek nincs "nyári" dózisa. De még sosem tűnt fel nekem a kén kontra poliszulfidkén összevetés.

Mentségemre szolgáljon, hogy permetezés előtt rendszeresen bogarászom a NÉBIH engedélyt. Ezt csak akkor szoktam eltéveszteni:-(((((((, ha megmaradt egy kétéves szerem, és nem veszem észre, hogy már hónapok óta betiltották.

Jótanácsként még annyit üzennék a társaimnak, hogy óvatosan kezeljék a nem NÉBIH által írt speckókat, ahol mondjuk egy Agrokén ismertetőben gyümölcsfa olajat említenek.

Ez nem olyan nagy tragédia, de azért van némi különbség(?) a kétféle olaj között.

Előzmény: van_Persil (37112)
szicsu1007 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37113

Fitoplazma (ESFY)?

Előzmény: W_B (37111)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.15 -17 0 37112

A nevikénnek nincs engedélyezett "nyári" dózisa, kizárólag lemosózáshoz (amikor még csak rügyek vannak, nem pedig zöld részek) használható...

Én kén alatt az elemi ként értem (pl. thiovit, kumulus etc.) nem a lemosózáshoz használt mészként (kalcium-poliszulfid). Elnézést, ha félreérthetö voltam, de azt hittem, azt mindenki tudja, hogy lemosózáshoz és év közbeni permetezéshez nem ugyanaz a "kén" kell, így pl. a thiovit se jó (nincs is rá engedélye) lemosózáshoz...

Előzmény: ksanyi52 (37110)
W_B Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37111

Sziasztok!

Fiatal kajszi fa ágvégén a levelek mintha fonnyadnának.

Mi lehet ez?

Virágzás után van, 2 Chorust kapott az idén (meg tavasszal olajos rézkén lemosót).

ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37110

Csak kérdezem, hogy akkor Nevikén mehet hozzá, nyári dózisban, persze csak virágzás után? Főleg az almára és körtére gondolok. 

Előzmény: van_Persil (37102)
zsorsz Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37109

Jó pár éve ezekkel az öreg tőkékkel így vettem, aztán elkezdtem erősebben visszametszeni hogy alulról hajtson. Végre idén elég sok tőkét vissza tudtam vágni, így azokra csemegét szeretnék oltani.

Előzmény: van_Persil (37101)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.15 -17 0 37108

A chorust direkt úgy fejlesztették ki, hogy minimalis felszívó felületnél is müködjön.

Előzmény: szicsu1007 (37107)
szicsu1007 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37107

Fától is függ, hogy virágzásban mennyi szívás lesz:-)). Kajszinál pl. szinte semmi levél nincs, ott csak a csészelevelek (és esetleg sziromlevelek) tudnak szívni.. De a mellékelt meteor kb. 10% virágzásban van (tegnap kapta az első Chorust), és bizony van rajta felszívós felület:-))

Ha a sziromlevelek nem tudnának felszívni, akkor a NÉBIH nem írná azt, hogy virágzás kezdetén, fővirágzásban és virágzás végén kell kijuttatni a Chorus 50 WG-t.

Előzmény: ksanyi52 (37100)
szicsu1007 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37106

Igen, persze. Thiovit Jet-et szoktam - ehhez már kell némi levélkezdemény.

Előzmény: van_Persil (37102)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37105

Az enyém is füves de alacsonyan tartom és a tövek körül mulcs fedés van ,de ha még is kizöldül ki gyomírtom ,nem szeretek a damillal közel menni a tőhöz !

Előzmény: zsorsz (37098)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.15 -1 0 37104

Nem tudom ,valami gomba ! Valamelyik csak hat rá ! Mást még mit tudnék neki vagy bárkinek is mondani .

Előzmény: öreg_néne_b (37094)
Ali-bá Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37103

A sziromlevél is képes felszívni a felszívódó vegyszert. Pl. az őszibarack tafrina elleni difenokonazol hatóanyagot.

Előzmény: ksanyi52 (37100)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.15 -17 0 37102

Topas mellé mindig adj ként is (már ha a növény kaphat egyáltalán és akkor ként), mert a topas (és az azolok) lisztharmat elleni hatékonysága nem a legkiválóbb.

Előzmény: szicsu1007 (37099)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.15 -17 1 37101

A gaz nem, de a hátsó sorokban jól látszik a pörgye (tarackbúza? a hivatalos neve), az rendesen kiszáritja a talajt meg elvonja a tápanyagot, de a sima pörgye se jó a töveknek. Ha kitányéroznád a töveket, csodát tennél a szölöddel, ill ráférne egy karfelújítás is, az helyrebillentené a hormonháztartását a tökéknek (szemm vesszök, nagyobb, teltebb fürtök ugyanannyi tápanyagforrás mellett). Tudom, miröl beszélek, újítottam már fel sündisznó-tökéket, évek óta gondozatlan tökéket. ha minden 3. tökénél cserélnéd le a kart, akkor a munkát el tudnád osztani 3 évre és meg tudnád fgyelni a különbséget. ahol meg nem látni változást, azzal a tökével nem érdemes foglalkozni. Ha a girbegurba karok helyett egyenesen elhúzott szálvesszö képezné az alapot, sokkal könnyebben tudnál dolgozni vele, pláne, ha egységes lenne ezen a téren az egész ültetvényed, és még növényvédöszerböl se kellene annyi, ill. könnyebb lenne a zöldmunka is. Tökénként 10-12 termö rügynek pont elégnek kell lennie egy normális termés leadásához, sokkal kevesebb munkával, mint most. Mert ha minden töke ugyanúgy van kialakítva, akkor nem kell minden tökénél megállni és gondolkodni, hogy itt most mit is kell meghagyni, meg mit leszedni. És ahol könnyebb a zöldmunka, ott egészségesebb a belsö klíma=>kevesebb betegség.  a növényen. (Véletlenül se kötekedésként írtam, kizárólag a segítö szándék vezérelt, ezért kérlek, te is úgy kezeld!)

Előzmény: zsorsz (37098)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37100

Azért remélem hogy kárt nem tettem bennük, majd legközelebb úgy csinálom. Belebújtam a vegyszeres vödrömbe, van mospilán is. Általában mindegyiknél virágzásba írják használatát, de a dózisok, 0.125- 0.5 ig, meg a víz mennyiség is. 600-1500 ig, melyiket érdemes használni? Én mindig azt hittem hogy csak a levélen veszi fel a növény a vegyszert, ilyenkor még alig van levél a fán. Ráadásul nem is egyszerre virágoznak. 3 meggyfám van, egyik teljes, másik közepes, harmadik kezdő virágzásban,2 szilva kb 2 hét érés különbséggel, 4 kis körte ,viszonylag egyszerre virágoznak, 2 őszi barack , az egyik már elvirágzott a másik közepes virágzásban na és az almák, utálom a vegyszerezést, úgy ahogy van.

Előzmény: szicsu1007 (37099)
szicsu1007 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37099

A Chorus csak moníliára való, a Topas moníliára és lisztharmatra is.

Amikor a csonthéjasokra a virágzás végén Topast adok (harmadik menet), akkor nyomom az almát is Topas-zal, lisztharmat ellen. Ráadásul tapasztalatom szerint a csonthéjasok közül csak a szilva és az őszi szokott lisztharmatos lenni, a meggy és a cseresznye nem.

Előzmény: ksanyi52 (37093)
zsorsz Creative Commons License 2022.04.15 0 1 37098

De vhol volt ez már hogy a gaz nem biztos hogy árt a szőlőnek.

Előzmény: zsorsz (37097)
zsorsz Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37097

Az a helyzet hogy engem kéne felújítani, de még szivoskodom, a leg minimálisabb dolgokat csinálom vele. Pl. csak minden 2. sort kaszálom, erre vettem egy kis aksis damilost amit elbirok. Igen, elhanyagoltnak tűnik a szőlő, de azért terem minden évben.

naivkezdo Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37096

Én a kép alapján inkább az akármire tippelek.  A bármi nem ilyen, az látszana.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37095

Vegyél vékonyabb kesztyűt, amiben tudsz is dolgozni. Ajánlom a nitril kesztyűt. Véd és nem otromba.

Előzmény: Didergő Király (37088)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.15 0 1 37094

Ok, hogy leb.sztad, és azt is mondtad, mivel permetezzen, de szerinted mi ez?
A fókusz a háttéren van, egyébként is kis felbontású kép, ez alapján lehet akármi vagy bármi a szőlőn.

Előzmény: kavicsos64 (37073)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37093

Köszönöm szépen. Akkor a topas elegendő lenne moniliára is meg lisztharmatra , vagy a chorus is?  És akkor mit takar az az egyéb? Tavaly csak chorust fújtam és az almák lisztharmatosak voltak. Nem vagyok tisztában ezekkel a hülye gombákkal. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (37089)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37092

Köszi, megint tanultam.

Előzmény: szicsu1007 (37091)
szicsu1007 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37091

Chorus vagy Topas - mindkettő jó csonthéjas moníliára. Abban különböznek (pl.), hogy a Chorust hidegebb időben is ki lehet fújni (2-3 foknál is hatásos), a Topas pedig lisztharmatra IS jó.

Én váltogatom. Először Chorust fújok (amikor még hidegebb van), majd 8-10 nap múlva Topast.

Persze ha hűvös időben elhúzódó virágzás van, akkor kétszer adok Chorust, aztán egy Topast.

Előzmény: ksanyi52 (37081)
arpad-lajos Creative Commons License 2022.04.15 0 0 37090

- A kereshető Növényvédőszer-adatbázis naprakész

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2022.04.15 0 2 37089

Pazarlás és környezetszennyezés, ha ötletszerűen ömlesztve kevered a szereket.

Chorus és Topas ugyanarra jó. Egyszerre teljesen felesleges...

Szoktam volt mondani, a Karate olyan mint a Chemotox. Mindent gyilkol, amire ráfújod, de pár óra múlva semmit nem ér. Néhány túlélő darázs elegendő, hogy a fa termésének nagy részét megfertőzze.

A szilvadarázs a virágzás lecsengésekor helyezi el a petét. Az pár napon belül berágja magát. Onnantól karatézhatsz amennyit akarsz! Virágzásban meg nem használunk Karate-t.

Mospilant használj, az felszívódó szabad forgalmú szer. Nincs más, csak ez az egy!Lehetőleg ne keverd semmivel, tisztán használd, maximum segédanyagot tegyél hozzá!

A szilvadarázs ellen ilyenkor kell permetezni, amikor a szirmok intenzíven elkezdenek hullani.

Előzmény: ksanyi52 (37077)
Didergő Király Creative Commons License 2022.04.14 0 1 37088

az a baj, hogy elég vastag a kesztyűm, nem tudok vele ilyen apró dolgokat rendesen megfogni. amikor vékony mosogató gumikesztyűt használtam, mindig szétszakadt, akkor meg az volt a baj. mindig azt hiszem, hogy nem fogom kifolyatni a vegyszert előkészületek alatt, aztán többször nem jön össze, mint ahányszor összejön. ma a mospilant folyattam rá a kezemre, amikor egy dunsztos üvegben lötyögtettem a port, hogy feloldódjon. nem hogy lennének kiskerti felhasználásra való mennyiségek könnyen kezelhető formátumban, pl 1, 5 literhez való ampulla vagy portasak. egy házhoz szállított készételt be tudsz tömni a fejedbe, és el tudod tüntetni a csomagolását úgy, hogy hozzá sem érsz az ételhez, egy potenciálisan életveszélyes méreggel meg ügyeskedni kell, hogy nehogy magadra folyasd, ha x mennyiséget fel akarsz használni belőle, mert nincsenek ésszerű adagok, amikkel könnyű dolgozni. ma egy fát kellett megpermeteznem mospilannal. a 4 grammos zacskóból önts ki 0,4 grammot...van egy lidlis kanál mérlegem, 0,1 gramm pontosságú, lehet, hogy befogom ehhez a dologhoz, mert ez nem állapot.

Előzmény: van_Persil (37087)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.14 -18 0 37087

Permetlé elökészítésekor ugyanolyan védöruházat (ruha, gumicsizma, kesztü, maszk etc.) kell, mint a felhasznált permetszerek elöírásainak a legszigorúbbja. Ha szerves gözök elleni szürö kell a maszkba, mert a felhasznált akárhány szer közül csak egyhez is ez az elöírás, akkor is végig kötelezö az ilyen szürös maszk használata az elökészületek alatt.

Előzmény: Didergő Király (37086)
Didergő Király Creative Commons License 2022.04.14 0 1 37086

egy injekciós tűvel szívd fel az ampullából az egészet egy fecskendőbe, utána nyomj ki belőle annyit, amennyit kell, a maradékot zárd le úgy, hogy beleszúrod a tűt egy parafadugóba. az én tavalyi fél ampulla topasom még mindig megvan a fecskendőben, éppen ma néztem meg.

nem mondom, hogy egyszerű manőver kiszívni úgy, hogy ne folyjon ki a vegyszer. párszor már ráfolyattam a kezemre, de ha mellé folyik, az sem jobb, mert nagyon gyorsan párolog, és beszívod. elég erős szaga van. úgy en bloc gyűlölöm a permetezést, de legjobban az ilyen ampullás szarokkal utálok dolgozni.

Előzmény: ksanyi52 (37077)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.14 -17 0 37085

1. ez a cikk 2020-as, így még benne van pl. a mankoceb, ami azóta tilalmi listás lett

2. pl. Kumulus S-böl csak 25 kg-os kiszerelést lehet kapni, amit hobbikertész7kiskerttulajdonos nem tud megvenni, mert akkor csak azzal permetezhet (25 kg-os szabály)

3. szóljon, akinek sikerült a Champion FL-t beszereznie, hogy meg tudjam mondani a gazdaboltosomnak

etc.

Előzmény: ksanyi52 (37083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!