Keresés

Részletes keresés

látogató Creative Commons License 2006.01.01 0 0 88

Üdvözlet minden forgácsköpködőnek!

 

Most vettem észre a topikot, magamról annyit, nagyjából úgy működöm, mint vfx11, a népi táncot is ideértve. :)

 

Optikus! A recézési gondot (anyag kifordul a tokmányból), szerintem jól megválasztott technológiai sorrenddel lehet kibekkelni. Ipariban ez úgy megy, hogy a előbb recézünk, aztán leszúrunk, utána a szúrt felületet vagy tengelyen, vagy patronban, vagy magad esztergálta gyűrűben megfogva feloldalazod. Nyilván ez sorozatmelónál működik jól, ahol eleve szálból dolgozol, de amit recézni akarsz, azt a recézésen kívül is meg akarod munkálni, tehát érdemes akkora anyagból elkezdeni, amit rendesen meg tudsz fogni.

 

 

Soká Creative Commons License 2005.12.25 0 0 87
Kedves vfx11,

nagyon köszönöm a "karácsonyi meglepetést", tényleg időt kell rá szánnom, hogy felelevenítsem mi-miért-hogyan... De amint időm lesz rá kérdezni is fogok.

Üdv!
Előzmény: vfx11 (85)
vfx11 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 86
jav:
szabadon hatrahuzhato a szan = szabadon hatrahuzhato a szanon

Hiaba, na.. keso van mar.. :)
Előzmény: vfx11 (85)
vfx11 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 85
Udvozetem az Uraknak!

Drehás baratom nagy orommel emlitette a napokban, hogy ratalalt erre a szaktopicra. Mint latom, lejjebb mar emlitest is tett rolam, de azert egy rovid bemutatkozas:
Munkam szerint rendszergarazdakent rontom a levegot par helyen, hobby-szinten viszont szinte mindennel foglalkozom (nepitancot kiveve.. :)

Nagyon nagy reszben drehás baratomnak koszonhetoen en is jatszadozom itthon egy kis esztergapaddal (einhell MTB3000, gyakorlatilag ugyanaz, mint "Soká" olvtarsunk gepe), es mivel latom, hogy szegnyereg-gondok vannak, megosztom nehany gondolatomat a nagyerdemuvel... :)

[...]A szegnyereg rögzítése pedig nagyon rosszul van megoldva, ahhoz, hogy "belőjem" a tengelyt akár negyedórára is szükség van :-(([...]
Engem is meglepett az elso nap, de aztan talaltam egy csavart... :)
Ha megnezed a szegnyereg talpat alulrol (kiveszed a lerogzitocsavart), akkor a kovetkezot kellene latnod:



Bal oldalt sulyesztve csucsul az a csavar, ami a talpat osszefogja a nyereggel. Mivel kup esztergalasahoz van elforgathato keziszanunk, en ezt egyszer beallitottam, es ezzel a csavarral fixre lerogzitettem. (A kepeden bejelolt "A" es "B" fel-resz nem tud egymashoz kepest elmozdulni)




[...]ahhoz, hogy például egy fúrót cserélni tudjak a tokmányban az egész szegnyerget kell "leszerelni" és ide oda tologatni.[...]

Erre en csinaltam egy excenteres gyorsrogzitot:


Gyakorlatilag par hulladek vasdarabbol megvan, es ha valaki nem sajnalja megfurni a szegnyerget, akkor akar a nyereg moge is teheti a kart. En nem furtam, ezert leoldott allapotban lotyog minden eleme, befeszitve viszont gyakorlatilag az eredeti megoldassal egyenertekuen stabil. Csinaltam par kepet a szerelvenyeirol, ezek alapjan valoszinuleg meg tudod csinalni:




A nyergen atmeno rudazatnak es csavarnak erdemes a meg eppen elfero atmerot hasznalni (nalam ez 14mm volt), mert ezen ul a nyereg teljes terhelese. A beallitocsavar 10-es, a leszoritolemez 4-es vas, a kontraanya (kepen a lemez felett, rud alatt) a mozgo rud 14-es anyagabol keszult (szelein villaskulcshoz koszorulve), mivel egy normal anya mar nem fert el.

A feszito rud felso vege 10mm-re lemunkalva (10-es furat van a tartobakban is, lasd felso kep), a rud keresztfurata (amin az excenter atmegy) 7mm.

Az excenter-csap feje (bal oldali resz) 10mm, jobb oldali fej 7, kozepen excentrikusan 5mm-re leesztergalva (kis betetlemezt teszel a tokmany egyik pofaja es az anyag koze, igy kikerul a kozpontbol a munkadarab. Nekunk pont ez kell :) Az excenter vegen 6-os menet, es slussz.

Nehany orai munka, de nagyon megkonnyiti az eletet, hogy a kar feloldasaval szabadon hatrahuzhato a szan. Nem tudom, nalad hogy van megoldva, de az en padomon a szan jobb szelen van (ill. volt.. :) egy csavar, ami a szegnyereg lecsuszasat akadalyozta. Namost az nagyon utban tud lenni, tehat nalam szepen el van teve egy kis zacskoba - az esztergapadtol jo messze.. :)


Drehás baratom tudja, hogy mit nezzen a keziszan masodik foton belogo vegen, de ha esetleg mas is kivancsi, akkor arra is szivesen kiterek kesobb.

Remelem, nem voltam tul hosszu, es tudtam segiteni ezzel a nehany(szaz :) sorral.. :)
Előzmény: Soká (72)
Soká Creative Commons License 2005.12.24 0 0 84
Köszönjük, Neked is áldott ünnepet!!
Előzmény: drehás (83)
drehás Creative Commons License 2005.12.23 0 0 83

Békés karácsonyi ünnepeket kívánok minden topiclakónak

 

 

Soká Creative Commons License 2005.12.06 0 0 82
érdemes felhívni őket:
http://www.bronzker.hu/

(nekem van 8-as csövem de 1mm falvastagsággal)

drehás, az esztergapadra majd viszatérek, ha lesz egy kis időm, de köszi az infókat!
Előzmény: petike23 (75)
optikus Creative Commons License 2005.12.05 0 0 81

Amit eddig talaltam; Vorosrez cso atmero 10mm falvastagsag 2mm, alu rud 10mm kulseje ezustelox. Van meg mas cucc is de csak holnap tudom lemerni.

 

Előzmény: optikus (79)
drehás Creative Commons License 2005.12.05 0 0 80

Petike:

6-os és 10-es csövem van.Ha kell,tudok adni.falvastagság kb.1 mm.

Előzmény: petike23 (75)
optikus Creative Commons License 2005.12.05 0 0 79

Van vorosrez csovem de nem tom most fejbol mekkora az atmeroje (8 vagy 10mm) es biztos, hogy 1mm-nel vastagabb a fala. Megnezem este pontosan es ha jo ilyen akkor tudok adni.

 

De ha pontos meret kell akkor lehet, hogy erdemes megnezni obipraktikerbrikoban a dekor reszeken (igaz min. 1m-es darabban). Ha nincs akkor esetleg a bronzker bt-nel mert ott sok fele van es kis darabot vagnak is.

 

Előzmény: petike23 (75)
PETYUS Creative Commons License 2005.12.05 0 0 78
Kezdem kapisgálni, de hogy értsem is, meg fogok nézni egy esztergaszívet közelről.
Előzmény: drehás (77)
drehás Creative Commons License 2005.12.05 0 1 77

válasz Petyusnak:

Bár nem teljesen értem a kérdésedet,/hogy-hogy mit csinál az anyag??forog/

de nagyjábolgondolom,hogy mire gondoltál.A szegnyereg eltolásával történö kup esztergelás csak két csucs között valositható meg.A két csucs közötti eszergálás azt jelenti,hogy az amerikáne helyén vagy abba befogva van egy csucs.A munkadaram mindkét vége központfuroval ki van furva,a vérére/amenikáner feleöli oldal/fel van rakva egy esztergasziv,ez adja át a fordulatszámot a munkadarabnak.Tokmány helyett ilyenkor alkalmaznak menesztőtárcsát is,ami az amerikáner helyére van felfgva,központjában az állocsuccsal,,Van rajta egy kiállo rész,abba akad meg az esztergasziv,igy forgatja meg a munkadarabot,ami a másik oldalán természetesen a szegnyereggel van rőgzitve.

Ha valami nem érthető,kérdezz rá.

PETYUS Creative Commons License 2005.12.05 0 0 76
>A szegnyereg mozgására,a gép tengelyére merölegesen azért van szükség,mert két csucs között ugy is lehet kupot esztergálni,hogy az elmozgatással állitod be a fokot.

Ilyenkor mit csinál az anyag a forgótokmányban?
Előzmény: drehás (73)
petike23 Creative Commons License 2005.12.05 0 0 75

Sziasztok,

 

nem tudjátok, hoy Budapesten hol lehetne kb. egy arasznyi hosszó, 8mm külső átmérőjű (cca. 0.5,, falvastagságú) acél, alu, vagy rézcsövet venni ?

 

Köszi, üdv: Péter

drehás Creative Commons License 2005.12.04 0 0 74
Az én gépem igy néz ki/drehás/
drehás Creative Commons License 2005.12.04 0 0 73

válasz Sokának:

a képből amit feltettél nem látszik az esztergapadod ágyszerkezete.Feltétlenül kell lennie valami prizmának,vagy vezetőrésznek,ami megvezeti a szegnyerget,hogy beálljon központba.A szegnyereg mozgására,a gép tengelyére merölegesen azért van szükség,mert két csucs között ugy is lehet kupot esztergálni,hogy az elmozgatással állitod be a fokot.

Amennyiben tudsz fotokat csinálni,csinálj a gép ágyárol/ahová a szegnyereg felfekszik/ és a szegnyereg talpárol.talán abbol sikerül megállapitani,hogy hogy lehet egyszerüen központba tenni a szegnyerget.A fotokat elküldheted e-mail mellékletben is igy egyszerübb és gyorsabb.Cimem:ponty1@axelero.hu

 

Soká Creative Commons License 2005.12.03 0 0 72
Mondjuk inkább úgy, hogy lötyögni tud. Mint a képen látható a szegnyereg két részből áll, amit alulról egy csavar fog össze, de amit meghúzás előtt oldalról egy hernyócsavarral kell bekalibrálni. Az a baj, hogy ezt elég nehéz megcsinálni, mert minden egyes csavar meghúzása apró kis elmozdulásokat okoz.
(A kérdések elkerülése végett: az A és B elemre azért van szükség, hogy hosszabb kúpos elemeket is lehessen esztergálni.)
szegnyereg
Előzmény: PETYUS (71)
PETYUS Creative Commons License 2005.12.03 0 0 71
Nem tudom, hogy jól értem-e: a szegnyereg el tud fordulni a sínhez képest? Vagy lötyögni tud rajta?
Előzmény: Soká (70)
Soká Creative Commons License 2005.12.03 0 0 70
Na, én a sajátomról mellékelek egy fotót:
ERBA compact 300

A csúcstávolsággal nekem nem olyan értelemben vannak bajaim, hogy ne volna elég, inkább csak annyi, ami minden kis gép hibája, hogy a szegnyereg mérete okán kicsi annak a mozgási tere, vagyis ahhoz, hogy például egy fúrót cserélni tudjak a tokmányban az egész szegnyerget kell "leszerelni" és ide oda tologatni. A szegnyereg rögzítése pedig nagyon rosszul van megoldva, ahhoz, hogy "belőjem" a tengelyt akár negyedórára is szükség van :-(( Ha véletlenül nem értenétek: a szegnyerget egy anyás csavar segítségével lehet rögzíteni (a fotón is látszik talán) és persze jó kis holtjátéka van, mire meghúzom az anyát már minden elállítódott :-( Töröm a fejem, miként lehetne ezt korrektül megoldani...

drehás, te tudnál mellékelni egy fotót a tiédről?
Előzmény: drehás (69)
drehás Creative Commons License 2005.12.02 0 0 69

Kiváncsi lennék arra,hogy miket szoktál esztergálni,milyen géped van/nincs véletlenül fotod?/

 

Nekem egy ukrajnában gyártott müszerész esztergám van.Aránylag pontosan lehet rajta dolgozni,az a baja hogy a csucstávolsága kicsi

Pillanatnyilag a barátommal /számitogépes szaki/ cnc marogépet probálunk csinálni.A készenléti foka kb.70 %-os.ha minden igaz,számitogép fogja vezérelni.

Előzmény: optikus (68)
optikus Creative Commons License 2005.12.02 0 0 68

1. Belerakok egy nagyobb furot... (nekem otthon eddig eleg volt mert nem nagyon csinalok nagy ateroju hosszu darabokat, inkabb kis tekerentyuket, stb.).

2. Irtam mar, meg nem tom csak gondolkodtam kulonfele megoldasokon.

 

Bóna, koszi.

Megtalaltam a honlapjukat is:

http://www.bona.matav.hu/

igen informativ;)

 

Előzmény: drehás (67)
drehás Creative Commons License 2005.12.01 0 0 67

A válaszodat olvasva a következö kérdések merülte fel bennem:

1/amennyiben a munkadarabodban nagyobb furat van,mint a használni kivánt

"csucs" átmérője,hogy támasztasz ki vele?

2/A megtámasztást/esztergályos nyelven linetát,amiböl létezik álló és mozgó/hová

akarod felerösiteni ugy ,hogy állitható legyen?

    Én a vasanyagot a BONA Ker-nél szerzem be,aránylag normális áron.4v5mm.töl

van kb.40-50mm-es átméröig.Az anyag4-6m-es szálakban van,de kivánságra levágnak belöle.

Cime:Bona Vasker kft. 1186 Budapest, Besence u. 3.

Előzmény: optikus (66)
optikus Creative Commons License 2005.12.01 0 0 66
>másrészt a megtámasztás a recézett munkadarabrol lecsiszolná a recét

Valami olyat gondolok, hogy ott egy is egy(vagy ketto) recezo gorgo tamasztana ellent (persze ezt meg ossze kene barkacsolni). Esetleg lehet hagyni egy válat a recezendo reszen tul amin felfexik a báb.

Ha a patronnak hagyok darabot akkor hasonloan a jelenlegi megoldasnal le kell esztergalni ami egyreszt anyagveszteseg, masreszt plusz munka a patronnak meg csinalni a helyet. Most ugy csinalom, hogy a rudanyagot meghagyom, a recezes szelessege mellett csinalok egy beszurast (nem melyet). Aztan lerecezem, mivel a rud a pofak teljes hosszaban be van fogva igy stabil, konnyu recezni. Utana levagom a recezett darabot forditva befogom megcsinalom amit kell oszt kesz. A patron viszont ide telleg jo mert nagyobb feluleten tamaszkodik a receken.

A gond ott van mikor a cucc mar nincs a rudon es nincs eleg anyag a befogasra (pl. multkor csinaltam ket tekerentyut es utolag vettem eszre, hogy nem megy be toluk egy alkatresz, ezert le kellett az atmerobol venni azaz a receket is leesztergalni azutan ujrarecezni...)

 

>A törött menetfuroval történő kitámasztást nem értettem.

Pedig ecceru forditva kell befogni (persze lehet nem torottel;), de lehet hegyesvegu ujmaroval is (marmint a befogo reszen hegyezettel).

 

Aceltot hol lehet venni rudban? Bronzkernel nem volt, Metalloglobusnal sem emlexem, hogy lett volna.

Előzmény: drehás (62)
drehás Creative Commons License 2005.12.01 0 0 65

Soká:

Nem ismerem a gépedet,hogy mit bir ki.Gondolom,hogy ha befogsz egy darab anyagot az amerikáner pofák teljes hosszára,kihagysz annyit,amennyi a kup hossza,

azt szerintem kitámasztás nélkül is meg leehet esztergálni.

Előzmény: Soká (64)
Soká Creative Commons License 2005.12.01 0 0 64
Köszi a választ!
Egy állócsúcs már nem az a hosszúság, amit illik megtámasztani?
Előzmény: drehás (63)
drehás Creative Commons License 2005.12.01 0 0 63

Soká:

Az állo csucsot ugy tudod megesztergálni,hogy:megesztergálod a kupos részt,hagysz egy kb.10mm-es részt.azt fogod be az amerikánerbe,és ugy esztergálod meg a kupot.

A gyáli piacon kaphato cuccok nagy része vadi ujj.Ez azonnal látszik ha ránézel.Sok

ukrán,román....jön a piacra árulni,elég nagy a választék.Hogy amit te keresel az pont kapható-e arra nincs garancia.Ha valami extrát keresel,elképzelhető,hogy "megrendeled" és egy hét mulva megkapod.

Előzmény: Soká (58)
drehás Creative Commons License 2005.12.01 0 0 62

a recézendő anyagon van egy csonk,amit befogsz recézéskor az amerikánerbe.Ezt a recézendő átmérőtől függetlenül lehet egyforma méretre csinálni,mert gondolom a recézés után a befogo csonkot ugy is levágod,vagy leesztergálod.Amennyiben a befogási átmérő egyforma,akkor csak egy patront kell csinálni.

Nem tudom,hogy milyen esztergád van,de egy patront megcsinálni kb. negyed ora.

az állocsucs anyagának simán megfelel a MSZ 60-10vagy 60-11es acél,kőnnyen forgácsolhato,és nem igényel elkészitése után hőkezelést.Az igaz,hogy használat közben kenni kell/faggyu/.

Az elgondolásodat a recézendő anyag megtámasztásával kapcsolatban nem tartom jonak,egyrészt mert fölöslegesnek tartom,másrészt a megtámasztás a recézett

munkadarabrol lecsiszolná a recét.

A törött menetfuroval történő kitámasztást nem értettem.

Abban igazad van,hogy a boltban venni egy csicsot egyszerübb,mint megcsinálni.Kér-

dés,hogy mennyibe kerül.Ujfent a Gyáli piacot tudom ajánlani beszerzési forrásként.

 

Előzmény: optikus (61)
optikus Creative Commons License 2005.12.01 0 0 61

Patron lehet hogy jo volna de egyreszt nem tom honnan szerezzek, masreszt tobb fele kene (eddig minimum 4 fele atmerore receztem).

 

Előzmény: drehás (55)
optikus Creative Commons License 2005.12.01 0 0 60

Mondjuk hagysz a torzsen egy hengeres reszt aminel befoghatod.

De szerintem sem erdemes (lehet) hazilag allocsucsot barkizni. Egyreszt kemeny anyagbol kell (mondjuk lehet kulon darab a csucs), masreszt pontos kupot esztergalni nem ecceru, bar nem is lehetetlen. Nem tom mennyi egy csucs boltbol, de eccerubb egy torott menetfurot forditva befogni a furotokmanyba es azt hasznalni csucsnak...

 

Nekem az a gondom a csuccsal, hogy a recezesnel nagyon kell nyomni es szerintem abbol is kinyomnam, en inkabb valami bábot raknek moge (persze csinalni/venni kene azt is mert olyanom nincs itthon). Persze lehet, hogy agyalok itt rajta de kozben meg elforditott recezovel nem is kene ennyire nyomni, na majd kiprobalom.

 

Előzmény: Soká (58)
Soká Creative Commons License 2005.11.30 0 0 59
PETYUS,
köszi az infót :-(( de azért részletezhetnéd kicsit, hogy mi is a gond vele...
Előzmény: PETYUS (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!